Προθεσμία δεκαεπτά ημερών έχει η Τουρκία ώστε να ακυρώσει την σύμβαση για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία εάν δεν θέλει να υποστεί αντίποινα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το αμερικανό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο πολλά πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουάσιγκτον έχει δώσει στην Άγκυρα περιθώριο έως το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου ώστε να θέσει τέλος στην απόκτηση των S-400 και να δεχτεί την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot.

Διαφορετικά η γειτονική χώρα θα τιμωρηθεί με αποπομπή από το πρόγραμμα παραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35, θα χάσει το δικαίωμα να αποκτήσει τα F-35 που θέλει, θα υποστεί αμερικανικές κυρώσεις και ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις στους κόλπους του NATO.

Οι πηγές του CNBC υπογράμμισαν πως η πρόταση των ΗΠΑ είναι οριστική και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η Τουρκία πάντως φαντάζει αποφασισμένη να επιμείνει στις επιλογές της.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως έχει διαπιστώσει βελτίωση στις επαφές με τις ΗΠΑ για τους S-400 και τα F-35, όμως ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει όσον αφορά την αγορά των S-400 και συνάμα προσδοκά ούτως ή άλλως την παράδοση και των F-35.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά πως το ραντάρ των S-400 μπορεί να υποκλέψει απόρρητα τεχνικά δεδομένα για τα F-35, ουσιαστικά χαρίζοντας την Μόσχα τεχνολογικά πλεονεκτήματα σε βάρος του ακριβότερου εναέριου όπλου που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η τουρκική Αεροπορία έχει ήδη παραγγείλει 30 μαχητικά και σχεδιάζει να αποκτήσει συνολικά 100 όμως ο κ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει πως εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει να στραφεί και σε αυτή την περίπτωση σε ρωσικό οπλισμό.

Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης ότι η συνύπαρξη των αμερικανικών και ρωσικών οπλικών συστημάτων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα των F-35 και έχει προτείνει την σύσταση τεχνικών επιτροπών για την εξέταση του ζητήματος.