Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό δίκτυο «Euractiv», ο Πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Faruk Kaymakci, δήλωσε ότι δεν είναι η χώρα του που προκαλεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος. Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι έχει εδαφικές βλέψεις κατά της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «…ποιος είναι ο λόγος να τοποθετείς λουλούδια σε ένα βράχο, σε μια νησίδα στο Αιγαίο; … Αυτές οι ενέργειες δεν θα ικανοποιήσουν οποιαδήποτε αξίωση κυριαρχίας αλλά απλώς προκαλούν».

Στο ίδιο μήκος κόμματος και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για προσωρινή απελευθέρωση του ενός εκ των 8 Τούρκους στρατιωτικούς προκλητική και απαράδεκτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», o Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε: «Ελλάδα είναι ο γείτονάς μας και ο εχθρός μας πρέπει να είναι και εχθρός της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, η προστασία των πραξικοπηματιών είναι απαράδεκτη. Τον τελευταίο καιρό Γκιουλενιστές-όσοι συμμετέχουν στην τρομοκρατική οργάνωση FETO-αρχίζουν και βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο. Αυτό είναι επιβλαβές για τις σχέσεις μας, επαναλαμβάνουμε ότι θέλουμε την έκδοση των πραξικοπηματιών στην Τουρκία και δεν θέλουμε οι εγκληματίες να επηρεάσουν δυσμενώς τη σχέση μας με την Ελλάδα».

Είχε προηγηθεί, νωρίτερα σήμερα το πρωί, η αιχμηρή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «…αυτή η απόφαση έδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά έναν προδότη που συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και για ακόμα μια φορά η Ελλάδα είναι μια χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες»