Οι απειλές και προκλήσεις από την Τουρκία έχουν πυκνώσει αλλά από τις ΗΠΑ υπάρχει σκοτεινιά. Δεν ξέρουμε αν οι Αμερικανοί θέλουν ένα θερμό επεισόδιο ούτε, πολύ περισσότερο, ποιος  θα ήταν ο σκοπός του. Ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Ρ. Μενέντεζ επισκέφθηκε την Αθήνα και εκδήλωσε δημοσίως τις ανησυχίες του για την αυξημένη, είπε, πιθανότητα θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ για το SL PRESS

Ο Μενέντεζ, θεωρούμενος φίλος της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι αναβαθμισμένη στα μάτια των ΗΠΑ αλλά δεν έριξε φως για τις αμερικανικές προθέσεις αν ο τόσο ενοχλητικός γείτονας μας την πέσει, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ο Μενέντεζ, υποτίθεται ότι συμπαθεί τους Έλληνες, ο Τραμπ δήλωνε ότι συμπαθεί τον Ερντογάν, ίσως μάλιστα τον επισκεφθεί το καλοκαίρι, υποστηρίζει τουρκική εφημερίδα. Αν το πράξει θα διαψεύσει ότι οι δυο τους τα έχουν σπάσει. Τελικά, όποιον πάρει ο χάρος; Όχι ακριβώς.

Οι Τούρκοι ιθύνοντες είναι σαφέστατοι: «θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας», λένε. Αδιαφορούν για τη νομιμότητα, με την έννοια ότι νόμιμο θεωρούν αυτό που μπορείς να επιβάλεις. Διεκδικούν όσα πιστεύουν ότι μπορούν να αποσπάσουν από τους γείτονες, Ελλάδα και Συρία, ζητώντας από τους μεγαλοδύναμους, ΗΠΑ και Ρωσία, να τους το επιτρέψουν. Ο Ερντογάν έχει πρότυπο αυτά που διδάσκουν οι πράξεις των ισχυρών: ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι κουρελόχαρτο, ότι το μόνο που μετράει είναι η δύναμη.

Ο Ερντογάν ξέρει ότι οι δυο Μεγάλοι έχουν πολύ ανάγκη την Τουρκία και ότι πρωτίστως οι ΗΠΑ, θέλουν πολύ να τον ξεσκίσουν αν παραπατήσει από αδυναμία, αφηρημάδα, λάθος υπολογισμό. Επιδιώκει επιρροή στη Συρία, ως προϋπόθεση για μία ισχυρή Τουρκία και ενδεχομένως για μία μελλοντική οθωμανική αυτοκρατορία. Το κύριο είναι ότι θέλει τους Κούρδους νεκρούς. Είτε κυριολεκτικά είτε, κατά παραχώρηση, νεκρούς πολιτικά, ξεδοντιασμένους, ανίκανους προς δράση. Στην από δω μεριά θέλει πετρέλαιο και αέριο και μερίδιο κατοχής στο Αιγαίο.

Η Τουρκία διεκδικεί μερίδιο στον ορυκτό πλούτο, θεωρώντας ότι αν το πάρει, άμεση συνέπεια θα είναι να αποκτήσει δικαιώματα στη θάλασσα και την ξηρά, στην Κύπρο και στο Αιγαίο. Αυτό ακριβώς διαδίδουν οι πέραν του Ατλαντικού φίλοι ότι είναι ο σκοπός ενός θερμού επεισοδίου, χωρίς να διευκρινίζουν αν αποτελεί επιθυμία των ΗΠΑ ή μόνο της Τουρκίας. Οπότε μένουμε με την απορία, αν δεν είχαμε αναβαθμιστεί τι χειρότερο θα παθαίναμε;

Η κοινή δήλωση των δέκα αρχηγών

Πολλοί επισημαίνουν την «καλή διάθεση» που επιδεικνύει διαχρονικά η ελληνική πλευρά. Ο Σημίτης, υπενθυμίζουν, είχε ήδη αναγνωρίσει συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο (συμφωνία της Μαδρίτης προ εικοσαετίας). Ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα διαμαρτύρεται στα λόγια, αλλά εγκρίνει στην πράξη, έτσι ώστε οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι προτίθεται να ρυθμίσει τα ελληνοτουρκικά στο πνεύμα των Πρεσπών να φαίνονται φυσιολογικές. Οι Σκοπιανοί πήραν γλώσσα και εθνικότητα. Οι Τούρκοι θα πάρουν κάτι άλλο. Αφού υπάρχει καλή θέληση όλα γίνονται!

Στις 7 Απριλίου δέκα πρώην αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ με κοινή δήλωσή τους τονίζουν ότι η (κακή) κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων οδηγεί στο συμπέρασμα πως «είτε έχουμε αποφασίσει υποχώρηση στα ζωτικά μας συμφέροντα ή παίζουμε με τη φωτιά ελπίζοντας ότι, όπως άλλα προβλήματα, και αυτό θα σκάσει στα χέρια των επόμενων». Επιβεβαιώνοντας τη σύγκλιση του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ, η δήλωση των Αρχηγών πέρασε στο ντούκου.

Μετά τη συλλογική επιστολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης προέτρεψε τους αξιωματικούς να υπακούουν στην πολιτική ηγεσία όπως «έχουμε μάθει», λες και φοβήθηκε ότι το έχουν ξεχάσει. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκος αποδοκίμασε τις προτροπές του κ. Αποστολάκη. Έτσι που να διερωτάται κανείς αν τα παιδία παίζει, ή αν εξελίσσονται προεκλογικές δολοπλοκίες εν ου παικτοίς.

Οι Πρέσπες και το θερμό επεισόδιο

Εύλογες, λοιπόν, οι εικασίες ότι επερχόμενα γεγονότα προκαλούν βαθύτερους τριγμούς και ανησυχίες αν ο πολιτικός κόσμος μπορεί να χειριστεί ένα καυτό θέμα όπως μια θερμή αναμέτρηση με την Τουρκία ασαφών σκοπών, διαστάσεων και επιπτώσεων. Με δεδομένο ότι οι Πρέσπες ταρακούνησαν μεν, αλλά μπορεί να θεωρηθούν προσεισμός. Αμερικανικές πηγές συνοδεύουν τα περί θερμού επεισοδίου με εκτιμήσεις ότι συνέπειά του θα είναι η μετάθεση σε άγνωστο χρόνο των εκλογών. Προσθέτουν ότι αν η έκβαση του επεισοδίου είναι αμφιλεγόμενη, αλλά τελικά δικαιωθούν οι παράνομες τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο, τότε ίσως ξεσπάσει κύριος σεισμός με κλονισμό της υπάρχουσας ευστάθειας. Ανωμαλίες.

Μια εκδοχή προβλέπει ότι κανείς δεν θα υποστεί ταπείνωση. Αμφότεροι θα διακηρύσσουν ότι νίκησαν, αλλά ο νικητής θα φανεί στις διαπραγματεύσεις. Τότε, υπό την απειλή νέων συγκρούσεων, η ειρήνη θα γίνει ανταλλάξιμη με «πετρέλαιο και ύδωρ» του Αιγαίου. Αυτά αν ο Ερντογάν δεν θεωρήσει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να ξεμπερδεύει μια και καλή με τους «γκιαούρηδες». Αν χάσει, κακό της κεφαλής του. Άλλωστε, αυτό φοβάται ο Ερντογάν και περιορίζεται στις συνήθεις παραβιάσεις, μένοντας στα λόγια.

Η άλλη εκδοχή θεωρεί ότι η «ασυνήθιστη» (δηλαδή ηθελημένη) διαρροή έκθεσης της CIA με αναφορά σε πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας υποδηλώνει, όπως αναφέρθηκε, κάτι πολύ σοβαρότερο από ένα απλό επεισόδιο. Η έκθεση τονίζει ότι οι δυο πλευρές είναι εξοπλισμένες έτσι ώστε να μπορούν να προκαλέσουν εκατέρωθεν απώλειες, επισημαίνει ο υποστράτηγος Ν. Καρατουλιώτης. Ειρήσθω εν παρόδω, μόλις έπεσε η Χούντα και ως εν ενεργεία αξιωματικός τότε, o Καρατουλιώτης δήλωνε ευθαρσώς ότι είναι ΚΚΕ, μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ όπου και παρέμεινε έως ότου καταλήξει στον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με συντρόφους και πρώην συναδέλφους του.

ΠΗΓΗ: SL PRESS