Ως ιδιαίτερα ελκυστική και ικανοποιητική κρίνεται η πρόταση του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστικού γραφείου των ΗΠΑ Gibbs & Cox που εστάλη και επισήμως στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και ειδικότερα στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Η πρόταση της Gibbs & Cox περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων νέων πλοίων για το ΠΝ, τον Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ καθώς και την ενδιάμεση λύση. Πρόκειται για μια συνολική πρόταση η οποία θα παρατεθεί παρακάτω με γνώμονα τα στοιχεία της ίδια της Gibbs & Cox.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχεδιαστικά γραφεία των ΗΠΑ που έχει αναλάβει πληθώρα σχεδιάσεων νέων πλοίων για λογαριασμό του Αμερικανικού Ναυτικού.

Αρχικά η Gibbs & Cox προτείνει τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, σχεδίαση η οποία βασίζεται στα Arleigh Burke του Ναυτικού των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια έκδοση μικρότερου εκτοπίσματος των 6750 τόνων. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου είναι τα ακόλουθα: μήκος 144 μέτρα, πλάτος 16,8 μέτρα, πλήρωμα 140 ατόμων ενώ το προωστήριο σκεύος είναι της κατηγορίας CODAG (Combined Diesel And Gas) και αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους LM2500 καθώς και δύο μηχανές DIESEL.

Η Gibbs & Cox προτείνει τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών, σχεδίαση η οποία βασίζεται στα Arleigh Burke του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αξιοσημείωτος είναι ο οπλισμός των πλοίων και κυρίως το πακέτο αισθητήρων/ ραντάρ και τακτικού συστήματος μάχης. Το πλοίο διαθέτει συνολικώς 48 κελιά ΜΚ41 ώστε να υπάρχει επαρκές απόθεμα βλημάτων αεράμυνας καθώς και μέσης ακτίνας. Ενδεικτικά το κάθε πλοίο μπορεί να φέρει 36 βλήματα μακράς ακτίνας SM-2 καθώς και 48 βλήματα μέσης ακτίνας ESSM ή ESSM Block II σε μεταγενέστερο χρόνο. Παρά το γεγονός πως προκαλεί εντύπωση και έκπληξη στη πρόταση της Gibbs & Cox περιλαμβάνεται μέχρι και η εγκατάσταση των Scalp Naval. Στο σημείο αυτό τίθεται το ζήτημα τα προαναφερθέντα όπλα από ποιους εκτοξευτές θα βάλλονται.

Επίσης, στη πρόταση της ραντάρ σταθερής διάταξης περιλαμβάνεται η εγκατάσταση του AEGIS σε συνδυασμό με ραντάρ σταθερής διάταξης. Στη πλώρη των πλοίων υπάρχει πυροβόλο των 76 χιλιοστών Strales ενώ ο λοιπός εξοπλισμός μάχης των πλοίων συμπληρώνεται από οκτώ κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας, οπλικό σύστημα εγγύς άμυνας (CIWS) όπως το RAM καθώς και σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) και σόναρ τρόπιδας.

Επιπροσθέτως, το πλοίο διαθέτει χώρο υποδοχής και εγκατάστασης όπλου λέιζερ όταν η σχετική τεχνολογία είναι ώριμη και επιχειρησιακώς αξιοποιήσιμη. Τέλος, τα πλοία διαθέτουν ελικοδρόμιο και μπορούν να υποστηρίξουν τα MH-60R του ΠΝ.

Σε γενικές γραμμές η Gibbs & Cox είναι ανοικτή και ευέλικτη στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του ΠΝ προσπαθώντας να καλύψει στο ακέραιο τα θέματα που θέτει το ΠΝ.

Κλείνοντας, το παγκοσμίου φήμης σχεδιαστικό γραφείο των ΗΠΑ ως ενδιάμεση λύση προτείνει δύο νέες κορβέτες μικρού εκτοπίσματος. Κάθε κορβέτα έχει μήκος 84,3 μέτρα, πλάτος 10,5 μέτρα, υπηρετείται από πλήρωμα 65 ατόμων και έχει εκτόπισμα μόλις 1600 τόνων. Φέρει τρισδιάστατο περιστρεφόμενο ραντάρ, πυροβόλο STRALES των 76 χιλιοστών, οκτώ θέσεις εκτόξευσης για 32 ESSM, οκτώ βλήματα επιφανείας, αντιπυραυλικό σύστημα CIWS Plalanx καθώς και σόναρ τρόπιδας και μεταβλητού βάθους πάντα σε συνδυασμό με το ελικόπτερο MH-60R.

Η κορβέτα της Gibbs & Cox που προτείνεται για το ΠΝ ως ενδιάμεση λύση.

Ανταγωνιστικό σημείο της πρότασης της Gibbs & Cox είναι πως τόσο για τις ΜΕΚΟ 200 ΗΝ όσο και τις παραπάνω κορβέτες που δίνονται ως ενδιάμεση λύση προσφέρεται διετής δωρεάν τεχνική υποστήριξη (Follow On Support). Να σημειωθεί πως για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ προσφέρονται κοινά συστήματα ώστε να διασφαλίζεται η ομοιοτυπία με την απόκτηση των νέων πλοίων. Η ναυπήγηση τόσο των νέων πλοίων όσο και η ενδιάμεση λύση καθώς και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ προτείνεται να λάβει χώρα σε ελληνικό ναυπηγείο.

Ανακεφαλαιώνοντας, η πρόταση της Gibbs & Cox είναι εξαιρετική από κάθε άποψη. Κατά πρώτον, προσφέρει στο ΠΝ πλοία ικανού εκτοπίσματος για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με όλο το πακέτο όπλων και ραντάρ/ αισθητήρων που απαιτούνται και κυρίως σε ικανοποιητικούς αριθμούς βλημάτων. Βέβαια για να είμαστε ακριβείς δεν γνωρίζουμε το κόστος της παραπάνω συνολικής πρότασης. Πρόκειται για ένα παράγοντα που για να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι δεν γνωρίζουμε, μολονότι οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως είναι εντός του οικονομικού προϋπολογισμού του ΠΝ που έχει θέση για τα παραπάνω προγράμματα.

Δεύτερον, ανανεώνει μακροπρόθεσμα τον ελληνικό στόλο με συνολικά έξι νέα πλοία καθώς και τέσσερις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Ακόμη, διασφαλίζει την απαιτούμενη και απαραίτητη εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η πρόταση της Gibbs & Cox έρχεται σφήνα στη Lockheed Martin τη στιγμή που στα τέλη Μαΐου με επικρατέστερη ημερομηνία την 24 Μαΐου καταφτάνει η αμερικανική απάντηση στην αποστολή της LoR που στάλθηκε από την ελληνική πλευρά.

Comments

 1. «…περιλαμβάνεται η εγκατάσταση του AEGIS σε συνδυασμό με ραντάρ σταθερής διάταξης.»
  Μπορείτε να διευκρινίσετε πιο ραντάρ (γιατί εως σημερα το AEGIS πάει με SPY-6)?

  1. δε μας νοιαζει καθολου για Αμερικανικα πλοια. Τα λεφτα θα πανε στην ΕΕ. Αυτη μας ταιζει, αυτη μας ποτιζει, αυτη θα παρει και το συμβολαιο.

   1. Τα 150+ F16 από που ήρθαν?? από ΕΕ??

    Οι δυο μεγάλες αγορές εν μέσα μνημονίων τα P-3 και τα F16V σε ποίους πήγαν?

    Τα 600MIL+ των ROMEIO σε ποίους πήγαν?? EE??

   2. Η Αμερικη σε στηριζει απο την Αμερικη απο εδω και περα θα τρως ψωμι η Αμερικη κανει και θα κανει επενδυσεις στην Ελλαδα. Δεν ειδα καμια Γερμανια να φερει κανενα εργοστασιο της στην Ελλαδα παρα μονο τα παει στους Μογγολους. Ακομη και οι »φιλοι» μας οι Γαλλοι ουτε μια Renault μια Citroen μια Michelin δεν εχουν μεταφερει στην Ελλαδα. Αρκετα με την παραμυθα της ΕΕ. Ο καθενας στην ΕΕ κοιταει μονο τα της χωρας του και κανεις δεν ενδιαφερεται αντικειμενικα 100% για το καλο της ΕΕ και των Ευρωπαιων πολιτων.

    1. Ποίες επενδύσεις της Αμερικής στην Ελλάδα αναφέρεσαι???

     Στην ανέλκυση της βυθοκόρου στην Αλεξανδρούπολη η στο φιάσκο της ONEX στον Σκαραμαγκά?

     1. Στο κεντρο που φτιαχνει η Microsoft με τις βασεις δεδομενων »cloud» αξιας 1 δις στην Tesla στον Ναυσταθμο στην Σουδα στο Λιμανι της Αλεξανδρουπολης και στο μελλον και αλλες εμπορικες Αμερικανικες εταιρειες.

     2. @Max
      Το κέντρο δεδομένων που ΘΑ φτιάξει!!
      αυτό που θα απασχολεί από 8 securitades μέχρι 200 άτομα ανάλογα με το που διαβάζεις !!

      TESLA που την είδες ??
      το μικρό γραφείο στο Δημόκριτο?

      Στη Σούδα ?? ΤΊΠΟΤΑ

      Το ίδιο στην Αλεξανδρούπολη!!
      ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΘΑ

     3. Microsoft, Pfizer’s and I believe Amazon. Even the project at the ellinko is American.
      Pitsos pulled out and went to Turkey thanks to Bosch. I live the French but the truth is were was French investment last 10 years?

    2. Εσύ αν είχες ωραία λεφτά και ήθελες να λειτουργεί το εργοστάσιό σου θα το έφερνες κάπου που οι συνδικαλιστές θα στο έκλειναν με διαδηλώσεις 3 την ώρα ; Κάπου που η φορολογία και οι μισθοί είναι σαν ασανσέρ ; Εγώ όχι.

     1. Τότε να γυρίσουμε στην εποχή της δουλείας που δεν υπήρχαν απεργίες και το κόστος παραγωγής ήταν μηδενικό .
      Έτσι οι καλοί φίλοι μας οι Γερμανοί θα φέρουν πίσω την Πίτσος.
      Α ! Ρε κακομοίρη!!!

    3. @Max Πω πω τη επενδύσεις είναι αυτές παιδάκι μου. Ένα δις; Και τη θέλουν. Α μόνο τα βρακιά μας. Σουδα, Αλεξανδρούπολη τρεις αεροπορικές βάσεις και ένα προγραμματακη 5.5 δις σε ναυπηγικό που θα αγοράσουν άμα τους το δώσεις.
     «1 και 1 κάνουν 2
     λένε στο μηχανουργείο
     Μα εγώ δεν τους πιστεύω
     1 και 1 κάνουν» 5.5
     Ο έξυπνος Έλληνας από τη μύτη πιάνεται

     1. @ Σιγά η πατρης κοιμαται!

      Ο θειος θελει και την Σαμοθρακη τωρα.
      Στον επομενο τονο θα θελει και κατι αλλο.

    4. Οι επενδύσεις δεν έχουν εθνικό χαρακτήρα αλλά επιχειρηματικό. Επένδυση σημαίνει αναζήτηση κέρδους όχι συμμαχίας.

     Όσο η χώρα έχει αριστερή αντίληψη για την επιχειρηματικότητα τόσο δεν θα έρχονται επενδύσεις.

   3. Το ενδιαφέρον μου είναι προφανώς ακαδημαϊκό, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να επιλεγεί τέτοια πρόταση από το ΠΝ.
    Δηλαδή την πρόταση να ξεκινήσει τώρα στο +15, την ανάπτυξη νέας κλάσης από το μηδέν με σχεδιαστικό οίκο (αυτό έπρεπε να το είχε κάνει τουλάχιστον 10-15 χρόνια νωρίτερα).

    1. Στην Ελλάδα είμαστε όλα είναι πιθανά παντός είναι μια πρωτάρη 1000 φορές ανώτερη της αλουμίνοτράτας αλλα παρόμοια με αυτή της Αγγλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας

     1. Aγγλιας,Ισπανιας και Ιταλιας θες να πεις!Οι ολλανδικες ειναι κορβετοφρεγατες οπως και οι Γαλλικες!

    2. Σωστός !
     Μπορούμε όμως να το δούμε σε δεύτερη φάση αφού ούτως η άλλως μέχρι να πάρουμε τις νέες φρεγάτες θα είναι για απόσυρση οι υπάρχουσες.

   4. John ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΕΕ ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΙΖΕΙ?Η ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ?ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΕΔΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ…….

    1. Αγαπητέ μου φίλε Βασίλη, όταν οι νεώτεροι μας δεν ξέρουν την πρόσφατη ιστορία της χώρας τι ασχολείσαι?αυτοί θα σου πουν ότι η καλή Ε.Ε.,μας έδωσε τα μεγαλύτερα δάνεια που δωθηκαν ποτέ σε χώρα (με τους τοκογλυφικους βέβαια όρους τους) και θα σε κουφανουν.
     Θυμάσαι τον άλλον προ καιρού εδώ που είχε γράψει ότι αν το 1980 γινόταν δημοψήφισμα για την είσοδο στην Ε.ο.κ. το ναι θα επερνε 60+%?Ακόμα γελάω.αν βέβαια τους ρωτήσεις για την ιστορία του Ανδρεάδη με την εμπορική,το έγκλημα του νόμου των πανοτοκιων δεν θα ξέρουν τι να πουν.αστο αδερφέ .

     1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ C.p ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ[ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΕΕ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΜΑΣ]ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ…ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΑ,ΠΙΑΣΑΜΕ ΟΧΙ ΠΑΤΟ ΠΑΡΑ ….ΑΠΟΠΑΤΟ

     2. @ΒασιληςΚ
      Αγαπητέ μου φίλε Βασίλη, ας ελπίσουμε ότι στην επόμενη καραντίνα μερικοί θα διαβάσουν λίγο ιστορία. Θα ήθελα την γνώμη σου επειδή γνωρίζεις, πολεμικό των 6500τ.,σήμερα όπως έχει η κατάσταση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, μπορεί να κατασκευαστεί σε λογικό χρόνο?φοβάμαι ότι πάμε να χτίσουμε σπίτι χωρίς οικόπεδο.

   5. EU HOW?
    MINISTRY OF HEALTH
    AETHIOPIA: ADY ABABA
    EU: NOT EXIST…
    MINISTRY OF AGRICOLTURE
    SOMALIA: MOGADITIO
    EU: NOT EXIST…

    SOMALIA VS EU 1-0

    EURO VS USD?

    COME ON MAN….

    UNION BETWAIN GERMANY AND NEDERLLANDS ?

    UNION BET. TEXAS AND NY YES

 2. Αν είναι εντός budget, είναι ενδιαφέρουσα πρόταση. Βέβαια δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ένα πλοίο με τέτοιο οπλισμό μπορεί να βγαίνει πάνω κάτω στα λεφτά που βγαίνουν αρκετά υποδεέστερες σχεδιάσεις. Πχ οι Ισπανοί πληρώνουν τις F110 στα 860εκ και φλερτάρουν με το budget. Πιθανολογώ ότι υπάρχει υποεκτήμιση του πραγματικού κόστους.

   1. Σε τι? Αυτά εδώ έρχονται με AEGIS, λογικα SPY-6 και όχι 7, αλλά πόσο διαφορά μας κάνει? Ούτως ή άλλως τέτοιο radar είναι η μέρα με την νύχτα σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί στην περιοχή.

   2. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι το κόστος είναι απροσδιόριστο. Είναι σαν να φτιάχνεις σπίτι, θα σου πετάξουν μια χαμηλή τιμή για να πάρουν την δουλειά και μετά (ενώ ήδη έχεις αρχίσει, οπότε δεν μπορείς να κάνεις τίποτα) θα αρχίσουν τα διάφορα έξτρα. Απ όσο καταλαβαίνω μας πουλάνε σχέδιο, οπότε δεν περιμένω ότι έχουν κάποια ιδιαίτερη δέσμευση για το πραγματικό τελικό κόστος.

    1. Ενω το ότι ότι σου παρουσιάζουν είναι σε θεωρητικό επίπεδο δεν σου λέει τίποτα. Τα Arleigh με όλα μέσα είναι 3.5 δις και στο μισό να το κόψουν πάλι δεν βγαίνει. Βέβαια μπορούμε να το πάρουμε και αυτό χωρίς πυρομαχικά όπως καλή ώρα τα Λεο. Έτσι και αλλιώς το πολύ πολύ να χρησιμοποίηση τον ασύρματο για να επαναλαμβάνει το ίδιο μήνυμα για κάνα δυο βδομαδες μέχρι να σταματήσουν να αλωνίζουν οι Τούρκοι στην ΑΟΖ. Δεν βλέπω να ρίξει ποτέ τίποτα παραπάνω από φει βολάν. Υπάρχει περίπτωση να πάθουν υπέρταση η κότες της βουλής και να έχουμε φαινόμενο “Beached whales” στα έδρανα.
     Πάντως πολύ ωραίο το σχέδιο. Σε μπλε το έχετε;

  1. Καλό και αυτό υποδιαιστεροι στη σχεδίαση οι Ισπανοί γιατί άσχημες είναι η F110; Βέβαιη δεν είναι αλουμινοτρατα με πρόβλημα στο κινητήρα υποεξωπλισμενη και με υπέρογκο κόστος συντήρησης όπως ΜηνΜηνΣωΣη. Άσε που η F110 υπάρχει ενώ η mini me Arleigh υπάρχει μόνο σε καλοτεχνικη απεικόνιση.

  1. @CK

   @CK

   Oχι εντελως paper project, ειναι σμικρυνση των Arleigh Burke. Ειναι πολυ ευκολοτερο να γινει σμικρυνση ενος σχεδιου παρα μεγεθυνση του.
   Προφανως το ΠΝ θα προτιμουσε ενα δοκιμασμενο ευρωπαϊκο σχεδιο, αλλα πώς αλλιως να βγαλει οφσάιντ τον «γεωπολιτικο παραγοντα» του Μονόχειρος και τα σαπακια της Λοκχηντ, αν οχι με μια αλλη αμερικανικη προταση;

   Tουτων λεχθεντων, εχω πει τη θεση μου: Oχι σε πανακριβα πλοια ΑΑW. Nαι σε καλα ευρωπαικα πλοια γενικης χρησης λιγο πανω απο 3000 τονους, με εμφαση στο ΑSW, που μπορουν να αγοραστουν σε μεγαλους αριθμους.Μπορει να γινει και συνδυασμος με κορβετες 2500 τονων.

   1. Πάλι μιλάμε για μη ναυπηγημένο πλοίο!
    Πρέπει να στήσεις και να οργανώσεις το supply chain
    Χωρια τα έξοδα για να δημιουργήσεις τη γραμμή παραγωγής στο ναυπηγείο
    tooling jigs και δεν συμμαζεύεται

    Το κόστος + risk πάει στα ύψη

    Και εάν όλα πάνε καλά πρέπει να παραλαβής αδοκίμαστο πλοίο που θα είσαι ο μοναδικός χρηστης

    Εάν πας με πλοίο ΉΔΗ υπό ναυπήγηση δεν έχεις τα παραπάνω προβλήματα και κόστη

    Δεδομένου πως πρέπει να φύγουν οι 9S μέχρι το 030 και αλλα λεφτά από τα δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν μέχρι τότε ΣΑΦΏΣ έπρεπε να είχαμε κινηθεί σε πλοία 3000TN όπως γραφεις
    Αλλα πως το γραψες για τους ναυταιους??
    Τους έφαγε η megalomania τους και να δούμε τι θα κάνουν εάν τους πασάρουν τις μπουμπουκοτρατες!!!

    1. @CK

     Συμφωνω σε γενικες γραμμες, δες τι γραφω και σε σχολιο παρακατω. Τι γινεται ομως αν αυτη η προταση ειναι ο μονος τροπος να σωθει το ΠΝ απο τους «Μίμηδες» της Λοκχηντ;

     YΓ: Παλι τα ιδια θα λεμε; Ακριβολογία: Δεν ειναι μπουμπουκότρατες, ειναι κουλότρατες. Ο μπουμπούκος ειναι ενα απλο εκτελεστικο οργανο και πιόνι, ολοι ξερουμε ποιός ειναι ο εγκεφαλος και ο αυτουργος που κινει τα νηματα.

     1. Δηλαδή για να μην πάρουμε τις MMCS, να μείνουμε χωρίς φρεγάτες. Paper project που θα φτιάχνει σε ανύπαρκτα ναυπηγεία. Ας πάμε σε ALS, τουλάχιστον να παραμυθιαζόμαστε ότι φτιάχνουμε Ελληνικά πλοία.

 3. Δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε τέτοιο πλοίο, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να διαταράξουν τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου εκτός και αν αγοράσει και άλλα οπλικά συστήματα από Ρωσία ή Κίνα ο Ερντογάν. Από τη στιγμή που δεν ακούγεται από κάποια επίσημα Αμερικανικά χείλη έστω ως πρόταση καταλαβαίνουμε που πάει το πράγμα. Ας περιοριστούμε λοιπόν στην βρετανική και Ολλανδική πρόταση και να κλείσει το θέμα των φρεγατών γιατί αρκετά ζαλιστήκαμε.

  1. Οι Τούρκοι θα ρίξουν στο νερό 7 TF 2000 με 8 οχταπλα mk41 δλδ 64 κελιά κ λες ότι δεν θα μας δώσουν οι Αμερικάνοι πλοίο με 48 κελιά γιατί θα διαταραχθεί η ισορροπία;;
   Μια χαρά θα σου δώσουν αν θέλουν να υπάρχει ισορροπία, αρκεί να μπορεί να φτιαχτεί ΑΜΕΣΑ ένα τέτοιο πλοίο κ να μπορεί να υποστηριχθεί.

   1. Ποτε???
    Αυτά είναι φαραωνικά νέο οθωμανικά σχέδια !!

    Εδώ δεν τους δίνουν MK41 VLS για τις ISTANBULL εάν δεν το έχουμε καταλάβει
    Τους έμειναν με τη τρυπα στο κατάστρωμα!!

    Ανάλογα και το ANADOLOU!!

    Θα το κάνουν πιστα για αεροπλανάκια!!

 4. και μετα ηρθαν οι μελισσες …..αυτο το πλοιο αν δεν πιασει στην ξεφτιλα τα 2.5 δις ευρω ανα τεμαχιο εγω θα παω στη σεληνη να γινω εξωγηινος ……η προταση ειναι με 5.5δις ενα πλοιο και ενα περιπολικο ? ενδιαμεση ?…..
  πανω απο 500εκ εχουν μονο το ρανταρ το aegis και τα κελια αδεια …..

   1. Ναι του Πενταγώνου στο Αμερικα όχι του γιαλαντζί Πεντάγωνο του Καραγκιοζη στο Ελλαντα.
    Μια χαρά τα λέει ο DV-1GR.

 5. Δεν παίζει FMS γιατί δεν έχει αγοραστεί μέχρι στιγμής από ΗΠΑ.
  θα βγεί στάνταρ πιο ακριβό ανά μονάδα, θα υπάρξει θέμα πλάνου χρηματοδότησης κλπ.
  Ωραίο στα σχέδια αλλά θα αργήσει πολύ και δεν ξέρουμε αν θα πλεύσει και σωστά εν τέλη.
  Πολύ δύσκολο να επιλεγεί.

 6. παντος αν ειναι να υπογραψουμε προταση-απατη εγω προτιμω το εθνικο πλοιο ..αυτο που εχει μεχρι και της παναγιας τα ματια επανω με κοστος 600εκ με το κλειδι στο χερι ……

  τα συγκεκριμενα 4+2 πλοια αν φτιαχτουν θα κοστιζουν πανω απο 12δις ευρω και υπεραισιοδοξα ….. ειναι προφανες περι προτασης-απατη …τωρα για ποιους λογους και σκοπους ακριβως δεν μπορω να ξερω αν και φανταζομαι ….οτι αγελαδα για αρμεγμα μαλλον ψαχνουν

 7. Κάπου διάβασα για παράδοση σε 8 χρόνια και αν είναι μόνο στα χαρτιά, κανείς δε ξέρει αν μπορεί να τα κουβαλήσει όλα αυτά, πότε και με πιο κόστος.
  Εμένα μου έμειναν σαν το κερασάκι στη τούρτα οι fremm (4+2 ενδιάμεσες) από τους Ιταλούς, αν μπαίναμε αργότερα και στην ffg(x) θα ήτανε ότι πιο καλύτερο θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε για το ΠΝ, με ομοιοτυπία και όλλα.
  Μαζί με την Fincantieri αν μπορούσαν να μπούνε και τα ελληνικά ναυπηγία στο πρόγραμμα ναυπήγησης των ffg(x), θα ήταν όνειρο.
  Φυσικά όλα αυτά κρυφοί πόθοι.
  Προς το παρόν βλέπω Γάλλους και Ολλανδούς μπροστά. Εύχομε να μην την πάθουμε και σε 5 χρόνια να βλέπουν οι ναύτες μας με πόθο και πικρό δάκρυ τους Γάλλους συναδέλφους τους με τις Μπελχάρες στην Μεσόγειο ενώ θα βγάζουν με τους κουβάδες τα νερά από τις μμσζ.

 8. Πιθανον να αγορασουν τα σχεδια για τις Arrowhead 140 και 2 Type-23.
  Ετσι θα μπορεσουν να ξεκινησουν την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ και μεχρι εκει.

 9. Καλά υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί θα μας δώσουν πλοίο με 48 κελια?
  Εκτος του ότι είναι paper project.
  Εκτος που ότι θα είναι οι μπελες πάμφθηνες σε σχέση με αυτές που με 36 SM2 και 48 essm και υποστήριξη θα ξεπεράσουν το 1μιση δις το πλοίο σε σχέση με τα 1,087 της μπελάς.
  Πλέον αν η ολλανδική η ή αγγλική γίνει το θαύμα και προτιμηθούν αντί της τρατας, (λόγω του σαματά που έχουμε κάνει όλοι εμείς) σίγουρα δεν θα έχουν ούτε apar και γιατί δεν βλέπω να μας δίνονται SM-2, και λόγω κόστους
  Μιλάμε για 2mk41 με το NS110 μονο.

  Σ αυτή τη περίπτωση καλύτερα να προτιμηθεί η ολλανδική σαν καλύτερη asw με ηλεκτρικό/ντίζελ σύστημα προωσης.
  Θεωρώ πως με captas4 compact και τορπίλες Mu 90 και 32 essm ανά πλοίο (σιγά μην αγοράσουμε 64 ανά πλοίο) και ένα millennium35 σαν 3ο ciws με strales και Ram21, ίσως πέσουμε στα 750-800 3κρια τελική τιμή με όπλα και υποστήριξη.
  Θα περισσεύουν και λεφτα για υποβρύχια.

  1. συμφωνα με ιγνατιου ολλανδικη ειναι εκτος αρχικων προτιμησεων ρομεο

   πλοια που ναυπηγουνται ηδη θα προτιμηθουν και πολυ σωστα για εμενα

   https://hellasjournal.com/2021/05/ta-diarki-agkathia-stin-epilogi-ton-fregaton-plia-pou-idi-kataskevazonte-protima-to-polemiko-naftiko/

   ελπιζω να μην ειναι οι τρατες φυσικα οπως πολυ σωστα θυμισε ο ck

   1. Μια βασική όπως λέγεται λεπτομέρεια είναι ότι στο ναυτικό δίνουν περισσότερους «πόντους» σε πλοία που ήδη κατασκευάζονται.

    και ιγνατιου μπορεις να διαφωνεις σε καποιες εκτιμησεις πολιτικες αλλα παπατζη δεν το λες 50 χρονια τωρα.

  2. Πραγματικά κάθε φορά που ακούω το δεν δίνουν SM2, απορώ με τον στρουθοκαμηλισμο που επικρατεί.
   Συνεχίστε το τροπάριο. Να δούμε τι θα πείτε όταν έρθουν οι SM2.

   1. Φίλε JorgosF.
    Ο στρουθοκαμηλισμός είναι για τους Ισαποστάκηδες με τα ήξεις – αφήξεις : αν μας δίνουν, ή κάνετε επίσημη πρόταση, ή στείλτε LOR, ή να στείλουμε LOA, ή να κάνει ο Πρέσβης την Πυθία. Φοβάμαι όταν θα ξεκαθαριστεί , θα έχουν τεθεί σε υπηρεσία τα Laser guns και τα SM2 θα είναι όπως τα SM-1 σήμερα (όλοι θέλουν να τα ξεφορτωθούν).
    Άσε που αν μας δοθεί τελικά άμεσα, θα καταφέρουμε μετά από μακροχρόνιες αγκυλώσεις , να τον προσφέρουμε επίσης και στους Γείτονες λόγω…ίσων αποστάσεων.

    1. Δεν βλέπω πουθενα ήξεις αφίξεις. Το ΠΝ ψάχνει πλοία πολλαπλού ρόλου με ενισχυμένες δυνατοτητες αεράμυνας και αυτό σημαίνει βλήμα μακρού βεληνεκούς.

     Το πλοίο της πρότασης έχει 48 κελιά. αυτά με τι θα γεμίσουν; Με 48×4 ΕSSM;

     Ο παραλογισμός έχει χτυπήσει κόκκινο και ο καθένας λέει ότι θέλει για να «σπρώξει» την προτίμηση του σε πλοίο.

     Τα περί laser guns και απαξίωσης του SM2 απο αυτά είναι επιεικώς αστεία. Θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να μπορεί ενα lg να καταρρίψει α/φος στα 100+ χμ.

   2. Πάνε στο δίπλα site να δεις τους ωραίους sm2 που πρότειναν στην mmsc/lcs/hf1/hf2 και πάει λέγοντας…
    και πες μας ξανα για τους sm2….
    Τί όπλα μας παρουσίασαν για την ΠΑ οι αμερικάνοι μας είπες?? Μήπως αυτά που ήδη έχουμε?
    πού είναι οι aim120d? πού είναι οι nsm Για τα f16 Που ακόμα μιλάνε για harpoon?

    Θεωρείες πολλές αλλα στην πράξη τίποτα… 200 f16 χωρίς αντιπλοιοκό και cruise πύραυλο… και στηριζόμασταν στα mirage

 10. Όλες οι προτάσεις των εταιρειών κινούνται στο budget που τους έχει δωθεί από το Π.Ν.θυμαμαι επίσης μερικοί εδώ μέσα που γράφεται για τις MMSC HF, ότι σαν πλοίο στο όλο σύνολο είναι φτηνό μαζί με τον εκσυγχρονισμό των μεκο και περίσσευαν λεφτά να αγοράσουμε όχι 4 αλλά 6 πλοία.

 11. Υπαρχουν μερικες επιφυλαξεις:

  1. Η Gibbs&Cox εξαγοραστηκε απο την Leidos, την πρωην Saic, που μαζι με τη Siemens ηταν υπευθυνες για το βαρβατο σκανδαλο του συστηματος ασφαλειας της ολυμπαιδας του 2004. Βεβαιως δε φταει η Gibbs & Cox για τις παλαιες αμαρτιες της μαμάς, αλλα πρεπει να το πουμε.

  2. Η Gibbs & Cox ειχε εμπλακει στον σχεδιασμο και την κατασκευη του LCS ! Βεβαια εχει ομοιως εμπλακει στα περισσοτερα ναυπηγικα προγραμματα του USN, αλλα και παλι ειναι κατι που πρεπει να το πουμε.

  3. Το σχεδιο δεν εχει κατασκευαστει μεχρι σημερα, αν και το γεγονος οτι ειναι μια σμικρυνση τoυ Αrleigh Burke Προφανως αυτο μειωνει αρκετα το τεχνικο ρισκο. Ομως παιδικες ασθενειες παντα υπαρχουν, και ο πρωτος πελατης ειναι και αυτος τις τρωει στη μαπα. (βλ. υ/β 214, τα οποια επισης βασιζονταν στα 212)

  Η σωστη λυση ειναι φυσικα ενα καλο ευρωπαϊκο σχεδιο, και μας εχουν προταθει αρκετα. Αλλα αν ειναι να σωθουμε τα σαπακια της Λοκχηντ, η προταση αυτη ειναι μια καποια λυση. Δε λεω οτι ειναι αυτο που θα επρεπε να επιλεξουμε, αλλα αν ειναι ο μονος τροπος να αποφυγουμε τα LCS, τοτε…………..

  Η εξελιξη ειναι θετικη, διοτι βγαζει οφσάιντ τις προφασεις που χρησιμοποιουσε ο Μονόχειρ για να σπρωξει τoυς «Μίμηδες» της Λοκχηντ. Πώς θα επικαλεστει τον γεωπολιτικο παραγοντα τωρα που υπαρχει και 2η αμερικανικη προταση;
  Ο Πρεσβης Πάιατ κανει τις βρωμοδουλειες του, ομως η αμερικανικη Κυβερνηση στην Ουασιγκτον ειναι υποχρεωμενη εκ του Νομου να τηρησει ισες αποστασεις.

  1. Πιθανόν να το ρίξουν στα παπατζηλίκια για FMS, παραλαβή από το USN κτλ Το παιγνίδι είναι πολύ καλά στημένο για να χαθεί από μόνο του. Η μόνη περίπτωση να σωθούμε, είναι να ασκηθεί πίεση στο κύκλωμα που σπρώχνει τις MMCS προκειμένου να αλλάξει αυτό στάση.

   1. @dk

    Κατ’ αρχην δεν εχω την εντυπωση οτι οι Αμερικανοι δινουν δανεια FMS μονο για οπλοσυστηματα που υπηρετουν στις δικες τους δυναμεις. Πιθανολογω οτι δινουν για οτιδηποτε, αρκει να ειναι made in USA.

    Εξαλλου, ποια FMS; Τα FMS που δικαουται η Ελλαδα ειναι το πολυ 200.000.000 $$ ετησιως, και εξ οσων γνωριζω μεχρι το 2027 εχουν δεσμευτει στο συνολο τους για τα F-16V. Και οι πληρωμες γινονται με την παραλληλα με την εξελιξη της ναυπηγησης, δεν ειναι «φτιαξτε τα και τα πληρωνουμε οταν τα τα παραλαβουμε». Ουτε για σαλιο δεν φθανουν τα FMS για ενα τετοιο φαραωνικο προγραμμα.

    Τωρα, δεν ξερω αν το USN μπορει να παραλαβει πλοια που δεν χρησιμοποιει το ιδιο και να τα παραδωσει σε εμας αφου πιστοποιησει την καλη λειτουργια τους. Διοτι αυτο ειναι η διακρατικη συμφωνια. Αλλα αυτο ειναι μια μαλλον ασθενης κυβερνητικη δικαιολογια, διοτι αν η «διακρατικη συμφωνια» ειναι τοσο σημαντικος ορος, τοτε καμια ευρωπαικη προταση δεν θα μπορουσε να υποβληθει, διοτι βασει του ισχυοντος ευρωπαϊκου δικαιου τετοιες διακρατικες συμφωνιες μεταξυ χωρων της ΕΕ δεν μπορουν να γινουν, αφου η ΕΕ θεωρειται «εσωτερικη αγορα.»

    Πραγματι το παιχνιδι ειναι στημενο, αλλα τα πραγματα τωρα δυσκολευουν λιγο για αυτους που το εστησαν.

    1. Τα FMS και USN τα αναφέρω ως είναι κυβερνητικό αφήγημα για τις MMCS, τα οποία βγάζουν εκτός την G&C. Προφανώς είναι προσχηματικές δικαιολογίες. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι το γραφείο τύπου του εθνικού προμηθευτεί παίζει αυτά τα επιχειρήματα αβέρτα. Μόνο με κ***ερο από την ΕΕ μπορεί να γλυτώσουμε. Δεν γίνεται να σε στηρίζουν κάποιοι για να μην χρεοκοπήσεις και εσύ να παίρνεις τα λεφτά τους και να τα δίνεις αλλού. Εκτός αν αποφασίσουν «να το ρισκάρουν» με κίνδυνο την επόμενη φορά που θα θέλουμε οικονομική βοήθειά να πάρουμε κανά φιλικό χτύπημα στην πλάτη…

     1. @dk

      Συμφωνω οτι ειναι κυβερνητικο αφηγημα, αλλα ειδικα αυτο με τα FMS ειναι τοσο κραυγαλεο ψευδος, που ουτε μικρα παιδια δεν θα μπορουσαν να το πιστεψουν.

      Tελος παντων, εχεις δικιο, ο Μονόχειρ ειναι αδιστακτος, ολο και κατι θα σκαρφιστει:
      Ηδη ειπε «θελουμε πλοια πολλαπλου ρολου» (multi-mission) για να βαλλει τους «Μίμηδες» απο την πισω πορτα.
      Θα πει «θελουμε πλοια που ηδη εχουν κατασκευαστει και υπηρετουν» για να πεταξει εξω Gibbs& Cox και Ολλανδους
      Θα πει ‘θελουμε ναυπηγηση στην Ελλαδα» για ναπεταξει εξω τους Γερμανους, που δεν θελουν να ξαναμπλεξουν με Σκαραμαγκα.
      Θα πει «θα πρεπει να λαβουμε υπ’ οψιν τη γεωπολιτικη παραμετρο» για να πεταξει εξω ολους τους Ευρωπαιους γενικως , και να αφησει μονο τους Γαλλους, και φυσικα τους Αμερικανους.
      Θα πει «θελουμε νεοτευκτη ενδιαμεση λυση» για να πεταξει εξω και τους Γαλλους λογω Cassard. Σε αυτο θα προσθεσει με νοημα «πρεπει να τηρησουμε τις διπλωματικες ισορροπιες με τους διαφορους συμμαχους» και θα διαρρευσει οτι ηδη πηραμε Ραφαλ.(αρα δεν γινεται ξανα απο το γαλλικο μαγαζι)

      Τελικα δια της εις ατοπον απαγωγης, θα τους πεταξει ολους εκτος, και θα καταληξουμε στους «Μίμηδες».

 12. Για ESSM /NS110 /2 MK41 και χωρίς SM2 ΔΕΝ αξίζει να πάμε σε πλοίο 4500 TN!
  Εκτος και εάν το πλοίο είναι μικρότερο από τους 4500TN όπως επισημαίνει ο MITCH δεδομένου των διαστάσεων του
  Η κατάσταση δεν μου αρέχει καθόλου!Βασικά ξεχνάμε την αεράμυνα περιοχής
  Εάν είναι έτσι τα δεδομένα έπρεπε να κοιτάγαμε για κορβέτες /ελαφριές φρεγάτες των 3000TN όπως οι GOWIND ,η άλλες ολλανδικές SIGMA 105 και να ξεμπερδεύαμε με οικονομικό τρόπο και γρήγορα αφού τα πλοία αυτά παραδιοδιδονε σε 2.5-3 χρονια το πολύ

  6?*400 =2500BILLION+1.5 ? BILLLION OPLA/FOS = 4. BILLION

  Περίσσευαν και χρήματα για 2+ υποβρύχια!!

  Διότι αλλα χρήματα για το Ναυτικό πέρα από τα 5.5 BILLION δύσκολο να δοθούν μέχρι το 030!!

  Εξακολουθώ να πιστεύω πως οι Αμερικανοι θα μας δώσουν τους SM2 ακόμα και για μη αμερικανικη πλατφόρμα

  1. @CK

   Aν οι Αμερικανοι δεν μας δωσουν SM-2 τοτε προφανως δεν παιζουν ουτε οι βρεττανικες Arrowhead ουτε οι F-110.

   Προσοχη ομως: Και χωρις SM-2 παλι η Gibbs & Cox δινει περισσοτερα και καλυτερα πλοια απο τη Λοκχηντ για τα ιδια λεφτα. Δηλαδη και ως φρεγατες γενικης χρησης ειναι παλι πολυ καλυτερα, χωρις να ειναι και ακριβοτερα.

   Η ειδιηση δεν ειναι η προταση αυτη καθεαυτη, η ειδηση ειναι οτι μπαινει σφηνα στη Lockheed, και κανει ανω κατω τα σχεδια του Μονόχειρος. Τι θα πει τωρα, πώς θα δικαιολογησει τους «Μίμηδες»;
   Θα πει για «γεωπολιτικο παραγοντα»; Μα και η Gibbs & Cox αμερικανικη ειναι.
   Θα πει για βιομηχανικο πακετο; Και η Gibbs & Cox το δινει.
   Δυσκολευουν καπως τα πραματα για τον Μονόχειρα, τον κ. Πρέσβη, και τη «μαμά» Λοκχηντ.

   1. @NF
    Αγαπητέ NF,
    Ειπώθηκε και τις προάλλες, να κρατήσεις καμία πισινή, γιατί μπορεί να μην σου βγει το εδώ και μήνες λιβάνισμα οτι ο Κυριάκος θα πάρει τις Τράτες ντε και καλά.
    Αν δεν υπάρχει τρανταχτό αντάλλαγμα ενδιάμεσης ή άλλης, όπως υπόσχονται, λύσης όλοι γνωρίζουμε οτι είνια η πιο ακατάλληλη και μη οικονομική πρόταση για τις Φρεγάτες

    1. @ΠΦ

     Κοιτα, τα εχουμε ξαναπει. Και οι πετρες ξερουν τι θελει ο Μονόχειρ και γιατι το θελει.
     Θελει ΜΜSC για να τσεπώσει μίζες. Και προς τα εκει κατευθυνει τα πραγματα. Ωστοσο παντα υπαρχει η πιθανοτητα να στραβωσει το πραγμα.
     Μπορει να υπαρξει ανταρσια στο Ναυτικο, να του πουν «εμεις δεν υπογραφουμε οτι αυτα τα πλοια ειναι καταλληλα, παρε τα με δικη σου ευθυνη.»
     Μπορει να του βαλλει χερι η ΕΕ για τα Ναυπηγεια, ηδη αλλωστε η Κομισιόν ερριξε
     προειδοποιητικες βολες.
     Μπορει και να αναβληθει ή να ματαιωθει εντελως το προγραμμα.
     Πολλα μπορει να συμβουν.
     Η καταληξη σαφως δεν ειναι βεβαιη αλλα αυτο που ειναι βεβαιο ειναι οι ανηθικες μεθοδευσεις, οι εγκληματικες προθεσεις, και τα ποταπά κινητρα του Μονόχειρος.

     Η τελευταια σου προταση στερειται λογικης. Δηλαδη μπορουμε να πεταξουμε 4,5 δισ. για τα σαπάκια, αρκει να μας δωσουν και μερικα καλα μεταχειρισμενα; Αν ειναι δυνατον να ακουγονται τετοιοι παραλογισμοι. Θα ειναι η πρωτη φορα στην ιστορια της παγκοσμιας πολεμικης βιομηχανιας που καποιος αγοραζει ενα πανακριβο προϊον που ο ιδιος θεωρει αχρηστο, για να του δωσουν μαζι με αυτο και κατι καλο μεταχειρισμενο ωστε να ρεφαρει τη ζημια του απο το ακαταλλληλο καινουριο που θα χρυσοπληρωσει με 4,5 δισ. !!!!!!! Ημαρτον ρε παιδια.

     1. @NF
      Συνολικά, δεν διαφωνούμε, βλέπω πάντως οτι ρίχνεις λίγο νερό στο κρασί σου, οτι μπορεί να στραβώσει η δουλειά, ενώ μέχρι πρότινος ήσουν σίγουρος για την προμήθεια και τις μίζες. Όσον αφορά το τελευταίο, φυσικά και δεν είμαι της άποψης να μας χρυσώσουν το χάπι για να το καταπιούμε πιο εύκολα. Επ ουδενί δεν θέλω τις Τράτες ούτε δωρεάν, γιατί θα μας δημιουργήσουν σίγουρα πρόβλημα σε όλους τους τομείς. Ομως αν γίνει το απευκταίο και τις πάρουμε, έτσι και αλλιώς, αντί για ενδιάμεση LCS, δεν πιστεύω να σε χαλούσαν κάποιες συστοιχίες Patriot Pac3 , άρματα μάχης ή ΤΟΜΠ ή οτιδήποτε μπορούσε να κλείσει άμεσα δηλωμένες ανάγκες.
      Ξαναλέω, δεν τις θέλω ούτε ζωγραφιστές σε μορφή ευχετήριας κάρτας.

  2. Τί μας λές ρε CK…??? Δεν αξίζει να πάμε σε πλοίο χωρίς SM2???? Αφου οι αγαπημένοι σου essm fire and forget μ@μ@νε…
   Είναι τόσο καλοί και fire and forget που οι αμερικάνοι προτείνουν CAmm

   Αφού δεν χρειαζόμαστε αεράμυνα περιοχής και θα κάνουν popup τα τουρκικα F16 στα 30km,,, τί να τον κάνουμε τον SM2???

 13. Μπωρουμε να φτιάξουμε στην Ελλάδα καλύτερες μόνη μας αν είναι έτσι… Δεν θέλουμε γουρούνι στο σακί ούτε να μένει άλλο στο περίμενε το ΠΝ μας στο αν θα έχει αξιομαχα πλοία… Το έξυπνο και σοφό μας ΠΝ θέλει να από τρέπει τα ενδεχόμενα επεισοδίων οπότε θέλει την τελευταία λέξη στα ηλεκτρονικά συστήματα! Και σκαλπ πυραύλους από πλώρη μέχρι πρίμα για να λέμε και κανένα όχι όταν δεν συμφωνούμε στα γεωπολιτικά νέα σχέδια

 14. Ο Σκουρις των θεωρώ σοβαρό:
  https://www.ieidiseis.gr/eidiseis/paixnidia-eksousias/item/92547-piezei-i-madriti-gia-tis-fregates-i-protasi-santseth-ston-mitsotaki

  Ποσό «πιέζουν»;;

  Το καράβι τις G&C απλά δεν υπάρχει.Η F110 υπάρχει. Υπάρχει και θεωρητικά μια ενδιάμεση τρομερή.Υπαρχει και η LM που θα πάρει 2-2,5δις από 4xF110.Υπάρχουν και τα 1+ Δις που θα μπορούσε να παρει και η Raytheon για όπλα.

  Η ισπανική φρεγάτα μόνο με το όνομα ειναι ισπανική.

  1. @Αγγελος
   Μα ολα τα προταθεντα πλοια εχουν αμερικανικο εξοπλισμο, πλην των Μπελχαρα και των FREMM. Και o εξοπλισμος ειναι το 70 % της αξιας του πλοιου. Παρ΄ολα αυτα, και συμφωνα με αρθρο στο οποιο παραπεμπεις:
   Παρά το καλό κλίμα που επικράτησε στις σχέσεις των δυο ανδρών, πάντως, οι πληροφορίες επιμένουν πως φαβορί για την αγορά των φρεγατών, η ναυπήγηση των οποίων θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει η αμερικάνικη πλευρά.

   Στου κουφου της πορτα, οσο θέλεις βροντα, κυριε Σαντσεθ! Αφου δεν μιλησες στον Μονόχειρα τη γλωσσα που καταλαβαινει…….. (= βαρβατη μίζα).

   Αμα πας με το σταυρό στο χερι, δουλεια δεν γινεται. Διοτι οπως ειχε πει και ο κ. Χριστοφοράκος στην Εισγγελια του Μονάχου, «Ετσι λειτουργει το συστημα στην Ελλαδα!»

    1. @Aγγελος
     Οταν λεω «ο εξοπλισμος του πλοιου» δεν εννοω μονο τους πυραυλους, εννοω και αισθητηρες, εκτοξευτες, συστημα μαχης, ηλεκτρονικα, σχεδον τα παντα εκτος απο το κουφάρι.

     Αν ειναι οπως το λες, τοτε γιατι το αρθρο που δινεις επιμενει οτι «φαβορι παραμενει η αμερικανικη πλευρα», δηλαδη οι «Μίμηδες»;

     1. Δεν ξέρω να σου πο.

      Και για να ειμαι ειλικρινής όντος λιγο χόρτασα με το θέμα.

      Θα δουμε σιντομα.Ασ ευχόμαστε οτι τα μι-μύδια δεν θα τα ζοι νε στο short list.

     2. Ναι αλλα ο Αδωνις θελει lockheed, με αυτούς εγινε τατσι μιτσι κοτσι. Τι να ρωτησουμε τωρα το ΠΝ..

  2. Σκαφαρες ειναι οι F110 .Φρεγαταρες, η καλύτερη υπαρκτή πρόταση με επιχειρησιακά κριτήρια θεωρώ .Εννοείτε βέβαια οτι ουτε και αυτη μας κανει as it is . Θέλει τουλάχιστον 16 κελια ακόμα ,Ram,Strales,τα phalanx μας, και πιθανών το ΠΝ να συζητήσει και το Combatss . Βασικά καμιά δεν ειναι έτοιμη έτσι όπως την θέλουμε .Σε όλες πρέπει να κάνουμε προσθήκες,σε κάποιες πολλές ,σε κάποιες λίγες ..Όσο περισσότερα εχει ήδη πάνω απο αυτά που θέλουμε τόσες λιγότερες προσθήκες θα κάνουμε και ανάλογα λιγότερα ρίσκα σε χρόνο κοστος τελικο αποτελεσμα θα πάρουμε .

   Αν θεωρήσουμε ότι το πρόγραμμα επικεντρώνετε στα 4 νεα πλοία σίγουρα η F110 πρέπει να ειναι από τις επιλέξιμες στη τελικη 3αδα λόγο προδιαγραφών .

 15. Ωραίο πλοίο αλλά :

  1. Οι ΑΗ έχουν λιγότερα κελια ΜΚ41 αλλά μ εύκολα πορούν να φέρουν τον οπλισμό των ΙΗ.
  2. Οι ΑΗ μπορούν να υποστηρίξουν Chinook.
  3. Οι ΑΗ μπορούν να φέρουν δύο πυροβόλα μπροστά με το ένα να είναι 120χιλ και το άλλο 76χιλ Strales.
  4. Το πλοίο έχει το ίδιο μειονέκτημα με τις ΑΗ που είναι έλλειψη ηλεκτρικής προωσης.
  5. Δεν έχει έτοιμη ενδιάμεση λύση αλλά ένα ακόμα πλοίο που δεν έχει ναυπηγηθει.
  6. Το AEGIS πιθανότατα μπορεί να τοποθετηθεί και στις ΑΗ αφού τα δύο πλοία είναι στο ίδιο περίπου εκτόπισμα. Δεν θα είναι απλό αλλά ούτε και ακατόρθωτο.
  7. Η ΑΗ έχει την πλήρη στήριξη του ΗΒ και συνοδεύεται απο διακρατική συμφωνία.
  8. Το μόνο πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει η πρόταση είναι ενδιάμεση με Τικοντερογκα και προσαρμογή του σκαριου ώστε να φέρει τα όπλα τους.
  9. Τα ναυπηγεία εκκρεμούν και στις δύο προτάσεις.
  10. Αν μπορεί η πρόταση αυτή να φέρει SCALP NAVAL τότε μπορεί και η ΑΗ. Αλλά πραγματικά η όλη ιστορία είναι αστεία δεδομένων των τόσων παραμέτρων.

  Είναι προφανές ότι το ΠΝ και η κυβέρνηση έχουν βάλει πάρα πολλές παραμέτρους στο πρόγραμμα και το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να πληρώσει τη νύφη η επιχειρησιακή ικανότητα του ΠΝ.

  Αν με κάποιο τρόπο καταφέρει η G&C να προσαρμόσει τα προαναφερθέντα στο πλοίο, επιχειρησιακά θα έχουμε ένα διαμάντι.

 16. Δεν έχουμε ιδέα πόσο θα κοστίσουν συνολικά, πότε θα παραδοθούν και ποιός εγγυάται την ημερομηνία παράδοσης, πώς θα χρηματοδοτηθούν…
  Με τόσα κενά, ούτε εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

 17. Δεν νομίζω οτι θα πρέπει να πάμε στην σχεδίαση της G&C από την στιγμή που υπάρχει η F110 που ναυπηγήτε στην Ισπανία άρα μοιραζόμαστε το κόστος ανάπτυξης. Η ασφαλέστερη λύση και πιθανότατα η οικονομικότερη από όλα τα μεγάλα πλοία και όχι μόνο, είναι η ΑΗ140.

 18. Το πρόβλημα και με αυτό το πλοίο και το Ισπανικό, είναι ότι έχουν μεν καλές επιδόσεις, αλλά σαν σχέδιο φαίνεται ότι είναι της προηγούμενης 25ετίας, κανένα στελθ χαρακτηριστικό, από την άλλη πολλά όπλα.

  Κάτι παρόμοιο (αλλά δεν φαίνεται τόσο παλιό σχεδιαστικά) είναι και η IH και AH, που θα έλεγα ότι σχεδιαστικά είναι στην 20ετία, η Fremm που είναι στην 15ετία (η FFGX είναι το ίδιο σουλούπι με πιο μοντέρνα συστήματα), η Sigma που είναι στην 10ετία.

  Σαν design τα νεώτερα θα είναι η Μπελάρα και η Ωμέγα αλλά και τα δύο υποεξοπλισμένα, ενώ και αυτή και η Ισπανική γεμίζουν τον ουρανό πυραύλους και σφαίρες αν χρειαστεί.

  Για να δούμε…

 19. Ο ποδηλατης δεν προωθει την LM.
  Προωθει τις θεσεις του θειου για την περιοχη.
  Συνεκμεταλλευση με τους απεναντι και SM-2 δεν πανε μαζι.
  Αλουμινοτρατες ειναι οι καταλληλες για εμας απο τον θειο.
  Ενδιαμεση παλι αλουμινοτρατες.
  7 ελικοπτερα δηλωνουν 7 αλουμινοτρατες.
  Η προσφορα του θειου που δεν μπορουμε να την αρνηθουμε.

  Αλουμινοτρατες σημαινουν το τελος για το ανθρωπακι.
  Ιουλιο το ανθρωπακι μπλα μπλα,
  οικονομικες δυσκολιες λογω κορωνοιου 5,5 δις καπουτ.
  Αγορα σχεδιων για Arrowhead 140
  2 Type-23
  και μια ελαφρα αναβαθμιση στις ΜΕΚΟ.

  Οικονομικα το ανθρωπακι πεταει το μπαλακι για πολυ αργοτερα,
  αποφευγει την μεγγενη του θειου, τις εξτρα αγορες οπως Rafale.
  Παει εκλογες ανετος.
  Μεχρι να ξεκαθαριστει η κατασταση στα ναυπηγεια,
  μεχρι το ενα, μεχρι το αλλο, η γαλαζια πατριδα του σουλτανου
  θα ειναι πραγματικοτητα.
  Φουμαρα απο το ανθρωπακι,
  που την εβγαλε με 18 Rafale και 2 Type-23
  και κατι δωρακια στους περιουσιους,
  στην πιο κρισιμη περιοδο για τα εξοπλιστικα.

 20. Ο Αμερικανός δεν πρεπει να έχει λόγο ούτε και ευρώ από αυτό το προγραμμα γιατί θα είναι μόνο ζημιά!Πρεπει να εξοφλήσει πρώτα τις βάσεις που πήρε και μετά βλέπουμε…
  Το πλοίο που θέλαμε και θελουμε είναι η FREEM HN.
  Όλα τα αλλά είναι πατέντες και ατέρμονο μπλα μπλα μπλα…
  Με εκτίμηση

 21. Επίσης να θυμίσω ότι οι meko 200HN ήταν σχέδιο, το οποίο παραγγέλθηκε πρώτα από τους Τούρκους και μετα από τους Έλληνες, καθώς δεν παραγγέλθηκε ποτέ από τους Γερμανούς . επίσης και τα υποβρύχια τύπου 212 ένα σχέδιο ήταν, που πήραμε το ρίσκο και τα παραγγείλαμε!

 22. ΣΥΓΓΝΏΜΗ !!!
  Μόνο εγώ είδα το παραδίπλα άρθρο για δωδέκατο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δικών μας και των Ισπανών ναυταίων ?
  Κύριε Νικήτα, μήπως αυτό το γεγονός δείχνει τι εννοούσαν οι Ουσαίοι όταν έλεγαν δια στόματος Πρέσβη περί «next to none » λύση ?
  Σίγουρα είναι πλοίο που αξίζει τα λεφτά του η F-110, με κάποιες προσαρμογές. Έχουμε πληροφόρηση ?

     1. KOYIZ .
      ‘Αραγε γιατί συζητάνε ?
      1) Για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας- Ισπανίας ?
      2) Για να μην πάνε τα δικά μας να ψαρέψουν μπακαλιάρο στον Ατλαντικό ?
      3) Για το ποιά θα είναι η ενδιάμεση λύση από το Ισπανικό Ναυτικό ?
      Δώδεκα συνομιλίες ?!?!?!
      Ούτε με τους Γάλλους δεν έγιναν τόσες.

 23. 1.Θέλουμε καράβι που ειδι φτιαχναιτε.
  2.Θελουμε μεγαλο καράβι.
  3.Θελουμε νέες τεχνολογίες.
  4.Θέλουμε ενδιάμεση αμα γίνάίτέ AAW,με οπλα.
  5.Θέλουμε ενδιάμεση την άλλη μέρα της υπογραφής με προοπτική να την έχουμε για άλλα 20 χρωνια.
  6.Θελουμε AAW και τοπ ASW.
  7.Θελουμε κελιά. Quadpack.
  8.Θελουμε να δοσουμε λεφτα στους Dassault & LM.
  9. Θέλουμε επιπλεον Rafale.
  10.θελοθμε «γεωστρατηγική» aka αμερικα/LM.
  11.Δεν θέλουμε σκάνδαλο.Θελουμε «επιχειρησιακά» να μην φοναζο κανενας στην Βουλι.
  12.Θέλουμε μίζες,καρέκλα για χρωνια και ολα αυτα χωρίς «εξεταστικές».
  13.Θέλουμε μεγαλο ναυπηγείο απο το εχοτερικο με πολλές δουλιες για μας.Αμα γ7ναιτε να είναι από Ευρώπη να μην φοναζι η Κομισιόν..
  14.Να είναι μέσα στο budget.
  15.Να χαρούμε και η τρελλοι στα Twitter και στα περιοδικά.Με ψήφους δεν παίζεις.

  Όσο το σκεφτούμε.. μια εiναι η επιλογή.Mono μια.

  1. @ Fylax1970
   Αυτό ακριβώς. Είχαν την πρόταση μέσα στα πόδια τους , αλλά ψάξανε την διεθνή αγορά Κάτι βρωμάει και μάλιστα άσχημα

   1. @Spartan

    Αυτο ειναι οντως μια ευλογη ενσταση. Οι Αμερικανοι ειδαν οτι τα LCS ειναι αχρηστα, ενω ΑΒ και Tico τους βγαινουν ακριβα. Eιπαν να κανουν το FFGX. Γιατι πηραν ουσιαστικα ενα αμερικανοποιημενο σχεδιο της ιταλικης FREMM, και δεν πηγαν και οι ιδιοι σε αυτο που μας προτεινει η Gibbs&Cox ; Παντως απο τους «Μίμηδες» μαλλον καλυτερο θα ειναι.

    1. @NF
     Σίγουρα θα είναι καλύτερο, αρκεί να είναι υλοποιήσιμο , μέσα στον προϋπολογισμό και τα χρονοδιαγράμματα να είναι επιτεύξιμα. Επίσης θα πρέπει να περάσουν από τον σκόπελο της δραστήριας Πρεσβείας τους, που φαίνεται οτι προωθεί ξεκάθαρα τα Αλουμίνια

  2. Fylax1970
   Ο πρώτος και σημαντικότερος όρος για το πρόγραμμα της FFG(X) ήταν να είναι πλοίο που έχει κατασκευαστεί για λόγους περιορισμού αναπτυξιακού ρίσκου και κυρίως ταχύτητας (δεν προλαβαίνουν τους Κινέζους).
   Γι’αυτόν το λόγο δεν υπέβαλαν υποψηφιότητα οι TYPE-26 ή οι F-110.

   Αυτό που προτείνει η G&C θέλει τουλάχιστον 7-8 χρόνια (χτισμένο στην Αμερική), για να μπει σε υπηρεσία στο USN.
   Στην Ελλαδα, χρονικά ξεχνά το χωρίς σοβαρό ναυπηγικό οίκο εξωτερικού, δεν έχουμε ναυπηγεία, δεν έχουμε εμπειρία μεγάλων ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ προγραμμάτων, και η G&C είναι σχεδιαστικό γραφείο δεν είναι ναυπηγικός οίκος που κατασκευάζει όπως οι Naval, Damen, ΤΚΜΣ κλπ.

   1. @PANOS
    Δεν διαφωνούμε πουθενά.
    Και οι ουσαιοι στα σίγουρα έπαιξαν ,εμείς τι ψάχνουμε ακόμα δεν καταλαβαίνω!
    Με εκτίμηση

 24. Με εξαίρεση την απαράδεκτη πρόταση/προσβολή για τις ακαταλληλότατες MMSC, και προκειμένου να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τις υπόλοιπες προτάσεις, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα ακριβή οικονομοτεχικά στοιχεία εκάστης αυτών,καθώς και το ποία οπλικά συστήματα προελεύσεως Η.Π.Α και κυρίως ποία βλήματα και ποίες ακριβώς υποεκδόσεις τους αποδεσμεύονται προς αγορά από την Ελλάδα.

  Διότι εάν ομιλούμε για πλοία απλώς με ESSM ή και κάποιες παλαιότερες εκδόσεις του SM2, τότε πιστεύω πως θα πρέπει να επωμιστούμε το όποιο επιπλέον τίμημα απαιτείται, οικονομικό και άλλο, για να εντάξουμε στο οπλοστάσιο μας τα ASTER 30 και MdCN.

  Η αδικαιολόγητη εμμονή σημαντικού μέρους της γραφειοκρατίας των Η.Π.Α σχετικά με την μη διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων Ελλάδος – Τουρκίας, όπως αυτοί την υπολογίζουν και αντιλαμβάνονται, είναι τουλάχιστον προβληματική.

  Η Τουρκία έχει ήδη ανεπτυγμένα και ενταγμένα σε υπηρεσία σημαντικότατα βληματικά συστήματα, τόσο βαλλιστικά όσο και πλεύσης, ενώ σκοπεύει να εντάξει σε υπηρεσία ναυπηγήσεις φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας που απέναντι τους οι MMSC που οι Η.Π.Α προωθούν σε εμάς ομοιάζουν με κακό ανέκδοτο.

 25. Η κουτή ερώτηση: Γιατί να μην πάρουμε της Τ-31 ή Α-140 με
  τα ραντάρ και τους πυραύλους του αντιτορπιλικού Τ-41;
  Τεράστιο πλοίο είναι σε μέγεθος τα χωράει επάνω!

 26. Αυτό που είδα εγώ είναι ότι η κορβέτα των 1600 τόννων που προτείνεται ως ενδιάμεση λύση έχει τον ίδιο οπλισμό με την MMSC. Η MMSC υπερέχει στο Searam έναντι του Phalanx, ραντάρ δεν ξέρουμε ποιό προτείνεται και η κορβέτα έχει σονάρ τροπίδας ενώ η MMSC όχι. Και οι δύο παίρνουν ελικόπτερο MH60 χωρίς φυσικά υπόστεγο για την κορβέτα, ενώ η κορβέττα των 1600 τόννων διαθέτει και σόναρ γάστραςμ εν αντιθέσει με την MMSC. Το μόνο ουσιαστικό πλεονέκτημα για την MMSC είναι το υπόστεγο του ελικοπτέρου και το μέγεθος (η αξία του οποίου όμως μάλλον απομειώνεται λόγω της σχεδίασης). Για την τιμή να μη μιλήσουμε.
  Συμπερασματικά η ενδιάμεση λύση της G&C είναι ισάξια με την βασική πρόταση της LM στον διαγωνισμό. Συγκριτικά με την ενδιάμεση λύση των LCS τι να λέμε. Η μέρα με τη νύχτα. Μπροστά στην κορβετούλα των 1600 τόννων η LCS φαντάζει με ΠΑΘ. Το λες και ντροπή.

  1. Το SeaRam βασιζεται στα ηλεκτρονικα και την υποδομη του Phallanx, και μπορει ευκολα να βγει το Phallanx και να μπει SeaRam σε οποιοδηποτε πλοιο με ελαχιστες αλλαγες.

 27. Δηλαδή σφήνα και αντίπαλο δέος απέναντι στην LM – Πρεσβεία-Αμερικάνικη γραφειοκρατία, μπήκε »ένα από τα μεγαλύτερα σχεδιαστικά γραφεία των ΗΠΑ » και το ‘σχέδιο’ του οποίου ακόμα δεν έχει ναυπηγηθεί, ούτε αποκτηθεί από κανένα Ναυτικό Παγκοσμίως.

  Η πρόταση είναι τόσο καλά μελετημένη, που από οπλισμό και αισθητήρες παίρνει ..τα πάντα όλα, χωρίς να δίνεται ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά υποθέτουμε οτι είναι εντός του .

  Υποθέτω οτι το παραμύθι, θα έχει δράκο στο τέλος, αντί για πριγκιπόπουλο.

 28. Η Gibbs & Cox έχει την πρόταση και η LM το χαρτζηλίκι. Όλα τ’αλλα (επιχειρησιακή αξία, ζωή των ναυτικών που στελεχώνουν τα πλοία κτλ) είναι απλώς πολυλογίες.

 29. Η κορβέτα είναι ενδιαφέρουσα Σίγουρα μπορεί να κάνει το detailed design η G&C και θα αποτελούσε μια καλή λύση για να αντικατασταθούν οι περισσότερες S γιατί αποκλείεται να ναυπγήσουμε άλλα 6 πλοία των 4000+ τόνων
  Θα μπορούσε να αποτελέσει την «εθνική» κορβέτα αν αγοραστεί το design συν το program management και τα ναυπηγεία σοβαρευτούν ώστε να στοχεύσουν σε εξαγωγές/άλλες εκδόσεις σε copy/paste αυτού που κάνουν οι Τούρκοι
  Με την SAIC (ο όμιλος που πια ανήκει η C&C) όμως δεν τα πήγαμε καλά στους Ολυμπιακούς οπότε μάλλον είναι χαμένοι από χέρι

 30. Το εντυπωσιακό δεν είναι τα 48 κελιά της φρεγάτας αλλά ότι στους 1600 τ. της κορβέτας αντιστοιχεί ο ίδιος σχεδόν οπλισμός με τους ΜιΜηδες των 4400 τ. ,διόλου περίεργο-είδαμε τι έχουν οι ισραηλινές κι έχει και σόναρ κύτους. Μην κουραζόμαστε όμως κύριοι, το πλοίο έχει επιλεγεί με το συνήθη τρόπο και τα παραδοσιακά κριτήρια που τιμάει ή πρωθυπουργική φαμίλια 76 χρόνια τώρα (από το 1946). Ψάχνουν μόνο το περιτύλιγμα που θα το σερβίρουν στο πόπολο και θα παρουσιάσουν την υπερσύγχρονη φρεγάτα που θα υπερασπίζεται τα … 6 ν.μ. της εθνικής θαλάσσιας ζώνης όπως την λένε στην κυβέρνηση. Ποιος θα αντιδράσει ? Οι λίγες χιλιάδες που ασχολούνται με τα αμυντικά και οι απόστρατοι ναύαρχοι ? Η αντιπολίτευση που δεν θα θέλει να κοντραριστεί με το κ. Τζέφρι ? Μόνο ο Βελόπουλος θα τους τα ρίξει , δεν είναι και δύσκολο με τόσα ωραία που έχουν γραφτεί για δαύτην και τους ωραίους χαρακτηρισμούς που τα λένε όλα , στο τέλος όμως θα το χαλάσει και αυτός γιατί θα προτείνει να πάρουμε ρώσικες. Ελπίζω πλέον μόνο στον «άνθρωπο» μας τον ταγίπ να χύσει εντελώς την καρδάρα !

 31. Μια απορία ρε παιδιά.πολεμικο, των 6750τονων σε ποιο ναυπηγείο θα χτιστεί?Αυτά που έχουμε (Εκτός της Σύρου που δεν μπορεί τέτοιο πλοιο)ειναι διαλυμένα χωριά.ακομη δεν έχουμε κανονίσει το ιδιοκτησιακό.και άντε το κανονίσαμε,χρόνος αποπεράτωσης?υπό κανονικές συνθήκες,χωρίς οι εργατοπατέρες να βάλουν την ουρίτσα τους?λεφτά δεν έχουμε,αλλά ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός μας.μηπως στο τέλος πυροβολησουμε τα πόδια μας?

 32. Το ΠΝ θελει πλοίο που είδη υπηρετεί…

  Εγω πάντως δεν ξεγραφω τους Γκεσταπακιδες….η ΜεκοΑ200 ταιριάζει γαντι στις απαιτήσεις μας, ειδικα αν έρθουν κ τα 2 υποβρύχια 214.
  Το θεμα ειναι η ενδιάμεση λύση.

  Βέβαια κ η Μπελχ@ρρα θα υπηρετεί εως το 2025…

 33. Εγώ ξέρω ένα πράγμα. Ότι αυτές θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι οι ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ του ΠΝ για τις φ/γ που ψάχνει.
  Αυτές άλλωστε ήταν αρχικά οι απαιτήσεις του ΠΝ από τις FREMM κάποτε.

 34. Εξαιρετικο πλοιο με ικανοποιητικο αριθμο κελιων..αν ειναι να ψωνισουμε αμερικανικα, χιλιες φορες καλητερα να παρουμε το πλοιο της Gibbs&Cox παρα τις πλακατζιδικες mmsc..βεβαια θα πρεπει να γινει προσπαθεια να βρεθει μια αξιολογη ενδιαμεση λυση συντομοτερα γιατι οπως και να χει η παραδοση καινουριων κορβετων απαιτει χρονικο διαστημα τουλαχιστον τριων χρονων και αν λαβουμε υποψη και το προβληματικο καθεστως των ελληνικων ναυπηγειων τοτε η παραδοση των πλοιων μπορει να καθηστερηση ακομα περισοτερο..

 35. Επιτελους μια αξιολογη προταση απο αμερικη.
  Σε πρωτη φαση ναι , αλλα μενει να μαθουμε περισσότερες λεπτομέρειες

 36. Πρωτιμω εάν είναι να έρθουν 4 τέτοια «μωρά» να δωθούν από το USN 2 Tchiconderoga ή και τίποτα….
  Όταν έχεις 4 τέτοια θηρία κάλιο να κάνεις άλλον έναν μελλοντικό διαγωνισμό για 4 φρεγάτες γενικών καθηκόντων με 32 ssm2 και 8 sm2…..

 37. Αν ειναι να αγορασουμε απο Αμερικη επειδη προσφερουν διαφορα ανταλλαγματα, και η επιλογη ειναι μονο μεταξυ MMSC και ενα mini-Arleigh Burke οπως το παραπανω, τοτε ΣΙΓΟΥΡΑ, το πλοιο της Gibbs & Coχ ειναι ΣΑΦΩΣ ΑΝΩΤΕΡΟ σε καθε επιπεδο, αν και θα βγουν μαλλον ακριβα.

  Τα MMSC ειναι εντελως ακαταλληλα, θα καταστρεψουν το ΠΝ για 3-4 δεκαετιες, πρεπει να τα αποφυγουμε με καθε κοστος. Ολοι το ξερουν αυτο.

  Πιστευω πως οι Arrowhead-140 ειναι το καλυτερο πλοιο για το ΠΝ, ηδη ναυπηγημενο ως φρεγατες Iver Huitfeldt, χωρις τεχνολογικο κινδυνο και με χαμηλο κοστος.

 38. Kαποιοι φιλοι σχολιαστες λενε οτι δεν θελουν πλοια τα οποια ειναι paper projects. Kαι δεν αναφερονται μονο στην προταση Gibbs&Cox, για την οποια η ενσταση αυτη ειναι αρκετα λογικη, αναφερονται και στις Sigma 10515 της Damen, που φαινονται αρκετα αξιολογες. Mα αγαπητοι συσχολιαστες, και η ελαφρα φρεγατα Α3000 που μας προτεινει η Νavantia μαζι με την F110, paper project ειναι. Εψαξα, δεν υπαρχει τετοιο πλοιο. Αυτο που υπαρχει ειναι η κορβεται Α2000, εκτοπισματος 2420 τονων, την οποια η Νavantia εχει πουλησει σε Βενεζουλα και Σαουδικη Αραβια. Πηραν λοιπον την Α2000, την μεγεθυναν στο σχεδιαστηριο σε εκτοπισμα 3000 τονων ωστε να κατατασσεται στην κατηγορια των ελαφρων φρεγατων , και θα την αναπτυξουν για να μας την πουλησουν ως ενδιαμεση/συμπληρωματικη λυση αν παραγγειλουμε τις F110. ΑΛηθειες να λεμε…………….

  1. Το θέμα είναι ότι FDI/F110 αυτή την στιγμή κατασκευάζονται..και οχι για κάποιον πελάτη φουκαρά στην Αραβία. Αλλά για τα ναυτικά των κρατών που τα σχεδίασαν.Το Γαλλικό & Ισπανικό ναυτικό.

   Το 115 οντος είναι «Paper ship».

   Το θέμα με το AH140HN..άραγε τι ξέρουμε για αυτο;Μας λένε «Ότι θέλουμε να ακουσουμε» αλλά δεν ξέρουμε διαμόρφωσή και ούτε τελική τιμή.

   Και να μην το λέμε και το ξανά λέμε.. χρειαζόμαστε μια τοπ ενδιάμεση λύση.Και ακόμα δεν την βρήκαμε.

   1. @ Αγγελος

    Τα πλοια FDI / F110 / Sigma 115 ΔΕΝ εχουν ναυπηγηθει λεμε. Μπορουν να εμφανισουν χιλιαδες προβληματα και να χρειαστουν επανασχεδιασεις που θα απαιτησουν χρονο και χρημα.

    Παντα οι ναυπηγησεις καινουριων σχεδιασεων μπορει να εμφανισουν προβληματα, δες τι επαθαν οι Αμερικανοι με τα LCS.

    Μαθε τι επαθε η Navantia με τα νεα υποβρυχια S80 πριν μερικα χρονια, οταν ανακαλυψαν κατα τη διαδιακασια ναυπηγησης οτι το υποβρυχιο εαν εκανε καταδυση, ΔΕΝ θα μπορουσε να αναδυθει ΠΟΤΕ.
    Εκατσαν και εκαναν επανασχεδιαση και εκαναν επιμηκυνση του υποβρυχιου και το παραδοσαν προσφατα με μεγαλη χρονικη καθυστηρεση. Η Navantia ειναι αυτη που θα κατασκευασει τις F110.
    Eπομενως καλο ειναι να μην γραφετε για paper projects οπως F110 και FDI που υποτιθεται οτι θα βγουν χωρις προβληματα. Εαν υπαρξει οποιοδηποτε προβλημα με τη σχεδιαση, τοτε θα παραλαβουμε φρεγατες το 2030+. Και αυτο το ρισκο δεν θα το παρει το ΠΝ.

    Η Arrowhead 140 τα κανει ολα και συμφερει, παιρνει τον οπλισμο της Iver Huitfeldt και τελος. Τιμη κατω απο 500 εκ. μαζι με τα ηλεκτρονικα και οπλικα συστηματα. Οι Δανοι ναυπηγησαν τις Iver Huitfeldt με 340 εκατομμυρια τη μια, 3 φρεγατες για λιγοτερο απο 1 δις ευρω, ενω οι Βρετανοι ναυπηγουν τις Type-31 με 300 εκατομμυρια το καθε πλοιο, προυπολογισμο 1,5 δις ευρω για 5 φρεγατες. Δεν υπαρχει αλλο πλοιο που να μπορει να συναγωνιστει τις επιδοσεις και το χαμηλο κοστος του πλοιου αυτου.

    Και εδω μιλαμε για σοβαρες χωρες με παρουσια σε πανω απο 2 ηπειρους, η Δανια ας μην ξεχναμε οτι εχει και τη Γροιλανδια, και εχει συμμετασχει σε αποστολες σε τροπικους στη Σομαλια, σε αρκτικο περιβαλλον, πηγαν στις ΗΠΑ επισκεψη και επεστρεψαν χωρις ανεφοδιασμο, ενω εχουν και τη μεγαλυτερη ναυτιλιακη εταιρια του πλανητη, τη MAERSK. Η Βρετανια εχει ομαδες κρουσης αεροπλανοφορων, πυρηνικα υποβρυχια και παρουσια μεχρι και την Κινα. Και αυτοι καταλαβαν την αξια της Iver Huitfeldt και αγορασαν το σχεδιο λογω των σημαντικοτατων καινοτομιων που ενσωματωνει.

    1. Καινοτομίες δεν θα το έλεγα!
     Απλά το δανέζικο ναυτικό λόγω περιορισμένου budget έστρωσε το kxxo κάτω συνεργάστηκε με τη MAERSK και έφτιαξε ένα φοβερό σκαρί ακολουθώντας εμπορικές πρακτικές
     Η καλύτερη λύση από κόστος /επιδόσεις

     Βεβαια εάν μας κόψουν το sm2 δεν αξίζει να πάμε σε τέτοιου μεγέθους πλοίο

     Με προβληματίζει πως δεν ακούγεται να συζητάμε για διαμόρφωση ivh με τη προσθήκη ενός APAR2

     Το οποιο είναι ήδη ολοκληρωμένο τόσο με το TACTICOS όσο και με το πλοίο στις
     στη προηγουμενη έκδοση του

     Aμα έχει το APAR2+32 cell MK41 τότε μιλάμε για πλοίο AAW με κόστος κοντά στα 600MIL!!

    2. @G_P

     H Βρεττανια ομως ειναι η πιο φιλοτουρκη δυτικη χωρα που μπορει να διανοηθει κανεις, ιδιως στο Κυπριακο. Παντα ετσι ηταν, απο το 1955. Επικινδυνο να ψωνιζουμε απο αυτους. Εγω δε λεω οτι ο υποψηφιος προμηθευτης πρεπει να μας υποστηριζει, αλλα πρεπει κατ΄ελαχιστον να τηρει μια τιμια ουδετεροτητα στην ελληνοτουρξκικη διαμαχη. Ολλανδοι, Ισπανοι, Ιταλοι, Γαλλοι, παιζουν. Ακομα και οι Γερμανοι υπο καποιους ορους. Οι Βρεττανοι ομως…………

     1. @NF:

      Οι Ισπανοί τους πούλησαν αεροπλανοφόρο και οι τράπεζες τους πολλά δάνεια!!
      Πάνω από 70BILL η santander πως τη λένε

      Οι δε Γάλλοι κινητήρες πυραυλων και κάτι κορβέτες με exoset!!

      Η arrowhead έχει:
      Γερμανικούς κινητήρες(MTU)
      Γάλλο Ολλανδικά ηλεκτρονικά (THALES)
      Αμερικανικα όπλα

      Το πολύ 20-25% της αξιας τους είναι για τους Βρετανούς
      Και εάν μάλιστα κάποια λαμαρινοδουλια γίνει εδώ είναι ακόμα μικρότερο το ποσο που θα μείνει στο UK

      Τα γεωπολιτκά κριτήρια για την επιλογή των μπουμπουκοτρατων σε ενοχλούν αλλα τα επικαλεισαI για να πλήξεις την AH!!

    3. Ότι και να πούμε F110,FDI αυτήν την ώρα που μιλάμε κατασκευάζονται.

     Αυτό απαιτεί το ΠΝ.

     Τι να πούμε άλλο;

     Για εμένα αποκλείεται να πάρουμε Αγγλία.Ουτε ΕΕ,ουτε γεωστρατηγική ουτε και «καλός σύμμαχος».Ούτε καλή ενδιάμεση,ουτε πιο μικρά καράβια 3000-3500τ.

     Δεν ξέρω.

     Αλλά ξέρω ότι αμα μας προσφέρουν την πρώτη F100 ενδιάμεση γεμάτη κελιά όλα τελειώνουν.

     1. @CK

      Oι Βρεττανοι εκατσαν και εγραψαν μαζι με τους Τουρκους το σχεδιο Α(υ)νάν, καταλαβαινεις τι σημαινει αυτο;
      Καταλαβαινεις οτι αυτοι μας φορτωσαν τη συνθηκη της Ζυριχης, και μας ειπαν «ή υπογραφετε ή διχοτομουμε το νησι»; Οσο ηταν στην ΕΕ, ηταν ο Νο 1 broker των τουρκικκων συμφεροντων στις Βρυξελλες, ουτε η Μερκελ δεν ειναι ετσι.
      Μηπως ξεχασαμε οτι το 3 % της Κυπρου ειναι υπο βρετρανικο ελεγχο μεσω των «κυριαρχων βασεων»; αλλο ενα καπελλο οου μας φορεσαν εκβιαστικα με τη συνθηκη της Ζυρίχης.

      Δε λεω οτι ειμαι καθερα αντιθετος με τα βρετρανικα πλοια, η διαχρονικη πολιτικη τους ομως κατι λεει.
      Το ισπανικο «αεροπλανοφορο», ή ορθοτερα LPD, δεν αλλαζει σοβαρα το ισοζυγιο ισχυος, ειναι liability μαλλον και οχι asset. Μακαρι να τους πουλησουν και δευτερο. Tα τραπεζικα δανεια ειναι εμποροκες πραξεις ιδιωτικων τραπεζων, η μονη δυσαρεστη παρενεργεια ειναι οτι καθιστουν την Ισπανια απροθυμη να συναινεσει σε οικονομικες κυρωσεις κατα της Τουρκίας, λογω της εκθεσης των ισπανικων τραπεζων στη χωρα.
      Οι Γαλλοι πουλησαν 8 παλες κορβετες, που ολες μαζι εχουν 16 εκτοξευτες Exocet, οσες 2 συγχρονα πλοια του τυπου.

     2. @NF

      Μονο που το Αγγλικο πλοιο ειναι Δανεζικο σχεδιο.

      – Τα ηλεκτρονικα (ρανταρ + σοναρ) απο Γαλλια και Ολλανδια (THALES)
      – ΣΔΜ TACTICOS (THALES)
      – Αντιαεροπορικοι πυραυλοι απο Αμερικη (ESSM + SM-2)
      – Πυραυλοι κατα πλοιων απο ΗΠΑ η Νορβηγια η Γαλλια η Σουηδια (Harpoon / NSM / Exocet / RBS-15) αναλογως της επιλογης μας
      – Κινητηρες Γερμανικοι
      – πυροβολο απο Ιταλια
      – CIWS απο ΗΠΑ / Γερμανια (RAM / Phallanx)
      – Λαμαρινοδουλεια απο Ελλαδα
      – ατσαλι απο τη διεθνη αγορα

      Περα απο τις βελτιωσεις που εχει κανει η Babcock στο σχεδιο της Iver Huitfeldt, ωστε να ανταποκρινεται στα Βρετανικα ναυπηγικα στανταρντ, τι ακριβως ειναι Βρετανικο στο πλοιο???

      Σχεδιο, τεχνογνωσια και επιβλεψη εργου μας πουλανε.

     3. @NF
      Έχεις απόλυτο δίκιο με τους Άγγλους. Διαχρονικές οι πισώπλατες μαχαιριές τους
      και ασπίδα προστασίας των Τούρκων. Επίσης, έχουν βάλει πόδι στο Νησί και δεν κουνιέται φύλλο αν δεν ρωτηθούν, ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες, παρασκηνιακά, για τον αποκλεισμό των Κυπρίων από αγορά επιθετικών όπλων , ακόμα και για σφεντόνες, τόξα και καταπέλτες λίθων.

   2. @Αγγελος

    Η ενδιαμεση λυση Α3000 που οι Ισπανοι προτεινουν ως συμπληρωμα των F-110, τι ειναι, δεν ειναι paper ship; Για ποιόν αλλον ειχει κατασκευαστει ή κατασκευαζεται;

    Να τα θετουμε στη σωστη τους διασταση. Οταν ηταν να παραγγειλουμε υποβρυχια, τα γαλλικα μαυπηγεια ειχαν στειλει επιστολη στον Ακη και τον Σημιτη, στα οποια ελεγαν οτι τα scorpene ηταν πολυ επιτυχημενα και οικονομικοτερα (πραγματι ηταν) και ηταν ηδη ετοιμο πλοιο και υπο ναυπηγηση, ενω αποκαλουσαν τα U214 ειρωνικα «paper submarines» διοτι ηταν ακομα σχεδια, και εμεις θα ημασταν οι πρωτοι πελατες. (που να ηξεραν τοτε βεβαια οι ανθρωποι τι μιζες εριξαν οι Γερμανοι για να παρουν τη δουλεια, πηγαν με το σταυρο στο χερι και την πατησαν).
    Ειχαν αδικο οι Γαλλοι; Εν πολλοις ναι. Τα 214 εβγαλαν σοβαρες παιδικες ασθενειες. Ηταν τελικα κακα υποβρυχια τα 214; Οχι, απεδειχθησαν καλα, παρα τις παιδικες τους ασθενειες. Επομενως, οταν μιλαμε για φημισμενα και απολυτως αξιοπιστα ναυπηγεια οπως η Damen, καλο ειναι να βαζουμε ορους του τυπου «paper project»στις πραγματικες του διαστασεις.

     1. @Αγγελος

      «Σχεδον ιδια» ; Μπορει. Μονο που η κλαση Αvante που πουληθηκε στη Σαουδικη Αραβια ειναι η ΚΟΡΒΕΤΑ Α2000, με εκτοπισμα 2420 τονων. Πηραν λοιπον οι Ισπανοι την Α2000, την μεγαλωσαν λιγο στο σχεδιαστηριο ωστε να κατατασσεται στην κατηγορια των ελαφρων φρεγατων, και να χωραει καποια πραγματα παραπανω, και ιδου ερχονται να μας προτεινουν το πλοιο ως ενδιαμεση λυση και συμπληρωματικη παραγγελια, λεγοντας «ιδου, εμεις σας δινουμε οχι 4 πλοια, αλλα 6-8, μαζι με τις Α3000.»
      Αν με το καλο παρουν το συμβολαιο, θα κατσουν να αναπτυξουν την Α3000.
      Γιατι οταν το κανουν οι Ισπανοι ειναι Οk, ενω οταν το κανουν πχ οι Ολλανδοι ειναι paper project;
      Προσοχη, δεν τους επικρινω, καλα κανουν, και πιστευω οτι αυτο ακριβως χρειαζομαστε, και οχι πανακριβα πλοια ΑΑW των 6000 τονων και του 1 δισ. Η βελτιστη λυση για εμας θα ηταν η γερμανικη Α200, οικονομικη φρεγατα γενικης χρησης 3800 τονων, αλλα αν δεν την θελουμε για πολιτικους λογους λεμε στους Ολλανδους /Ισπανους/Γαλλους να παρουν την μεγαλη κορβετα Sigma 10514/A2000/Gowind 2500, να την επανασχεδιασουν λιγο μεγαλυτερη ωστε να γινει ελαφρα φρεγατα λιγο πανω απο 3000 τονους, οπως αυτες που ηδη εχουμε, και να μας την πουλησουν. Το τεχνικο ρισκο δεν ειναι μεγαλο. Θα χωραει 8 βληματα AsuW, τορπιλλοσωληνες, σοναρ Captas-2 compact και Kingklip, 16 Mica ή ΕSSM, πυροβολο 76 mm, ελικοπτερο MH60R με υποστεγο, αντιπυραυλικο συστημα και ΕSM. Mπορει να αγοραστει και σε συνδυασμο με την αντιστοιχη κορβετα. Μπορουν να γινουν διαφοροι συνδυασμοι. Μπορουμε να αγορασουμε μονο 2 φρεγατες ΑΑW, ωστε να φυγει και ο καημος των ναυταιων με την «αεραμυνα περιοχης», και 4-6 κορβετες ή μικρες φρεγατες. Χρςιαζομαστε καλα αλλα οικονομικα πλοια, διοτι χρειαζομαστε ΑΡΙΘΜΟΥΣ.

   3. Ρε παιδιά το θέμα δεν είναι το paper project.οταν έχουμε να κάνουμε με κολοσσούς της ναυπηγικής βιομηχανίας. Μην ξεχνάμε ότι τα υ/Β Τ209 όταν τα πήραμε ήταν και αυτά paper project. Το θέμα ειναι:κόστος,χρόνος παράδοσης, ικανοτητα των εγχώριων ναυπηγείων να χτίσουν πολεμικα των 6750τ.,σε αποδεκτό χρόνο,χωρις παρατράγουδα.
    Η κορβέτα των 1600τ.,μου φαίνεται κουκλίτσα.σιγουρα στη Σύρο το ναυπηγημα μπορεί να παραδοθεί εντός ενός ετους(αν κρίνουμε από όσα είχε πει ο κ.Ξενοκωστας για τις saar72),ειδικά αν μας μεταβιβάσουν πλήρη κυριότητα των σχεδίων, έχει λαμπρό μέλλον για εξαγωγές!

 39. Τελειώσαμε με τις προτάσεις/σχεδιάσεις η περιμένουμε και κανένα καρτουνιστα να στείλει σχέδιο αστροπλοιου;

 40. H cox ειναι σχεδιαστικο γραφειο ,οχι ΚΑΙ ναυπηγειο οπως η Damen ,η Naval ,Navantia κτλπ … Βγαζει σχεδια τα παει στο ναυπηγειο τους λεει να συνεννοηθούν με τους υπόλοιπους κατασκευαστές συστημάτων και να το φτιάξουν …Το πλοίο το παραδίδει το ναυπηγείο και οχι η Cox . H Cox έδωσε τα σχεδια πηρε τα λεφτα για σας .Έκτος αν ξέρετε κάτι που δεν ξέρουμε.

  Παμε παλι ,σχεδιο ,ναυπηγειο ,κατασκευαστε συστηματων … Ολους αυτους τους συγχρονίζει το ναυπηγείο … ΟΕΟ η Cox Κανει μονο το πρωτο κομματι ενος συνολικου εργου και δεν κανει κατι παραπανω .

  Εκτος και αν μας που οτι συνεργαζονται πχ με το ταδε ναυπηγειο και αυτο θα δωσει τεχνογνωσια στο δικο μας ναυπηγειο .!!! Καλα κρασια .

 41. Εντυπωση μου προκαλει που δεν κατεβηκαν τα Ingalls με το Legend class. Τεσπα, εχουμε και λεμε:
  Ενδιαμεση: Ολλανδια, Γερμανια, Ισπανια, ΗΒ, Γαλλια (απο ΗΠΑ δεν ξερουμε επ ακριβως)
  ΕΜΖ ΜΕΚΟ: Ολλανδια, Γερμανια, ΗΠΑ, Ισπανια, Γαλλια
  ΕΝΑΕ (εδω γελαμε): ΗΠΑ (θα τα δωσουν αραγε ολα τα ναυπηγεια σε εναν παιχτη; Μυριζομαι προστιμα απο ΕΕ)
  Νεες Φρεγατες: Γαλλια, Γερμανια, ΗΠΑ (αν ισχυει πως θελουμε πλοια που υπηρετουν ή ναυπηγουνται) ή
  Ολλανδια, Γερμανια, ΗΠΑ (βασει λογικης, ενδιαμεσης και ΕΜΖ)

 42. Θαχουν άδικο οι ευρωπαίοι τώρα να μας ξεχ@σ@υν και δεν θα μπορούμε να πούμε και κουβέντα!
  Θα σου πουν άλλου τρως και πίνεις και άλλου….
  και θαχουν και δίκιο!Και οι αμερικανοί ευρωπαϊκο πλοίο πήραν δηλ ελεος!!!!
  Εκτός κιαν θελουμε να αυτοκτονήσουμε!
  Έχουμε την ευκαιρία πριν ξαναςφιξουν τα ζωνάρια να πάρουμε σωστά πλοία και όπλα,και να έχουμε τους τρεις μεγάλους κοντά και όχι απέναντι ξενερωμενους!
  Πάρε τις FREEM από Ντράγκι τώρα που τα σπάσε με τον Τούρκο ,βάλτους ότι γαλλικό όπλο μπορεις και δώσε και στην Γερμανία 2-214 ναχουν και μούτρα οι Πράσινοι να φωνάζουν για Τουρκία στην Μερκελ.
  Ανταυτου πάμε να τετράγωνησουμε τον κύκλο
  με Τράτες ,Μπουμπουκους,ανύπαρκτα ναυπηγεία και σαχλαμάρες….
  Πολύ θέλω να βγει η ΕΕ και να ρίξει βαριά καμπάνα να τους ξεφτιλίσει πιο πολύ αποτι είναι!
  Με εκτίμηση

  1. Αγαπητέ φίλε, οι ευρωπαιες εταιρες μας,χ@σμ@νους μας έχουν.ειτε αγοράσουμε ευρωπαϊκά, είτε όχι.μην περιμένεις τίποτε από αυτούς.βεβαια αν το παίξουμε πονηρά λαμπρή ευκαιρία να τσιμπήσουμε uh1y,ah1w,mlrs,M113A3,Μ109Α5 και πάσης φύσεως υλικό,που το βλέπουμε ως ξερολουκουμο.σε αυτή την περίπτωση να δώσουμε αλλά 18ραφαλ στους γάλλους, για να μην τους «κρυωσουμε»

 43. Τσάμπα οι φωνές όλων μας στο ίντερνετ.
  Τυχαίο που τις τελευταίες μέρες κυκλοφορουν τα σενάρια για 500 cougar και 500 humvee μαζί με τα 1200 Μ1117?
  Οι τρατες έρχονται και φυσικά η ενδιάμεση δεν θα είναι σάπιοντερογκα γιατί και εμείς δεν τα. Θέλουμε/αντέχουμε και οι Αμερικανοί δεν. Θέλουν να μας δώσουν τόσο ισχυρά πλοία, δουλεύουν δεν δουλεύουν ακόμα και αποσυρμενα
  Η ενδιάμεση θα είναι οι Lcs οι γνήσιες τρατες.
  2-3 κομμάτια με προσθήκη αντιπλοικων και ίσως και mk56 στη θέση των hellfire για μερικούς essm.
  Πλήρης καταστροφή του ναυτικου.
  3 Lcs γνήσιες τρατες μόλις 3-4ετιας με μισό δις η μία με τα όπλα την υποστήριξη και την αναβάθμιση (να περνει μερικούς essm)
  Άρα 1μις δις εκεί και άλλα 4 δις για 4 εξελιγμένες τρατες Mmsc για να πάνε τα ναυπηγεία στους αμερικανους και τα 5μιση δις επίσης συνολικά στη λοκχιντ.
  Εκτος από τα 1200+500+500 οχήματα ίσως δωθεί και κανένα σαπακι Lsd 40ετιας και τίποτα ελικόπτερα από τα αποσυρμενα των Αμερικανών.
  Αυτή θα είναι η ακαταμάχητη προσφορά που είπε ο πρέσβης για να μας φάνε τα 5μιση δις και να αφοπλισουν το. Ναυτικό μας στην ουσία με 7 τρατες σύνολο για να κουβαλάνε και τα 7 ρομεο που πήραμε.
  Τουλαχιστον όταν θα μένουν οι τρατες μεσοπελαγα τα ρομεο θα κυνηγάνε υποβρύχια ας είναι και σταματημενη η τρατα.
  Κάτι είναι και αυτό.
  Αν υπάρχουν οι τρατες βέβαια να προσγειωθεί το ρομεο, αφού ακίνητες η με ελάχιστη ταχύτητα όταν παραδόσει πνεύμα το σύστημα μετάδοσης θα είναι ο τέλειος στόχος των μεμμετηδων.

  1. Μέχρι στιγμής για φορτηγά, αναγνωριστικά ελικόπτερα, ταχύπλοα ανορθόδοξου πολέμου και άλλα δεύτερης σημασίας οπλικά συστήματα υπάρχει κάποια κινητικότητα από τις ΗΠΑ. Αν δεν δω στρατηγικής σημασίας όπλα δεν πείθομαι για την ειλικρίνεια και την αξία της στρατηγικής συνεργασίας. Χρήσιμα όλα αυτά αν είναι σε καλή και λειτουργική κατάσταση, εξυπηρετούν διάφορες ανάγκες του ΕΣ, αλλά η συμβολή τους στο ισοζύγιο ισχός είναι μικρή. Να δεχτώ και την αξία των συνεχών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων με τους αμερικανούς που πολεμάνε συνεχώς. Να δεχτώ και την αξία των ασυρμάτων και άλλων ψιλών που μας δίνουν. Όμως το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η τουρκική απειλή. Όσο δεν το αναγνωρίζουν έμπρακτα οι ΗΠΑ και κρατούν ισορροπίες μεταξύ επιτειθέμενου και αμυνόμενου, προσωπικά δεν τους εμπιστεύομαι.
   ΑΚόμα όμως και να μη μας δώσουν στρατηγικά όπλα, μια εμβληματική κίνηση υποστήριξης της Ελλάδας στην επέκταση των 12νμ και της οριοθέτησης της ΑΟΖ θα ήταν ισχυρή απόδειξη της στρατηγικής σχέσης.
   Από τη άλλη αν μας αναγκάσουν να καταστρέψουμε το ΠΝ αγοράζοντας MMSC με ενδιάμεση LCS τότε καλύτερα ας τα πάρουν πίσω τα φορτηγά και τα ανατρεπόμενα που μας δίνουν, να βγούμε κι απ την υποχρεώση.

   1. @Chris
    Σιγά, έδωσε 9 εκ$ για κάποιους ασύρματους της Harris, μια βυθοκόρο και κάτι μύρια ΘΑΑΑΑΑΑΑΑ… Πήρε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα (παίζουν γερά και λόγο ΝΑΤΟ) και πάει να φορτώσει 5,5 δις$ Playmobil. Κατάντια, η και καλά στρατηγική συμμαχία… Και αυτή paper project.

 44. Εξομολογηθείτε όλοι την αμαρτία σας…

  Το άρθρο παρουσίαζε ένα πλοίο σχεδόν 7.000 tn, με 48 κελιά,ι ένα σωρό όπλα και πολλά άλλα καλούδια, και …..

  το μάτι σας καρφώθηκε αλλού…

  Τις ζαχαρώσατε τις κορβέτες έτσι? 1.600 τόννοι, καλύτερες από τις MMSC, καλύτερες και από τις ΜΕΚΟ, και θα τολμούσα να πω σχεδόν καλύτερες από τις Gowind που είναι διπλάσιες σε μέγεθος…. Αν είχε άλλο ένα ΜΚ41 , ο εφιάλτης μου θα ήταν μην ακούσω τιμή (φαντάσου να ήταν κοντά στα 220 εκατ την μία που μας κόστισαν οι Super Vita, η εθνική μας ΤΠΚ που παραλήφθηκε σε διπλή τιμή και 15 χρόνια μετά, όποτε μιλάμε για εθνικό πλοίο, φορτηγό, η οτιδήποτε άλλο, σε αυτήν πάει ο νους μου)

  1. Καθόλου δεν τις ζαχάρωσα!!!

   Πολύ μικρές!!!

   Υπόστεγο για το ελικοδρόμιο έχουν?
   και με ελικοπτερο»των 10 tn??

   Εδώ οι τουρκικες ADA στους 2400tn/100m έχουν πρόβλημα με το καιρό φαντάσου αυτές στους 1600tn/84m!!

   Και 32 ESSM @ 8 cell MK41 δεν μπορούσαν να μπούνε στις GOWIND @3000TN των UAE και θα μπούν σε αυτό το καρυδότσουφλο??

   CAN WE GET SERIOUS??

   Δεν το σχολίασα διότι το θεωρώ [paper project pou δεν αξίζει να ασχοληθούμε αλλα αφού το έθιξες είπα να το t να το σχολιάσω!!!

 45. Εγώ θα πήγαινα σε αυτούς και θα τους έλεγα καλό το μινι ΑΒ, αλλά εγώ θέλω να πάρεις την κορβέτα, να την τσιτώσεις στο μέγεθος να πιάσει τους 4,500 tn (3πλάσια) βάλε και 40 κελλιά γα 32 ESSM και 32 SM2, ΄βάλε RAM, Phallanx και ECM, κάνε μια καλή τιμή και κλεισαμε.

   1. Εεε εντάξει συμφωνώ, το πιο value for money η Arrowhead είναι και επειδή βγαίνει φτηνή και είναι μεγάλη σε μέγεθος μπορείς να την φορτώσεις με 100 όπλα και ραντάρ.

    Θα ππροτιμούσαα Freda αλλά αυτή βγαίνει στο διπλάσιο κόστος, οπότε εδώ αν πάρουμε 4 Arrowhead, περισσεύουν λεφτά να κάνουμε τρομερά μπαλώματα σε όλα τα σώματα του στρατού, αλλά λέμε όλα, την επαύριο θα είμασταν κομπλέ παντού

 46. Αν πράγματι έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση είναι προς το συμφέρον μας ακόμα και αν δεν επιλεχθεί τελικά. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται προς το παρόν η διαγωνιστική διαδικασία (ανταγωνιστικός διάλογος λέγεται αυτό που γίνεται τώρα) να πηγαίνει σχετικά καλά.
  Αν ήταν όλα στημένα κανένα σοβαρό ναυτικό δεν θα κατέβαζε προτάσεις. Εκτός εάν κάποιοι επιμένουν ( που επιμένουν γιατί ταιριάζει στο αντιπολιτευτικό τους αφήγημα) ότι ο Πρωθυπουργός τα έχει κάνει πλακάκια με Γαλλία, Αμερική, Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία κτλ για να πάρει μίζες. Τι να πω! Τέτοια επιρροή ο Μητσοτάκης!
  Αλλά να μην λέγονται αντιφατικά πράγματα όμως. Ή η επιλογή της νέας φρεγάτες θα πάει καλά και θα το χρεωθεί ο Πρωθυπουργός, ή θα πάρουμε σαπάκια και πάλι θα το χρεωθεί ο Πρωθυπουργός. Ή κάνει κουμάντο ή δεν κάνει. Αποφασίστε. Δεν μπορεί να του χρεώνουμε όλα τα αρνητικά και όταν γίνεται κάτι θετικό να λέμε υπέκυψε στην πίεση των ναυταίων και του internet.
  Κατά τα λοιπά μην το συνεχίζουμε με τις Fremm. Η Ιταλία δεν έχει ακόμα κατεβάσει πρόταση και μάλλον δεν θα το κάνει. Ούτε και η Γερμανία. Να μιλάμε επί υπαρκτών προτάσεων.
  Από τις υπαρκτές προτάσεις λοιπόν κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιχειρησιακά είναι η FDI HN. Όταν μάθουμε και τις άλλες διαμορφώσεις τότε να τις συγκρίνουμε.
  Για τους SM2 τα είπαμε και εχτές μην τα ξαναλέμε. Συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν ότι δεν αποδεσμεύονται. Μακάρι αλλά δεν!
  Πάντως κάρι δεν πάει καλά με αυτή την πρόταση της gibbs. Χμμμμμ…

  1. @Γιωργος
   Δεν έγραψα εγώ ότι οι Ιταλοί προσφέρουν 4+2 FREEM αγαπητέ.Πιασε τον Νεδο,την Πτώση,το defencereview,το το το και μάλωσε τους….
   Με εκτίμηση

   1. Καταλαβαίνω την οπτική σου και γενικά σέβομαι τις απόψεις σου, ωστόσο ακόμα και από τις πηγές στις οποίες παραπέμπεις διαφαίνεται ότι από τις συγκεκριμένες χώρες δεν υπήρξε τίποτα περισσότερο από μία κάποιου είδους εκδήλωση ενδιαφέροντος και όχι συγκεκριμένη πρόταση πόσο μάλλον BAFO. Μένει βέβαια αυτό να επιβεβαιωθεί, όλοι απόψεις εκφράζουμε.
    Επίσης με εκτίμηση!

    1. Μου κάνει εντύπωση όμως φίλε Γιώργο γιατί πριν λίγες μέρες μόνο γράφτηκε για άλλες 4Freem για Αίγυπτο …
     Τι να πω ρε παιδιά ,τα μυαλά μας έγιναν σαλάτα με αυτές τις φρεγατες…

 47. Παράλογα πράγματα, οι Αμερικανοί πέρνουν πλοία από Fincantieri και εμείς κοιτάμε κοτατερόγκα, μμσζρεμούλγκα και babyAB.
  Μάλλον περιμένουμε την γερμανική πρόταση για την οποία δεν ακούσαμε και πολλά.
  Το ίδιο και για την ιταλική, με 4+2 fremm ενδιάμεση και αν μπορούσαμε να μπούμε στο πρόγραμμα ffgx και με τα ναυπηγεία, θα ήτανε ιδανικό.
  Με 5 δις άραγε πόσες ΤΠΚ θα μπορούσαμε να πάρουμε;
  Το θέμα είναι ότι αυτή η φρεγατοσχιζοφρένια πρέπει να τελειώσει, το έχουμε ζαλίσει, δε πάει άλλο, βγάλτε επιτέλους μια απόφαση, να βρούμε τον ύπνο μας….όλα εκτός mmsc.

 48. η διαδικασια εχει πολλα κενα παντως

  μονο οι Γαλλοι ειπαν αυτο το πλοιο σας βαζουμε και ραμ με 32 αστερ κοστιζει 1.05 ΜΕ ΟΠΛΑ και ΦΟΣ

  ποιος αλλος μπορει να κανει τετοια προταση απο τα φαβορι?

  μπορουν να κανουν μονο με essm2 αρα ειναι πισω σε καθε περιπτωση επιχειρησιακα εκτος και αν πουν εγω με essm σου δινω 6 η και 8 φρεγατες

  οποτε το ναυτικο θα αποφασισει αναμεσα σε ποσοτητα και ποιοτητα.

  οι μονοι που μπορουν να βαλουν στο πακετο απο τωρα sm2 ειναι οι αμερικανοι αλλα ολως τυχαιως το πλοιο τους δεν περνει

  οπως ειπα και χθες εμεις θα επρεπε πρωτα να ρωτησουμε για sm2 για τις ευρωπαικες προτασεις που εχουν τις δυνατοτητες και αν μας λεγαν οχι να αποφασιζε μετα το ναυτικο αναμεσα σε 4 μπελαρα η σε περισσοτερες αροου ( λογω τιμης)

  ισπανικες με εσσμ μονο αν αποφασισει η κυβερνηση για LM και ειμαστε μπροστα στη καταστροφη ( τρατες)

  1) ποιοτητα και επιχειρησιακη αναβαθλιση = μπελαρα

  2) αροου με εσσμ για ποσοτητα λογω τιμης και αξιοπιστια

  3) ισπανικες για να γλυτωσουμε τα χειροτερα

 49. Ώπα κάτσε τώρα έπιασα τη λογική της πρότασης της Gibbs.
  «Αγοράστε από εμάς το σχέδιο για mini ΑΒ το οποίο δύναται να φέρει τόσους mk41, με ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ προσθήκης sm2, τόσους essm κτλ. αλλά αγοράστε τους sm2 ΑΝ στους αποδεσμεύουν από US για το οποίο εμείς άλλωστε δεν δυνάμεθα να δεσμευτούμε και δεν έχουμε καμία δουλειά. Επίσης κατασκευάσετε όλες τις φρεγάτες σε δικά σας ναυπηγεία (γιατί εμείς δεν έχουμε ναυπηγεία και είμαστε σχεδιαστικό γραφείο) αν και όποτε γίνουν λειτουργικά με δική σας ευθύνη και δικό σας ρίσκο σε χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τις δυνατότητές σας».
  Χαιρετίσματα. Καλή πρόταση για άλλη εποχή όμως.

 50. Δεν ξέρω για τους υπόλοιπους αλλά έτσι όπως εξελίσσεται το θέμα, με έχει πιάσει μια αγωνία όμοια με όταν περίμενα τα αποτελέσματα των πανελλαδικών! Επιτυχία (7 προτάσεις) ή αποτυχία (mmcs)!

 51. This is Lockheed territory.
  Σιγά μην πουλήσει άλλη αμερικανική εταιρία προιόν που έχει και η Lockheed!
  Εδώ το προσπαθεί ολόκληρη Boeing και δεν τα καταφέρνει!!!!

  Πάντως σοβαρά αν είναι να αναλάβουμε το ρίσκο ενός νέου σχεδίου, custom built, ας πάμε στις ALS.
  Tι νόημα έχει να πάρουμε από το εξωτερικό;;;

  Η βρετανική πρόταση όσο καλή και αν είναι κολλάει πολιτικά. Είναι μια δύναμη που έχει πολλά συμφέροντα στην Αν.Μεσόγειο και τα οποία δεν ταυτίζονται σχεδόν ποτέ με τα δικά μας. Καλό είναι να αποφύγουμε τέτοιες περίεργες εξαρτήσεις σε κύριες μονάδες του στόλου μας. Ήδη τους δώσαμε μερίδιο.

  Oι Ισπανοί πως πάνε με την επανασχεδίαση των στεγανών; Βρήκαν άκρη ή ακόμα;

  1. Moνο που η ΑLS δεν υπαρχει, ειναι απλα μια μακετα της πλακας που οποιοσδηποτε μπορει να σχεδιασει.

   Ο Aylont στο Τwitter φτιαχνει 1 τετοιο πλοιο την ημερα.

   Δεν μπορεις να συγκρινεις ενα ναυπηγικο οικο οπως η Gibbs & Cox η την Damen που εχουν εκατονταδες ναυπηγους και μηχανικους με εναν τυπο στο φεισμπουκ που λεει οτι εχει σχεδιο για φρεγατα ALS. Ειναι εντελως κωμικη η συγκριση.

   Δεν αγοραζεις πλοια απο Βρετανια λεμε, εδω θα κατασκευαστουν οπως οι Σουπερ Βιτα που ηταν Βρετανικο σχεδιο. H Babcock δεν εχει ναυπηγεια, ειναι εταιρια σχεδιασμου και επιβλεψης εργων. Συνεργαζεται με ναυπηγεια και παρεχει τεχνολογια και επιβλεψη.

   Τα Ρανταρ, σοναρ, οπλα, πυροβολα, πυραυλοι που ειναι το 70% του κοστους προερχονται απο ΗΠΑ και Ευρωπη. Ναυπηγηση στην Ελλαδα θα ειναι ενα 25% του κοστους και οι Βρετανοι θα παρουν το πολυ ενα 5% για το σχεδιο του πλοιου, μεταφορα τεχνογνωσιας, εκπαιδευση, επιβλεψη εργου κτλ.

   1. @G_P
    Αγαπητέ, δεν είμαι υπέρμαχος των σχεδίων που δεν έχουν ναυπηγηθεί την ώρα που καιγόμαστε για άμεση απόκτηση πλοίων, αλλά δεν θα το απέκλεια για μελλοντικό προγραμματισμό ναυπήγησης ALS. Eπίσης, μην είσαι τόσο απόλυτος οτι είναι μόνο ένα σχέδιο στο Facebook. Oι αποκαλύψεις οτι :» Ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελούσε το σχέδιο της κορβέτας Als Class® 100, εκτοπίσματος 2.655 τόνων το οποίο εξέλιξε η σχεδιαστική ομάδα Als NSD (Naval Ship Designs) σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

    Ένα πρόγραμμα το οποίο το 2013 προχώρησε σημαντικά σε επίπεδο αρχικής σχεδίασης και ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων του ΓΕΝ, ιδιαίτερα στο σκέλος της ικανοποίησης των επιχειρησιακών απαιτήσεών του στην ΝΑ Μεσόγειο, και μετεξελίχθηκε στην φρεγάτα Als Class® 125, πλήρους εκτοπίσματος 5.000 τόνων.»
    Περισσότερα και αναλυτικότερα:
    https://veteranos.gr/pious-karfoni-o-stratigos-kostarakos-gia-ti-mi-kataskevi-tou-ethnikou-mas-pliou/

    https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/yetha/stratigos-kwstarakos-gia-tis-als-to-e8niko-ploio-kai-h-epimonh-aporripsh-twn-ellhnikwn-lysewn/136683/

  2. Φίλε, η ΑΗ140 είναι από τις μεγάλες φρεγάτες ίσος η μόνη που το πορτοφόλι μας μπορεί να αγοράσει και σε αριθμούς. Νομίζω ότι οι πραγματικές ανάγκες μας καλύπτονται καλύτερα με μεγάλες (άνω των 5000tn) φρεγάτες.
   Επισεις, είναι το μόνο με εξαίρεση τις FREMM, που δεν είναι σχέδιο ή υπό ναυπήγηση και με δυνατότητες τμηματικής κατασκευής. Τέλος, πάντων συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα, τα συμφέροντα αλλάζουν δεν μπορείς να ξέρεις πως θα πάν τα πράγματα στο μέλλον. Τέλος, εμείς πρέπει να θέλουμε πλοίο που να μπορεί να πολεμήσει και να νικήσει η πολιτική επιρροή αλλάζει και δεν είναι και για πάντα.

  3. Να επηρεάζει άραγε και την F110 το γεγονός ότι η Νορβηγική F100 (Navantia-Lockheed) βυθίστηκε σχετικά εύκολα?

 52. Το άλλο σημαντικό που προκύπτει πάντως είναι πως επιβεβαιώνεται πως οι ΗΠΑ ΔΕΝ έχουν μεταχειρισμένο πλοίο ενδιάμεσης λύσης να προτείνουν. Είτε εμείς τους έχουμε ξεκόψει πως δεν θέλουμε tico είτε δεν θέλουν οι ίδιοι να μας δώσουν. Πάντως ΑΒ ούτε στα όνειρα μας. Φαντασιώσεις κάποιων πολύ «σοβαρών» εντύπων ήταν αυτά.

  Τελικά η ταχύτητα των MMSC έγινε γαργάρα ως το σούπερ πλεονέκτημα;

  Και γιατί βάζουν SCALP Naval οι άλλοι; Τελικά οι Tomahawk δεν αποδεσμέυονται;;;; Τι πέφτω από τα σύννεφα. Μα το «σοβαρό» περιοδικό έλεγε πως εμείς απλά δεν τους ζητάμε. Αλλά ζητάμε να πληρώσουμε από την τσέπη μας integration γαλλικού όπλου με το AEGIS?? Που θα κοστίσει ο κούκος αηδόνι;;; Περίεργα πράγματα!!

  Κάτι μου λέει πως τελικά ούτε οι SM-2 είναι αποδεσμεύσιμοι για εμάς.

  Έχουμε πάντως φάει πολύ προπαγάνδα σε αυτή τη χώρα.

  1. @ Epam Papas

   Την συνεντευξη του ναυαρχου Στελιου Φενεκου την ειδες? Προφανως οχι. Εκει λοιπον μιλαει για τη συζητηση που ειχε με τους Αμερικανους το 2013-4 για την αποκτηση μεταχειρισμενων Ticonderoga, και μαλιστα επισκεφτηκε και το πλοιο Phlippine Sea. Ξερεις ποσο ηταν το κοστος συντηρησης καθε χρονο για ενα πλοιο?? Πανω απο 30 εκατομμυρια θα εβγαινε για εμας. Δες ποσος ειναι ο προυπολογισμος του ΠΝ καθε χρονο για τη συντηρηση ΟΛΟΥ του στολου και θα δεις γιατι δεν μπορουμε να παρουμε Tico.

   Αυτα περι Scalp Naval πανω σε Αμερικανικο πλοιο ειναι αστειοτητες. Κανενας δεν ζητησε Scalp για τις φρεγατες, ουτε τα χρειαζομαστε, και απορω γιατι αναπαραγεται αυτη η ανοησια, καθως ανοησια ειναι η συζητηση για Scalp Naval. Εαν το ΠΝ θελει δυνατοτητα κρουσης στη στερια, θα μπορουσε πολυ ευκολα να τοποθετησει 16 πυραυλους κατα πλοιων σε καθε φρεγατα με δυνατοτητα κρουσης στη στερια (Land attack) οπως Exocet, NSM, RBS-15.

   Εαν θελαμε τετοιες δυνατοτητες ειναι πολυ πιο ευκολο να αποκτησουμε πολυ περισσοτερα τετοια οπλα για την ΠΑ, αλλα και ρουκετοβολα με βεληνεκες 300+ χιλιιομετρων, βαλλιστικους πυραυλους οπως ο LORA για τον ΕΣ ωστε να γινει διασπορα τετοιων οπλων στα νησια του Αιγαιου, Κρητη και στη Θρακη. Το ΠΝ να επικεντρωθει στον ρολο του που ειναι η προστασια των θαλασσων, του βυθου και ΑντιΑεροπορικη αμυνα.

   Τελος, η ολη ιστορια με τους Scalp Naval αρχισε απο Νaval Group και στη συνεχεια την υιοθετησαν οι οπαδοι της Belharra, καθως το πλοιο δεν ειχε τιποτα ουσιαστικο να προσφερει. Ενα υποεξοπλισμενο πλοιο, με εντελως αδοκιμαστο ρανταρ το οποιο θα κατασκευαστει σε ελαχιστα κομματια, χωρις CIWS , χωρις ΕCM και κοστος 1+ δις το πλοιο. Σε μια επιθεση κορεσμου θα πηγαινε στον πατο.

   Ειναι πλοιο ΜΟΝΟ για το Ιονιο, γι αυτο ειπαν οτι θα εχει και Scalp Naval, αρα θα μπορει να βομβαρδιζει την Τουρκια απο το Ιονιο, καθως στο Αιγαιο και Ανατολικη Μεσογειο δεν θα μπορουσε να παει ουτε για αστειο.

   1. @ G_P

    Τους Scalp Naval τους χρειαζομαστε, ευκαιριες για τετοια οπλα
    δεν εχουμε συχνα.
    Η ΠΑ δεν μπορει να κανει τα παντα και για την ακριβεια
    με τους S-400 και τους αμετρητους λαθρομεταναστες
    μπορει και να μην προλαβει να κανει τιποτα.
    Ο σουλτανος εχει τον σχεδιασμο του και καθε αδυναμια του,
    μεθοδικα την μετατρεπει σε πλεονεκτημα.
    Που ειναι τα LORA απο τον περιουσιο ;
    Αλλα εχει σκοπο να μας δωσει που δεν κανουν διαφορα.

  2. @Epam Pasa

   Δεν εχουν οι ΗΠΑ μεταχειρισμενα πλοια να μας δωσουν; Εεεεεχουν………Δυστυχως. ☹
   Και ψαχνουν «χωματερή» για να τα ξεφορτωσουν, και δη με το αζημίωτο.
   Για ψαξε λιγο καλυτερα….

 53. Παντός το παιχνίδι με τις MMSC πρεπει να έχει τελιοσι.Εχω γνωστούς στην Γερμανία,Ολλανδία,Γαλλία και στα μυνήματα με ρωτούν αμα η αμερικανοί μας «τάζουν little crappy ship»..

  Δεν θα υπάρχει μόνο ένα ελλαδικό σκάνδαλο,θα γίνουμε και ρεζίλι διεθνώς. Το πιο παλιό/ιστορικό ναυτικό τις Ευρώπης αυτοκτονεί επιδι ετσι μας τάζουν Η νταβατζήδες τις LM.

  Δεν θέλω ν πιστευο οτι το ΠΝ θέλει να ζήσει τετια κατάστασης για της επόμενες Δεκαετιες.
  Και να λέει το διεφθαρμένο πολιτικό μας σύστημα οτι θέλει.

  1. Εύκολα θα σταματήσουν οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης αν εκτός του ενός mk41 για 32 essm και των 3 μονών εκτοξευτων για 3 VL Asroc, μπουν και άλλοι 3 μόνοι για 3 αντιπλοικους μεγάλης εμβέλειας Lrasm.
   Όλοι αυτοί και asroc και Lrasm είναι της LM.
   Τεχνικά θεωρώ είναι απόλυτα εφικτό.
   Μετά δε θα μιλάει κανένας.

   1. @Sapionderoga

    Νο Sir!
    Και τα τεραστια προβληματα αξιοπιστιας που αντιμετωπιζει στο USN ; Και η ελλειψη σοναρ γαστρας; Και το επιπεδο θορυβου; Το μετριο ρανταρ; Η τεραστια τιμη του σε σχεση με τις δυνατοτητες του; 1 δισ. $$ για πλοιο υποδεεστερο απο τη γερμανικη Α200 που ειναι 40 % φθηνοτερη; Δε νομιζω.

    Με τα λεφτα που θελει η Λοκχηντ για τους «Μίμηδες» παιρνουμε 4 Α200 και 2 υποβρυχια 214, ενω περισσευουν και κατι ψιλα για αλλες αναγκες.

    1. @ NF

     Δεν αναφέρεις τα σημαντικότερα προβλήματα της mpoumpouko τράτας

     A) Προδιαγραφές επιβιωσιμοτιτας δεν είναι σε επίπεδο φρεγάτας

     B) Επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας
     Δίνονται ως 5000NM στους …10 KNOTS ενώ οι [email protected] έχουν την ίδια εμβέλεια με 15KNOTS!!

     Μονο για το (A) το πλοίο έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την αρχή της διαδικασίας
     Το αμερικανικο ναυτικό δεν το κατατάσσει ως φρεγάτα

     Η ίδια η LM έκρινε πως δεν τη συμφέρει να κάνει τις σχεδιαστικές αλλαγές που απαιτούνται για να καλύψει τις προδιαγραφές φρεγάτας για το FFG

  2. @Αγγελος
   Το πολιτικο συστημα ειναι πραγματι διεφθαρμενο, αλλα δεν αποφασιζει αυτο για τις φρεγατες. Αντε παλι να τα επαναλαβουμε:

   Το Συνταγμα και η αρχηγικη δομη των κομματων καθιστα τον εκαστοτε Πρωθυπουργο παντοδυναμο κοινοβουλευτικο Δικτατορα της ελληνικης Πολιτειας.
   Οι Υπουργοι, ο ΠτΔ, η Βουλη, ειναι απλοι κομπαρσοι στο πολιτικο σκηνικο, γλάστρες και ντεκόρ, η Αντιπολιτευση μπορει μονο να φωναζει, ο Τυπος ειναι εν πολλοις εξαγορασιμος με διαφορους τροπους. Οι βουλευτες ειναι μετριοτητες και ακολουθουν παντοτε ως προβατα των Αρχηγο τσομπάνη, μην τυχον και θυμωσει και τους πεταξει εξω απο το κομματικο μαντρί (και τα ψηφοδελτια), οποτε θα τους φαει ο κακος λυκος.
   Ουτε μια πετρα δεν μπορει να κινηθει ανευ της βουλησεως του Μονόχειρος, ο οποιος ειναι ο παντοδυναμος κυριαρχος της Ελληνικης Πολιτείας, ολο το υπολοιπο πολιτικο συστημα ειναι supporting cast. Ο Μονόχειρ και μονον ο Μονόχειρ βρισκεται πισω απο το γιγαντιαίο εκκολαπτόνενο σκανδαλο των ΜΜSC και ουδεις αλλος. Γιατι μονο εγω κατονομάζω τον ελεφαντα στο δωματιο;

 54. @NF
  Φίλε NF να συμφωνήσω με την ανάλυση σου για το προθυπουργικο κεντρικό σύστημα εξουσίας.
  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας πέρα από την αναξιοκρατία είναι ότι δεν υπάρχει η κλειστή αλυσίδα ελέγχου ώστε η μια εξουσία να ελέγχει την αλλη και πάλι να κάνει τους κύκλους της…..
  Απλα οι περισσότεροι δεν κάνουν η δεν θέλουν να κάνουν δίκη προθέσεων αλλά επι του αποτελέσματος αφού πλέον έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι και έχουν τελειώσει όλα , με αποτέλεσμα πάντα να τα λούζεται το πόπολο!
  Με εκτίμηση

 55. @Fylax1970

  Εθνοφυλακα, οι προθεσεις του Μονόχειρος ειναι ολοφανερες.

  Πριν ενα μηνα πρωην Αρχηγοι Επιτελειων και πρωην Προεδροι της Ακαδημιας Αθηνων δημοσιευσαν ανοικτη επιστολη, στην οποια αναφερουν επι λεξη

  Η επιλογή των νέων φρεγατών πρέπει να γίνει με βάση τα επιχειρησιακά κριτήρια που έθεσε το Πολεμικό Ναυτικό, τα βασικότερα των οποίων καθορίστηκαν, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια. Ανησυχούμε για τις πιέσεις που ασκούνται για την παράκαμψη των κριτηρίων αυτών

  https://www.kathimerini.gr/society/561303298/epistoli-prosopikotiton-agora-fregaton-me-ritra-amyntikis-syndromis/

  Ερωτω: Mε βασητα οσα προανεφερα περι πρωθυπουργοκεντρικου πολιτευματος, και με τα οποια λες οτι συμφωνεις, ποιός θα μπορουσε να ασκησει τετοιες πιεσεις στο ΠΝ;
  Ο Μονόχειρ και μονον ο Μονόχειρ.

  Διοτι οι μονοι που μπορουν να επιβληθουν στο ΓΕΝ ειναι αυτοι που ειναι απο πανω του στην Ιεραρχια. Ποιοι ειναι απο πανω του; Ο Αρχηγος ΓΕΕΘΑ, ο Υπουργος Αμυνας, και βεβαιως ο Μονόχειρ. Ας πουμε οτι τους πιεζε ο Παναγιωτοπουλος για να παρει μιζα απο τη Λοκχηντ, αλλα ο Μονόχειρ ηταν τιμιος. Τοτε το ΓΕΝ θα πηγαινε να διαμαρτυρηθει στον Μονόχειρα, ο οποιος θα εδιωχνε αμεσως τον Παναγιωτοπουλο. Δεν μπορουν ομως, διοτι ολο αυτο εκ του Μονόχειρος εκπορευεται. Aυτος ασκει τις πιεσεις. Κοινως, το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι.

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

 56. @Fylax1970

  Η «σοβαρη» Καθημερινη ανηκει στο διαβοητο συγκροτημα Αλαφουζου και εχει καταντησει η ημιεπισημη «Εφημεριδα της Κυβερνησεως» κατι σαν τη Yeni Safak του Σουλτάνου.

  Ιδου λοιπον τι εγραφε η Καθημερινη στις 6-11-2020:
  «Εισηγηση ΓΕΝ για φρεγατες ΜΜSC απο τις ΗΠA……..η πρόταση είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τους διακηρυγμένους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης»

  https://www.kathimerini.gr/politics/561146554/eisigisi-gen-gia-fregates-ipa/

  Εισηγηθηκε το ΓΕΝ οτι θελει αυτα τα πλοια; Οχι βεβαια, ουτε ζωγραφιστα δεν θελει να τα δει. Και τοτε ποιός ειπε στην Καθημερινη να τα γραψει αυτα; Μα το περιβαλλοντου Μονόχειρος φυσικα, για να «φτιαξει κλιμα».

  Kαι τωραελα να μου πεις να δωσουμε στον Μονόχειρα το προνομιον της αμφιβολιας και το τεκμηριον της αθωωοτητος, και να περιμενουμε το αποτελεσμα αντι να τον βαραμε απο τωρα.

  Αν φωναξουμε, πρεπει να φωναξουμε τωρα, οχι οταν πεσουν υπογραφες και προκαταβολες, διοτι τοτε θα ειναι αργα. Αν φωναξουν παρα πολλοι, τοτε υπαρχει η αμυδρη ελπιδα να γινει κατι.

  ΥΓ: Τα ανωτερω δυο σχολια ειναι απαντηση και στον αγαπητο φιλο @ΠΦ, οποιος αρεσκεται ιδιαιτερως να με τσιγκλίζει, και ο οποιος αντι να πιστευει αυτα που βλεπουν τα ματια του , προτιμα να εχει μια μαλλον μεταφυσικη πιστη στον πατριωτισμο του Μονόχειρος.

  1. Πάντα οι αγορές όπλων είναι η ευκαιρία των πολιτικών για χρήμα για τους ίδιους αλλά και τα κόμματα τους
   Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση στο ότι το παρακάνει και είναι ξεδιάντροπη
   Το 1979/80 ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε πει στους Αγγλους κατάμουτρα ότι οι Type 22 δεν κανουν γιατί «δεν δίνετε αρκετά»
   Ακολούθησε η απορία/ειρωνία τους ότι μέχρι εκείνη την στιγμή αφελώς πίστευαν ότι ο πελάτης πληρώνει
   Τους εντυπωσίασε τόσο η ξεδιαντροπιά που έκαναν βιβλίο την στιχομυθία και την αγορά των S από τους Ολλανδούς.
   Πλην όμως ανεξάρτητα από τι έγινε τότε κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι συγκεκριμένες φρεγάτες δεν άξιζαν
   Το θέμα είναι να γίνει κάτι αντίστοιχο και σήμερα

 57. @NF
  Συμφωνώ 100%!
  Ότι γίνει πριν την τζίφρα με το μαρούλι που την ακολουθεί.
  Ο λόγος που παρακινώ όλους ειδικά αυτούς που έχουν λόγο με επιχειρήματα και γραφουν στα διαφορά φόρουμ είναι αυτός ακριβως!
  Έστω και από το πληκτρολόγιο έχουν χρέος να παλέψουν για το σωστο και τούτη την Πατρίδα!
  Είναι πολλά που θέλω αλλά δεν μπορώ να σας γράψω!
  Ευχομαι μόνο να ενεργοποιηθούν όσοι περισσότεροι Έλληνες γίνεται για το καλο της
  Πατρίδας ,αυτών και των οικογενειών τους.
  Είναι πάντα χαρά μου ο διάλογος μαζί σου.
  Με εκτίμηση

 58. Mια ιντερνετικη ψηφοφορια

  και

  μια ανοιχτή επιστολή που θα στειλουμε μαζικά σε υπουργους και πρωθυπουργο με κυριο αιτημα:

  η επιλογη νεων φρεγατων να γινει με επιχειρησιακα κριτηρια και με κυριο μελημα την αμυνα της χωρας.

  μπορουν και τα παιδια της ιστοσελιδας αν θελουν να το τρεξουν

 59. Εγώ επιμένω στην ολλανδική σιγμα γιατί μπορεί να γίνει άριστο asw πλοίο (captas4 compact, kingklip2, torpedo MU 90, και το κυριότερο ηλεκτρική προωση) είναι από χώρα της ΕΕ και 3950 τόνους να είναι μόνο με 2mk41 και NS110 χωρίς apar (1 η 2).
  Επισης θεωρώ πως χωρίς το! Apar δεν είναι καταδικασμενο το πλοίο μακροπροθεσμα να μην μπορεί. Να πάρει SM2 τελευταίας έκδοσης ενεργής καθοδήγησης που αναπτύσσονται τώρα και σε 10 χρόνια θα είναι έτοιμοι.
  Με το ανιχνευτή του Sm6 αν θυμάμαι καλά.
  SM2 παλιότερης έκδοσης που πιθανόν μας από δεσμεύονται πιο εύκολα άμεσα δεν έχει νόημα καθώς χρειαζονται καταυγαση και σίγουρα apar.
  Σε 10 χρόνια κάνεις δε ξέρει τι θα γίνει και αν η Τουρκία τα σπάσει τελείως με τους Αμερικανούς μπορεί να μας αποδεσμευτουν τετοια όπλα.
  Ο sm2 ενεργής καθοδήγησης θα είναι σχετικά ίδιος με τον aster30,,από απαιτήσεις καθοδήγησης και δεν βλέπω το λόγο το NS110 που είναι ενα καθόλα σύγχρονο ραντάρ της thales και μπάντας S όπως και το SeaFire, να μην μπορεί να έχει 5-6 πυραύλους στον αέρα ταυτόχρονα και αφού έχει και 2 stir/fcr της thales επίσης όπως και η μπελαρα (όταν δεν παίρνει apar) να μην μπορεί να έχει 2 η SM2 η essm2 στη τελική φάση.
  Eιμαι αισιόδοξος ότι μετά το 2030 με τους προηγμενους SM2 το πλοίο και χωρίς apar θα μπορεί να έχει 32 essm2 και 8 SM-2 στους 2 mk41.
  Και καθως θα είναι κορυφαίο ανθυποβρυχιακα
  και θα έχει και 3 ciws (Ram21, strales, millennium35) ένα τέτοιο πλοίο με750- 800 εκρια τελική τιμή το πολύ θα είναι άριστο πολλαπλόυ ρόλου.

  1. εχει πολλα μειονεκτηματα οτι ειναι σχεδιο και οτι δεν υπηρετει και μπορει να μην υπηρετει σε αλλο ναυτικο

   επισης και το κυριοτερο δεν το επελεξε ουτε η ιδια η Ολλανδια

   η Ολλανδια επρεπε να κατεβει με το πλοιο που επελεξε για αντικατασταση των Μ

   Η καναν μεγαλη μ….ια ή υποτιμησαν το ελληνικο ναυτικο σε σχεση με το δικο τους..

   μας εκτιμησαν ως μικρη και φτωχη χωρα αλλα ξεχασαν την ναυτικη ιστορια και κυριως την απειλη που εχουμε.

   οπως γραφτηκε και στον ιγνατιου προτεραιοτητα ειναι πλοια που κατασκευαζονται ηδη

   με απλα λογια Η Βρετανια η Ολλανδια και η Γαλλια επελεξαν προσφατα πλοιο

   και ουτε η Ολλανδια δεν επελεξε τη σιγμα οι αλλοι δυο μας προσφεραν οτι επελεξαν και οι ιδιοι

   εμεις τι ειμαστε τα πειραματοζωα της damen?

   1. και η ισπανια το ιδιο!!!!

    το ιστορικο βρετανικο ναυτικο μας προσφερει οτι επελεξε προσφατα

    το μεγαλο Γαλλικο ναυτικο μας προσφερει οτι επελεξε προσφατα

    το ιστορικο και πολυπειρο ισπανικο ναυτικο μας προσφερει οτι επελεξε προσφατα

    και εμεις με αυτες τις επιλογες θα παρουμε σιγμα επειδη ειναι το σχεδιο ωραιο και η νταμεν ταζει και λεει?

    μονο τρελοι

   2. Οι oλλανδοι έχουν πρόβλημα επάνδρωσης των σκαφών τους (δεν κατά τάσσονται επαγγελματίες) αρα θέλουν ένα μεγαλύτερο πλοιο για καλυτερες συνθήκες διαβίωσης των πληρωμάτων σε αποστολές που πηγαιμό έρχονται συνεχια τον Ατλαντικό στις κτησεις τους στη Καραϊβική.
    Προτίμησαν έτσι ένα πλοίο 5μιση χιλιάδων τόνων από μια επιμυκησμενη κορβετα 4200 τόνων.
    Δεν υπάρχει τόσο ρίσκο ιδίως όταν δεν μπει και apar να βαρύνει το πλοίο και μόνο 2 αντί για 4 mk41.
    Η damen το γράφει από τότε που ξεκίνησε να χτίζει τις σίγμα εδώ και 10 χρόνια.
    Φτιαχνω πλοίο modular από 1700 έως 4200 τόνους.
    Και με τις gowind των Γάλλων έτσι είναι από τους 2500 τόνους των Αιγυπτίων πάμε στους 3100 των μαλαισιανων.
    Εύκολα χτιστικε το πρώτο πλοίο των μαλαισιων το ότι. Δεν παραδόθηκε ακόμα φταίει ότι χρεωκοπησαν τα ναυπηγεία τους οχι η naval που κατασκευάζει το πλοίο.

    1. θα επρεπε να τους το ζητησουν οι δικοι μας.

     οι δικοι μας οι ναυταιοι δεν θελουν ανετους χωρους?

     δεν θελουν πλοιο ιδιο με την επιλογη της χωρας προελευσης?

    2. Θα διαφωνήσω !
     Το εκτόπισμα @6000tn και το μέγεθος των ASWF βασικά υπαγορεύεται από τη ικανότητα να φέρουν το συστιμα AWWS ths THALES :SEA MASTER+ APAR2!!

     Για αυτό αρκετοί δεν πιστεύουν πως η SIGMA115 μπορεί να φέρει 4 MK41 VLS και
     APAR2 στους < 4000TN και με μονο 15m πλάτος!!

    3. Φίλε, το ΠΝ ήθελε 6 φρεγάτες AAW, παλίοτερα ξερογλύφοταν για τις Ολανδικές LCF των 40 κελιών. Τώρα μόνο επειδή η sigma θα έχει ηλεκτρική πρόωση πρέπει να πάρουμε ενα πλοίο που δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από μια gowind 3100. Τώρα για την δυνατότητα για μόνο 8 SM-2 δηλαδή 4 στόχους, εδώ φωνάζαμε για τις belharra που θα φέρναν 16 ASTER 30, δεν θα σχολιάσω περαιτέρω. Πάντος και οι ΑΗ140 μπορεί να πάρει ηλεκτρική πρόωση βέβαια με έξτρα κόστος, το καλό όταν έχει πλοίο με άπλετο χώρο.

  2. Δεν είναι αναγκαίο το APAR για καθοδήγηση των SARH SM2
   Πρέπει να μπούν FCR/Illuminators
   Καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις που έχουν βγει δείχνουν το πλοίο να έχει δυο THALES STIR 1.2
   https://www.thalesgroup.com/en/stir-tracking-and-illumination-radar
   Με δυο FCR έχεις μονο δυο βλήματα σε φάση τελικής εμπλοκής και ταυτόχρονα έναν αριθμό SM2 στον αέρα

   το AEGISs στα AB μπορεί να έχει 3 SM2 στη τελική καθοδήγηση και 10-12 στον αέρα
   για σύγκριση

   Αντίθετα το apar2 μπορεί να υποστηρίξει όσους πυραυλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο!!

   Το milenium δεν το έχω δει να αναφέρεται πουθενά για κανένα πλοίο από τα υποψηφια
   Μια χαρά μας κάνουν τα PHALANX από τις S με εκσυχρονισμό σε επίπεδο 1B

   1. Άρα συμφωνείς ότι και η ολλανδική και η αγγλική χωρίς apar με 2mk 41 με το NS110 για ραντάρ που θα έχουν και τα 2 stir, μπορούν μακροπροθεσμα με τους SM2 ενεργής καθοδήγησης να έχουν έστω 8 SM2! Τα πλοία δεν είναι κάταδικασμενα να μην έχουν ΑΑ πυραύλους μακρου βεληνεκούς ακόμα και χωρίς το apar.
    Phalanx δε μπαίνει τόσο εύκολα στο πεζουλακι κάτω από την γέφυρα που κανονικά μπαίνει ένα 3ο 20αρι nexter, και λόγω βάρους και κυρίως λόγω ύψους από το κουβουκλιο του phalanx που θα κρύβει την ορατότητα στη γέφυρα.
    Το millennium έχει το μισό βάρος και είναι πολύ χαμηλό.
    Και ακριβώς εκεί το έβαλε και ινδονησιακη μικρή σίγμα των 2400 τόνων. Κάπου είχα διαβάσει ότι οι ινδονησιοι είναι κατενθουσιασμενοι με τη πλεύση της μικρής τους σίγμα ακόμα και σε τροπικούς τυφωνες
    Εμάς που το πλοίο θα είναι το λιγότερο 3950 τόνους θα είναι φοβερό ακόμα και για ανατολική μεσόγειο.
    Αθάνατα ολλανδικά σκαριά οι κορτεναερ μας είναι 3500 τόνοι και δεν καταλαβαίνουν τιποτα

    1. Να επαναλάβω τη θέση μου πως δεν πιστεύω πως οι στρατηγικοί μας σύμμαχοι δεν θα μας πουλήσουν SM2 στη περίπτωση που δεν επιλέξουμε τη mpoumpouko τράτα!!

     Αλλα οι AH140 πάνε στους 6000+ TN
     Δεν παίρνεις πλοίο σε τέτοιο εκτόπισμα για να έχει μονο 2 MK41 και ESSM/NS110!!

     Το APAR2 έχει γραφει πως οι Ολλανδοί ζητάνε αλλα 50miL για να μπει στις SIGMA115

     Ο αντίλογος είναι πως τα πλοία @4000TNμε 15m πλάτος στους είναι μάλλον οριακά για να φέρουν το APAR (10 tn ta panels above deck!!)

     Αντίθετα οι AH @6000tn,19 m platos δεν έχουν τέτοια προβλήματα και το APAR είναι ΉΔΗ τοποθετημένο στις IVH και ολοκληρωμένο στο TACTICOS

     Αυτή ακριβώς τη λύση θα έπρεπε να συζητάμε με τη Babcock!!

     Το πλοίο αυτό με έναν 32 cell MK41 και τον συνδυασμό APAR2/NS110 μπορεί να μας καλύψει πλήρως ως AAW @ 600 mil Euros!!!

     Το PHALANX μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από το υπόστεγο όπου έχουν οι Δανοί @IVH το Millenium

     1. Βρε μπαγάσα τι το θες το ARAR2;
      Γιατί να μην βάλεις ότι έβαλαν οι Άγγλοι στα Τ-41;

  3. δεν μας λες ομως γιατι να μην παω σε gowind -doha για τετοιο πλοιο με αυτες τις δυνατοτητες και να δωσω πανω απο τα διπλα λεφτα στους ολλανδους …με τα 800+εκ που λες για σιγμα παιρνω ιδιο πλοιο σε δυνατοτητες …αλλα οχι ενα στα ιδια λεφτα αλλα 2.5 πλοια ….αντι για 4 λοιπον 10 τουλαχιστον ….μεγαλα κοροιδα ψαχνουν οι ολλανδοι

  4. @Romeo60

   Kαι εμενα μου αρεσουν οι Ολλανδοι. Ομως ακουω οτι «θελουμε πλοια που ηδη κατασκευαζονται».
   Ή τουλαχιστον αυτο διαρρεουν οι κυβερνητικοι.

   Πολυ φοβαμαι οτι οι κυβερνητικες διαρροες κυριολεκτουν, και τελικως θα παρουμε ακριβως αυτο, «πλοια που ηδη κατασκευαζονται».
   Δηλαδη;
   Δηλαδη τα LCS του USN που ειναι ημιτελη στη ναυπηγικη κλινη, και τα οποια το USN ψαχνει τροπο να ξεφορτωθει!

 60. Δημήτρη η ολλανδοι είναι υπεύθυνοι σε κάποια προγράμματα pesco (όχι στην εωροκορβετα που δεν συμμετέχουν κι ολας) και προτρεπουν και χώρες εκτός ΕΕ να συμμετάσχουν για μείωση του κόστους.
  Θεωρητικά μπορούν και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι να δείξουν ενδιαφέρον δε σημαίνει τίποτα.
  Εντελώς ανόητο και στοχευμενο εναντίον των Ολλανδών άρθρο.

  1. μαλλον ναι φαινεται πολυ στοχευμενο και λαικιστικο.

   εμεις παντως σε καθε τετοια περιπτωση πρεπει να θεσουμε βετο σε τουρκικη εισοδο

   αν οι σιγμα ηταν απεναντι στις αμερικανικες η ακομα και στις γερμανικες με τη καρδια μου να τις επιλεγαμε

   αλλα οπως προειπα το γαλλικο το βρετανικο και το ισπανικο ναυτικο που ειναι ολα στα κορυφαια του πλανητη επελεξαν προσφατα φρεγατες

   και μας τις προσφερουν ηδη δηλαδη εχουν μελετησει και αποφασισει και επιλεξει

   το να πατησεις εσυ πανω σε τετοιες επιλογες που ειναι σημερα στο πιατο σου ειναι αυτονοητο και μαλλον επιβεβλημενο.

   αν αυριο οι σιγμα επιλεγουν απο εμας και βγουν 1% προβληματικες και αναζητηθουν ευθυνες θα εχουν πολλαπλο βαρος με το ιστορικο απορριψης τοσο πιο safe επιλογων

   ns100 mk41 τα βρισκεις ανετα και στις αροου και στις φ110 μεγαλυτερα σκαρια που σε μια αναβαθμιση μπορουν και πιο πολλα.

   εκτος απο ενα ευελικτο ωραιο σχεδιο και την αξιοπιστια της εταιριας που δεν ειναι και τπτ φοβερα γεγονοτα η ολλανδικη υπερτερει μονο στην ενδιαμεση

   φυσικα και η Μ δεν ειναι κανα φοβητρο..

   πολλες φορες σε μια μπερδεμενη κατασταση μπορεις να σκεφτεις και αναποδα σεναρια

   εισαι τουρκος πιλοτος φ16 και ξεκιναει το μπαμ

   αποστολη σου να βυθισεις ελληνικη φρεγατα

   θες απεναντι σου τη μπελαρα με 32 αστερ? η τη σιγμα που πλεει τελεια στις φουρτουνες και ειναι ομορφο σχεδιο?

   εισαι τουρκος αναλυτης και σκεφτεσε το μελλον των απειλων απο Ελλαδα

   θες 6 αροου που στο μελλον μπορουν να γινουν αλλες 6 και να προσθετουν πραγματα να βγαζουν να βαζουν οτι γουσταρουν? και αντιαεροπρικες και γενικες απολα?

   η 6 σιγμα 4000 τονων 2 μκ με το ζορι και αυτο τελειωσαμε

   1. @Δημητρης Λ

    Aν εισαι Τουρκος αεροπορος ; Κανενα προβλημα. Θα εκτοξευσεις ΑGM-84 SLAM απο 150-250 km. Θα εκτοξευσεις πχ 4 ανα πλοιο ωστε να προκαλεσεις κορεσμο του αντιπυραυλικου συστηματος, και θα κανεις «καλοκαιρινη» την πανακριβη φρεγατα ΑΑW την οποια οι γκιαουρηδες πληρωσαν 1.2 δισ.

    Παντως τις πρωτες μερες δεν θα εχεις χρονο να ασχοληθεις με τις ελληνικες φρεγατες, διοτι θα δινεις αγωνα αλληλοεξοντώσεως με την Ελληνικη Πολεμικη Αεροπορια. Αν εισαι εσυ εκεινος που θα επιβιωσει, ο Ελληνικος Στολος Επιφανειας θα ειναι μετα ευκολη υποθεση.

    Αντιαεροπορικες φρεγατες = ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ

    1. Γιατί ρε Θείο το χαλάς έτσι το παιχνίδι των ναυταιων???
     δεν θα έχει το πλοίο RAM?
     με 4 πυραυλάκια θα κορεστεί???
     Πως θα σκάσουν μούρη σε κάνα γυμνάσιο με τις αιγυπτιακές FREMM?
     Με καμια ASW κορμπέτούλα που γραφεις??
     Aσε που δεν έχουμε και τίποτα σαν το MISTRAL!!
     Δεν πρέπει να ζητήσουμε κάνα LSD/LPD/WASP πως τα λένε από τους USAaious?
     Πως θα κυκλοφορούμε στη Ανατολική Μεσόγειο?

     1. @ CK
      Εχεις δικιο, μπορει να κορεστει και με λιγοτερα.

      Ειναι πια καιρος οι ναυταίοι να κατανοησουν τις οικονομικες δυνατοτητες της χωρας, και να ξεπερασουν το συνδρομο της Porsche.

      Μεχρι το 1980 που ηλθαν η «Ελλη» και η «Λημνος», την εβγαζαν αποκλειστικα με μεταχειρσμενα αμερικανικα αντιτορπιλλικα, της δεκαετιας του 1940. Καλομαθαν δυστυχως.

      Τι ακριβως θα πανε να κανουν στην Ανατολικη Μεσογειο; Να προστατευσουν κοιτασματα σεριου στη μεση του πουθενα, που κανεις δεν ξερει αν υπαρχουν, και αν υπαρχουν δεν ειναι καθολου βεβαιο αν ανηκουν στην ελληνικη ΑΟΖ, και αν ανηκουν ειναι αμφιβολο αν μπορουν να ανταγωνιστουν τα ρωσικα, και αν μπορουν ειναι αμφιβολο αν θα προλαβουμε να τα εκμεταλλευθουμε πριν εγκαταλειφθουν οι υδρογονανθρακες σε μερικες δεκαετιες λογω κλιματικης αλλαγης; Kαι πώς θα τα προστετευσουν, θα κατσουν απο πανω να τα κλωσανε, μην ελθει ο Τουρκος με το γεωτρυπανο να τρυπησει;

      Θελουμε υδρογονανθρακες; Πολυ καλα. Επεταση χωρικων υδατων στα 12 ν.μ. σε Θασο και βορειες ακτες Αιγαιου, ωστε το μεγαλο επιβεβαιωμενο κοιτασμα του Μπάμπουρα να βρεθει εντος χωρικων υδατων, και παμε να το αντλησουμε. Και για αυτο θελουμε αντιαεροπορικες φρεγατες; Τι να τις κανεις, αμα δεν εχεις τα @@…………….

      βγαλουμε το μεγαλο επιβεβαιωμενο κοιτασα του Μπάμπουρα λιγο εξω απο τη Θασοκοιτασμα πετρελαιο
      νωιστικα προς τα ρωσικα, και

    2. Οι αντιαεροπορικές φρεγάτες θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για την επίτευξη υπεροχής στον αέρα τα πρώτα κρίσιμα 24ώρα. Αν δεν επιτευχθεί υπεροχή την γ***σαμε έτσι κι αλλιώς, οπότε δεν νομίζω ότι έχει νόημα περαιτέρω διερεύνηση αυτού του σεναρίου.

 61. Φυσικά και η πρώτη επιλογή μου είναι η μπελά έχω γράψει απειρα σχόλια.
  Απλά βλέπω ότι κακώς η κυβέρνηση ζοριζετε να δώσει και φρεγάτες και ραφαλ στους Γάλλους μην την πούνε Γάλλο δούλη πολύ κακώς κατά τη γνώμη μου και θεωρώ τη σίγμα τη δεύτερη επιλογή μας και επιχειρησιακα και πολιτικά.
  Επισης αν πάρει 4 σίγμα με 3 δις και κάτι περισσεύουν και λεφτά για 3 σκορπινες γαλλικά υποβρύχια και μπορούμε να κάνουμε την ελληνογαλλικη συμμαχία ακόμα και έτσι πιο ισχυρη
  Τους Άγγλους τους σιχαίνομαι περισσότερο από τους Αμερικανούς.
  Βεβαια το πιο πιθανόν είναι να μιλάμε τσάμπα και οι τρατες των Αμερικανών να είναι ήδη κλεισμένες.

  1. ναι κιεγω δεν τους συμπαθω αλλα με εχουν εξοργισει οι ισπανοι που πριν ενα μηνα στα συμβουλια ηταν οι πιο τουρκοφιλοι και τωρα μου ηρθε ο ισπανος πρωθυουργος και πιεζε κιολας για τη φρεγατα τους

   με τι μουτρα ρε κλοουν

   οι αγγλοι παρολο σιχαμεροι ειμαι βεβαιος οτι οτι συμφωνησουμε θα προσπαθησουν να ειναι κυριοι οτι και να γαυγιζουν οι τουρκοι… εχουν ενα κυρος και για αυτο ζουνε.

   εγω θα εβαζα στη τριαδα κατα σειρα

   1) μπελα

   2) αροου

   3) ισπανικη

   και θα κοιταζα για εναν συνδιασμο των 2 πρωτων σε high low cost
   μεγαλα πλοια που μπορουν να πανε μακρυα ή να στοχευσουν μακρυα

   καλησπερα σας κυριοι ειμαι ο εκπροσωπος της Ελλαδας με στολο φρεγατων απο το βρετανικο και το γαλλικο ναυτικο

   προσκυνηστε

   1. @Δημητρης Λ

    Δε γινεται ρε κουμπαρε να παρουμε 4 Gowind 2500 και 2η μοιρα Rafale; Πανευτυχης θα ειναι ο μεσιέ Μακρόν. Κλεινεις γρηγορα και οικονομικα την τρυπα στην ανθυποβρυχιακη αμυνα του Αιγαιου, και οσο για τον τουρκικο Στολο Επιφανειας, δεν θα τολμησει να ξεμυτισει απο τα λιμανια του, οταν εχει απεναντι τον συνδυασμο Rafale/AM39 Exocet

 62. Οι ΑΗ140 μπορούν να έχουν Όλανδικά ηλεκτρονικά, Αμερικανικά όπλα και μηχανές. Μπορείς να μην βάλεις Βρετανικά συστήματα αν δεν τους πας.

 63. Πόσες δεκαετίες Η αμερικανοί ήταν απόλυτα «τουρκοφιλοι»;

  Ο Kissinger μαζί με τους Άγγλους τους έδωσε την Κύπρο.Το ξεχάσαμε τότε και πιραμε F-4E οπος ακριβος και η τουρκοι;

  Μέχρι το 2015 η αμερικανοί τους Τούρκους τους πουλούσαν οτι ήθελαν.Εμας Όχι.Εμις ΔΝΤ.Και moody’s,S&P etc μας είχαν trash.Τωρα με το διπλάσιο χρέος μας εχουν μια χαρα!

  Μασ σταμαται αυτό να πάρουμε ξανά και ξανά αμερικα;

  Γιατί ακριβος κύριοι σας ενοχλεί οτι η Ισπανοί πουλανε στους τουρκους;Η Η ολλανδοι;

  Σιγνομι αλλα αυτά δεν ειναι σοβαρα επιχειρήματα.

  Άμα η Ισπανοί Η Γάλλοι Η Η γερμανοι eτc μας δίνουν F100/Fremm DA/F124 και τέσσερες F110/FDI/A300 οπος τις θελουμε..θα πάρουμε..

  Και άμα παρουμε επιπλεον Rafale (που θα παρουμε!!) Τοτε δεν θα παρουμε FDI.

  Πόσο δύσκολο ειναι αυτό να καταλαβουμε;
  Δεν ιπειρχε πριν εβδομάδες είδηση ότι μας δίνουν Lafayette Mod & 12 Rafale μεταχειρισμένα σαν ενδιάμεση;

  Γιατί δεν προχορισε;

  Για μένα τα πράγματα παραμένουν απλα:Dassault & LM.Rafale & F110 …Εκτός αυτό το τρελλό με τα G&C εχει καπια βάση που δεν το πιστεύω με τίποτα.Αλλα αμα μπορεί να παρει η Dassault ολες Η αλλες γαλλικές εταιρίες πτεπει να κάνουν την πάπια.Και αμα πάρει η Dassault πρεπει να πάρει και η LM.Ετσι λειτουργούμε.Σαν κράτος υπό κατοχή.Δεκαετιες.Παρτε το χαμπάρι!

  Και η LM με τέσσερα F110 θα μας παρει πολλα περισσότερα € απο τα mmsc.Αυτο το σκέφτηκε κανις;

  Dassault & LM.

  1. @Αγγελος

   Και 2η μοιρα Ραφαλ και αντιαεροπορικες φρεγατες του 1.1 δισ. εκαστη ΔΕΝ γινεται. Δεν φτανουν τα λεφτα. Διαλεξε.

   Η ορθη επιλογη: 4 οικονομικα πλοια 2500-3500 τονων, γενικης χρησης, δηλαδη ελαφρες φρεγατες (πχ Α200, A3000) ή μεγαλες κορβετες (πχ Gowind 2500, ή Sigma 10514). Κοστος 2-2.5 δισ. το πολυ. Κλεινεις την τρυπα στην ανθυποβρυχιακη αμυνα στο Αιγαιο, παραλαμβανεις γρηγορα, και σου μενουν και λεφτα για επιπλεον Ραφαλ.

   1. Ναι.Και εγώ έχω δυσκολίες να καταλαβο τι τρέχει νε τα οικονομικά.Παμε για 210% χρέος.

    Ένα διαστιμα υπήρχε αυτό με τα FDI και σαν ενδιάμεση τα 12x μεταχειρισμένα Rafale.

    Τι εγινε με αυτο;

    Προφανος κάποιοι δεν ήθελαν να λήξει αυτόν το ζήτημα τόσο εύκολα και με λογικο τρόπο.
    Προτιμούν και παλιές M με NSSM αντί 11 επιπλέον Rafale/Meteor.

    Προφανώς τα λεφτα θα «βρεθούν.Τα τελεφταια 40 χρωνια σαν ο λογος ύπαρξής μας να ειναι να σώζουμε Dassault,LM,Siemens και κατι γερμανικές & γαλλικές τράπεζες που αλιος θα πήγαιναν στω Π**** το 2009/2010 και μας λένε και ζητιάνος από πανο.

   2. Το φτάνουν τα λεφτά ή δεν φτάνουν είναι σχετικό. Ακούγονται πολλά. Για νέα προμήθεια ρωσικών όπλων από την τουρκία, για ισραήλ κτλ. Αν ο σουλτάνος ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ, είναι βέβαιο πως θα βρεθούμε ωφελημένοι. Και αμιγώς στρατιωτικό να μην είναι το όφελος, δεν τους κοστίζει κάτι να μας αναβαθμίσουν την οικονομία, ώστε να μπορούμε να εξοπλιστούμε από μόνοι μας ή αντίστοιχα να πτωχεύσουν τους τούρκους και να παγώσουν όλα τα φαραωνικά προγράμματά τους.

    1. Η αλήθεια νόμίζό ειναι οτι θα πτωχεύσουν ολοι η «μη έχοντες» ανεξάρτητος που και η πλούσιοι θα γίνουν πιο πλούσιοι. Επίσης όπου και να βρίσκονται.

     Όπως πάντα.

 64. Καλησπέρα σε όλους,αν και σας διαβάζω αρκετό καιρό έχω κάνει μόλις 2-3 ποστ.Δεν θα το παίξω ειδικός αλλά με βάση την δική μου λογική και με γνόμωνα το τι χρειαζόμαστε και το τι λεφτα διαθέτουμε θα έκανα το εξής:6 Α140 με κόστος ανά πλοίο 650 εκ. συνολικά λίγο κάτω από 4 δις με τις 2 για AAW τις 2 ASW ΚΑΙ 2 GP και με fos και όπλα 1 δις παραπάνω.Μου έμενε χονδρικά μισο δις για ΜΕΚΟ ,αυτά τα σκαριά στο μέλλον αν επενδύσεις 1-1,5 δις γίνονται φόβητρο γιατί έχουν χώρο να βάλεις ότι θες ακόμα και από τις S κάποια απ’αρτια,θα κρατούσα 4 S με κάποια μικρή αναβάθμιση και θα είχα σύνολο 14 πλοία φρεγάτες, τις 2 ARROW AAW ,τις 4 ΜΕΚΟ GP και τις άλλες 4 ARROW ASW και GP και παράλληλα θα είχα και 4 S αναβαθμισμένες με τα απάρτια των άλλων .Οι Άγγλοι ναι μεν είναι φιλότουρκοι αλλά και οι υπόλοιποι εκτός των Γάλλων τι είναι?Και στην τελική θα έβαζα στις Α140 SILVER A50 και στο εγγύς μέλλον και Α70 για SCALP.Πέρνουν ότι θες και όσο αντέχει η τσέπη σου,παράλληλα θα έκανα παραγγελία για RAFALLE και ότι γαλλικό πύραυλο στρατηγικό έχουν.Γίνεται αυτό η είναι μια ιδέα ανεκπλήρωτη?

  1. Αν και γράφεις λίγες φορές όπως λες, η ιδέα δεν είναι κακή, όντως 1) η Arrowhead λόγω κόστους μας βοηθάει να πάρουμε πολλές και με πολλά όπλα, 2) επειδή πολλοί φοβούνται ότι δεν θα μας δώσουν SM2, μου άρεσε που στην ουσία λες, ΟΚ και τι εγινε? κοτσάρουμε Sylver με Aster κτλ και είμαστε μια χαρά.

   Μόνη διαφωνία μου είναι στα πολλά λεφτά για τις ΜΕΚΟ, εγώ θα έκανα την φτηνότερη αναβάθμιση, αυτή που είχαν πει με περίπου 150 εκατ και θα έβαζα στο πλάνο να αποσυρθούν την περίοδο 2030 περίπου που θα μπορούσαμε να τσιμπήσουμε τις LCF από την Ολλανδία (βασικά θα τις καπάρωνα από τώρα) που είναι τρομερά πλοία, καμία σύγκριση με ΜΕΚΟ και την βγάζουν ως το 2045 άνετα

   ΥΓ και να γράφεις πιο συχνά, κάθε ιδέα όταν εκφράζεται ευγενικά και με επιχειρήματα και όχι δογματικά ή φανατικά είναι χρήσιμη και εκτιμητέα.

 65. ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΝΕΧΩΣ ΓΙΑ PAPER PROJECT,ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΑ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ARROWHEAD,ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΟΛΑ…ΤΟ ΠΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΗΣΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΤΑ Υ/Β ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ….ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ Ο ΜΑΣΤΡΟ ΜΗΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ?ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ,ΗΤΑΝ ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΓΕΙΝ…ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΗΝ ΟΥΣΙΑ,H MMSC ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΡΟΛΩΝ,ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΥΤΟ,Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ GIBBS ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΡΕΣΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΜΕ ΚΟΒΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ 5 ΔΙΣ,Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΙΣΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ,Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ,ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΚΑΦΟΣ ΑΛΛΑΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ,Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΣΥΜΒΑΤΟΣ,ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΡΑΦΑΛ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ,Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ Μ,ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΑΡΚΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ,ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ,ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟ ΠΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ARROW ΜΕ ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΤΙΣ Τ 23,ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΟΙ

 66. Η χωρα μας πρεπει να ακολουθησει το παραδειγμα της Αιγυπτου
  και να αξιοποιησει με τον καλυτερο τροπο την κοντρα των Αραβων
  με τους Τουρκους, οπως και την κοντρα των μεγαλων για την
  αξιοποιηση των κοιτασματων.
  Αυτες οι κοντρες εχουν ως αποτελεσμα ενα παραθυρο φθηνου δανεισμου
  για εμας , που φυσικα δεν εχει σχεση με την εχθρικη για εμας ΕΕ.
  Οσο το παραθυρο αυτο ειναι ανοιχτο, πρεπει να δανειστουμε χοντρα
  και να καλυψουμε με το παραπανω τις ελλειψεις μας
  στους στρατιωτικους εξοπλισμους.

  Η κορβετολογια πρεπει να τελειωσει γιατι δεν μας προσφερει τιποτα.
  Το ΠΝ εχει αναγκη απο δυο διαφορετικα σκαρια.
  Ενα στο μεγεθος της Belharra
  και ενα στο μεγεθος της Arrowhead 140.
  Πρεπει να τρεξουν παραλληλα δυο προγραμματα.
  Υπογραφη με τους Γαλλους για τις Belharra
  για 4 Belharra με 3 Α50 και1 Α70 με ολες τις προδιαγραφες
  για ευκολη μετατροπη στο μελλον σε 4 Α70.
  Και αγορα του σχεδιου της Arrowhead 140 ,
  για την δημιουργια 10 Arrowhead 140,
  με Γαλλικο οπλισμο και συστηματα,
  αλλα και ολα τα προσθετα που σηκωνει το μεγεθος της.

  Ενδιαμεση θα ειναι η ρητρα στρατιωτικης συνδρομης με τους Γαλλους.
  Η ενισχυση με επιπλεον μεταχειρισμενα Rafale.
  Η αγορα αεροσκαφων εναεριου ανεφοδιασμου.
  Η αγορα SAMP/T.

  Το νους σας ρεμαλια που ελεγε ο Κωνστανταρας, μην μας φυγει η Γαλλια.

 67. Βρεττανικη πρωτοβουλια στο Κυπριακο, την οποια απερριψε Αναστασιαδης! Τι περιελαμβανε;

  Η βρετανική πρόταση μιλά για δύο κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια (community states). Θα ανήκουν στην ομοσπονδία και θα έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν τις δικές τους συμφωνίες. Θα δίνουν όπως καταγράφεται τη συγκατάθεσή τους σε αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν διεθνή θέματα και ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. Στο ενδεχόμενο που δεν θα υπάρχει ομοφωνία, η Κύπρος θα απέχει από τις διεθνείς ψηφοφορίες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει ένα υπουργικό συμβούλιο, δύο συμπροέδρους και υπάρχει στο πλάνο ένας συμβολικός πρόεδρος.

  https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/diplomatia/paraskinio-kai-antidraseis-gia-ti-bretaniki-protoboylia

  Δηλαδη; Δηλαδη οι Τουρκο»κυπριοι» θα ειχαν ολα τα προνομια του σχεδιου Α(υ)νάν («συμπροεδρο» , βετο, κλπ) αλλα και τα δικαιωματα ενος ανεξαρτητου κρατους, οπως το δικαιωμα να συναπτουν δικες τους διεθνεις συμφωνιες!
  Πιο αθλιο και πιο φιλοτουρκο σχεδιο δεν μπορουσαν να σκαρφιστουν οι Βρεττανοι. Ακομα και τωρα, που ζαχαρώνουν ελληνικο συμβολαιο για φρεγατες! Και καποιοι λενε σοβαρα να το δωσουμε σε αυτους! Απιστευτο!

  1. @ NF

   Πρεπει να καταλαβεις οτι οι Βρεττανοι θελουν να μεινουν με καθε τροπο στη Κυπρο.
   Αν αυτο το εξασφαλισουν με τους Τουρκους ή με εμας δεν τους απασχολει ιδιαιτερα.
   Δεν ειναι φιλοτουρκοι, ουτε φιλελληνες,
   μας ηθελαν διπλα τους για να μας χρησιμοποιουν για το συμφερον τους.
   Καποια στιγμη πρεπει να αναλογιστουμε οτι μακρια τους
   εχουμε μεγαλυτερη ζημια απο κερδος.
   Οπως και οτι κοντα στην Γερμανια εχουμε μεγαλυτερη ζημια απο κερδος.
   Καθως και οτι κοντα στον Αμερικανο η ζημια ειναι εξασφαλισμενη
   σε καθε μας βημα.

  2. @NF Οι Φλαμανδοί με το «βετο» που εχουν στο Βέλγιο μπλόκαραν αποφάσεις της Ευρωπαικής Ενωσης διότι έθεταν «βετο»στο κράτος του Βελγίου να αποφασίσει σχετικά για τις εν λόγω αποφάσεις.
   Κατι αναλογο ονειρεύονται οι Βρετανοι για την Κύπρο…. Αυτό το «βετο» αρεσει στους Βρετανους διοτι ξερουν απο πειρα (απο τα παλια) οτι με το «βετο» θα παραλύουν ολες τις σημαντικές αποφασεις τοσο σε επιπεδο «ομοσπονδης» Κύπρου αλλα και κυριως σε επιπεδο Ευρώπης.
   Εχεις απόλυτο δικιο φιλε μου , και εγω απορρώ γιατι σκεπτονται μερικοί φρεγάτες από τους Βρετανους …

 68. Μια ελπίδα πάντως ότι τελικά θα διαλέξουμε κάτι καλό είναι ότι μέχρι τώρα αν και σε πολλά γκρινιάξαμε, τελικά η τελική επιλογή δεν ήταν κακή.

  Μπορεί να είναι τυχαίο, μπορεί όμως και να σημαίνει ότι παρότι σου σέρνουμε τα μύρια όσα, πίσω από όσα φανταζόμαστε ότι συμβαίνουν, τελικά και γνώσεις να έχουν καλές και προθέσεις καλές.

  Για να δούμε, στην αρχή είπαν με τέλος Μαίου θα ξέρουμε, έτσι όπως πάει μάλλον θα πάει για Ιούνιο, θα κριθούν όλα την τελευταία στιγμή.
  -Ποια θα είναι η τρομερή προσφορά των ΗΠΑ που δεν θα μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη
  -Μπορούν να ρίξουν την τιμή οι Γάλλοι και να βάλουν επιπλέον οπλισμό και ECM?
  -Θα κατέβουν σοβαρά οι Γερμανοί και Άγγλοι?
  -Τι τιμή θα κάνουν οι Ισπανοί?
  -Θα αποδεσμευτούν οι SM2 ή με ότι καράβι συμφωνήσουμε θα φορέσουμε ευρωπαϊκά όπλα?

  Και να πω την αλήθεια, είναι κρίμα που δεν έχουμε βγάλει προδιαγραφές, όταν οι ΗΠΑ πήραν την Fremm αλλά ήρθαν και είπαν ξέρεις θέλω να βάλεις παραπάνω χάλυβα εδώ και εδώ και εκεί για να αντέχει περισσότερο, σκέφτηκα πόσο σοβαρό είναι το ΠΝ τους και πόσο επαγγελματίες. Γιατί να μην πούμε και εμείς κάτι ανάλογο?

 69. Η πτώση ανέβασε νέο άρθρο για τον Μίμη και γράφει ότι πλέον δεν είναι αξιοπρεπής η πρόταση αλλά εξαιρετική!!!
  Αχ, αυτά τα σοκολατάκια του κυρίου Πρέσβη, τους κακομαθαν και δεν μαζεύονται πλέον!

  1. @Nikiforos Fokas
   Αυτό το μπλόγκ θα επιμένει στους Μίμηδες μέχρι να σβήσει το φως του Ήλιου. .

   Τίποτα το καινούριο δεν υπάρχει εκτός απο ανοησίες. Α, ένα καινούριο είναι την αποκάλυψη στην φωτό του στριμώγματος συστημάτων φύρδην μίγδην κι όπου χωράνε, καθότι το πλοίο έχει μικρό βύθισμα και το βάρος πρέπει να ισομοιράζεται όσο γίνεται..

   Εντελώς ακατάλληλα, εκτός αν θέλουμε ακτοφυλακή για ως τον 15 μεσημβρινό. Αλλά τώρα γίνομαι .. «εμπαθής»..

 70. Και όποιος πλέον την αποκαλεί κορβέτα, αλουμινότρατα, άοπλη και για το Λιμενικό, το λιγότερο είναι εμπαθής!

 71. @Nikiforos Fokas
  Φίλε Νικηφορε μην τους παρεξηγείς.
  Από τα πολλά σοκολατάκια του πρέσβη έχουν πάθει ζαχαρω και δεν ξέρουν τι γραφουν όταν τους ανεβαίνει ….
  Αποκαλυπτικό άρθρο πραγματικά…
  Μάθαμε ότι δεν θα έχουν λέιζερ ,ούτε rail gun ,και θα αποφύγουν τα όπλα σύντηξης πλάσματος γιατί βάλανε ένα σωρό ελικόπτερα ,άσε που με τα προηγούμενα όπλα που ανέφερα υπήρχε πρόβλημα με υπερθέρμανση του αλουμινίου.
  Είναι πηγή εμπνεύσεις τα παλιόπαιδα …
  Το ένα μετά το άλλο μουρχονται…
  Σταματώ εδώ και ευχομαι να προσλάβουν και ταλαντούχους καρτουνιστες τώρα που το γύρισαν σε κόμικ …

 72. Έχει ήδη επιλέγει η mmsc. Όλη αυτή η διαδικασία στήθηκε για να πάει τι συμβόλαιο στην Lockheed. Απλά για να μην το κάνουν εντελώς απροκάλυπτα δέχτηκαν προτάσεις και από άλλες χώρες. Γιατί όμως δεν προκήρυξαν διαγωνισμό? Γιατί ήξεραν ότι θα ήταν η χειρότερη πρόταση και δεν θα μπορούσαν να τη δικαιολογήσουν. Αυτή φαίνεται καλή πρόταση αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει.

 73. αν επιλεγει η τρατα ενω εχουν κατατεθει επισημα και αλλες προτασεις καλυτερες ισως εχουμε και δικαστικους μπελαδες μετα.

  παντως σιγουρα θα εχουμε φοβερα δυσαρεστημενο τον μονο ισχυρο αληθινο μας συμμαχο.

  αλοιμονο αν παρουμε τρατες για τη συμμαχια με αμερικη και καποια στιγμη επανεκλεγουν οι κεμαλιστες

  αν εκλεγει και ο τραμπ ξανα παραλληλα…….

 74. Ποινικές ευθηνες-φυλακή για οποίους υπογράψουν για τις τρατες.
  Ακουγετε ότι τελικά θα αποδεχτούμε και ένα σαπιοτερονγκα.
  Δουλεύει δε δουλεύει μη αναβαθμισμενο μη συντηρημενο αρκεί που θα φτάσει στη Σούδα και θα δέσει, για να έχουν το άλλοθι πολιτικοί και στρατιωτικοί ότι να σας πήραμε και κοτζάμ καταδρομικο, μην γκρινιάζετε για τις τρατες, ο εθνικός μας προμηθευτής/ντανατζης η ΛΜ ειναι η ετιαρεια που έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη που είπε και ο μπουμπουκος

  1. Πρέπει να είσαι πολύ χαρούμενος και να κερνάς και καμια μπύρα!!!

   Το νέο μας πολεμικό πλοίο αναφαίρεταi πως θα είναι εξοπλισμένο με τους πολύ αγαπημένους σου CAMM και μάλιστα τους ER και quad packed!!

   Όχι δυστυχώς σε SYLVER αλλα σε MK41VLS!!

   Δεν είναι φοβερα νέα???

   Μια παγωμένη KAISER παρακαλώ!!

   XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA XA

   1. εντωμεταξυ τοση ξεφτυλα να ανεβαζεις αρθρο και 99% απο τους μονιμους αναγνωστες σου να σε κραζουν να σε ειρωνευονται και να υπονοουν για σενα δεν πρεπει να εχει ξανα υπαρξει

    τους φτυνουν και νομιζουν βρεχει

    εκει ομως επιμενουν για μια μπριζολα θα τα δωσουν ολα μεχρι τελους

    Γαλλια πρεπει να το ληξει το παιχνιδι στο παρα 5 υπαρχουν πολλοι τροποι μπορει να κατεβασει το κοστος στο ενα δις ανα πλοιο με καποια προσθηκη κιολας σε αυτο και να πει 4 συν ενα πλοια 5 μπελαρα εντος μπατζετ με την αναβαθμιση μεκο δωρο απο τη ναβαλ συν 2 λαφαγιετ δωρο απο μακρον

    και οπως επικοινωνιακα κανει η κυβερνηση που οτι καλο γινει τρεχει και λεει

    = με αποφαση Μητσοτακη κατεβασαμε τη γατα απο το δεντρο

    να βγει η Γαλλια λοιπον και να πει δημοσια λαιβ και επισημα

    με αποφαση Μακρον η Γαλλια θα στηριξει την Ελλαδα εναντι καθε απειλης
    και καθε πυρηνικης απειλης στο μελλον θα απαντησουμε εμεις.

    με αποφαση Μακρον πληρη συνεργασια των υπηρεσιων μας

    με αποφαση Μακρον μεγαλες ετησιες κοινες ασκησεις με Ελλαδα

    κλπ κλπ

    να δουμε παγιατ τι θα αναμασησει

    τελικα παγιατ στο πλοιο σου δεν εχει σμ2 τελικα?

    αλλα για τους ολλανδους π.χ. θα το αποδεσμευσετε ετσι για τη καλη καρδια.

   2. Έλα μου ντε.
    Πανυγηριζουν για τους camm er, αυτοί που μας τα είχαν κάνει τσουρέκια για τους Essm γιατί η Ιντρακόμ είχε 1% συμμετοχή.
    Πάντως παραδέξου ότι οι camm er είναι το μέλλον, το ΠΝ (αν ισχύει υτο που λέει η πτώση) αφού τολμά και βάζει ευρωπαϊκό πύραυλο σε αμερικανικό πλοίο, τότε σίγουρα και αγγλική ολλανδική ισπανική φρεγάτα στον mk41 θα έχουν camm er..
    Έτσι είτε αγγλική είτε ολλανδική με 2 mk41 χωρίς apar μπορούν και 32 camm er και 8 SM2, αφού το ραντάρ NS110 και τα 2 stir/fcr δεν θα ταλαιπωρούνται τόσο πολύ με την καθοδήγηση των camm er όπως θα γινόταν αν είχαν essm. Πολύ καλά νέα για τις 2 αυτές προτάσεις αν έχουν ελπίδες ακομα
    Παραδέξου επίσης ότι ο camm er ειναι η πρώτη προταιρεοτητα του ναυτικού μας το έχει δηλώσει άλλωστε και τον προτιμάει ακόμα και στην τρατα.
    Άρα και οι μπελες με 4Α50 μελλοντικά θα έχουν συνδιασμο Aster30 και camm er αφού οι Ιταλοί το έχουν πει χίλιες φορές ότι θα τον βάλουν σε 2αδες στον συλβερ Α50.
    Αφου τεχνικά θα το εφαρμόσουν πρώτοι οι Ιταλοί σε εμάς μένει μόνο η πιστοποίηση στο setis που και 30εκρια να είναι σιγά το πράγμα.
    Η μπελά δεν έχει αντίπαλο είπαμε και με camm er σε 2αδες θα έχει 20 aster30+24Camm-er.
    Απλα είναι πολιτική απόφαση να μην τα δώσει η κυβέρνηση τόσα λεφτά στους Γάλλους (κακώς φυσικά) και ραφαλ και φρεγάτες.
    Αν η σίγμα χωρίς apar με 2 mk 41 και με 32 camm er και 8 sm2 και με captas4 kingklip2 ΜU-90, και millennium μαζί με με Ram21 και strales δεν ξεπεράσει μάλλον σίγουρα τα 800 εκρια, άρα 3.2 δις σύνολο, μπορούμε με 1,8 – 2 δις το πολύ να πάρουμε 3 σκόρπινες με aip 2ης γενναίας και κυρίως mdcn που τόσο θέλει το ΠΝ.

    1. Η σίγμα μπορεί να γίνει και το τέλειο asw πλοίο με την ηλεκτρική προωση.
     Έχει και την τέλεια ενδιαμεση λύση, τις 4 Μ που σταδιακά 2+2 θα τις πάρουμε και θα τις έχουμε όλες έως το 2035. Αφού είναι συνομιλίες των μεκο μας.
     Πολιτικά είναι πολύ δυνατή χώρα στις οικονομικές αποφάσεις της ΕΕ στο Γιούρο γκρουπ και θα τους έχουμε με το μέρος μας και οι Γερμανοί θα το βουλώσουν αν μας πουν κουβέντα θα τους πούμε να ψωνίζουμε όπλα από Γαλλία και Ολλανδία από ΕΕ.

    2. Εάν η πιστοποίηση του CAMMστο SETIS είναι μονο 30mil γιατί δεν το ζητάμε αφού όπως λες το Ναυτικό τους θέλει τόσο πολύ???

     Ποτε οι Ιταλοί θα πιστοποιήσουν τους CAMM ER dual στους SYLVER

     Ποτε οι Βέλγοι θα αποσύρουν τις δικες τους M και ποσο χρονων θα είναι τότε??

     Εάν ο ESSM είναι στα 280kg και o CAMM ER στα 160kg ποιος έχει ποιο πολύ λίπος
     sorry ποιος έχει μεγαλύτερη εμβέλεια λόγω περισσότερου μεταφερομενου καυσιμου??

     Που είναι η KAISER μου??

     1. Στο έγραψα και σε άλλο σχόλιο δεν είναι μόνο η διαφορά
      των 120 κιλών ανά πύραυλο είναι το μέγεθος των κελιών.
      Είναι λιγότερο βάρος από το κάνιστρο του εκτοξευτή.
      Το ΜΚ-41 είναι το ίδιο ή μήπως μικρότερου μεγέθους;

      Όσο για την εμβέλεια τα 45 χιλιόμετρα που τα βρήκες;
      Ξέρω όπως πηγαίνει ο Αστερ 30 στα 120 χιλιόμετρα!

     2. Σου απάντησα!!

      Το konto self defence MK41 VLS δεν παράγεται πλέον οποτε θα έχεις το tactical MK41
      me CAMM H ESSM!!

      Το 45 που το έγραψα δεν θυμάμαι??!!!

 75. Αφού δεν ντρέπονται και φτύνουν στα μούτρα τους τους αναγνώστες τους και δεν τους λένε τίποτα, καλά κάνουν.

  Κανονικά εγώ αν σχολίαζα εκεί θα έγραφα ότι επίσης όσοι αναγνώστες του αμυντικού χώρου λένε ότι έχει γεμίσει η θάλασσα λάδι είναι εμπαθείς (ή το ανάποδο, μπερδεύομαι)

 76. Το μόνο που θα μας σώσει αυτή τη στιγμή είναι να αναβληθεί ο διαγωνισμός των φρεγατών και να δωθούν τα χρήματα αυτά στην Αεροποριά και στο Στρατό. Σε διπλωματικό , σε επιχειρησιακό και σε οικονομικό επίπεδο , αυτος ο διαγωνισμός είναι μια καταστροφή.

  1. το σιγουρο ειναι οτι αν επιλεγουν οι αμερικανικες θα εχουμε μεγαλο θεμα στα eurogroup ( δυστηχως το ιδιο και για τις βρετανικες)

   για τα επιχειρησιακα τα εχουμε πει

 77. Μάλιστα 32 CAM-ER γιατί όμως έβαλαν αυτούς τους πυραύλους και όχι τους ESSM II;
  Γιατί καλό μου παιδί δεν μπορούσαν να μπουν λόγο μεγαλύτερου μήκους των πυραύλων
  ESSM II από τους CAM-ER.

  Πράσινα άλογα λοιπόν ανύπαρκτοι πύραυλοι, κακό ραντάρ, χαμηλό βύθισμα, κακή πλευστικότητα, χαμηλή ταχύτητα σε υψηλό κυματισμό μια χαρά πλοίο είναι.

  Πως είπατε θέλατε και SM-2; Πάρε της δυο φρεγάτες L για να τους ρίχνεις!

  Ναι εξαιρετικό πλοίο με όλα αυτά είναι από 6% στα 9,5% υπέρβαρο!
  Με τους ESSM II ξεπερνούσε το 10%!
  Τώρα αν δεν σας βγαίνει το 9,5% στης αύξηση του τονάζ -εκτοπίσματος και επιμένετε να προσθέτετε τόνους, κάνετε το μεγαλύτερο λάθος.

  Το υπέρβαρο δεν σημαίνει πως είναι όλο το πλοίο αλλά ένα συγκεκριμένο σημείο πχ η πλώρη! Να δούμε τώρα μάγκες πως θα τα πάει στο κύμα και πόσο θα χαμηλώνει η πλώρη από το επιπλέον βάρος.

  Είπα και εγώ πως θα έβαζαν 11 κελιά μπροστά;
  Με απλά λόγια: Αν δεν βάλεις CAM -ER δεν γίνετε να βάλεις 11 κελιά!
  Τέτοια κόλπα ξέρω και εγώ αγαπητέ να κάνω.

  Για να τελειώνουμε αφού η Πτήση τα ξέρει όλα και με μια μικρή φωτογραφεία τα
  ανακάλυψε όλα;
  Μωρέ μπράβο ικανότητες η νέα Πυθία είναι; Αναρωτιέμαι;

  Ακόμα και εγώ απέτυχα να τα βρω, τόσο άσχετος είμαι από οπλικά συστήματα;
  Μα τόσο άσχετος; Αναρωτιέμαι;

 78. Έχω ξαναγράψει ότι, το θέμα φρεγάτες το κάψαμε μόνοι μας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έπρεπε να τα βρούμε με τους Γάλλους στο πακέτο αεροσκάφη, 2+2 φρεγάτες κι ενδιάμεση λύση αναβαθμισμένες Λαφαγιέτ συν αμυντική συνδρομή. Η αξία αυτής της συμφωνίας είχε πολυεπίπεδα οφέλη, τα οποία δεν θα τα έχουμε πλέον στα τρέχοντα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου και του γαλλικού.
  Προσωπική άποψη κι εύχομαι να διαψευστώ.

 79. Να ρωτήσω κάτι που ίσως δεν στέκει?αυτες οι ψαρότρατες όταν θα περνάνε κοντά από νησιά ή μέρη στην θάλασσα που είναι σχετικά ρηχά χωρίς σόναρ τροπίδος με τι θα ανιχνεύουν τα εχθρικά υποβρύχια?γιατί να απλώσουν το συρόμενο δεν παίζει..Θα μου πείτε με το ελικόπτερο?και πόσο θα πετάει?η αν το έχουν χτυπήσει ή έχει κάποιο πρόβλημα?θα προσλάβουμε μέντιουμ σε κάθε πλοίο ?

 80. REALITY CHEK
  A HALF SIZE AB MADE IN 2021

  WEAPONS THIAT US GIVES TO GREECE AND NOT

  YES
  SM2/3B
  ESSM 2
  RIM 116C RAM
  ASROC
  MK54 MAKO
  MK 46
  SEA RAM 1X11
  CIWS PHALANX BL 1B 9X
  A/U/RGM 84 HARPOON BL 2
  NSM(NRW)

  NO
  SM3
  BGM 109
  SM 6

  THIS VSL IS 1/2 AB
  48 CELLS VS 96
  1 MAIN GUN
  CIWS
  8 SSM
  6 TORP
  1 ASW HELLO
  1 TUAV

  ITS GREAD VSL TOGETHER WITH AH 140 AS DDG
  AND FTI OR DIGMA AS FFG

  I PREFER AN 127MM DP/MG…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *