Η ΓΔΑΕΕ (Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων) προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας αντιμέτρων τορπιλών και υποστήριξης τους. Όπως αναφέρει η προκήρυξη, κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα, από οικονομική άποψη, προσφορά. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει οριστεί στα € 10 εκατομμύρια, το μέγιστο, και αφορά στην περίοδο 2020-2023 με την εξής κατανομή: € 2,6 εκατομμύρια για το 2020, € 3 εκατομμύρια για το 2021, € 3,01 εκατομμύρια για το 2022 και € 1,39 εκατομμύρια για το 2023. Σε περίπτωση καθυστέρησης έναρξης του προγράμματος θα υπάρξει κατάλληλη μετακύλιση στα επόμενα έτη. Καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προτάσεων έχει οριστεί η 2η Ιουλίου του 2020, ενώ η αποσφράγιση των φακέλων που θα περιέχουν τα δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής θα διενεργηθεί την 3 Ιουλίου του 2020.

Comments

 1. Ποιά έτη 20-23? Θα έχουμε 85976986 επαναληπτικούς διαγωνισμούς και στην καλύτερη κατά το 2028 θα έχουμε καταλήξει.

 2. Από πότε ειναι πλέον συμφέρουσα σε τιμή προτιμητέα επιλογή, όλα τα αντίμετρα ειναι τα ίδια;
  Τεχνική αξιολόγηση δεν θα γινει;

  1. Σε κάθε διαγωνισμό υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές. Αν δεν τις καλύπτει κάποιος κόβεται. Υπάρχει και αυτό που λες κυρίως σε πολύπλοκες προμήθειες αλλά δεν είναι το σύνηθες. Οπότε αν όλοι καλύπτουν τις τεχνικές προδιαγραφές στη συνέχεια παίζει ρόλο η τιμή.

 3. Σιγά σιγά !!
  Μην βιαστούμε και αποκτήσουμε ποτε αξιόμαχα υποβρύχια
  Σιγά σιγά!!
  Να πάρουμε Romeo πρώτα και βλέπουμε
  ΞΕΦΤΊΛΕΣ

  1. https://www.militaire.gr/quot-an-den-mporeis-na-dagkoseis-den-yparcheis-quot-o-kon-fragkos-stoys-diaxifismoys/

   Εδώ ο Μητσοτάκης δημιούργησε μια υπηρεσία για να βολέψει τη Λούκα Κατσέλη!
   Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν λεφτά για την Άμυνα.
   Έχουν πέσει όλοι τους πάνω στο δημόσιο χρήμα σαν τις βδέλλες και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα.
   Δεν υπάρχει ίχνος τσίπας και ίχνος πατριωτισμού.

 4. Με τις τορπίλες τί γινεται πού βρισκομαστε??
  Καλά…το αστειάκι με το συγκεκριμένο δε νομιζουν ότι παρατράβηξε? Υπεγραψε καποιος κάτι, πού βρισκόμαστε?

 5. Να περιμένουν λίγο ακόμα δεν βιαζόμαστε. Εντωμεταξύ οι Τούρκοι αν και ξέρουν ότι σύγχρονες τορπίλες δεν έχουμε ήδη έχουν ξεκινήσει την εγκατάσταση αντιμέτρων εγχώριας σχεδίασης https://www.forbes.com/sites/hisutton/2020/02/02/turkish-navy-submarine-spotted-with-new-defense-system/#7abce65a36f2 για να είναι έτοιμοι. Ευτυχώς θα έχουμε τα Ρ-3 να τα κυνηγάνε(τι δεν θα έχουν εξοπλισμό asw;). Ας έρθουν τα romeo τότε. Χαζοί ήμασταν να παραλάβουμε 2 αδελαίδες που φέρουν νέας γενιάς εξοπλισμό asw και ικανότητα μεταφοράς 4 ελικοπτέρων(2 στο κάθε σκάφος) με κόστος 70 εκατομμύρια, παίρναμε τορπίλες με 100 και αντίμετρα με 10 και Fos για 11 S-70 με 90; Όχι εμείς 260 ακατέβατα για 4 romeo. Σωστές κινήσεις όχι αστεία.

  1. Είπαμε έχουμε σοφό ναυτικό με σοφές κινήσεις!

   Πρώτα τα p-3 και τώρα τα Romeo για ανθυποβρυχιακές

   Οι Adelaide δεν είχαν πρόβλημα και με αμίαντο???

   τι ξέρουμε εμείς οι BIP του πληκτρολογίου

   Στο tsak είμαι να πάρω κάνα στυλιάρι και οποιον πετύχω

   Ο άλλος στο ΒΉΜΑ είπε πως Ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει σε διαμόρφωση και χρηματοδότηση gia tis Belhara

   Κουβέντα να γίνετε …

   Μας δουλεύουν κανονικά

  2. Για τις αντελαϊντε είχε πει ο Αποστολάκης 180 εκατομηρια με τα όπλα τους…ΑΥΤΟΙΝ δεν μας τα δώσανε ….το πρόβλημα ήταν ότι ούτε οι Αμερικάνοι αλλά ούτε οι Αυστραλοί μας πούλαγαν φθηνά μεταχειρισμένα όπλα…και γι’αυτό αποριφθικε ασιζιτιτη η αγορά αυτήν…γιατί λεϋτα δεν έχουμε …μην το ξεχνάτε…και τα romeo μας δείχνουν δανικά και αποπληρωμή σε βάθος 10 αιτίας…ΥΠΕΝΘΗΜΗΣΩ…και κάνουν και ένα ακίνητο τουλάχιστον 25-30 %…και βρήκαμε την συνέχεια αφού δεν αναβαθμησουμε τα ανθυποβριχιακα όπλα των meko να τους προσφέρουμε ελικόπτερα για ανθυποβριχιακα αναβαθμηση

   1. Έπρεπε να βγαίναν τότε και να ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει σάλιο και να το τελειωναν εκεί το θέμα!

    Δεν είναι τα όπλα το θέμα!

    Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και με μερικούς ESSM από τις MEKO ιδιαιτερα εάν ένα πλοίο βγει off για εκσυχρονισμό

    Και βεβαια εφόσον δεν υπήρχαν τα 180mil ποιος ο σκοπός να κάνουμε πως διαπραγματευόμαστε πλοία του 1billion?

    Για να δείξουμε ότι δήθεν κάτι κάνουμε???

    Για τα ROMEO:
    Έπρεπε να αναβαθμίσουν τα υπάρχοντα αντί να πάρουν καινούργια
    Θα έχουμε 11+4 = 15 Sea Hawk

    Ποσα πλοία του στόλου μπορεί να φέρουν Sea Hawk?

    Μήπως είναι …..7???

    Η αγορά δεν κάνει νόημα ιδιαιτερα με το αίσχος των υποβρυχιων

   2. Νομίζω ότι αυτό που αναφέρετε με τις Αδελαίδες δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Αποστολάκης όντως πρέπει να είπε 180 για τις δύο και τα όπλα τους, και αποδείχτηκε ότι είπε αλήθεια. Η Χιλή πήρε γύρω στα 80 εκατ και τα ΔΥΟ μαζί, άρα περισσεύουν 100 εκατ για τα όπλα, μια χαρά, παίρναμε ειτε τους μεταχειρισμένους SM2 είτε κανινούργιους, και ήταν ξακάθαρο επίσης ότι οι ΗΠΑ μας τους αποδεσμεύουν, δεν είναι δα και κανα σούπερ όπλο σήμερα. Και αν δεν τους αποδέσμευαν, ΟΚ ας πάρουμε τα σκαριά και ας βάζαμε Aster πάνω (τρόπος του λέγειν). Η προπαγάνδα για την μη πραγματοποίηση της αγοράς των Αδελαίδων επειδή δεν έπειθε με ένα επιχείρημα, χρησιμοποίησε άλλα 100, αλλά όλα ήταν για γέλια.

    -Τα πουλάνε ακριβά. Ψέμα, μια χαρά φτηνά μας τα πούλαγαν, και αυτό αποδείχτηκε από την πώλησή τους στην Χιλή.
    -Ήταν σαράβαλα. Ψέμα, η Χιλή απέσυρε τις ίδιες αλλά πολύ καλύτερες και νεώτερες από τις δικές μας φρεγάτες για να τις εντάξει.
    -Ο μόνος λόγος να τις εντάξουμε θα ήταν ότι θέλουμε άμεση αναβάθμιση, αλλά μέχρι να μάθουν οι δικοί μας το πλοίο θα έπαιρνε 1-2 χρόνια. Ψέμα, οι Χιλιανοί ήδη τις παρέλαβαν και τις έχουν επιχειρησιακές. Φαντάσου ότι εμείς τις συζητάγαμε, όταν ήταν 3 ακόμη και 6 μήνες πριν τους Χιλιανούς. Τώρα ήδη μία θα συμμετείχε στην επιχείρηση Ειρήνη.

    Και δεν είχαμε 180 για αυτά, αλλά έχουμε 250 για τα ελικόπτερα? (που δεν είναι 250 αλλά πολύ περισσότερα?). Για να μην πω ότι με τα ρέστα (τα 70) παίρναμε και τορπίλες.

    Και όσον αφορά το χρηματοδοτικό, αυτό είναι ένας μύθος. Για τόσο μικρά ποσά, αν πραγματικά υπήρχε προτεραιότητα, ανάγκη και καλύπτεται με μια ευκαιρία, το ποσό θα βρεθεί, για 180-250 εκατ μιλάμε.

    Απλά αν τις έπαιρναν θα γινόταν περισσότερο πιεστική η ανάγκη για αναβάθμιση των ΜΕΚΟ ώστε να έχουμε 6 σκάφη άμεσα ετοιμοπόλεμα και φτηνά, και λιγότερο πιεστική η ανάγκη για την ναυτική αγορά του αιώνα (σε κόστος) και μικρή σε αριθμό, αυτή των Μπελάρα

    1. agnostosependytis
     18 Μαΐου 2020 στις 21:19

     Στο ίδιο έργο θεατές.

     Τα ίδια ψέματα έλεγαν και για τα δήθεν ακριβά Kidd τα ίδια ψέματα έλεγαν για τις FREMM και τα BMP3 τα ίδια ψέματα έλεγαν και για τα (σε αφθονία τότε) Leopard 2A4 τα ίδια ψέματα έλεγαν και για τα 400 Abrams τα ίδια ψέματα έλεγαν και τα τα δήθεν ακριβά 40 MRLS όπου το «αφήγημα» τότε έλεγε πως η προμήθεια των 40 MLRS (από τα αμερικάνικα αποθέματα) συν ο εκσυγχρονισμός τους και η προμήθεια νέων ρουκετών θα αγγίξει σχεδόν το ένα 1 δις ευρώ!

     Τα ίδια παραμύθια και με τις Αυστραλιανές φρεγάτες που ήταν δήθεν ακριβά τα ίδια παραμύθια και με τις δύο Ιταλικές FREMM που αφού με βάση το συμβόλαιο η Αίγυπτος τα πήρε 550-600 εκατ. ευρώ τη μία μετά αλλάξανε το αφήγημα ότι δήθεν αφορούσε μια γενικότερη συμφωνία αξίας πολλών δις ευρώ!

     Διαχρονικά είτε τα κυβερνητικά παπαγαλάκια με επιλεγμένες διαρροές σε «δημοσιογράφους» φερέφωνα δημιουργούν όλη αυτή την παραπληροφόρηση προκειμένου να κρύψουν την ανικανότητα τους και να το διαχειριστούν επικοινωνιακά.

     Δεκάδες και εκατοντάδες ευκαιρίες χάθηκαν όπου με σχετικά λίγα χρήματα θα μπορούσαμε να καλύψουμε μεγάλες ανάγκες.

     Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί δεν πήραμε και τα διαθέσιμα (με ελάχιστο κόστος) Marder όπως και τα αντιαεροπορικά Gepard.

     Ειδικά τα Gepard με έναν μικρό εκσυχρονισμό θα ήταν ιδανικά τόσο για τα νησιά όσο και για τον Έβρο και με μεγάλη προστασία του πληρώματος μιας και είναι ουσιαστικά το σκάφος του Leopard1.

     Είναι να απορεί κανείς πραγματικά πως καταφέραμε τόσα χρόνια να επιβιώσουμε με ένα τόσο ανεύθυνο και πλήρως ανίκανο πολιτικό προσωπικό.

     Οι «ικανότητες» του πολιτικού προσωπικού εξαντλούνται στους διορισμούς ημετέρων και κομματικών στο να υπηρετούν τα συμφέροντα και γενικά να κάνουν τους καμπόσους με μια σημαδεμένη τράπουλα που χρησιμοποιούν για τα δικά τους οφέλη και την παρέα τους.

     1. Μιχάλης
      Απέφυγαν να πάρουν τα Gepard επειδή είχαν σχεδιάσει την επαναστατική πατέντα με τα ανατολικό-γερμανικά BMP-1 και τα Marder δεν τα πήραν προφανώς επειδή δεν επιπλέουν όπως τα M-113 που φαίνεται να είναι η μεγάλη λατρεία των στρατηγών αφού ζητάνε και περισσότερα αντί να ασχοληθούν με ένα σύγχρονο όχημα που προσφέρει και προστασία απο πυρά και όχι μόνο απο βροχή και ανέμους.

      Όταν δεν υπάρχει διάθεση για πρόοδο και εκσυγχρονισμό επειδή έχει και έξοδα η επειδή χαλάει την συνηθισμένη εικόνα, παραμένουν όλα ως έχουν.
      Η μερικές εξαίρεσεις ήταν οι αγορές των LEO2HEL και τα νέα λιγοστά οβιδοβόλα PzH2000 αλλά μέχρι εκεί ήταν για τον στρατό ξηράς.

     2. Gepard υπάρχουν ακόμα και σήμερα αλλά δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον οι εδώ φωστήρες.
      Ειδικά τότε που οι Γερμανοί είχαν πάρει μεγάλα συμβόλαια στους εξοπλισμούς θα μπορούσαμε να τα πάρουμε δωρεάν με εργοστασιακή συντήρηση ως αντιστάθμισμα και με έναν μικρό εκσυγχρονισμό τα Gepard θα κάλυπταν ανάγκες.
      Η Βραζιλία σχετικά πρόσφατα πήρε αριθμό από τα Γερμανικά αποθέματα και με έναν μικρό εκσυγχρονισμό τα συστήματα είναι μια χαρά.
      Έχοντας ήδη τεράστια εμπειρία από τα Leopard 1 και υποδομή θα έπρεπε και τα Gepard να είχαμε πάρει και τα Marder.
      Όταν σε μια χώρα δεν υπάρχει αυτό που λέμε αξιοκρατία και ο κάθε μπούφος κομματικός γίνεται στρατηγός,ναύαρχος,υπουργός και σε θέσεις κλειδιά βρίσκονται μπούφοι και άσχετοι αυτά είναι τα αποτελέσματα.

    2. Και Arleigh Burke να μας χάρισαν στην κυριολεξία οι Αμερικάνοι (που λέει ο λόγος) εδώ θα έβρισκαν εκατό προφάσεις για να μην τα παραλάβουν.
     Τελικά αρχίζω και αναρωτιέμαι αν αυτοί που μας κυβερνάνε είναι Έλληνες ή κάτι άλλο.
     Προς το κάτι άλλο μάλλον καταλήγω.

 6. Πολλές φορές, όταν υπάρχουν προμήθειες αμυντικού υλικού και αναφέρονται από διάφορους αντίθετες γνώμες, πάντα το επιχείρημα στα άρθρα είναι ότι οι πολεμιστές του πληκτρολογίου είναι άσχετοι, να αφήσουμε τους ιδικούς που ξέρουν.

  Και καμιά φορά, που αν και διαφωνούμε λέμε, ΟΚ, κάτι θα υπάρχει που δεν το βλέπω, και όντως οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα. Με το ΠΝ τα τελευταία χρόνια, είναι η πρώτη φορά που νιώθω ότι δεν θα αναρωτηθώ μπας και χάνω κάτι και οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα… Η μόνη μου ελπιδα είναι ότι τουλάχιστον ξέρουν να μπαλωνουν προβλήματα όταν προκύπτει ότι δεν ήξεραν καλύτερα.

 7. @defencereview
  by the way που λένε στο χωριό μου, διάβασα σε άλλο site άρθρο για το πως οι δικαστικές αρχές ακύρωσαν 2 αναθέσεις μετά από διαπραγμάτευση (αν το μεταφέρω σωστά) για την χρήση drones για το μεταναστευτικό.

  Θα μπορούσατε να μας φωτίσετε λίγο περισσότερο?

 8. https://veteranos.gr/ston-aera-i/

  Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά και αν δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι δημιουργίας εντυπώσεων από τους «εγχώριους» ντίλερ και δεν θα είναι και η πρώτη φορά μιας και η παραπληροφόρηση στη χώρας μας είναι ο κανόνας.

  Πάντως αν ισχύουν αυτές οι πληροφορίες για δύο Belharra με 4 δις ευρώ κόστος θα επαναλάβω για πολλοστή φορά την πρόταση σου.

  Ακύρωση της υποτιθέμενης προμήθειας των δύο Belharra και να κάνουμε δεκτή την πρόταση των Γάλλων για την ανταλλαγή όλων των Mirage με Rafale συν το επιπλέον κόστος.
  Τα χρήματα θα βρεθούν από τον ευνοικό χρηματοδοτικό σε βάθος χρόνου που μας έχουν υποσχεθεί οι Γάλλοι.
  Θεωρώ πως οι Γάλλοι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι ποιο ευέλικτοι γιατί άλλη βαρύτητα και σημασία έχει για αυτούς το πρόγραμμα του Rafale και άλλη το πρόγραμμα Belharra.

  Για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών

  Προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού και τότε και μόνο τότε και μέσα από ένα σκληρό ανταγωνισμό θα δούμε προτάσεις που θα έχουν πραγματικά ενδιαφέρον.
  Στους βασικούς όρους του προγράμματος μπορεί να μπει η ευνοική χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου αλλά και ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών.
  Θεωρώ πως πολλοί θα έμπαιναν σε πειρασμό και προκειμένου να κερδίσουν το πρόγραμμα θα είχαμε πολλές προσφορές και για ενδιάμεση είτε από Ολλανδία με προσφορά δύο LCF είτε από Γερμανία είτε από Γαλλία-Ιταλία με τις FREMM είτε και από Δανία με την Iver Huitfeldt.

  Η Iver Huitfeldt είναι η πιο προσιτή φρεγάτα μας καλύπτει απόλυτα και θα μπορούσαμε με έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό να αποκτήσουμε 8 νέες φρεγάτες από τις οποίες οι τέσσερις για AAW με SM-2 και essm2 και οι άλλες τέσσερις ως λιγότερο εξοπλισμένες γενικών καθηκόντων με essm2 για χαμηλότερο συνολικό κόστος.
  Θα μπορούσαν πολλά οπλικά συστήματα των S μετά τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό να μπούνε στις νέες Iver Huitfeldt για να μειωθεί κι άλλο το συνολικό κόστος.
  Αυτά θα μπορούσαν να ήταν τόσο τα CIWS όσο και οι Harpoon κτλ.

  Είναι πολλά λεφτά 4 δις ευρώ για δύο Belharres.
  Άλλο υποθετικό σενάριο.
  Με 4 δις ευρώ παίρνεις δύο καινούργια Arleigh Burke και φορτωμένα πλήρως με SM-2 και ESSM2.
  Με ένα μέσο κόστος 1,6 δις ευρώ (υπολογίστε ισοτιμία ευρώ-δολαρίου) για κάθε καινούργιο Arleigh Burke μας μένουν και άλλα 400 εκατ. ευρώ για πυραύλους και αρχική υποστήριξη.
  Παράδειγμα
  SM-2 48X3 εκατ. δολάρια = 144 εκατ. δολάρια (σε ευρώ λιγότερα) και 64 ESSM2 από ένα εκατ. δολάρια συνολικά κοντά στα 200 εκατ. και μένουν άλλα 200 μέχρι τα δύο δις (για κάθε Burke) για αρχική υποστήριξη.
  Εξάλλου για τα περισσότερα συστήματα των Arleigh Burke ήδη έχουμε υποδομή (ESSM,CIWS,Harpoon,προωστικό σκεύος κτλ.)
  Άρα μικρότερο κόστος υποστήριξης και κυρίως χρηματοδότηση μέσω FMS.
  Κλείνοντας θα επαναλάβω πως θεωρώ ποιο ρεαλιστικό σενάριο τη Iver Huitfeldt.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *