Σε μεγάλη ετοιμότητα και επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για τη πρόληψη και κατάσβεση των πολλαπλών πύρινων μετώπων που κατακαίουν τη χώρα. Ήδη στους νομούς Έβρου και Ροδόπης έχουν αναπτυχθεί το πρωί σήμερα Δυνάμεις Καταδρομών της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αναπτυχθούν και επιπρόσθετες δυνάμεις για τη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στη Θράκη, εκεί όπου διαρκώς ξεσπούν νέες εστίες φωτιάς.

Προβληματισμό προκάλεσε η σημερινή δημόσια τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νικόλαου Τσαλικίδη ο οποίος αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκης πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί στο βουνό και στο δάσος Νυμφαίας.

Ήδη έχουν διαταχθεί από το ΓΕΕΘΑ επιπρόσθετες δυνάμεις από τους Σχηματισμούς του Δ Σώματος Στρατού να αναπτυχθούν στα δάση της Θράκης για την ανάληψη καθηκόντων πυρασφάλειας και πρόληψης.

Όπως αναφέρθηκε και στη επίσημη ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, από ώρα 18.00 της 20ης Αυγούστου 2023 έως ώρα 18:00 της 21ης Αυγούστου εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές.