Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιδότησης αλλοδαπών εφήβων (16 ετών και άνω), με το συνολικό ποσό των € 10 εκατομμυρίων, για ένα έτος. Τη σχετική ανακοίνωση, που έχει τον τίτλο «Επιχορήγηση Φορέων για τη Λειτουργία Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για Ασυνόδευτους Ανήλικους 16 ετών και άνω» μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Βασικός σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη ασυνόδευτων ανηλίκωνμέσω εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας στο πλαίσιο της ημιαυτόνομης διαβίωσης, η οποία συνίσταται στη διαβίωση σε εποπτευόμενα διαμερίσματα, με πλαίσιο φιλοξενίας που στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών των ανηλίκων και η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών με γνώμονα την προστασία, την κοινωνική ένταξη και τη σταδιακή αυτονόμηση τους. Μέσω του συγκεκριμένου μοντέλου φιλοξενίας προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και η ενίσχυση της δυνατότητας αυτοσυντήρησης».

Η επιδότηση της διαβίωσης κάθε δικαιούχου μπορεί να φτάσει έως και € 19.345 το χρόνο (περί τα € 1.612 το μήνα ή € 53 ανά ημέρα, για επιπλωμένο διαμέρισμα), ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται η οικία που θα τον φιλοξενεί. Η ελάχιστη επιδότηση είναι € 16.388,5 το χρόνο (περί τα € 1.366 το μήνα ή € 44,90 ανά ημέρα για μη-επιπλωμένο διαμέρισμα). Στην περίπτωση αυτή όμως το πρόγραμμα προβλέψει επιδότηση επίπλωσης του διαμερίσματος, μέχρι το ποσό των € 4.400. Άλλες παροχές αφορούν σε υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχολογικής στήριξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νομικών συμβουλών κ.ά.