Με αφορμή το χθεσινό περιστατικό όπου η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» προσάραξε σε αβαθή επί της νησίδας Αταλάντη, δυτικά της Ψυτάλλειας, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν εκμεταλλευόμενοι ένα ατυχές γεγονός να κατακρίνουν το Π.Ν και την ηγεσία του ΓΕΝ. Διαβάσαμε άρθρα που αναφέρονταν από ελλιπή εκπαίδευση μέχρι αναξιοκρατική επιλογή κυβερνητών στα πλοία και πολλαπλά ατυχήματα το τελευταίο διάστημα. Φυσικά δεν έλειψαν και τα ακραία συνομωσιολογικά σενάρια για δολιοφθορά επί της φρεγάτας.

Η πραγματικότητα είναι πως συνέβη ένα ατυχές περιστατικό και σίγουρα υπάρχουν ευθύνες αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Προφανώς έγινε κάποιο λάθος. Ανθρώπινο λάθος. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Ποιος από εμάς δεν έχει κάνει κάποιο λάθος πάνω στη ρουτίνα της καθημερινότητας λόγου χάρη όταν οδηγεί; Έχουμε εμπιστοσύνη στο Π.Ν και είναι το ίδιο που θα αναλύσει τα αίτια του ατυχήματος. Ευτυχώς δεν υπήρξαν ούτε τραυματίες ούτε φυσικά μεγάλες ζημιές.

Ατυχήματα και τέτοια περιστατικά συμβαίνουν σε όλα τα Ναυτικά του κόσμου. Τραγικά συμβάντα λαμβάνουν χώρα στην Αεροπορία, στον Στρατό, στο Ναυτικό. Και όσο πιο ρεαλιστική και απαιτητική είναι η εκπαίδευση τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης ατυχήματος. Κανένας δεν είναι αλάθητος. Λάθη δεν κάνει αυτός που δεν κάνει τίποτα. Και το Π.Ν έχει αποδείξει διαχρονικά πως έχει εξαιρετικά χαμηλό δείκτη ατυχημάτων.

Το να βάλουμε μύδρους, να γενικεύουμε καταστάσεις, να είμαστε αφοριστικοί και να μηδενίζουμε ανθρώπους με έργο και προσφορά στην πατρίδα είναι τεράστιο λάθος. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι ζημιές δεν είναι μεγάλες. Εξαίρεση αποτελεί ο θόλος του σόναρ που έχει υποστεί ζημιές. Το κατά πόσον θα επανέλθει και θα επισκευαστεί το σόναρ θα φανεί τις επόμενες μέρες. Εν πρώτοις δεν τίθεται θέμα παροπλισμού του πλοίου.

Αδιαμφισβήτητα, ο σεβασμός και η εκτίμηση στα στελέχη του Π.Ν είναι δεδομένος και αδιαμφισβήτητος.