Για το παρόν θέμα είχαμε κάνει και παλαιότερη αναφορά ενώ τις σερβικές ρουκέτες τις είχαμε δει σε ταξίδι μας στο Βελιγράδι. Ένα χρόνο μετά οι εξελίξεις είναι θετικές με τα ΕΑΣ να αναλαμβάνουν έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών (πρώτη παρτίδα) των 122 χιλιοστών, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες στη συνέχεια, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Για το θέμα των ρουκετών είχε αναφερθεί πρώτο από το «DefenceReview.gr» με το άρθρο μας «Αποκλειστικό: Βολές με νέες ρουκέτες για τα RM-70 του Πυροβολικού» στις 8 Νοεμβρίου του 2019 (μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ)

Όπως γράψαμε τότε: «Το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου RM-70 μας έχει απασχολήσει σε προγενέστερο χρόνο. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται από το Βελιγράδι όπου βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες στα πλαίσια ενός ταξιδιού για τη Σερβική αμυντική βιομηχανία και τη προσπάθεια που επιχειρεί η τελευταία με στόχο να διεισδύσει εξοπλιστικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στον Στρατό Ξηράς.

Όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει παραλάβει μέσω χορηγίας προς δοκιμή και επιχειρησιακή αξιολόγηση ένα μικρό απόθεμα των 20 ρουκετών από την Σερβική Yugoimport που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ρουκετών. Πρόκειται για ρουκέτες σερβικής κατασκευής και προέλευσης των 122 χιλιοστών τύπου G 2000 ικανές να βληθούν από τους ΠΕΠ RM-70 του Πυροβολικού Μάχης. Από το απόθεμα των 20 ρουκετών που τονίζουμε δεν είναι μέρος κάποιας προμήθειας όπως μας επιβεβαίωσαν πηγές του ΓΕΣ, οι ρουκέτες είναι με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα. Ο λόγος που επιλέγει το Πεδίο Βολών Κρήτης είναι τα μεγάλη βεληνεκή που προσφέρει».

Όπως έγινε γνωστό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, παρέστη στην παρουσίαση της έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών 122mm, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη των ΕΑΣ με τη σερβική εταιρεία EDePRO.

H ρουκέτα G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,87 μέτρα και το βάρος της 69,1 κιλά, εκ των οποίων τα 27,3 κιλά είναι το βάρος του κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι 1.100 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο βεληνεκές των 40,1 χιλιομέτρων επιτυγχάνει από γωνία βολής 55ο-57ο. Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές. Το μήκος της είναι 2,86 μέτρα και το βάρος της 64 κιλά. Η G2000/52 ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.

Στον σχετικό χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων προκειμένου σήμερα να παρευρεθώ στην έδρα της εταιρείας, σε μια εκδήλωση που αφορά στην έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης των ρουκετών 122mm, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη σερβική εταιρεία EDePro.

Η τεχνογνωσία της ανάπτυξης και παραγωγής όπλων φορητού οπλισμού και πυρομαχικών παράλληλα με τον στόχο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των οπλικών και πυραυλικών συστημάτων επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και μετατρέπουν την εταιρεία σε θεμελιώδη πολλαπλασιαστή ισχύος της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει από την πρώτη στιγμή – από τις προγραμματικές ακόμα δηλώσεις της Κυβέρνησης – την  ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ως κύρια πολιτική προτεραιότητα και ενέργεια ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των προκλήσεων που δέχεται η χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έθεσε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ως παρακαταθήκη για την ασφάλειά της, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το οικονομικό κόστος, ανακοινώνοντας έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

Ο κ. Πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, με πνεύμα εξωστρέφειας από πλευράς των Διοικήσεων και την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας, της Πολιτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, απαιτείται η χάραξη μια νέας πορείας ώστε η αμυντική μας βιομηχανία να καταστεί ανταγωνιστική και να μπορεί να εξυπηρετεί στους χρόνους που πρέπει, εκτελώντας παραγγελίες και παράγοντας οικονομικό αντικείμενο.

Διάγουμε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, στην οποία η Ελλάδα με μια αξιόπιστη εξωτερική και οικονομική πολιτική συνιστά πλέον μια χώρα ισχυρή, ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή, που δύναται να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και προοπτική, μέσω της δρομολόγησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων και θεσμικών κεφαλαίων, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της οικονομίας και κεφαλαιοποιώντας την κερδισμένη αξιοπιστία από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων διαθέτει το όραμα αλλά και το απαραίτητο μείγμα της εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο ώστε να αδράξει την ευκαιρία και να οδηγήσει τα ΕΑΣ στην επόμενη ημέρα, αναπτύσσοντας ανταγωνιστικές δράσεις και προωθώντας μια καινοτόμα, εξωστρεφή δυναμική προσέλκυσης νέων επενδυτών, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, εκμεταλλευόμενη πλήρως τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και το άρτια εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας».

Σχετικά με τις νέες ρουκέτες, αλλά και για τις δυνητικές επιλογές αναβάθμισης των RM-70 μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Comments

 1. Σε 3 μήνες θα έχει σταματήσει η παραγωγή και οι εργαζόμενοι θα κάνουν διαδήλωση έξω από το Πεντάγωνο για να παρουν αναδρομικά ότι έχασαν στα μνημόνια και οι ΕΕΔ θα είναι άλλη μια φορά όμηροι των ορεξεων των κομματόσκυλων…

  Ιδιωτικοποίηση πρωτα και μετά έργο σε ΟΛΕΣ τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες!

 2. Αναβάθμιση δείγματος ρουκετών μιλάμε??

  Έχει υπογραφει η αναβάθμιση του αποθέματος των ρουκετών???

  Δεν νομίζω !!

  ps:
  Τον σανό περί εθνικού τουφεκιού τον κατάπιε ο κύριος Υφυπουργός??

  1. Ο κ. Στεφανής μίλησε για έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης των ρουκετών 122 χιλιοστών, σε συνεργασία με τη σερβική EDePro.

   1. Το άρθρο στην αρχή γραφει:

    # Ένα χρόνο μετά οι εξελίξεις είναι θετικές με τα ΕΑΣ να αναλαμβάνουν έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών των 122 χιλιοστών,#

    Και άλλες αναφορES στην είδηση περί αναβάθμισης δείγματος γραφουν

    Έχει υπογραφει συμβόλαιο για την ανάβθμιση του αποθέματος ρουκετών ?

    Η εντύπωση μου είναι πως τα EAS κάνουν αναβάθμιση σε περιορισμένο αριθμό για να μάθουν πως γινετε

    Ο Υφυπουργός μπορεί να λέει ότι θέλει αλλα εάν δεν υπογραφει η σύμβαση και πέσουν οι προκαταβολές δεν αρχίζει καμια αναβάθμιση!!

    1. Η πρώτη παρτίδα που θα αναβαθμιστεί αφορά σε δείγμα, προφανώς για λόγους πιστοποίησης της διαδικασίας από τα ΕΑΣ, αλλά το πρόγραμμα, ως σύνολο αφορά την αναβάθμισης όλων των ρουκετών των 122 χιλιοστών, αυτός είναι ο στόχος. Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην αρχή του προγράμματος.

    2. Εναρξη συνεργασιας,με οτι αυτο συνεπαγεται
     Επι της ουσιας καμμια επισημη ανακοινωση
     Δειγματα για αρχη και στη συνεχεια βλεπουμε….
     Δεν ανακοινωθηκε συμβολαιο , χρηματα και αριθμος ρουκετων
     Την αναβαθμιση θα την κανουμε εμεις απ οτι καταλαβα
     Οι Σερβοι απλα θα μεταφερουν…την τεχνολογια

   2. Κύριε Λάζο, όταν λέμε αναβάθμιση για μεγαλύτερο βεληνεκές, τι ακριβώς εννοούμε; Αλλαγή του κορμού του κινητήρα (με το καύσιμο φυσικά), αλλαγή του καυσίμου με τον ίδιο κορμό ή προσθήκη ενός επιπλέον τμήματος κορμού για μια αρχική επιτάχυνση;

    1. Εννοούμε την προσθήκη ενός προωθητικού κινητήρα, η χρήση του οποίου αυξάνει το μέγιστο βεληνεκές (ουσιαστικά μετατρέπει τις ρουκέτες σε G-2000), αλλά δεν τις καθιστά κατευθυνόμενες. Η G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων και ενσωματώνει κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. Η ρουκέτα είχε δοκιμαστεί από την Ελλάδα (είχαμε κάνει σχετική ανάρτηση στις 8 Νοεμβρίου 2019: https://defencereview.gr/apokleistiko-voles-me-nees-royketes-g/)

 3. Οι νεες ρουκετες(καλοδεχουμενες κ ακρως απαραιτητες)θα ειναι G2000 η /52?
  Θα μπορουσαν να εφοδιαστουν με το ισραηλινο EPIK κ να μετατραπουν σε κατευθυνομενες?
  Ονειρευομαι(ναι ξερω,μη με ξυπνατε)Spike NLOS-LORA/Lynx-HAROP σε μια συνολικη προμηθεια κ με συμπαραγωγη ως ιδανικη συνεργασια αυτη τη στιγμη με το Ισραηλ.Κ μπορουν να κανουν θαυματα σε Apache/Leo2…

  1. Πιθανότατα αφορά σε ρουκέτες G2000 των 40 χιλιομέτρων. Όλες οι ρουκέτες των 122 χιλιοστών μπορούν να δεχθούν τη συλλογή EPIK.

   1. Γιατι οχι τις ανωτερες G2000/52 των 50 χιλιομετρων ?Γιατι αυτη η εκπτωση στις απατησεις για ομοειδη προιοντα;Ποσο πια ακριβοτερες να ειναι;

    1. Προσωπικα θα ηθελα μια αναλογια 1/3 οσο αφορα 52/απλες αλλα με ολες τις 52αρες με ERIK.Να βαρας κατευθυνομενα απ τα 52 μεχρι τα 40 κ μετα να σαρωνεις τ απομειναρια με τις απλες……(ξυπνατε με….)

 4. Και αυτη η αναβαθμιση των ρουκετων μπορουσε απο χρονια να ειχε γινει αλλα το ρισκαραμε υποδεχομενοι τους επενδυτες της πλατειας ομονοιας παντως απο ισραηλ υπεραπαραιτητο για την πρωτη γραμμη εκτος του spike ειναι και το trophy αλλα δεν ακουστηκε τιποτα και φοβαμαι τις γνωστες πιεσεις απο αμερικανογερμανους για δικα τους προιοντα.

 5. Οι Σέρβοι έχουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα και επιτέλους υλοποιείται το πρόγραμμα – υποθέτω δηλαδή πως έχει υπογραφή σύμβαση και αναβαθμίζεται μεγάλος αριθμός εκ του τεράστιου αποθέματος μας, σωστά;

  ΑΛΛΑ, προηγήθηκε κάποια αξιολόγηση άλλω προτάσεων όπως θα έπρεπε; Διότι ως γνωστόν, πακέτα αναβάθμησης των ρουκετών 122mm υπάρχουν ένα σωρό και πολλά από αυτά είναι σοβαρά. Πώς κατέληξε ο ΕΣ στην Σερβική πρόταση δεν γνωρίζουμε…

  1. Το πιθανότερο οι Σέρβοι να μας δώσαν στο τσάμπα έναν αριθμό kit εκσυχρονισμού ρουκετών κυρίως για να μάθουν στα eas τη διαδικασία και παρουσιάζεται ως έναρξη του εκσυχρονισμού των ρουκετών

   Είδαμε πουθενά κανένα συμβόλαιο για το πόσες που ποτε και πoso ρουκέτες θα εksυχρονιστουν?/

 6. Αγαπητέ κ. Λάζο και CK,είναι οφθαλμοφανές ότι από ένα σημείο και μετά το άρθρο είναι copy-paste του δελτίου τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.Ως εκ τούτου και από τη στιγμή που πιθανότατα δεν παρευρέθησαν δημοσιογράφοι ο κ.Υφυπουργός είπε ότι ήθελε,βγήκε δυό φωτογραφίες και χαίρετε πάμε να ανακοινώσουμε κάτι άλλο.
  ΥΓ1.Τα στερνά τιμούν τα πρώτα κ. Υφυπουργέ.
  ΥΓ2.Αναβάθμιση 5000 ετησιως,σε πόσα χρόνια οι 200.000?Δεν θα ζώ να δω το έργο ολοκληρωμένο.Κρίμα.
  Κάτι άλλο πιο σύντομο δεν υπάρχει?

 7. Θετικό και σχετικά άμεση ενίσχυση με χαμηλό κόστος.

  Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως υπάρχουν προμήθειες που μπορούν να αποδώσουν άμεσα την ενίσχυση και με χαμηλό κόστος!

  Ένα παρόμοιο τέτοιο πρόγραμμα είναι και ο εκσυγχρονισμός των Apache A+ με βάση την Ισραηλινή πρόταση και πιστοποίηση του NLOS Spike.

  Αυτό που έλειπε και λείπει είναι η πολιτική βούληση.

  Όλα αυτά θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και όχι να ξυπνάνε από το λήθαργο τώρα που οι Τούρκοι αλωνίζουν εδώ και ένα μήνα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  Αφήνω και αυτό εδώ

  https://www.militaire.gr/quot-sto-exoplistiko-soyper-market-emeis-speydoyme-giati-o-erntogan-ta-dika-toy-themata-ta-chei-taktopoiisei-quot/

 8. Γενικά είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος αλλά:

  Αν όλα αυτά έχουν σκοπό να προετοιμάσουν τη χώρα (δια παν ενδεχόμενο) και απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τα παραπάνω και αυτός είναι ο λόγος που δείχνει να προσεγγίζει τις «θέσεις» της Τουρκίας και να δέχεται το στημένο διάλογο έχει καλώς.

  Αν όμως οι όποιοι εξοπλισμοί είναι απλά στάχτη στα μάτια μας και πίσω από τις κλειστές πόρτες παζαρεύουν με τους απέναντι και με τους «συμμάχους» τα κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος μαύρο φίδι θα τους φάει όλους τους.

  Μπορεί οι κομματικοί τους γενίτσαροι να τα δέχονται όλα αρκεί το κόμμα που τους ταίζει να είναι καλά αλλά υπάρχουν και άλλοι Έλληνες.

  Πάντως τα μέχρι τώρα δείγματα δεν είναι καλά πέρα από τις όποιες επικοινωνιακές στρακαστρούκες που απευθύνονται κατά βάση σε άτομα μειωμένης αντίληψης και κομματικούς πάνω από όλα το κόμμα.

  https://infognomonpolitics.gr/2020/09/ta-5-thanasima-amartimata-tis-nd-pou-ypothikevoun-ionio-kai-aigaio/

  1. Κάνε φίλε Μιχάλη μια γερή προμήθεια σε αντιυπερτασικά,αντιόξινα,αντικαταθλιπτικά και γενικά σε αντι…. γιατί πολύ φοβάμαι ότι από αυτά που θα ακούσουμε 24/25-9 θα τα χρειαστούμε πάραυτα.

  2. Η στάχτη στα μάτια πάντα παίζει φίλε Μιχάλη.
   Αν δεν έπαιζε η απειλή -έστω θεωριτικά- των κυρώσεων απο ΕΕ και αν δεν έμπαινε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν στο παιχνίδι για την κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έβλεπαν όλοι πόσο «μεγάλοι τσαμπουκάδες» θα είμασταν απέναντι στον Τούρκο που όχι το OR δεν θα απέσπει έστω για λίγο, αλλά θα έστελνε και πλοία για να στήσει πλατφόρμα εξόρυξης στα μέρη που έχουν εντοπίσει τους υδρογονάνθρακες.

 9. Ο σουλτάνος από την άλλη παίζει τα ρέστα του και ότι γίνει.

  Σήμερα το νόμισμα κατέρρευσε εντελώς, όλοι είναι όπου φύγει φύγει από την λίρα, κανονικά σε 1-2 μήνες θα δηλώσει χρεωκοπία και θα φωνάξει το ΔΝΤ ή την ΕΕ να τον σώσει. Ήδη τα χρέη των τραπεζών της έχουν κατηγοριοποιηθεί σαν σκουπίδια ενώ τα ασφάλιστρα για χρεωκοπία είναι τα δεύτερα παγκοσμίως μετά την Βενεζουέλα (που έχει χρεωκοπήσει ήδη)

  Αυτό το σε ένα μήνα, αν επιβληθούν έστω και ελαφρές κυρώσεις στις 24.9, θα επιταχύνει την χρεωκοπία που θα έρθει 1-2 εβδομάδες μετά την απόφαση για κυρώσεις.

  Θεωρητικά η Ελλάδα σε αυτό το διάστημα είναι στο μέγιστο διαπραγματευτικό στάτους, πρέπει είτε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες αποφάσεις για εμάς σε έναν πιθανό διάλογο, ή να τους αφήσουμε να πέσουν, και μετά για να δώσει χείρα βοηθείας η ΕΕ να πάρουμε ανταλλάγματα και να κλείσουμε όλα τα μέτωπα. Φαίνεται ότι πολύ γρήγορα θα τελειώνουμε με τον μπελά και θα είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε τον πλούτο μας, πολύ αργήσαμε.

 10. Πολυ θετική κίνηση, ειδικά εάν συνοδευτεί μελλοντικά με κάποιο είδος συστήματος κατεύθυνσης για τις ρουκέτες. Μακάρι να δείξουμε και ενδιαφέρον για τις ρουκέτες Jerina 1/2 του σέρβικου συστήματος Sumadija ως ένα φθηνότερο υποκατάστατο του Μ270 MLRS για τα νησιά.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Šumadija_(multiple_rocket_launcher)

  Επίσης τα ΕΑΣ θα μπορούσαν να κατασκευάσουν μελλοντικά και ρουκέτες 122 με διάφορα υποπυρομαχικά (αντιαρματικές νάρκες κλπ).

 11. Εδω διαφημιζονται lazer…και υπεροπλα του μελλοντος, και σεις ασχολειστε ακομη με τα απολιθωματα του παρελθοντος !!!
  Αυτα τα ατιμα τα Rafale.
  Εχασαν πολλοι τον υπνο τους…και το χαρτζηλικι τους ισως
  2ο αρθρο το οποιο αποδομει τη σημασια αποκτησης των πυραυλων μεσα σε 2 μερες
  Δυσκολευονται να χτυπησουν το…γαιδαρο και χτυπανε το σαμαρι.
  Εργολαβεια η δουλεια .
  Με αυτη την πολεμικη πολυ φοβαμαι οτι θα απαξιωθουν οπως και τα mirage.
  Καταπτυστη αρθρογραφια που δεν κρατα ουτε τα προσχηματα….

  1. 🙂 Τώρα κατάλαβα τι εννοούσες, μπήκα και διάβασα.

   Η πλάκα είναι ότι μέχρι πρότεινος αν ήθελες να χαμογελάσεις λίγο με αμυντική αρθρογραφία εμπαινες στο Πραβδανετ, το οποίο δεν είναι κακό γιατί ποτέ δεν το έπαιξε τέρας σοβαρότητας, οπότε και διάβαζες κάτι αμυντικό και χαμογελούσες.

   Με την άλλη πλευρά είναι κρίμα, γιατί το πράγμα έχει ξεφύγει και επειδή συνειρμικά το είχαμε σοβαρό πιο πολύ λυπάσαι παρά γελάς…

   ΥΓ φαντάσου να ξοδευτούν δις να αναπτυχθούν λέηζερ και κάποιος να αναπτύξει μπογιά καθρέφτη που να είναι τόσο ανθεκτικό που να μπορεί να εκτρέψει όλη την ενέργεια του λέηζερ

   1. Φαινεται οτι προκειται για επισημη γραμμη …. κατι σαν κομματικη εφημεριδα
    Δεν προκειται για αποψεις ενος, αλλα συσσωμη η ομαδα αρθρογραφων κινειται στο ιδιο πλαισιο με ταυτοσημες διαπιστωσεις
    Επισης δε σε αλλο αρθρο….στο ναυτικο πεδιο και συγκεκριμενα στο θεμα των Φρεγατων αναμενεται αρθρο για τη σπουδαιοτητα των υποψηφιων για τον διαγωνισμο Αμερικανικων πλοιων , τα οποια παραδοξως οι περισσοτεροι σχολιαστες απαξιωνουν ενω οι Αμερικανοι φαινεται να τις προτιμουν.!!! και να τις αγοραζουν !!!
    Το κακο ειναι οτι υποτιμουν τους αναγνωστες και εν μερει εχουν καταφερει να χειραγωγησουν αρκετους εξ αυτων
    Το επομενο αρθρο λοιπον στοιχηματιζω θα αφορα στην σπουδαιοτητα χρησης του αλουμινιου….στα πολεμικα πλοια καθως και οι τρομερες επιδοσεις τους στον α/υ πολεμο….
    Επιφυλλασομαι για τη συγκριση Aster- Mica NG με τους αντιστοιχους essm-sm2

   2. Νομίζω είστε υπερβολική στην κριτική σας. Στο άρθρο παρούσιάζεται μια νέα εξέλιξη στα αεροποριά όπλα (laser) που ίσως αλλάξει τις αερομαχίες, όπως η εμφάνιση του πυραύλου έναντι του πυροβόλου. Ίσως, όμως και σε βάθος χρόνου…

    Θυμάμαι πριν 20 χρόνια που οι αμερικανοί είχαν βγάλει τα «πλοία οπλαστάσια» με 150 κελιά και 30 άτομα πλήρωμα. Ήταν ένα consept που επεξεργάστηκαν, μελέτησαν, αλλά δεν προχώρησε. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και με το αερομεταφερόμενο laser…

    Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και άλλο ένα ενημερωτικό άρθρο για μια νέα εξέλιξη. Νομίζω κάποιοι είναι εξαρχής αρνητικά προκατειλλημένοι.

 12. Σε τούτη εδώ την χώρα έχουμε συνηθίσει να κάνουμε μισές δουλειές. Τώρα ψάχνουμε ρουκέτες και πολύ σωστά.τον εκτοξευτη όμως θα τον αναβαθμίσουμε?υπάρχει η πολύ καλή τσεχική πρόταση RM70Modular η οποία κοστίζει όσο τα Μ1117,εμείς τι προτιμάται?σημειώστε ότι με πενταροδεκάρες αποκτούμε 116 συστήματα ανάλογα του Himmars.
  Τώρα Σχετικά με τις ρουκέτες.οι σερβικες έχουν καλό βεληνεκές, αλλά επειδή δεν είναι κατευθυνόμενες φοβάμαι ότι στο μέγιστο βεληνεκές τους θα πάνε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.πρεπει να εξετάσουμε ισραηλινές κατευθυνόμενες ρουκετες.επιτελους να κάνουμε για ο,τι προμηθευομαστε διαγωνισμό.οχι αναθέσεις.

  1. Ακριβως φιλε c.p.

   Μη-κατευθυνομενες ρουκετες ειναι με τεραστια διασπορα.

   Να ποσταρω εδω και αυτο το καλο αρθρο για διασπορα ρουκετων

   https://amynagr.blogspot.com/2019/06/turkish-mlrs.html?m=1

   Για πραγματικη αποτρεπτικη ισχυ, πρεπει η χωρα να παραγει δικα της οπλα μακρου πληγματος. Να αγορασουν τεχνολογια απο Ινδια να φτιαξουν ελληνικους «γιλντιριμ». Με «επισημο» βεληνεκες οσο λενε οι συνθηκες που υπογραψαμε.

   Μια χωρα με 200 δις ΑΕΠ ειναι γελοιο να θεωρει οτι 90κατι πανακριβοι scalp εχουν ουσιαστικη αποτρεπτικη ισχυ. Ή ναυτικο που να θεωρει οτι με 16 ή 32 scalp naval θα καταστρεφουν φραγματα στον Ευφρατη.

   Σε περιπτωση κανονικου πολεμου και οχι απλου θερμο επεισοδιου, πρεπει ΠΑ και ΕΣ να μπορουν να ριξουν πολλους τονους εκρηκτικων σε ευλογη αποσταση. Οι ναυταιοι να ξεχασουν τις ονειρωξεις τους οτι ειναι blue water navy.

 13. Μπορει να μου πει καποιος ΑΝ μπορώ να αναρτησω εικόνα..νομιζω είναι εξαιρετικό οπτικα να το βλεπατε.
  Ο λόγος που γινεται το νταβαντούρι για το Καστελλόριζο….είναι γιατί νοτιοανατολικά του Καστελορίζου υπάρχει η υποθαλάσσια οροσειρά του Αναξίμανδρου στην οποία υπάρχουν αποθέματα υδριτών μεθανίου (προκειται για το καύσιμο του μέλλοντος) τα οποία υπολογίζονται σε 100 φορές περισσότερα από όλα τα αποθέματα αθροιστικά που έχουν βρεθεί μεχρι τώρα στην ευρύτερη ανατολικη Μεσόγειο.
  Έστω ότι δεν μπορεί να οπτικπποιηθεί ριξτε μια ματιά σ αυτό το επιστημονικό άρθρο που εμπεριέχει και τον εν λόγo χάρτη. Ακολουθει το λινκ και μια παλαιοτερη αναφορά στο θεμα.
  https://www.researchgate.net/publication/296589523_The_Greek_EEZ_Principles_of_a_geopolitical_analysis/figures?lo=1

  «Το Ιδρυμα Γεωλογικών Ερευνών έχει κάνει έρευνες στην ίδια περιοχή εδώ και 15 χρόνια . Στα υποθαλάσσια όρη «Αναξίμανδρος» βρίσκεται σύμφωνα με το ΙΓΜΕ μια από τις μεγαλύτερες γνωστές συγκεντρώσεις παγωμένου φυσικού αερίου παγκοσμίως ,λέει στη «δημοκρατία», ο Γιάννης Χατζηχρήστος, τέως στέλεχος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής. «Μιλάμε για μια ποσότητα περίπου 100 φορές περισσότερη αυτής των γνωστών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου μαζί! Φυσικό αέριο σε σχετικά μικρό βάθος που μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης για καμιά εκατοστή χρόνια» .Ολα αυτά περιγράφονται στην Περιοδική έκδοση ΙΓΜΕ, Απρίλιος 2008
  (Μεσόγειος Όρη Αναξίμανδρος, Ελληνική Γεώσφαιρα (ISSN: 1791-2210Τόμος 2, Τεύχος 3)»

  1. Αγαπητέ φίλε το Καστελλοριζο, είναι το ακριβότερο «οικόπεδο » του κόσμου όλου.εμεις πεταμαι χαρταετό. Αν το είχε άλλη χώρα θα έβαζε μέχρι διαστημόπλοια για να το υπερασπίσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *