Αποτελεί κοινό τόπο στα πλαίσια αναβάθμισης της αμυντικής μας ισχύος, πως δεν αρκεί η προμήθεια είτε αεροπορικών είτε ναυτικών είτε χερσαίων συστημάτων δίχως αυτά να συνοδεύονται από τα κατάλληλα όπλα. Κατά το παρελθόν πολλάκις έχει διαπραγματευτεί το προαναφερθέν σφάλμα.

Η απόκτηση των επιπλέον τριών ελικοπτέρων MH-60R είναι απαραίτητο να συνοδευτεί με την απόκτηση των κατάλληλων όπλων ικανών να προσβάλουν στόχους επιφανείας από μεγάλες αποστάσεις με ασφάλεια και ακρίβεια. Ένα τέτοιο όπλο είναι το βλήμα NSM που έχει πιστοποιηθεί από την Ινδία για τα ελικόπτερα MH-60R. Μολονότι, τα ελικόπτερα αυτά προορίζονται κατά βάση για αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου και σύνθεσης εικόνας επιφανείας, εντούτοις δεν πρέπει να παραμελείται και να υποβαθμίζεται η προσβολή στόχων επιφανείας με τα κατάλληλα όπλα όπως τα βλήματα NSM. Σημειώνεται ότι κάθε ελικόπτερο MH-60R δύναται να φέρει δύο βλήματα NSM.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του NSM είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί παθητικό αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σε συνδυασμό με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS : Inertial Navigation System), σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS : Global Positioning System), σύστημα αναφοράς ανάγλυφου και βάση δεδομένων για την αναγνώριση των στόχων.

Το NSM βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2012, στην έκδοση επιφανείας-επιφανείας. Έχει ελάχιστο βεληνεκές 3 χιλιόμετρα και μέγιστο 185, αν και ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων. Ενσωματώνει διατρητική πολεμική κεφαλή βάρους 120 κιλών και χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα αναφοράς ανάγλυφου.

Σύμφωνα με την Kongsberg, το NSM ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλού ίχνους ραντάρ (Stealth), μπορεί να πετά σε πολύ χαμηλό ύψος και να εκτελέσει βίαιους ελιγμούς με πολλά G, ενώ ενσωματώνει σύστημα μνήμης με προφίλ πλοίων, το οποίο χρησιμοποιεί για την αναγνώριση του στόχου.

Το βλήμα έχει την ικανότητα πλεύσης πολύ κοντά στο επίπεδο της θάλασσας (Sea Skimming), αλλά και της ξηράς, ενώ μπορεί να παρακάμψει μάζα εδάφους (για παράδειγμα ένα νησί). Στην τερματική φάση μπορεί να εκτελέσει βίαιους ελιγμούς έτσι ώστε να δυσκολέψει την αντιμετώπιση του από τα συστήματα εγγύς υποστήριξης (CIWS : Close-In Weapon System) και τα συστήματα αυτοπροστασίας των πλοίων (αναλώσιμα, πυροτεχνικά αντίμετρα).

Επίσης είναι ανθεκτικό και δεν επηρεάζεται από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια δοκιμών, τις οποίες πραγματοποίησε το Πολεμικό Ναυτικό της Νορβηγίας το 2016, ο NSM απέδειξε την ικανότητα του να προσβάλει και στόχους στην ξηρά, διευρύνοντας έτσι τον επιχειρησιακό φάκελο του βλήματος. Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα του NSM είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί παθητικό αισθητήρα θερμικής απεικόνισης, σε συνδυασμό με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης (INS : Inertial Navigation System), σύστημα παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης (GPS : Global Positioning System), σύστημα αναφοράς ανάγλυφου και βάση δεδομένων για την αναγνώριση των στόχων.

Το NSM βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2012, στην έκδοση επιφανείας-επιφανείας. Έχει ελάχιστο βεληνεκές 3 χιλιόμετρα και μέγιστο 185, αν και ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για μέγιστο βεληνεκές άνω των 200 χιλιομέτρων. Ενσωματώνει διατρητική πολεμική κεφαλή βάρους 120 κιλών και χρησιμοποιεί αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, GPS και σύστημα αναφοράς ανάγλυφου.

Συγκεκριμένα, ενσωματώνει σύστημα μνήμης με προφίλ πλοίων, το οποίο χρησιμοποιεί κατά τη φάση της αναγνώρισης του στόχου. Μια άλλη, εξίσου σημαντική καινοτόμα ικανότητα που ενσωματώνει ο NSM είναι αυτή της επιλογής του σημείου προσβολής. Δηλαδή, το βλήμα μπορεί να προγραμματιστεί για να προσβάλει ένα συγκεκριμένο σημείου του πλοίου, για παράδειγμα τη γέφυρα ή άλλο, ανάλογα με την κρίση του χρήστη.

Υπενθυμίζεται ότι το NSM (Naval Strike Missile), σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την νορβηγική Kongsberg, ως αντικαταστάτης των γνωστών, και στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), βλημάτων κατά πλοίων Penguin, επίσης της Kongsberg (τα Penguin επιτυγχάνουν μικρότερο μέγιστο βεληνεκές, σε σχέση με τους NSM, και εντάχθηκαν για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 1972). Το συμβόλαιο ανάπτυξης του NSM υπογράφηκε το 1996, ενώ η πρώτη δοκιμή του έγινε τον Ιούνιο του 2004.

Η τελευταία δοκιμή, πριν δηλαδή από την έναρξη της παραγωγής, έγινε τον Ιούλιο του 2006, οπότε και πιστοποιήθηκε η καλή λειτουργία του βλήματος. Το συμβόλαιο παραγωγής του NSM, αξίας $ 474 εκατομμυρίων, υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2007. Μέχρι σήμερα το βλήμα έχει επιλεγεί από τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Μαλαισία και τη Γερμανία. Μια έκδοση του NSM είναι και το JSM (Joint Strike Missile), εκτόξευσης από αέρος, στην ανάπτυξη του οποίου συμμετέχει και η Raytheon.

Τον Μάιο του 2019, στο πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου «Sea Air Space Exposition», η Kongsberg και η Raytheon παρουσίασαν ένα MH-60R SeaHawk εφοδιασμένο με δύο (2) βλήματα NSM, κατόπιν απαίτησης της Ινδίας, η οποία θα αποκτήσει 24 MH-60R SeaHawk. Αλλά και οι Αμερικανοί Πεζοναύτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον NSM, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος JLTV ROGUE Fires (Remotely Operated Ground Unit Expeditionary).

Το JSM, που προορίζεται για τον εξοπλισμό των F-35 Lightning II, αλλά έχει πιστοποιηθεί και στα F-16, έχει τη δυνατότητα προσβολής στόχων στη θάλασσα και την ξηρά, ενώ θα φέρει και σύστημα ζεύξης δεδομένων Link-16, δυνατότητα που η Kongsberg προγραμματίζει να προσθέσει και στα NSM. Η προσθήκη Link-16 θα επιτρέψει στον ελεγκτή του, από το αεροσκάφος και/ή το πλοίο, να διαβιβάζει στο εν πτήση βλήμα νέα δεδομένα για το στόχο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ευστοχίας με το πρώτο πλήγμα.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη ανάλυση αυτό που θέλουμε να τονίσουμε και να επισημάνουμε για πολλοστή φορά είναι πως για να αξιοποιείται πλήρως μια σύγχρονη πλατφόρμα απαιτούνται και τα κατάλληλα όπλα.

Ακόμη και σήμερα υφίστανται σημαντικά κενά και παραλείψεις στον εμπλουτισμό του ελληνικού οπλοστασίου και ειδικότερα των ναυτικών και αεροπορικών μέσων. Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα F-16 της ΠΑ που στερούνται όπλων ακριβείας μακρού πλήγματος με εξαίρεση τα Block 52+ Adv. Για πολλά χρόνια ο στόλος των ελληνικών F-16 αφέθηκε στη τύχη του από πλευράς εμπλουτισμού του οπλοστασίου της ΠΑ. Σήμερα δυστυχώς υπάρχουν δείγματα γραφής πως παρά τις αγορές συστημάτων επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη.

To ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να στέλνουμε απλά LoR στις ΗΠΑ μόνον για τεχνολογικά σύγχρονες πλατφόρμες αλλά για τα όπλα που αυξάνουν κατά πολύ τις επιχειρησιακές δυνατότητες των οπλικών συστημάτων. 

Comments

 1. Το γεγονός ότι έχει πιστοποιηθεί σε F16 δεν το κάνει καλύτερο απο Harpoon ?
  Βέβαια δεν έχω τσεκάρει κόστος μήπως συνέφερε να πάρουμε Harpoon (P3) και NSM για τα F16.

 2. Τα MH-60R είναι πιστοποιημένα για Link16 και είναι το σύστημα είναι Plug&play.
  Τα 84 F-16 vipers θα εφοδιαστούν με link16( MIDS-JTRS), η έγκριση που έχουμε πάρει σύμφωνα με την DSCA, ειναι για 123, οπότε και τα 38 F-16C/D Block 50 που θα αναβαθμιστούν σε F-16C/D Block 52+ ADV θα φέρουν link16( MIDS-JTRS). Το λέω γιατί από τα 30 F-16C/D Block 52+ ADV που αναβαθμίζονται τώρα σε viper αφαιρούνται τα παλιότερα 30 link16(MIDS-LVT),πράγμα που σημαίνει οτι θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθούν ενα μέρος στα block 30 αν προχωρήσει η αναβάθμισή τους ή κάποια από αυτά να τοποθετηθούν στα ελικόπτερα MH-60R.

 3. Ας βαλουμε κανενα NSM σε αεροσκαφη και πλοια πρωτα και μετα βλεπουμε για ελικοπτερα.Ειναι δυνατον να περιμενετε NSM οταν τους βαλαμε apkws, που ειναι ρουκετες με την μιση εμβελεια των hellfire?

 4. Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις standoff A-G, A-S στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας
  Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πρώτη προτεραιότητα

  Για τα ROMEO:
  Τα ελικόπτερα παραγγέλθηκαν χωρίς LINK16 κάτι που λέει πολλά για τη νοοτροπία που δυστυχώς επικρατεί στο Ναυτικό!!
  Πόσες μονάδες επιφανειας @2021 έχουνε LINK 16??

  Έχουνε μείνει στο LINK 11!!

   1. Η Κορεατικη παραγγελια τα ανάφερε ρητώς
    Η scytalis ΔΕΝ κατασκευάζει hardware αλλα software
    Τα κουτιά έπρεπε να είχαν παραγγελθεί

 5. Ερώτηση.

  Ο NSM μιας και είναι πυραυλος της Νορβηγικής Kongsberg, θα πρεπει να παραγγελθεί από τις ΗΠΑ η μηπως από τη Νορβηγια?

  Η Raytheon μπορεί να έχει δικαίωμα συμπαραγωγής του πυραυλου για τις ανάγκες των ΗΠΑ, αλλα δεν γνωρίζουμε εαν έχει άδεια εξαγωγών για τον συγκεκριμένο πυραυλο.

  1. Δεν ειμαι βεβαιος αλλα ειχα δει πως η Ρουμανια ηταν να παρεi εγκριση για FMS απο Αμερικη για καποια παρακτια συστηματα NSM που ηθελε να αγορασει. Οποτε υποθετω πως θα εχουν δικαιωμα εξαγωγων για να ετοιμαζουν αμερικανικο χρηματοδοτικο προγραμμα.

   1. Μπα γράφουμε και εδώ αγαπητέ μαυρίστε μας αφού δεν μας συμπαθείτε;

    Για την ταμπακιέρα τι να γράψω θα βγω εκτός θέματος και δεν το θέλω!
    Θα ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά τον φίλο μας τον Γιάννη Νικήτα για το φιλόξενο σάιτ
    που δεν μας σβήνει τα μηνύματα και το κυριότερο, δεν διαγράφει ολόκληρα θέματα αν βρεθεί
    σε δύσκολη θέση και δεν μπορούν να απαντήσουν.

    Στην Πτήση έγινε αυτό προ ολίγου σβήστηκε ολόκληρο θέμα για την ανάπτυξη της πολεμικής μας
    βιομηχανίας.

    1. @ ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

     Ειναι δημοκρατες εκει και σβηνουν οτι δεν τους αρεσει. Και εσυ το παρακανεις ομως μερικες φορες με τα τεραστια κατεβατα που γραφεις.

     Σχετικα με την εγχωρια βιομηχανια, οι εξυπνοι Πολωνοι εκαναν μεγαλη παραγγελια σε συστοιχιες NSM και εξασφαλισαν βιομηχανικη συμμετοχη σε ρανταρ, τηλεπικοινωνιακο εξοπλισμο κτλ. Ειναι τα ιδια που χρησιμοποιει και το NASAMS. Θα μπορουσαμε να κανουμε συμφωνια πακετο για NSM και NASAMS για εξοπλισμο F-16, MH-60R, επακτιες συστοιχιες και αντικατασταση Penguin, Improved Hawk και OSA,

     «The Polish Ministry of National Defence has awarded a $177m contract to Kongsberg Defence & Aerospace for the delivery of a naval strike missile (NSM) coastal defence system.

     The agreement, which includes a squadron-size unit similar to the contract awarded in 2008, follows the successful delivery and acceptance of the first squadron.

     Kongsberg president Harald Annestad said: «This agreement proves the leading position of NSM and our position as a reliable partner and supplier to Poland.

     «Polish industry and Kongsberg successfully delivered the first NSM coastal defence squadron through a close cooperation with the Polish Government.

     «With this contract we continue our ambition of involving even more Polish companies and expand our cooperation into a broader technological arena.»

     As part of the contract, Polish subcontractors will be responsible for the provision of the radar and communications systems, and trucks carrying launch ramps.

     The radar system deploys NSM alongside a command and weapon control system, which is the same as the NASAMS air defence system that is used by four Nato nations, including the US.»

     https://www.naval-technology.com/news/newskongsberg-signs-polish-nsm-coastal-defence-contract-4474706/

    2. @Παπαφλέσσας
     Κανονικά γίνεται έλεγχος πριν αναρτηθεί και οχι απόσυρση αφού σηκωθεί.

     Μάλλον ενόχλησε η κριτική στον ειδικό συνεργάτη/αναλυτή του άρθρου

     1. Αυτή που έκανα εγώ και δεν ήξερε να απαντήσει για την
      καταστροφή της πολεμικής βιομηχανίας.

      Για όλα όσα έγιναν τότε και έγιναν πολλά.
      Έγραψα και όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για
      να φτιάξουμε πολεμική βιομηχανία.

    3. Αμα γραφεις τεραστια κειμενα ασχετα με το αρθρο η τον σχολιασμο του θεωρειται σπαμαρισμα ..
     Σου προτεινω να ανεβαζεις μελετες σου σε pdf σε ενεργο λινκ διαθεσιμο σε διαδικτιακη πλατφορμα ωστε με ενα κλικ ο ενδιαφερομενος να διαβαζει τα κειμενα σου .Απλα στο σχολιο θα γραφεις τον συνδεσμο και περιγραφη του περιεχομενου.

   2. @ ultorius

    Ειναι λιγο μπερδεμενη η κατασταση, η Πολωνια τα αγορασε απευθυειας απο την Νορβηγια. Προφανως υπαρχει συμφωνια μεταξυ Νορβηγων και Αμερικανων.

    https://www.naval-technology.com/news/newskongsberg-signs-polish-nsm-coastal-defence-contract-4474706/

    Δες τι λεει ενα Βουλγαρικο σαιτ

    «Attention is drawn to the fact that the NSM system is obtained from the United States in the FMS intergovernmental procedure. This was probably due to the fact that Raytheon began working with Norwegian Kongsberg (the original system manufacturer) to offer NSM on the US market, in a ship configuration for the US Navy and shore configuration for the US Marines. So perhaps the Romanians decided to purchase the missiles along with the standard US fire control system for ground units (or found the FMS the most advantageous purchase mode for other reasons).

    This is a difference to Poland, because both NDRs were obtained directly from Konsgsberg. Their purchase took into account – in contrast to the Romanian transaction – offset, they were introduced into service with elements of national detection, communication and logistic security systems (vehicles), and the comprehensive potential to support this system was created at the Military Electronic Works in Zielonka.»

    1. Ακριβως οπως τα γραφετε.Κατι τετοιο νομιζα κι εγω πως ισχυει.Οτι μπορουν να πωληθουν σε αλλες χωρες και απο Νορβηγια και απο ΗΠΑ

 6. MH60R
  δίχως NSM είναι φαγητό δίχως αλάτι. Θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα
  αεροσκαφη
  ελικοπτερα
  drones
  επακτιες συστοιχιες
  πλοια
  να έχουν τη δυνατότητα βολής πυραύλων κατά στόχων επιφανείας για να επιτυγχάνεται αποτροπή και άρνηση περιοχής σε τεράστιες περιοχές θαλάσσιων ζωνών.

 7. «…, αλλά έχει πιστοποιηθεί και στα F-16»

  Σιγουρα; Υπαρχει πηγη για αυτο; Υπαρχει πελατης; Ειχαν ριξει καποτε μια δοκιμαστικη βολη απο Φ-16 αλλα δεν γνωριζω αν αυτο αποτελει πιστοποιηση για εμπορευσιμο προιον.

 8. Τυπική πιστοποίηση δεν υπάρχει ούτε σε f16 ούτε σε ρομεο.
  Μονό επιτυχείς βολές.
  Άρα δεν τιθετε θεμα άμεσης αγορας
  Μονό o τενεκες 35 έχει τυπική πιστοποίηση σε jsm/nsm την κάναν οι ιαπωνες.
  Τώρα για ποιο λόγο καιγόμαστε να βάλουμε nsm σε 7 ρομεο και δεν καιγόμαστε να βάλουμε jsm/nsm σε 84 viper?
  Τα ρομεο θα ψάχνουν υποβρύχια φορτωμένα με τορπίλες η θα βγάλουν τις τορπίλες και θα κάνουν βόλτα με τους nsm?
  Γιατί και 2 nsm και 2 τορπίλες δε χωράνε.
  Θα τα βγάλουμε από το κύριο ρόλο που τα αγοράσαμε να ψάχνουν τα 6 καινούργια τουρκικά ΑΙΡ και θα τα κάνουμε αντιπλοικα ενώ έχουμε και μαχητικά και φρεγάτες/κανονιοφορους γι αυτό το σκοπό?
  Σαν συμπλήρωματικη ικανότητα ναι, αλλά προέχουν τα μαχητικά να πάρουν αντιπλοικο και τα πλοια να πάρουν καλύτερους αντιπλοικους με μεγαλύτερη εμβέλεια.
  Οι δουλειά των ρομεο είναι ο ανθυποβρυχιακος αγώνας, και το data link στα πλοία για να ρίξουν τους δικούς τους αντιπλοικους.

  1. Υπάρχει απο τα aegean hawk και αρκετό απόθεμα penguin αν δε κάνω λάθος (διορθώστε με) που πάει 30 χιλρα και κάνει και sea skimming. Οπότε εκτός από τις φρεγάτες τους που έχουν essm, και τα φτάνουν σε εμβελεια( 8 πλοία?) Όλες τις υπόλοιπες φρεγάτες, κορβετες, κανονιοφορους, περιπολικά, αποβαρικα αν χρειαστει τους αλλάζουν τα φώτα.
   Πήραμε και apkws νομίζω?
   Καλοί και αυτοί για αποβαρικα και μικρά ταχύπλοα του εχθρού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *