Η σουηδική Saab ανακοίνωσε ότι απέσπασε συμβόλαιο, από τη Σουηδία, για την προμήθεια αριθμού ραντάρ Giraffe-4A, καθώς και ένα δεύτερο συμβόλαιο για την εφαρμογή προγράμματος επέκτασης της επιχειρησιακής ζωής των εν υπηρεσία ραντάρ εντοπισμού πυρών πυροβολικού ARTHUR. Οι παραδόσεις των Giraffe-4A αναμένεται να γίνουν το 2019.

Το Giraffe-4A είναι ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών όπως έρευνα και επιτήρηση αέρος ή εντοπισμού εχθρικών πυρών πυροβολικού. Είναι ψηφιακό στη λειτουργία, τεχνολογίας AESA Νιτριδίου του Γαλλίου (GaN). Σε ρόλο έρευνας και επιτήρησης αέρος το μέγιστο βεληνεκές του ανέρχεται στα 280 χιλιόμετρα, ενώ σε ρόλο εντοπισμού πυρών πυροβολικού στα 100 χιλιόμετρα.

Σε κάθε περίπτωση η Π.Α έχει μεγάλες ανάγκες αντικατάστασης των υφιστάμενων ραντάρ του ΣΑΕ (Μοίρες Σταθμών Ελέγχου και Προειδοποίησης, και των Κέντρων Ελέγχου Περιοχής) ενώ ο Ε.Σ παραμένει αιχμάλωτος τεχνολογιών της δεκαετίας του 1970. Χαρακτηριστική η περίπτωση των παρωχημένων ραντάρ Kasta 2E και P19 που χρησιμοποιεί το Αντιαεροπορικό Πυροβολικό. Κύριο μειονέκτημα των ραντάρ της Π.Α είναι η παλαιότητα τους και το γεγονός πως δεν παρουσιάζουν ευελιξία. Αμφότεροι οι δύο κλάδοι των Ε.Δ έχουν μεγάλες ανάγκες και αντίστοιχα ραντάρ αποτελούν πολύ καλές προσθήκες για τον εντοπισμό στόχων χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους. Επ αφορμή αυτού του σύντομου σχόλιου το κεφάλαιο σε προσεχές μας άρθρο.