Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων), το πρόγραμμα προμήθειας 41 ταχύπλοων σκαφών μεταφοράς προσωπικού για τον Ελληνικό Στρατό εγκρίθηκε και κατοχυρώθηκε στην εταιρία «Viking Norsafe Life-Saving Equipment Hellas» και το σκάφος Munin S-1200. Το προϋπολογισμένο ποσό του προγράμματος ανέρχεται στα € 15.997.845,97 ( (μαζί με τις νόμιμες κρατήσεων και την υποστήριξη των σκαφών). Τα σκάφη θα παραδοθούν εντός επτά ετών, ανάλογα με την διατιθέμενη πίστωση και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις (η ανακοίνωση αναφέρει απαίτηση παράδοσης έως πέντε σκαφών το πρώτο έτος και έως έξι σκάφη τα επόμενα έξι έτη). Η ανακοίνωση δεν αναφέρει την ακριβή έκδοση του σκάφους Munin S-1200 που θα παραλάβει ο Στρατός. Στην έκδοση χωρίς καμπίνα (Munin S-1200 Open) το σκάφος έχει μήκος 12 μέτρα, πλάτος 3,5 μέτρα και ύψος 3,7 μέτρα. Το βάρος (κενό) του σκάφους είναι 7,36 τόνοι και επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 50-60 κόμβους (93-111 χιλιόμετρα την ώρα).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η φωτογραφία είναι ενδεικτική, από την ιστοσελίδα της εταιρίας και απεικονίζει το Munin S-1200 στην έκδοση Open.

Comments

  1. Κινείται σε σωστή βάση και είναι για συγκεκριμένα πράγματα. Είναι αρχή για να έρθουν και πιο θωρακισμένα και εξοπλισμένα αμφίβια άλλου τύπου πχ CB90 για κορυφαίες δυνστοτητες. Προφανώς η φωτό δεν αντιστοιχεί στην αγορά μας.
   Βέβαια ένα CB90 που πολλοί φωνάζουν κάνει παραπάνω από όλα αυτά και χρειάζεται ένα καλό κονδύλι για να αγοραστούν 20-30 τουλάχιστον μισό δισ ευρώ.

 1. Φίλε Π.Α
  Το σωστο αγαπητέ που το είδες;
  Θα υποθέσω ότι δεν έχεις ανεβεί και ρίξει ούτε ταξιδέψει με κάτι αντίστοιχο όπως το magma.
  Πολυεστερικά σκάφη αναψυχής βαμμένα γκρι δεν…..Μισές δουλειες ως συνηθως ,και δεν είναι γκρίνια η γενικώς ανάθεμα σε κάθε προσπάθεια αλλά κριτική επιλογών.
  Αν μελετήσεις τις αντίστοιχες αμφιβιες δυνάμεις της Σουηδία θα καταλάβεις τι εννοω.
  Με εκτίμηση

 2. Δύο λόγους βρίσκω για την αγορά του συγκεκριμένου σκάφους και μόνο. 1ον η αγορά του γίνεται καθαρά για οικονομικά κριτήρια και απλά βρήκαν την πιο φθηνή εταιρεία που κατασκευάζει στρατιωτικά (ας πούμε σκάφη), 2ον αν έχουν αξιολογήσει διαφορετικά τα στελέχη την απόβαση και γενικά τη χρήση τέτοιων σκαφών που δεν έχει τόσο σημασία ο εξοπλισμός όσο η ταχύτητα και σε συνάρτηση με το κόστος. Δεν λέω ένα CB-90 είναι σούπερ αλλά τι κόστος έχει και τι συντήρηση σε βάθος χρόνου.

 3. Φίλε toxotis
  Το CB-90 το έχουμε εδώ και χρόνια στο λιμενικό.Ειναι φυσικά εδώ και 30χρ μια εκπληκτική σχεδίαση και σε φιλοσοφία σκάφος για αμφιβιες επιχειρήσεις.
  Το ρωσικό raptor είναι και αυτό αντιγραφή του.
  Το Jurmo της Φινλανδίας κάτι υποδεέστερο αλλά κινείται γύρω από αυτήν την φιλοσοφία.
  Μια σχεδίαση δίκη μας πιο σύγχρονη θαταν το ιδανικό αλλά πέρα από σαχλαμάρες ,ημίμετρα και απαρχαιωμένη φιλοσοφία και νοοτροπία δεν παράγουμε!
  Τις αμφιβιες μοίρες θα έπρεπε να τις είχαμε φτάσει ταβάνι σε εξοπλισμό αλλά και επιχειρησιακά αλλά….
  Δεν θέλω να γράφω περισσότερα γιατί πρώτα στεναχωριέμαι και μετά νευριάζω.
  Με εκτίμηση

 4. Αυτά εδώ είναι τουριστικά σκάφη για κρουαζιέρα.
  Αλλού θα δεις τις αμφίβιες δυνάμεις καλά προστατευμένες μέσα σε θωρακισμένες καμπίνες και παντού τηλεχειριζόμενους πύργους και εμείς παίζουμε apocalypse now.
  Έτσι για πέταμα έχουμε τις ψυχές στις πρώτες γραμμες;

 5. Επειδή το σχόλο του φίλτατου Fylax1970 με προβλημάτισε ανέτρεξα εδώ
  https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%9F1%CE%996-%CE%9F6%CE%A5?inline=true
  Για μεταφορά προσωπικου σε χώρους ασκήσεων το σκάφος είναι μια χαρά.
  Για πραγματικές επιχειρήσεις είναι death trap.
  Αθωράκιστο σκάφος χωρίς καμμία μέριμνα προστασίας του προσωπικού,εκτεθειμένες οι μηχανές,foam fender και πάει λεγοντας.
  Ο συντάξας τις προδιαγραφές μάλλον δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα.

   1. Το είπα εύσχημα.
    Θλίβομαι από κάτι τέτοιες επιλογές γιατί αποδεικνύουν ότι μυαλό δεν βάζουμε.
    Είμαι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ στο να έβλεπα τις προδιαγραφές αλλά και να μάθαινα ποιες εταιρίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

  1. Μην τα μηδενίζουμε όλα
   Σκουπίδια δεν είναι!
   Καλές επιδόσεις ταχυτιας εμβέλειας πλοϊμότητας σε καιρό έχουν
   Καλύτερα από αυτά που έχουμε είναι
   μεροκάματα στην ελλάδα θα δώσουν

   Αλλα σίγουρα δεν είναι το σκάφος με το οποιο πρέπει να επιχειρούν αμφίβιοι καταδρομείς

   Αντί να πετάξουν τα λεφτά σε εθνικές στράκα στρουκες έπρεπε να επενδύσουν σε ταχύπλοα τύπου CB90 με προστασία και ισχύς πυρός

   1. Φίλτατε CK,για επιχειρήσεις στο σύγχρονο πεδίο μάχης για επιχειρήσεις αμίβιων καταδρομέων,ναι,είναι άχρηστα.
    Για βόλτα στα νησιά με αιθέριες υπάρξεις ολίγον μπασκλάς.
    Foam fender το φελιζόλ επικεκαλυμένο με ελαστικό φύλλο.Θάθελα να δω τι γκελ θα κάνει όταν πλευρίζει πλοίο ή προβλήτα.

    1. Δεν πρέπει να κατηγορούμε το σκάφος αλλα αυτούς που θέσαν τις προδιαγραφές

     το σκάφος είναι καλύτερο από τα Maggs αλλα απέχει παρα πολύ από τύπου CB90 με τα οποια έπρεπε να εξοπλίζονται οι αμφίβιοι καταδρομείς

     Κακά τα ψέματα με φουσκωτές σαμπρέλες έχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής

     1. Για τα περί προδιαγραφών έχω τοποθετηθεί παραπάνω.
      Θα ήθελα πραγματικά από το DR να δημοσιεύσει ΠΟΣΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ και ΠΟΣΕΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
      Και λέω εγώ ο άσχετος,ο αντιπολιτευόμενος,ο ζαίος,ότι αυτό θα εχει πολύ ενδιαφέρον για ένα διαγωνισμό που κωλοσέρνεται από το 2018 από τους ρισκαδόρους μέχρι τους άριστους.

 6. Μήπως είναι σαν τα αβύθιστα του ΛΣ ?
  θεωρητικά θα μάθουμε όταν δούμε την ακριβή έκδοση.
  Το μόνο που βρήκα στα γρήγορα είναι ότι θα αντικαταστήσει τα MAGNA και προωθούνται για τους αμφίβιους καταδρομείς.
  Αν μάθουμε ποιος έστειλε τις προδιαγραφές για την προμήθεια θα καταλάβουμε τι παίζει.

 7. Μα για ΠΥΡΠΟΛΗΤΕΣ, φωτο & βιντεο για «μασαζ» του ποπολου μια χαρα ειναι, σιγα μη γινει πολεμος εμεις ειμαστε με το διεθνες δικαιο.

 8. Αγαπητοι φίλοι.
  Πρώτον δεν έγραψα σκουπίδια.Εγραψα μισές δουλειες.
  Οι ίδιοι στρατηγοί που ακυρώνουν τον πλου τους προς ακριτικό νησί για παρουσία σε βολη και συγκέντρωση για τόνωση της δύναμης εθνοφρουράς λόγω καιρού 6-7bf ,οι ίδιοι πάνε και αγοράζουν σκάφη με περιορισμούς ως αν και θα τους ρωτήσουν οι Τούρκοι με ποσά μποφόρ να επιτεθούν.
  Όλα λοιπόν ξεκινάνε από το επιχειρησιακό δόγμα ,την τακτική σκέψη και νοοτροπία.
  Παρόμοιες π@π@ριες διάβαζα χθες σε άλλο χώρο για το g3a3 στον οποιον δεν θέλω να σχολιάζω κατόπιν της στάσης τους με τις φρεγατες.
  Οι αμφιβιες δυνάμεις μας πρεπει να ενισχυθούν στα μεγάλα νησιά ειδικά και με μητρικό μεγάλυτερο σκάφος με χώρο για MH-6 Little bird ως σκάφος διοίκησης και ελέγχου,υποστήριξης,βάση drone και άμεσης υγειονομικής φροντίδας.
  Δεν μιλάμε για κάτι τεράστιο αλλά έξυπνο και σύγχρονο στον σχεδιασμό.
  Πλαισιωμένο με σκάφη τύπου CB-90 με τα οποία οι αμφίβιοι μας θα αναπτύσονται ταχύτατα και θα μάχονται σε ομάδες μάχης.
  Οι Σουηδοί τα εξοπλίζουν με αυτόματους όλμους,RBS,hellfire,και ότι άλλο μπορεις να φανταστείς.Απο αυτά με μια σχεδιαστική τροποποίηση θα μπορούν να αναπτύσσονται και τακτικά jetski η μικρότερα φουσκωτά μοιράζοντας τον μεταφερόμενο αριθμό ανδρών διακλαδοτα.
  Η φιλοσοφία λοιπόν είναι η μοίρα ως μια αυτάρκης οντότητα αρχίζει από το Μητρικό,διακλαδώνεται στα CB-90,και αν χρειάζεται διακλαδώνονται με φουσκωτά,jetski,subscouter κτλ.
  Οι αμφιβιοι μας λοιπόν φτάνουν στο πεδίο προστατευμένοι χωρίς να κοπανιουνται σαν χταπόδια μούσκεμα πριν φτάσουν .
  Με εκτίμηση

  1. Σε φουρτούνα βλέπω τις δυνάμεις μας να φτάνουν μούσκεμα και με πνευμονία πάνω στις βραχονισήδες.
   Mακάρι οι Τούρκοι να έχουν ετοιμάσει καμιά φωτιά να ζεσταθούνε, πριν αρχίσει το πιστολίδι

 9. ΚΑΤΑΡΑΧΗΝ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΙΛΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΩΡΑΚΙΣΗ,ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ,ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΝ ΑΦΟΥ ΘΕΛΑΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΑΦΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ,ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ,,,ΤΩΡΑ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΑΜΑ ΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΟ,,,,

  1. Εμένα φίλτατε ΒΑΣΙΛΗΣΚ ξέρεις τι μου προκαλεί κακή εντύπωση?
   Πως ο αξιότιμος κ.Α/ΓΕΕΘΑ επιβαίνει ενός σκάφους,φωτογραφίζεται και προφανώς ενημερώνει σχετικά ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΗ.

 10. Γελοίοι αυτά είναι βαρκούλες θα στείλουμε τους ανθρώπους μας χωρίς προστασία απλά για να αγοράσουμε κάτι φθηνό; Η απόλυτη ξεφτίλα απορώ που τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων δεν αντιδρούν. Χτες έπρεπε να είχαμε πάρει μη επανδρωμένα barracuda με οπλισμό τορπίλες κτλ. από ελληνική εταιρεία. 100 τέτοια αγορά και εξασφαλίζεις και επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και εμβολισμό(γιατί δύνανται να το κάνουν αν χρειαστεί) και φύλαξη συνόρων γιατί μπορούν να φέρουν αρκετά βαρύ οπλισμό( σε σχέση πάντα με το μέγεθός τους) και μπορούν να κινηθούν μέχρι και 9 μποφόρ αν χρειαστεί. Έλεος στην εποχή της τεχνολογίας να είμαστε ακόμα με βαρκακια απροστάτευτα που ούτε καν δεν φέρουν ένα πολυβόλο. Κατάντια είναι φανερό ότι δεν τους νοιάζει η εθνική άμυνα δεν υπάρχει σχέδιο γίνονται σπασμωδικές κινήσεις χωρίς ουσία πετάνε λεφτά από εδώ και από εκεί ενώ θα μπορούσαν να Τ ρίξουν για έξυπνα όπλα π.χ alas, aleksandar nora, spike, uav ελληνικής σχεδίασης που υπάρχει και δεν το προώθησαν ποτέ. Ανθελληνες μια ζωή στην πολιτική ηγεσία.

 11. Βρε μάγκες 1,5 εκατομμύριο κάνει το Κινέζικο αντίγραφο του CB-90.
  Πόσο κάνουν 30 ; μόνο 45 εκατομμύρια όχι μισό δις έλεος πια έλεος!
  Δεν έχουμε 60 εκατομμύρια για να πάρουμε τα 41 από την κίνα;
  Έλεος!
  Θα σας βάλω μετά περισσότερα στοιχεία.

  1. Δεν ειναι το ιδιο αφου ειναι απο αλλο υλικο ,μικροτερο και με αλλη χωρητικοτητα επιβαινοντων αλλα η ιδεα ειναι σωστη .
   Αν η Ελλαδα παντως ηθελε μαζι με μια αγορα 22 κομματιων ,οπως ηταν και παραμενει η αποφαση αγορας σκαφων συνοδειας των ταχυπλοωντων Ειδικων Δυναμεων ,θα μπορουσε να διεκδικησει την μεταφορα τεχνογνωσιας κατασκευης του αρχικου Σουηδικου σχεδιου που δεν ειναι κατι το σπουδαιο και εχει ηδη παραχωρηθει στην Ρωσια που αγορασε μικρο αριθμο, και κατασκευαζει το ιδιο ακριβως σκαφος με την ονομασια Raptor (Project 03160)..
   Παραθετω φωτογραφια του σκαφους απο τα οποια 17 διαθετει ηδη η Ρωσια .
   Προσεξτε τον τηλεχειριζομενο σταθμο οπλισμου πανω απο την καμπινα ενω το ΠΝ δεν διαθετει ακομα αναλογα οπλα σε κανενα απο τα σκαφη του!
   https://www.naval-technology.com/wp-content/uploads/sites/5/2015/09/Image-1-Raptor-1.jpg
   Εδω βλεπουμε τον Κινεζικο κλωνο που ανεφερες με σχολια .
   http://www.hisutton.com/Chinese-Type-928D-Assault-Boat.html

   1. Φίλτατε ETS,καταλαβαίνεις ότι το cb-90 είναι ένα σκάφος 16 μ. ενισχυμένης μεταλλικής κατασκευής πιθανώς με έξτρα νομείς,ελαφρώς υπερυψωμένη γέφυρα πλοήγησης,βαθύ V για καλή συμπεριφορά,χώρους φιλοξενίας προσωπικού και ένα προωστήριο ζεύγος.
    Και πες μου σε παρακαλώ πολύ.Πόσο δύσκολο έιναι να φτιάξεις 15-20-50 τέτοια σκάφη στην Ελλάδα?
    Ακόμα κα να κοπιάρεις από τα πρωτότυπα που έχουμε βάζοντας 2-3 μ, μήκους παραπάνω,δύο ισχυρότερες μηχανές,ισχυρότερο οπλισμό πόσο επιτέλους δύσκολο είναι?

    1. @ĹOLOTOS
     Όσο δύσκολο είναι να πάνε μέχρι το ΕΜΠ που έχει κατασκευάσει πρότυπα μη επανδρωμένου Σκάφους και Υποβρύχιου και από εκεί σε μία από τις πολλές Ελληνικές Εταιρείες κατασκευής σκαφών.

    2. Δεν ενδιαφερονται πολυ απλα .
     Αντι να κατασκευασουμε μια κατηγορια σκαφων με διαφορετικα επιπεδα προστασιας και οπλισμου οπως οι Τουρκοι εχουμε μια πανσπερμια σκαφων με εσχατη προσθηκη τα ΜΑRΚ V μια αγορα αμφιλεγομενη μονο τεσσαρων σκαφων που απλα επιτεινουν την πολυτυπια προσφεροντας ελαχιστα.
     Οι αποτυχημενες προσπαθειες συνεχιζονται με το ΩΚΥΑΛΟΣ ενω το νεωτερο ΑΓΗΝΩΡ παραμενει υποδεεστερο των Τουρκικων σχεδιων .
     Για αυτο μιλησα για αγορα του σχεδιου του CB90 με παραληλη εξελιξη του αφου η αδιαφορουμε η ειμαστε ανικανοι να σχεδιασουμε ενα ικανο σκαφος ειδικων επιχειρησεων μεταφορας και συνοδειας αλλων σκαφων ΕΔ.

  2. Κοιτα απο Κινα και Ρωσια δεν αγοραζουμε γιατι ειμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλα επισεις δεν αγοραζουμε και Ελληνικα. Υπηρχε Ελληνικη προταση περσι αλλα απο οτι φαινεται ηταν στεναχωρο. Που ξερεις μπορει ναι να ιδρωσε ο Γαλλονας που την αξιολογησε. Ασε που αποκλειεται να ειχε το απαραιτητο φακελακι. Ειχε και το προβλημα οτι δεν ηταν αμιγως Ελληνικο προιον ενω αυτο «εθνικοτατο» με ανοιχτο χωρο να δροσιζεστε το πληρωμα και απλετη θεα στο γαλαζιο Αιγαιο. Μετα σου λεει αυτοι εκει στο Ναυτικο που κανουν αξιολογηση εχουν και διδακτορικο. Ναι….

 12. Νομίζω πως στην συγκρεκριμένη περίπτωση το μη ενδιαφέρον για σκάφη της κατηγορίας CB9, που σαφώς μπορουν να παραχθούν στη Ελλάδα, εξηγείται από τους παρακάτω λόγους:

  1. Έλλειψη δόγματος
  2. Κλαδικά συμφέροντα του ΠΝ που στο παρελθόν είχαν «ακυρώσει» πρόγραμμα του ΣΞ (σχετικά με τους Κυβερνήτες των σκαφών)…

  1. Ισχυει και να εισαι καλα που μας το θυμισες ειδικα το δευτερο..
   Αν ημουν ΥΠΕΘΑ θα επεβαλλα την διακλαδικοτητα η θα ξηλωνα οσους αντιδρουσαν σαμποταροντας τετοιες προτασεις.

 13. Θα βάλω ένα ακόμα καταμαράν να δείτε χαρακτηριστικά και τιμές.

  https://grandseaboat.en.made-in-china.com/product/YBIEVdhoCKUT/China-Grandsea-32m-100FT-Aluminum-High-Speed-Large-Catamaran-Passenger-Ship-for-Sale.html

  Από αλουμίνιο είναι που στοιχίζει πολλαπλάσια του ατσαλιού να μην σας τρελαίνουν οι δυτικοί απατεώνες.
  Θα μπορούσα να σας βάλω ναυπηγείο στης Φιλιππίνες να δείτε με πρωτόγονα μέσα να φτιάχνουν πλοία.
  Τα πάντα μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα άμα θέλουμε.

 14. Παράξενη επιλογή για αμφίβιες μονάδες εφόδου.
  Έπρεπε να ρωτήσουν το ΛΣ η το ναυτικό πρίν προχωρήσουν σε επιλογή, αφού προφανώς δεν το έχουν με τα πλωτά μέσα(η έχουν χάσει επεισόδια στην εξέλιξη των αμφιβίων αποστολών).

 15. Μα τη υπεροχη κολοκυθα ειναι αυτη. Μηδεν θωρακηση, χωρις πυργισκο και με το πληρωμα εκτεθυμενο σε οτι εχουν την ευχαριστηση να ριξουν οι απεναντι. Συγνωμη αυτα τα πειραμε για να κανουμε νεους Ελληνες ηρωες για τα 20+ καραβια που χρειαζεται ο στολος η για να μην μπορουμε να μην ανακαλαβουμε τις βραχονησιδες? Βεβαιος υπαρχει και τριτη λυση και τα δυο μαζι και ονοματα για τα «καινουργια» πλοια του στολου και ενα στερνο αντιο στις βραχονησιδες. Να αναμενουμε και βιντεακι με το «κανεις απων»? Τουλαχιστον οι Τουρκοι θα κοιμουνται ησυχα. Κατι ειναι κα αυτο.
  Εκτος και αν κανω λαθος. Μηπως αποφασησαν η Γαλλοναδες να ενγκαινιασουν νεα υπηρεσια ταχειας μεταφορας τουριστων σε βραχονησιδες για να αποπροσανατολισουν τους απεναντι και δεν το πειραμε χαμπαρι? Κοιτα ποσο διαβολικη ειναι αυτη η διαχειρηση υβριδικων απειλων. Φτου να μην σας ματιαξουμε ρε!
  Μια τελευταια ερωτηση ποση ηταν η μιζα για τα 40 κονσερβοκουτια?

 16. ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΜΕΣ ΣΚΑΦΩΝ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΙΖΕΙ,ΑΣ ΜΕ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΩ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ 150000 ΤΟ ΕΝΑ ΔΗΛΑΔΗ 6 ΕΚΑΤ. ΟΛΑ…..ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΦΘΗΝΑ……………………………

  1. Πως κοστίζουν 150000, όταν μόνο οι 3 κινητήρες των 400 ίππων κοστίζουν με όλα τους τα καλούδια 100-150 χιλιάδες ευρώ.

   Μη γράφουμε ότι νάναι.

   1. ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΟΙ »ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ» ΝΑΙ,ΑΜΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ ΠΕΦΤΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ………..

 17. Δεν θα ήθελα να κάνω πλάκα σε καμία περίπτωση με αυτά -γιατί παίζονται οι ζωές των ενόπλων μας- αλλά ρε παιδιά με κατι τέτοια έσκαγε μύτη κάποτε ο Kωστοπουλος , διάφοροι Αραβο -Λιβανέζοι και άλλοι Αλ Καπόνε απο τα Lidl στο Cavo Paradiso στη Μυκονο για branch & για μεσημεριανό μπανακι…..

  Είναι δυνατό γνήσιοι καραβανάδες, στρατιωτικοί, με φοίτηση στα καλύτερά σχολεία πολέμου και καμπς του κόσμου με πουλάδες και patch των σχολείων -όπως ένας πολύ δικός μου που τυχαίνει να ξέρω από παιδί- να έχει συγκαταθέσει -όχι να υπογράψει – για ένα τέτοιο σκαρί όταν μπορείς να το κατεβάσεις με ένα 12αρι από ένα βράχο;

 18. Είναι απαραίτητο οι ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν να εμπλέκονται με μέτρο φυσικά σε εμπόλεμες ζώνες και ειδικά και ανώτατα στελέχη για να αλλάξει η νοοτροπία και η φιλοσοφια.Οσο κυριαρχεί νοοτροπία δημοσίου και φιλοσοφια ήρεμα παιδιά μην ανακατεύεται τα πράγματα δεν θα αλλάξει τίποτα.
  Είναι εμφανές το χάσμα του στρατού ξηράς με τα αλλά δυο σώματα ειδικά η ΠΑ έχει χάσμα και με τους δυο.Και όταν εγώ φωνάζω ότι πρεπει να εκσυγχρονίζονται ταυτόχρονα και αναλογικά για να υπάρχει διακλαδικοτητα και συνεργασία μου λένε μπούρδες του στυλ ‘ότι γίνει θα γίνει γρήγορα η τώρα πια δεν ρίχνεις με το ντουφέκι αλλά με κουμπιά κτλ)20χρ στο Αφγανιστάν κ Ιράκ οι ουσαιοι τι ρίχνουν;10χρ Συρία τι ρίχνουν όλοι μόνο πυραύλους,στην Λιβυη ,Καραμπαχ μόνο πυραύλους ρίχνουν;
  Πρεπει να αναβαθμιστεί η ευελπίδων και η ΣΜΥ εχθές…
  Η συζήτηση για g3a3 και βαρκούλες αναψυχής είναι ενδεικτικό και του επιπέδου..
  Με εκτίμηση

 19. Αυτά που αγοράστηκαν θα έχουν προστασία από βλήματα των 7,62χιλ και θα φέρουν οπλισμό 12,7χιλ και 2x 7,62χιλ. 6 θέσεις εντός καμπίνας κι 6 εκτός.
  Για ταχεία μεταφορά 6 οπλισμένων ανδρών με στοιχειώδη προστασία είναι ικανοποιητικό.

 20. Η απόλυτη ξεφτίλα περηφανεύονται κιόλας τα καθίκια μας έχουν αφήσει γυμνούς σε όλα τα σώματα. Και τώρα θα μας φέρουν και τις τράτες να μας πουν τι τρελή αγορά κάνανε. Όλοι ισόβια θέλουν. Εγκληματικές αποφάσεις και διευκολύνσεις υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

 21. Ωκυαλος γιατί άραγε δεν προχώρησε;;; Μάλλον γιατί είναι καλύτερα αυτά τα βαρκακια χωρίς προστασία χωρίς καμία τεχνολογία και οπλισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *