Σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS τα οχήματα υποστήριξης BMPT-72 Terminator-2 του Ρωσικού Στρατού αναμένεται να παραλάβουν σύντομα νέα πυρομαχικά των 30 χιλιοστών ελεγχόμενης πυροδότησης στον αέρα (controlled airburst). Η ανάπτυξη τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά αυτό θα γίνει εντός του 2018 με πιθανότερη ημερομηνία παράδοσης τις αρχές του 2019.

Τα πυρομαχικά πυροδότησης στον αέρα χρησιμοποιούνται για την προσβολή στόχων, που βρίσκονται πίσω από προστατευμένες θέσεις και δεν είναι εκτεθειμένοι. Τα νέα πυρομαχικά θα ενσωματώνουν βολίδες (θραύσματα), τα οποία θα απελευθερώνονται (πυροδοτούνται) σε προγραμματισμένο χρόνο και πάνω από συγκεκριμένη, προεπιλεγμένη περιοχή. Για παράδειγμα, πάνω από μια περιοχή όπου βρίσκεται συγκεντρωμένο και καλυμμένο εχθρικό πεζικό.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα BMPT-72 Terminator-2 εντάχθηκαν σε υπηρεσία από τον Ρωσικό Στρατό στις αρχές του έτους. Το BMPT Terminator-2 είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα παροχής πυρών υποστήριξης μάχης, το οποίο βασίζεται στο άρμα μάχης T-72, ενώ έχει αναπτυχθεί και η έκδοση BMPT Terminator με βάση το άρμα μάχης T-90A.

Το BMPT-72 Terminator-2 ενσωματώνει πλούσιο εξοπλισμό μάχης ο οποίος αποτελείται από ένα δίδυμο πυροβόλο 2A42 διαμετρήματος 30 χιλιοστών δραστικού βεληνεκούς 2 χιλιομέτρων (αναχορηγία 850 φυσίγγια), από τέσσερις εκτοξευτές κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων 9M120 Ataka των 130 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 6 χιλιομέτρων και ικανότητα διάτρησης θωράκισης πάχους 950 χιλιοστών συν της επιπρόσθετης θωράκισης ERA (Explosive Reaction Armor), δύο αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων AG-17D των 30 χιλιοστών δραστικού βεληνεκούς 1,7 χιλιόμετρα (αναχορηγία 600 βομβίδες) και ένα πολυβόλο PKTM των 7,62 χιλιοστών με αναχορηγία 2.000 φυσιγγίων.

Το BMPT-72 Terminator-2, το οποίο διαθέτει το ίδιο επίπεδο θωράκισης με ένα άρμα μάχης, έχει σχεδιαστεί να επιχειρεί παράλληλα με τα άρματα μάχης τόσο σε ανοιχτό πεδίο μάχης όσο και εντός πόλεων. Σε τακτικό επίπεδο, και σύμφωνα με το δόγμα επιχειρήσεων του Ρωσικού Στρατού, σε ανοιχτό πεδίο μάχης, δύο άρματα μάχης συνοδεύονται από ένα BMPT-72 Terminator-2, ενώ εντός πόλεων η αναλογία αλλάξει και δύο BMPT-72 Terminator-2 υποστηρίζουν ένα άρμα μάχης.

Κατά την άμυνα το BMPT-72 Terminator-2 μπορεί να υποστηρίξει με πυρά το αμυνόμενο Πεζικό, δεδομένου ότι διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός την οποία μπορεί να διανείμει σε τουλάχιστον δύο στόχους ταυτόχρονα (έναν στόχο εμπλέκει με τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών ή με τα βλήματα Ataka και έναν άλλο στόχο με τους εκτοξευτές βομβίδων των 30 χιλιοστών ή με το πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών). Έτσι, ένας Ουλαμός των τεσσάρων BMPT-72 Terminator-2 μπορεί να επέμβει στον αμυντικό αγώνα και με τα πυρά του και να αποσυμφορήσει την πίεση που δέχεται μια Διμοιρία ή ένας Λόχος, για παράδειγμα.