Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, έκανε δηλώσεις, σε τουρκικά μέσα, σχετικά με το πρόγραμμα απόκτησης 40 νέων F-16 Viper και αναβάθμισης 80 παλαιότερων στο επίπεδο Viper από την Τουρκίας, καθώς και για το πρόγραμμα προμήθεια ευρωπαϊκών αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP/T. Για τα F-16 δήλωσε: «Χρειαζόμαστε F-16 Block.70 που ονομάζονται Viper. Επιπλέον, τα F-16 που έχουμε πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Ως προς αυτό, ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται στο Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Όταν ρωτήθηκε για την επιστολή θετικής γνωμοδότησης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Κογκρέσου, ο Ακάρ είπε: «Αν και υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία στην εν λόγω επιστολή, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή είναι μια μακρά διαδικασία, ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα». Για τα SAMP-T είπε: «Συναντηθήκαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ντράγκι και τους υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών. Απαιτείται τριμερής συζήτηση γι’ αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκλογική διαδικασία στη Γαλλία. Αφού τελειώσει, ελπίζουμε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε θα ολοκληρωθεί θετικά».

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία έχει αιτηθεί 40 νέων F-16 Viper και συλλογές αναβάθμισης για 80 εν υπηρεσία F-16, πυρομαχικά και υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να προσεγγίσει σε κόστος τα $ 6 δισεκατομμύρια.