Η αμερικανική αεροπορική βάση Mountain Home, η οποία βρίσκεται στην πολιτεία Αϊντάχο, χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη F-15 Strike Eagle. Μια από τις συνήθεις εκπαιδευτικές δράσεις είναι η εκπαίδευση σε αποστολές εγγύς υποστήριξης σε αστικές περιοχές. Για τις απαιτήσεις και το ρεαλισμό της εκπαίδευσης τα F-15 χρησιμοποιούν ως «πεδίο μάχης» τις πόλεις του Αϊντάχο, κάτι που δεν φαίνεται να αρέσει στους πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε μήνυση, κατά της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στο περιφερειακό δικαστήριο του Αϊντάχο, από κατοίκους του Μποϊζι και του περιβαλλοντολογικής οργάνωσης «Great Old Broads for Wilderness», σύμφωνα με την οποία «η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί εκπαιδευτικές επιχειρήσεις πάνω από πόλεις». Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώθηκε ότι «η ρεαλιστική εκπαίδευση σε αστικό περιβάλλον είναι αναγκαία», ενώ υπογραμμίστηκε ότι η έναρξη της πρακτικής αυτής έγινε γνωστή το 2018, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης.

Τα F-15 εκτελούν 160 περίπου εκπαιδευτικές πτήσεις-αποστολές ετησίως κατά τις οποίες γίνεται ηλεκτρονική εξομοίωση συγκεκριμένων στόχων σε πόλεις μικρού, μέσου και μεγάλου μεγέθους. Ένα τυπικό σενάριο αφορά σε πτήση σε ύψος 10.000-18.000 ποδιών (3-5,5 χιλιομέτρων) πάνω από το έδαφος και σε κύκλο με διάμετρο 30 ναυτικά μίλια (55 χιλιόμετρα). Εντός αυτού του «πεδίου μάχης» αναγνωρίζονται και προσβάλλονται εικονικά προεπιλεγμένοι στόχοι, με τη βοήθεια ελεγκτών αέρος, οι οποίοι κινούνται, με ασυρμάτους, πολιτικά οχήματα και πολιτικά ρούχα, μέσα στην πόλη και κατευθύνουν, εικονικά πάντα, τις αεροπορικές προσβολές.

«Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας, χωρίς να παράγεται ενόχληση για τους πολίτες ή περιβαλλοντολογική ζημιά», αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία. Φαίνεται ότι ο θόρυβος των F-15 που πετάν πάνω ή κοντά στις πόλεις είναι κάτι που δεν συγκινεί μερίδα πολιτών του Αϊντάχο.