Στις 31 Ιουλίου η Rheinmetall δημοσίευσε video με πυροβόλο των 130 χιλιοστών και αυτόματο σύστημα γέμισης επί άρματος μάχης τύπου Challenger-2. Πιθανότατα η πρόταση να αφορά στο πρόγραμμα αναβάθμισης LEP (Life Extension Programme) των βρετανικών αρμάτων μάχης, αν και κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στο video, αλλά η Rheinmetall ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το πρόγραμμα LEP στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «DSEI 2019».

Η πρόταση που κατέθεσε η Rheinmetall στην «DSEI 2019» αφορά στην εγκατάσταση νέου πύργου, με πλήρως ψηφιακή ηλεκτρονική αρχιτεκτονική, νέων αισθητήρων και την ενσωμάτωση του πυροβόλου L55 των 120 χιλιοστών (ενδεχομένως η εταιρία να αναβάθμισε την πρόταση της με πυροβόλο των 130 χιλιοστών). Επικουρικά, εάν βέβαια το επιθυμεί ο Βρετανικός Στρατός, η Rheinmetall μπορεί να ενσωματώσει και ενεργητικό σύστημα προστασίας.

Το πρόγραμμα LEP αφορά στην αναβάθμιση 148 από τα 227 εν υπηρεσία Challenger-2 του Βρετανικού Στρατού και την παροχή αρχικής υποστήριξης με στόχο να παραμείνουν ικανά και σύγχρονα έως το 2035 (τα υπόλοιπα 79 μη-αναβαθμισμένα άρματα μάχης θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή άντλησης ανταλλακτικών, ως μέσω περεταίρω μείωσης του κόστους υποστήριξης των 148 αναβαθμισμένων Challenger-2).

Το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός νέου πυροβόλου αρμάτων μάχης των 130 χιλιοστών δεν είναι νέο για την Rheinmetall. Τον Δεκέμβριο του 2019 η εταιρία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την αρχική φάση ανάπτυξης του πυροβόλου και ότι πλέον το πρόγραμμα περνά σε φάση αξιολόγησης της νέας κάννης και ενσωμάτωσης των όποιος παρατηρήσεων-αστοχιών.

Όπως ανακοίνωσε η Rheinmetall η κάννη έχει τυποποιηθεί ως L51 (κάννη μήκους 51 διαμετρημάτων) και στην κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε ατσάλι υψηλής αντοχής και χρώμιο. Ενσωματώνει ηλεκτρικό μηχανισμό πυροδότησης και αυξημένη εσωτερική χωρητικότητα 15 λίτρων για υψηλότερες ταχύτητες εξόδου του βλήματος, άρα μεγαλύτερο βεληνεκές. Το βάρος της είναι 3.000 κιλά και το μήκος 6,63 μέτρα. Μέχρι στιγμής η κάννη έχει εκτελέσει 80 δοκιμαστικές βολές, ενώ η αντοχή της αντιστοιχεί σε πίεση 880 MPa.

Το πυροβόλο L51 δεν αναπτύσσεται αποκλειστικά για το βρετανικό πρόγραμμα, αλλά για το πρόγραμμα Leopard-2X και το κοινό γάλλο-γερμανικό πρόγραμμα MGCS (Mobile Ground Combat System). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Γερμανικού Στρατού μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 328 Leopard-2 του Γερμανικού Στρατού στο επίπεδο Leopard-2A7V και παράλληλα να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της έκδοσης Leopard-2Χ. Στη συνέχεια και μέχρι το 2035 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 328 Leopard-2A7V στο επίπεδο Leopard-2X για να ακολουθήσει η αντικατάσταση των Leopard-2X με το άρμα μάχης, το οποίο θα προκύψει στο πλαίσιο του προγράμματος MGCS, από το 2040 και μετά.

Η έκδοση Leopard-2X (ίσως να κωδικοποιηθεί και ως Leopard-2A8) θα φέρει το L51, όπως ανακοίνωσε η Rheinmetall, το Νοέμβριο του 2015, κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Capital Markets Day 2015», στον απόηχο της απόφασης, του Απριλίου του 2015, για την αριθμητική αύξηση των εν υπηρεσία Leopard-2 στα 328 άρματα μάχης και την αναβάθμιση τους στο επίπεδο Leopard-2A7V. Τότε ανακοινώθηκε και ο «Οδικός Χάρτης» εξέλιξης του Leopard-2 της περιόδου που προαναφέραμε.

Το πρόγραμμα MGCS ξεκίνησε το 2012 και βρίσκεται σε φάση σχεδίασης της επιχειρησιακής αντίληψης (Concept). Την υλοποίηση του προγράμματος έχει αναλάβει μια κοινοπραξία της γερμανικής KMW και της γαλλικής Nexter (KMW+Nexter Defense Systems). Στη «Eurosatory 2018» παρουσιάστηκε το υβριδικό άρμα μάχης EMBT (Enhanced Main Battle Tank, κατά τη Nexter, ή European Main Battle Tank, κατά την KMW), ένας συγκερασμός του Leopard-2 και του Leclerc, όπως είναι στη σημερινή τους διαμόρφωση (το EMBT ενσωματώνει τον πύργο μάχης του Leclerc και το όχημα του Leopard-2).

Σε κάθε περίπτωση ο οπλισμός του MGCS θα είναι ένα (1) κύριο πυροβόλο διαμετρήματος 130 ή 140 χιλιοστών ή δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο (2) διαμετρημάτων με αυτόματο σύστημα γέμισης και μέγιστο ρυθμό βολής τα 12 βλημάτων το λεπτό. Η ελάχιστη αναχορηγία του MGCS θα είναι τα 42 πυρομαχικά, ενώ η επιθυμητή αναχορηγία έχει προσδιοριστεί στα 60 πυρομαχικά. Ο δευτερεύον οπλισμός του MGCS θα αποτελείται από ένα συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών και έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα MGCS καθώς και για τις τελευταίες εκδόσεις του Leopard-2 μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

 1. Επειδη εχω βαρεθει ν ακουω για πλοια
  170 νεα λεο με 130 κ εκσυγχρονισμος των υπολοιπων με 130αρι κ οι πυργοι να πουληθουν η να γινουν στατικες αμυνες αλλα gothic line

  1. Νωρίς είναι ακόμα για το μεγαλύτερο πυροβόλο.
   Όταν θα είναι έτοιμο ίσως να σκεφτούν για απόσυρση των εναπομείναντων Patton και για αγορά νέων Leo η το επόμενο μοντέλο που θα το αντικαταστήσει με το μεγαλύτερο πυροβόλο.
   Οι Άγγλοι ίσως να είναι οι πρώτοι που θα υιοθετήσουν το μεγαλύτερο πυροβόλο με νέο Πύργο για το Challenger.

   1. ο μονος λογος που κραταμε μ48 ειναι επειδη εχουμε νησια
    κανονικα κ τα μ48 κ τα λεο1 ειναι για μετατροπη η για σκραπ
    απλα ειμαστε αφραγκοι κ εχουμε αποθηκες ολοκληρες με ανταλλακτικα-πυρομαχικα

    1. Άφραγκοι είμαστε αλλά πέρασαν πολλά χρήματα απο τα χέρια μας χωρίς να γίνουν έργα σε αρκετά σημεία.
     Μακάρι να αγόραζαν σύγχρονα και να τα είχαν σε αποθήκες μέχρι να λιώσουν τα παλιά, αλλά όταν θα χρειαζόταν να υπήρχαν αντί να ψαχνόμαστε για έκτακτες λύσεις που είναι και ακριβές, η με πατέντες που συνηθίζουν αντιστασιακές ομάδες στην περιοχή της μέσης ανατολής.

     1. ευτυχως οι τουρκοι φτιαξανε δικο τους με 16εκ? το ενα συν το κοστος αναπτυξης

     2. Μοναχοί σίγουρα δεν το έφτιαξαν, αλλά προσπάθησαν να είναι όσο περισσότερο γίνεται αυτό που λένε εθνικό άρμα.
      Αλλά δεν εννοούσα ότι θα έπρεπε να φτιάξουμε δικό μας άρμα μάχης, αφού αυτό προϋποθέτει πολλά περισσότερα απο θέληση και χρήμα όπως είδαμε και στην Τουρκία.

     3. δεν ειναι οτι το εφτιαξαν αλλα το τι θα μπορουσαν να εχουν με τα λεφτα που χαλασαν συνολικα

     4. Ήταν προφανώς επιλογή τους για να έχουν περισσότερο έλεγχο στο σύστημα που θεωρούν προτεραιότητα.
      Όπως είναι επιλογή των Αυστραλών με τα νέα πολεμικά πλοία που θα τους στοιχίσουν 25 δις για μόλις 9 πλοία που θέλουν να ναυπηγηθούν σε εγχώρια ναυπηγεία, η τα γαλλικά υποβρύχια που θα είναι πολύ ακριβότερα.

     5. δεκτον
      αλλα με 4,5δις αυτην την εποχη θα μπορουσαν να εξοπλισουν 5-6 ταξιαρχιες με α7
      κ ηδη ο κινητηρας το συστημα μεταδοσης το πυροβολο κ αν θυμαμαι κ καλα η θωρακιση ειναι ειτε γερμανικα απαρτια ειτε γερμανικης πνευματικης ιδιοκτησιας

    2. Τα Λεο1 Α5 μας αγαπητε ειναι ΙΔΙΑΣ ηλικιας με τα Λεο2Α4 που μας χαρισαν οι Γερμανοι. Μια καλη επιπλεον θωρακιση χρειαζονται, τιποτα αλλο

     1. Αν εννοεις το ιδιο αρχαια συμφωνουμε.Κατα μεσο ορο τα λεο2α4 ειναι απο 8 εως 15 χρονια νεοτερα.Ισως καποια λεο2 να ειναι κ μεγαλυτερα απο τα λεο1 που αγορασαμε.
      Αρχαια ολα.
      Καταλαβαινω οτι με βαση τον αντιπαλο,το αποθεμα ανταλλακτικων κ πυρομαχικων δεν ειναι για πεταμα αλλα ειναι αρχαια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *