Την περασμένη Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, η ιταλική Leonardo παρουσίασε, στο ΓΕΝ (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού), την πρόταση της για το πρόγραμμα του ΠΝ (Πολεμικό Ναυτικό) προμήθειας 36 νέων τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια T-214 και το αναβαθμισμένο T-209. Επ’ ευκαιρία αυτής της ενημέρωσης συγκεντρώσαμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά μ’ αυτό το τόσο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ, το οποίο αν και θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί χρόνια πριν, παραμένει σε εκκρεμότητα.

F21

Με την δεδομένη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Leonardo, το ΠΝ έχει να επιλέξει μεταξύ τριών (3) προτάσεων: Τη γαλλική τορπίλη F21, τη γερμανική DM-2A4 και την ιταλική Black Shark. Η γαλλική Naval Group προσφέρει την F21, η οποία είναι η πλέον σύγχρονη απ’ όλες, καθώς έχει αναπτυχθεί πιο πρόσφατα από τις άλλες δύο (2) υποψηφιότητες. Επίσης, η Γάλλοι δεσμεύονται ότι μέσω του συστήματος MIGAL η F21 μπορεί, εύκολα, να χρησιμοποιηθεί από τα υφιστάμενα συστήματα μάχης των ελληνικών υποβρυχίων (το MIGAL λειτουργεί ως σύστημα διασύνδεσης της τορπίλης και του κέντρου διοίκησης και ελέγχου του υποβρυχίου).

Η F21 έλκει την καταγωγή της από την Black Shark και άρχισε να αναπτύσσεται το 2008. Έχει δυνατότητα ταχύτητας άνω των 50 κόμβων την ώρα (93 χιλιόμετρα την ώρα), με εμβέλεια άνω των 50 χιλιομέτρων και αυτονομία περίπου 1 ώρας. Επίσης μπορεί να επιχειρεί σε βαθιά νερά, αλλά κυρίως σε παράκτιες περιοχές με υψηλό επίπεδο θορύβου και πυκνής ναυτιλίας (χρήση σε βάθη από 10 έως 500 μέτρα). Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή βάρους 250 κιλών, ενώ διαθέτει προηγμένο λογισμικό, το οποίο είναι ικανό να αναγνωρίσει «δεδομένα» του βυθού (κοιλότητες, εσοχές, ήχοι κ.ά.), ενώ αξιοποιεί το βάθος του υποβρυχίου με ικανότητα βολής από τα 400 μέτρα.

DM-2A4 ER

Η γερμανική πρόταση «ποντάρει» στην παράμετρο της ποσότητας. Έτσι προσφέρει 36 νέες τορπίλες DM-2A4, καθώς, στο πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελών, και τον εκσυγχρονισμό 25 παλαιών τορπιλών SUT Mod.0 είτε στο επίπεδο SUT Mod.3 είτε στο επίπεδο SUT Mod.4. Αμφότερες οι γερμανικές τορπίλες είναι πλήρως συμβατές με τα συστήματα μάχης των υποβρυχίων T-214 και T-209. Πάντως, σε περίπτωση τελικής επιλογής της γερμανικής πρότασης το ΠΝ θα πρέπει να επιλέξει την DM-2A4 ER, που είναι η έκδοση αυξημένου βεληνεκούς και ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της περί το 2015.

Black Shark Advanced

Η πρόταση των Ιταλών αφορά στην προμήθεια 45 τορπιλών Black Shark, στην νεότερη έκδοση BSA (Black Shark Advanced) με κόστος ίσο αυτού της προμήθειας 36 τορπιλών, δηλαδή € 105 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια η Leonardo «ποντάρει» στο χαμηλότερο κόστος. Επίσης η εταιρία δεσμεύεται για την ολοκλήρωση των τορπιλών της στο σύστημα μάχης των υποβρυχίων, όπως έκανε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας. Η BSA αποτελεί εξέλιξη και βελτιωμένη έκδοση της Black Shark. Ενσωματώνει ένα καινοτόμο τμήμα παραγωγής ενέργειας, το οποίο προσαρμόζεται στις εκάστοτε επιχειρησιακές ή εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Έτσι, όταν η τορπίλη χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς γίνεται χρήση επαναφορτιζόμενης μπαταρίας διάρκειας ζωής 100 εκτοξεύσεων, μειώνοντας έτσι το κόστος εκπαίδευσης. Σε επιχειρησιακό επίπεδο η μπαταρία «διοχετεύει» όλη την ενέργεια σε μία και μόνη δράση: εκτόξευση, κίνηση και προσβολή του στόχου.

Συνοπτικά, το ΠΝ έχει να επιλέξει: (α) Την προμήθεια 36 F21, που προσφέρουν την ποιοτική διαφοροποίηση από τις τορπίλες του Τουρκικού Ναυτικού (DM-2A4) και κορυφαίες επιχειρησιακές δυνατότητες (β) Την προμήθεια 36 DM-2A4 και την αναβάθμιση 25 SUT Mod.0 στο επίπεδο Mod.3/4, άρα με το ίδιο κόστος να έχουμε στο οπλοστάσιο μας περισσότερες ικανές τορπίλες και (γ) Την προμήθεια 45 BSA, δηλαδή περισσότερων νέων τορπιλών με το ίδιο κόστος, σε σχέση με τη γαλλική πρόταση και τη γερμανικά, στο κομμάτι που αφορά τις DM-2A4. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχει μπροστά του το ΠΝ. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι ότι τα ελληνικά υποβρύχια θέλουν νέες τορπίλες το συντομότερο δυνατό.

Η υφιστάμενη ισορροπία δυνάμεων στα υποβρύχια Ελλάδας και Τουρκίας μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο:

Comments

  1. Έχουμε τόσα υποβρύχια (δεν μιλάμε μόνο σαν αριθμό) για να χρειάζεται να αναβαθμιστούν 100 SUT κ να αγοραστούν κ 35-45 νέες.
   Η μήπως θα μπορέσουν να βάλουν όλες τις τορπίλες τους ακόμα κ αν τα φορτώσουν όλα κ να χρειαστεί να φορτωθούν ξανά;;
   Άσε που Ούτως η άλλως τα υποβρύχια θα έχουν μεικτούς φορτους (τορπιλών νεων- παλιών κ subharpoon) .
   Οι Γερμανοί δεν πρέπει να πάρουν το συμβόλαιο ακόμα κ αν μας προσφέρουν δωρεάν εκσυγχρονισμό όλων των παλιών SUT κ βασικός λόγος είναι ότι τις τορπίλες που μας προσφέρουν οι Γερμανοί οι Τούρκοι τις έχουν ήδη βσε υπηρεσία κ τις έχουν ήδη κάνει φύλλο κ φτερό γνωρίζοντας τις αδυναμίες τους κ όλο κ κάποια μέτρα αντιμετώπισης τους θα έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν.
   Τώρα ανάμεσα σε Γαλλία κ Ιταλία θα πρέπει να δούμε τι συμφέρει οχι μόνο σαν δυνατότητες όπλου αλλά κ σαν συνεργασία (κατασκευαστικό έργο, Ρήτρα για το που θα μπορούσαν να πωληθούν μετά).
   Οι Γάλλοι λογικά θα πάρουν συμβόλαιο για τις φρεγάτες αν δώσουν τπτ έξτρα τορπίλες(35) κ δώσουν κ κατασκευαστικό έργο μαζί είναι μια καλή επιλογή.
   Από την άλλη μια αντιπρόταση του Π.Ν στην προσφορά των Ιταλών για τις τορπίλες που θα είχε μέσα την αγορά καμία 6 κορβετων Doha (όπως πάει οι S δεν θα αντικατασταθούν όλες με φρεγάτες) κ την αγορά σε μια λογική τιμη του ελικοπτεροφόρου San Giorgio
   για να πάρουμε έξτρα τορπίλες δωρεάν θα ήταν δελεαστική.

   1. Ένα ναυτικό που έχει σκοπό να πολεμήσει κι όχι μονο να εκφοβισει (βέβαια το «μόνο» αναιρεί σε μεγάλο βαθμό και τον εκφοβισμο) αγοράζει 100 νέες (ο αριθμός των καλύτερων παλαιών προσδιορίζει και τον αριθμό της πραγματικής απαίτησης για νέες, για κοιτάξτε πόσες έχει το ΤΝ) και αναβαθμίζει τις 102 SUT.

    Δεν δίνει μισό δις για να αναβαθμίσει αποσυρόμενα, αοπλα ΑΦΝΣ κι άλλο μισό δις για νέα α/υ ε/π, όταν βρωμαει ο τόπος από τυπικά μεταχειρισμένα, ουσιαστικά του κουτιου.
    Δεν σπαταλαει εκεί ένα δις για να τσιγκουνευεται σε σύγχρονες τορπίλες και αναβάθμιση φρεγατών διαθέτοντας εκεί μόλις το 1/4 του ως άνω ποσού.

    1. Τα ελικόπτερα από ότι έχει γραφει τα έσπρωχνε ο Αποστολάκης
     Παρόλο που είχε υπογράψει ως υπουργός τη προμήθεια φένeτε πως έχει παγώσει προς το παρόν
     Και κάποιοι άλλοι γράφανε πως θα τα αγοράζαμε με ότι funding περίσσευε από p-3!!
     Η LM να παίρνει δουλίτσες και όλα τa alla * ********

 1. Από τη στιγμή που οι άλλες δύο χώρες συνεργάζονται στενά με τους Τούρκους είναι μονόδρομος η επιλογή της Γαλλικής. Επίσης στο μέλλον θα πρέπει να αγοράσουμε Γαλλικά υποβρύχια, άρα αυτές οι τορπίλες θα είναι συμβατές. Τώρα το θέμα είναι τι θα κάνουμε με τα Γερμανικά που έχουμε φορτωθεί και είναι και μη επιχειρησιακά. Είμαι σίγουρος ότι οι Τούρκοι θα πιέζουν να έχουμε καθυστερήσεις σε ανταλλακτικά. Κάνουν πολλές δουλειές με τους Γερμανούς.

  1. Απο που προκυπτει οτι τα U214 ειναι μη επιχειρησιακα;
   Υπαρχουν καποιες τεχνικες εκκρεμοτητες προς επιλυση, αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν μπορουν να επιχειρησουν.

 2. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ αν δεν κανω λάθος ειχε γράψει πως υπογράφτηκε ηδη η αναβάθμιση των παλαιων τορπιλων που έχουμε, χωρις καμια αναφορά για αποκτηση νέων.

  Σε κάθε περίπτωση, ελπιζω η αγορά να μην περιλαμβάνει την γερμανικη πρόταση. 1) Γιατι την έχουν οι Τούρκοι 2) γιατι οι Γερμανοι ΔΕΝ ειναι φίλοι μας και ειναι πιο ξεκαθαρο απο ποτε.

   1. Εμείς θα τις πάρουμε ,οι Τούρκοι τις έχουν ήδη κ τις ξερουν.
    Άσε που οι Τούρκοι έχουν ήδη αναπτύξει εγχώρια τορπίλη κ είναι στις δοκιμές.

  1. Σωστά αν ισχύει η είδηση αλλάζει κατά πολύ τον υπολογισμό. Το άρθρο εκείνο δεν αναφέρει τον αριθμό των τορπιλών που θα αναβαθμιστούν σε νεότερη έκδοση ούτε ποια θα είναι αυτή, ούτε ξεκαθαρίζει από τη διατύπωση αν η αναβάθμιση αφορά το σύνολο τους. Αν θυμάμαι καλά λέει «αναβάθμιση τορπιλών». Αν αφορά αναβάθμιση μικρού αριθμού μπορεί και πάλι η γεμρναική προσφορά για σύγρονες+ δωρεάν αναβάθμιση να είναι δελεαστική. Βέβαια όπως και συ απεύχομαι τέτοια εξέλιξη για τους ίδιους λόγους.

 3. Δεν μας παίρνει για πειράματα(F21/MIGAL/MK48)
  Ότι παραγγελθεί πρέπει να είναι ΑΜΈΣΩΣplug and …shoot (DM2,BLACKSHARK?)
  και πρέπει να απαιτηθεί ενδιάμεση λύση άμεσα παραδοτέα
  Τις τορπίλες τις θέλουμε ΣΉΜΕΡΑ
  Αύριο μπορεί να είναι αργά
  Και οι παλιές πρέπει να εksυχρονιστουν
  Το 2030 ξέρετε με ποσα υποβρύχια θα έχουμε μείνει??

  1. Είναι οπλο που θα υπηρετήσει 40+ χρόνια.
   Δεν χωράει επιπολαιοτητες!
   Θα πρεπει να πάρουμε την καλύτερη τορπίλη που στη συγκεκριμένη προμήθεια τυχαίνει να είναι κ από την Γαλλία που σχεδόν μας υποστηρίζει.

   1. Είπαμε δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε πειράματα!!

    Οι Γάλλοι λένε τα δικά τους αλλα το Ναυτικό έχει άλλη γνώμη

    είχε γράψει παλιότερα το dr περί διασύνδεσης

    ας πάρουμε μερικές γερμανικές η ιταλικές ας εκσυχρονίσουμε και μερικές SUT και βλέπουμε

    Οι γείτονες ετοιμάζουν το prvto 214 AIP kai έχουν ήδη σύχρονες τορπίλες

 4. Η Ιταλική έχει πιστοποιηθεί στα δικά τους υποβρύχια (U212) με ίδιο ουσιαστικά σύστημα μάχης το ίδιο έχει συμβεί και με τα Πορτογαλικά υποβρύχια που είναι παράγωγο του U214.
  Η προσφορά των Ιταλών είναι πειρασμός για 45 νέες τορπίλες στο κόστος του προγράμματος για 36 νέες τορπίλες.
  Στο άμεσο μέλλον μπορεί να γίνει άλλη μια αγορά άλλων 45 τορπιλών Ιταλικών και με 90 νέες τορπίλες είμαστε μια χαρά.
  Οι παλιότερες τορπίλες μπορούν να εκσυγχρονιστούν με ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα ώστε και τα παλιότερα υποβρύχια να έχουν σύγχρονες τορπίλες όπως και τα νέα υποβρύχια για μεγαλύτερο απόθεμα.
  Η Γαλλική ναι μεν είναι θεωρητικά η πιο σύγχρονη αλλά το ρίσκο πιστοποίησης είναι μεγαλύτερο.
  Η Γερμανική, πέρα από την διαχρονικά εχθρική συμπεριφορά της Γερμανίας έχει και άλλα μειονεκτήματα όπως η ίδια τορπίλη βρίσκεται σε υπηρεσία και στην Τουρκία.

  1. Σωστός…

   Οι Black shark είναι πολύ εξελιγμενες και δεν τις έχουν οι Τούρκοι.

   Αν μιλούσαμε για αναβάθμιση όλων των SUT να έλεγα ΟΚ, που θα έπρεπε(!), οπως είναι τώρα η κατάσταση δεν έχει ουσία να πάρουμε μια τορπίλη που μάλλον την γνωρίζουν άριστα οι Τούρκοι και που τεχνολογικά είναι κατώτερη των άλλων. Εικάζω δε, πως τεχνολογία της την έχουν αγοράσει για την δική τους που αναπτύσουν.

  2. Sauro, 209/1400 της Βραζιλίας, ή Ula της Νορβηγίας… κάτι πρέπει να αρπάξουμε.
   Αλλιώς βλέπω να μένουμε με 4 υποβρύχια, άντε και ένα 209ΑΙP

 5. Το συγχρονο ναυτικο γεφυρι της Αρτας συνεχιζεται ..
  Ειναι πραγματικα αξιο αποριας πως τοσος καιρος εχει περασει και δεν εχουν καταληξει σε τιποτα οι φωστηρες στο ΠΝ αφου εχουν ολα τα δεδομενα στα χερια τους και περιμενουμε ακομη και τωρα να δουν τα τεχνικα χαρακτηριστικα και τις προσφορες λες και δεν τα ηξεραν η δεν ειναι γνωστα ηδη μηνες τωρα .
  Εντωμεταξυ οταν και οποτε υπογραψουν την συμβαση αυτη θα αποδωσει οπλα το συντομοτερο σε κανα δεκαοχταμηνο και βαλε ..
  Και αυτα ακομη θα απαιτησουν επιχειρησιακαη αξιοποιηση οποτε παμε σε κανα οκταμηνο ..
  Φεξε Μαη μου δηλαδη ..
  Κανεις ομως δεν μιλαει για την αναγκη αμεσης ενισχυσης με μεταχειρισμενες απο διαφορα Ευρωπαικα ναυτικα η τις ΗΠΑ με καμια 30αρια τεμαχια παραδοτεα σε κανα διμηνο..
  Κατι το οποιο θα επρεπε να ειναι απαραβατος ορος η προβλεψη στο συμβολαιο που σκοπευουν να αναθεσουν αφου τα αντισταθμιστικα οφελη ειναι απο οσο ακουμε ανυπαρκτα .

  Μεχρι τοτε το ΠΝ θα πολεμησει ,εαν το αφησουν φυσικα, με τις παλιατζουρες τη δεκαετιας του 70 με μειωμενα βεληνεκη που εκθετουν υπερπολυτιμα υποβρυχια σε μεγαλους κινδυνους ενω οι Τουρκοι θα βαλλουν με πληθος συγχρονων τυπων απο αποσταση ασφαλειας ..
  Ωραια δεν τα εφτιαξαν στο ΠΝ που οπως λεει και ο Προμαχος ηθελαν αεροτρατες P-3 για μισο δις αοπλες και χωρις ανθυποβρυχιακη ικανοτητα για »επιτηρηση » και αλλα διαφορα?
  Oταν προσφερονταν απο Αυστραλια πληρως εκσυγχρονισμενα ,εξοπλισμενα και ετοιμοπολεμα υποδειγματα που ταχα μου ηταν παλαια ενω τα δικα μας ηταν του κουτιου αλλα ολο ευρηματα ανακαλυπτουν?

  H καλυτερη λυση τωρα για τον τυπο των τορπιλων ειναι προφανως η Ιταλικη αφου προσφερει μια εξαιρετικη τορπιλη που ειχε ηδη επιλεξει ωε καλυτερη σε παλαιοτερη εκδοση της το ΠΝ και σε ικανους αριθμους.
  Ομως η Γερμανικη προταση πρεπει να προτιμηθει μονη της για εκσυγχρονισμο των παλαιων SUT ιδανικα ολων η των περισσοτερων γιατι στην μορφη που ειναι σημερα οι συγκεκριμενες ειναι σχεδον καταδικασμενες επιχειρησιακα καθως το να λειτουργει απλα μια ξεπερασμενη τεχνολογικα και επιχειρησιακα τορπιλη δεν σημαινει τιποτα αφου το βεληνεκες ο θορυβος και η αντοχη της σε αντιμετρα ειναι αστεια για τα σημερινα δεδομενα .
  Και οι δυο προτασεις επιλεκτικα πρεπει να προτιμηθουν, και αυτα περι μη προτιμησης των Γερμανων και Ιταλων επειδη δεν μας στηριζουν, ενω οι υπολοιποι εστειλαν στρατο να μας υπερασπιστει, ειναι ανεκδοτα ..
  Αρκετα με τις εμμονες ορισμενων που ταχα μου τιμωρουν χωρες που ουτε καν θα ασχολοηθουν με τα ψιχουλα που δαπανουμε για τις αγορες μας .
  Στοχος μας δεν θα πρεπει να ειναι να βγαλουμε τα ματια των αλλων αλλα να σωσουμε τα δικα μας.
  Οτι συμφερει την χωρα θα πρεπει να αγορασουμε και μονο.
  Αλλιως θυμωσε ο καλογερος και εκοψε τα αυτα του.

 6. Και οι μήνες πέρασαν και οι συζητήσεις και οι επιτροπές ολοκληρώθηκαν και τα ΚΥΣΕΑ και οι βούλες συνεδριασαν και ως συνηθως δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *