Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επιλέξει τις δύο εταιρίες, οι οποίες θα διαγωνιστούν στην τελική φάση του προγράμματος ναυπήγησης τεσσάρων νέων υποβρυχίων για την αντικατάσταση ισάριθμων κλάσης «Walrus». Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό € 2,5-3,5 δισεκατομμύρια και διεκδικούν τα γαλλικά ναυπηγεία Naval Group (σε συνεργασία με τα ολλανδικά ναυπηγία Royal IHC), τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen (σε συνεργασία με τη σουηδική Saab), τα γερμανικά ναυπηγεία TKMS και τα ισπανικά Navantia.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018, ενώ το σχετικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί το 2021 ή το 2022. Το πρώτο υποβρύχιο θα πρέπει να καθελκυστεί το 2025 και να παραδοθεί το 2027, οπότε και θα ξεκινήσει η απόσυρση των «Walrus». Η Naval Group προσφέρει μια εξειδικευμένη, στις ολλανδικές ανάγκες, έκδοση του υποβρυχίου Barracuda. Τα υποβρύχια της κλάσης «Walrus» παραδόθηκαν, μετά από αρκετά χρόνια καθυστέρησης, λόγω χρεοκοπίας των ναυπηγείων, στο Ολλανδικό Ναυτικό το 1990, το 1992, το 1993 και το 1994 αντίστοιχα.

Το 2007 η Ολλανδία αποφάσισε την εφαρμογή ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής, το οποίο περιελάμβανε: (α) Την αναβάθμιση των τορπιλών Mk.48 Mod.4 στο επίπεδο Mod.7 (β) Την αντικατάσταση ενός περισκοπίου με νέο της L-3 KEO, το οποίο έχει τη δυνατότητα καταγραφής εικόνας ημέρα και νύχτα (γ) Την ενσωμάτωση σόναρ αποφυγής εμποδίων και ναρκών (δ) Τη γενική επιθεώρηση και επισκευή του σκάφους (ε) Την εγκατάσταση νέου συστήματος διαχείρισης μάχης και (στ) Την εκτέλεση εργασιών για τη δημιουργία υποδομής υποστήριξης Ειδικών Δυνάμεων. Το πρόγραμμα αναβάθμισης ολοκληρώθηκε το 2019.