Η εισαγωγή νέων όπλων με την ικανότητα να πλήττουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις (stand-off) με ακρίβεια, σε υπηρεσία στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε επαρκή ποσότητα, είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο το DefenceReview έχει αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του.

Δεν έχουμε επιμείνει μόνο στα αερομεταφερόμενα όπλα. Έχουμε αναλύσει και τις δυνατότητες νέων συστημάτων και ειδικών πυρομαχικών Πυροβολικού, μέσα από δεκάδες μικρά και μεγάλα άρθρα, σε μία διαρκή προσπάθεια να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Που είναι καθοριστικές και για το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού.

Η σειρά των πρόσφατων άρθρων στους SM-2 και ASTER 30, AIM-120D και Meteor, MICA και MICA NG, καθώς και στις κατευθυνόμενες βόμβες ανεμοπορίας, έγιναν με βάση το ίδιο σκεπτικό… Ότι πρέπει δηλαδή να συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ανάλυση των δυνατοτήτων και την επιχειρησιακή αναγκαιότητα αυτών των όπλων. Ιδίως των αερομεταφερόμενων εναντίον στόχων στο έδαφος και στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πριν αναφερθούμε στους μίνι πυραύλους cruise, μία πραγματικά νέα γενιά όπλων που θεωρούμε ότι υπό διάφορες παραλλαγές και εκδόσεις θα επικρατήσουν στο μέλλον, θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο Μeteor είναι το πρώτο stand-off όπλο αέρος-αέρος μετά τον αμερικανικό ΑΙΜ-54 Phoenix. H αμερικανική απάντηση έρχεται με τη μορφή του AIM-120D. Η Ελλάδα μέσω της απόκτησης έστω και μικρού αριθμού Meteor, αποκτά σημαντικό προβάδισμα σε εμπλοκές πέραν του οπτικού ορίζοντα, έναντι της Τουρκίας. Προβάδισμα που θα εδραιωθεί με την ένταξη και του ΑΙΜ-120D σε ελληνική υπηρεσία, εφόσον διατεθεί από τις ΗΠΑ στη χώρα μας.

Είναι σημαντικό να το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές διφορούμενες απόψεις σχετικά με τα stand – off όπλα όπως το JASSM ή το SCALP-EG/MdcN. Δεν είναι δε λίγοι, αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν έχει βάση η επένδυση σε τέτοιου είδους όπλα, που έχουν υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης. Από την άλλη πλευρά οι εξελίξεις δεν τους δικαιώνουν από τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο ακόμη και περιορισμένων τεχνολογικών και οικονομικών δυνατοτήτων χώρες, επενδύουν στην ανάπτυξη και την μαζική παραγωγή τους.

Για την Ελλάδα συντρέχουν οι ίδιοι ακριβώς λόγοι που οδηγούν τις χώρες αυτές είτε στην αναζήτηση όπλων μακρού πλήγματος, υψηλής ακρίβειας στην παγκόσμια αγορά, είτε στην απόπειρα αυτόνομης ανάπτυξής τους. Συν ένας ακόμη που μπορεί να ληφθεί υπόψη και ως ο πρώτος και πιο σημαντικός. Είναι το πολυδιάστατο της απειλής που πρεσβεύει η Τουρκία. Η εξέλιξη της προμήθειας του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S- 400, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και δείχνει καθαρά το πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η γειτονική χώρα.

Απεικόνιση εκτόξευσης πυραύλων SCALP Naval (MdcN) από υποβρύχιο. Η ένταξη σε υπηρεσία τέτοιων όπλων σε μονάδες επιφανείας του ΠΝ, θα αύξανε κατακόρυφα την ελληνική αποτρεπτική ισχύ για πολλούς λόγους… Δική μας θεώρηση είναι πώς η άποψη που θέλει το ρόλο της υποστρατηγικής κρούσης να ανήκει μόνο στην Πολεμική Αεροπορία, είναι απολύτως εσφαλμένη. Η Ελλάδα διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για την πλήρη αξιοποίηση αερομεταφερόμενων και μη SCALP, μέσω πρόσβασης σε ευρωπαϊκό δορυφορικό δίκτυο πληροφοριών. Προνόμιο που πραγματικά λίγες χώρες έχουν ανά τον κόσμο. Συνδυασμό δηλαδή ασφαλούς δικτύου πληροφοριών στοχοποίησης, όπλων μακρού πλήγματος και μέσων για τη μεταφορά τους.

Αντικατοπτρίζει το μέγεθος της αλλαγής, όχι μόνο στην τουρκική εξωτερική πολιτική, αλλά και στις εξοπλιστικές της επιλογές και προτεραιότητες. Η Τουρκία γνώριζε εξ αρχής ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο ποτέ να αποδεχθούν υπό οποιουσδήποτε όρους, αστερίσκους ή προϋποθέσεις, την αγορά και την ένταξη του συστήματος S-400 σε υπηρεσία. Παρόλα αυτά προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Γνωρίζοντας ότι θα τεθεί εκτός του προγράμματος F-35 και άρα θα χάσει το σημαντικό μερίδιο υποκατασκευαστικού έργου (αξίας μεγαλύτερης των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων…) που είχε κατορθώσει να αποσπάσει πολλά χρόνια πριν. Όταν αυτό ακόμη βρισκόταν στα αρχικά τους στάδια . Γνώριζε επίσης ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την υποστήριξη των μαχητικών F-16, ενώ μέσω της αποβολής από το F-35 ήξερε ότι θα απωλέσει και τα τεχνολογικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που θα τις εξασφάλιζε το αμερικάνικο μαχητικό.

Το ΑΑSM της SAGEM είναι ένα stand-off όπλο με ειδικά χαρακτηριστικά… Δεν ανήκει ούτε στις κατευθυνόμενες βόμβες ανεμοπορίας, αλλά ούτε και στους πυραύλους οριζόντιας πτήσης, για πλήγματα ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις. Πρόκειται για κιτ καθοδήγησης ακριβείας που προσαρμόζεται σε συμβατικές βόμβες και περιλαμβάνει και ένα μικρό πυραυλοκινητήρα (booster), για την πρόωση του όπλου και την εξαπόλυση του ακόμη και από πολύ μικρά ύψη. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι κάθε ένα από τα τέσσερα έως έξι τέτοια όπλα που μπορεί να φέρει το Rafale (πλην της νέας έκδοσης που προσαρμόζεται σε βόμβες των 2000 λιβρών), μπορεί να πλήξει και διαφορετικό στόχο, το καθιστούν ιδανικό εναντίον της τουρκικής αεράμυνας και για την προσβολή τακτικών στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Για αυτό το λόγο το έχουμε παρουσιάσει ξεχωριστά ( https://defencereview.gr/kateythynomenes-vomves-hammer-kai-rafale-syndyas/ ) και θεωρούμε άκρως αναγκαία την προσθήκη του στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το καθεστώς Ερντογάν τα “ζύγισε” όλα αυτά. Και μάλιστα σοβαρά. Καταλήγοντας στο ότι ο δρόμος της αυτονόμησης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, περνά μέσα από τη δημιουργία επίσης αυτόνομης αμυντικής βιομηχανίας.

Επί μία σχεδόν εικοσαετία η Τουρκία αναζητούσε νέο επιθετικό ελικόπτερο, προς αντικατάσταση των παλαιών Cobra που είχε αποκτήσει ως αμερικανικό πλεονάζον υλικό, ματαιώνοντας τον ένα διαγωνισμό πίσω από τον άλλο. Γιατί απαιτούσε χωρίς συμβιβασμούς πλήρη πρόσβαση σε πηγαίους κώδικες για την πιστοποίηση των όπλων που η ίδια θα επιθυμούσε. Όχι μόνο κατασκευαστικό έργο.

Κατέληξε στο ιταλικό Α-129 το οποίο αγόρασε εξ ολοκλήρου ώς πρόγραμμα, γιατί τελικά μόνο οι Ιταλοί ικανοποίησαν αυτή την απαίτηση. Παρέκαμψε την αμερικανική άρνηση αποδέσμευσης οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας δικά της. Για τα συστήματα που δεν μπορούσε ή δεν συνέφερε οικονομικά να αναπτύξει για να τα εξοπλίσει, απευθύνθηκε στο ελεύθερο εμπόριο, αλλά και σε συγκεκριμένους κατασκευαστές σε Ευρώπη και Καναδά.

Ανέπτυξε ειδικά αερομεταφερόμενα όπλα για τα μη επανδρωμένα της αεροσκάφη, εκμεταλλευόμενη όχι μόνο τη χρηματοδότηση που λάμβανε από φίλιες χώρες, αλλά ακόμη και μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εξασφάλισε εκβιαστικά, για να καλύψει -υποτίθεται- τη φιλοξενία μεταναστών στο έδαφος της.

Rafale B με τρείς εξωτερικές δεξαμενές των 2000 λίτρων (έκαστη) και δύο SCALP- EG. Συνδυασμός που εξασφαλίζει πλήγματα ακριβείας σε αποστάσεις 2000 περίπου χιλιομέτρων.

Ενεργοποίησε και υλοποίησε προγράμματα συνεργασίας με την Κίνα, το Πακιστάν, τη Νότια Κορέα προς αυτόνομη κάλυψη πλειάδας αναγκών με παράλληλη προσπάθεια εξαγωγής υλικού προς φίλιες χώρες (Αζερμπαϊτζάν). Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται για την Ελλάδα μόνο στο ότι αδράνησε για πολλά χρόνια, επιλέγοντας να μην κάνει απολύτως τίποτα για να προστατευθεί από την υπό διαμόρφωση νέα αυτή πολυδιάστατη και εν πολλοίς αυτόνομη απειλή.

Εντοπίζεται και στο ότι ακόμα και όταν αποφάσισε να δαπανήσει κονδύλια για την άμυνά της, δεν το έκανε για να συντηρήσει ή να αναβαθμίσει ήδη διαθέσιμα κρίσιμα συστήματα και να προμηθευτεί νέα όπλα για αυτά. Περιορίστηκε μόνο στην προμήθεια νέων εναέριων μέσων και στον εκσυγχρονισμό ήδη διαθέσιμων, χωρίς – και πάλι – να αγοράσει όπλα για αυτά…

Άφησε σε εκκρεμότητα ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει μέσω FMS. Προγράμματα όπως η προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214, προηγμένων πυρομαχικών για τα άρματα Leopard 2A4 και 2Α6, κατευθυνομένων βομβών SPICE, εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200HN, υποστήριξη των Mirage 2000 και των όπλων τους, υποστήριξη του στόλου των μεταφορικών αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας που λειτουργούν επ’ ωφελεία του συνόλου των ελληνικών ΕΔ και πολλά άλλα.

P-3C και F-16 της Νότιας Κορέας οπλισμένα με αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon. Η Πολεμική Αεροπορία έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του εν λόγω stand-off πυραύλου εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Από την εποχή δηλαδή που παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά F-16 Block 52+, που ήταν πιστοποιημένα να τον φέρουν. Παρόλα αυτά δεν τον απέκτησε επειδή δεν τον ζήτησε ποτέ μέσω επίσημου αιτήματος (LOR). Από τα δεκάδες που διαδέχθηκαν αυτό της αγοράς των 50+10 Block 52+.

Από την άλλη πλευρά απεστάλησαν τρεις LOR, για την υλοποίηση ισάριθμων προγραμμάτων στις ΗΠΑ. Εκσυγχρονισμός P-3B στο επίπεδο P-3H, εκσυγχρονισμός 84 μαχητικών F-16 των εκδόσεων Block 52+ και Block 52+ Advance στο επίπεδο – V και προμήθεια τεσσάρων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH – 60R. Κανένα από αυτά τα επίσημα ελληνικά αιτήματα δεν περιλάμβανε όπλα!

Μόνο σε αυτό για τα τέσσερα MH – 60R περιλήφθηκαν 30 αερομεταφερόμενες τορπίλες Mk.54 ( https://www.dsca.mil/press- media/major-arms-sales/greece-mh-60r-multi-mission-helicopters )… Πέραν τούτου ουδέν… Πουθενά δεν υπήρξε αναφορά για αερομεταφερόμενους, αντιπλοϊκούς, AGM-84L Harpoon (για τα P-3H και F-16V), ή για οποιοδήποτε stand-off όπλο.

Γιατί εκτός από τον Harpoon που δεν περιλήφθηκε σε δύο LOR, δεν υπήρξε ακολούθως αίτημα ούτε για τον αντίστοιχων δυνατοτήτων αερομεταφερόμενο αντιπλοϊκό NSM-HL (Helicopters) στο αίτημα προμήθειας των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH – 60R.

O NSM-HL έχει το μισό σχεδόν βάρος σε σχέση με τον αερομεταφερόμενο AGM-84 Harpoon, αλλά την ίδια ακτίνα. Περί τα 100 ναυτικά μίλια (185 χιλιόμετρα). Για αυτόν ακριβώς το λόγο αντικατέστησε τον αερομεταφερόμενο Penguin, επί ελικοπτέρων. Ένα μικρότερο σε διαστάσεις και βάρος όπλο, με σημαντικά μικρότερη ακτίνα (55 χιλιόμετρα). Ο NSM-HL επικοινωνεί με το σύστημα διαχείρισης και άφεσης οπλισμού του MH-60R μέσω ψηφιακής αρτηρίας δεδομένων MIL-STD-1760 και αναρτάται σε φορέα BRU-14.

Σε άλλο αμυντικό ιστοχώρο γράφτηκε ότι ο NSM-HL δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμη στο MH – 60R. Κάτι που δεν ισχύει. Μέσω του αιτήματος της Ινδίας (2 Απριλίου 2019) στην αμερικανική DSCA για την προμήθεια 24 ελικοπτέρων αυτού του τύπου, μεταξύ των όπλων και των συστημάτων, ζητήθηκαν και δύο προσομοιωτές βολής (emulators) πυραύλων NSM-HL, καθώς και τεσσάρων εκπαιδευτικών NSM-HL (Captive Inert Training Missile) ( https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/india-mh-60r-multi-mission- helicopters ).

Και στην, με συνοπτικές διαδικασίες, προμήθεια των εφτά ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R ( https://www.defenseworld.net/news/28418/Greece_Expands_MH_60R_Helicopter_O rder_to_7__Accelerates_Delivery_of_First_three#.YFbikOgzYuU ) , η Ελλάδα (και πάλι…) δεν αιτήθηκε μέσω της LOR που απεστάλει, την αγορά αντιπλοϊκών πυραύλων (NSM-HL) που θα τους προσέδιδε ικανότητα προσβολής στόχων επιφανείας σε απόσταση 180 χιλιομέτρων.

Πώς είναι δυνατόν άρα, να παραγγέλθηκαν από το Ινδικό Ναυτικό εκπαιδευτικά όπλα και προσομοιωτές βολής, χωρίς ο NSM-HL να είναι πιστοποιημένος στο MH – 60R; Το Ινδικό Ναυτικό επιπρόσθετα έχει προβεί ( https://www.dsca.mil/press-media/major-arms- sales/india-agm-84l-harpoon-air-launched-block-ii-missiles ) στην παραγγελία και αερομεταφερόμενων, αντιπλοϊκών AGM-84L Harpoon για τα αεροσκάφη P-8A Poseidon που διατηρεί σε υπηρεσία. Θα συμφωνήσουμε με όσους υποστηρίζουν ότι τα προγράμματα μέσω FMF είναι ευκολότερο να υλοποιηθούν (ακόμα βρίσκεται σε ισχύ ο Νόμος Βενιζέλου…), από τη στιγμή που είναι διακρατικές συμφωνίες με μακροχρόνια δανειοδότηση.

Επομένως δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της οικονομικής επιτήρησης, υπό την οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Ασφαλώς εδώ προκύπτει το ερώτημα: γιατί εφόσον μέσω αυτών των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού αεροσκαφών και προμήθειας ελικοπτέρων, η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να παραγγείλει και stand-off αντιπλοϊκά όπλα, δεν το έκανε; Δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο πρόσθετο κόστος των 300 ή 400 κατά προσέγγιση εκατομμυρίων δολαρίων; Αυτό δεν υποτίθεται ότι είναι το πλεονέκτημα των προγραμμάτων FMS;

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλα αυτά, είναι ότι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να αξιοποιήσει προγράμματα FMS για την προμήθεια προηγμένων όπλων. Ή τουλάχιστον για να αιτηθεί την προμήθεια τους. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δική μας δουλειά δεν είναι να κάνουμε εξωτερική πολιτική.

JASSM προσαρμοσμένα σε περιστρεφόμενο φορέα στην καταπακτή οπλισμού,
στρατηγικού βομβαρδιστικού B-1 Lancer. Οι ΗΠΑ πέρα από τη στροφή που κάνουν
προς τους πυραύλους οριζόντιας πτήσης, πληγμάτων ακριβείας σε μεγάλες
αποστάσεις, προσπαθούν πλέον να καλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει από
τους Ρώσους και στο χώρο των πολυηχητικών πυραύλων νέας γενιάς.

Είναι όμως η επισήμανση λαθών και παραλείψεων με βάση τα διεθνώς ισχύοντα. Για αυτόν άλλωστε το λόγο παρακολουθούμε κάθε εξέλιξη και έχουμε, όπως και πολλοί άλλοι, αναδείξει την ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών από το Ισραήλ ( https://defencereview.gr/voli-spike-nlos-apo-ah-64e-guardian-apache-sta-32-chiliometra- apo-ton/ ) και την Ευρώπη ( https://defencereview.gr/vlimata-kata-ploion-kai-chersaion- stoch/ ).

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον επανενεργοποιούνται όπλα όπως τα AM-39 Exocet και SCALP-EG, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονη προοπτική για την αγορά αντιαρματικών/αντιπλοϊκών πυραύλων SPIKE-NLOS και κιτ κατευθυνομένων βομβών SPICE.

Όλα αυτά φανερώνουν, αν μη τι άλλο, ότι έχει σε μεγάλο βαθμό γίνει αντιληπτή η αξία των όπλων ακριβείας μεγάλων αποστάσεων (όλων των ειδών και κατηγοριών), στην προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το εύρος και την πολυμορφία της τουρκικής απειλής.

Comments

 1. Μια ρηξικέλευθη ιδέα θα ήταν η αγορά 20 ελικοπτέρων MH60R με πλήρες πακέτο όπλων όπως NSM-HL, Mk.54, Hellfire, APKWS κλπ. Τα διασπείρεις στο Αιγαίο και ουσιαστικά δημιουργείς άρνηση περιοχής σε συνδυασμό με την ΠΑ και τα υποβρύχια. Εάν συνδυαστούν επάκτιες συστοιχίες και οι Super Vita, μιλάμε για ελληνική λίμνη.

  1. Πες πως το έκανες για τα Ρωμαίο για τα υπόλοιπα συστήματα δεν χρειάζεσαι όπλα; Ελληνική λίμνη; Η Ελλάδα ζήτημα αν θα έχει οπλική ικανότητα μετά από δυο μέρες ενώ η Τουρκία προωθεί οπλική επαρκής μέσα από αγορά τεχνογνωσίας για όλα τα συστήματα της. Οι Ε.Δ είναι τελικά μόνο για παρελάσεις και τα πρώτα 5 λεπτά μέχρι να προφτάσουν οι κοτες να πιάσουν στο τηλέφωνο το μπάρμπα από το Αμερικανική. Μετά θα βλέπουμε να πέφτουν ένα ένα τα νησιά η θα τα δώσουμε πακέτο όπως δώσαμε Α.Θρακη Ίμβρο και Τενεδο το ‘22. Τα Ιμια τα θυμάστε;

  1. Τα κενά είναι τεράστια και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε.
   Βλέπεις οι προηγούμενοι είχαν αποφασίσει «να το ρισκάρουν».

   1. Γιατί μιλάτε συνέχεια μόνο για τους προηγούμενος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε μια νομοθετική περίοδο θα ήταν ρεαλιστικό να άλλαζαν όλα αυτά που έκαναν μαντάρα οι προ-προηγούμενοι σαμαρόβενιζελικοί παραμυθάδες με τους περίφημους νόμους στα εξοπλιστικά που άφησαν προίκα και ενθύμιο για τους επόμενους;

    Με λαϊκισμούς και politically subversive comments θέλετε να αλλάξετε τα πράγματα,η νομίζετε ότι απευθύνεστε στην κομματική σας πελατεία με αυτές τις μπαρούφες που αμολάτε;

    1. Επειδή ούτε ο προ-προηγούμενος, ούτε ο προ-προ-προηγούμενος, ούτε και κανένας στην τεράστια ιστορία αυτού του λαού δεν ρισκάρισε την τύχη ολόκληρου του έθνους. Μόνο οι προηγούμενοι, όπως οι ίδιοι παραδέχθηκαν.
     Γι αυτό!
     Αν εσύ το συγχωρείς… εγώ όχι!

     1. Η τελευταία αγορά ήταν τα 30 f16 που πήρε ο Καραμανλής…. Μετά το χάος….Σαμαράς, ΓΑΠ, Τσίπρας….κτλ….σκοτάδι μαύρο. Δεν δημιργήθηκε αυτό το χάλι σε μια μία μόνο περίοδο.

      Αυτός ο Βενιζέλος επέστρεψε το στικάκι;;;;

     2. @ενοχλητικό κουνούπι
      Εσύ κανείς κομματική διαφήμιση,αυτό δεν έχει καμία σχέση με αντικειμενικότητα όσο και να παιδεύεσαι να αφήσεις αυτή την εντύπωση.
      Αν ήσουν αντικειμενικός δεν θα κολλούσες σε έναν συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξεχνώντας ότι ο ΠΚ είναι παιδί της ΝΔ που έχεις θρησκεία.

      Επειδή σε έχουν πάρει χαμπάρι.
      Προσπάθησε λοιπόν να ζητιανέψεις αλλού με αυτά τα σάπια που αραδιάζεις αβέρτα ώς κομματική προπαγάνδα στα σχόλια.

    2. Κοιτά οι προηγούμενοι πάει μέχρι το ‘21 . Πλέον έχουν περάσει όλοι και όλοι τα κάνανε μαντάρα. Σωστά ο θεωρητικός συνταγματολόγος Βενιζέλος βάλτωσε το σύστημα με τα νομικά του πυροτέχνημα. Δεν είχε ομως ο ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να κάνει νομοθετικές αλλαγές η είχε άλλες προτεραιότητες; Για το ποινική κώδικα είχε χρόνο για να βοηθήσει συντρόφους τρομοκράτες και αναρχικούς. Να κάνει την αφαιμαξη 35 δις είχε χρόνο για το ΟΧΙ = Ναι είχε για τα ταξιδάκια στη μητρική Ρωσία είχε αλλά για τα εξοπλιστικά που να τα βολέψει. Σάμπως και οι τωρινοί 2 χρόνια τώρα πασαλείμματα και ας μην ξεκινήσουμε για τα άπλυτα των μαργαριταρένιων του ΠΑΣΟΚ.

     1. @Σιγά η πατρης κοιμαται!
      Εγώ δεν χαρίζω ούτε τους προηγούμενους ότι τους προ-προηγούμενους, ούτε και τους σημερινούς.
      Όχι να μας πουλάνε όμως και κομματική προπαγάνδα ορισμένοι επιτήδιοι.

      Νομοθετικές αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν και οι σημερινοί που αποφεύγουν επίσης να πιάσουν μέχρι σήμερα αυτό το καυτό σίδερο του Μπένιζελ που είχε και την έγκριση του πρωθυπουργού Σαμαρά.
      Όταν αδυνατούν όμως να εφαρμόσουν ένα απλό σχέδιο/πράγμα όπως την παράδοση των μασκών για τα σχολεία σε μέγεθος που να έχει σχέση με το ανθρώπινο πρόσωπο και όχι με τον κ.λο μπαμπουίνου που ήταν και δικιά τους ιδέα, και όταν αρχίζουν τις φαγωμάρες για το ποιός πρέπει να φέρει την ευθύνη για την αποτυχία(που διήρκησαν μερικές εβδομάδες), δεν με εκπλήσσει και ιδιαίτερα το γεγονός που δεν αγγίζουν τον επίμαχο νόμο για να σταματήσει αυτό το μπάχαλο με τους διαγωνισμούς στα εξοπλιστικά.

      Όταν έχεις όμως και έναν ΥΠΑΜ με μακροχρόνιο παρελθόν στην αντιπολίτευση (ως στελεχώς της ΝΔ) που ανακάλυψε και τον αντιγερμανισμό ως μέθοδο για να αρπάξει ψήφους απο ανυποψίαστους για αυτοδιαφήμιση, είναι επόμενο να μην προχωρήσουν και πολλά προγράμματα(αφού μπλόκαρε τα πάντα όπου είχαν συμμετοχή οι Γερμανοί, όπως για τις νέες τορπίλες για τα υποβρύχια, η την ολοκλήρωση της παραλαβής των υπολοίπων ΝΗ90 αφήνοντας και φέσι 35 millions ευρώ στον φορολογούμενο για έξοδα αποθήκευσης στην Eurocopter στην Γαλλία).

    1. Αυτά τα επιχειρήματα είναι επιπέδου γυμνασίου. Το πολύ!
     Κατά το σκεπτικό σου, αν εγώ συγκριθώ με τον Μαραντόνα στο ποδόσφαιρο και χάσω, ο Μαραντόνα θα είναι αποτυχημένος επειδή συγκρίθηκε μαζί μου!!

     Ούτε στο γυμνάσιο τελικά.

     1. ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ.
      ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙ.
      Τελικά έχει ψωμί η δουλίτσα που σου έχουν αναθέσει ή ψιχουλάκια???

     2. @ LOLOTOS

      ΕΙΔΕΣ; ΜΟΛΙΣ ΣΟΥ ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΗΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟ ΣΟΥ, ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΑΝΑΛΟΓΑ!!

      Δεν είμαστε συνάδελφοι. Δεν έχω εργαστεί ποτέ σε κάτι που να με κάνει να ντρέπομε.

 2. Αντιληπτο αλλα οχι εφαρμοστέο αρα αμφισβητησιμα αντιληπτο αφου συμβολαια αγορας απουσιαζουν ενω και η κριτικη στα ακριβα SOW δεν αναφερεται στην τιμη τους ως απαγορευτικης αλλα ως αποτελεσμα της τελικης αγορας μικρου αριθμου αυτων .
  Οπωσδηποτε η αγορά τους ειναι μονοδρομος αλλα επισης μονοδρομος ειναι η εγχωρια αναπτυξη συστηματων της κατηγοριάς ειτε με μεταφορα ειτε με εξαγορα ειτε με αντιστροφη μηχανικη .
  Οπως και να εχει δεν αντεχει η χωρα νά παραμεινει πελάτης εξαρτωμενος αλλα πρεπει να γινει παραγωγος εστω και αρχικα μειωμενων επιδοσεων πυραυλων η βομβων σε σχεση με εμβληματικα εισαγομενα οπλα αφου οι μεγαλοι αριθμοι θα αντισταθμισουν τις κατωτερες επιδοσεις με αποσβεση επενδυσης ,χωρια την αναπτυξη οπλων ανωτερων εκδοσεων στο μελλον σε ενα ιδιοτυπο αλλα αναγκαιο high low mix οπλων με στοχο την μη εξαντληση των μικρων αποθεματων σε μερικες ωρες η μερες αναλογα επιχειρησεων αλλα λελογισμενη χρηση των κορυφαιων για υψηλης αξιας στοχους και των εγχωριων για το πληθος των υπολοιπων.
  Δυστυχως οι πολιτικοι αντιμετωπιζουν τις αυτες αγορες σαν την πολιτικη γενικα αποσπασματικα στα πλαισια της ησσονος προσπαθειας του ειδους κανω το λιγοτερο δυνατον απλα να επανεκλεγω ικανοποιωντας τα απολυτως ελαχιστα γλυτωνοντας την γκρινια και οχι συνολικα οπως απαιτει μια σοβαρη εξοπλιστικη προσπαθεια αξιωσεων και οχι αγορων στο ποδι με σκοπο μαλιστα εξωθεν στηριξης μια αποτυχημενης συνταγης δηλαδη που μονο στην Ελλαδα εχει οπαδους.

 3. Το κάθε επίσημο αίτημα κατατίθεται μόνο όταν γίνεται δεκτή η άτυπη αίτηση η οποία δεν δημοσιοποιείται για κανένα λόγο. Αυτό σημαίνει σε απλά Ελληνικά πως δεν ήθελαν και δεν θέλουν να μας δώσουν τέτοιες δυνατότητες έναντι των Τούρκων επειδή αυτό ήταν το διαπραγματευτικό τους χαρτί εναντίον των Τούρκων.
  Με ακόμα πιο απλά Ελληνικά, μας έκοβαν επιχειρησιακές δυνατότητες για να διαπραγματεύονται με τους Τούρκους τα δικά τους συμφέροντα.
  Ποιος φταίει για αυτό; Οι κοτζαμπάσηδες που κάνουν κουμάντο πριν από το 1821 μέχρι σήμερα.

  1. Αυτό ακριβώς παίζουμε τις κουμπάρες, θα γίνει επίσημη αίτηση μόνο για να εκθέσει την Αμερική αλλά ποια ελληνική κυβέρνηση θα το έκανε αυτό.

   1. Σιγα μην ενδιαφερει τις ΗΠΑ μην εκτεθουν.
    .Σοβαρολογουμε ;Σκασιλα τους .
    Ζητα πρωτα και βλεπουμε αν θα σου δωσουν Το σεναριο δε ζηταμε μην τους φερουμε σε δυσκολη θεση μαλλον ειναι υποθεση ορισμενων που δεν θελουν να παραδεχθουν την διαχρονικη αδιαφορια της ΠΑ για οπλα μακρου πληγματος .
    Αν δεν ισχυει γιατι δεν παραγγελνουν SPICE και HAMMER ,που μας τα αποδεσμευουν χρονια τα πρωτα και τα δευτερα;
    Και εκει συνομωσια των ΗΠΑ ;
    Καιρος ειναι να βγει κανας αλλος παραμυθας να πει πως ασκουν πιεσεις να μην τα αγορασουμε απο τριτους .
    Απο σεναρια για γελια αλλο τιποτα .

  2. Κάθε φορά που εμείς έχουμε ζήτημα φταίνε άλλοι. Και έτσι να είναι γιατί καθόμαστε και τα τρώμε στη μάπα; Στη σημείο αυτό δεν βρέθηκε και δεν βρίσκεται η Τουρκία και ναι μεν η αλλαγή ήταν Και είναι εν μέρη προβληματική αλλά εμείς τρώμε σκόνη ενώ εκείνοι εξοπλίζονται ραγδαία. Μήπως φτάνει το κλάμα γιατί η ώρα της αλλαγής ήταν χθες και η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Παντός κρατώ μικρό καλαθάκι στις προσδοκίες μου. Την Ελλάδα Έλληνες την χαντακώνουν.

  3. Δεν υπαρχει διαδικασια ατυπης αιτησης του ειδους ρωταμε πχ τον στρατιωτικο ακολουθο αν θα ηταν ευνοικης μεταχειρισης το αιτημα για εναν πυραυλο και αυτος μεταφερει πως καλυτερα ειναι να μην το αιτηθειτε γιατι το αιτημα δεν θα ικανοποιηθει.
   Και ποιος ξερει την απαντηση που λαμβανεται σε ανωτατο επιπεδο η και το Κονγκρεσο και θα δεσμευτει θετικα η αρνητικα ενω η αποφαση ειναι θεσμων και οχι απαραιτητα ενος η δυο προσωπικοτητων;
   Αυτα τα απιθανα διαδιδουν διαφοροι και ορισμενοι δυστυχως τα πιστευουν ριχνοντας νερο στον μυλο της παραπληροφορησης .
   Δεν ειναι μπανανια οι ΗΠΑ και λειτουργουν τυπικοτατα σε αυτα.
   Η αληθεια ειναι πως επισημες αρνησεις αν υπαρχουν ειναι σε ελαχιστα συστηματα και τονιζω το αν αφου και η υποθεση της αναγκαιας υποδομης στα F35που ζητησαμε αμεσα θελει χρονο και χρημα να στηθει αν ειναι να λειτουργησει σωστα το αεροσκαφος και να μην υπαρχει απλα ονομαστικα σε καποιο υποστεγο και οταν την προσδιορισε ο αμερικανος πρεσβης ,αμεσως οι διαφοροι μιλησαν για εμμεση αρνηση λες και ειχαν να δωσουν αμεσα 20-30 δειγματα εντος εξαμηνου που ζητησαμε η μπορουσαμε να τα αξιοποιησουμε .Η υποθεση των RAFALE ειναι εντελως διαφορετικου επιπεδου τεχνολογιας .
   Η ουσια παραμενει οτι η Ελλαδα δεν ζητησε ποτε επισημα ουτε Harpoon,ουτε SLAM-ER,ουτε καν JASSM και οταν το εκανε πριν σχεδον δεκαπεντε ετη ο πυραυλος δεν ειχε ολοκληρωσει την αναπτυξη του.
   Μετα απλα δεν ασχοληθηκε κανεις.
   Αν γινει επισημο αιτημα να δεχθω την εκδοχη .
   Μεχρι τοτε οι φαντασιες δεν ειναι μερος της πραγματικοτητας .

   1. @ETS

    Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω κάθετα… Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο το ότι οι ΗΠΑ, εκμεταλλεύονται αυτό ακριβώς το γεγονός… Ότι δεν καταθέτουμε επίσημα αιτήματα προμήθειας συγκεκριμένων όπλων. Που όλως τυχαίως βέβαια δεν αποδεσμεύονται και στην Τουρκία. Κάτι που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα δεδομένου ότι οι αριθμοί εκεί είναι συντριπτικά μεγαλύτεροι (στις ένοπλες δυνάμεις αναφέρομαι…).

    Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιές είναι οι φαντασίες… Τι άλλο πρέπει να γίνει δηλαδή για να πειστούμε ότι είναι γκρεμός αυτό που βλέπουμε μπροστά μας και όχι δρόμος;

    Το άρθρο είναι σαφέστατο και πλήρες από πλευράς επιχειρημάτων… Πώς είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι επι δεκαετίες αγοράζουμε πλατφόρμες χωρίς όπλα; Σίγουρα όχι με ένα «απλά δεν ασχολήθηκε κανείς…».

    Πώς είναι δυνατόν να προέκυψε ξαφνικά επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατεπείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρχαίων P-3B, να αποδεχόμαστε την παραλαβή τους μετά από εφτά χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης και να μην παραγγέλνουμε αερομεταφερόμενους HARPOON;

    Πώς είναι δυνατόν όταν το ΠΝ στερείται μονάδων επιφανείας να μην υλοποιεί προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN, εκρεμμεί η αναβάθμιση όλων των Exocet στο επίπεδο Block IIIC και η προμήθεια νέων τορπιλών για τα υποβρύχια 214, εμείς να παραγγελνουμε με διαδικασίες κατεπείγοντος (πάλι!), νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα χωρίς όπλα (πάλι!)… Δεν αναφέρομαι στους NSM – HL που πολύ σωστά υποδεικνύονται… Ούτε Hellfire RF δεν παραγγέλθηκαν…

 4. Τα γαλλικά (AASM) «Hammer» είναι θεωρητικά πανέυκολο να ta βάλουμε και στα F-16 viper.
  Θα το επιτρέψει η ΛΜ όμως?

  https://ottawacitizen.com/news/national/defence-watch/french-precision-guided-munition-successfully-launched-by-f-16-fighter-jet

  Σωστα δεν αποκτηθηκαν για τα μόλις 18 Rafale γιατι τι να προλάβουν να ριξουν απο τα (meteor, mica, scalp, exocet), αλλα αν εμπαιναν και στα 84+38 viper+M θα είχαμε ένα υπερόπλο σε στόχους και σε ξηρά και σε θάλασσα.

 5. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την μη αποκτηση οπλων μικρού πληγματος.
  Ποιος φταίει που τα Mirage-2000-5 δεν εχουν λογισμικό βολής για Exocet? Ποιος φταίει που δεν αγοράστηκαν φτηνές συλλογές Spice από το Ισραηλ, τορπίλες για τα υποβρυχια, πυρομαχικά για τα αρματα μαχης?

  Η Νότιος Κορέα που έφαγε άκυρο από τις ΗΠΑ στην αγορά JASSM, μπηκε στο προγραμμα συμπαραγωγης των Σουηδο-Γερμανικων KEPD-350. Εμείς γιατί δεν κάνουμε το ιδιο?

  Τα F-16 και τα F-4 μπορούν να φέρουν 2 τέτοιους πυραύλους.

  1. Όταν θέλεις να πας από το Πέραμα στη Σαλαμίνα, δεν θα πας να πάρεις το Blue Star. «Παντόφλα» θα πάρεις.
   Νομίζω ότι σε κάλυψα.

   1. Δε θελουν οι προδοτοπολιτικοι μας να παρουμε επιθετικα οπλα κατα εντολη των αμερικανων !!!!δεν ειναι τυχαιο ειναι καλα μελετημενο!!

 6. Όταν έχεις αποφασίσει ότι δεν τα χτυπήσεις ακόμα και εάν οι άλλοι φτάσουν στη Λάρισα και το Λαύριο, δεν χρειάζεσαι όπλα μακρού πλήγματος. Αφ’ ενός μεν διότι οι άλλοι θα είναι τόσο κοντά που θα αρκούν και τα …εγγύς πλήγματος και αφ’ ετέρου, θα είναι τόσο εγγύς που ούτε αυτά χρειαζόμαστε. Με κάτι πολυβόλα που έχουμε, θα κάνουμε ότι κάνουμε. Που να τρέχεις τώρα και να ξοδεύεσαι και από πάνω? Ωχ αδερφέ.
  Θα φτιάξει τίποτα φυσίγγια η ΠΥΡΚΑΛ και με αυτά θα τους ισοπεδώσουμε.

    1. Μια γνώμη έγραψα. Δεν απάντησα σ’ εσένα.
     Άλλωστε, εάν δεν κάνω λάθος λίγο – πολύ συμφωνείς.
     Όταν έκανα post, δεν είχε ανέβει το δικό σου άλλωστε.
     Δεν υπάρχει θέμα. οκ.

     1. Βεβαιως κι συμφωνω!

      Απλα το εγραψα μηπως κι γινει καμια παρεξηγηση στον τροπο που εθεσα τις ερωτησεις μου,

  1. Ποια ΠΥΡΚΑΛ;;;;;;

   Η ΠΥΡΚΑΛ, εχει ΑΚΥΡΩΘΕΙ – ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ οτι υπαρχει και ο ολως χωρος μαζι με τις εγκαταστασεις μετατρεπονται σε …… «κυβερνητικο παρκο» !!
   https://www.star.gr/eidiseis/politiki/538382/anaplash-pyrkal-me-9-ypoyrgeia-kai-parko

   Αληθεια πως μπορει κανεις να αποκαλεσει μια κυβερνηση που ΚΛΕΙΝΕΙ τις υπαρχον υποδομες κατασκευης πολεμικου υλικου/οπλων και τις αντικαταστει για παρκα – εν καιρο απειλης πολεμου ;;;
   (μα τι λεω ειμαστε ΗΔΗ εντος ενος ακηρυχτου πολεμου).

   υ.γ.
   ΕΠΙΜΕΝΩ – πως αποκαλεις το κρατος που εχθρευεται το Εθνος;; ΠΩΣ;;

   καποιος να απαντησει;;;

    1. Αστα να πανε, εχουμε μπει σε μια τρυπα κι σαν τις μοιρες γυρναμε σβουρα φωναζοντας, οιμε.

     Παντα ο Ελληνας ηταν απο την ιδια την Φυση του Δημοκρατης, δηλαδη κοινωνος στα κοινα.
     Ανεκαθεν τα κοινα κι η συμμετοχη σε αυτα ηταν σημα κατατθυεν τοu Γενους μας.

     Ως πολιτευμα ομως η δημοκρατια – ειδικα στη σημερινη της μορφη – εχει μετατραπει σε ενα κακογουστο αστειο ή πιο σωστα σε εθνοκτονο πολυτευμα.

     Σημερα το πολιτευμα δημοκρατια, ειναι να υβρισικο καθεστως που καλυτερα εκφραζεται, χωρις υπερβολη, ως μια εκλεγμενη ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ/ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ.
     Δηλαδη ο εκλεγμενος εκαστοτε πρωθυπουργος ειναι η ανωτερη αρχη – το τελειως αντιθετο απο οτι κατεχει το Ελληνικο Συνταγμα – οπου εκτου αποτελεσματος συσσωρευει ολες τις εξουσιες, εκτελεστικη/νομοθετικη/δικαστικη, στο πρωθυπουργικο γραφειο του.

     υ.γ.
     Ασε να μην πιασουμε τους Αριστοτελη/Πλατων/Σωκρατη Θουκυδιδη κι λοιποι, για να αντιληφθουμε πως η δημοκρατια ως πολιτευμα ειναι οτι χειροτερο για ενα Εθνος, για εναν σπβαρο κι αυτοσεβουμενο Λαο.

   1. Δεν βρίσκεις κανένα πρόβλημα με το να κατασκευαζονται εκρηκτικά μέσα σε μια πολη?? Αν κάτι πάει στραβά ποιο θα είναι το αποτελεσμα?

    Αλλιώς ήταν η Αθήνα όταν δημιουργήθηκε το εργοστάσιο, αλλιώς σήμερα. Πριν το 1970 αυτές οι περιοχές ειχαν πολύ χαμηλή πυκνότητα δόμησης.

    Τα μηχανήματα και το προσωπικό μπορεί να μεταφερθεί εκτός Αθήνας, που ακριβώς βλέπεις το προβλημα? Μετεγκατασταση γίνεται, σιγά το θέμα. Μην ξεβολευτουν ομως οι συνδικαλιστές και πάνε λίγο ποιο μακρυά.

    1. Συμφωνω στην παρατηρηση σου, πως ειναι αναμεσα σε κατοικημενες περιοχες κι αρα ενδεχεται κατι να παει στραβα κι να θρηνησουμε κοσμο.

     Ελα ομως που δεν κλεινουν την ΠΥΡΚΑΛ με κυρια αιτια την ασφαλεια των κατοικων.

     Διοτι εαν αυτο ηταν το ολο θεμα, θα βλεπαμε εκθεσεις για την μετεγκατασταση των δομων κι τα σχετικα εργοστασια/μηχανες/εργαλεια σε μια πιο καταλληλη περιοχη.

     Αλλα αυτο ομως δεν ειναι μεσα στο σχεδιο.

     Μονο η κατασκευη κτηριων για τους ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ δημοσιους υπαλληλους, που ολως τυχαιως ΟΛΟ κι αυξανεται αυτος ο τομεας στην Ελλαδα, εν καιρο ΠΕΙΝΑΣ & ΑΝΕΡΓΙΑΣ με πληρες καταστροφη κι αποδομηση του ιδιωτικου τομεα της Γενικης οικονομιας.

     υ.γ.
     Μην ξεχναμε τα απλα κι τα σημαντικα:
     Το κρατος υπαρχει μονο ωστε να εκπληρει μια αποστολη, να ΥΠΗΡΕΤΕΙ τον Ελληνα πολιτη και ΟΧΙ ο Πολιτης να υπηρετει το κρατος!

     Οι εργαζομενοι εντος του κρατους ειναι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – συμπεριλαμβανομενων κι των αντιπρωσοπων που εκλεγει ο Ελληνας Πολιτης.
     Ολοι αυτοι ειναι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ μου κι σου κι μας και ΟΧΙ το αντιστροφο!

 7. Προσωπικά δεν μπορώ να εξηγήσω με οποιαδήποτε λογική την αντίφαση του πως Ελλάδα και ΠΑ ζήτησαν μεν Exocet για τα σχετικά λίγα Mirage και δεν ζήτησαν ποτέ Harpoon για τα πολυάριθμα F-16. Ή πως ζητήσαμε SCALP αλλά ποτέ κάποιο αντίστοιχο Αμερικανικό όπλο μεγάλης εμβέλειας. Δεν μπορεί να αναγνωρίσαμε και να φροντίσαμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες μόνο για τα Γαλλικά αεροσκάφη αλλά να ξεχάσαμε ή να αμελήσαμε ή να μην ενδιαφερθήκαμε για τα Αμερικανικά αεροσκάφη της ΠΑ. Και αυτό επί δεκαετίες. Η μόνη λογική εξήγηση που ερμηνεύει αυτή την αντίφαση είναι ότι μας γνωστοποιήθηκε ανεπίσημα ότι δεν μας δίνονταν όπλα αυτών των κατηγοριών από τις ΗΠΑ, και εμείς κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία σώσαμε τις εντυπώσεις των «καλών σχέσεων» με το να μην τα ζητήσουμε ποτέ επισήμως αποφεύγοντας έτσι να επισημοποιηθεί η απροθυμία να μας τα αποδεσμεύσουν.

  1. Ακριβως οπως τα λες αγαπητε φιλε!Απλα δεν θελαμε να εκθεσουμε τους ισαποστασακηδες (κ ουσιαστικα τουρκοφιλους) »φιλους» μας. Παντα πιστευα οτι αποτελει ολεθριο – στρατηγικο λαθος που δεν φτιαξαμε μια γαλλικη ΠΑ , αντι για αμερικανικη που ειναι σημερα. Δλδ οι αναλογιες μαχητικων να ηταν ακριβως οι αναποδες. Σκεψου τι δυναμη πυρος θα ειχε αυτη η εναλλακτικη αεροπορια κ τι εχει τωρα.

  2. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους SM-2. Έχω την πεποίθηση ότι γι’αυτό δεν πήραμε και τις Adelaide.
   Αν και τώρα δεν ζητήθηκαν, με την LoR για τις ΜΜΣΨ, το παιχνίδι είναι στημένο.

    1. Θα δείξει με την απάντηση τους στο LoR
     Εάν δεν κάνουμε αίτηση για SM2 τότε τι να πω είναι ξεφτίλες και για γαλλικά όπλα
     Από την άλλη μας έχουν πουλήσει PATRIOT ενώ έχουν αρνηθεί στους απέναντι
     και μας έχουν σίγουρους πελάτες για το F35που κόψαν τους απέναντι
     Oi Adelaide είχανε και 8 cell MK41 VLS για ESSM οποτε μια χαρά μπορούσαν να έρθουνε
     Σαφώς ανώτερες ικανότητες ASW capabilities και ικανότητα μεταφοράς 2 SEA HAWK
     Αλλα χάλαγαν πολλές δουλειές ιδιαιτερα του γαλλικού lobby

     1. Πιστεύεις πραγματικά ότι υπάρχει περίπτωση να μπούνε SM-2 στις αλουμινότρατες,οι ότι οι Patriot είναι ότι πιο προηγμένο υπάρχει και για αυτό τον λόγο αρνήθηκαν να το πουλήσουν στους γείτονες;

      Αν πιστεύεις και πραγματικά ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να πουλήσουν στην Τουρκία το «υπερόπλο» Patriot τα παρακάτω ίσως να σε απογοητεύσουν.
      Για να λυθούν επιτέλους τα παραμύθια περι μη αποδέσμευσης του Patriot για την Τουρκία.

      Ξεκινώντας απο σχετική αναφορά στο War on the Rocks με παραπομπές για τα παρακάτω, σχετικό με το ιστορικό για τους Patriot που δεν πήρε η Τουρκία με απόφαση του Νταβούτογλου και του Ερντογάν.

      THE TALE OF TURKEY AND THE PATRIOTS
      JIM TOWNSEND AND RACHEL ELLEHUUS JULY 22, 2019

      «Understanding the importance of the U.S.-Turkish bilateral defense relationship (as well as securing NATO’s southern flank), Raytheon and the Department of Defense put together a series of sales packages between 2009 and 2018 that over time moved closer to meeting the Turkish technology transfer and industrial share demands. As both sides edged closer to a deal in 2013, two things happened: then-Prime Minister (later President) Recep Tayyip Erdogan became more personally involved in the negotiations, and the talks were engulfed in the high-stakes geopolitical competition brought on by the Syrian conflict.»

      https://warontherocks.com/2019/07/the-tale-of-turkey-and-the-patriots/

      1) η σχετική ανακοίνωση απο την DSCA για έγκριση πώλησης του Patriot στην Τουρκία:

      «WASHINGTON, September 9, 2009 – Today the Defense Security Cooperation Agency (DSCA) notified Congress of a possible Foreign Military Sale to the Government of Turkey of 13 PATRIOT Fire Units, 72 PATRIOT Advanced Capability (PAC-3) missiles, four PAC-3 Lot Validation Missiles, 197 MIM-104E PATRIOT Guidance Enhanced Missiles-T (GEM-T), four MIM-104E GEM-T Lot Validation Missiles, five PATRIOT Digital Missiles, five Anti-Tactical Missiles and other related support and equipment. The estimated cost is $7.8 billion.

      In addition, the potential sale includes eight AN/USQ-140(V)(2)(c) (RT-1785) or AN/USQ-140(V)(11)(c) Multifunctional Information Distribution Systems/Low Volume Terminals (MIDS/LVT-2), 13 AN/MPQ-65 Radar Sets, four Tactical Command Systems, 13 Battery Command Posts, six Communication Relay Groups, 13 Engagement Control Stations, 48 M902 Launching Stations, 52 Antenna Mast Groups, 13 Electronic Power Plant III (EPP), 100 THALES 9310C Very High Frequency (VHF) Voice Radios, 150 THALES 9310C VHF Data Radios, containers, battery and battalion maintenance equipment, prime movers, generators, electrical power units, personnel training and training equipment, trailers, communication equipment, tool and test sets, spare and repair parts, publications and technical documentation, U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services, and other related elements of logistics support.»

      2}Μια σχετική αναφορά στο Defence Turkey

      «The US Department of State approved the Foreign Military Sale (FMS) of the Patriot PAC-3 Configuration 3+ Integrated Air and Missile Defence System (IAMDS) with an estimated cost of US$3,5 Billion to Turkey on December 19, 2018. The formal Letter of Request (LoR) for the Patriot system was submitted by the Turkish Government in September 2017

      The Defence Security Cooperation Agency (DSCA) section of the US Department of Defence shared this information with the public issuing a press release on the same day. In the Press Release published by the DSCA, the following statements were given: “The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to Turkey of 80 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (PAC-2 GEM-T, enough for 20 launchers, does not include spare missiles), 60 PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE, normally requires 240 MSE missiles in total for 20 launchers, with the acquisition of 60 MSE missiles, we assume a mixed-use with the GEM-T in the Launchers is planned) missiles, and related equipment for an estimated cost of US$3,5 Billion. The DSCA delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.”

      3) Μια σχετική αναφορά στο DefenseNews

      «WASHINGTON — Amid an ongoing row concerning Turkey’s decision to buy a Russian air defense system, the U.S. State Department has cleared Ankara to purchase a package of Patriot systems, with an estimated price tag of $3.5 billion.

      The announcement, posted late Tuesday evening on the website of the Defense Security Cooperation Agency, would cover the procurement of 80 Patriot MIM-104E Guidance Enhanced and 60 PAC-3 Missile Segment Enhancement missiles, as well as associated equipment.»

     2. @CK
      Επειδή η πρώτη απάντηση μου στο θέμα Patriot για τα Patriot της Τουρκίας μπήκε σε έλεγχο για έγκριση παραθέτω σχετική αναφορά για έγκριση πώλησης του Patriot στην Τουρκία που δεν προχώρησε με επιλογή των Τούρκων.
      Οι Τούρκοι απλά δεν ήταν κορόιδα και ζητούσαν σοβαρή συμμετοχή στην παραγωγή και παραχώρηση τεχνολογίας.
      Εκεί όμως θα φαινόταν οι αδυναμίες του συστήματος που αναφέρθηκαν αργότερα σε τουρκική εφημερίδα και έτσι το απέφυγαν οι γείτονες.

      Υπάρχει και νεότερη πιο πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση ανακοίνωση για μικρότερη παραγγελία με το μισό ποσό που μπορείς να επιβεβαιώσεις στην ίδια σελίδα.

      «TURKEY – PATRIOT MISSILE SYSTEM AND RELATED SUPPORT AND EQUIPMENT
      PDF Version
      turkey_18-17.pdf
      Media/Public Contact
      [email protected]
      Transmittal No
      18-17
      WASHINGTON, December 18, 2018 – The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to Turkey of eighty (80) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (GEM-T) missiles, sixty (60) PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) missiles and related equipment for an estimated cost of $3.5 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.
      Turkey has requested the possible sale of four (4) AN/MPQ-65 Radar Sets, four (4) Engagement Control Stations, ten (10) Antenna Mast Groups (AMGs), twenty (20) M903 Launching Stations, eighty (80) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (GEM-T) missiles with canisters, sixty (60) PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) missiles, and five (5) Electrical Power Plant (EPP) III. Also included with this request are communications equipment, tools and test equipment, range and test programs, support equipment, prime movers, generators, publications and technical documentation, training equipment, spare and repair parts, personnel training, Technical Assistance Field Team (TAFT), U.S. Government and contractor technical, engineering, and logistics support services, Systems Integration and Checkout (SICO), field office support, and other related elements of logistics and program support. The total estimated program cost is $3.5 billion.»

      TURKEY – PATRIOT ADVANCED CAPABILITY-3 GUIDED MISSILES
      PDF Version
      Turkey_09-44.pdf
      Media/Public Contact
      Charles Taylor (703) 601-3859 / Paul Ebner (703) 601-3670
      Transmittal No
      09-44
      WASHINGTON, September 9, 2009 – Today the Defense Security Cooperation Agency (DSCA) notified Congress of a possible Foreign Military Sale to the Government of Turkey of 13 PATRIOT Fire Units, 72 PATRIOT Advanced Capability (PAC-3) missiles, four PAC-3 Lot Validation Missiles, 197 MIM-104E PATRIOT Guidance Enhanced Missiles-T (GEM-T), four MIM-104E GEM-T Lot Validation Missiles, five PATRIOT Digital Missiles, five Anti-Tactical Missiles and other related support and equipment. The estimated cost is $7.8 billion.

      https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/turkey-patriot-advanced-capability-3-guided-missiles

     3. @CK

      Έδωσα πληροφορίες για το θέμα των τουρκικών Patriot με σχετικές παραπομπές, αλλά μπήκαν σε έλεγχο για έγκυριση και δεν εμφανίστηκαν.

      Οι ΗΠΑ πάντως έδιναν χωρίς πρόβλημα Patriot στους γείτονες, και το ανακοίνωσαν επίσημα.

     4. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση ήταν η παρακάτω.

      TURKEY – PATRIOT MISSILE SYSTEM AND RELATED SUPPORT AND EQUIPMENT
      PDF Version
      turkey_18-17.pdf
      Media/Public Contact
      [email protected]
      Transmittal No
      18-17
      WASHINGTON, December 18, 2018 – The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to Turkey of eighty (80) Patriot MIM-104E Guidance Enhanced Missiles (GEM-T) missiles, sixty (60) PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE) missiles and related equipment for an estimated cost of $3.5 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

      https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/turkey-patriot-missile-system-and-related-support-and-equipment

     5. @CK

      Δεν έχουν αρνηθεί Patriot στους Τούρκους, οι Τούρκοι θέλουν κωδικούς κι οι ΗΠΑ τους κωδικούς δεν τους δίνουν, όπως δεν τους δίνουν ούτε σε μας.

     1. Ναι οι Τούρκοι θέλαν πλήρη πρόσβαση στη tεχνογνωσiα του συστήματος ώστε να αναπτύξουν τα δικά τους
      Αφού fagan πόρτα από τους αμερικανους νταραβεριστικαν με Γάλλους και κινέζους πριν καταλήξουν στους S400
      Είμαι περίεργος τι τους δώσαν οι Ρώσοι
      Κώδικες δεν νομίζω πιθανά τεχνογνωσία πυραυλων

     2. Οι Ρώσοι δεν γνωρίζω τι τους πρόσφεραν για να πάρουν τους S-400 οι Τούρκοι, αλλά εκτός απο ένα σύγχρονο σύστημα κορυφαίων επιδόσεων που είναι και πιο φτηνό στην αγορά απο το αμερικανικό, ίσως να αρκούσαν και τα 6 εκατομμύρια τουρίστες απο Ρωσία που πηγαίνουν ετήσιως για διακοπές στην Τουρκία. Επειδή χρειάζονται και χρήματα για να αγοραστούν οι πυραύλοι.

      Οι ΗΠΑ προφανώς δεν έχουν ανάλογο επιχείρημα με τουρίστες, επειδή οι περισσότεροι αμερικάνοι τουρίστες πηγαίνουν Χαβάη, Μεξικό η Καναδά για διακοπές, ενώ οι φραγκάτοι αμερικάνοι προτιμούν προορισμούς στην Ευρώπη αντί για παραλία στηνἜφεσος.

     3. Οι Τούρκοι αγοράσανε τους S-400 για να καλύψουν το πυρηνικό εργοστάσιο, Ξέρουν πολύ καλά ότι με τα Patriot δεν θα μπορο
      σέσουν να το προστατέψουν από το Ισραήλ, που δεν θα τους αφήσει να φτιάξουν πυρηνικά όπλα.

   1. Οι SM-2 ειναι αποδεσμευμενοι εδω και πολλα χρονια και ποτε οι ΗΠΑ δε εθεσαν εμποδια στην αποκτηση τους αφου διαπραγματευομασταν να αγορασουμε αρχικο αποθεμα απο Αυστραλια και αν ηθελαν θα αρνουνταν την μεταπωληση τους .Η συμφωνια ναυαγησε επειδη οι θα το διακινδυνευσουμε ηταν φτηνιαρηδες .
    Αφηστε τις πεποιθησεις και τις φαντασιες .
    Ο ιδιος ο αμερικανος πρσεβης ανεφερε σε επιμαχο tweet για το θεμα οτι οι ΗΠΑ διαθετουν ολα τα οπλα τους στην Ελλαδα.
    Φυσικα αν ειναι ψευτης αμεσα τον αποκαλυπτεις με LOR αλλα οι σεναριογραφοι εχουν απαντηση και για αυτο..
    Για μην τους εκθεσουμε δεν στελνουμε ερωτημα.
    Αντε μετα να αποδειξεις το αντιθετο αφου σε καθε ερωτηση ο αλλος εχει ετοιμη προκατ απαντηση..

    1. @ETS
     Αυτό το ωραίο παραμύθι με τους SM-2 (και Arleigh Burke) κρατάει χρόνια σαν καλή κολόνια. Αποδεσμευμένα πέραν κάθε αμφιβολίας είναι τα όπλα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας. Τα Αμερικανικά όπλα που έχουμε στο οπλοστάσιό μας κάνουν μεν την δουλειά τους αλλά είναι και τεχνολογίας 20ετίας, με τους Harpoon του ΠΝ να είναι ακόμα παλαιότεροι. Δεν έχουμε κανένα όπλο made in USA αντίστοιχο του οποίου δεν έχουν και οι γείτονες. Τυχαίο και αυτό; Που είναι π.χ οι ΑΙΜ-120D για τα υπό αναβάθμιση F-16 ώστε να εκμεταλλευτούμε το ραντάρ AESA; Πάλι εμείς «ξεχάσαμε» να τους ζητήσουμε αλλά οι Αμερικάνοι μας τους δίνουν και αυτούς; Αλλά για τα Rafale πήραμε METEOR γιατί εκεί το… θυμηθήκαμε; Μέχρι που φτάνει η άρνηση της πραγματικότητας; Ένα αόριστο διπλωματικού τύπου tweet του πρέσβη ότι δήθεν διαθέτουν όλα τα όπλα τους στην Ελλάδα αξίζει όσο το ρεύμα που καταναλώνει η οθόνη όσο το διαβάζεις. Αλλά είπαμε… «beggers can’t be choosers» κατά τον επί τέσσερα χρόνια ακόλουθο άμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

  3. Ακόμα και να ισχύει αυτό που λες αυτό αφορά παρελθοντα χρόνο και όχι τώρα που οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και ταυτόχρονα οι Τούρκοι είναι με το ένα πόδι έξω από το δυτικό μαντρί.Οπως λέει πολύ σωστά και το άρθρο δεν ζητήσαμε όπλα ακόμα και στις τελευταίες lor που στείλαμε, δεν μας φτάιει λοιπόν κάνεις.Και φυσικά αν υπήρχε άρνηση από πλευράς ΗΠΑ υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές αλλά εμείς τίποτα.Δεκα χρόνια τώρα συζητάμε για τις spice από το Ισραήλ και τώρα τελευταία προστέθηκε στο σήριαλ και ο spike nlos.Ελεος δεν μας φτάιει κανείς. Λύσεις υπάρχουν πάντα.Αν δεν έχουμε stand off όπλα το φταίξιμο είναι αποκλειστικά δικό μας.

   1. Αυτό ακριβώς, υπάρχου και αλλού πορτοκαλιές εάν θέλουμε και δεν μας δίνουν.
    Οι οποίες πορτοκαλιές, δεν θα χρησιμοποιούν και GPS αλλά το Ευρωπαϊκό GALILEO.
    Λέω εγώ τώρα.

    1. Με τους 90 scalp και τους ακόμη λιγότερους JSOW θα αντιπαρατεθεις με την Τουρκία των εκατοντάδων στόχων;Δεν ειναι Αλβανία φίλε μου η Τουρκία.Θελεις σοβαρό απόθεμα stand off όπλων. Μέσα στην συμφωνία των άνω των 2 δις για τα rafale δεν μπορούσε να χωρέσει μια αγορά έστω 50 νέων scalp;Για αυτό λέω ότι δεν φταίει κανείς ξένος για το ότι έχουμε ελάχιστα stand off όπλα.Το πρόβλημα είναι όλο δικό μας. Μας αρέσει φαίνεται όλα τα κύρια οπλικά συστήματα μας να είναι χωρίς σύγχρονα πυρομαχικά η έστω με πολύ ελάχιστα βλ. υποβρυχια, τεθωρακισμενα,f-16 κλπ.

     1. Άλλο πράγμα να είναι λίγα σε αριθμούς τα συγκεκριμένα και άλλο να λέμε ότι δεν υπάρχουν εντελώς ούτε για δείγμα που σημαίνει ότι χρειάζεσαι όλο το πακέτο μαζί με εκπαίδευση του προσωπικού.
      Σε χώρα που λέει ότι έχει αμυντικό δόγμα η έμφαση δίνεται προφανώς στα αμυντικά συστήματα όπως αντιαεροπορικούς πυραύλους που υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς, σε αντίθεση με τα επιθετικά όπλα για προσβολή στόχων στο έδαφος απο μεγάλη απόσταση που είναι και ακριβά σε σύγκριση με τα απλά σίδερα ελεύθερης πτώσης.

    2. Είναι λίγοι για τις ανάγκες.
     Μόλις 90 Scalp που χρειάζονται και αναβάθμιση λογισμικού (μια εργασία που δεν είναι ακριβή, στα περίπου 5-6 εκ για όλους) και μόλις 40 AGM-154C JSOW για τα μάτια του κόσμου που θέλουν και αναβάθμιση σε JSOW Block III, γιατί δύσκολα θα σου αποδεσμεύσουν JSOW-ER (500 χλμ.).

     1. Ότι είναι λίγα σε αριθμούς συμφωνούμε, όταν δεν έχεις όμως αρκετούς φορείς(αφού δεν μπορούν να φέρουν όλα τα Mirage 2000 Scalp EG και μόλις 30 F-16 τις JSOW νομίζω ότι δεν έχει νόημα να ξοδεύεις χρήματα για περισσότερα όπλα αυτού του είδους, αν σκεφτείς ότι ένα M2000 μπορεί να ρίξει έναν Scalp EG σε μια έξοδο η ότι τα 30 F-16 που μπορούν να φέρουν σήμερα JSOW θα έχουν και άλλες αποστολές αφού είναι και τα μοναδικά που μπορούν να φέρουν ένα ατρακτίδιο(απο τα συνολικά 2 που υπάρχουν στη αεροπορία) Goodrich για εκτίμηση ζημιών μάχης η για φωτοαναγνώριση.

  4. Ο Αντίλογος σε αυτά που γραφεις είναι πως τα F16 είχαν ήδη έναν τεράστιο αριθμό ρολων και αποστολων που έπρεπε να καλύψουν:από αεροπορική υπεροχη μέχρι καταστολή αεράμυνας και από βομβαρδισμό μέχρις εγγύς υποστήριξη
   Τα F16 είχαν και τα όπλα για τους παραπάνω ρόλους
   Αντίθετα για τα M2000EGM ταλόγω περιορισμένων ικανοτιτιων και οπλοστασίου έπρεπε να βρεθεί κάποιος ρόλος εξού και οι exoset
   Να προσθέσω επίσης πως τα ελληνικά B50 είναι ΉΔΗ πιστοποιημένα στη μεταφορά HARPOUN
   Απλά η αεροπορία επέλεξε τον ρολο να τον αναλάβουν τα EGM αφού αλλιώς δεν είχαν άλλο ρολο πέρα από
   peace time air patrolling

   1. Peace Time Air patroling εκτελούν και τα F-16 δεν συμμετέχουν σε πραγματικές επιχειρήσεις όπου εκτελούν τις αποστολές που αναφέρεις.
    Σε υπηρεσία των ΗΑΕ τα Mirage 2000 εκτελούν πάντως και αποστολές A-G με όπλα μακρού πλήγματος Al Tariq (και μερικά άλλα) που έχουν πιστοποιηθεί στα γαλλικά μαχητικά.

    https://www.dassault-aviation.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2012/08/Mirage_2000-9_special_issue1.pdf

    1. @WTF
     Τα EXOSET πήγαν στα EGM όχι στα -5
     Τα EGM εάν aρχιζε το πιστολίδι δεν μπορούσαν να προσφέρουν πολλά σε άλλο ρολο οποτε η Αεροπορία τα όπλισε με το EXOSET

     1. @CK
      Γνωστό αυτό για τα Mirage και λογικό αφού πρέπει να μοιραστεί σε όλα τα αεροσκάφη έργο, όταν δεν τα έχεις σε ένα εννιαίο στάνταρ όπως οι Άραβες των ΗΑΕ.

    2. @ WTF

     Αυτες οι συλλογες Al Tariq φαινονται ενδιαφερον περιπτωση, ειναι παρομοια με τα Ισραηλινα Spice.

     Θα επρεπε να τα κοιταξει η ΠΑ, ειδικα εαν ειναι φθηνα, η αν οι Εμιρατες προσφερουν συμπαραγωγη και τεχνολογια.

     1. Εκτός απο της συλλογές ανεμοπορίας, υπάρχει και μια έκδοση με κινητήρα που φτάνει για εμβέλεια 200 χιλιομέτρων.
      Η ηγεσία της αεροπορίας δεν γνωρίζω αν έχει ενημέρωση, για αυτό το σύστημα, θυμάμαι όμως ότι ο κ. Κωνσταντίνος Ζηκίδης είναι ενημερωμένος για το συγκεκριμένο όπλο και υποθέτω ότι θα το έχει μεταφέρει σε συζητήσεις στους συναδέλφους η στους προϊσταμένους του σε συνεδρίες που γίνονται με σκοπό την ενημέρωση.
      Οι Άραβες πάντως δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν για την μεταφορά του όπλου σε ενδιαφερόμενους νέους πελάτες.

   2. @CK
    Μια πολεμική αεροπορία έχει εκ των πραγμάτων ένα τεράστιο αριθμό ρόλων και αποστολών. Αφού ο πυρήνας της ΠΑ αποτελείται συντριπτικά από τα F-16, είναι αυτονόητο ότι κανονικά θα έπρεπε να έχουν τα όπλα να καλύπτουν ΟΛΟ το φάσμα των αποστολών, πόσο μάλλον για μια από τις σημαντικότερες που είναι η ναυτική κρούση. Είναι πολύ ανίσχυρη δικαιολογία ότι αφήσαμε εκτός από αυτή την τόσο κρίσιμη αποστολή τον πυρήνα της ΠΑ, τα F-16, και το δώσαμε στα Mirage/Exocet για να… έχουν και αυτά κάτι να κάνουν. Άλλωστε το νόημα του να έχεις δύο ανεξάρτητους προμηθευτές συστημάτων και όπλων (ΗΠΑ και Γαλλία) είναι η αλληλοκάλυψη και το πλεόνασμα/εφεδρεία επιλογών και όχι ο διαμοιρασμός τους σε αποκλειστικούς ρόλους, πρακτική που στην ουσία αναιρεί τα πλεονεκτήματα των δύο διαφορετικών πηγών/επιλογών. Εκτός και αν στην ουσία δεν υπάρχουν δύο επιλογές για πολλά όπλα, όπως είναι και το πιο πιθανό σύμφωνα με πραγματικά δεδομένα του Ελληνικού οπλοστασίου και όχι με τζάμπα κούφιες δηλώσεις προθέσεων ώστε να χαϊδεύονται αυτιά και να κλείνουν στόματα.

 8. Όπως και να το δούμε οι Ουσαίοι θα είναι πάντα πιστοί φίλοι των απέναντι. Μην κατηγορείται λοιπόν τους Γερμανούς και τους Άγγλους και τους Ιταλούς και τους Ισπανούς.
  Ένας από τους λόγους που επέμεναν για επίσημο αίτημα για φρεγάτες είναι για να κερδίσουν χρόνο για να δουν τι θα γίνει με τους απέναντι. Με αυτό τον τρόπο ξέρουν ότι μας καθυστερούν γενικά τον εξοπλισμό γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κίνηση με άλλους αν δεν έχει έρθει πρώτα η δική τους απάντηση.
  Όλοι έχουμε καταλάβει πια το παιχνίδι. Πολύ δύσκολα θα μας δώσουν stand off, ειδικά αν πιστεύουν ότι θα έχουμε σοβαρό λόγο να τα χρησιμοποιήσουμε.
  Μάλλον μένουμε με τους Γάλλους και με ότι μπορούν να μας δώσουν αυτοί.
  Αν θυμάμαι καλά είχα διαβάσει ένα άρθρο που κάποιος δικός μας παραπονιόταν σε κάποιο Ουσαίο αξιωματούχο για τό ότι στα ίμια είχαμε στοχοποιήσει με τους πύραυλούς μας και θα κάναμε την διαφορά μέσα σε λίγα λεπτά και αυτός του απάντησε ότι δεν θα γινόταν έτσι γιατί οι πύραυλοι θα πήγαιναν στο γάμο του Καραγκιόζη.
  Θέλει προσοχή τι παίρνεις και από ποιούς.
  Δεν αμφιβάλλω ότι οι Ουσαίοι μας αγαπάνε. Απλώς αγαπάνε περισσότερο τους απέναντι….

 9. Στην Ελλαδα δεν εχουμε παρα ελαχιστα οπλα μακρου πληγματος, και καποιοι (το «ιστορικο» περιοδικο) που προφανως ειναι στον κοσμο τους, προτεινουν λεει να παρουμε F-15EX !

  Ειναι να κανει κανεις τον σταυρο του. Απο τα ΑΒ που θα ερχονταν τον Μαιο, στα Τico και τωρα θα παρουμε F-15ΕΧ.

  Good wines που λεει και ο CK.

  Εδω δεν δινουμε 50-100 εκατομμυρια για να αγορασουμε Spice, JDAM, JSOW HAMMER, κτλ και θα αγορασουμε F-15EX ? Δεν εχουμε χρηματα για να παρουμε ατρακτιδια στοχευσης, και θα παρουμε καινουρια μαχητικα ?

  H εγω ειμαι παλαβος, η αυτοι, δεν υπαρχει αλλη εξηγηση.

 10. Κε Νικήτα πολύ καλό άρθρο, αλλά όπως όλα εντοπίζει το εκάστοτε πρόβλημα και καυτηριάζει τις μή αποφάσεις. Επίσης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι κάθε πρόσθετη πληροφορία για διαθεσιμότητες, προοπτικές κλπ. τεχνολογικές εξελίξεις. Παρακάτω προτείνω λοιπόν να κάνουμε τα ίδια με τον εχθρό, να κατασκευάσουμε, να μετατρέψουμε και να συνεργαστούμε με άλλους πρόθυμους συμμάχους ή συνεργάτες. Πχ. το c130 έχει ωφέλιμο φορτίο περίπου 20.000kg. διαιρώντας με το βάρος των scalp (1300kg) φαίνεται να χωρά περί τα 15 βλήματα δλδ όσα και μιά καινούργια Bel ή περί τα 100 τεμ. Meteor. Σίγουρα όχι εύκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Η όλη κατασκευή θα είναι όπως παραστατικά είναι ο μύλος του περίστροφου σε κυκλική διάταξη με μιά γλύστρα στο κέντρο που και αυτή θα είναι φορτωμένη. Η καθοδήγηση θα μπορούσε να είναι από την φρεγάτα πιό πέρα ή από ένα Rafale. Φανταστείτε ένα αρθρωτό λουκάνικο που θα εισέρχεται ως φόρτος από τη ράμπα γεμάτο πυραύλους. Κάθε κιτ θα περιέχει διαφορετικές συλλογές. Είμαι βέβαιος ότι εάν δεν υπάρχει ήδη, θα το δούμε διότι είναι φθηνή λύση, μεταφέρεται εύκολα και γρήγορα, δεν είναι αργοκίνητο πλοίο με κονταίηνερ, μπορεί να βάλει από απόσταση και προσθέτει – πολλαπλασιάζει χωρίς να επηρεάζει τον σχεδιασμό των άλλων όπλων.

  1. Γίνεται, αλλά δεν έχει νόημα. Το c130 θα φαίνεται στα radar από εκατοντάδες χιλιόμετρα.

   Κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν βομβαρδιστικά Β1 & Β2. Δεν ξέρω αν είχε νόημα να αντικατασταθούν τα F4 με τέτοια.

 11. Με τόσες εκκρεμότητες δεκαετιών το θεωρώ τουλάχιστον για την τώρα λογικό το ότι δεν έχει παραγγελθεί τπτ.
  Τα μείζονα για μένα αυτή την στιγμή είναι τα Rafale με fos και όπλα που έγινε, fos για ότι είναι χρήσιμο (μέσα και όπλα) και ότι πρόκειται μελλοντικά να μην χρησιμοποιηθεί απόσυρση και αναπλήρωση με νέας τεχνολογίας.
  Τα λέω απλοϊκά μιας και δεν είναι ένα και δύο…. και μην ξεχνάμε ότι τα μεγάλα προγράμματα ήδη έχουν στην άκρη τεράστια δαπάνη.
  Θα προτιμούσα άμεσα μια παραγγελία με spice για τα F16 – ειλικρινά έχω χάσει την μπάλα με το τι γίνεται με τις τορπίλες – υπέγραψαν ?
  Και θα ήταν ευχής έργο αν γινόταν να γίνει χρήση των «ναυτικών» scalp από τα Type214.
  Τα scorpene που τον χρησιμοποιούν έχουν και αυτά 533mm τορπιλοσωλήνες όπως και τα baraccuda.
  Αν γίνεται δεν χρειάζεται το «σφάξιμο» για να το έχουν οι φρεγάτες και έτσι μπαίνουν περισσότεροι πύραυλοι Aster.
  Το παρελθόν είναι παρελθόν δεν αλλάζει ιεραρχία και συμμάζεμα χρειάζεται για όλους τους κλάδους.

 12. Ωραιο άρθρο.
  Συμπέρασμα:Ούτε σαν καλός πελάτης αδυνατούμε να συμπεριφερθούμε ,ποσο μάλλον σαν παραγωγός.
  Η πολιτική,επιχειρηματική,και γραφειοκρατική ελίτ της χώρας αδυνατεί να έχει την οποιαδήποτε πατριωτική συμπεριφορά στην πλειοψηφία της διαχρονικα.
  Μαρεσει που μερικοι κάνουν και διαλογή.
  Όπως και αυτοί που πιστεύουν ότι ζουν και σε δημοκρατία.
  Η ατιμωρησία,η έλλειψη της αλυσίδας ελέγχου,η κατάπτωση στα ήθη ,στις αξίες,στην παιδεία έχουν αυτά τα αποτελέσματα.
  Προσωπικά δεν βλέπω αυτήν την στιγμή τον Έλληνα που θα ήταν ικανός να τα ανατρέψει.
  Κανείς σοβαρός με κύρος άνθρωπος δεν ανακατεύεται μαζί τους….
  Για τα μόνα που στεναχωριέμαι πραγματικά είναι τα παιδιά που δεν φέρουν ευθύνη εμεις οι ενήλικες να βράζουμε στο ζουμί μας.
  Με εκτίμηση .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *