Σκληρός, απαιτητικός και ιδιαίτερα επίπονος αναμένεται να είναι ο διαγωνισμός απόκτησης νέου τροχαίου υλικού για τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σχεδιάζει μια αξιολόγηση όλων των υποψηφιοτήτων ανάλογη αυτής της απόκτησης νέων αρμάτων μάχη προ μιας εικοσαετίας που έλαβε χώρα στο Λιτόχωρο το 2000. Το κόστος σε πρώτη φάση έχει προϋπολογιστεί περί τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόγραμμα απόκτησης νέου τροχαίου υλικού είναι μια χρόνια και συνάμα νευραλγική απαίτηση του ΕΣ καθώς διαθέτει απαρχαιωμένο υλικό ηλικίας 40 ετών. Ειδικά, στα ειδικοποιημένα οχήματα όπως περισυλλογής, γεφυρών, κινητών ομάδων επισκευών η κατάσταση είναι εξαιρετικά οριακή.

Ήδη το ΓΕΣ απέστειλε προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες την ανάγκη να φέρουν τα οχήματα τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) ώστε να υπάρξει μια πραγματική αξιολόγηση σε πλειάδα κωλυμάτων και εμποδίων. Κύριοι διεκδικητές αναμένεται να είναι οι εξής εταιρείες: Iveco Defence, Rheinmetall MAN, Scania, Renault, Oshkosh και η Tatra.

Το πρόγραμμα του ΓΕΣ αφορά την αντικατάσταση των παρωχημένων φορτηγών περί τα S8500 STEYR 680 Μ3 (όλων των εκδόσεων) καθώς και των MERCEDES BENZ 290 GD. To σύνολο των παραπάνω ανέρχεται στα 15.000 οχήματα τα οποία θα αντικατασταθούν σταδιακά σε βάθος χρόνου. Στόχος φυσικά είναι τα οχήματα να συναρμολογηθούν στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Plasan έναντι πινακίου φακής.

Το ζητούμενο βέβαια θα ήταν η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τον ΕΣ να αναθέσουν το πρόγραμμα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία με τον σχεδιασμό και παραγωγή ενός ελληνικού οχήματος που θα αντικαταστήσει τα παραπάνω οχήματα του ΕΣ. Να σημειωθεί πως υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των οχημάτων, κόστους 15-20 εκατομμυρίων ευρώ με ολοκληρωμένο πλάνο έρευνας και ανάπτυξης που περιλαμβάνει τα απαραίτητα σχέδια και πιστοποιήσεις ώστε να υπάρξει μια προμήθεια άνευ τεχνικού ρίσκου.

Συνεπώς το στοίχημα είναι αφενός να υπάρξει ορθή κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του ΕΣ αλλά και ταυτοχρόνως να υπάρξει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία σε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό πρόγραμμα.

Comments

 1. Προς DefenceReview

  Κυριοι, μηπως θα ηταν δυνατον να παρουσιασετε επισημα το τυφεκιο που κατασκευασε ο Λαρισαιος οπλουργος Γιαννης Αραπκουλες ωστε να ειναι υποψηφιο για τον Ελληνικο Στρατο?

  Εχει κανει παρουσιαση του τυφεκιου ( το οποιο ειναι βελτιωμενη εκδοση του AR-15) στην τηλεοραση πριν μερικες ημερες. Θα ηταν ενδιαφερον πιστευω εαν κανατε μια λεπτομερη παρουσιαση αλλα και δοκιμη ωστε να μαθουμε περισσοτερα.

  Δειτε το βιντεο
  https://www.youtube.com/watch?v=yCxYFn5NkDk

 2. Ναι….κάνανε ένα απαιτητικό διαγωνισμό για να καταλήξουν στο αυτονόητο leo2hel που κατέληξε η πλειοψηφία των σύγχρονων στρατών…..δε λειτουργούν έτσι τα πράγματα στην άμυνα εκτός αν θες να είσαι πάντα πελάτης….. Σχεδιάζεις το δικό σου το παράγεις και διορθώνεις στο μέλλον ότι πρόβλημα παρουσιασθεί….

  1. Αφού φυσικά έχεις ξοδέψει για έρευνα και ανάπτυξη όλο το ποσό της προμήθειας τουλάχιστον 500 αρμάτων αρμάτων. παράδειγμα η γείτονα, 1ο συμβόλαιο το 2007 κι αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια να εντάξει σε παραγωγή το δικό της άρμα κι ακόμη δεν έχει κινητήρα
   Καλές οι ευχές, αλλά χωρίς πακτωλό χρημάτων,δεν πας πουθενά.

   1. Εδώ έχουμε τόσες ανοιχτές τρύπες τα φορτηγά μας μαραναν. Ανόητοι πολιτικάντηδες εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα. Όλα αυτά για να αναθέσουν σε καμία φίλη εταιρεία και αυτή την προμήθεια. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν ανήκει στους Έλληνες. Ότι θέλουν μας κάνουν οι απέξω.

    1. Μερικοί αναρωτιέμαι πως σκέφτονται!

     Δηλαδή δεν είναι επιτακτική ανάγκη τα νέα φορτηγά που έχουμε ήδη οχήματα 40 ετών… Εσύ τι αυτοκίνητο οδηγάς; είναι 40 ετών ή 5 έως 15…

     Ας μην γκρινιάζουμε με όλα επιτέλους!

     1. @Thras Δεν διαφωνεί κανείς oτι χρειάζονται νέα φορτηγά αλλά πως και τι θα πάρουμε. Κάποιοι πιστεύουν ότι πλέον το να αγοράζεις τρεις φορές ποιο ακριβά όταν λεφτά δεν έχεις και το χρέος είναι τεράστιο αντί να στηρίζεσαι και να στηρίζεις την εγχώρια βιομηχανία είναι εγκληματική αφέλεια. Κάποιοι άλλοι των μεγάλων σαλονιών ενθουσιάζονται με το τελευταίο μοντέλο και τις συγκρίσεις. Θέλουν «Αγορές Αιωνα», θέλουν την Πορσε η τη Μαζετατι και αν δεν έχουμε λεφτά δεν πειράζει ας πάρουμε λιγότερα ας χρεωθούμε και ας περικόψουμε από άλλες ανάγκες. Για τα αλλά θα πάρουμε αποσυρμένες αντίκες σε τιμή ευκαιρίας. Θα τις βαφτίσουμε και δωρεάν γιατί είμαστε έξυπνα πουλιά. Φυσικά σε 10 χρόνια αυτό το πολυτελές ανατρέπομενο θα είναι μετρίων αποδόσεων και σε 20 ξεπερασμένο αλλά δε βαριέσαι εμείς θα τα κρατήσουμε για 40. Έτσι και αλλιώς για περάσεις τα έχουμε μόνο. Σιγά μην κάνουμε πόλεμο αν κάνουν οι Τούρκοι απόβαση σε νησί. Κορόιδα είμαστε; Πάρε το Αμερικα στο τηλέφωνο να μας … Σε αντάλλαγμα το πολύ πολύ να γκριζάρουνε μόνο τη βραχονησίδα. Έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να την εκμεταλλευτούμε. Εμείς το αέριο και το πετρέλαιο μας τα θελουμε εισαγώμενα για να κρατήσουμε την Ελλάδα διαμάντι. Πάλι κερδισμένοι βγαίνουμε γιατί αυτοί θέλουν το μισό Αιγαίο και εμείς γκριζαραμε μόνο μάνα δυο νησάκια που τα έχουμε για να πετάμε λουλούδια σε αυτους που στείλαμε να σφαγιαστούν. Γενικά λογικη και νοοτροπία ενός υπόδουλου Ελλαδιστάν.
      Για αυτό πλακωνόμαστε (στα λόγια).

     2. Όχι φίλε μου πρώτα καλύπτεις κρίσιμες ανάγκες και στο τέλος τα μέσα μεταφοράς αξιωματικών κτλ.

     3. Τα ακούσαμε και αυτό ότι τα φορτηγά δεν είναι προτεραιότητα η πρώτη προτεραιότητα και ανάγκη στον ΕΣ.

    2. Και ποιος είσαι εσύ που θα ιεραρχήσεις τις ανάγκες του ελληνικού στρατού? Πολύ καλα είναι τα φαντεζι άρματα και πυροβόλα αλλά αν δεν υπάρχει αξιόπιστο τροχαίο υλικό να τού πάει έγκαιρα τα πυρομαχικά, την τροφή και το ανταλλακτικό είναι απλά εξαιρετικοί στόχοι για τον εχθρό. Δεν είναι το τροχαίο υλικό για να μεταφέρει μόνο τους αξιωματικούς όπως αναφέρεις παρακάτω είναι για να μεταφέρει υλικά, εσένα και τον στρατευμένο γιό σου που θέλεις να μετακινηθεί με ασφάλεια.

     1. Φίλε μου μεταξύ μας μιλάμε. Τα φορτηγά αυτά που διαθέτουμε χρησιμοποιήθηκαν μονάχα για μεταφορά αξιωματικών. Όλα τα αλλα ήταν καθηλωμένα. ΕΣΥ ποιος είσαι που θα πεις ότι αξίζουν περισσότερο τα φορτηγά από πυροβόλα που θα μας προστατέψουν στον Έβρο και θα υποστηρίξουν το ναυτικό στα νησιά? Αξίζουν πιο πολυ τα φορτηγά από ιπτάμενα οπλισμένα drones? Από αντιεροπορικα συστήματα που έχουν μείνει πίσω και πρέπει να εκσυγχρονιστούν? Για πήγαινε ρωτά το στρατό ξηράς τι χρειάζεται περισσότερο φορτηγά ή Nora b-52 για παράδειγμα. Εγώ δεν είπα ότι δεν χρειάζονται είπα ότι δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Και να σ πω και κάτι αντί να πάνε να αγοράζουν απέξω με τεράστια ποσά να ρίξουν χρήματα να φτιαχτούν εδώ τα φορτηγά. Όπως και το τυφέκιο. Και μην ακούσω ότι δεν γίνεται τα έχουν ισοπεδώσει όλα μερικοί. Οι Έλληνες όλα μπορούν να τς κάνουν χρηματοδότηση χρειάζεται και πολιτική βούληση.

    3. Πραγματικά κάποια πράγματα με ξεπερνάνε τα φορτηγά μεταφέρουν αξιωματικούς???? Γελάνε και οι πέτρες, σε ποιον στρατό υπηρετήσατε? Έχουμε 40 ετών steyer. Μπορείς να αντιληφθείς για τι κατάσταση μιλάμε? Και λες ότι δεν είναι απαραίτητα ? Ας τα φτιάξεις και στην αυλή του σπιτιού σου αρκεί να αλλαχτούν, δε με ενδιαφέρει από που θα τα αγοράσουν. Πυροβολικό που θα υποστηρίξει το ναυτικό στα νησιά? Σοβαρά τώρα? Nora b-52; έχουμε pzh, m-109 a2,a3,a5 και m-203 ας βάλουμε άλλον ένα τύπο αυτοκινούμενου πυροβόλου και μάλιστα τροχοφόρο στο έδαφος του Έβρου…

     1. Χαχα βγάλε άχρηστα και τα aleksandar και nora που τα δοκιμάζουν και οι ΗΠΑ έλεος. Όχι τα φορτηγά είναι καθηλωμένα αυτό είπα. Τα τζιπακια τα mercedes ποιος τα χρησιμοποιεί;;;;;;; Ότι σε συμφέρει λες και αλλάζεις τα λεγόμενά μου. Ναι γιατί αν βάλεις στο Καστελόριζο nora δεν σου κάνουν;;; nora, alas-b επειγόντως και συμφέρουν οικονομικά μπορείς να τα πάρεις σε μεγάλους αριθμούς. Με 500+ μυρια που θέλουν για φορτηγά για δες πόσα aleksandar, alas-b, spike, lora παίρνεις. Εδώ δεν έχουμε τυφέκιο και σφαίρες καλά καλά τα φορτηγά μας έλειψαν. Τα pzh είναι ελάχιστα δεν αρκούν θέλει και άλλα. Έδω δεν έχουμε τομα καλά καλά τα steyner μας καίνε. Και ξαναλέω δεν είπα ότι δεν χρειάζονται άλλα φορτηγά ακόμα και η ΕΛΒΟ μπορεί να παράγει. Γιατί να μην πέσουν τα χρήματα εδώ και να πάμε να αγοράσουμε απέξω σε τριπλές τιμές?

   2. Μπορούσαμε να αγοράζαμε την EGNESA και να παράγαμε το OSARIO.
    Και τα υπόλοιπα που έφτιαχνε.
    Εμείς όμως πληρώσαμε 11,5+ εκατομμύρια το κάθε ένα LEO 2 A6!
    Θα κατασκευάζαμε 5 φορές περισσότερα OSARIO.
    Καινούργια και δικά μας.
    Τα ξεφτέρια μας πήγαν και αγόρασαν τα χάμερ στην διπλή τιμή ακριβότερα από τα
    6Χ6 που έφτιαχνε η εταιρία!

   3. @ Λεονιδας Σε βολεύει το επιχείρημα ότι ντόπιο είναι αγουρίδα και για να σε ξυπνήσω λίγο παραπάνω το πρόβλημα με τον κινητήρα λύθηκε. Και που είσαι το φτιάξαν μόνοι τους. Και κατώτερα των Λεο2 να είναι θα είναι 1000 άρματα κατά πολύ ανώτερα της υπόλοιπης σαβούρας που έχουμε μαζέψει.
    Όσο για τα βλήματα και αυτά εγχώρια. Εμείς τι θα κάνουμε όταν ξεμείνουν τα δικά μας; Θα μου πεις όταν τα αγοράσαμε χωρίς πυρομαχικά τη τα κάναμε. Ζήτω το Ελλαδιστάν!

   4. Ναι και μετά ήρθαν οι μέλισσες….Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα….άρματα μάχης που απαιτούν ειδικές μηχανολογικές γνώσεις από μια μια χώρα ειδικά στο θέμα κινητήρα … και ένα όχημα Γ.Χ…..Τα χρήματα ασφαλώς και χρειάζονται, μήπως όμως και η διαγωνιστική διαδικασία είναι δωρεάν?

  1. @ Gmast Εάν υπάρχει σιγά μην το αγοράσουμε. Και πως να υπάρξει αφού δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσουμε Ελληνικά προϊόντα.
   Αξιολόγηση τι πράγματα είναι αυτά εμείς κύριε gmast αγοράζουμε γεοπολιτικες συμμαχίες πράσινα άλογα και αέρα κοπανιστό.
   Οι πολιτισμένες χώρες πληρώνουν για το πρότυπο που ζητάνε στις προδιαγραφές που θέλουν πριν το αγοράσουν. Εμείς όμως είμαστε έξυπνα πουλιά. Σιγά μην πληρώσουμε. Δωρεάν το θελουμε με το ρίσκο όλο στον επαγγελματία και να το κάνει κάτι θα βρούμε να μας ξυνίσει και με αξιοκρατικές διαδικασίες θα αγοράσουμε οτιδήποτε ξένο γιατί εμείς ξέρουμε πως στηρίζεται η οικονομία…. Με αφαιμαξη.

   1. Ναι οκ. Εμείς λέμε τι πρέπει να γίνει.
    Εάν κάποιοι δεν κάνουν αυτό που πρέπει, είναι άλλη κουβέντα.
    Αλλά βλέπεις, εκτός του Άκη ξέρω γω, δεν έχει πάει κάποιος άλλος φυλακή.
    Όχι γιατί τα πήρε, αλλά και για παράβαση καθήκοντος και αδράνειες όσον αφορά την Εθνική Άμυνα.

  2. Αγαπητέ φίλε Γιώργο, αν υπήρχε ελληνικό όχημα θα βάζαμε τον κατασκευαστή του φυλακή. Όπως τον Λαρισαιο οπλουργο,τον σμηναγό με τη βόμβα λέιζερ του κετα και πάει λέγοντας.εχουμε παραδόσεις σε αυτόν τον τόπο…

   1. Να σου πω και για άλλους που τους κυνήγησαν έκλεισαν της εταιρίες τους.
    Δεν το έκαναν σε έναν δυο τρεις. Σε δεκάδες το έκαναν.

    1. @Μιρος Ήρωας
     Αγαπητέ φίλε δυστυχώς ο κατάλογος δεν έχει τέλος.αν κάποιος νεότερος θέλει να μάθει ας αναζητήσει στο YouTube, τις εκπομπές ενός μεγάλου Έλληνα που τα έζησε όλα αυτά στο πετσί του,του μακαρίτη Σωτήρη Σοφιανοπουλου.

 3. Τα νουμερα ζαλιζουν και για το τροχαιο υλικο και για το νεο τυφέκιο. Την ιδια στιγμη σε οτι αφορα καυτα θεματα οπως το πυραυλικο πυροβολικο, τα drone & antidrone που μας καινε κυριολεκτικα… και αλλα εξισου σημαντικα προγραμματα που κερδίζουν μάχες, δεν κουνιεται φυλλο.

  1) Το τυφέκιο, οχι δεν ειναι σημαντικο. Μπορει να καθυστερησει και 5 και 10 χρονια. Δεν ειναι game changer.
  2) Η αναγκη για τροχαιο υλικο ειναι πολυ μεγάλη σίγουρα. Πλην ομως σε εκτακτη ανάγκη μπορει να επιταχθει υλικό. Απο εκει και πέρα, θα μπορουσε να αναζητηθει ως gap stop λύση μεταχείρα οχημάτων, τουλαχιστον μεχρι να διευθετηθουν σημαντικότερα επιχειρησιακα προγράμματα.

  Βεβαια η ανάγκη των κυβερνώντων ειναι να δειξουν οτι φέρανε δουλειες (λες και ερχονται τζαμπα) και οχι η επιχειρησιακη βελτιωση των ΕΔ.

  1. Πυραυλικό πυροβολικό, α/κ των 155/52 με αυξημένο βεληνεκές καθώς και το νέο ΣΑΕ στο οποίο θα ενταχθεί και το antidrone σύστημα (iron dome???) σίγουρα επειγουν και πραγματικά δεν κουνιέται φύλλο. Και σίγουρα τα Huey πρέπει να αντικατασταθούν πριν από το τροχαίο υλικό. (Τώρα που το θυμήθηκα, γιατί αφήσαμε την ευκαιρία από ΗΠΑ με τα βυτιοφόρα Oshkosh να χαθεί?).
   Τα δεδομένα δείχνουν ότι θέλουν δώσουν δουλειά στην ΕΛΒΟ και μακάρι να κάνω λάθος αλλά αυτός θα ειναι και ο λόγος της επιλογής των mmcs! Ο Γεωργιάδης είχε μιλήσει για αμερικανικές φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία.

 4. Να μην γίνει καμιά αγορά! Με το ζόρι να δώσουν έργο στην Plasan, εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν. Η εταιρεία αυτή αφού είπαν ότι θα πάρει τα λεωφορεία των αστικών συγκοινωνιών, φτάνει και περισσεύει αυτό. Η εταιρεία είχε 100 άτομα και για να μην φύγουν αυτά θα πληρώσουμε ένα δις στο τέλος. Και για προλάβω όσους αρχίσουν να λένε για τεχνολογία, παραγωγή κτλ, μια συναρμολόγηση θα κάνουν, από μηχανή και μηχανικά μέρη που θα έρχονται έτοιμα.

  Το άρθρο ή οι πληροφορίες που πήρε μου φαίνεται ότι απλά θολώνουν τα νερά.

  Λέει προϋπολογισμός σε πρώτη φαση 550 εκατ. ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
  Λέει θα χρειαστούν 15.000 αυτοκίνητα σε βάθος χρόνου…
  Γιατί μου φαίνεται ότι θα ξοδευτεί 1,5-2,5 δις, και όλο αυτό για φορτηγά που δεν χρειάζεται να είναι όλα στρατιωτικά (για πολλά ας πάρουν πολιτικών προδιαγραφών), ενώ δεν θα πετάνε ελικόπτερα, δεν θα έχουν πυραύλους τα αεροπλάνα και δεν κάναμε όλα τα F-16 Viper για να γλυτώσουμε μισό δις.

  Σε τελική ανάλυση ας περιμένουν κάποιες μαζικές αποσύρσεις που είναι να γίνουν (αν δεν έγιναν ήδη) σε Γερμανία και Ολλανδία, όπου θα τα πάρουν δωρεάν και ήταν πολύ καλά.

  πχ https://www.inevros.gr/2017/07/17/germania-ollandia-stratiwtika-fortiga/
  αλλά θυμάμαι και άλλα άρθρα που είχαν βγει. Μήπως να κρατήσουμε το 1-2 δις να τα επενδύσουμε αλλού και να το κλείσουμε αλλιώς το θέμα?

  1. Χιλια δικια εχεις φιλε μου αλλα αυτη ειναι αλλη μια πολιτικη αποφαση που οδηγει μαθηματικα στην καταστροφη. Οπως λες αντι να κανουν και τα block 50 viper για παραδειγμα θα πεταξουν 550εκ για φορτηγα και αλλα 250 εκ για τυφεκιο οταν οι ελειψεις σε κρισιμα υλικα ειναι απλως τεραστιες.

  2. Διαφωνώ απόλυτα.

   Αν υπάρχουν ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα ας αξιολογηθούν, μειώνοντας ανάλογα τις απαιτήσεις για νέα.
   Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι χρειάζονται και νέα φορτηγά και καλώς πάμε σε διαγωνισμό και παραγωγή σε βάθος χρόνου…

   1. Σέβομαι την διαφωνία σου, και συμφωνώ και σε αυτό που λες ότι από την μία ΟΚ αν υπάρχουν καλά αποσυρόμενα από αλλού που να είναι πολλά και ομοιόμορφα ας πάρουμε και να παραγγείλουμε και καινούργια.

    Απλά η ένστασή μου είναι ως προς τα εξής:

    1) Ο προυπολογισμός 550 εκατ για 15.000 αυτοκίνητα είναι αδύνατος, για αυτό λέω ότι μάλλον είναι για τα πρώτα πχ 3-5.000. Ο προυπολογισμός και για τα 15.000 θα είναι 1,5 δις

    2) 15.000 οχήματα είναι πολλά. Ο στρατός μας πληθυσμιακά είναι 100-120.000, άρα βγαίνει ένα όχημα ανά 7-9 άτομα του στρατού, κάτι που είναι υπερβολικό και αδύνατο, ή εντελώς άχρηστο καθώς θα πάρουμε υπεράριθμα αυτοκίνητα να κάθονται. Δηλαδή ένα μικρό στρατοπεδάκι 100 ατόμων θα έχει 14 αυτοκίνητα/φορτηγά? Μια σκουπιδιάρα μόνοι τους, μια για όνια πες και 2 τζιπάκια για τους αξιωματικούς πες και κάτι άλλο να είμαστε κομπλέ, τα άλλα τι θα κάνουν? Και πόση ώρα θα χρησιμοποιούνται? Τα τζιπάκια δηλαδή μισή ώρα το πρωί και μισή το απόγευμα και το υπόλοιπα άσε να υπάρχει? Ήδη όταν γράφτηκε ότι παίρνουμε 1.200 Μ1117 σκεφτόμουν καλά τι θα τα κάνουμε? Αν διαιρέσεις τον αριθμό τον στρατοπέδων με αυτό, βγαίνει ένας υπερβολικός αριθμός ανά στρατόπεδο/μονάδα.

    Αν δε αφαιρέσεις και μονάδες (που είναι οι περισσότερες) που είναι στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στην ουσία δεν πρόκειται ποτέ να πάνε πρώτη γραμμή, γατί να πάρουμε στρατιωτικών προδιαγραφών που είναι πανάκριβα και όχι απλά και φτηνά πολιτικά? Αν σε περίοδο ειρήνης χρειαζόμαστε 5.000 αλλά σε περίοδο πολέμου 15.000, γιατί να μην πάρουμε αυτά που θέλουμε τώρα και να έχουν stand by λιστες με πολιτικά που κάνουν απόλυτα για τις ανάγκες μας ώστε να επιταχθούν άμεσα?

    Τέλος, με 110.000 στρατό, λέμε ότι αφαιρέσεις όσους είναι στα άρματα, όσους είναι στα πλοία, όσους είναι στην αεροπορία, ελικόπτερα, πυροβολικό, λέμε ότι θα έχουμε 15.000 αυτοκίνητα και πες και 2 οδηγούς για το καθένα, θα έχουμε 30.000 άτομα, σχεδόν το μισό στράτευμα με ειδικότητα οδηγού?

    Κάτι δεν κολλάει…

    1. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζετε επακριβώς τις ανάγκες (ούτε εγώ τις ξέρω και μάλιστα λεπτομερώς), μπορεί να μην έχετε και δίκιο.
     Όμως σας διαβεβαιώ ότι, τα 1.200 Μ1117, έχουμε τι να τα κάνουμε και μάλιστα δεν καλύπτουν και τις ανάγκες. Ως προς τα τ/θ γενικά (εκτός των τανκ), οι Ε.Δ. διατηρούν πάνω από 3.500 και σχεδόν όλα είναι πάρα πολύ παλαιά (τα νεότερα είναι τα ….ΛΕΩΝΙΔΑΣ), ενώ δεν υπάρχουν καν τ/θ μεταφοράς όλμου 120mm.
     Για να έχετε τέτοια άποψη, θα πρέπει να πείτε και ποιό τροχαίο υλικό δεν χρειάζεται ή πλεονάζει ή ποιές εργασίες μπορούν να γίνουν με λιγότερα οχήματα.

 5. Το ρισκαραμε αρκετά και τώρα ζούμε τα αποτελέσματα….
  Τζιπάκια να μένουν στον δρόμο,αλλά να μην ξεκινάνε καν,τσονταρεται μάγκες να πάρει η μονάδα μπαταρίες ,δεν έχω ανταλλακτικά κτλ
  Και οι δυο πλευρές των φίλων που σχολιάζουν έχουν τα δικιά τους.
  Και αυτοί που λένε ότι υπάρχουν άλλες πιο σημαντικές επιχειρησιακές προτεραιότητες
  που θα κάνουν την διαφορά.
  Και αυτοί που λένε ότι με 40χρ οχήματα πως θα έρθουν τα πυρομαχικά ,πως θα μεταφερθεί κόσμος,υλικα κτλ.
  Οι μόνοι που δεν έχουν δίκιο ,είναι φυσικά αυτοί που θα κάνουν αγορές ,για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα ,και έξω από επιχειρησιακές ανάγκες.
  Η αληθεια βρίσκεται κάπου στην μέση…
  Πρεπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένα προγραμμα για ανανέωση του υλικού το οποίο θα διαρκέσει χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμου οχημάτων.Ευχης έργο θαταν να υπάρχει κάτι ελληνικό,που θάναι εξίσου αντάξιο και οικονομικό με τα ξένα.
  Η πρώτη φάση πρεπει να αφορά μόνο της μονάδες της γραμμής και σε μονάδες που θα διαχειριστούν την υποστήριξη τους.
  Οι υπόλοιποι να εξακολουθήσουν να κάνουν άσκοπες βόλτες με αυτά που υπάρχουν….
  Δεν πρεπει επουδενί λόγο να γίνουν λάθη και υπερβολές γιατί υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε κρίσιμο υλικό.
  Με εκτίμηση

  1. @ Fylax1970

   Θυμασαι την ειδηση για τον Λαρισαιο οπλουργο που ειχαν βαλει στη φυλακη επειδη κατασκευασε τυφεκιο και προσπαθησε να το παρουσιασει στον Ε.Σ. ? Κατοπιν ο εισαγγελεας τον αφησε ελευθερο επειδη ειχε ολες τις σχετικες αδειες.

   Ονομαζεται Γιαννης Αραπκουλες, και εκανε παρουσιαση του τυφεκιου ( το οποιο ειναι βελτιωμενη εκδοση του AR-15) στην τηλεοραση πριν μερικες ημερες.

   Δες το βιντεο
   https://www.youtube.com/watch?v=yCxYFn5NkDk

 6. Και μερικές (χαζές) απορίες:
  -Γιατί οι σκουπιδιάρες στην ηπειρωτική Ελλάδα πρέπει να είναι στρατιωτικά οχήματα και όχι όπως των δήμων?
  -Το ίδιο με πάνω για τα βυτία, τζιπάκια, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μεταφορά εφοδίων κτλ γιατί να μην είναι πολιτικά οχήματα?
  -Αν πάρουμε τα Μ1117, πάρουμε τίποτα MRAP και τα τζιπάκια τα αντικαταστήσουμε με Hummers (για εκεί που πραγματικά χρειάζονται, στα σύνορα και όχι για να πουλάμε μούρη στα αστικά κέντρα όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν φτηνά πολιτικά αυτ/τα) πόσα φορτηγά στρατιωτκών προδιαγραφών θα χρειαστούμε?

  Τι θα συνέβαινε εάν ο προυπολογισμός αυτός και η δουλειά στην ΕΛΒΟ δινόταν όχι για οχήματα (που να καλύπταμε πολύ φτηνότερα με άλλους τρόπους, αποσυρόμενα, φτηνότερα πολιτικά, λιγότερα στρατιωτικών προδιαγραφών), και το περισσευούμενο budget το έδιναν στην ΕΛΒΟ για να κανει ΤΟΜΑ και για να βάλει συστημα Trophy σε έναν αριθμό αρμάτων (όπου θεωρούσαμε ότι είναι πιο αναγκαίο?)

  Και η ΕΛΒΟ θα πάρει δουλειά και τα λεφτά θα πιάσουν πιο πολύ τόπο. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε οικονομία ή απλά και χαζά να δώσουμε δουλειά, αλλά πως με τα ίδια λεφτά αγοράζεις περισσότερο άμυνα.

  1. Εδώ θα συμφωνήσω με τον agnostoependuth!!!

   Μέχρι σχετικά πρόσφατα οι ανάγκες θα καλύπτονταν από μεταχειρισμένο υλικό τώρα ξαφνικά μας έπιασε η έξαρση να πάρουμε κανούργια φορτηγά!!!!

   500mil???!!!

   είμαστε σοβαροί??

   Πάμε να δώσουμε προίκα στους #επενδυτες #@1mil ??!!της ΕΛΒΟ???

   Κρατικοδίαιτοι και αυτοί ???

   Όπως και τα στα ναυπηγεία??

   Τα ίδια λάθη ξανά και ξανά για να ταΐζουμε τους δικούς μας!!!

  2. Καταλαβαίνετε ότι γράφετε αβάσιμα πράγματα φαντάζομαι.
   Οι σκουπιδιάρες π.χ. ειναι του εμπορίου βαμμένες (κάποιες δεν είναι καν βαμμένες), δεν υπάρχουν στρατιωτικές.
   Τα άλλα δεν χρήζουν καν επισήμανσης.
   Προτείνετε να είμαστε δηλαδή ο μόνος στρατός στον κόσμο που θα κινείται με πολιτικά οχήματα όταν πολλά από αυτά και ΠΟΤΕ δεν είναι σίγουρο το πόσα γιατί υπάρχουν και απώλειες κοντά στην πρώτη γραμμή που θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα και θα σταλούν σε εμπόλεμη ζώνη?
   Οκ ο καθένας έχει τη γνώμη του βέβαια, αλλά….

   1. Σόρυ, διορθώνω τη διατύπωση γιατί μου ξέφυγε στη βιασύνη:
    «Προτείνετε να είμαστε δηλαδή ο μόνος στρατός στον κόσμο που θα κινείται με πολιτικά οχήματα όταν πολλά από αυτά (και ΠΟΤΕ δεν είναι σίγουρο το πόσα καθότι υπάρχουν και απώλειες κοντά στην πρώτη γραμμή που θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα) θα σταλούν σε εμπόλεμη ζώνη?»

    1. Προτείνω να πάρουμε μια έξυπνη μίξη πολιτικών και στρατιωτικών προδιαγραφών οχήματα. Όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι πχ το 60% των οχημάτων δεν θα πάει πρώτη γραμμή ποτέ ή δεν χρειάζεται να είναι στρατιωτικών προδιαγραφών, τότε αν πάρουμε όχι το 60% αλλά το 40% με πολιτικές προδιαγραφές, δεν νομίζω να δημιουργεί πρόβλημα.

     Περαιτέρω νομίζω ότι το «στρατιωτικών» προδιαγραφών όχημα έχει τεράστιο premium στο κόστος του, που δεν δικαιολογείται ή δεν είναι αναγκαίο, γιατί ακόμη και σε περίοδο πολέμου λίγες είναι οι περιπτώσεις που θα κάνουν την διαφορά.

     Αλλά να αντιστρέψω το ερώτημα προς εσάς:
     Προτείνετε δηλαδή ότι πρέπει να πάρουμε 15.000 καινούργια οχήματα σε έναν στρατό 105.000, και πιστεύετε ότι το κόστος αυτών θα είναι 550 εκατ?

     1. Καταλαβαίνω το σκεπτικό. Εκείνο όμως που λέω είναι ότι ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ όχημα, ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ στρατού (μιλάω για το γενικό τροχαίο υλικό, όχι τα τ/θ), για λόγους κόστους, έχουν έτσι και αλλιώς την πλειάδα των ανταλλακτικών τους από το γενικό ανοικτό εμπόριο. Εκείνο που διαφέρουν από τα πολιτικά είναι οι εσωτερικές σχεδιάσεις, η θωράκιση και φυσικά ότι όπλο ή αισθητήρα βάλεις.
      Είναι τεράστιο ρίσκο να έχεις σκέτη λαμαρίνα μόνο. Αυτό γίνεται και τώρα. Υπάρχουν πάρα πολλά οχήματα στην ουσία με εμπορική λαμαρίνα για διάφορα (π.χ. διάφορα στρατιωτικά λεωφορεία και άλλα μεταφορικά). Από εκεί και πέρα, απλά δεν ρισκάρεις.
      Δεν ξέρετε πόσα θα πάνε σε εμπόλεμη ζώνη ή όχι. Ούτε καν ποιά θα είναι η εμπόλεμη ζώνη. Δεν ξέρω τα νέα, αλλά μέχρι πρόσφατα, τα επιτελικά σχέδια ήταν και για πλήρη ετοιμότητα και από την μεριά της Αλβανίας, ως ένα πιθανό δεύτερο μέτωπο σε περίπτωση σύρραξης εξ’ ανατολών.
      Από εκεί και πέρα, το τροχαίο στρατιωτικό υλικό, υπάρχει λόγος που είναι κάπως διαφορετικό. Κινείται σε διάφορα εδάφη που π.χ. οι αναρτήσεις πολιτικού οχήματος θα θέλουν άλλαγμα ανά 6μηνο, μεταφέρουν διάφορα φορτία, όπου το σύστημα πέδησης και διεύθυνσης πρέπει να είναι πιο ανθεκτικά και 1002 άλλα πράγματα που μπορεί να γράφω πολύ ώρα.
      Εγώ θα σας πω τι πιστεύω. Πιστεύω ότι πρέπει παράλληλα να τρέξουν ταχύτατα πάρα πολλά προγράμματα. Μα πάρα πολλά. Οι ελλείψεις και οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Η κίνηση είναι μια από τις προτεραιότητες, όπως και η ασφάλεια. Οι συρράξεις πλέον απαιτούν ασφαλή μηχανοκίνηση του συνόλου του στρατού, του υλικού και της Διοικητικής Μέριμνας. Και εάν τα μισά οχήματα σε συγκεκριμένες συνθήκες σε αφήσουν στα …μισά, κάποιοι δεν θα πάνε έγκαιρα εκεί που πρέπει, κάποιες προμήθειες δεν θα φτάσουν έγκαιρα, κάποια π/μ δεν θα φτάσουν έγκαιρα, κάποιες επιχειρήσεις δεν θα γίνουν ποτέ κ.λπ.
      Άλλωστε αυτό το πρόγραμμα δεν είναι 550 εκ το χρόνο. Προφανώς θα είναι μια διαδικασία τουλάχιστον 5 ή 10 χρόνων, έτσι ώστε η αντικατάσταση και των τελευταίων υπαρχόντων να περατωθεί κατά το 2035 το νωρίτερο. Όταν δηλαδή κάποια οχήματα, εάν ήταν άνθρωποι, θα είχαν ….εγγόνια.

 7. @G_P
  Εκ πρώτης όψεως ωραιότατο.Εχω δει δουλειες του συγκεκριμένου και είναι καταπληκτικός.
  Κρίμα για την εξέλιξη….
  Ο δημοσιογράφος στο στούντιο τραγικό φοβικό νεοελληνικό γιαπακι….ούτε να τον αφήσει να πει μια κουβέντα παραπάνω λες και κάθε μέρα βλέπει ελληνικές κατασκευές.

  @agnostosependytis @CK
  Δεν έχετε άδικο για τα μεταχειρισμένα η πολιτικού τύπου οχήματα σε σημεία της χώρας
  η τομείς του στρατεύματος που δεν χρειάζονται στρατιωτικές προδιαγραφές και δυνατότητες για εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για αλλά απαραίτητα συστήματά.
  Μαυτα που βλέπω και ζούμε πρεπει κάτι να γίνει και προς αυτόν τον τομέα,μιας και με σκουπίδια άμυνα δεν γίνεται…!
  Ένας από τους λόγους που στο άρθρο με το iron dome επέμεινα ,παρόλο που αρκετοί φίλοι είχαν κάποια λογική στα σχόλια τους είναι γιατί έχω κάποιες πραγματικές εμπειρίες παραπάνω και όχι για να το παίζω ξερολας στα γεράματα σε ανθρώπους που στο φιναλε φιναλε δεν γνωριζόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο…
  Με εκτίμηση

  1. Δεν υπάρχει μόνο αυτό. Υπάρχει και η εταιρεία ADCOR Defence στην Αμερική, η οποία ανήκει σε Ελληνοαμερικανό που φτιάχνει κορυφαία όπλα. Μάλιστα συγκεκριμένο όπλο του (το A556 Elite), έθεσε υποψηφιότητα σε διαγωνισμό του Αμερικανιού Στρατού και πέρασε με άριστα τις δοκιμές. Όμως δεν αποκτήθηκε διότι η τιμή του υπερέβαινε τα 1.000 αν θυμάμαι (ή 1.200?) δολάρια/μονάδα. Μάλιστα το είχε φέρει και το πρότεινε και στην Ελλάδα, με παραγωγή εδώ, αλλά εμείς …..τα γνωστά.
   Λέγεται Σταυράκης, πρόεδρος της εταιρείας είναι η Αντωνία Σταυράκη και η εταιρεία του έχει πατέντες διάφορες για διάφορα π.χ. https://www.youtube.com/watch?v=aLgvkKjpcso&ab_channel=flashgr_.

   1. @ gdmast

    Το ADCOR ειναι και καλο οπλο με καινοτομιες, εδω στο τελος θα πληρωσουμε κανα 3χιλιαρο το Ταβορ και υποπτευομαι οτι θα μας πουλησουν μαζι και τα παλια μηχανηματα που εχουν για πεταμα, τα οποια θα πληρωσουμε ως καινουρια.

    Εχει γραφει οτι οι Ισραηλινοι θα το σταματησουν το Ταβορ Χ95 και θα πανε σε νεο οπλο, και ψαχνουν εναν ΚΟΡΟΙΔΟ για να «ξεστοκαρουν» και να του φορτωσουν την παλια γραμμη παραγωγης και τα παλια μηχανηματα και τα δικαιωματα του τυφεκιου πακετο. Μαντεψε ποια θα ειναι αυτα τα ΚΟΡΟΙΔΑ που θα τα πληρωσουν και ως καινουρια.

    1. Το ADCOR εάν θυμάμαι έβγαινε στα 1.400 δολάρια και γι’ αυτό δεν το πήραν οι ουσαίοι.
     Από εκεί και πέρα, εάν δεν πάμε σε εθνικό «τυφέκιο» που θα ήταν ας πούμε επιθυμητό, νομίζω ότι το καινούργιο το FN θα ήταν ταμαμ για εμάς, πόσο μάλλον που και τα τωρινά FN τα φτιάχνουμε εδώ. Λογικά, δεν έχει …λογική να πάμε σε Ισραηλινό.

  2. @ fylax, δεν θεωρώ κανέναν ξερόλα, ειδικά όταν γράφει με επιχειρήματα και κόσμια, άλλωστε από τον διάλογο όταν κάποιος δεν είναι δογματικός μαθαίνει.

   (Έχω γράψει πολλές φορές πράγματα που μετά όταν διάβασα άλλα σχόλια κατάλαβα ότι ήμουν λάθος, ή μερικώς λάθος, ή και εχω συνειδητοποιήσει αργά για το ύφος μου σε κάποιο σχόλιο που να βγήκε καυστικότερο ή δογματικότερο του κανονικού)

 8. Αγαπητοί φίλοι,διαβάζω πολλούς από εσάς επικριτές της προμήθειας φορτηγων(tactical military trucks),ξεχνάτε όμως ότι αυτό είναι το κύτταρο της διοικητικής μέριμνας κάθε στρατού.ολοι μας θέλουμε σύγχρονα οπλικά συστήματα στον ελληνικό στρατό,αλλά τι να το κάνεις το Λεοπαρντ 2α7,όταν δεν θα μπορείς να του παραδώσεις καύσιμα,πυρομαχικά, ανταλλακτικά,αλλά και νερό και φαγητό για το πλήρωμα του?
  Με το σημερινό τροχαίο αρχαιολογικό Μουσείο των ρεο, σταγιερ και πάσης φύσεως τροχαίο υλικό από δωρεάν βοηθεια μπορούμε να πάμε πουθενά?διάβασα κάποιο φίλο παραπάνω ότι η επίταξη ιδιωτικών μέσων θα δώσει κάποια λύση.ειναι γεγονός ότι πολιτικά φορτηγά και οδηγοί τους επιτάσσουν σε καιρό πολέμου,αλλά όλα αυτά είναι ίσως ικανά για δευτερεύουσες αποστολές γιατί δεν είναι στρατιωτικών προδιαγραφών. Ακόμη η τεχνική υποστήριξη τους είναι αδύνατη από τον Ε.Σ.,γιατί δεν διαθέτει τα στοιχειώδη ανταλλακτικά τους.
  Η προκήρυξη του προγράμματος είναι σωστή.ομως οι ανάγκες είναι τεράστιες,για 15000οχηματα.αν θέλουμε να δώσουμε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα με ελληνική ΑΠΟΚΤΗΣΗ 100%της κατασκευής του φορτηγού (κινητήρα και συστηματων)μιας και πουλήσαμε την ελ.βο(Για μισή ντουζίνα μανταλάκια!)Πρέπει ενα από τα υπάρχοντα εργοστάσια βάσης του Ε.Σ. η`να ιδρυθεί νέο να προσανατολιστεί στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ των οχημάτων στην Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας.οι ξένοι μνηστήρες του προγράμματος είναι άλλη μια ενδιαφέρουσα πτυχή του.δυστυχως τα ρωσικά, ο θείος Σαμ τα απαγορεύει.τα αμερικανικά,ευρωπαϊκά είναι εξαιρετικά αλλά πολύ ακριβά,με αμφίβολη 100% μεταφορα τεχνογνωσίας και δυστυχώς απαιτούν πληρωμή σε χρήμα.μηπως Πρέπει να κοιτάξουμε αλλού?
  Η πρόταση μου είναι το ουκρανικο Kraz-6322. Σίγουρα φθηνότερα των δυτικών, αξιολογοτατο στις επιδόσεις του,οι Ουκρανοί θα τα δώσουν κυριολεκτικά όλα προκειμένου να εφοδιασούν στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά και για να πάρουν το συμβόλαιο που το έχουν απόλυτη ανάγκη.μπορουν να στήσουν στην Ελλάδα το εργοστάσιο που έγραψα παραπάνω και σίγουρα μπορούν να πληρωθούν με μέρος η`και όλο το ποσό σε αγροτικά προϊόντα και τουριστικές υπηρεσίες. Πρόθεση μου είναι πάντα να βρω τρόπο αναγέννησης της ελληνικής παραγωγής. Είναι εθνικό όφελος η επιτόπια κατασκευή κινητήρα αυτοκινήτων. Ας δούμε μια φορά το μέλλον ας πάψουμε να είμαστε μια ζωή πελάτες των δυτικών που μας μάδανε και μας έχουν υπαναπτυχτους.τωρα που επιτέλους είδαμε ότι ο τουρισμός και ο πολιτισμός Δεν είναι η βαριά μας βιομηχανία ας χτίσουμε κάτι για το μέλλον των παιδιών μας.οχι σουβλάκι,τζατζίκι και rooms to let.

  1. @ C.p.

   Οι Ουκρανοι ειναι ενα με την Τουρκια.
   Σε λιγο θα τους βλεπεις με τα πλοια τους να ενισχυουν
   το Τουρκικο ναυτικο στα τσαμπουκαλικια εναντιον μας.

   1. Να πούμε την αλήθεια; Ο Μονόχειρ σπρωχνει τα τζιποφορτηγάκια Sandcat της ισραηλινής Plasan για να εισπραξει μίζες. Δημοσιευματα κανουν λογο για,10.000 τζιποφορτηγάκια. Διαφορετικα αυτη η Plasan δεν θα εμπλεκοταν ποτε στην ΔΕΚΟ-ζόμπι που λεγεται ΕΛΒΟ.
    Τωρα, δεν ξερω, ισως ο Μονόχειρ επιτρεψει στο ΓΕΣ να παρει και καποια φορτηγα απο σοβαρο κατακευαστη, ωστε να καταπιει αδιαμαρτυρητα τα τζιποφορτηγάκια.
    Μιλαμε για ενα οχημα ξεφτίλα, σε πολιτικό αμαξωμα Ford, το οποιο εχει πουλησει μολις 700 κομματια απο το 2004 που βγηκε στην αγορα, το οποιο εχει πωληθει σχεδον αποκλειστικα σε διεφθαρμενες τριτοκοσμικες χωρες, που και αυτες ακομα το εχουν παρει για τις αστυνομικες και οχι τις στρατιωτικες τους δυναμεις. Κανενας σοβαρος Στρατός δεν το εχει αγορασει. Το Ισραήλ εχει αγορασει μερικες δεκαδες.
    Για αυτο αλλωστε το προγραμμα παιρνει διαφορες νεφελώδεις ονομασιες, οπως «οχηματα Γενικης Χρησης», ή «ανανεωση τροχαίου υλικού», ωστε να χωρεσουν τα τζιποφορτηγάκια της Plasan, και να αποκρυφθεί το γεγονος οτι η Plasan δεν κατασκευαζει φορτηγα.
    Φυσικά ο Μονόχειρ θα βαπτίσει το ισραηλινό τζιποφορτηγάκι «εθνικό όχημα» οπως και το Tavor «εθνικο τυφέκιο.». Ο τυπος ειναι εντελώς ξεδιάντροπος, και του ταιριάζει απολυτα η φράση του ιστορικού της Επανάστασης Φινλεϋ : «Ειναι μάταιο να μας λενε οτι στην καρδιά ανθρώπων που τους λείπει η στοιχειωδης ατομικη εντιμοτητα θα μπορουσε ποτέ να υπαρξει αληθινος πατριωτισμος».

    1. Το τι θα πάρεις, είναι και θέμα προδιαγραφών που θα θέσεις.
     Οι Ισραηλινοί πήραν το εργοστάσιο. Αυτό, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πάρουμε Plasan, αφού αυτό ή αυτά που θα κατασκευαστούν, θα είναι εκείνα που θα συμφωνήσεις με τον προμηθευτή (προϋποθέτοντας παραγωγή εδώ).
     Εάν γίνει τυφλή ανάθεση, τότε θα πρέπει να δούμε το τελικό προϊόν για να κρίνουμε. Δηλαδή δεν γίνεται να απορρίψουμε κάτι εάν δεν το δούμε.
     Στο τροχαίο υλικό κάθε Ε.Δ. κάθε χώρας, υπάρχουν κάποια μέρη εμπορικά, όπως π.χ. ο κινητήρας. Δηλαδή και IVECO να παίρναμε, πάλι κάποια πολιτικά εξαρτήματα θα είχε κ.ο.κ.
     Ακόμα και οι Αμερικανοί, στο Μ1117, τοποθετούν μέρη του εμπορίου. Αυτό δεν είναι μείον, αλλά συν. Αφού η πολιτική αγορά, λόγω ανταγωνισμού, έχει πολύ φθηνότερες τιμές σε ανταλλακτικά και πολύ φθηνότερη συντήρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Μ1117 δεν έχει τις προδιαγραφές ή τη θωράκιση ή τη θωράκιση κατά ναρκών που πρέπει.
     Ακόμα και οι Γάλλοι, σε όλα τα οχήματα κινητήρες και εξαρτήματα Ρενώ και Πεζό έχουν, δεν παράγουν κάποια ιδιαίτερα στρατιωτικά εξαρτήματα. Η θωράκιση, οι αισθητήρες, τα όπλα κ.λπ., είναι θέμα προδιαγραφών που τίθενται κατά την κατασκευή σε ΚΑΘΕ όχημα.

  2. «Είναι εθνικό όφελος η επιτόπια κατασκευή κινητήρα αυτοκινήτων»

   Παρότι οι προθέσεις σου είναι αγαθές, η προσέγγιση είναι λάθος.
   1) Η Τουρκία που έχει ξοδέψει δισεκατομύρια στην πολιτική αυτοκινητοβιομηχανία της και στην στρατιωτική, ακόμη ΔΕΝ μπορεί να φτιάξει δικό της κινητήρα.
   2) Πες ότι μας πιάνει ο ρομαντισμός, ξοδεύουμε εκατομύρια να φτιάξουμε ελληνικό κινητήρα μετά από μερικά χρόνια, τον φοράμε και πάνω σε μερικά φορτηγά (2-3.000) και τελείωσε. Μετά τι? Θα χρησιμοποιούμε τον κινητήρα για 100 χρόνια? Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν έχουμε τα μεγέθη που θα έκαναν ένα τέτοιο εγχείρημα έξυπνο και αποτελεσματικό. Εδώ βιομηχανίες που πουλάνε 1.000.000 κομμάτια και πάλι παιζεται αν αξιζει τον κόπο και τα κόστη, όχι εμείς με 2-3.000 κομμάτια. Δηλαδή θα έχουμε μηχανές και καλούπια που θα παράγουν εκκεντροφόρους, ηλ. εγκέφαλους, καλωδιώσεις, καπάκια, συστήματα ψύξης κινητήρα, έμβολα, κεφαλές εμβόλων κτλ μιλάμε για δεκάδες μηχανές που είναι πανάκριβες γιατί πρέπει να είναι ακριβείας και αφού ξοδευτούμε, θα τις βάλουμε να παράγουν 2-3.000 κομμάτια? (άντε και 50.000 κομμάτια?). Απλά δεν έχει νόημα, και βγάζω από την εικόνα ότι σε λίγα χρόνια οι κινητήρες πάνε να γίνουν υδρογόνου και άλλων τύπων.

   Αυτά κάναμε παλιά και για αυτό η ΕΛΒΟ έφτασε εκεί που έφτασε, που φαντάσου απλή συναρμολόγηση έκανε που να έκανε και πρωτογενή παραγωγή. Και θέλουμε να το επαναλάβουμε? Κάποτε το σαιτ του δούρειου είχε μια πολύ ωραία ιστορία για ξένη εταιρεία που είχα αγοράσει μια κρατική αυτοκινητοβιομηχανία στρατιωτικών οχημάτων, και η οποία είχε προικισθεί με μια καλή παραγγελία οχημάτων. Μόλις τελείωσε την παραγγελία, οι επενδυτές εκβίασαν ότι είτε δίνετε άλλη παραγγελία ή την κλείνουμε, γιατί ενώ στην αρχή έλεγαν ότι θα προκόψουν και θα ανεξαρτηποιηθούν, τελικά πάπαλα. Που να εξάγουν και πως να κοντράρουν τα θηρία που παράγουν εκατομμύρια οχημάτων?

   Αν είμασταν έξυπνοι, θα κάναμε αγορά από έξω και θα ζητούσαμε ο πωλητής να δώσει σε Ελληνική εταιρεία υποκατασκευαστικό έργο για πολύ συγκεκριμένο υποσύστημα για το οποίο να είναι μοναδικός προμηθευτής παγκόσμια, ώστε και μετά το τέλος των ελληνικών παραγγελιών να πρέπει να παράγει για την εταιρεία αυτή και στο μέλλον και να αποκτήσει ειδίκευση στο ένα αυτό πράγμα.

   1. @NF
    αγαπητε φιλε ο,τι εγραψα δεν αναφερεται στην παραγωγη ,ενος ελληνικου κινητηρα σημερα.
    ο,τι εγραψα αφορα οτι με δεδομενη την αναγκη αντικαταστασης 15000φορτηγων σε βαθος μιας δεκαετιας να μπορεσουμε να ειμαστε 100%κατασκευαστες ολου του φορτηγου και να εχουμε παρει και τα δικαιωματα του κινητηρα.οταν αποκτησουμε ενα δικο μας κινητηρα τοτε μπορουμε στο μελλον να κανουμε πολλα.δηλαδη να λειτουργησει το προγραμμα ως δημιουργος βιομηχανιας .στο μελλον με βαση αυτο μπορουμε ως ισοτιμοι εταιροι να μετεχουμε στο σχεδιασμο της επομενης γενιας φορτηγων αυτων που θα αντικαταστησουν τα σημερινα.να παψουμε να ειμαστε πελατες και να γινουμε στρατηγικοι εταιροι.
    τωρα βεβαια θα μου πεις γινονται αυτα στην ελλαδα?θα σου απαντησω,πρεπει να γινουν γιατι διαφορετικα χωρις παραγωγη ελλαδα δεν θα υπαρχει.θα βρισκεται μονο στα βιβλια της ιστοριας ως παραδειγμα προς αποφυγη…

   1. Όλο το φορτηγό αγαπητέ φίλε. Ναωστησουν εδώ έργοστασιο, το οποίο να λειτουργήσει ως Π.ε.β. του Ε.Σ.,για να γλιτώσουμε τον συνδικαλισμό, τους εργατοπατέρες, τις απεργίες κ.α.

 9. ΔΕΝ είμαι επικριτής της προμήθειας στρατιωτικών οχημάτων, είμαι επικριτής μιας υπερπρομήθειας 15.000 οχημάτων που αναφέρει το άρθρο.

  Γιατί?
  1) Γιατί υπάρχουν πιεστικότατες ανάγκες σε άλλα σημεία του στρατεύματος, οπότε αν η προμήθεια γίνει για μικρότερο ποσό, με αυτά που θα περισσέψουν μπορούμε να αγοράσουμε πιο πολύ value for money άμυνα

  2) Γιατί 15.000 οχήματα είναι υπερβολικά για έναν στρατό 105.000 ατόμων

  3) Γιατί 15.000 οχήματα στρατιωτικού τύπου δεν κάνουν 500 εκατ αλλά πολύ περισσότερο, όλοι εδώ σκέφτονται, ΟΚ χαλάλι το μισό δις, θα αλλάξουμε όλα τα οχήματα. Στο link που παρέθεσα ανωτέρω, η Γερμανία παράγγειλε 558 οχήματα με κόστος 224 εκατομύρια, και άλλα τόσα η Ολλανδία.
  Οπότε μιλάμε για πλούσιες χώρες, και η μία με πολύ μεγαλύτερο στρατό από την Ελλάδα, που θέλουν να αλλάξουν μεγάλο μέρος των οχημάτων τους, αλλά δεν πάνε για 15.000 οχήματα.

  4) Οπότε αυτό που λέω είναι ΝΑΙ στην ανανέωση των οχημάτων, αλλά με τρόπο αποτελεσματικό, που ΚΑΙ να ανανεωθούν, ΚΑΙ να μας βγουν φτηνά για να πάρουμε κάτι άλλο με τα λεφτά που θα περισσέψουν. Οπότε η πρόταση είναι:
  -να δουν πόσα οχήματα χρειάζονται πραγματικά
  -πόσα από αυτά ΠΡΕΠΕΙ να είναι στρατιωτικών προδιαγραφών και πόσα μπορεί να είναι πολιτικών προδιαγραφών (με ίδιες μεταφορικές επιδόσεις). Δηλαδή χρειαζόμαστε στα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας τα φορτηγά πχ να μπορούν να κάνουν διάβαση ποταμού, να κινούνται εκτός δρόμου, να έχουν αυξημένες αντοχές κτλ? Και ακόμη και αν ναι, πόσα από αυτά?
  -με το να υποκατασταθούν μερικά με πολιτικού τύπου ήδη πέφτει το κόστος.
  -να ψάξουν να βρουν καλά, σχετικά «φρέσκα» και ομοιογενή μεταχειρισμένα σε διάφορες κατηγορίες που να έχουμε ανάγκες όπως πχ:
  α)τα φορτηγά της Γερμανίας και Ολλανδίας, θα παίρναμε κανα 1.000 από εκεί, και φτηνά και καλά
  β) τζιποειδή του τύπου Hummer από ΗΠΑ που τα αποσύρουν με το κιλό, για όπου πραγματικά χρειαζόμαστε «μάχιμα» τζιποειδή (πχ όχι Αθήνα/Θεσσαλονίκη όπου δεν έχει νόημα να έχεις οχήματα με τεράστια κατανάλωση μόνο και μόνο για να μετακινούνται στρατιωτικοί εντός αστικού ιστού)
  γ) πολιτικού τύπου οχήματα για τα στρατόπεδα κτλ που είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας
  δ) ΝΕΑ στρατιωτικού τύπου οχήματα για ότι δεν έχει καλυφθεί με τα ανωτέρω, τα οποία λογικά θα είναι αρκετά μεν αλλά τελικά η συνολική δαπάνη θα είναι μικρότερη και πχ θα μπορούσαν να ξοδευτούν λεφτά για κάτι άλλο και ας το δώσουν στην ΕΛΒΟ (πχ Trophy για άρματα)

  1. Agnostosependytis

   Η επιχειρηματολογια σου ειναι τελειως λανθασμενη.
   1. Ο Γερμανικος Στρατός δεν παρηγγειλε 558 φορτηγα, αλλα 4000. (δινω link παρακατω).
   Και ειναι μια σχετικα μικρη επαγγελματικη δυναμη, περιπου ιδιου μεγεθους με τον Ελληνικό Στρατό.
   2. Ο Ελληνικός Στρατός όταν γινει γενική επιστράτευση επιστρατευθεί δεν ειναι 100-120 χιλιάδες αλλα πολυ πολυ μεγαλυτερος. Το καλοκαιρι του 1921 ηταν 300.000, τον χειμωνα του 1941 πανω απο 350.000.
   3. Ο μηχανοκίνητος πόλεμος εχει τεραστιες απαιτησεις σε οχηματα ΔΜ.
   4. Αmateurs talk tactics professional talk logistics.
   5. Στα πολεμικα σχεδια προβλεπεται επιστρατευση πολιτικων φορτηγων . Στη ζωνη πισω απο το θεατρο επιχειρησεων, μπορουν να χρησιμοποιηθουν φορτηγα πολιτικων προδιαγραφων. Στις Ζωνες Επιχειρησεων ομως, (δηλαδη Θράκη και νησια) στη συγχρονη εποχη χρειαζονται φορτηγα στρατιωτικων προδιαγραφων. Ζουμε στην εποχη που το Α/Κ Πυροβολο εχει βεληνεκες 40km, τα ΠΕΠ ακομα περισδοτερο, οι πυραυλοι Atacms 160 km. Yπαρχει απειλη απο αερος, υπαρχουν βομβες διασποράς, θα υπαρξει δραση Ειδικων Δυναμεων κατα των Μοναδων ΔΜ (γιατι υπαρχουν οι Καταδρομείς;). Στη Θρακη ισως υπαρξει δραση ανταρτικων ομαδων απο «Ελλληνες Μουσουλμάνους» (γιατι υπαρχει η 29η ΤΕΑΣ;). Θα υπαρξουν αποπειρες καθετης υπερκερασης με ελικοπτερα. Επισης και οι μοναδες πρωτης γραμμης χρησιμοποιουν φορτηγα, και αυτα δέον να ειναι στρατιωτικων προδιαγραφων, αν δεν θεωρουμε το προσωπικο «αναλωσιμο».
   Βεβαιως το κοστος ειναι μεγαλο, για αυτο και πρεπει οι αναγκες εν μερει να καλυφθουν με μεταχειρισμενα. Αλλα δεν μπορουμε να μιλαμε για φορτηγα πολιτικου τυπου σημερα σε ζωνη επιχειρησεων. Ενα φορτηγο πολιτικου τυπου κανει 100.000, ενσ στρατιωτικο 500.000. Θα ηταν ωραιο να αρκουν τα πολιτικα φορτηγα, αλλα δυστυχως……
   Τελος παντων, αν δεν υπαρχουν λεφτα ας παρουν και πολιτικα φορτηγα με αλεξισφαιρα τζαμια και λιγη θωρακιση, να αντεχουν εστω σφαιρες 7.62 mm. Δεν γινεται ομως να μεινουν σε υπηρεσια τα Στάγιερ, η κατασταση δεν παει αλλο.

   1. @NF
    Πολύ σωστός αγαπητέ φίλε. Πλέον ως θέατρο επιχειρήσεων δεν θα είναι το ποτάμι αλλά όλος ο χώρος μεταξύ Έβρου και Νέστου. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος της Τουρκίας, oταν αποφασίσει να παίξει δυνατά.

 10. Αν ειμασταν πορτογαλια η βελγιο για παραδειγμα χωρες που δεν τις απειλει κανενας τοτε ας παιρναμε φορτηγα και τυφεκια για να δωσουμε στην βιομηχανια και στην οικονομια μια ανασα.Τωρα που η απειλη ειναι τοσο εντονη απο πλευρας τουρκιας με συγχωρειται αλλα οι προτεραιοτητες ειναι αλλου.Οι ελειψεις σε ολους τους κλαδους ειναι αμετρητες μετα απο πανω απο 15 χρονια απραξιας και πραγματικα δεν ειναι του παροντος τα φορτηγα.Τι διοαλο θα κουβαλησουν τα φορτηγα οταν για παραδειγμα δεν υπαρχουν πυρομαχικα περαν απο ενα φορτο για τα leopard 2 μιας και εκρεμει ακομα η αναθεση για την κατασκευη βληματων.Η μηπως θα κουβαλησουν τις ρουκετες των 20χλμ για τα μη εκσυχρονισμενα RM-70.Οι αναγκες πραγματικα ειναι αμετρητες και δεν μπορεις να ξεκινας απο τον πατο της λιστας.Στην τελικη ακομα και τα ιδωτικα φορτηγα οπως και οι οδηγοι τους επιστρατευονται συμφωνα με τα σχεδια επιστρατευσεως.

 11. Πόσο κανει ενα πολυ καλο φορτηγο στρατιωτικων προδιαγραφων, απο φημισμενο κατασκευαστη; Τα 4000 φορτηγα Rheinmetal MAN που παρηγγειλε προσφατως ο Γερμανικός Στρατός κανουν 2 δισ. ευρω, δηλαδη 500.000 ευρω ανα οχημα.

  https://www.defenseworld.net/news/27240/Rheinmetall_signs_2Bn_Euro_Contract_to_Supply_4_000_Trucks_to_German_Army#.YJ4rihiEZkw

  Δηλαδη ουτε κατα διανοια δεν αγοραζει κανεις 15.000 οχηματα με 550 εκ. Αλλη μια αποδειξη οτι δεν μιλαμε για στρατιωτικα φορτηγα, αλλα για τα τζιποφορτηγακια Sandcat Plasan.

  1. Αυτό ακριβώς προσπαθώ να πω και ανωτέρω. Και ενώ εγώ είχα δει παλιό άρθρο για 500 οχήματα που θα έπαιρνε η Γερμανία, το δικό σου είναι ακόμη καλύτερο. Αν η Γερμανία αγοράζει 4.000 οχήματα, σημαίνει και ότι:

   -αποσύρει άλλα τόσα (που θα μπορούσαμε να πάρουμε)
   -αν ολόκληρη Γερμανία 80 εκατομυρίων κατοίκων (8πλάσια), πολύ πλούσια οικονομικά, και με δική της αυτοκινητοβιομηχανία, παραγγέλνει 4.000 κομμάτια, εμείς γιατί χρειαζόμαστε 15.000? Το έθεσα από την αρχή και ακόμη κανείς δεν μου το έχει εξηγήσει, μιλάμε για τερατώδη αριθμό.

   Και πάλι θα πάω στο θέμα του στρατιωτικού vs πολιτικού οχήματος σε συγκεκριμένα μέρη. Σε μεγάλο αστικό κέντρο που ήμουνα, είχαμε ένα σωρό Στάγιερ τα οποία χρησιμοποιούσαμε για σαχλές δουλειές και οι οποίες θα γινόταν πολύ πιο βολικά με κάτι άλλο. Ποτέ δεν καταλάβαινα γιατί σε μεγάλο αστικό κέντρο κάποιος πήγαινε στην αγορά/όνια με το Στάγιερ, ενώ με ένα απλό βανάκι που θα είχε το 1/5 του κόστους θα έκανε την ίδια δουλειά και πολύ πιο πρακτικά (άλλο να παρκάρεις Στάγιερ στην αγορά και άλλο ένα βανάκι). Και δεν νομίζω ότι στα αστικά κέντρα θέλεις όχημα μεταφοράς εφοδίων κτλ που να μπορεί να κάνει διάβαση ποταμού και ανώμαλου δρόμου.

   1. Δεν θα τα πάρουμε αύριο τα 15.000 !! Σε βάθος δεκαετίας θα τα πάρουμε για να αντικαταστήσουμε ΙΣΟΠΟΣΑ οχήματα.

 12. @Αgnostoseoendytis
  Σου εγραψα μια εκτενη απαντηση παραπανω.
  Πραγματι, και εμεις συχνα χρησιμοποιουσαμε Σταγιερ για δουλειες που μπορουσαν να γινουν με Καναδέζα. Πολλα πραγματα πρεπει να εξορθολογιστουν στον Στρατό. Οταν ομως επρεπε να μετακινηθει ολο το Ταγμα, για ασκηση, βολές ή σκηνάκια, αυτο μονο με φορτηγα μπορουσε να γινει. Και τοτε χρειάζονταν αρκετά. Δε συζηταω φυσικα τι θα γινει σε περιπτωση επιστρατευσης και πολεμικων επιχειρησεων οπου οι αναγκες μεταφορων και ΔΜ ειναι πραγματικα τεραστιες. Θες να πας τον εφοδιασμο του IV Σωματος απο τη Θεσσαλονικη στην Ξανθη, Οk, κανε το με πολιτικα φορτηγα. Οταν θες ομως να πας εφιδιασμο απο το ΤΥΠ της Ταξιαρχίας στα Ταγματα στο ποτάμι, καλυτερα,να το κανεις με στρατιωτικα φορτηγα, αν δεν θεωρεις αναλωσιμο το προσωπικο.
  Να γιατι ειμαι εναντιον των πανακριβων φρεγατων του 1 δισ. Ο Στρατός ειναι κυριολεκτικα ξεβράκωτος, στερειται απο σωστο ιματισμό μεχρι νοσοκομεια εκστρατειας της προκοπης, αλλα συζηταμε αν θα παρουμε Μπελχαρες του 1.3 δισ. ή F110 του 1.1 δισ. Ελεος με τους ναυταίους δηλαδή.

 13. Με προβληματιζει εντονα το γεγονος οτι δεν παραλαμβανουμε το Μ1117 και οτι εδιωξαν τον Λαγιο απο το παραθυρο, και οταν καταλαβαν οτι εγιναν ρομπα, τον «αναβαθμισαν» στελνοντας τον εκτος Ελλαδας, σε θεση που δεν υπαρχει και ΘΑ δημιουργηθει. Μαλιστα οι πληροφοριες οτι θα εκδιωχθει υπηρχαν 3-4 μερες πριν φυγει, και ειχαν δημοσιευτει, ενω ο ιδιος ο Λαγιος ειχε δωσει συνεντευξη το πρωι οτι ΔΕΝ φευγει, και τον παραιτησαν το απογευμα για οικογενειακους λογους.

  Το κωμικο της υποθεσης ειναι οτι εβαλαν τον Λαγιο να ενημερωσει τον Υπουργο που τον διορισε στην νεα θεση, οτι …. πηγαινει στη νεα θεση που τον διορισαν!!! Απλα τον εβαλαν να γραψει την επιστολη ωστε να δημοσιευτει και να δειξουν οτι ολα ωραια και καλα.

  Πιθανοτατα γινονται μαγειρεματα ωστε να μην τα παρουμε τα Μ1117, και να παρουμε τα Ford 550 με ελαφρα θωρακιση, δηλαδη τα SandCat, η τα τζιπ Mercedes με ελαφρα θωρακιση, δηλαδη τα Hyrax, αμφοτερα της Plasan. Ουσιαστικα προκειται για πολιτικων προδιαγραφων οχηματα καταλληλα για αστυνομικες δυναμεις, και οχι για στρατιωτικη χρηση.

  Κατι αντιστοιχο εγινε και στην περιπτωση του νεου τεφυκιου, οπου εστειλαν την ασφαλεια να συλλαβει τον Λαρισαιο οπλουργο και να του κατασχει τα πρωτοτυπα ωστε να μην κατεβει στον διαγωνισμο, και να κερδισει το TAVOR X95.

  Τα ιδια εγιναν και με τη συντηρηση κινητηρων ελικοπτερων, αεροσκαφων C-130 και σε αλλα ζητηματα.

  Αυτο που βλεπω ειναι ενας στενος εναγκαλισμος πολιτικων και στρατιωτικων με επιχειρηματιες του Ισραηλ, οχι επειδη ξαφνικα γιναμε συμμαχοι, αλλα μαλλον γιναμε πελατες και αν δεν προσεξουμε θα γινουμε και δορυφορος – προτεκτορατο του Ισραηλ και θα μας στραγγιξουν κανονικοτατα, οπως ειχε γραψει και αλλος συνσχολιαστης εδω. Θα αγοραζουμε ΜΟΝΟ απο εκει δηθεν επειδη ειμαστε συμμαχοι και θα πληρωνουμε και κερατιατικα, οπως εγινε στην περιπτωση της Εκπαιδευσης πιλοτων, οπου η Καναδικη προσφορα ηταν χαμηλοτερη, καθως η Ισραηλινη εχει ρητρα προσαυξησεως την οποια την … ξεχασαν να την υπολογισουν.

  Ειναι δηλαδη σαν να αγοραζεις σπιτι με στεγαστικο, και για να επιλεξεις δανειο, να ξεχασεις να υπολογισεις το επιτοκιο, και να παρεις δανειο απο την τραπεζα με το υψηλοτερο επιτοκιο. Αστειοτητες δηλαδη.

  Ισως να το εχει το εχει το ονομα, και ο Μητσοτακης θα μας βγει Μητσοτ-ΑΚΗΣ στο τελος. Αλλα οταν η αντιπολιτευση ειναι για τα μπαζα, ειδικα το ΣΥΡΙΖΑ και Μερα25 ειναι αγκαλια με τον Ερντογαν και υιοθετει ΠΛΗΡΩΣ τις θεσεις του ΤΟΥΡΚΙΑΣ, δουλευει αμισθι για τις Τουρκικες Μυστικες Υπηρεσιες και εργαζεται για την καταστροφη της Ελλαδας, τοτε δυστυχως θα λουστουμε τις συνεπειες. Το μη χειρον βελτιστον.

  1. @G_P

   Αγαπητε φίλε επειδή τυγχανει να γνωριζω το συγκεκριμένο θέμα, σου επιβεβαιώνω ότι παρόλες τις παλλινωδίες του συγκεκριμέτνου προγράμματος αυτό βρισκεται στην τελική φάση οριστικοποίησης………..η οποία όμως ενδέχεται να πάρει πολλούς μήνες.

   Ο λόγος ποιος άλλος απο τον υπόγειο πόλεμο που γίνεται για το ποιός θα πάρει τί και τα collateral…….

   1. @ Paradox

    Φιλε γραφεις για τα Μ1117, τα τυφεκια η τα τζιπ?

    Γραψε λιγα παραπανω για το θεμα για να καταλαβουμε καλυτερα τι συμβαινει.

 14. @NF @agnostosependytis
  Αγαπητοι φίλοι και οι δυο πάνω κάτω τα ίδια λέτε .
  Μόνο οι μονάδες της γραμμής κ η υποστήριξη τους στα μετοπισθεν θέλουν στρατιωτικών προδιαγραφών οχήματα,όλοι οι υπόλοιποι αυτά που έχουμε ήδη.

 15. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΕΣ ΟΙ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑ ΠΑΝΤΩΣ,ΜΟΛΙΣ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ PLASAN Η ΕΛΒΟ ΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ….EMΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΝΟΜΙΣΟΥΝ……ΘΑ ΕΒΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΙΤ,ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΩΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΕΛΕΟΣ

 16. Aπό τη γραμμή παραγωγήςτης ΕΛΒΟ μέχρι το 1987 βγήκαν συνολικά :
  7500 οχήματα STEYER 680M 2,5 τόννων (δύο αξόνων) και 680 M3 (τριών αξόνων) ενώ στις εγκαταστάσεις της Σίνδου πάνω από 10.000 μονάδες (5500 240GD και 4500 290GD), αλλά και 250 δεξιοτίμονα G-Wagen για την Κυπριακή Εθνοφρουρά.
  Ας περιμένουμε να δούμε τι εκδόσεις θα ζητηθούν….για πολιτικές εκδόσεις ούτε συζήτηση, μετα οι ιδιοι που το προτείνουν θα γκρινιάζουν για την πολυτυπία οχημάτων.

 17. Αγαπητοί φίλοι,

  Συμφωνώ κατ’αρχην στη βαση του ότι είναι αδιανόητο να μπαίνουμε σε μια διαδικασία διαγωνισμού για να ξοδέψουμε πάνω απο 1δις σε βαθος 10ετιας για τροχαίο υλικό.

  Θεωρώ εκ των ων ουκ ανευ τον εγχσυχρονισμό μέσω δωρεαν υλικού αλλα σε καμια περιπτωση καινουριου στο συνολο του.

  Και αν οντως ΝΑΙ υπαρχει αναγκη γιατί οι πολιτικοί -που κόπτονται τοσο για τη χώρα – δεν το σκεφτονταν μια 10ετια πριν σταδιακα και το σκεφτηκαν τωρα. Τα ΡΕΟ και οι καναδεζες ξαφνικά γερασαν και διαλυθηκαν σε μια 2ετια και ειδικά τώρα που την ΕΛΒΟ την αγόρασαν τσάμπα και οχι την προηγούμενη δεκαετία που η ΕΛΒΟ ήταν ακομη σε καλή κατάσταση και μπορούσε να σωθεί απο μια τετοια τεραστια παραγγελια;
  Μην παραμυθιαζομαστε μεταξυ μας……

  Εγώ θεωρώ οτι θα μπορουσαμε αν θέλαμε να κάνουμε τα ακόλουθα σενάρια:
  ΣΕΝΑΡΙΟ 1:. Αναμόρφωση της σύμβασης για τα M117 και αντί για 1200 μονάδες 400 πλήρως εξοπλίσμένες (και οχι τελειως ξεβράκωτα οπως ερχονται τώρα) και τουλάχιστον 2000 μονάδες φορτηγών και τζιπ με δυνατοτητα εξασφαλισης απαρτίων και ανταλλακτικών για την επόμενη δεκαετια μεσω της ΕΛΒΟ.

  ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Ανάθεση της λογιστικής υποστήριξης σε ιδιωτική εταιρία (με σκληρές ρήτρες καλής εκτέλεσης αλλά και μπονους απόδοσης) η οποία να αναλαμβάνει ενα μεγαλο ευρος χρήσεων/υπηρεσιών με το δικό της υλικοτεχνικό δυναμικό (μηχανήματα/προσωπικό) οι οποίες να περιλαμβάνουν απο την διανομή υλικών -μη στρατιωτικών- πχ. πετρελαίου, αλευρων ακομη και τροφίμων συν την διακομηδή των σκουπιδιών σε όλες τις μονάδες του Έβρου και των νήσων μέχρι και την συντήρηση συγκεκριμένων εγκαταστάσεων όπως τα ψυγεία κλπ. ώστε όλος ο υπάρχων στόλος να περάσει απο φιλτραρισμα και να επιλεγούν τα οχήματα που αξίζει να συντηρηθούν για αμιγώς στρατιωτική χρήση για ενα διαστημα 10ετιας.

  Δεν είναι καμία ιδέα τρελή η μη εφικτή γιατί ο αμερικανικος στρατός το κάνει εδώ και δεκαετιες στον Κολπο μεσω της Halliburton.
  Κοστολογικά είναι σίγουρο ότι λόγω μεγάλων και ανοιχτών συμβολαίων το ποσό σε βάθος χρόνου παίζει να είναι τουλάχιστον 40% από αυτό της χρήσης τροχαίου υλικού χωρίς προγραμμα και οργάνωση, με έλλειψη συντήρησης και αρα τεραστιο κόστος διατηρησης διαθεσιμοτήτων και φυσικά του τεραστιου αριθμού εφεδρων αλλα κυριως ΕΠΥ οι οποιοι απασχολουνται αντι να βρισκονται στις παραμεθόριες μοναδες και να εκπαιδευονται σε αμιγως στρατιωτικα προγραμματα και οπλικα συστηματα έτοιμοι να προσφέρουν ανα πάσα στιγμή.

  1. @Paradox

   Αδιανοητο; Εξαρταται!

   «Logistics is the ball and chain of armored warfare».

   Generaloberst Heinz Guderian

   Αν αγοραστουν καλα στρατιωτικα φορτηγα για τις ΤΘΤ και τις Μ/Κ Ταξιαρχίες, ειναι παρα πολυ λογικο.
   Αν παλι αγοραστουν τζιποφορτηγάκια Plasan, τοτε όφελος θα εχει μονο η τσέπη του Μονόχειρος, η οποία θα φουσκωσει απο τη μίζα.

  2. @paradox

   Μη γραφουμε ο,τι να ‘ναι ρε κουμπάρε. Θα κανεις outsourcing σε ιδιωτικες εταιρειες τις μεταφορες και την ΔΜ εν καιρω πολεμου; Τοτε να αναθεσουμε και τη σίτιση σε εταιρεια catering, ή στα McDonalds. Ακομα καλυτερα, να καταργησουμε τον Στρατό και να αναθεσουμε τον χερσαίο πολεμο σε τιποτα contractors της Blackwater.
   Ολα μπορουν να ιδιωτικοποιηθουν σε μια χωρα, εκτος απο τον Στρατό, την Αστυνομία και τα δικαστηρια.

 18. Αυτή την Iveco τι την θέλατε; Μακριά από Ιταλικά.
  Πάρτε Volvo να τελειώνουμε. Και με FOS για τα πάντα που να ανανεώνεται εγκαίρως.
  Σε Ελληνική εταιρεία εάν δεν είναι κρατική δεν πρόκειται να αναθέσουμε έργο.
  Α! Θωράκιση μην ξεχάσουμε. Για πόλεμο τα θέμε

 19. @ΒΑΣΙΛΗΣΚ

  Διορθωση: H Plasan ΔΕΝ παραγει φορτηγα, και δη στρατιωτικων προδιαγραφων. Παραγει κατι τζιποφορτηγάκια, επί πολιτικου αμαξωματος με ολιγη θωράκιση και με ωφελιμο φορτιο 1200-2000 κιλα. Οσο ενα αγροτικο Datsun 4×4 δηλαδη. Γινεται ΔΜ και μεταφορα μοναδων με τζιποφορτηγάκια; Δεν γινεται……….

  @Fylax1970
  Συμφωνουμε

  @G_P
  Ποιός Άκης ρε @G_P, μπροστα στον Μονόχειρα ο Ακης ηταν Πρωτοσύγγελος στη Μητρόπολη.
  «Άκης» θα λεμε και θα κλαίμε!

  Επρεπε να γινει η φαση με τον Λάγιο για να παρεις χαμπάρι οτι ο Μονόχειρ ειναι ο πραγματικος Υπουργός Αμυνας, και εχει βαλλει απλως μπροστα εναν ασημαντο βουλευτη απο την Καβάλα για να μην «φαίνεται» ο ίδιος;

  1. @ ΝF

   Το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει σοβαρη αντιπολιτευση. Στην αντιπολιτευση καθονται και φωναζουν να ανοιξουν τα συνορα να γεμισουμε τζιχαντιστες, οι ανθρωποι ειναι στον δικο τους φαντασιακο κοσμο. Κανουν καταγγελιες στην ΕΕ καθε μερα οτι φυλαγονται τα συνορα και οτι γινονται απωθησεις βαρκων.

   Κανουν τη δουλεια του Ερντογαν τζαμπα. Ειναι σαν το ανεκδοτο, δηλαδη που να ηξεραν οτι οι κανονικοι προδοτες πληρωνονται κιολας !!!

   Ειναι ολοι αυτοι για τα μπαζα, και τους κανει ο Μητσοτακης οτι θελει.

   1. @G_P

    Δυστυχως εχεις απολυτο δικιο. Μια σοβαρη Αντιπολίτευση θα ειχε πραγματικα σταυρώσει τον Μονόχειρα για τις κομπίνες που στηνει στα εξοπλιστικα. Ποια ειναι η Αντιπολίτευση; Κατι γελοια αριστερα κομματα, το κλεφτο-ΠΑΣΟΚ και ο Βελόπουλος. Υπαρχουν καποια καλα κομματα, αλλα για την ωρα ειναι εκτος Βουλής.

  2. @NF ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΞΕΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ Η PLASAN,ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΟ?ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑ ΑΠ ΕΞΩ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…..

   1. @ΒασιληςΚ
    Φοβουμαι οτι δεν θα συναρμολογησουν φορτηγα φιλτατε Βασίλη, αυτο προσπαθω να εξηγησω.
    Τζιποφορτηγάκια Sandcat θα συναρμολογησουν…….

 20. @NF
  Αγαπητέ φίλε μιλάς σε έναν άνθρωπο που έχει 2 MSc πάνω σε Operations/ Logistics & Transportation/ warehousing 25 χρονια πριν…… όταν στην Ελλάδα την εφοδιαστική αλυσιδα την οργανωνε ο μπαρμπα Μητσος ο αποθηκαριος.

  Το θέμα είναι ότι πάσχεις από:
  διαθεσιμότητες οχημάτων ειδικού και γενικού σκοπού,
  ειδικευμένο προσωπικό σε οπλικα συστηματα,
  προσωπικό γενικά,
  χρηματικούς πόρους κλπ. κλπ.

  Η εφοδιαστική αλυσίδα είναι σημαντική αν έχει στηθεί σωστά αλλιώς είναι χαλκας στο λαιμό του επιτιθέμενου κυρίως και λιγότερου του αμυνόμενου.

  Αν κάτσεις και υπολογίσεις τα κόστη από τα άσκοπα χιλιόμετρα, το προσωπικό, τα χαμένα πετρελαια, τα κλεμμένα ανταλλακτικά και πολλά άλλα τα οποία ζήσαμε στον Εβρο (Βητάς στο ΣΕΜ) θα συνειδητοποιησεις οτι μια βολτα για τα Ωνια και ακομη χειρότερα για μεταφορά πετρελαιου σου κοστιζει σε χρονο και εργασια 3 φορες πανω απο όσο κοστιζει σε μια εταιρία της αγορας. Μιλαω παντα για την περιοδο ειρηνης γιατι σε πολεμο (μερικών ημερων) υπάρχουν τα απαραιτητα πλάνα ωστε να μην διαταραχθει η εφιοδιαστική αλυσιδα.

  Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική …απλώς προσπαθουμε να τη φροντισουμε και να την βελτιωσουμε.
  Δεν ειναι λογικό αιφνης να αποφασιζεις να ξοδεψεις ενα καρο λεφτα για τροχηλατο υλικό οταν δεν το εχεις κανε ι σταδιακα χρονια τωρα.

  Γιατι τωρα και γιατι ετσι;

  1. @Paradox
   Η Hulliburton παρειχε τροφιμα και καυσιμα, και επλενε ρουχα. Δεν εκανε στρατιωτικες μεταφορες. Και οι υπηρεσιες της ηταν στην ουσια υπηρεσιες ειρηνικης περιοδου. Τι γινεται στον πολεμο; Ολο αυτο μου θυμιζει την εποχη του Γιάνου, τοτε που ηθελε να ταϊζει τον Στρατό με…………catering.

   Οι ΥΕΑ ειναι «Βητάδες» στη δευτερη φαση της εκπαιδευσης στη Σχολη Αξιωματικων στο ΚΕΝ του Οπλου/Σωματος. Στις μοναδες ειναι πλεον ΔΕΑ. Καπου τα εχεις μπλεξει.

   Εμεις για ωνια βγαζαμε μια καναδεζα, με εναν στρατιωτη οδηγο και εναν υπαξιωματικο ή ΔΕΑ. Μαλλον λιγοτερο κοστιζε απο οτι αν μας εφερνε τα ψώνια η Schenker.
   Ποτε δεν ειδα κλοπη ανταλλακτικων οχηματων στο Στρατό. Ποιός να κλεψει εξαρτηματα των Σταγιερ και τι να τα κανει;

   Εν τελει το λειτουργικο κοστος των οχηματων του Στρατού ειναι μηδαμινο μπροστα στα κοστη πχ της Αεροπορίας, οπου ενα αεροπλανο θελει χιλιαδες ευρω σε κηροζινη και ανταλλακτικα ανα ωρα πτησης.

   Γραφεις: «Μιλαω παντα για την περιοδο ειρηνης γιατι σε πολεμο (μερικών ημερων) υπάρχουν τα απαραιτητα πλάνα ωστε να μην διαταραχθει η εφιοδιαστική αλυσιδα.»

   Αυτες οι αυταπατες περι «πολεμου μερικων ημερων», μου θυμιζουν τον αληστου μνημης Μπενίτο, και τις θεωριες του οτι δεν θα εμπλακουμε ποτε σε κανονικο πολεμο αλλα σε……»σημειακες κρίσεις».

   Ειμαι περιεργος να δω πώς θα λειτουργησουν οι εταιρειες Logistics σε πολεμικη περιοδο, οταν οι μισες και πλεον επιχειρησεις δεν θα εχουν ηλεκτρικο ρευμα, λογω προσβολης του ηλεκτρικου δικτυου απο τον εχθρο. Υπαρχει λογος που ο Στρατός εχει δικο του συστημα εφοδιασμου, ανεξαρτητο απο την πολιτικη Οικονομία.

   Ο Στρατός θα μπρουσε να αναθεσει εν μερει πχ τη συντηρηση των οχηματων του σε ιδιωτικα συνεργεια, ωστε να μειωθει ο φορτος εργασιας των Ομαδων Συντηρησης στην μοναδες. Αλλα οχι και να κανουν τις μεταφορες του εταιρειες logistics. Ειναι εκτος τοπου και χρονου αυτα.

   1. @NF
    Η Halliburton εχει αναλαβει σχεδον τα παντα εργολαβια ειδικα στην μεγαλυτερη βαση των ΗΠΑ στο Καταρ οπως και στην ναυτικη βαση της Μαναμα .
    Και παραδισει υλικο και το μεταφερει με δικο της στολο και απλως χρησιμοποιει φυλαξη του αμερικανικου στρατου αν και οποτε το ζητησει.

    Οσο για το ΔΕΑ ξερω πολυ καλα αλλα προτιμω το «»βητας» γιατι σιχαινομουν παντα οτι εχει να κανει με τιτλους κι αξιωματα. Ειδα τον εαυτο μου στο στρατο σαν επαγγελματια πολιτη που θα σκιστει στη δουλεια σαν να μην υπαρχει αυριο αλλα σε καμια περιπτωση σαν κατι που ηθελαν οι αλλοι να με κανουν να ειμαι….και να φαινομαι.

    Δεν ξερω εσυ οου ησουν αλλα εκει που ημουν εγω το κλεψιμο πηγαινε στεφανι…..
    Εκλεβαν απο τροφιμα μεχρι πετρελαια κυριως ακομη και οι Παπαδες!
    Καθε βραδυ μολις επεφτε ο ηλιος γινοταν παρελαση απο πολιτικα αυτοκινητα, της αρχιεπισκοπης και ξαφνου μερικων λεοφοριων τα οποια με καποιο μαγικο τροπο ειχαν σχεση με τους δημαρχους και νομαρχες και φυσικα……με την Αρχιεπισκοπη!!!!

    Υπαρχει μια ολοκληρη θεωρεια στην Εφοδιαστικη Επιστημη γνωστη και ως «»sortest routes»» η οποια αφορα στην εξοικονομηση πορων και χρονου…;….κατι εξωπραγματικο για τον Στρατο και γενικα για την Αμυνα.

    Για τον δε πολεμο των πολλων ημερων που διατινεσαι θεωρω πως ουτε εσυ το πιστευεις γιατιπολυ απλα στην περιπτωση μας Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ………….

    Και σου θυμιζω οτι τοσο εμεις , οσο και η Τουρκια ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ …..ουτε το νημα για να ραψουμε μαντηλι και μετα να κλαψουμε…….

 21. @ NF
  btw ο Γκουντεριαν εχασε τον πόλεμο γιατι ήταν θρασύτατα εμμονικός και καθόλου πραγματιστής βουτηγμένος μέσα στην επαρση της δυνατοτητας της Γερμανικής μηχανής τόσο που έστειλε τον Παουλους να μπει στις εσχατιες της Ρωσίας χωρίς καν να έχει σκεφτεί να φτιάξει τα καταλληλα λιπαντικά για τα αρματα και τα ΤΟΜΑ του.

  Εκεινο όμως το πρωινο της Παραμονης της Πρωτοχρονιας του 42 του θύμισε ποσες μ@λ@κιες ειχε κανει οταν τα αρματα δεν περναν μπροστα ουτε με προπανιο…….

  Αυτο οσο κι αν φαινερται παραξενο λεγεται και εντασεται στην σωστη εφαρμογη της Εφοδιαστικη Αλυσιδας

  1. @Paradox

   Γραφεις οτι ο Γκουντεριαν ηταν «θρασυτατα εμμονικος και καθολου πραγματιστης»
   Περιεργο, διοτι ολοι στρατιωτικοι ιστορικοι λενε οτι ηταν ο πατερας του Οπλου των Τεθωρακισμενων και ο μεγαλυτερος στρατηγος Τεθωρακισμενων που υπηρξε ποτε.

   Γραφεις:
   ….ο Γκουντεριαν…… έστειλε τον Παουλους να μπει στις εσχατιες της Ρωσίας χωρίς καν να έχει σκεφτεί να φτιάξει τα καταλληλα λιπαντικά για τα αρματα και τα ΤΟΜΑ του.
   Εκεινο όμως το πρωινο της Παραμονης της Πρωτοχρονιας του 42 του θύμισε ποσες μ@λ@κιες ειχε κανει οταν τα αρματα δεν περναν μπροστα ουτε με προπανιο…….

   Λιγο δυσκολο να συνεβησαν ολα αυτα.
   Ο Παουλους ουδεποτε υπηρξε υφισταμενος του Γκουντέριαν στη Ρωσία, για τον απλο λογο οτι………..ουδεποτε υπηρετησαν ταυτοχρονα στο ρωσικο μετωπο, ή σε σχηματισμους στην ιδια αλυσιδα διοικησης.
   O Χιτλερ αφαιρεσε απο τον Γκουντεριαν τη Διοικηση της 2ης Στρατιας που ειχε στις 25/12/1941 επειδη αρνηθηκε να υπακουσει σε (εσφαλμενες) διαταγες, οποτε και μεταφερθηκε στη δεξαμενη εφεδρειας μεχρι τις αρχες του 1943 . Ο Παουλους πηγε στο ρωσικο μετωπο οταν ανελαβε την 6η Στρατια στις 20/1/1942, και συνελληφθη αιχμαλωτος απο τους Ρωσους στις 2/2/1943.
   Οταν ο Γκουντεριαν ηταν στη Ρωσια, ο Φον Παουλους ηταν στο Γενικο Επιτελειο. Οσο ο φον Παουλους υπηρετουσε στη Ρωσια, ο Γκουντεριαν ηταν στη δεξαμενη εφεδρειας στη Γερμανια. Και οταν ο Γκουντεριαν επανηλθε ως Γενικος Επιθεωρητης Τεθωρακισμενων, ο φον Παουλους ηταν πια αιχμαλωτος των Ρώσων!

   Οπως λεει και το ανεκδοτο, «και τοτε ο Λεωνιδας με τα λιγα περσικα που ηξερε, απαντησε στον Ξερξη «μολων λαβε» .
   Μαλλον τα εχεις ψιλομπλεξει, φίλτατε Paradox. 😄😄

  2. μια και εχουμε την ευκαιρια,να θυμιθουμε,ενας απο τους κυριους παραγοντες της αποτυχιας του σχεδιου μπαρμπαροσσα(τουλαχιστον στα αρχικα σταδια) ηταν το γεγονος οτι απετυχε η διοικητικη μεριμνα.κυριο στοιχειο της αποτυχιας αυτης ηταν η πανσπερμια τυπων φορτηγων που χρησιμοποιουσαν οι γερμανοι και ειδικοτερα τα εκ λαφυρων.αυτα για τους φιλους που αναρωτιουνται την χρησιμοτητα της προμηθειας

 22. @Paradox

  Ας ξεκινησουμε απο την παραδοχη πως το παραδειγμα σας με τον Guderian ηταν λανθασμενο και ιστορικα ανακριβες.

  Θα συμφωνησω πως «Αmateurs talk tactics professional talk logistics.».Ομως αυτο πολυ απεχει απο το outsourcing και το catering αλα Halliburton που προτεινετε.Επισης για να ειμαστε απολυτα δικαιοι και διαφανεις θα πρεπει να αναφερετε και τα κοστη που συμπεριληφθησαν σε αυτα τα συμβολαια και που οι ερευνες του Αμερικανικου τυπου αλλα και των Αμερικανικων αρχων εδειξαν οτι ηταν «χρυσα» και εγινε μεγαλη σπαταλη δημοσιου χρηματος.

  Αυτο το τελευταιο αν συνδιαστει με την Ελληνικη πραγματικοτητα που κατατασσει την χωρα σε μια απο τις πλεον διεφθαρμενες παγκοσμιως με βαζει σε σκεψεις για την σοβαροτητα και αυτου του επιχειρηματος σας.

  Ζειτε σε μια χωρα που για 10+ χρονια ΔΕΝ μπορει να ολοκληρωσει ενα logistic center/hub(πειτε το οπως θελετε) στο Θριασιο και μιλατε για συνδιασμενα logistics με «shortest routes» που θα λειτουργουν διαφανως;;;;;
  Στον Ε.Σ;;;;; Δηλάδη στο κρατος;;;; Που ακομη εν ετη 2021 οι υπηρεσιες του ΔΕΝ ειναι διασυνεδεμενες;;;;

  Να κατανοησω την προταση αν υπαρχει καποιο προσωπικο/εταιρικο ενδιαφερον.Ομως η παρουσιαση ΜΟΝΟ των θετικων και η αποκρυψη ΟΛΩΝ των αρνητικων που ΕΙΝΑΙ κατακλυσμιαια περισσοτερα δημιουργει υποψιες.

  Οσων αφορα το προγραμμα θα συμφωνησω πως το ποσο και ο αριθμος των οχηματων ειναι αναντιστοιχος.Η Γερμανικη προμηθεια οπως αναφερθηκε δειχνει το πραγματικο κοστος(αν και οι Γερμανοι σιγουρα αγοραζουν σε καλητερη τιμη απο της εταιριες τους) οποτε το Ελληνικο προγραμμα ειναι μαλλον «σκιωδες».

  Σιγουρα τετοια οχηματα χρειαζονται.Υπαρχουν ομως τετοια οχηματα διαθεσιμα μεταχειρισμενα και σε κατασταση που θα μπορουσαν αν αποκτηθουν να «σπρωξουν» αυτο το προγραμμα τουλαχιστον μια 10ετια+ παρακατω με αποτελεσμα αυτα τα χρηματα να δωθουν αλλου που πραγματικα υπαρχουν σοβαροτατες ελλειψεις.Τις προαλλες βγηκε αρθρο που περιεγραφε οτι οι Τουρκοι ηδη εφοδιαζουν τον στρατο τους με ηλεκτρονικο συστημα διαχειρησης/επισκοπησης πραγματικου χρονου για καθε στρατιωτη.Εμεις μιλαμε για ενα το λιγοτερο «σκοτεινο» προγραμμα την ωρα που οι στρατιωτες μας ακομα στο κεφαλι εχουν χυτρα και η εξαρτηση τους ειναι η ιδια που ειχε ο παππους τους στην θητεια του.

 23. @Q
  Καλε φιλε στη βαση της συλλογιστικης μας δεν εχουμε διαφορες γιατι αφενος συμφωνουμε στο οτι μπορουμε να καλυψουμε τις αναγκες μας με μεταχειρισμενο εξοπλισμο ΣΕΝΑΡΙΟ Ι στο προτερο σχολιο μου (το οποιο βασιζεται στην ανεπαρκεια ουσιαστικηε χρησης των Μ117) κι αφετερου συμφωνουμε στο οτι υπαρχει μεγαλο προβλημα στην αντιληψη αλλα κυριως στην εκτελεση συχρονων μεθοδων Εφοδιαστικης Διαχειρισης στον Ελληνικο Στρατο.

  Ο συλλογισμος μου περι ασκοπης δαπανης εδραζεται στο οτι σε περιπτωση συρραξης η Ελλαδα δεν μπορει ρεαλιστικα και ουτε προκειται να αφεθει απο τους Συμμαχους να προχωρησει περαν του Εβρου οποτε η εφαρμογη ενος βαρεως προγραμματος εφοδιαστικης διαχειρισης δεν εχει λογω υπαρξης.

  Ας ειμαστε λιγο ρεαλιστες,
  Δεν εχουμε καν αγορασει καν τορπιλες, ΠΕΠ, ΤΟΜΑ αλλα κανουμε τα παντα για να αναστησουμε εναν οργανισμο επειδη επεσε στα χερια καποιου »φιλου/συμμαχου»

  Δεν δπρεπει να δουλευει ομως ετσι το συστημα δυστυχως γιατι δημιουργει στρεβλωσεις και μονοπολεια και αυτο στην ουσια παει να γινει με το Ισραηλ,

  Ειμαι απο αυτους που ειναι υπερμαχοι της στενης συνεργασιας Ελλαδας -Ισραηλ αλλα σε ισοτιμη βαση και σχεση και οχι αυτη της μονοπολειακης η οποια επειδη μιλαμε για Αμυνα ενεχει και το παραγοντα της γεωπολιτικης ο οποιος ειναι κατα βαση ασταθμητος.

 24. @Q
  Επισης για να εξαλλειψω καθε υποψια προσωπικης/επιχειρηματικης μου εμπλοκης η επιθυμιας με το αντικειμενο του outsourcing στα military logistics services οφειλω να σας διαβεβαιωσω οτι η απιστευτη ελληνικη επιχειρηματικοτητα και ξερολιαση στο συγκεκριμενο οχι μονο δεν με εθελξε προς την συγκεκριμενη ενασχοληση αλλα αντιθετα με εδιωξε μακρια καθως συντομα καταλαβα οτι για να δουλεψεις σε εταιρια τη δεκαετια του 90 θα επρεπε να εισαι ταυτοχρονα οδηγος/αποθηκαριος/γραφειας και ελεγκτης προιοντων με μισθο ενος κατωτατου υπαλληλου……..

  Η αναφορα μου στη Halliburton ηταν απλως ακαδημαικη γιατι τοσα χρονια ζωντας στις χωρες του Κολπου μεσω ιδιας εμπειριας και συναναστροφων καταλαβα οτι μιλουσαμε για κατι πολυ μεγαλυτερο απο μια εταιρια αλλα περισσοτερο για ενα παγκοσμιο οργανισμο ο οποιος στην ουσια με την πλατη των ιδιων των κυβερνησεων των ΗΠΑ ειχε επεκτεινει τοσο τις δραστηριοτητες της ωστε να οριζει πολιτικους και το σημαντικοτερο να ασκει εξουσια με εντονο γεωπολιτικο αποτυπωμα.

  1. @Paradox
   Αγαπητέ φίλε, αυτά που αναφέρεις για το τι δουλειές έπρεπε να κάνει κάποιος σε μια ιδιωτική εταιρεία του 90,είναι αληθινά. Όμως είναι διαχρονικά. Έτσι γινόταν χθες έτσι και σήμερα.ετσι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας,στην Ελλάδα . Γι’αυτό όμως ΠΑΡΑΓΕΙ και έργο. Ενώ το αθάνατο ελληνικό δημόσιο, που λειτουργεί με την τακτική δέκα άτομα για μια δουλειά,κατέστρεψε την χώρα,για να μην ξεχνιόμαστε

 25. Λαθος το παμε, απλα καλους στοχους σκοπευουμε να δωσουμε στον απεναντι
  οπως οι Αρμενιοι. Προεχουν αλλες αγορες.
  Σε κατοικημενες περιοχες μας δεν θα τολμησει να κανει τιποτα ο απεναντι.
  Ομως στα ακατοικητα νησια μας, μπορει με ευκολια να κανει καταληψη
  σε 12 νησακια, ξεροντας οτι θα αποφυγουμε στρατιωτικη απαντηση
  και θα καταφυγουμε σε διπλωματικα μεσα.
  Δεν θα ρισκαρει κλιμακωση η πολιτικη μας ηγεσια με τον θανατο Τουρκων.
  Ετσι θα χρονισει το προβλημα μας με μονο κερδισμενο τον απεναντι.
  Εδω πρεπει να δωθει το βαρος για το τι μεσα μπορουν να αποτρεψουν
  αυτη τη κατασταση.
  Κανονικα η επεκταση των χωρικων μας υδατων στο Αιγαιο επρεπε να ειναι
  η πρωτη μας κινηση, για περιορισμο των δικων τους κινησεων.
  Το Casus Βelli θα αναγκαστουν να το κανουν γαργαρα.
  Φυσικα απο την τωρινη μας ηγεσια, περιμενω μονο σταθερη υποχωρητικοτητα.
  Τρυπανι ή καταληψη ακατοικητων νησιων μας θα ειναι συντομα το μενου
  που θα μας σερβιρει ο σουλτανος.

 26. Μερικοί πραγματικά είστε ότι νάναι:
  Άλλος λέει να μην πάρουμε φορτηγά, επειδή θα λύσουν μόνο το θέμα της μεταφοράς αξιωματικών!!! Το κάνω εικόνα: Πάει ο οδηγός στον λοχία και του λέει «κυρλοχία, μόλις έφερα από μεραρχεία δύο ταγματάρχες, έναν πλωτάρχη και πέντε υπολοχαγούς. Πού να αδειάσω;»
  Άλλος λέει να μην πάρουμε ξένα και να φτιάξουμε δικά μας. Δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά δεν κατασκευάζουμε ούτε αυτοκινητάκι με πετάλια για παιδιά έως 8 ετών και θα αρχίσουμε ξαφνικά να παράγουμε φορτηγά!!!
  Άλλος δεν θέλει φορτηγά επειδή θέλει πυροβόλα. Και ποιός μας έχει πει ότι δεν γίνονται ενέργειες για να προμηθευτούμε ΚΑΙ πυροβόλα; Μήπως θέλει ο καθένας να βρίσκει το πρωί στην είσοδό του ενημερωτικό σημείωμα από τον Α ΓΕΣ με τό γίνεται στον στρατό; Ας χαλαρώσουμε!!!
  Άλλος έχει κόλλημα με τα κόμματα και δεν θέλει να αγοράζουμε στρατιωτικό υλικό, επειδή κατά την άποψή του η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει μίζα!!!

  Η αλήθεια είναι ότι το ρισκάραμε για πολλά χρόνια και έχουμε μεγάλες ανάγκες στα πάντα. Και πλοία και αλεξίπτωτα και αεροπλάνα και πυροβόλα και ατομικά όπλα και εξαρτήσεις και πυραύλους και τορπίλες και ραντάρ και βλήματα και ηλεκτρονικό πόλεμο και ειδικά οχήματα και γερανοφόρα και βελτιώσεις στο ναύσταθμο και ντρόουνς και ηλεκτροπτικά και και και και…
  Καλό είναι να έχουμε άποψη αλλά δεν χρειάζονται φανατισμοί, ξερολισμός και δογματισμοί.

 27. @Paradox

  Φυσικα δεν διαφωνουμε αγαπητε φιλε.Υπαρχουν πολυ σοβαροτερες αναγκες που πρεπει να καλυφθουν πρωτα οπως πολυ σωστα λετε.

  Και ουτε ειναι κακο να υπαρχει προσωπικο/εταιρικο ενδιαφερον.Δυστηχως ομως η αληθεια ειναι αυτη που περιγραφετε και γραφω και εγω οποτε ακομα και καλη προδιαθεση να εχει καποιος να ασχοληθει και ακομα και να θελει να ειναι νομοταγης και διαφανης η Ελληνικη πραγματικοτητα τον αποτρεπει.Βεβαια στο Ελλαντα αν θελει να ειναι νομοταγης θα ειναι και χρεοκοπημενος αλλα αυτα ειναι εγκληματα που βαραινουν αυτους που ψηφιζουν.

  Αλλωστε και εγω ειμαι ενας απο αυτους που εφυγαν λογω της Ελληνικης πραγματικοτητας.

  Η Halliburton ακομα και ως ακαδημαικο παραδειγμα θα πρεπει να αποφευγεται.Ειναι πολυ δυσωδες.

 28. Όσοι υποστηρίζουν την ανάγκη της παραγγελίας/αγοράς των 15.000 οχημάτων και κατασκευή τους εδώ, είναι προφανές ότι κινούνται από καλά και αγαθά κίνητρα και αγάπη για την χώρα.

  Όπως και να έχει, επειδή η παραγγελία θα μπει ότι και να γράφουμε εμείς στα σχόλια, το μόνο που εύχομαι είναι όταν μπει η παραγγελία και όταν αρχίσουν οι τιμολογήσεις και τα κόστη, να δικαιωθούν. Καλύτερα να βγούμε λάθος οι γκρινιάρηδες αλλά να έχουν πιάσει τόπο τα λεφτά, παρά να βγούμε σωστοί οι γκρινιάρηδες και τα λεφτά μας να αναλωθούν σε οχήματα άσχετων κατηγοριών, κακών επιδόσεων και στο τέλος να λέμε σε μια σύρραξη
  -στους στρατιώτες ότι δεν μπορούμε να στείλουμε τα NH-90 για SAR καθώς είναι καθηλωμένα
  -στους αρματιστές ότι μπορούν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός γιατί δεν πήραμε Trophy
  -στους πιλότους των Καιόβα ότι μπορούν να πάνε άκλαφτοι γιατί δεν έχουν σύστημα αυτοπροστασίας,
  -στους στρατιώτες ότι θα έχουν κράνη του Β παγκοσμίου και όπλα 60 ετών

  γιατί τα λεφτά τα δώσαμε σε ειδικά οχήματα που κατασκευάζει συγκεκριμένη εταιρεία, και επειδή είμασταν large πήραμε καινούργια αντι μεταχειρισμένα και πήραμε και πολλά, γιατί αυτά που είναι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, και ένα σωρό άλλα μέρη να έχουν προδιαγραφές διάβασης ποταμού, αλεξίσφαιρα και πάει λέγοντας.

  Δυστυχώς όταν τα διαθέσιμα χρήματα είναι συγκεκριμένα, η ανάλωσή τους σε ένα πρόγραμμα, σημαίνει ότι θα λείψουν σε άλλο πρόγραμμα. Καθώς υπάρχουν άλλα προγράμματα που είναι δύσκολο να βγουν πιο οικονομικά καλό είναι όπου μπορούμε να έχουμε βελτίωση της κατάστασης με έξυπνο τρόπο και μειωμένη δαπάνη είναι σωτήριο για άλλα προγράμματα

 29. Να δώσω φύλακα μια συμβουλή στους νέους σαν γέρος.
  https://www.alpin.com.gr/component/hikashop/product/cr-0133ba-redarrow

  Αυτή είναι μια καλή και φτηνή σχετικά βαλλίστρα έχει μοχλό όπλισης.
  Θα την βρείτε και αλλού με 661 ευρώ.
  Προσοχή μην αγοράσετε της απλές γιατί είναι αδύνατον να της οπλίσετε και να ρίξετε σε ώρα μάχης.
  Με αυτήν την βαλλίστρα μπορείτε με συνεχή εκπαίδευση να ρίχνετε ένα βέλος κάθε 5-6 δευτερόλεπτα.

 30. @Paradox
  Αγαπητέ φίλε, αυτά που αναφέρεις για το τι δουλειές έπρεπε να κάνει κάποιος σε μια ιδιωτική εταιρεία του 90,είναι αληθινά. Όμως είναι διαχρονικά. Έτσι γινόταν χθες έτσι και σήμερα.ετσι λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας,στην Ελλάδα . Γι’αυτό όμως ΠΑΡΑΓΕΙ και έργο. Ενώ το αθάνατο ελληνικό δημόσιο, που λειτουργεί με την τακτική δέκα άτομα για μια δουλειά,κατέστρεψε την χώρα,για να μην ξεχνιόμαστε

 31. Αγαπητοι φίλοι.
  Θαθελα να σας ευχαριστήσω έναν έναν ξεχωριστά για τα σχόλια σας και την αγάπη και αγωνία σας για το μέλλον της Πατρίδας.
  Τα σχόλια σας έχουν ξεπεράσει πλέον την περιορισμένη σχετικά εδώ παρέα και αγγίζουν από επαγγελματίες μέχρι απλούς αναγνώστες.
  Βλέπω ότι οι προβληματισμοί,οι προτάσεις,οι εποικοδομητικές διαφωνίες επηρεάζουν και δίνουν έναυσμα και σε άλλους χώρους να αρθρογραφούν,να αναφέρουν αδυναμίες και λύσεις για την άμυνα.
  Είστε οι ίδιοι άμυνα,όσο και να μην το πιστεύεται….
  Βλέπω να προστίθενται νέα άτομα που σχολιάζουν και αυτοί ,με την άποψη του ο καθένας φυσικά,αλλά με κλίμα αδελφοσύνης ,προσθεσης και όχι διαίρεσης.
  Είναι αληθινά τιμή μου και χαρά μου που ανταλλάζω απόψεις μαζί σας.
  Αυτό βέβαια δημιουργεί και την αναλογη ευθύνη όσο μεγαλώνει.Μια ευθύνη που εσείς την φτάσατε εκεί και πρεπει να πάει και παραπέρα….
  Μα πάνω από όλα να ευχαριστήσω το
  DefenceReview που με την σοβαρή αρθρογραφία του,τις ψύχραιμες αναλύσεις και πρώτους από όλους τους ανθρώπους του(δεν γνωρίζω προσωπικά κανένα) που με και σας φιλοξενεί.
  Στην τελευταία κατάταξη του Σεπτ αυξήθηκε παρόλο τον ‘φοβο’ του κορονοϊού ο αριθμός των Εθνοφυλάκων και θα συνεχίσει ….
  Ο Έλληνας μαχητής αφυπνίζεται παρόλη την καταιγίδα αποβλάκωσης των ΜΜΕ και αναζητά την θέση του στην γραμμή άμυνας.
  Ο Φύλακας είσαι εσυ.
  Με εκτίμηση

  1. Δεν ξέρω φύλακα αν σου άρεσε αυτό που έγραψα για την Βαλλίστρα;

   Πάντα ευχαριστούμε τον αγαπητό φίλο Γιάννη Νικήτα,
   για την φιλοξενία και την σωστή αμυντική δημοσιογραφία.

   1. @ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
    Από σεβασμό αδερφέ μου δεν σχολίασα παρόλο που τοχεις ξαναναφερει.Αφου με ρωτάς ευθέως θα σου απαντήσω.
    Η βαλλίστρα είναι ένα εξειδικευμένο όπλο για μια μικρή κατηγορία μαχητών που την χρησιμοποιούν για συγκεκριμένες καταστάσεις και συνηθως δευτερεύων και τριτεύον λύση .Δεν είναι πρόταση για την ευρεία
    μάζα αφού απαιτεί και άλλο επίπεδο εκπαίδευσης.
    Οι περισσότεροι παω στοίχημα ότι δεν έχουν διαβάσει το φύλλο πορειας ούτε τι χρειάζεται να πάρουν μαζί τους για τις πρώτες ώρες και μέρες….
    Επίσης δεν θα έχουν προετοιμάσει τις οικογένειες και τα σπίτια τους με προμήθειες,κάποια φάρμακα ,διαδρομές διαφυγής,καταφύγιο κτλ…
    ώστε να μην έχουν και την ανυσηχια τι θα απογίνουν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όσο γίνεται με καθαρό μυαλό.
    Με λίγα λόγια για να φτάσεις στο Χ,Ψ,Ω
    πρώτα περνάς από το Α,Β,Γ.
    ΥΓ.
    Δεν κατέχω προσωπική εμπειρία επι του θέματος.Μεταφερω γνωση δικού μου ανθρώπου από τους λίγους σαυτο το επίπεδο που έχουμε, ο οποιος είναι ισως ο τελευταίος Έλληνας που έχει καταδιώξει και πυροβολήσει τουρκους.
    Όταν λέω επίπεδο αφαιρεί μπουκάλι στα 50μ από το χέρι μου με M-4,και με το πιστόλι σε ζωντανό στόχο δίπλα.
    Με εκτίμηση

 32. @Defencereview
  Εδώ και ώρα έχω γράψει σχόλιο απάντηση στον αγαπητό ΔΙΚΑΙΟ,ευγενέστατο και με επιχειρήματα το οποίο μπήκε στην διαδικασία αναμονής.
  Απλα δεν καταλαβαίνω τον λόγο της μεγαλησ καθυστέρησης …
  Με εκτίμηση

  1. @ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
   Ισως κόπηκε το αρχικό….
   Η βαλλίστρα είναι όπλο άκρως εξειδικευμένο και χρησιμοποιείται από μια μικρή ομάδα επαγγελματιών,και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις…
   Γνώμη μου θαταν καλυτερα η μάζα να κατευθυνθεί σε πιο απλα και χρήσιμα πράγματα .
   Με εκτίμηση

 33. Το φορτηγό,είναι φορτηγό,θα σε πάει απο το σημείο Α στο σημείο Β ,ΔΕΝ χρειάζεται να πάρουμε ούτε το καλύτερο/τελευταίο μοντέλο,ούτε το ακριβότερο ούτε για να εξυπηρετήσουμε γεωπολιτικά συμφέροντα..για τέτοια προγράμματα λιγότερο κρίσιμης σημασίας οφείλουμε να διαλέξουμε την προταση,που θα μας προσφέρει τα περισσότερα ανταλλάγματα(Μεταφορά τεχνογνωσίας,δουλειά στην Ελλάδα κλπ)

 34. Λοιπόν, αν και το θέμα αυτό κλείνει και μεταφερόμαστε σε επόμενα, διάβασα ένα νέο άρθρο στον δούρειο, που λέει ότι εκτός από τα Μ 1117 (1200 τον αριθμό) θα πάρουμε με άμεσες διαδικασίες και 500 MRAP Cougar και 500 Humvee, όπερ σύνολο οχημάτων 2.200 με ρυθμό express.

  Αυτό αρχίζει να περιορίζει πολύ την γκάμα των οχημάτων που χρειαζόμαστε, αν μας έδιναν είτε αυτοί είτε οι Γερμανο-Ολλανδοί 1.500 φορτηγά, νομίζω ότι πλέον ερχόμαστε στο σενάριο που ανέφερα.

 35. @agnostosependytis

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χ. Μαζανίτη στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Realnews, υπάρχει κατ’ αρχήν προφορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την δωρεάν παραχώρηση 500 τεθωρακισμένων οχημάτων MRAP τύπου Cougar, καθώς και πρόσθετων 500-600 Hummer, που θα προστεθούν στα αναμενόμενα 1.200 Μ-1117. Τα Cougar διαθέτουν σασί μονοκόκ σχήματος V για προστασία από νάρκες και IED, θωράκιση ανθεκτική σε πυρά έως 0.50 και διατίθενται σε εκδόσεις 4Χ4 και 6Χ6 με χωρητικότητα έως 10 ανδρών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *