Την ανοικτή αντίθεσή της στους δύο μεγάλους αγωγούς Nord Stream II και Turkish Stream που θα μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο ο πρώτος στη Γερμανία και ο δεύτερος στην Τουρκία, με προορισμό την αγορά της Ευρώπης, εκφράζει τώρα η αμερικανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας μάλιστα τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θα συμμετάσχουν, με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή και δημόσια ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Rex Tillerson καθιστά την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία σε ύψιστη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ρητά στην σημασία των σχεδίων που υλοποιούνται στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Κροατία. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, αλλά θέτει και σοβαρά διλήμματα για την Αθήνα.

Εκτός του κ. Tillerson και ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών για θέματα ενεργειακών πηγών John MacCarrick εξέφρασε απευθυνόμενος και στην τουρκική κυβέρνηση, την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό που κατασκευάζεται σε συνεργασία με την Ρωσία για την μεταφορά φυσικού αερίου μέχρι και τα ελληνικά σύνορα.

Η αμερικανική αυτή παρέμβαση δημιουργεί νέες προκλήσεις και για την Αθήνα, η οποία σε μια δύσκολη περίοδο των ελληνορωσικών σχέσεων, θα πρέπει να επιλέξει να αποδεχθεί τις υποσχέσεις των Αμερικανών για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο εισαγωγής για όλα τα Βαλκάνια, LNG από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παραγωγούς, ή να συνεχίσει να συζητά με την Μόσχα το σχέδιο επέκτασης του αγωγού Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος. (Είναι το γνωστό σχέδιο για το οποίο η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πίστευε ότι θα έπαιρνε… προκαταβολή 5 δισ. δολαρίων από τον πρόεδρο Putinν).

Μετά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και την συνάντηση του με τον πρόεδρο Trump, είναι σαφές ότι η Αθήνα έχει κάνει την επιλογή της, επενδύοντας στον ρόλο που μπορεί να διεκδικήσει η χώρα μας ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από εναλλακτικές της Ρωσίας πηγές ενέργειας. Πάντως, εφόσον τελικά η Αθήνα απορρίψει τις προτάσεις των Ρώσων για τη συνέχιση του αγωγού θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη μεγάλη ψυχρότητα στις ελληνορωσικές σχέσεις, η οποία βεβαίως εκδηλώνεται και με την ολόπλευρη στήριξη της Μόσχας προς τον κ. Erdogan.

Για την Ελλάδα όμως προέχει αυτή η αλλαγή προσανατολισμού και στρατηγικής στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας που αφορά και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, να μην οδηγήσει σε πλήρη ρήξη τις ελληνορωσικές σχέσεις και να εξασφαλίσει μια χειροπιαστή ανταπόδοση από αμερικανικής πλευράς. Ο αγωγός Turkish Stream θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και θα διανύει μια απόσταση 910 χιλιομέτρων στο βυθό και θα ακολουθεί αγωγός μήκους 180 χιλιομέτρων στο τουρκικό έδαφος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι δε θα κατασκευασθεί τελικά ο άλλος μεγάλος αγωγός ο Nord Stream II επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει τελική συμφωνία των εταιρειών με την Gazprom θα πρέπει να εξετασθούν οι όροι της συμφωνίας προτού κριθεί εάν οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρεθούν αντιμέτωπες με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο κ. MacCarrick επέμεινε στη γνωστή αντίληψη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η ενέργεια χρησιμοποιείται από την Ρωσία ως πολιτικό όπλο για την αύξηση της επιρροής της και επιδιώκεται με τους αγωγούς αυτούς η συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου και της εξάρτησης της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια, παρακάμπτοντας μάλιστα την Ουκρανία και στερώντας την χώρα αυτή και σύμμαχο της Δύσης από τα τέλη διέλευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο κ. MacCarrick αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ, για απελευθέρωση της αύξησης εξαγωγής LNG,που θα καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από την μείωση της ροής του φυσικού αερίου της Gazprom και ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.

Σε ό,τι αφορά τον Turkish Stream οι υπεύθυνοι του έργου ανακοίνωσαν στις 31 Οκτωβρίου ότι το πρώτο ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στην Τουρκία το 2019 και ήδη υπάρχουν επαφές και διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες για επέκταση του αγωγού προς την Ευρώπη.

Πηγή: http://www.liberal.gr