Όπως ανακοίνωσαν η αμερικανική Raytheon και η νορβηγική Kongsberg, πραγματοποίησαν, με επιτυχία, την πρώτη δοκιμαστική βολή του βλήματος AMRRAM-ER (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile Extended Range) από το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), όπως είχαν προαναγγείλει τον Ιανουάριο. Η δοκιμή έγινε για τη συλλογή κρίσιμων πτητικών δεδομένων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των αλγορίθμων του λογισμικού. Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένας νέος εκτοξευτής για τη φιλοξενία των μεγαλύτερων σε μέγεθος AMRAAM-ER.

Το βλήμα AMRAAM-ER είναι διαθέσιμο μόνο για χρήση από το NASAMS και όχι από αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν την έκδοση AIM-120D. Ο AMRAAM-ER ενσωματώνει τον κινητήρα στερεού καυσίμου Mk.143 Mod.0 του RIM-162 ESSM (RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile), ο οποίος επιτρέπει στο βλήμα να επιτυγχάνει ταχύτητες άνω των 4 Mach. Σύμφωνα με την Raytheon τα AMRAAM-ER αυξάνουν το μέγιστο βεληνεκές αναχαίτισης των NASAMS κατά 50% και το μέγιστο ύψος εμπλοκής κατά 70%. Το NASAMS έχει αναπτυχθεί από τις Kongsberg και Raytheon και έχει αποδειχθεί επιτυχημένο εμπορικά ως μια αξιόπιστη και οικονομική λύση αντικατάστασης των HAWK.

Comments

 1. Πληροφοριακά, διάβαζα πρόσφατα πως ενώ η ταχύτητα ενός βλήματος είναι σημαντική ως προς την αύξηση της εμβέλειας, των αποθεμάτων κινητικής ενέργειας και την μείωση του χρόνου αντίδρασης του στόχου, στο στάδιο της τερματικής εμπλοκής οι πολύ υψηλές ταχύτητες καθιστούν δύσκολους τους ακραίους ελιγμούς ώστε να χτυπηθεί ένας ευκίνητος στόχος κατηγορίας μαχητικού. Έτσι βρήκα ενδιαφέρουσα την πληροφορία ότι π.χ ο METEOR ενώ κινείται με 4 Mach προς τον στόχο, πλησιάζοντας για την τερματική εμπλοκή επιβραδύνει για χάρη της ευελιξίας στα 2 Mach.

 2. Είναι ο AMRAAM ER ουσιαστικά ο ESSM block II (ESSM με τον ενεργό ερευνητή του AMRAAM); Που για το στρατό ξηράς άλλαξε όνομα – δε θα μπορούσε να είναι βέβαια (Evolved) Sea Sparow (Missile). Βάρος ξέρουμε; Άμα ταιριάζει στο βάρος μάλλον ο ίδιος είναι και μας ενδιαφέρει γιατί και συμμετέχουμε και θέλουμε ΑΑ σύστημα μέσου βεληνεκούς.

  1. Όχι δεν ισχύει αυτό που γραφεις
   Ο ESSM BII έχει τον ανιχνευτή του AMRAAM
   O AMRAAM ER ενσωματωνενετε στο NASAMS:

   https://www.raytheonmissilesanddefense.com/capabilities/products/amraam-missile#:~:text=Ground%2Dbased%20air%20defense,and%20optimized%20flight%20control%20algorithms.

   The AMRAAM-Extended Range missile is a new, ground-launched solution that will intercept targets at longer distances and higher altitudes. The AMRAAM-ER missile gets its boost in range from a bigger rocket motor and optimized flight control algorithms.
   Designed specifically for ground-based air defense, the AMRAAM-ER missile will be integrated with the NASAMS launcher for increased air defense protection in the medium-range air defense market.

   1. Ναι, δεν εκτοξεύεται από VLS αλλά από το NASAMS launcher της Kongsberg. Όμως έχει το rocket motor του ESSM και τον ερευνητή του AMRAAM – κάτι μου θυμίζει αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *