Η σαουδαραβική Science Technology και η νοτιοκορεατική Hanwha Defense ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία για την από κοινού παραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος K30 Biho. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ένα υβριδικό K30 Biho ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμών στη Σαουδική Αραβία. Το K30 Biho ενσωματώνει δύο πυροβόλα των 30 χιλιοστών και ραντάρ επιτήρησης TPS-830K επί οχήματος K200. Αναπτύχθηκε ως αντικαταστάτης των K263A1 Chungung, τα οποία ενσωματώνουν πυροβόλο Vulcan των 20 χιλιοστών. Το K30 Biho ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα σκόπευσης, πανοραμικό περισκόπιο, σύστημα FLIR, αποστασιόμετρο λέιζερ, θερμικό σκοπευτικό, κάμερα ημέρας και ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός. To TPS-830K μπορεί να εντοπίσει στόχο με διατομή ραντάρ 22 τετραγωνικών ποδών σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, το δραστικό βεληνεκές των πυροβόλων είναι 3 χιλιόμετρα (αναχορηγία: 300 φυσίγγια έκαστο). Το 2013 το K30 Biho ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση δύο διπλών εκτοξευτών αντιαεροπορικών βλημάτων Shingung μέγιστου βεληνεκούς 7 χιλιομέτρων.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 η Hanwha Defense παρουσίασε το βελτιωμένο σύστημα K30 Biho II, που σχεδιάστηκε ως αντικαταστάτης των K30 Biho, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει αποσπάσει κάποια παραγγελία για τη Νότιο Κορέα ή άλλη χώρα. Το K30 Biho II ενσωματώνει ένα πυροβόλο των 30 ή 40 χιλιοστών και διπλό ή τετραπλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών βλημάτων πολύ μικρού ή μικρού βεληνεκούς σε όχημα Tigon (8 x 8) ή AS21 Redback. Τα πυροβόλα μπορούν να εκτοξεύσουν πυρομαχικά πυροδότησης στον αέρα (Air Burst). Οι επιλογές αντιαεροπορικών βλημάτων είναι τα βρετανικά Starburst, σε διαμόρφωση δύο βλημάτων μέγιστου βεληνεκούς 7 χιλιομέτρων, τα γαλλικά Mistral, σε διαμόρφωση δύο βλημάτων μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων), τα αμερικανικά AIM-9X Sidewinder, σε διαμόρφωση τεσσάρων βλημάτων μέγιστου βεληνεκούς άνω των 10 χιλιομέτρων (στην έκδοση εκτόξευσης από το έδαφος) και τα ευρωπαϊκά CAMM (Common Anti-Air Modular Missile) σε διαμόρφωση δύο ή τεσσάρων βλημάτων μέγιστου βεληνεκούς 25 περίπου χιλιομέτρων.

K30 Biho II

Το όχημα, εκτός της εργοστασιακής του θωράκισης, μπορεί να εφοδιαστεί και με επιπλέον θωράκιση, αν και εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης, φυσικά με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση. Το όχημα ενσωματώνει πετρελαιοκινητήρα μέγιστης ισχύος 525 ίππων και σύστημα μετάδοσης της κίνησης το οποίο ελέγχεται ηλεκτρονικά. Απαιτεί τρία άτομα πλήρωμα και, εκτός από αντιαεροπορικό σύστημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σύστημα υποστήριξης του Πεζικού με πυρά από το πυροβόλο. Η δράση του K30 Biho II είναι ανεξάρτητη καθώς ο πύργος ενσωματώνει ραντάρ ιχνήλασης στόχων μέγιστου βεληνεκούς 15 χιλιομέτρων και ραντάρ επιτήρησης, τεχνολογίας AESA (Active Electronically Scanned Array), μέγιστου βεληνεκούς 35 χιλιομέτρων.