Πληροφορίες αναφορικά με το μέλλον του στόλου των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) παρέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Νίκος Παναγιωτόπουλος, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα: «Προμήθεια επιπλέον Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου αντιστοίχων των Mark V SOC».

Όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ «σας γνωρίζω ότι κατά τον παρόντα χρόνο είναι σε εξέλιξη προγράμματα εξοπλισμού των σκαφών με επιχειρησιακά συστήματα, με σκοπό την αύξηση της μαχητικής ικανότητάς τους, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διερεύνηση των υφισταμένων δυνατοτήτων για την συμπλήρωση της οροφής Δομής Δυνάμεων με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου».

Από την απάντηση του ΥΕΘΑ προκύπτει πως το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης της υφιστάμενης υποδομής (ηλεκτρονικής και λοιπών συστημάτων) των Mark.V καθώς και σε διαδικασία εξέτασης όλων των επιμέρους λύσεων για την αναβάθμιση του στολίσκου της ΔΥΚ τόσο των υφιστάμενων όσο και νέων ΣΑΠ ενδεχομένως.