Στη Λοριάν της Δυτικής Γαλλίας, στις ακτές της Βρετάνης, συντελείται ένα ναυπηγικό θαύμα για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Η γαλλική ιστοσελίδα ναυτικών εξοπλισμών https://meretmarine.com/ βρέθηκε στη Λοριάν και παρουσιάζει ένα εξαιρετικό οδοιπορικό με πρωτογενές οπτικοακουστικό υλικό από τη ναυπηγική πρόοδο των ελληνικών φρεγατών για το ΠΝ.

Ήδη η πρώτη ελληνική φρεγάτα ο «ΚΙΜΩΝ» βρίσκεται σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης. Παράλληλα λαμβάνουν χώρα εργασίες ναυπήγησης και στη δεύτερη φρεγάτα για το ΠΝ που φέρει το όνομα «ΝΕΑΡΧΟΣ» ενώ η 3η εκκινεί εργασίες ναυπήγησης με τη κοπή του πρώτου ελάσματος χάλυβα στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό νωρίτερα του Μαρτίου 2025 το ΠΝ θα παραλάβει τη πρώτη υπερσύγχρονη φρεγάτα FDI με τις θαλάσσιες δοκιμές της να τοποθετούνται χρονικά στα μέσα του επόμενου έτους. Το ΠΝ δικαιώνεται απόλυτα για την επιλογή του και κυρίως για τους χρόνους παράδοσης που ήταν οι καλύτεροι και πιο γρήγοροι συγκριτικά με όλους τους άλλους. Την ίδια στιγμή ακόμη αναζητούνται φωτογραφίες από τη πρόοδο των MMSC της Σαουδικής Αραβίας οι οποίες δεν έχουν παραδοθεί και είναι ακόμη (;;;) σε στάδιο ναυπήγησης.