Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο Ε.Σ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψανδρίας. Αφενός λόγω των απανωτών μειώσεων θητείας και αφετέρου απόρροια της μη πρόσληψης νέων στελεχών. Αδιαμφισβήτητα όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι εισηγήσεις των επιτελείων προς τη πολιτική ηγεσία η κατάσταση τόσο στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ όσο και στο Δ Σώμα Στρατού δεν είναι ικανοποιητική. Όσο και να ακούγονται πομπώδεις δηλώσεις περί ευέλικτης άμυνας, τα προβλήματα επάνδρωσης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτά και φανερά. Η προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΣ έδωσε μεγάλη βάση στην αξιοποίηση της εφεδρείας και της εθνοφυλακής ως το κομβικό συστατικό στοιχείο για την έστω και μερική κάλυψη των αναγκών σε θέματα επάνδρωσης.

Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να ανακινηθεί το θέμα της εθνοφυλακής. Πράγματι, η συμμετοχή των εθνοφυλάκων στις εκπαιδεύσεις ήταν μαζική και ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο. Πριν από λίγες ημέρες ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς κατά την επίσκεψη του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως η πολιτική για την εθνοφυλακή ήταν στη λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας επιχειρεί να μειώσει τον ρόλο και τη σημασία της εθνοφυλακής.

Φαίνεται πως η προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια πάει χαμένη αφού κυριαρχούν αριστερά συμπλέγματα περί δήθεν επικίνδυνης εθνοφυλακής, απειλή για τη δημοκρατία και για πυρήνες με χρυσαυγίτες εντός της εθνοφυλακής. Χρυσαυγίτες ως εκ τούτων, οι ακρίτες της Καλύμνου και της Καρπάθου για τους κυρίους Καμπά και Ρήγα. Τυχαία τα παραδείγματα στα δύο αυτά νησιά. Φυσικά καμία αντίδραση από τους κυρίους Αποστολάκη και Χριστοδούλου που σφυρίζουν αδιάφορα και επιδεικτικά μήπως και χάσουν την ωραία τους θεσούλα.

Αδίστακτες αποφάσεις από επικίνδυνους και συνάμα συμπλεγματικούς ανθρώπους με σαφή πρόθεση την αποδιοργάνωση της εθνοφυλακής. Εμείς από τη πρώτη στιγμή είμαστε εδώ όχι μόνον για να χαϊδεύουμε αυτιά και να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου. Βέβαια όταν ο κ. Καμπάς ήταν διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού καμία διαφωνία δεν είχε με τις δράσεις του ΓΕΣ και τις ασκήσεις που λάμβαναν χώρα στη Θράκη…

Στην ΑΣΔΕΝ στις πρόσφατες κρίσεις αποστρατεύτηκαν τέσσερις ταξίαρχοι, δύο υποστράτηγοι, ο επιτελάρχης της ΑΣΔΕΝ και φυσικά ο ίδιος ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ. Με άλλα λόγια το σύνολο των αξιωματικών, διοικητών κυρίων νήσων της ΑΣΔΕΝ. Πραγματικό πογκρόμ. Ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί αυτό που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές. Αντίθετα ο κ. Καμπάς και ο κ. Μπονώρας δηλαδή ο διοικητής του Δ Σώματος και ο διοικητής της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας, αμφότεροι προϊστάμενοι των δύο στρατιωτικών που συννελήφησαν προήχθησαν σε Α/ΓΕΣ και Υπαρχηγός αντίστοιχα. Ποιος τη πλήρωσε; Μόνον ο ταξίαρχος της ταξιαρχίας που άνηκαν τα δύο στελέχη. Σουρεαλιστικές καταστάσεις. Μάλλον οι δύο στρατιωτικοί αιχμαλωτίστηκαν στην ΑΣΔΕΝ και όχι στον Έβρο.

Κρίμα πάντως γιατί από τα ελάχιστα καλά που έγιναν αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν οι δράσεις για την εθνοφυλακή που πράγματι πήρε τα πάνω της και έφτασε στο σημείο να αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη για την ΑΣΔΕΝ και το Δ’ ΣΣ.

Και εάν κάποιοι θα δώσουν το αίμα τους για την ίδια τους τη πατρίδα θα είναι αυτοί οι «τρελοί» που κάθονται και βάζουν χρήματα από τη τσέπη τους για να βελτιώσουν τα υλικά τους ή τον οπλισμό τους, μένουν και εργάζονται στις εσχατιές της πατρίδας κρατώντας τη σημαία ψηλά σε νησιά που σε λίγα χρόνια λόγω της υπογεννητικότητας δεν θα υπάρχουν κάτοικοι και όχι οι φλώροι με τις βαθυστόχαστες αναλύσεις του Κολωνακίου ή της Γλυφάδας.

Comments

 1. Ήμουνα νιος και γέρασα και παρόλα αυτά βλέπω ότι είναι πιστοί στην παράδοση, που όταν γινει το κακό, το αίμα και τα δάκρυα να τρέχουνε ποτάμι.

 2. Δεν έχουν πολλούς μήνες εξουσίας ακόμη οπότε ας ελπίσουμε η επόμενη στρατιωτική και φυσική ηγεσία να διορθώσουν τέτοιες αποφάσεις

 3. Ντροπή, φοβούνται εμάς τους εθνοφύλακες, εμείς ήμαστε έτυμοι να δώσουμε τα πάντα για την πατρίδα μας για έναν λόγο παραπάνω , αν περάσουν από εμάς θα πάνε στης οικογένειες μας οι συγκεκριμενοι εχθροί ξέρουμε πολύ καλά τι έχουν κάνει και στην Κύπρο, και όπου μπήκαν σαν κατακτητές.. και δεν μας ενδιαφέρει καμιά χρυσή αυγή αλλά και κανένα κόμμα.. και συγκεκριμένο παράδειγμα πέρσι στην παρέλαση της 25 Μαρτίου στην αθηνα (( φέτος δεν ήθελαν να πάμε, και στης παρελασης του νησιού μου μας μείωσαν σε αριθμό για να φαινόμαστε λίγοι απο 44 μας επέτρεψαν μόνο 24 ενώ όλα τα αλλα σώματα παρέλασαν με 44..)) μας πλησίασαν διάφοροι πολιτικοί και όλοι μας γυρίσαμε την πλάτη μας σε αυτούς αγνοώντας τους..ένα πράγμα μετράει για εμάς , αυτά τα ιερά χώματα και η γαλανόλευκη,,ΖΉΤΩ Η ΕΛΛΆΔΑ ΜΑΣ…!!!

 4. Σε ένοπλες δυνάμεις όχι πολυάριθμες (όπως οι δικές μας), η εθνοφυλακή είναι θείο δώρο.
  Όχι μόνο για κάποιους αριθμούς που μας είναι απαραίτητοι, αλλά και για το πνεύμα και το φρόνημα.
  Όχι μόνο δεν θα πρέπει να απαξιωθεί η εθνοφυλακή, αλλά να ενισχυθεί, και να εκπαιδευτεί.
  Οτιδήποτε άλλο, είναι έγκλημα καθοσιώσεως.

 5. Θα ήθελα να προσθετετε , περαν των οσων πολύ σωστά επισημάνατε, ότι και οι ανήκοντες στο περιβάλλον του κ. Στεφανη υπέστησαν διωγμού. Απαράδεκτη συμπεριφορά από τον κ. Καμπα προς το πρόσωπο του τεως Α/ΓΕΣ. Πέρασαν τα χρονια που κυριολεκτικα τον εγλυφε.

 6. Νομίζω ότι ταιρίαζει στη δημοσίευση να αναφέρω τα νέα βιβλία του Στέλιου Κούλογλου «Γιατί μπαμπά είναι κακιά η ακροδεξιά;» και «Γιατί μαμά είναι κακιά η ακροδεξιά;». Στο εξώφυλο των βιβλίων αυτών λοιπόν, εμφανίζεται κάποιος ακροδεξιός ή οπαδός της Χρυσής Αυγής και από πίσω του είναι η ναζιστική σημαία μαζί με τη σημαία του Ελληνικού Στρατού, τη σημαία της Βορείου Ηπείρου και την κίτρινη σημαία με το δικέφαλο αετό (σημαία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος). Είναι προφανής η στοχοποίηση οποιουδήποτε αισθήματος φιλοπατρίας, αλλά και η αίσθηση του ανήκειν στο ελληνικό έθνος/παράδοση/θρησκεία ως μια ακροδεξιά ή/και φασιστική πράξη.

 7. Θα απαντήσω με την ερώτηση που έκανα στη διάρκεια της θητείας μου σε εναν ΕΠΥ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑ στον ΕΒΡΟ.
  Αν γίνει κάτι με τους απέναντι πως θα αντιδράσετε ? Απάντηση:Τους απέναντι θα τους μαμησουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλά πρίν βγούμε μπροστά θα καθαρίσουμε συγκεκριμένους υψηλόβαθμους που είναι σίγουρο ότι θα μας την κάνουν την ζημιά εκ των έσω.
  Τα συμπεράσματα δικά σας.
  Για μένα πια στην ηλικία των 40 φεύγα πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι είναι η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία και μετά οι πολιτικοί. Όταν δεν έχουν την πυγμή και το θάρρος να απαιτήσουν , να πιέσουν ,να απειλήσουν ακόμα και με μαζικές παραιτήσεις τους πολιτικούς προϊσταμένους τους ,τότε σε ενδεχόμενη κίνηση των απέναντι δεν θα τους βρίσκεις ούτε με κυάλια. Φυσικά δεν είναι όλοι το ίδιο αλλά αυτοί που κάνουν την διάφορα είναι πολλοί λίγοι και αποστρατεύονται και με την πρώτη ευκαιρία…….

 8. Είναι προφανές ότι χρησιμοποιείτε την λέξη «λειψανδρία» με άλλην έννοια εκ της ενδεδειγμένης, παρά ταύτα, όντως ο ελλαδικός και όχι «Ελληνικός» στρατός (φιλιππινέζες των hotspots) χαρακτηρίζεται από αυτό το οποίο, λανθάνοντες, εννοείτε! Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με ξενόφερτες στολές που όταν δεν είναι εγγλέζικες είναι αμερικανικές (λες και δεν υπάρχει Ελληνική ενδυματολογική στρατιωτική παράδοση) με ξενόφερτα παρελκόμενα σαν τα τσίγκινα ευτελή σπαθάκια των Ευελπίδων (λες και δεν υπάρχει το Ελληνικό παραζώνιο), με την διαμόρφωση στους «ηγήτορες» και στα στελέχη μιας δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας κιοτήδων με προσδοκία μισθού και εφ΄ άπαξ, με την υποταγή στην εκάστοτε «πολιτική ηγεσία» η οποία στελεχώνεται από ανελλήνιστους εθνοπροδότες εδώ και 45 ολόκληρα χρόνια στη διάρκεια των οποίων ο Τούρκος κατέστη υπερδύναμη υπαγορεύουσα όρους σε Η.Π.Α., Ρωσία και ισραήλ! Κοιμηθείτε τον ύπνο του «αδίκου» αγαπητοί Συνέλληνες, με Γερμανό Ναύαρχο Διοικητή Αιγαίου και ΤΟΥΡΚΟ Σμήναρχο επιβλέποντα ελλαδικού εναερίου χώρου στη Λάρισα. τι είπατε? γιατί χρησιμοποίησα τον όρο «ελλαδικού» και όχι «Ελληνικού»? Ακόμη δεν καταλάβατε?…

 9. Πλέον ο πόλεμος θα γίνει με αεροσκάφη, με ρομποτικά συστήματα, με συστήματα πυροβολικού, με ελικόπτερα, με εξειδικευμένους ελεύθερους σκοπευτές, με τηλεκατευθυνόμενα αντιαρματικά, με πυραύλους και γενικότερα με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και φονικότητας. Επίσης ο πόλεμος διεξάγεται πλέον και μέσω τηλεόρασης. Για τους επιτελείς δεν θα ήταν καθόλου ευχάριστο οπλίτες να κάνουν απρέπειες και να βιντεοσκοπηθούν αυτές οι πράξεις. Γι’αυτό τον λόγο περιορίστηκε η εθνοφυλακή στις υπαρκτές επικινδυνότητας περιοχές, και στις υπόλοιπες ο ΕΣ θα λειτουργήσει κανονικά μέσω επίταξης. Επίσης μαζεύτηκαν κάποια όπλα

  Δεν θεωρώ καθόλου καλό για την εθνοφυλακή να αναφέρω ότι γνωστός μου είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι ήταν στην εθνοφυλακή στα σύνορα με Αλβανία ή Σκόπια, έτσι ώστε εάν γινόταν κάτι αφενός να ήταν μακριά από το μένος του πολέμου και αφετέρου να προέβαινε σε απρέπειες απέναντι στους αμάχους.

  Μπορεί να μην ισχύει για τον ίδιο, αλλά είστε σίγουροι ότι δεν σκέφτονται έτσι κάποιοι?

  1. Είναι σοβαρό σχόλιο αυτό;

   Μια χώρα και η στρατιωτική ηγεσία της είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα resources.
   Όλα και ειδικά ανθρώπους εκπαιδευμένους με μεράκι που ξέρουν την τοπογραφία και παλεύουν για το σπίτι και την οικογένειά τους.

   Τα περί διαστήματος, ρομπότ κτλπ σε πόλεμο Ελλάδας με Τουρκία είναι για παραμύθια. Έδω εχουμε κράνη από το Βιετνάμ και εσύ είδες ρομπότ ..

   Αν πράγματι υπάρχει αυτή η νοοτροπία εκεί ψηλά τότε τι να πω τώρα.

  2. Προς PAPADOPOULOS DIMITRIS:
   Επισης, ενας πολιτικος εμενα μου ειχε πει, οτι γινεται πολιτικος για να μαμησει το λαο ..οποτε με το σκεπτικο σου, πρεπει να καταργηθει και το πολιτευμα μας, και να γινουμε χαος.

   Η Εθνοφυλακη υπαρχει για συγκεκριμένες αποστολες(πλαγιοφυλακη, φυλαξη ΠΒ, σταθεροποιητικες δυναμεις πιθανου ανα/καταληφθεντος εδαφους κτλπ), σε συγκεκριμενες περιοχες.
   Ειναι έγκλημα ο περιορισμος της Εθνοφυλακης.

   ΥΓ: Πιθανως μας κανεις πλακα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να απαντησω σοβαρα.

  1. Δυστυχως τα γραφει σοβαρα και τα εννοει και ετσι αναδεικνυονται κομματα ολετηρες της χωρας και θα συνεχιζουν να αναδεικνυονται .
   Kαποιοι ζουν σε ενα παραλληλο αριστεροπληκτο συμπαν και φερονται αναλογα ..
   Εχθρος δεν ειναι ο Τουρκος η ο καθε επιβουλος αλλα ο ακροδεξιος η ο φασιστας και ο καθε αρνητης του ξεπουληματος ..
   Αυτα κανει η πλυση εγκεφαλου.

 10. Συγχαρητηρια για το αρθρο.Πολυ σωστη η παρατηρηση για το υλικο των εθνοφυλακων.Μπορω να πω οτι ο εξοπλισμος των εθνοφυλακων ειναι ανωτερος απο το υλικο που χορηγει ο ΕΣ.

 11. Έκανε δουλειά το ψωραλογο που εάν κάνει μπαμ δυναμιτάκι δίπλα τουθα πηγαινε από ανακοπή , απορώ ενώ έχουν την δυνατότητα να αποστρατευτουν με το κεφάλι ψηλά γίνονται προδότες …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *