Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ρωσικής Κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκοζίν, η Ινδία βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια πέντε (5) συστημάτων αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 Triumph (SA-21 Growler κατά το ΝΑΤΟ).

Σύμφωνα με το TASS, εφόσον το συμβόλαιο υπογραφεί και τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2018 οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2019 και θα ολοκληρωθούν το 2023 με ρυθμό ένα (1) σύστημα ανά έτος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 η ειδησεογραφική ιστοσελίδα IndiaToday ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας ολοκλήρωσε τις επιχειρησιακές δοκιμές και αξιολογήσεις του συστήματος και ότι τα αποτελέσματα ήταν «εξαιρετικά και εντυπωσιακά» (οι δοκιμές έγιναν από Ινδούς Αξιωματικούς στη Ρωσία).

Η αρχική απαίτηση της Ινδίας, όπως αυτή εκφράστηκε τον Οκτώβριο του 2015, αφορούσε σε 12 συστήματα, αλλά δύο μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, ανακοινώθηκε ότι η προμήθεια θα αφορά σε πέντε (5) συστήματα. Συνεπώς δεν αποκλείεται η προμήθεια των πέντε (5) συστημάτων να συνοδευτεί και από δικαίωμα προαίρεσης για άλλα επτά (7) συστήματα, έτσι ώστε να καλυφθούν στο ακέραιο οι επιχειρησιακές απαιτήσεις της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας για την κάλυψη της δυτικής και βόρειας συνοριακής γραμμής της Ινδίας, με το Πακιστάν και την Κίνα.

Το προϋπολογισμένο κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα $ 5 δισεκατομμύρια και αφορά στην προμήθεια των συστημάτων, των βλημάτων, καθώς και του πακέτου τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης. Υπενθυμίζουμε ότι τον Οκτώβριο του 2016, στο πλαίσιο της Συνόδου των BRICS, Ινδία και Ρωσία υπέγραψαν Διακρατική Συμφωνία για την προμήθεια πέντε (5) συστημάτων S-400 Triumph. Στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της συμφωνίας η τελική φάση των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και απ’ ότι φαίνεται θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2018.

Επιχειρησιακά, το S-400 Triumph είναι ένα ιδιαίτερα ευέλικτο σύστημα, υπό την έννοια ότι είναι αυτοκινούμενο και έχει σχεδιαστεί προκειμένου να αντιμετωπίζει διαφορετικούς στόχους όπως τακτικά μαχητικά και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πυρηνικές κεφαλές διηπειρωτικών πυραύλων και πυραύλους τεχνολογίας cruise. Για το λόγο αυτό μπορεί να εκτοξεύσει βλήματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις: Με το βλήμα 40Ν6 το μέγιστο βεληνεκές των συστημάτων ανέρχεται στα 400 χιλιόμετρα και είναι το μέγιστο βεληνεκές που μπορεί να επιτύχει το S-400 Triumph (μέχρι στιγμής). Από εκεί και πέρα το βεληνεκές κλιμακώνεται προς τα κάτω με τα βλήματα 48N6DM και 48N6E3 (250 χιλιόμετρα βεληνεκές), 48N6E2 (200 χιλιόμετρα βεληνεκές), 9M96 και 9M96E2 (120 χιλιόμετρα βεληνεκές) και 9M96E (40 χιλιόμετρα βεληνεκές). Τέλος, το ραντάρ έρευνας του συστήματος επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 600 χιλιομέτρων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *