Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας «Welt am Sonntag» το πρόγραμμα προμήθειας νέου τυφεκίου εφόδου για τον Γερμανικό Στρατό, που θα αντικαταστήσει τα εν υπηρεσία G36 των 5,56 χιλιοστών, αντιμετωπίζει καθυστέρηση τουλάχιστον οκτώ μηνών, λόγω της αποτυχία των συμμετεχόντων τυφεκίων να περάσουν τις δοκιμές του Γερμανικού Στρατού, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η απόφαση για το διάδοχο τυφέκιο του G36 έπρεπε να ληφθεί τον περασμένο Μάιο, αλλά πλέον η απόφαση αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2019. Η πρόθεση αντικατάστασης των G36 ανακοινώθηκε το 2015, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017. Η απόφαση έχει αντιμετωπιστεί κριτικά από πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους δεδομένου ότι τα G36 εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1996 και αποτελούν σύγχρονη σχεδίαση. Ωστόσο, το αντεπιχείρημα του Γερμανικού Στρατού είναι ότι η χρήση του G36 σε θερμό περιβάλλον, όπως στο Αφγανιστάν, είχε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του και την απώλεια ακρίβειας κατά τις βολές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλες οι υποψηφιότητες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συμμετείχαν στις δοκιμές του Αυγούστου, απορρίφθηκαν διότι απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις «ατομικές υποχρεωτικές απαιτήσεις». Για παράδειγμα, κάποιες εταιρίες προσέφεραν τυφέκια μόνο στο διαμέτρημα των 5,56 χιλιοστών, ενώ ορισμένες μονάδες του Γερμανικού Στρατού θέλουν και το διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών. Μετά την αποτυχία των δοκιμών οι συμμετέχουσες εταιρίες έλαβαν προθεσμία, έως τον Φεβρουάριο του 2019, να καταθέσουν νέες προτάσεις και λύσεις, δηλαδή τυφέκια εφόδου, για την πραγματοποίηση νέων δοκιμών.

Σε περίπτωση αποτυχίας και των νέων δοκιμών, τότε το πρόγραμμα ενδέχεται να τερματιστεί και να παραπεμφθεί στις καλένδες για αρκετά χρόνια. Αν και οι συμμετέχουσες στον διαγωνισμό εταιρίες δεν έχουν ανακοινωθεί, είναι βέβαιο ότι η γερμανική H&K και η βελγική FN Herstal συμμετέχουν και ανταγωνίζονται στο διαγωνισμό. Στην περίπτωση που ο Γερμανικό Στρατός αποφασίσει για το νέο του τυφέκιο και το σχετικό συμβόλαιο υπογραφεί το 2019, τότε οι παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το 2020 και να ολοκληρωθούν το 2027 (συνολικά οι απαιτήσεις του Γερμανικού Στρατού ανέρχονται σε 100.000 περίπου νέα τυφέκια).