Ποικίλα σενάρια εκτελέστηκαν από τα Γαλλικά μαχητικά Rafale που απονηώθηκαν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Ντε Γκωλ και πέταξαν πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές με αντίπαλο τα αντιαεροπορικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς. Η άσκηση εκτελέστηκε και εκτελείται σε όλο το εύρος του FIR Λευκωσίας με τη συμμετοχή όλων των μονάδων αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς που απαρτίζεται από Ρωσικής και γαλλικής προέλευσης οπλικά συστήματα.

Τα γαλλικά αεροσκάφη εκτέλεσαν σωρεία αποστολών SEAD (Suppression of Enemy Air Defense) εναντίον των συστοιχιών BUK M1 της Εθνικής Φρουράς με τη συμμετοχή επιμέρους οπλικών συστημάτων όπως TOR-M1 και MISTRAL. Ιδιαίτερα αξίζει να τονιστεί πως τα γαλλικά μαχητικά πετούσαν εξαιρετικά χαμηλά κάνοντας χρήση του ανάγλυφου της Κύπρου με στόχο να προσεγγίζουν αθέατα τα νευραλγικά όπλα της Εθνικής Φρουράς.

Φωτογραφία: Καθημερινή Κύπρου

H Eθνική Φρουρά διαθέτει δύο πυροβολαρχίες των συστημάτων BUK M1-2 καθώς και 6 εκτοξευτές TOR M1 που έχουν αναλάβει την έγγυς κάλυψη των BUK M1-2.

Η κάθε πυροβολαρχία του συστήματος BUK M1-2 αποτελείται

-4 εκτοξευτές TELAR 9A310M1-2 και 4 φορτωτές-εκτοξευτές TEL 9A39M1-2.
-4 πύραυλοι εδάφους αέρος 9Μ317 ανά εκτοξευτήρα με εμβέλεια τα 42 km.
-Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου 9S470M1-2 το οποίο μπορεί να διασυνδεθεί με το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας.
-Ραντάρ πρόσκτησης στόχων 9S18М1-1 Snow Drift που μπορεί να εντοπίσει στόχους μεγέθους μαχητικού σε απόσταση 100-140 km.
-Ανίχνευση στόχων σε ύψος 60 μέτρων σε ακτίνα 25 km.
-Ανίχνευση ελικ0πτέρων που πετούν σε ύψος 30 μέτρων μπορούν να ανιχνευθούν από απόσταση 10 km.

Τα Κυπριακά TOR M1

Η άσκηση εκτελέστηκε για πρώτη φορά μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Στο παρελθόν όπως μας εξηγούν στελέχη της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς ανάλογες συνεκπαιδεύσεις έχουν γίνει και με το Ισραήλ όχι όμως σε τέτοιο βαθμό και με τόσα σενάρια.   

To πρώτο πάντως που μας μεταφέρθηκε σαν μια πρώτη αποτίμηση ήταν το χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του Rafale. Για το F-35 τα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους είναι εμφανή, τόσο σε επίπεδο σχεδίασης όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας υλικών. Από την άλλη και το Rafale είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά και κράμα ελαφρού αλουμινίου με ικανότητα απορρόφησης ακτινοβολίας ραντάρ. Επίσης, ο χώρος του κινητήρα είναι κατασκευασμένος σε σχήμα «S», με οδοντωτές απολήξεις, ενώ ενσωματώνει και ένα κανάλι απόρριψης καυσαερίων με ψύξης, για μείωση του υπέρυθρου ίχνους του αεροσκάφους. Όλα αυτά προσδίδουν στο Rafale μικρή διατομή ραντάρ (RCS : Radar Cross Section).

Από την άλλη μεριά κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός πως το Rafale έχει ένα κορυφαίο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου – αυτοπροστασίας καθώς και ένα ικανότατο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης.

Από τέτοιες ασκήσεις όπως είναι προφανές μόνον οφέλη μπορούν να προκύψουν και για τις δύο πλευρές. Η μεν Εθνική Φρουρά καλείται να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά αεροσκάφος όπως το Rafale ενώ η Γαλλική Αεροπορία ασκείται εναντίον μιας αεράμυνας με ικανά συστήματα αντίστοιχων προκλήσεων με αυτά που δύναται να συναντήσει επιχειρώντας εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής.