Οι σημερινές κρίσεις επιβεβαίωσαν τα σενάρια που ήθελαν να αποστρατεύονται ικανότατοι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να διατηρήσει για τέταρτο χρόνο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως ο τελευταίος επέλεξε έναν Αρχηγό ΓΕΝ από το στενό του περιβάλλον. Άλλωστε ο νέος Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ υπηρετούσε ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, δίπλα στον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Είναι επίσης ευρέως γνωστό πως υπερίσχυσε η άποψη του Στρατηγού Κωνσταντίνο Φλώρου προς τη πολιτική ηγεσία για την αποστρατεία εκτός του Α/ΓΕΝ Στυλιανού Πετράκη ΠΝ και ενός πραγματικά άριστου Αρχηγού Στόλου, του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ. Ο αμέτοχος κατά γενική ομολογία ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος το δέχθηκε πλήρως. Δυστυχώς δεν επέδειξε για μια ακόμη φορά πυγμή και αποφασιστικότητα.

Οι σχέσεις του Στρατηγού Φλώρου με την ηγεσία του ΠΝ δεν ήταν οι καλύτερες από την εποχή που οι ανακοινώσεις τύπου του ΓΕΕΘΑ σημείωναν πως οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων παρίσταντο στις όποιες εκδηλώσεις ως εκπρόσωποι του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η διαμάχη συνεχίστηκε κατά τη περίοδο της επιλογής νέας φρεγάτας για το ΠΝ όπου η ηγεσία του ΠΝ στάθηκε υποδειγματικά απέναντι σε όσους πίεζαν το ΠΝ να επιλέξει ακατάλληλα πλοία είτε ως καινούργια είτε ως μεταχειρισμένα.

Ο Α/ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης παρέλαβε ένα ΠΝ δίχως νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα και με πολλά προβλήματα ειδικά στο προσωπικό και θα παραδώσει στο νέο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ ένα ΠΝ καλύτερο που οραματίζεται το μέλλον με νέες προσκτήσεις πλοίων και με αποφασιστική μέριμνα για το προσωπικό.

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο καλοκαίρι του 2020, τότε που το ΠΝ αναπτύχθηκε με το σύνολο των μονάδων του πανέτοιμο και έτοιμο να φανεί αντάξιο της ένδοξης ιστορίας του. Άνθρωποι και μηχανές βρέθηκαν στα όρια τους. Η επιτυχία δεν ήταν τυχαία και έχει συντελεστές: τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και φυσικά τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ καθώς και τον τότε Υπαρχηγό Στόλου Υποναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ.

Για αμφότερους τον Αρχηγό ΓΕΝ και Αρχηγό Στόλου ειπώθηκαν αδιανόητοι χαρακτηρισμοί όπως «αντιαμερικανοί, κόκκινοι ναύαρχοι, γαλλόφιλοι» κτλ. Διαδόθηκαν από συγκεκριμένους κύκλους. Θα υπενθυμίσουμε και πάλι την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα του Νίκου Παναγιωτόπουλου ο οποίος πάντα υιοθετούσε την πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ανοχής.

Στοχοποιήθηκαν επειδή ήταν οι Αρχηγοί που ύψωσαν φωνή και έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν και με παραιτήσεις. Απέκλεισαν επιλογές επικίνδυνες και ακατάλληλες. Ήταν από τις λίγες φορές στα ιστορικά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ανώτατοι αξιωματικοί αντέδρασαν και είχαν καθαρό λόγο και σταθερή άποψη.

Εισηγήθηκαν στη πολιτική ηγεσία τις γαλλικές φρεγάτες και δικαιώθηκαν πλήρως από τη σημερινή εξέλιξη του προγράμματος. Ανέδειξαν και εκκίνησαν την επιλογή πρόσκτησης νέων κορβετών ώστε ο στόλος να ανανεωθεί πλήρως. Κινήθηκαν στη διαδικασία εισήγησης στη πολιτική ηγεσία για νέα υποβρύχια.

Πίεσαν ώστε το προσωπικό που υπηρετεί σε πλοία να λάβει οικονομικής ενίσχυσης ώστε να ανακόψουν ένα μεγάλο κύμα παραιτήσεων στελεχών του ΠΝ. Και το πέτυχαν όπως καταδεικνύουν οι αριθμοί μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πως τα στελέχη του ΠΝ θα λάβουν μια επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Δυστυχώς το άρθρο μας στις 28 Δεκεμβρίου 2022 επιβεβαιώθηκε ως προς το σχέδιο αλλαγών και ανακατατάξεων στην ηγεσία του ΠΝ. Ελπίζουμε η υφιστάμενη χαραχθείσα εξοπλιστική ρότα για το ΠΝ να μην αλλάξει άρδην. Το ΠΝ έχει ικανότατα και πανάξια στελέχη. Και σίγουρα το αξιόμαχο του δεν κρίνεται με τις αποστρατείες μερικών ανωτάτων αξιωματικών. Το ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο κρίθηκαν και οι πιέσεις που ασκήθηκαν για την αποστρατεία του Αρχηγού ΓΕΝ και του Αρχηγού Στόλου.

Και κάτι τελευταίο που επιθυμεί να τονίσει ο γράφων για τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ. Άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στον Στόλο και αυτό το ξέρουν καλά αυτοί που υπηρετούν στον Στόλο. Μπορεί πολλές φορές να υπήρξε σκληρός και αυστηρός με το προσωπικό του αλλά ήταν ένας Αρχηγός Στόλου με ισχυρό χαρακτήρα, εξαιρετικά έμπειρος από επιχειρησιακής πλευράς, ευθύς, με το θάρρος της γνώμης και της άποψης και με σφαιρικότητα γνώσεων και θέσεων. Και τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Του ευχόμαστε καλή πολιτική σταδιοδρομία και μακάρι να συνεχίσει να προσφέρει στο ΠΝ και τη πατρίδα όπως αυτός ξέρει και γνωρίζει.

Στον απερχόμενο Α/ΓΕΝ Στυλιανό Πετράκη θέλουμε να επίσης να γράψουμε πως έβαλε τα θεμέλια για το ΠΝ του 2030. Αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στο ΠΝ και ειδικά σε ανώτατο επίπεδο. Η πίεση που άσκησε να δοθεί η οικονομική στήριξη στα στελέχη του Στόλου ήταν δική του πρωτοβουλία. Οραματιστής για το ΠΝ των FDI παρά τις εξωγενείς και ενδογενείς πιέσεις συνέδεσε το όνομα του με μια κορυφαία εξοπλιστική επιλογή. Παραδίδει ένα Ναυτικό πολύ καλύτερο από αυτό που παρέλαβε.

Ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στον νέο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ και συνολικά στη νέα ηγεσία του ΠΝ με την ευχή να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το έργο των προκατόχων τους. Εμείς κάθε θετική απόφαση θα την αναδεικνύουμε ή θα την καυτηριάζουμε με το ίδιο θάρρος και τόλμη όπως κάνουμε από τον Οκτώβριο του 2017. Δίχως αστερίσκους. Το ίδιο ευχόμαστε και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ καθώς και τον νέο Αρχηγό ΓΕΣ.

Κλείνουμε με τη φράση του απερχόμενου Αρχηγού Στόλου Αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ κατά την ημερήσια διαταγή ανάληψης καθηκόντων.

«Να έχετε στραμμένο το βλέμμα στον ορίζοντα με το κότινο της νίκης. Να επιβάλλουμε με τη φήμη μας και εάν χρειασθεί και με τα όπλα τη βούληση του έθνους»,