Το έναυσμα για δηλώσεις και μηνύματα για το ενιαίο Αλβανικό Έθνος, που συνδέονται ευθέως με τον αλβανικό Αλυτρωτισμό, έδωσε η 105η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας, καθώς υπήρξαν κοινές εκδηλώσεις Τιράνων -Πρίστινας με το σύνθημα «ένας λαός ένα όραμα» να κυριαρχεί, αλλά και το βλέμμα να μένει στραμμένο στις αλβανόφωνες περιοχές της Νότιας Σερβίας.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την στιγμή που Αλβανία επιδιώκει να πείσει την Ε.Ε. ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ ταυτοχρόνως συντηρεί με κάθε τρόπο τα ιδεολογήματα της Μεγάλης Αλβανίας που δεν αφορούν βεβαίως μόνο το Κόσοβο και την Νότια Σερβία αλλά και την Δυτική ΠΓΔΜ και όλη την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα.

Ο Edi Rama στο μήνυμα του για την εθνική εορτή επέλεξε ένα κολλάζ της αλβανικής σημαίας και του Κοσόβου με φόντο την σημαία της Ε.Ε., στο πλαίσιο της γνωστής θεωρίας που αναπτύσσει ότι δεν επιδιώκει την Μεγάλη Αλβανία αλλά η ένωση των αλβανικών πληθυσμών μπορεί να γίνει μέσω της Ε.Ε…

Ο πρόεδρος Ilir Meta αντί για το καθιερωμένο μήνυμα για την ημέρα της Ανεξαρτησίας επέλεξε να αποστείλει το ποίημα μιας μικρής μαθήτριας από την αλβανόφωνη σερβική πόλη Μεντβέντα, αφιερωμένο στην Αλβανική Σημαία.. Την παραμονή της εθνικής γιορτής ο κ. Meta περιόδευσε στην Μεντβεντα που μαζί με το Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβατς κατοικούνται από αλβανοφώνους και αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους του αλβανικού αλυτρωτισμού.

«Χωρισμένοι σε δυο κράτη, αλλά ένα και μόνο Έθνος» ήταν το μήνυμα του Αλβανού προέδρου Ilir Meta που επισκέφθηκε το Κόσοβο για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Idriz Seferi, μιας ιστορικής φυσιογνωμίας του αλβανικού εθνικισμού που ηγήθηκε από το Πριζρεν της εξέγερσης στο Κόσοβο εναντίον των Οθωμανών.

Ο κοσοβάρος πρόεδρος και πρώην οπλαρχηγός του UCK Hashim Thaçi πρόσθεσε ότι ο Seferi, προστάτευσε τα αλβανικά εδάφη και ότι ποτέ δεν σταμάτησε τον αγώνα του εναντίον των κατακτητών.

Την ίδια στιγμή οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και του Κοσόβου Ε. Rama και Ramush Haradinaj, συναντήθηκαν στην Κορυτσά επικεφαλής πολυμελών κυβερνητικών κλιμακίων και υπέγραψαν 12 συμφωνίες συνεργασίας. Το σλόγκαν της συνάντησης αυτής ήταν «Ένας λαός ένα όραμα», με τον κ.Thaçi να επεξηγεί στην ομιλία του ότι το όραμα είναι η πλήρης ενσωμάτωση στην Ε.Ε.

Οι δυο χώρες προγραμματίζουν ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων το 2018 για τον κοινό εορτασμό των 550 ετών από τον θάνατο του Γεωργίου Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη που θεωρείται εθνικός ήρωας του Αλβανικού Έθνους.

Τα «ρέστα» του όμως έδωσε και ο πρώην Αλβανός πρωθυπουργός Sali Berisha που στην ανάρτηση του στο Facebook εμφανίζει έναν αϊτό, το σύμβολο του αλβανικού έθνους να πετά πάνω από τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει και την Ελληνική Ήπειρο…

Πηγή: http://www.liberal.gr