Ελλάδα, Αίγυπτος και ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεση τους στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που δεν άρεσε φυσικά στην Άγκυρα, η οποία και εξέφρασε την ενόχληση της. Συγκεκριμένα, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις επιχειρούμενες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ήρθε τη στιγμή που ο νέος Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. Αμφότεροι συνεχάρησαν τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη και υπογράμμισαν την πρόθεση του για εμβάθυνση των εξαιρετικά καλών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο αναφέρει ότι η επιμονή της Τουρκίας, να συνεχίσει τις μονομερείς πρωτοβουλίες της, αυξάνει τον βαθμό της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνει επίσης ότι το Κάιρο επιθυμεί τη μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, με νέα ανακοίνωση του, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζει την παρουσία και δράση του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ κάνει λόγω για «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ήταν φυσικό οι ανακοινώσεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ ενόχλησαν την Άγκυρα, η οποία, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τις έκνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ.