Στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, με αντικείμενο ”Counter-Violent Extremist Organizations”, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford US Marine Corps.

Στη σύνοδο συμμετείχαν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από 76 κράτη από όλες τις ηπείρους, οι Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ, καθώς και οι Πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Οι θεματικές ενότητες της συνόδου διέλαβαν:

  1. Την ανάλυση του σύγχρονου πλαισίου του βίαιου εξτρεμισμού διεθνώς.
  2. Τη σκοπιμότητα δημιουργίας ενός συνασπισμού, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθούν τα κοινά συμφέροντα των κρατών μελών του, για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
  3. Τις απώλειες που έχει υποστεί το ISIS, σε προσωπικό, μέσα, πόρους και εδάφη, στις χώρες που έχει αναπτυχθεί.
  4. Τον τρόπο λειτουργίας του Islamic Military Counterterrorism Center.
  5. Την παρουσίαση της επιχείρησης “Gallant Phoenix” ως παράδειγμα επιχείρησης πολυεθνικής συνεργασίας και ενίσχυσης των στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
    Οι σκοποί της συνόδου ήταν, η επισήμανση της διαρκούς διασυνοριακής φύσης της απειλής του βίαιου εξτρεμισμού, η προώθηση της ενότητας προσπάθειας στον σχεδιασμό αντιμετώπισής της και η ανάπτυξη στρατηγικής συνοχής με ανταλλαγή διδαγμάτων από τις συναφείς στρατιωτικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις παρεμβάσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

  1. Η πρόληψη της τρομοκρατίας με την εξάλειψη των αιτιών που την προκαλούν, απαιτεί κοινή συντονισμένη προσπάθεια σε διεθνές επίπεδο.
  2. Η ανταλλαγή πληροφοριών και η βελτίωση της περιοχικής διάδρασης των κρατών θα συμβάλλει στην πληρέστερη αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού.
  3. Ειδικότερα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, θα συμβάλλει στον συντονισμό δραστηριοτήτων και στην επίγνωση καταστάσεως, στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου της συμμαχίας για προβολή σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
  4. Η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο απαιτεί τη συνέχιση των οικείων επιχειρήσεων από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με:

  1. Τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, General Joseph F. Dunford US Marine Corps και τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Commander, Europe – SACEUR), General Curtis M. Scaparrotti.
  2. Τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, Lt General Gadi Eizenkot.
  3. Τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων Γερμανίας, General Volker Wieker, Ιρλανδίας, Vice Admiral Mark Mellett, Αρμενίας, Lieutenant General Moyses Hakobyan και Γεωργίας, Major General Vladimer Chachibaia.
  4. Με ομολόγους του άλλων κρατών και με Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων των ΗΠΑ.

 

Κατά τις επαφές του τόσο με τον General Joseph F. Dunford US Marine Corps όσο και τον General Curtis M. Scaparrotti, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε το εξαίρετο επίπεδο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσής της, ειδικά στους τομείς των συνεκπαιδεύσεων των τριών Κλάδων και των ειδικών επιχειρήσεων.


Επίσης, στη συνάντηση του με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε την, διαρκώς βελτιούμενη, διμερή στρατιωτική συνεργασία στους τομείς της επιχειρησιακής/ατομικής εκπαίδευσης και της ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και τις πολυμερείς συνεργασίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος, με συμμετοχή Ελλάδας και Ισραήλ, για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας.


Επιπρόσθετα, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Lexington Institute σε συνεργασία με το American Hellenic Institute, επ΄ ευκαιρίας της παρουσίας του στις ΗΠΑ. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι:

  1. Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αποτελεί σύνθετο περιβάλλον ασφαλείας.
  2. Οι ισχυρές Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμβάλλουν στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, διαδραματίζοντας παράλληλα και πρωτεύοντα ρόλο στην διαχείριση των προβλημάτων που προκαλούν οι αυξημένες προσφυγικές ροές. Επιπρόσθετα αναλαμβάνουν και υλοποιούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών με χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
  3. Οι περιοχικές στρατιωτικές συνεργασίες (πχ Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ) συμβάλλουν στην πληρέστερη αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.
  4. Η Τουρκία επιδεικνύει συνεχή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν την εν λόγω συμπεριφορά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
  5. Η υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ είναι εξαιρετική και υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της, τόσο στον τομέα της εκπαίδευσης όσο και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
  6. Η Ελλάδα εκπληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ.
  7. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ευρίσκονται σε στάδιο αναδιοργάνωσης, στο πλαίσιο επαύξησης της αποτελεσματικότητάς τους.


Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επικοινώνησε με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, και συναντήθηκε με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή.