Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Bloomberg» η αναμενόμενη επιχειρησιακή δοκιμή του F-35 Lightning II θα καθυστερήσει κι άλλο (δείτε ΕΔΩ). Το «Bloomberg» επικαλείται πηγές του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, αλλά και του γραφείου του προγράμματος F-35 (F-35 Joint Program Office). Οι συγκεκριμένες δοκιμές ήταν να γίνουν το 2017, ενώ η τελευταία ημερομηνία ήταν για το Δεκέμβριο του 2021. Πλέον μετατίθεται για το Αύγουστο του 2022. Οι δοκιμές θα διαρκέσουν έναν μήνα και θα γίνουν σε περιβάλλον εξομοιωτών. «Η καθυστέρηση σημαίνει ότι οι νομοθέτες πιθανότατα θα εξουσιοδοτήσουν το Πεντάγωνο να συνεχίσει την αγορά του μαχητικού από τη Lockheed Martin, τα οικονομικά έτη 2022 και 2023, χωρίς να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των πραγματικών ικανοτήτων του αεροσκάφους» σχολιάζει το «Bloomberg» και ο συντάκτης του άρθρου Anthony Capaccio. Σύμφωνα με τα ισχύοντα το 2022 έχει προγραμματιστεί η αγορά 85 F-35 το 2022 και 94 αεροσκαφών το 2023 (το οικονομικό έτος στις ΗΠΑ ξεκινά την 1η Οκτωβρίου).

Ο προϊστάμενος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, Jack Reed, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η απάντηση θα μας δοθεί σύστημα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του F-35 και την δικαιολόγηση του κόστους ως ένα από τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου … Βρίσκεται ακόμα σε φάση επιχειρησιακής δοκιμής και αξιολόγησης και όταν αυτό ολοκληρωθεί, και ελπίζουμε να γίνει σύντομα, τότε θα μπορούμε να αξιολογήσουμε λεπτομερέστερα το σύστημα». Οι δοκιμές θα δείξουν πως το F-35 αποδίδει εναντίων των πιο προηγμένων ρωσικών και κινεζικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων. Είναι μια από τις σημαντικότερες δοκιμές του προγράμματος F-35. Τον Μάρτιο, το γραφείο του προγράμματος F-35, παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τους επόμενους 18 μήνες με στόχο την ολοκλήρωση των δοκιμών. Ένα από τα βήματα που θα γίνουν είναι εξονυχιστικός έλεγχος του εξομοιωτή έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές τιμές και επιδόσεις του αεροσκάφους.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος ο εξομοιωτής θα δοκιμαστεί, τον Μάρτιο του 2022 από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, και εφόσον όλα βρεθούν σωστά τότε θα πραγματοποιηθεί η κύρια δοκιμή, τον Αύγουστο του 2022. Η δοκιμή περιλαμβάνει ένα πιλοτήριο, ακριβώς ίδιο μ’ αυτό του F-35 και στο ίδιο μέγεθος, και 64 εξόδους-σενάρια εμπλοκής. Επίσης θα εξομοιωθούν, με ακρίβεια, όλα τα ηλεκτρονικά και οι αισθητήρες του αεροσκάφους. Στις 64 εξόδους οι πιλότοι θα δοκιμάσουν σειρά σεναρίων εμπλοκής εναντίων ρωσικών και κινεζικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων. Με την ολοκλήρωση των δοκιμών θα χρειαστούν άλλοι 2-3 μήνες μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία θα διαβιβαστούν στην κυβέρνηση και το Κογκρέσο. Το αποτέλεσμα αυτών των δοκιμών είναι αναγκαίο και νομικό προαπαιτούμενο προκειμένου το πρόγραμμα F-35 να περάσει σε φάση παραγωγής πλήρους ρυθμού.