Σύμφωνα με δημοσίευμα του defencenews.com σε πρόσφατο Σχέδιο της Επισκόπησης για το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο του Πενταγώνου επιβεβαιώνεται η ύπαρξη ενός ρωσικού υποβρύχιου μη επανδρωμένου οχήματος, ικανού να φέρει πυρηνικά όπλα, μια ικανότητα που το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δεν είχε αναγνωρίσει στο παρελθόν, σε δημόσιο επίπεδο τουλάχιστον.

«Εκτός από τον εκσυγχρονισμό των παλαιών σοβιετικών πυρηνικών συστημάτων, η Ρωσία αναπτύσσει νέες πυρηνικές κεφαλές και εκτοξευτήρες», ανέφερε ένα μη διαβαθμισμένο σχέδιο της ανασκόπησης για την πυρηνική στρατηγική, που δημοσίευσε για πρώτη φορά η Huffington Post.

«Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν πολλαπλές αναβαθμίσεις για κάθε σκέλος της ρωσικής πυρηνικής τριάδας, των στρατηγικών βομβαρδιστικών, των υποθαλάσσιων και χερσαίων διηπειρωτικών πυραύλων. Η Ρωσία αναπτύσσει επίσης τουλάχιστον δύο νέα διηπειρωτικής εμβέλειας συστήματα, ένα υπερηχητικό όχημα και μια νέα διηπειρωτική, οπλισμένη με πυρηνικές κεφαλές, υποθαλάσσια αυτόνομη τορπίλη».

Τι είναι τελικά αυτό το νέο ρωσικό όπλο που έχει θέσει σε συναγερμό συγκεκριμένα τμήματα κατασκοπείας και ανάλυσης του Αμερικανικού Πενταγώνου;

Η συνάντηση του Πούτιν στο Σότσι το 2015

Όλα φαίνονται – τυπικά τουλάχιστο – να ξεκινούν από την δημόσια συνάντηση του προέδρου Πούτιν με ρώσους στρατηγούς που έλαβε χώρα στις 10 Νοεμβρίου 2015, στο Σότσι. Θέμα της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων. Ο ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε την ευκαιρία να διαμαρτυρηθεί (ξανά) για την πορεία της  αντι-πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ και να προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα κάνει ότι χρειάζεται για να διατηρήσει τη στρατηγική ισορροπία-αποτροπή του πυρηνικού της οπλοστασίου. Τόνισε επίσης, ότι πιθανότατα θα αναπτύξουν νέα συστήματα κρούσης ικανά να διαπεράσουν οποιαδήποτε πυραυλική άμυνα.

Το πραγματικό ενδιαφέρον αρχίζει με ένα πλάνο της τηλεοπτικής κάμερας που κάλυπτε ζωντανά την συνάντηση, στο οποίο φαίνεται να «αποκαλύπτεται» η ύπαρξη ενός ρωσικού σχεδίου για ένα υποβρύχιο μη επανδρωμένο όχημα ικανό να φέρει πυρηνικά όπλα.

Το όχημα θα εξαπολύεται από ρωσικά υποβρύχια Project 09852 με βάση τα 949A/Oscar II  ή από υποβρύχια Project 09851. Τα Project 09852 θα μπορούν να μεταφέρουν και να εξαπολύουν έως και 6 οχήματα ενώ αυτά του Project 09851, μέχρι και τέσσερα. Το όλο πρόγραμμα έχει την επίσημη ονομασία «Ocean-Multipurpose System «Status-6» (φωτο) και αποτελεί προϊόν σχεδιασμού του γραφείου TsKB MT Rubin  (το Rubin είναι το μεγαλύτερο σχεδιαστικό γραφείο, από τους τρεις κατασκευαστές υποβρυχίων της Ρωσίας).

Το πρόγραμμα «Ocean-Multipurpose System «Status-6» όπως αναφέρεται στην διαφάνεια που κρατούσε ο ρώσος στρατηγός, αναφερόταν σε μια τορπίλη που ενεργεί ως «αυτοπροωθούμενο υποβρύχιο όχημα» με εμβέλεια μέχρι 10.000 χλμ (6.200 μίλια) ικανή να λειτουργεί σε βάθος μέχρι 1.000 μ.» (3.300 πόδια). Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές των ΜΜΕ που ανέφερε και το BBC, η τορπίλη μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 100 κόμβων (185 χλμ. / ώρα, 115 μίλια / ώρα) αποφεύγοντας όλες τις συσκευές ακουστικής παρακολούθησης του αντιπάλου.

Η αποστολή του οχήματος είναι εξόχως ανατριχιαστική:  το όπλο (πυρηνική κεφαλή) έχει ως στόχο να «καταστρέψει τα σημαντικά στοιχεία της οικονομίας του αντιπάλου σε μια ευρεία παράκτια περιοχή και να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην επικράτεια μιας χώρας δημιουργώντας περιοχές ευρείας ραδιενεργού μόλυνσης, καθιστώντας την ακατάλληλη για στρατιωτικές ή άλλες δραστηριότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα! 

Βάσει των πληροφοριών που περιέχονταν στη διαφάνεια, το νέο όπλο θα μπορούσε να είναι εφοδιασμένο με μια θερμοπυρηνική κεφαλή με ένα στρώμα κοβαλτίου 59, το οποίο κατά την έκρηξη θα μετασχηματιστεί σε ραδιενεργό κοβάλτιο-60 με χρόνο ημιζωής μεγαλύτερο από πέντε χρόνια. Ένα πρωτότυπο είναι έτοιμο να κατασκευαστεί μέχρι το 2019 με τις πρώτες δοκιμές να συμβαίνουν κάπου γύρω στο 2019-2020.

Το πρόγραμμα «Ocean-Multipurpose System «Status-6»  ως εξέλιξη των προγραμμάτων της δεκαετίας του 60

Ο ανεξάρτητος Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Βλαντιμίρ Τούτσκοφ έγραψε ότι το Status-6 είναι στην πραγματικότητα ο πνευματικός διάδοχος των σχεδίων της σοβιετικής εποχής που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960. Αυτά τα έργα, ανέφερε, περιείχαν πειραματικά όπλα, όπως η τορπίλη Τ-15, ένα όπλο μήκους 23 μέτρων και 40 μετρικών τόνων με θερμοπυρηνικό φορτίο 100 μεγατόνων. Την ίδια στιγμή, οι μικροσκοπικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες που ήταν απαραίτητοι για την τροφοδοσία της τορπίλης δεν υπήρχαν και οι ηλεκτρικές μπαταρίες της μπορούσαν να την προωθήσουν σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων.

Ο Βλαντιμίρ Τούτσκοφ σημείωσε ότι «μισό αιώνα αργότερα, το πρόβλημα με την κατασκευή ενός αποδοτικού μικροσκοπικού πυρηνικού αντιδραστήρα έχει λυθεί. Ταυτόχρονα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όχι μόνο στην πυρηνική ενέργεια, αλλά και στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα ελέγχου, τα υλικά, καθώς και τα άλλα συστατικά στοιχεία της τορπίλης. Επιπλέον, έχουν γίνει αλλαγές στη στρατηγική και την τακτική του ναυτικού. » Συνεπώς, ο Τούτσκοφ κατέληξε, ότι «το Status-6 είναι μια εντελώς νέα εξέλιξη  και το μόνο κοινό στοιχείο με την τορπίλη Τ-15 είναι η πυρηνική κεφαλή των 100 μεγατόνων».

Η δοκιμή του 2016

Στις 27 Νοεμβρίου 2016, οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών ανίχνευσαν το Status-6 μετά την εκτόξευσή του από ένα υποβρύχιο κλάσης Sarov (κεντρική φωτο άρθρου) που χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή της νέας τεχνολογίας, σύμφωνα με άρθρο του ιστότοπου www.freebeacon.com που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, επικαλούμενο πηγές του αμερικανικού πενταγώνου. Το ΝΑΤΟ έχει δώσει στο Status-6 την κωδική ονομασία «Kanyon» και η ανίχνευση της πρώτης δοκιμής σηματοδοτεί την έναρξη δοκιμών τουλάχιστον 3 χρόνια πριν τα στοιχεία της διαφάνειας, που έκαναν λόγο για έναρξη δοκιμών την περίοδο 2019-2020.

Το drone Klavesin-2R-PM

Επίσημα, το ρωσικό ναυτικό έχει θέσει τις προδιαγραφές για το αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (UUV) με την κωδική ονομασία Klavesin-2R-PM, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2015, κατά την διάρκεια του ετήσιου απολογισμού του σχεδιαστικού γραφείου TsKB MT Rubin. Το εν λόγω όχημα έχει μήκος 6,5 μέτρα, διάμετρο 1 μέτρο, βάρος 3,7 τόνους, μέγιστη εμβέλεια 50 χλμ. από το μητρικό σκάφος εξαπόλυσης και μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 6.000 μέτρα.

το Klavesin-2R-PM

Το συγκεκριμένο UUV, το οποίο φαίνεται να πέρασε με επιτυχία μια σειρά από δοκιμές στην Μαύρη Θάλασσα το 2016, δεν έχει επίσημη στρατιωτική χρήση, καθώς προορίζεται για υποθαλάσσιες γεωλογικές έρευνες στην Αρκτική.Τίποτα φυσικά δεν αποκλείει την χρησιμοποίηση του για στρατιωτικές αποστολές στο άμεσο μέλλον, αφού συνήθως αυτού του είδους τα οχήματα είναι ειδικά διαμορφωμένα για να δέχονται μια ποικιλία αισθητήρων και φορτίων.

Project «Kanyon»: Είναι τελικά μια ρωσική μπλόφα ή αληθινό γεγονός;

Δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ασφάλεια καθώς στον εκτενή πόλεμο προπαγάνδας και πληροφοριακής αποσταθεροποίησης μεταξύ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΊΑΣ, είναι πολλά τα κομμάτια του παζλ, που δεν μπορούν να ανακτηθούν με ευκολία από ελεύθερες πηγές πληροφόρησης. Το σίγουρο είναι ότι φαίνεται εντελώς απίθανο η ρωσική πλευρά να έβαλε ένα τόσο μεγάλο «αυτογκόλ» στον εαυτό της, αποκαλύπτοντας εκ παραδρομής ένα τόσο διαβαθμισμένο πρόγραμμα σε πραγματικό τηλεοπτικό χρόνο παρουσία του προέδρου Πούτιν!

Αντίθετα, είναι εξαιρετικά πιθανό, η όλη παρουσίαση – αποκάλυψη να ήταν σκηνοθετημένη για να περάσει στην αντίπαλη πλευρά, το μήνυμα που έπρεπε να περάσει. Είτε δηλαδή είναι σε πλήρη εξέλιξη το Project «Kanyon» είτε η ρωσική πλευρά επιθυμεί να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο οικοδόμησης μιας νέας αντι-συμβατικής επιχειρησιακής αντίληψης, που προσθέτει έναν επιπλέον φορέα πυρηνικών όπλων, εκτός των γνωστών συνθηκών περιορισμού τους και ο οποίος, πρακτικά μη ανιχνεύσιμος, μπορεί να στείλει στην «λίθινη» εποχή, κρίσιμης σημασίας εμπορικά και στρατιωτικά κέντρα του αντιπάλου.

Φυσικά αν ευσταθεί το σενάριο της ρωσικής μπλόφας, αυτό με βάση τις έντονες αμερικανικές αντιδράσεις, εξυπηρετεί και τους αμερικανούς: Η νέα ρωσική απειλή του Project «Kanyon» κάνει ευκολότερη την αποδέσμευση ακόμα μεγαλύτερων κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της Αμερικής, που βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Παραθέτουμε και το σχετικό βίντεο με την συνάντηση  Πούτιν – Στρατηγών στο Σότσι το 2015, όπου στο 0.30 του βίντεο θα δείτε την δημόσια αποκάλυψη της επίμαχης διαφάνειας: