Το πρόγραμμα πρόσκτησης των νέων πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS κεντρίζει το σημερινό αμυντικό ενδιαφέρον. Τη μεγάλη εικόνα συγκεντρώνουν φυσικά οι πύραυλοι SPIKE NLOS 6ης γενιάς οι οποίοι δύναται να προσβάλουν χερσαίους και ναυτικούς στόχους με χειρουργική ακρίβεια στα 32 χιλιόμετρα στα Θέατρα Επιχειρήσεων του Έβρου και του Αιγαίου. Το συνολικό κόστος είναι της τάξης των 370 εκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 270 αφορούν τον Στρατό Ξηράς.

Σημειώνεται ότι κάθε σύστημα (συνολικά θα αποκτηθούν 17 έναντι αρχικής πρόβλεψης για 25-27) αποτελείται από τρεις εκτοξευτές, όχημα διοίκησης ελέγχου πυρός καθώς και UAV (Orbiter 3) που εκτελεί διαδικασίες στοχοποίησης. Τα συστήματα αναμένεται να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών (και όχι Μονάδων Μ/Κ Πεζικού) του ΕΣ που εδρεύουν στο Δ ΣΣ και την ΑΣΔΕΝ.

Κάθε εκτοξευτής φέρει 4 βλήματα SPIKE NLOS μέγιστης εμβέλειας 32 χιλιομέτρων ικανά να πλήτουν με χειρουργική ακρίβεια στόχους όπως άρματα μάχης, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ ή αποβατικές λέμβους. Ο χειριστής του συστήματος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τη πορεία των βλήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα ταυτόχρονα με την μεγάλη εμβέλεια του οπλικού συστήματος το καθιστά ιδανικό για τη προσβολή κινουμένων στόχων όπως αποβατικά σκάφη ή άρματα μάχης.

Τα Spike NLOS ενσωματώνουν ηλεκτροπτικό αισθητήρα και μπορούν να πραγματοποιούν βολές ημέρα και νύχτα και υπυ οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα με την απόκτηση των εκτοξευτών, ο ΕΣ προμηθεύεται και ικανό αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου ORBITER 3 ώστε να εκτελούνται οι διαδικασίες στοχοποίησης και πρόσκτησης στόχων σε βάθος και με ακρίβεια και ακολούθως να μεταβιβάζονται δεδομένα στοχοποίησης στους εκτοξευτές.

Φυσικά η απόκτηση των παραπάνω Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών εκτός των υψηλών δυνατοτήτων στοχοποίησης για τα SPIKE NLOS προσφέρει ένα νέο μέσο συλλογής πληροφοριών σε βάθος για τον εκάστοτε τακτικό διοικητή του σχηματισμού. Ως εκ τούτων, πρόκειται για προμήθεια με διττό όφελος: αφενός της αναβάθμισης της ισχύος πυρός (αντιαρματικές και αντιαποβατικές δυνατότητες) και αφετέρου την αναβάθμιση της στοχοποίησης των σχηματισμών με παρατήρηση σε βάθος.

To Orbiter 3 δύναται να πετάει μέχρι 6 ώρες συνεχόμενα και διαθέτει ακτίνα δράσης έως 50 χιλιόμετρα. Μπορεί σε πραγματικό χρόνο να μεταδίδει εικόνα στο κέντρο ελέγχου και διοίκησης κάθε ολοκληρωμένου συστήματος Spike NLOS και ακολούθως να γίνει η ταξινόμηση και προτεραιοποίηση των στόχων που θα προσβληθούν. Η ταχύτητα με την οποία πετάει είναι της τάξης των 70 χιλιομέτρων. Ανάλογα συστήματα είναι αναγκαία για τις Μοίρες του Πυροβολικού Μάχης αν και υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να μεταδόσουν δεδομένα στοχοποίησης εφόσον υπάρχει αξιωματικός σύνδεσμος του Πυροβολικού και λαμβάνει εικόνα των αποτελεσμάτων παρατήρησης των Orbiter. Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα διαπιστωθεί μέσα από τις πρώτες ασκήσεις και δοκιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του DefenceReview.gr ως όχημα φορέας έχει επιλεχθεί το ισραηλινό SandCat της Plasan.

H Rafael παρουσιάζει την 6η γενιά των Spike-NLOS η οποία ενσωματώνει σειρά βελτιώσεων:

Εκτόξευση και έλεγχος πολλαπλών πυραύλων ταυτόχρονα (Salvo): Από έναν εκτοξευτή ο χειριστής μπορεί να εκτοξεύσει έως τέσσερις πυραύλους ταυτόχρονα και να ελέγξει την πτήση τους. Έτσι, μπορεί να επιφέρει άμεσα και αιφνιδιαστικά πλήγματα.

Δυνατότητα μετάβασης του ελέγχου του βλήματος σε άλλο μέσο: Ο έλεγχος ενός βλήματος, ενώ αυτό βρίσκεται σε πτήση, μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλη πλατφόρμα, κάτι που αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας στο πεδίο μάχης. Για παράδειγμα, εάν ένα ελικόπτερο εκτοξεύσει πύραυλο εναντίον ενός στόχου υψηλής αξίας, αλλά πρέπει να συνεχίσει να πετά (το ελικόπτερο) εκτός της περιοχής κινδύνου για το ίδιο, ένα όχημα στο έδαφος, εντός της περιοχή επίθεσης, μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο του εκτοξευμένου πυραύλου και να τον κατευθύνει προς τον αρχικό στόχο.

Πρόσκτηση εικόνας στόχου: Τα νέα βλήματα Spike-NLOS ενσωματώνουν νέες ικανότητες ταυτοποίησης εικόνας στόχου, οι οποίες επιτρέπουν τη γρήγορη μεταφορά εναέριων εικόνων στο πυραυλικό σύστημα. Έτσι η εικόνα του στόχου μπορεί να αντιστοιχηθεί με την εικόνα του βίντεο του πυραύλου κατά τη διάρκεια της πτήσης, προσδιορίζοντας τον κατάλληλο στόχο στον κατάλληλο χειριστή. Με άλλα λόγια το επίκεντρο πλέον είναι ο ίδιος ο στόχος και όχι οι συντεταγμένες ή η θέση του, επιτρέποντας πιο ακριβή επίθεση. Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν υπάρχουν αρκετοί παρόμοιοι στόχοι. Για παράδειγμα, εάν εντοπιστεί ένας αριθμός εχθρικών αρμάτων μάχης ίδιου τύπου, η ικανότητα πρόσκτησης εικόνας στόχου επιτρέπει στο Spike-NLOS να διακρίνει μεταξύ των αρμάτων και να αναγνωρίσει αυτό του διοικητή και να το προσβάλει. Αυτό επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των παράπλευρων απωλειών και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ειδικά σε πυκνά αστικά περιβάλλοντα.

Αυξημένο βεληνεκές: Το νέο Spike-NLOS επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 50 χιλιομέτρων, όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο, και 32 χιλιομέτρων, από χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες. Η μεγαλύτερη εμβέλεια αυξάνει την ήδη πολύ υψηλή ικανότητα επιβίωσης της πλατφόρμας εκτόξευσης, χωρίς να περιορίζει την ακρίβεια, την αποτελεσματικότητα και τη φονικότητα του βλήματος.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε άρθρο μας σε προγενέστερο χρόνο:

Spike NLOS: Η επιχειρησιακή και τακτική διάσταση των νέων πυραυλικών συστημάτων του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού