Στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου αξιολόγησης, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγιπ Ερντογάν, ανακοίνωσε, και η Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) επιβεβαίωσε, ότι το Τουρκικό Ναυτικό πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική βολή της τορπίλης AKYA.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης μιας τορπίλης τουρκικής σχεδίασης και ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε το 2010. Αρχικά, η πρόθεση ήταν οι πρώτες τορπίλες να παραδοθούν το 2018, αλλά υπάρχει καθυστέρηση. Για το λόγο αυτό αποκτήθηκαν οι DM-2A4 και οι Mk.48 ADCAP Mod.6AT, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την έλευση των AKYA (αν τελικά το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς).

Το πρόγραμμα AKYA αφορά στην ανάπτυξη μια τορπίλες βαρέως τύπου, των 533 χιλιοστών. Σύμφωνα με τα ισχύοντα το μήκος της θα είναι 7 μέτρα, το βάρος της 1,2 τόνοι, θα επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβων (74 χιλιόμετρα την ώρα), ενώ το μέγιστο βεληνεκές, με τη μέγιστη ταχύτητα, θα είναι 15 χιλιόμετρα. Η καθοδήγησης της θα είναι ενσύρματη, με οπτική ίνα, ενώ θα ενσωματώνει ενεργό και παθητικό σονάρ.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από τον Οκτώβριο του 2015 και από την τουρκική ιστοσελίδα «BOSPHORUS NAVAL NEWS». Η λεζάντα, η οποία συνοδεύει την φωτογραφία, αναφέρει ότι είναι η πρώτη δημοσιευμένη φωτογραφία της AKYA και ότι δημοσιεύτηκε αρχικά σε ηλεκτρονική έκδοση του Τουρκικού Ναυτικού, τον Ιούλιο του 2013 στο πλαίσιο των προκαταρκτικών δοκιμών, από πλοίο επιφανείας. Παρατηρώντας την φωτογραφία διαπιστώνουμε μεγάλη ομοιότητα με τις γερμανικές τορπίλες DM-2A4, τις οποίες διαθέτει το Τουρκικό Ναυτικό.

Για την υφιστάμενη ισορροπία υποβρυχίων, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις για το Πολεμικό Ναυτικό μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο: