Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Παναγιωτόπουλος για μια σωρεία εξοπλιστικών προγραμμάτων ανάμεσα στις δυο χώρες. Ο ΥΕΘΑ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, κατόπιν προσκλήσεως του Ισραηλινού ομολόγου του και αναπληρωτού Πρωθυπουργού κ. Benny Gantz.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα νέα όπλα κρούσης για τη ΠΑ και ειδικότερα τα βλήματα Rampage και οι συλλογές Spice 1000 και 2000. H απόκτηση των παραπάνω όπλων αναμένεται να αναβαθμίσει καταλυτικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες κρούσης του στόλου των ελληνικών F-16 που για χρόνια ταλανίζονται από ελλείψεις στον οπλισμό κρούσης στόχων εδάφους από μεγάλη απόσταση και με ακρίβεια. Το πρόγραμμα κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και πλέον οδεύει προς τη τελική υλοποίηση.

Ένα ακόμη πρόγραμμα στο οποίο αναμένεται να έχει εμπλοκή το Ισραήλ είναι στη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 Hercules της ΠΑ. Είναι γνωστό πως η ΠΑ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα διαθεσιμοτήτων με τον στόλο των C-130 και ως εκ τούτων η ισραηλινή πρόταση περιλαμβάνει την μεταστάθμευση στο Ισραήλ αριθμού των C-130 για άμεση επισκευή (γενική επιθεώρηση – συντήρηση) και άμεση μετεγκατάσταση στη χώρα μας.

Η ισραηλινή πρόταση για τη τεχνική υποστήριξη των C-130 αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο από πλευράς ΠΑ η οποία εκτιμά πως οι Ισραηλινοί μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν τη κατάσταση από πλευράς διαθεσιμοτήτων. Σημείο κλειδί της ισραηλινής πρότασης είναι η έναρξη άμεσων εργασιών ώστε στο ταχύτερο δυνατό χρονικό διάστημα τα αεροσκάφη C-130 να ξανά πετάξουν για την Ελευσίνα.

Στενή είναι και η συνεργασία μεταξύ ΠΑ και της ισραηλινής ELBIT Systems για την αεροπορική εκπαίδευση. Η ισραηλινή πρόταση έχει προκριθεί και σύντομα η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες. Στόχος είναι η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέσω της αύξησης των διαθεσιμοτήτων τόσο για τα αεροσκάφη βασικής εκπαίδευσης Τ-6 όσο και για τα προκεχωρημένης με την αξιοποίηση των ιταλικών αεριωθούμενων αεροσκαφών Μ346.

Από πλευράς Στρατού Ξηράς και Αεροπορίας Στρατού το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει επιτέλους και ο εκσυγχρονισμός των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 A Apache με βάση το πακέτο της ισραηλινής εταιρείας ELBIT Systems που αποσκοπεί την εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτροπτικών σκοπευτικών και μέσων.

Καθυστερήσεις επικρατούν ως προς το ζήτημα της προμήθειας των ισραηλινών αντιαρματικών βλημάτων SPIKE NLOS. Η αιτία είναι πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα με διακρατική σύμβαση με τη κυβέρνηση του Ισραήλ και ακολούθως ανάθεση στην ισραηλινή εταιρεία Rafael πλην όμως έχουν δημιουργηθεί κωλύματα με την εμπλοκή της Eurospike GmbH η οποία και είναι υπεύθυνη με την εμπορική πολιτική και προώθηση των βλημάτων Spike στην Ευρώπη.

Ένα τελευταίο θέμα στο επίσης παρατηρείται κινητικότητα είναι η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης Μ-60 του Ελληνικού Στρατού. Παρότι τα Μ-60 έχουν αποσυρθεί ένα απόθεμα περί τα 100 άρματα μάχης Μ-60 κρίνεται από τους Ισραηλινούς πως μπορεί να εκσυγχρονιστεί με βάση το αντίστοιχο πρόγραμμα και την διαμόρφωση του Ισραηλινού Στρατού. Στη πρόταση των ισραηλινών θα επανέλθουμε αύριο με αναλυτικό μας άρθρο.