Για την κατάσβεση των πυρκαγιών την 22η Αυγούστου 2023, επιχειρούν συνολικά 6 Α/Φ CL-215, 4 Α/Φ CL-415, 13 Α/Φ PZL και 4 Ε/Π CHINOOK στα ενεργά μέτωπα των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη, Δήμο Αρριανών Κομοτηνής, Διαλεκτό Καβάλας, Ελευσίνα, Θίσβη Θηβών, Λέσβο και Φυλή Αττικής, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Επιχειρούν επίσης τα παρακάτω μέσα:

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ:

●              2 Ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) του Σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».

●              2 Ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ των 10 ατόμων (σύνολο 20).

●              Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

●              Υδροφόρα Οχήματα.

●              Βυτιοφόρα Οχήματα.

●              Οχήματα Γενικής Χρήσης.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ:

●              2 Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις για σήμερα 22 Αυγούστου 2023, συνδράμουν στην πρόληψη πυρκαγιών με εκπομπή συνολικά 183 περιπόλων χερσαίας επιτήρησης (1098 άτομα με 549 οχήματα) και 14 πυροφυλακίων (84 άτομα με 42 οχήματα), με την εμπλοκή συνολικά 1182 ατόμων και 591 οχημάτων, σύμφωνα με τον δείκτη επικινδυνότητας.

Επιπρόσθετα, κατόπιν εντολών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου βρίσκονται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα:

●              Το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων που εδρεύουν στον Νομό Έβρου σε επιφυλακή εντός των Στρατοπέδων, για εμπλοκή και αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης.

●              Εκπομπή περιπόλων επιτήρησης στον Νομό Έβρου, μέχρι 5 χιλιόμετρα πέριξ του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

●              Εκπομπή επιπλέον περιπόλων επιτήρησης στον ορεινό όγκο της Ροδόπης, με έμφαση στα ορεινά δρομολόγια.

●              Εκπομπή επιπλέον περιπόλων και έλεγχο δρομολογίων στους ορεινούς όγκους του Νομού Έβρου και Νομού Ροδόπης, από προσωπικό της Ε’ Μοίρας Καταδρομών

  ●            Αυξημένη ετοιμότητα Στρατιωτικών Νοσοκομείων και Μονάδων Υγειονομικού της Περιοχής Ευθύνης του Δ΄ ΣΣ.

        ●           Εκπομπή 50 περιπόλων επιτήρησης σε 3 οκτάωρες βάρδιες (300 άτομα) επιπλέον των προβλεπομένων στην περιοχή Αττικοβοιωτίας.

●              Πτήσεις 1 Ε/Π KIOWA στον Έβρο, 1 Ε/Π KIOWA στην περιοχή της Μαγνησίας και Φθιώτιδας, 1 Ε/Π UH-1H στον Νομό Χαλκιδικής και 1 Ε/Π UH-1H στον Νομό Λέσβου

●               UAV HERON άνωθεν Νομού Έβρου, για εκτέλεση εναέριας επιτήρησης.

●              Το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ τηρούν τις προβλεπόμενες ετοιμότητες με μέγιστο χρόνο ετοιμότητας τις 4 ώρες.

●              Το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας

Πυροσβεστική: Εντοπίστηκαν 18 σοροί στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης – Διερευνάται αν πρόκειται για λαθρομετανάστες

Δεκαοχτώ σοροί εντοπίστηκαν πλησίον παραπήγματος, στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα, στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός. «Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης ή αγνοουμένων κατοίκων διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα», τόνισε. «Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή. Ήδη από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός. Εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.