Η ιταλική Leonardo ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γερμανία για την προμήθεια επτά πυροβόλων OTO 76/62 Super Rapido για τον εξοπλισμό των πέντε νέων κορβετών τύπου K130. Το συμβόλαιο περιλαμβάνει και σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης, ανταλλακτικά και υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η γερμανική υπηρεσία εξοπλισμών (BAAINBw), ανακοίνωσε ότι θα ναυπηγήσει, για λογαριασμό του Γερμανικού Ναυτικού, πέντε νέες κορβέτες τύπου K-130, κλάσης «Braunschweig». Τα πλοία θα ναυπηγήσει η κοινοπραξία ARGE K130, την οποία συγκροτούν η Lürssen Werft, η ThyssenKrupp Marine Systems και η German Naval Yards.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η πρώτη κορβέτα θα παραδοθεί το 2022, ενώ οι παραδόσεις θα ολοκληρωθούν το 2026, με ρυθμό ένα πλοίο κατ’ έτος. Μολονότι τα 10 πλοία θα είναι όμοια εξωτερικά, οι πέντε κορβέτες της δεύτερης παρτίδας θα ενσωματώνουν νεότερα ηλεκτρονικά συστήματα και τεχνολογίες.

Το ΟΤΟ, στην έκδοση Super Rapido, είναι πυροβόλο διαμετρήματος 76 χιλιοστών με κάνη μήκους 62 διαμετρημάτων. Το συνολικό του βάρος είναι 12.340 κιλά. Το σύστημα μπορεί να περιστραφεί σε όλο το τόξο των 360ο με μέγιστη ταχύτητα τις 60ο το δευτερόλεπτο. Στην κατακόρυφο, το πυροβόλο μπορεί να ανυψωθεί σε τόξο από +15ο έως +85ο με μέγιστο ρυθμό κίνησης τις 35ο το δευτερόλεπτο. Ο μέγιστος ρυθμός βολής του πυροβόλου είναι 120 βλήματα το λεπτό (η αναχορηγία του είναι 80 βλήματα έτοιμα προς βολή). Το μέγιστο βεληνεκές που επιτυγχάνει το πυροβόλο είναι τα 18.400 μέτρα (με τη χρήση βλημάτων υψηλής εκρηκτικότητας και με γωνία βολής τις 45ο). Μπορεί να εκτοξεύσει και κατευθυνόμενα βλήματα DART ή VULCANO.