Σε προηγούμενο αφιέρωμα μας αναφερθήκαμε στις επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) ως προς τα βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πάντα σε σχέση με το πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων (4) νέων φρεγατών. Το αφιέρωμα αυτό κάνει αναφορά σε δύο (2) ραντάρ τα οποία κυριαρχούν στις επιλογές που έχει στη διάθεση του το ΠΝ.

Αναλυτική παρουσίαση του SEA FIRE στο DefenceReview.gr σε ταξίδι μας στη Γαλλία κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για τα ραντάρ TRS-4D και Sea Fire. Και τα δύο (2) ραντάρ ενσωματώνουν τεχνολογία AESA (Active Electronically Scanned Array). Η τεχνολογία AESA  βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και 20 περίπου χρόνια. Η τελευταία εξέλιξη που αφορά τα συγκεκριμένα ραντάρ είναι η τεχνολογία χρήσης Νιτρίδιο του Γαλλίου (Gallium Nitride), η οποία αντικαθιστά την χρήση του Αρσενικού του Γαλλίου (GaAs). Το GaN είναι πιο αποτελεσματικό, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κατά 40-43%, ενώ παράγει μικρότερη ποσότητα θερμότητας. Επίσης αυξάνει την εμβέλεια του ραντάρ.

TRS-4D

To περιστρεφόμενο TRS-4D της γερμανικής Hensoldt, το οποίο προτείνουν οι Αμερικανοί στις MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) είναι ένα ραντάρ πολλαπλού ρόλου, επιτήρησης και πρόκτησης στόχου. Λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «G», είναι τεχνολογίας AESA και κατασκευασμένο από Νιτρίδιο του Γαλλίου, μια ουσία η οποία έχει την ιδιότητα να αυξάνει την ευαισθησία του ραντάρ και την ικανότητα του στον εντοπισμό απειλών.

Κατά τη λειτουργία του το TRS-4D εκτελεί ταυτόχρονη τρισδιάστατη (3D) έρευνα του αέρα και της επιφάνειας της θάλασσας πέριξ του πλοίου. Όλες οι πληροφορίες που συλλέγει διαβιβάζονται στο σύστημα διαχείρισης μάχης του πλοίου. Από τα μέσα του 2019 το TRS-4D προσφέρεται σε δύο (2) διαφορετικές εκδόσεις: Rotator (περιστροφής) και Fixed Panel (σταθερής διάταξης).

Οι διαδικασίες εντοπισμού και ανίχνευσης πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, ενώ ακολουθεί η κατηγοριοποίηση των στόχων, σε υψηλής και χαμηλής προτεραιότητας. Η ικανότητα διαμοιρασμού της συνολικής ενέργειας του ραντάρ σε διαφορετικούς τύπους σάρωσης παράγει έναν ευέλικτο συνδυασμό όγκου έρευνας, σε αέρα και θάλασσα, καθώς και ανίχνευση στόχου κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία «το ραντάρ έχει επαρκή ικανότητα να ανταποκριθεί σε όλες τις λειτουργίες ταυτόχρονα ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλο αριθμό στόχων και αντανακλάσεων, σε παράκτιο περιβάλλον». Η ευελιξία στη διαμόρφωση του, σταθερό ή περιστρεφόμενο, με ένα 1-4 κεραίες, επιτρέψει την εγκατάσταση του σε μια σειρά πλοίων, μικρών ή μεγάλων. Η μέγιστη εμβέλεια του, για στόχους αέρος, είναι της τάξεως των 250 χιλιομέτρων.

Με τη χρήση τεσσάρων κεραιών το ραντάρ καλύπτει όλο το τόξο των 360°, ενώ μπορεί να εντοπίσει στόχους με διατομή ραντάρ (RCS : Radar Cross Section) 0,01 m². Συνολικά μπορεί να εντοπίσει έως και 1.500 στόχους ταυτόχρονα και να ανιχνεύσει έως 1.000 στόχους ταυτόχρονα, με ρυθμό ανανέωσης των δεδομένων ανά ένα (1) δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία ο μέσος χρόνος επιδιόρθωσης μιας βλάβης είναι μικρότερος των 30 λεπτών, ενώ ο μέσος χρόνος εμφάνισης αστοχίας είναι μεγαλύτερος των 3.000 ωρών λειτουργίας.

Sea Fire

Το Sea Fire της Thales εξοπλίζει τις γαλλικές φρεγάτες [email protected] Πρόκειται για ραντάρ τεχνολογίας AESA, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «S». Το Sea Fire συνδυάζει τέσσερα (4) κεραίες σε σταθερή διάταξη. Κάθε μια μπορεί να ενεργοποιήσει 100 διαφορετικές δέσμες (Beam), κάτι που εξασφαλίζει υψηλό βαθμό ανανέωσης των δεδομένων και εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ανίχνευσης στόχων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Sea Fire μπορεί να παρακολουθεί 800 στόχους ταυτόχρονα, εικόνα την οποία μπορεί να μεταδώσει σε άλλα φίλια μέσα ή κλιμάκια διοίκησης, μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων. Το Sea Fire αναπτύχθηκε με τη φιλοσοφία της υποστήριξης μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για την αυτοπροστασία του πλοίου, ιδιαίτερα έναντι απειλών όπως βλήματα κατά πλοίων και υπερηχητικών βλημάτων.

Όπως αναφέρει η Thales «η ισχύς του ραντάρ βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, στις επιδόσεις του λογισμού επεξεργασίας δεδομένων. Οι συνεχείς αναβαθμίσεις του λογισμικού το διατηρούν στην αιχμή της τεχνολογίας και των επιδόσεων». 

Το μέγιστο βεληνεκές του Sea Fire, σε λειτουργία έρευνας αέρος, είναι της τάξεως των 350 χιλιομέτρων για στόχους επιπέδου βαλλιστικού πυραύλου, αεροσκάφους μεγέθους F-16 και UAV, ενώ το μέγιστο βεληνεκές, σε λειτουργία έρευνας επιφανείας, είναι 80 χιλιόμετρα. Εκτός από τη λειτουργία του ως σύστημα έρευνας αέρος και επιφανείας, το ραντάρ λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πυρός για τα αντιαεροπορικά βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Aster-30. Επίσης λειτουργεί και ως ραντάρ καιρού. Μεγάλη μέριμνα έχει δοθεί και στην ευκολία συντήρησης του, έτσι ώστε το κόστος τους, στον κύκλο ζωής του, να είναι ανταγωνιστικό.

Κάθε μια από τις τέσσερις (4) επιφάνειες αποτελείται από 12 τμήματα και κάθε ένα από τα 12 τμήματα αποτελείται από οκτώ (8) υπό-τμήματα. Κεραία, τμήμα και υπό-τμήμα μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα και γρήγορα, αν παραστεί ανάγκη, ακόμα και εν πλω. Το Sea Fire έχει την ικανότητα να πολλαπλούς εναέριους στόχους ταυτοχρόνως σε συνεργασία με τα βλήματα ενεργού καθοδήγησης Aster 30. Πρακτικά η ικανότητα αυτή πολλαπλασιάζει την ικανότητα του πλοίου να αντιμετωπίζει επιθέσεις κορεσμού. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι η ικανότητα του Sea Fire να αποκαλύπτει στόχους με χαμηλό ηλεκτρομαγνητικού ίχνους, απόρροια των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην κατασκευή των τεσσάρων (4) κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου.

Συμπερασματικά, συμπεραίνουμε πως το γαλλικό Sea Fire είναι ένα ραντάρ εντελώς διαφορετικής κατηγορίας συγκριτικά με το γερμανικό TRS-4D είτε το περιστρεφόμενο είτε το σταθερό. Συγκεκριμένα, τα δύο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ραντάρ Sea Fire είναι η εμβέλεια του καθώς και η δυνατότητα που παρέχει τόσο στο ΠΝ όσο και στις ΕΔ για την αντιμετώπιση βαλλιστικών απειλών δεδομένου πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαρκώς πραγματοποιούν άλματα προόδου στο συγκεκριμένο τομέα.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η μέγιστη εμβέλεια του σταθερού TRS-4D είναι στα 110 χιλιόμετρα για στόχους μαχητικού ενώ του περιστρεφόμενου στα 100 χιλιόμετρα (σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας). Ως μέγιστη εμβέλεια από την γερμανική εταιρεία αναφέρονται τα 250 χιλιόμετρα που αφορούν μεγάλους εναέριους στόχους. Φυσικά τα ραντάρ δεν λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες αλλά εντάσσονται στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) ανταλλάσσοντας μεταξύ του δεδομένα και πληροφορίες μέσω τακτικών ζεύξεων (Link 16).

Το ραντάρ Sea Fire εκτελεί ταυτόχρονη έρευνα επιφανείας και αέρος. Φωτογραφία: DefenceReview.gr
Η μέγιστη εμβέλεια του ραντάρ είναι τα 350 χιλιόμετρα σύμφωνα με την παρουσίαση της Thales. Φωτογραφία: DefenceReview.gr
Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους δοκιμών και αξιολογήσεων.

Θα ακολουθήσουν και επιπρόσθετες παρουσιάσεις/ αναλύσεις για τις υπόλοιπες δυνητικές επιλογές ραντάρ.

Comments

 1. Δηλαδη το SF εχει 300χλμ (την μεγιστη) για f16 Και το TRS εχει 100 (με μεγιστη 250) για F16 ? Δεν παιζει .

  Αν η μεγιστη του CF ειναι 300 δεν παιζει αυτο να ισχυει και για τα F16. Σιγουρα θα ειναι λιγότερη για τα F16 .

   1. Η μόνη λογική εξήγηση σε τέτοια μεταστροφή, από υπέρμαχος της [email protected] σε υπερασπιστή της αλουμινότρατα, είναι ότι κάποιος έχει χακάρει τον λογαριασμό του…

 2. Αν και δεν έχω καμία γνώση για τα σύγχρονα αυτά ραντάρ, νομίζω ότι το κυριότερο κριτήριο δεν είναι πιό την έχει μεγαλύτερη (την εμβέλεια). Όπως εξελίσσονται οι στρατιωτικές τακτικές, έχω την άποψη ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση κυρίως στα όσα αναφέρει η τελευταία παράγραφός σας «… τα ραντάρ δεν λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες αλλά εντάσσονται στο Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) ανταλλάσσοντας μεταξύ του δεδομένα και πληροφορίες μέσω τακτικών ζεύξεων (Link 16)».

 3. Για μία εκτίμηση σχετικά με τις εμβέλειες των δύο ραντάρ Sea Fire και TRS-4D, καθώς και άλλων ραντάρ πλοίων του ΠΝ, παραπέμπουμε στην πρόσφατη εργασία μας: “Εκτίμηση ραδιοδιατομής (RCS) του πυραύλου επιφανείας-επιφανείας ATMACA” https://belisarius21.wordpress.com/2021/02/21/εκτίμηση-ραδιοδιατομής-rcs-του-πυραύλο/
  Στην εργασία αυτή γίνεται μία εκτίμηση του RCS του πυραύλου επιφανείας-επιφανείας ATMACA, τουρκικής σχεδίασης, με τον αλγόριθμο POFACETS, όπως είχαμε κάνει παλαιότερα για το F-35. Στη συνέχεια, γίνεται υπολογισμός των αναμενόμενων αποστάσεων αποκάλυψης για διάφορα ραντάρ πολεμικών πλοίων, σύμφωνα με στοιχεία που είναι γνωστά από επίσημες ανοικτές πηγές.
  Ειδικότερα για τα δύο ραντάρ ενδιαφέροντος, το Sea Fire εκτιμάται ότι μπορεί να αποκαλύψει έναν στόχο με RCS 1 m² στα 108 ναυτικά μίλια, ενώ το TRS-4D στα 55 ν.μ.
  Τα στοιχεία που παρατίθενται στην ανάρτηση του defencereview επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας, καθώς και τη γενικότερη διαπίστωση ότι το TRS-4D ανήκει σε μία κλάση εντελώς διαφορετική σε σχέση με το Sea Fire, το οποίο πέραν της μεγαλύτερης εμβέλειας έχει και αντιβαλλιστικές ιδιότητες.

  1. Δλδ χονδρικα κ για να το κανουμε σαφεστερο στους αναγνωστες
   το TRS-4D για τον ατμακα με 0.9 μαχ (1102 χαω) ταχυτητα για τον ατμακα και 55 νμ = 102 χλμ μεγιστη εμβελεια αποκαλυψης του
   δινει στο πλοιο κοντα στα 6 λεπτα χρονο αντιδρασης .
   O χρονος επεκτεινεται στα 11 λεπτα περιππου για το Sea Fire

   χρησιμοποιωντας τα στοιχεια που δωσατε για μεγιστες – βελτιστες επιδοσεις
   η συγκριση ειναι χαοτικη νομιζω.

   1. Βάλε και το πόσες ταυτόχρονες εμπλοκές μπορεί να υποστηρίξει το SF(16)
    και πόσες το TRS-4D(6?)
    Οι Σαουδάραβες έχουν το TRS=4D rotator και θα έχουν δυο FCR στο πλοίο
    Το TRS-4D Fixed [\Panel άγνωστο εάν μπορεί να κάνει data upload με τους ESSM
    Βεβαια ξεχνάμε τους SM2 και την αεράμυνα περιοχής

     1. XMMMMMMMMMM

      Μα ποιος σου τα γράφε αυτά αναρωτιέμαι

      a τώρα δεν θέλουμε αεράμυνα περιοχής δηλαδή με τους super aster 30
      που θα έκλειναν όλο το Αιγαίο και Νότιο ανατολική Μεσόγειο???

      μα πως αλλάζουν τα πράγματα!!!

      ακόμα περιμένω τις μπανανανες μου ……

      Για ψάξε λίγο να βρείς τι ρυθμό βολής έχει ο mk41 με quad pack ESSM

      aμα στη πέσουν πολλοί στόχοι από μικρές αποστάσεις πόσους θα προλάβεις να εκτοξεύσεις??

     2. Ck προφανώς θέλουμε αλλά αν ειναι το πληρώσουμε χρυσό για 16 πυραύλους δεν θελουμε .

     3. @Digenis

      Price checking… Πόσο είπαμε πάει το κομμάτι ο SM-2 Block IIIA;;;

      WASHINGTON, February 5, 2021 – The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Chile of Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIA Missiles and related equipment for an estimated cost of $85.0 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

      The Government of Chile has requested to buy up to sixteen (16) Standard Missile-2 (SM-2) Block IIIA missiles (rail launched) (including two (2) missiles with manufacturer installed telemeter); two (2) MK 89 Mod 0 Guidance Sections; and one (1) Target Detection Device Kit (including shroud), MK 45 Mod 14. Intermediate Level Maintenance Facility; spare parts and associated containers; personnel training and training equipment; publications and technical data; U.S. Government and contractor technical assistance and other related logistics support including ordnance handling equipment; and other related elements of logistics and program support. The total estimated program cost is $85.0 million.

      ΠΗΓΗ: https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/chile-standard-missile-2-sm-2-block-iiia-missiles

      ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΙΒΟΥ ASTER 30 !!! 😉

     4. @ Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ .Τι θεωρείς οτι εννοουσα οταν ειπα ακριβότερο ? Οτι ο Aster ειναι ακριβότερος απο τον SM2 ? . To χρυσό παει στην τιμη του πλοιου για ενα SF και 16 Aster 30 … Στο ακριβότερα μετα προστίθεται και το μεταχειρισμένο υλικό που οι Γάλλοι δεν έχουν και οι Αμερικάνοι εχουν να δώσουν (Δεν εννοω την ενδιαμεση ,εννοώ το ΣΞ ).

     5. @Digenis
      Πιστεύεις ότι με τα MMSC θα είχες περισσότερους απο 16 πυραύλους μεγάλης εμβέλειας(SM-2) και ότι θα πλήρωνες λιγότερα χρήματα για να φορέσεις το ανάλογο SPY ραντάρ με σύστημα AEGIS σε εκείνα τα πλοία που θα το χρειαζόταν για να ρίχνεις SM-2 σε εναέριους στόχους;

     6. @WTF κοιταμε κυριως τα τεχνικα αλλά ξεχασαμε την θεωρία … Μπορει στα τεχνικα ολα τα υπολοιπα πλοια να εχουν καλύτερο ρανταρ και ΑΑ μεγαλύτερης εμβέλειας αλλά οι ΕΔ εχουν πολλες αναγκες .Όσες περισσοτερες καλύψουμε με τα 5 δις τοσο το καλύτερο … Η προσφορά δεν θα αφορά μόνο το ΠΝ , οι φρεγάτες ειναι ενα τμήμα αυτής της προσφοράς.

      Η MMSC HN πιθανοτερο δεν θα εχει Sm2 ουτε μεγαλο ρανταρ ,αλλά θα εχει VL Asroc και στον ΑΑ αγωνα θα ειναι σιγουρα καλυτερο απο τα πλοια που εχουμε και απο τις ΜΕΚΟ …το θεμα ειναι τα υπολοιπα θα ερθουν ως »δωρεα»

     7. @Digenis
      Μέχρι στιγμής είναι όλα θεωρία νομίζω,για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού υλικού που υπάρχουν όμως σήμερα σίγουρα δεν αρκούν τα 5 billion‘s αν θέλεις να συζητάμε για σοβαρά προγράμματα και όχι για μπαλώματα της πλάκας μόνο για να φαίνεται ότι δήθεν γίνεται εκσυγχρονισμός.
      Μεγάλη ανάλυση δεν χρειάζεται για να γίνει αντιληπτό ότι με 5 billion‘s δεν θα φέρεις την επανάσταση ούτε στα σημεία που είναι απαραίτητη η αντικατάσταση υλικού,αφού έχουν μαζευτεί πολλά που απαιτούν πολύ χρήμα…που θα επενδύσεις και πιο θα αφήσεις για αργότερα.

      •Για συμπλήρωνα PzH 2000;

      •Για νέα φορτηγά(με αξιόλογη προστασία προσωπικού στο 1/3 του συνόλου)

      •Αναβάθμιση των Leo 2A4 στο επίπεδο A7

      •Νέα ελαφριά οβιδοβόλα επί οχήματος 8×8 για αντικατάσταση των αρχαίων που έχουν υπερβολικές απαιτήσεις προσωπικού για λειτουργία και συντήρηση;

      •Σύγχρονα αντιαεροπορικά για αντικατάσταση της ψυχροπολεμικής σαβούρας;

      •Νέα ελικόπτερα για αντικατάσταση των Huey(αφού τα ΝΗ90 είναι λίγα σε αριθμούς)

      Υπάρχουν και πολλά άλλα που νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επισημάνω για να γίνει αντιληπτό ότι τα χρήματα δεν αρκούν.

     8. Για να μιλησουμε ξεκαθαρα, ο ΣΞ χρειαζετε βαρια προγραμματα . ΠΧ Bradley .

      Η ηγεσια εβγαλε χρηματα στο τραπεζει για να δελεάσει και να παρει και τα υπολοιπα μεταχειρισμενα απο τους Αμερικανους …
      Οι υπολοιποι διαγωνιζομενοι δεν εχουν να δωσουν …Επειδη προφανώς τα ΑΑ μετραν πηγαν οι πολιτικοι στους Αμερικανουν και τους ειπαν κοιτα εγω θα στηριξω την MDCA με 5 δις € 6 δις $ δωσε και εσυ αυτα που ζηταμε τοσο καιρο (ΣΞ FMF) και κατι σε δυνατο ΑΑ μεταχειρισμενο (Burke) …

      Αν τους βγει ολο αυτο δεν to γνωριζω … Το θεμα ειναι οτι πρεπει να το προσπαθησουν και το κανουν …
      Δεν μου λεει και πολλα να παρουμε τα F110 ή Bel κτλπ ενω ο στρατος ειναι ακομα με τα Μ113 και δεν υπαρχει προοπτική .

      Εν ολιγης με τα 6 δις $ η πολιτκη ηγεσια θελει να ξεκληδωσει την αμυντική συμφωνία, τα FMF(να κανει αναβαθμιση τα MRLS) και ματαχειρισμενο υλικο ,συμπεριλαμβανομενων οσων ‘δυνατοτητων» ζηταει το ΠΝ .

     9. @Digenis

      Ξεκάθαρα μιλάμε, χρήματα δεν υπάρχουν όμως για όλα όσα έχουν μείνει πίσω. Αν εννοείς πάντως ότι τα 5 billion‘s που συζητούνται για το ναυτικό θα προκαλέσουν τις ΗΠΑ να προσφέρουν περισσότερα χωρίς να ζητήσουν χρήματα,αυτό μάλλον δεν θα γίνει έτσι όπως το σκέφτεσαι,επειδή και οι ΗΠΑ ψάχνουν για κορόιδα δεν θέλουν να πιαστούν οι ίδιοι.

     10. @Digenis
      Κατά το ΒΉΜΑ τα FMF έχουν ήδη αποκλεισθεί
      Πρέπει να είναι πολλοί αγαθοί άμα πιστεύουν πως οι iso αποστασητες στρατηγικοί μας σύμμαχοι θα μας δώσουν τζάμπα αξιόλογο υλικό επειδή θα πάρουμε 4 πλοία από δαύτους
      Και γράφω πλοία όχι φρεγάτες!!

   2. Ομως οταν ο ορατος οριζοντας -line of sight- απο υψος 50μ απο την επιφανεια της θαλασσας ειναι 25 χλμ.και 36 χλμ απο τα 100μ υψος αναρωτιεται κανεις για ποιο λογο ολος αυτος ο θορυβος αφου κανενα απο τα 2 ρανταρ δεν θα δει ενα sea skimming missile στα 55νμ

   3. @Μπαμπης
    Ο ATMACA έχει πολύ μικρό RCS, πολύ μικρότερο από 1 m². Στην εργασία μας έχουμε κάνει μία εκτίμηση του χρόνου που απομένει από την αποκάλυψη έως την πρόσκρουση, με ταχύτητα του πυραύλου 0,85 Mach. Έτσι, το Sea Fire επιτρέπει χρόνο 147 sec, ενώ το TRS-4D 96 sec. Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της καμπυλότητας της γης, υπάρχει ένα άνω όριο αποκάλυψης ενός χαμηλά ιπτάμενου πυραύλου, της τάξης των 17 ν.μ. Δηλαδή, ανεξάρτητα από την εμβέλεια του ραντάρ, ένας πύραυλος που πετά σε μερικά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας δεν μπορεί να αποκαλυφθεί σε απόσταση πάνω από 17 ν.μ., λόγω του ορίζοντα ραντάρ.
    Νομίζω ότι το πιο χαρακτηριστικό είναι η σύγκριση της εμβέλειας για έναν τυπικό στόχο με RCS 1 m² που πετά σε μεσαία ύψη: το Sea Fire εκτιμάται ότι παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια εμβέλεια σε σχέση με το TRS-4D.

    1. Για αυτό και λέω πυροβόλα και πάλι πυροβόλα πολλά πυροβόλα.
     Ηλεκτρονικός είμαι κάτι ξέρω.

     Αγαπητέ κύριε Σμήναρχε ξεχάσατε να βάλετε στην εργασία σας τι θα γίνει με τον άσχημο
     καιρό και πόσο επηρεάζει το ραντάρ.

     1. Δεν αναμένεται κάποια δραματική μείωση της εμβέλειας του ραντάρ με κακό καιρό, εν αντιθέσει με τα ηλεκτροοπτικά συστήματα, τα οποία επηρεάζονται σημαντικά από την υγρασία.

     2. +1 απο μενα. Συμφωνω απολυτα με τα πυροβολα. Στις μικρες αποστασεις του Αιγαιου και σε τοσο πυκνο περιβαλλον με τοσους πολλους στοχους τα πυροβολα ειναι πολυτιμα.

      Tα Τικοντερογκα φερουν 2 127αρια εκαστο και οι S εχουν ηδη 76αρι.
      Και τα δυο οπλα τα εχουμε ηδη στο οπλοστασιο μας, και εκσυγχρονιζονται με χαμηλο κοστος σε Vulcano & Strales.

      Αλλος ενας λογος που χρειαζομαστε εκτοπισμα.
      Eπισης θελουμε RAM στα νεα πλοια που επισης ανεβαζει το κοστος.
      Φοβερο οπλο και το εχουμε ηδη σε υπηρεσια, αλλα και τα εκσυγχρονισμενα Phalanx κανουν δουλεια και τα Τικο ερχονται ερχονται επισης με 2 και εχουμε και τα υπαρχοντα απο τις S.

      Τα RAM μπορουν να μπουν αργοτερα ειτε προς αντικατασταση του ενος Phalanx ειτε σε επιπλεον αναμονη.

      Aμφοτερα ειναι plug & play και δεν χρειαζονται καν διατρηση καταστρωματος.

      Απο την αλλη τα 76αρια τα θελουμε εξαρχης με αυτοματη αναχορηγια οποτε ιδανικα μπροστα μαζι με το 127αρι οπως στις Iver που εχουν 2 76αρια.

      Θα μιλαμε για τρομακτικη ισχυ πθρος με τα καλυτερα δυνατα στρωματα αντιβληματικης αμυνας και ολα αυτα με οπλα που ειτε εχουμε ειτε μπορουν να δωθουν δωρεαν.

      *Στο μεταξυ η συγκριση των ραμταρ ενδιαφερουσα αλλα σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να παμε σε MMSC ουτως ή αλλως. Και στα αλλα πλοια υπαρχουν αλλες καλυτερες επιλογες.

    2. Και επειδή τον Atmaca δεν θα τον βλέπει ένα ραντάρ από το πλάι, αλλά από την μύτη καθώς θα έρχεται κατευθείαν πάνω του, είναι προφανές ότι η πρόσοψη είναι και χωρίς χαρακτηριστικά στελθ πολύ πολύ μικρότερη από τα μεγέθη που αναφέρονται.

     1. Οι εκτιμήσεις ραδιοδιατομής του ATMACA που έχουν ληφθεί υπόψη είναι η μέση τιμή RCS για εμπρόσθια θέαση, από 0° έως 15°. Το εκτιμώμενο RCS είναι γενικώς πολύ χαμηλό, εκτός από την L band (εξ ου και οι φαινομενικά πολύ υψηλές επιδόσεις του παλαιότερου ραντάρ LW08).

    3. @Konstantinos Zikidis
     To sea skimming βλήμα μπορεί ωστόσο να εντοπιστεί από Awacs ή UAV εάν ασφαλώς έχει εξασφαλιστεί προσωρινή αεροπορική υπεροχή (όχι κυριαρχία) το οποίο και θα μεταδώσει εγκαίρος μέσω ασφαλούς ζεύξης δεδομένων τα σχετικά data. … Πώςτα πάει αλήθεια το ΠΝ με τα link16; Κάτι link11/22 πώς τα βλέπει; Εδώ πρέπει να δούμε έργα!

   1. Νι γιατί βάζουν να διαλέξεις από ένα επιλεγμένο δίπολο.

    ΑΝ μπουν και άλλα ραντάρ στην εξίσωση, δεν είναι και τόσο φοβερό το Sea Fire

    1. Δεν αμφιβαλω.

     Τοτε, θεμιτο θα ηταν να δουμε ολα τα συστηματα που υπαγονται στον ιδιο τομεα κι να γινει επιλογη του καλυτερου για τις δικες μας επιχειρησεις.

 4. Ομως οταν ο ορατος οριζοντας -line of sight- απο υψος 50μ απο την επιφανεια της θαλασσας ειναι 25 χλμ.και 36 χλμ απο τα 100μ υψος αναρωτιεται κανεις για ποιο λογο ολος αυτος ο θορυβος αφου κανενα απο τα 2 ρανταρ δεν θα δει ενα sea skimming missile στα 55νμ

  1. Nαι, όμως μπορεί να δει ένα ιπτάμενο αεροσκάφος ραντάρ, αεροσκαφη εναέριου ανεφοδιασμού …και μπορεί από κάποιο λάθος ενός πιλότου να ξεχαστεί για το ύψος που πετάει…. Τα αεροσκάφη μεταφοράς όπως τα c130 … αεροσκαφη τέτοιου μεγεθους

 5. Κατι εκτος θεματος – αλλα επικαιρο…….

  Για να καταλαβουμε ολοι μας πως τα ΠΑΝΤΑ ειναι υπο παρακολουθηση – οσο ασημαντα κι να τα θεωρουμε – απο τους φιλειρηνικους μας γειτονες…..

  Πιο κατω ενα βιδεο, απο συνεντευξη του καθηγητη Κ Γριβα, σε τηλεοπτικη εκπομπη.

  Το βιδεο ειναι καταγραφη απο τουρκικο τηλεοπτικο καναλι.

  ο τιτλος που δινεται απο το τουρκικο καναλι:
  ( Greek Professor’s Outrageous Remarks: Turks Should Be Afraid If There Is War!Here Are Those Scandalous Remarks!)
  https://www.youtube.com/watch?v=nLhDPB0RqtQ&t=381s

 6. Μπορεί κάποιος να εξηγήσει για ποιο λόγο δύο ραντάρ AESA και GaaN έχουν τόσο τεράστια διαφορά σε απόδοση?

  Μου φαίνεται εξωπραγματική η διαφορά, εκτός και αν συγκρίνουμε διαφορετικά μεγέθη ραντάρ ενώ στην γκάμα τους να έχουν και άλλα μεγέθη.

  Επίσης:

  1) Ποιο είναι το πλεονέκτημα του TRS4D που το έκανε τόσο αποδεκτό στο ΠΝ των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν θα έλεγα ότι είναι και τσίπηδες και λυπούνται τα λεφτά αν είναι να πάρουν καλό εξοπλισμό, κάτι καλό θα είδαν

  2) θεωρώ λίγο άδικο να υπάρχει σύγκριση μόνο μεταξύ ραντάρ της Μπελάρα (Sea Fire) και MMSC (TRS4D) που είναι 2 από τις 3-4 διαφορετικές φιλοσοφίες και δεν υπάρχουν άλλα όπως το Smart-L (που είναι μια άλλη) και αυτού που θα χρησιμοποιήσει η FFGX επίσης(ή τέλος πάντων όποια είναι η εξέλιξη του ραντάρ που χρησιμοποιεί το Aegis)

 7. Εκαναν και οι υπαλληλοι της πρεσβείας και της λμ πριν κάτι μήνες ένα συγκριτικό ανάμεσα στα 2 και μας είπαν
  (άκουσον άκουσον) σαν τελικό συμπέρασμα ότι νά κάπου είναι καλύτερο το ένα κάπου το άλλο, μην το πολυψάχνετε και τα 2 καλά είναι.
  Αν είναι δυνατόν!
  Η δημοσιογραφική αλητεία στο μεγαλείο της.
  Τι άλλα ψέμματα θα πούν για να προωθήσουν την αλουμινότρατα?

 8. Ώς συνήθως όλα είναι θέμα μεγέθους.

  Sea Fire family
  https://i.imgur.com/2TRftPj.jpg

  Sea Fire 500, Euronaval 2014
  https://i.imgur.com/fGGIEA4.jpg

  Sea Fire 400, Euronaval 2015
  https://i.imgur.com/wTjrteW.jpg

  Sea Fire FDI Euronaval 2017
  https://i.imgur.com/BGlvcMU.jpg

  TRS-4D
  https://i.imgur.com/Tlpkwsb.png

  S-band : 2 – 4 GHz (15 – 7.5 cm)
  C-band: 4 – 8 GHz (7.5 – 3.75 cm)

  https://i.imgur.com/NmMp10K.jpg

  1. Ευχαριστώ πολύ φίλε npo, αυτό ακριβώς θα ήθελα να πω. Και θα έλεγα ότι «στο ραντάρ, το μέγεθος μετράει» και μετά από χρόνια θα έβγαινε ενδεχομένως κάποια και θα με κατηγορούσε για σεξισμό… Και άντε μετά να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και ότι απλά αναφερόσουν σε βασικές αρχές της φυσικής…
   Και επί τη ευκαιρία να πω ότι για αυτό το λόγο το Smart-L έχει ακόμα μεγαλύτερη… εμβέλεια.

    1. Υπάρχει και ένα Heracles που μπαίνει και σε πλοία μικρότερου εκτοπίσματος(AESA δεν είναι αλλά έχει ανάλογη εμβέλεια με το γερμανικό που συγκρίνεται στο άρθρο).

 9. Καταρχάς, διαβάζω χρόνια τα άρθρα σας και φυσικά τα σχόλια όλων των αναγνωστών σας και θα ήθελα σε αυτό το πρώτο μου σχόλιο να ευχαριστήσω κυρίως τον αρθρογράφο, αλλά και όλους τους σχολιαστές για την ενημέρωση και τις χρήσιμες πληροφορίες/απόψεις.
  Θεωρώ ότι το site σας είναι μακράν το κορυφαίο του χώρου.

  Ένιωσα την ανάγκη να γράψω για πρώτη φορά σχόλιο γιατί με το άρθρο αυτό, ουσιαστικά δίνεται η απάντηση στο ποια πρέπει να είναι η μελλοντική φρεγάτα του ΠΝ.

  Η φρεγάτα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και κυρίως επιβίωσης στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι αυτή με το ισχυρότερο ραντάρ, που μπορεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους.

  Από όλους τους υποψηφίους, μόνο η [email protected] έχει τέτοιες πιθανότητες επιβίωσης και νίκης στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε διπλάσιες (!!) σχεδόν TF-2000 class frigate, MILGEM και επιθέσεις κορεσμού από μοίρες τουρκικών F-16 και UAV.

  Τόσο καιρό διάβαζα στα σχόλια για Arrowhead, sigma, MMSC, Α300 κτλ. εάν είναι πιο φθηνές και πόσα παραπάνω κελιά έχουν ή μπορούν πάρουν.
  Τι να τα κάνεις τα παραπάνω κελιά στον πάτο της θάλασσας;
  Τι να τα κάνεις τα φθηνότερα (ενδεχομένως) πλοία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν διπλάσιους αντιπάλους με τα ίδια χαρακτηριστικά;

  Η πιο φθηνή και οικονομική επιλογή είναι αυτή που δίνει τεχνολογία αιχμής και υπεροπλία για τις επόμενες 10ετίες και αυτή είναι μόνο η [email protected]

  Σας ευχαριστώ για την δημοσίευση.

  1. Θα διαφωνήσω !!
   Οριζόντια και κάθετα!!

   Οι [email protected] έχουν πολύ λίγους πυραυλους για τη τιμούλα τους

   Με τα νεωτερα μιλάμε για 2 A50 VLS και ένα 1 A70VLS και με τιμή στα 925mil χωρίς όπλα και FOS!!

   Και αυτά για ενώ ο A70VLS δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμα για τίποτα άλλο εκτος από MdCN

   Με τόσο λίγους S-A πυραυλους μονο πλοίο αεράμυνας περιοχής δεν είναι

   Υπάρχουν φθηνότερες και καλύτερες εναλλακτικές για πλοίο αεράμυνα περιοχής

   Η TYPE 31 με διαμόρφωση IVH
   και η SIGMA 115XXX

   Και τα δυο πλοία φέρουν πολύ περισσοτερους πυραυλους από τις [email protected]

   ενδεικτικά οι IVH φέρουν :

   32 × Mk 41 VLS with up to 32 SM-2 IIIA surface-to-air missiles [1]
   24 × Mk 56 VLS with up to 48 RIM-162 ESSM
   8–16 × Harpoon Block II SSM

   Επιπλέον το APAR2 μπορεί να διαχειρισθεί όσους πυραυλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο!!

   Τιμούλα πρέπει να είναι στα 600MIL και για τα δυο χωρίς όπλα και FOS πάντοτε

   Βεβαια και τα δυο χρησιμοποιούν αμερικανικους πυραυλους και αυτό δεν αρέσει σε πολλούς και για σοβαρούς λόγους

   1. Θα ήθελα σε παρακαλώ μια σύγκριση των χαρακτηριστικών του APAR2 σε σχέση με το SF.

    Επίσης, μια σύγκριση
    Harpoon B2 Vs Exocet B3
    SM-2 Vs Aster30
    ESSM Vs MICA NG

    Θα συμφωνήσω μαζί σου μόνο σε ότι έχει να κάνει με τον A70 VLS.
    Δεν χρειαζόμαστε τους MdCN.
    Καλύτερα η [email protected] να έπαιρνε διπλάσιους Exocet B3 και 3 A50 VLS

    1. @ lefkadian μια γρήγορη απάντηση

     APAR2 και SF: λάθος σύγκριση. Το APAR2 πάει πακέτο με NS-100 ή NS-200 ή ακόμα ανώτερο αν έχεις να πληρώσεις. Και είναι καλύτερα να έχεις 2 συστήματα για 2 δουλειές παρά 1 για 2 (ασφάλεια)

     Harpoon B2 Vs Exocet B3: λάθος σύγκριση. Πλέον, σχεδόν κανείς δεν βάζει Harpoon. Αν συγκρίνεις Exocet B3 με NSM και Gungnir, ο πιο «λίγος» μάλλον είναι ο Exocet

     SM-2 Vs Aster30: εξαρτάται. Εγώ είμαι υπέρ του Aster30 (για πολιτικούς λόγους) αλλά 16 κομάτια χωρίς τίποτα άλλο είναι αυτοκτονία. Θα έπρεπε να κάνουμε αίτημα για SM-2 ΠΡΙΝ ξεκινήσουμε να ψάχνουμε για φρεγάτες, ώστε να ξέρουμε τις διαθέσεις του «στρατηγικού συμμάχου» μας, αλλά τότε θα χαλούσε το αφήγημα των Φ/Γ «πολλαπλού ρόλου» που μαγείρεψε ο πρωθυπουργός μας

     ESSM Vs MICA NG: μας ενδιαφέρει η σύγκριση; Οι [email protected] δεν φέρουν MICA NG και αν πούμε ότι τους θέλουμε θα αυξηθεί το κόστος σε >1 δις ανά πλοίο.
     Οι ESSM Β2 δεν υστερούν σε τίποτα από τους MICA NG. Το ότι οι MICA NG θα έχουν 100% μεγαλύτερη εμβέλεια από τους τωρινούς επειδή θα αυξηθεί το καύσιμο κατά 20% εγώ δεν το βρίσκω πολύ λογικό.

     Είσαι ενθουσιασμένος με την [email protected], αλλά στην αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού είναι μάλλον η χειρότερη επιλογή.
     Επιπλέον, οι φρεγάτες δεν είναι μόνο ραντάρ και πύραυλοι, έχουν εκατοντάδες συστήματα τα οποία πρέπει να λειτουργούν (σπόντα για την MMSC που ακόμα παλεύει γι’ αυτό) και να προσφέρουν πλεονέκτημα. Η Sigma (της οποίας είμαι fan) για παράδειγμα έχει ηλεκτρική πρόωση που της δίνει πλεονέκτημα στο κυνήγι Υ/Β.

     1. @ΠΑΝΑγΙΩΤΗΣ
      Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

      Έχω κάποιες συμπληρωματικές ερωτήσεις.
      1) Υπάρχουν περιορισμοί στο τόξο αζιμούθιου 90 μοιρών για τα ραντάρ που αναφέρεις;
      πχ:
      α) Το SPY-1 προσφέρει έξι (6) ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλά µε μόνο δύο (2) στην τερματική φάση εμπλοκής.
      β) Το HERAKLES προσφέρει δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, εκ των οποίων μόνο οι οκτώ (8) σε τόξο αζιµούθιου 90 μοιρών
      γ) Το APAR υποστηρίζει έως δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλά μόνο έως τέσσερις (4) από την κάθε κεραία που καλύπτει τόξο αζιµούθιου 90
      δ) Το Sea Fire 500 υποστηρίζει έως δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλά αγνοώ εάν υπάρχουν ανάλογοι περιορισμοί.

      Επομένως, η πρότασή σου για το APAR2 που πάει πακέτο με NS-100 ή NS-200, πόσες ταυτόχρονες εμπλοκές υποστηρίζει; Υπάρχουν αντίστοιχοι περιορισμοί στο τόξο αζιμούθιου;

      2) Οι Τούρκοι έχουν Harpoon / ATMACA
      Από αυτά που έχω διαβάσει και χωρίς να είμαι ειδικός, οι Exocet B3 έχουν ανώτερες επιδόσεις από τους ανωτέρω πυράλους, άρα για την ώρα μας αρκούν και ενδεχομένως να βγει κάποια επόμενη αναβάθμισή τους στο μέλλον.
      Εκτός κι αν η προμήθεια NSM δεν δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα πολυτυπίας και δραματική αύξηση του κόστους. Ισχύει;

      3) Υπάρχει και η πρόταση να τοποθετηθούν οι MICA NG σε κελιά πέριξ του υποστέγου και μελλοντικά σε τετράδες στον Sylver Α70 .
      Από ότι κατάλαβα, οι ESSM Β2 υστερούν σε no escape zone σε σχέση με τους MICA NG. Ισχύει;

     2. @Llefkadian

      Σε ποια έκδοση του SPY αναφέρεσαι?
      Το SPY/AEGIS όπως είναι στα AB/TICOυποστηρίζουν πάνω από 9ταυτόχρονες εμπλοκές με 3/2 πυραυλους στη τελική φάση εμπλοκής
      Όσοι είναι οι «καταυγαστιHρες» των πλοίων δηλαδή

      Για το APAR ισχύει ο περιορισμός που γραφεις

      Για το SF δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει ανάλογος περιορισμός

      Εμείς μιλάμε για το APAR2
      Που ΔΕΝ έχει περιορισμό σε πόσες εμπλοκές μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα
      Ο περιορισμός που έχει είναι το ΠΌΣΟΥΣ πυραυλους μπορεί να εκτοξεύσει το πλοίο!

      Τι να το κάνω το SF με τις 16 ταυτόχρονες εμπλοκές όταν το πλοίο έχει 16 μονο απάνω ??

     3. @ CK

      Σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

      Αναφερόμουν σε στοιχεία για τον SPY-1 προ δεκαετίας που βρήκα.

      Επομένως το SPY/AEGIS έχει λίγες ταυτόχρονες εμπλοκές (εννιά με 3/2 πυραύλους στη τελική φάση)

      Επομένως, το APAR2 έχει ίδιες δυνατότητες με το Sea Fire500.
      Ok, σε ευχαριστώ για την ενημέρωση.

      Οι [email protected] δεν θα έχουν μόνο 16 πυραύλους πάνω.
      Μην είσαι υπερβολικός.
      Από ότι διαβάζω στην αρθρογραφία μιλάμε για τουλάχιστον 3 sylver και ίσως και τέταρτο, εφόσον θα υπάρχει η δυνατότητα να μπει δεν νομίζω να μην τον εγκαταστήσουν.

   2. Παλι αρχισες την παραπληροφόρηση σε καινούργια παιδιά που αρχισάν να σχολιάζουν στο σάιτ?
    Με το Installation de Tir Reconfigurable (ITR) που θα ειναι η μπελαρα το πρωτο πλοιο που θα το έχει τέρμα οι πιστοποιήσεις που μας έχεις πρήξει τοσα χρονια για το τι τεράστιο κόστος πιστοποίησης έχουν.
    Οτι χωράει σε μέγεθος (πυραυλος της mbda) μπαινει και στα κελια και εκτοξευεται.
    Στον Α70 ΘΑ μπαινει Aster30 εκτος απο mdcn χωρις καμια πιστοποιηση.
    Και ο camm και ο Mica ng ΘΑ μπαινουν παντου πλεον (σε ολους τους sylver σαν μικροι πυραυλοι) και δεν χρειαζοντai επισης πιστοποιηση.
    Τελος έρχετε η mbda επισημα στο σαιτ της και μας διαβεβαιωνει οτι απλος camm γινετε ΗΔΗ quad packed στους sylver (Α43-Α50-Α70).
    Me tους 2 Α50 και τον 1 Α70 η καθε μπελ αφηνοντας τους mdcn στο ναυσταθμο θα μπορει να κάνει έτσι
    οποιο συνδιασμο θέλει και κρίνει ικανό όπως
    20 aster30+16 camm, 18 aster30+24 camm, 16 aster30+32 camm.
    θεωρω το 20 aster30+16 camm, υπεραρκετο καθως υπάρχει και η Ram21 bl2 και το Strales και τα κορυφαια Ecm/αντιμετρα.
    Εσύ εδώ δηλώνεις αυθεντία και μας λές να πιστέψουμε έσενα (ότι τίποτα απο τα παραπάνω δεν γίνονται) και όχι την επίσημη mbda.
    Το τρολάρισμα έχει και τα όρια του.

    1. Πάλι τους CAMM ονειρεύεσαι βλέπω!!

     Οι Γάλλοι δεν υπάρχει περίπτωση να τους βάλουν στα πλοία τους και στα δικά μας θα ζητήσουν τόσα που δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουμε

     Και ειδικά για τον CAMM σου έχω εξηγήσει πως δουλεύει μονο στον δικό του εκτοξευτή
     Bres ΈΝΑ ναυτικό που έχει βάλει CAMMσε άλλον εκτοξευτή!!

     Όσο για το ITR διάβασε καλύτερα τι κάνει

     Δεν είναι σιγουρο πως θα το εχούν τα ελληνικά πλοία ΕAΝ τα παραγγείλουμε:

     The ITR is already offered for new shipbuilding as well as upgrades on the domestic and international markets, with additional weapon systems to be added on request, such as for the Greek Navy in the form of the MdCN for the FDI export design or the VL MICA for the Gowind corvettes, or on other platforms whether for new built or refit

     Και δεν είναι μονο ο εκτοξευτής είναι και η ολοκλήρωση του CAMM με το setis
     Οι Γάλλοι προφανώς θα σπρώξουν τα δικά τους προϊόντα : MICA!!

     1. @CK
      Λογικά θα έχουν ITR, δες τι λέει πιο κάτω “The first series production systems will be available in 2021 to be delivered for the French DGA FDI programme” αλλά θα ελέγχει μόνο Aster 30/15 και Exocet. Δλδ στους Sylver A50 θα μπορείς να βάλεις μείγμα απο Aster 30 Κι Aster 15.

      Αν εμείς επιμένουμε για sylver A70 αυτοί θα μπορούν να φέρουν ή μόνο MdCN ή μόνο Aster. (και προς το παρόν βασικά μόνο Aster-30) Αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε 🙂

      Κι θα έχουν και ικανότητα συνεργατικής εμπλοκής Veille Cooperative Navale (VCN). Νομίζω θα έχουν κι οι MMSC.

      Μια πολύ αναλυτική περιγραφή της Γαλλικής διαμόρφωσης εδώ:

      https://www.edrmagazine.eu/the-new-generation-digital-native-fdi-belhrra-frigate

     2. @CK
      μπορεί να έχει και δίκιο, δεν τον κόβω, αλλά η εντύπωσή μου είναι πως ο A-70 είναι πιστοποιημένος για Aster-30, όχι για Αστερ-15.
      Αλλά αφού προς το παρόν μπορεί να φορτωθεί ή μόνο με scalp ή μόνο με aster, δεν έχει νόημα να βάλεις Άστερ, θα έβαζες το φθηνότερο κι ελαφρύτερο A-50, οπότε ό,τι φρεγάτα κυκλοφορεί με Α-70 έχει σε αυτή την οκτάδα πάντα και μόνο Scalp.

      Μπορεί να κάνω και λάθος όμως, δεν θυμάμαι που το είχα διαβάσει ή αν σίγουρα είχα διαβάσει ακριβώς αυτό..

    2. @Romeo60
     «Στον Α70 ΘΑ μπαινει Aster30 εκτος απο mdcn χωρις καμια πιστοποιηση.»

     Προς το παρόν όχι. Οι sylver A70 θα φέρουν ή μόνο MdCN ή μόνο Aster. (και προς το παρόν βασικά μόνο Aster-30) Ki oi A50 ή μόνο MICA ή μείγμα απο Aster. Δες την απάντησή μου στον CK.

   3. @CK
    Πολύ λίγους πυραύλους έχουν μόνο για εκείνους που έχουν υιοθετήσει την αναφορά για 3 στοιχεία VLS ως μέγιστο αριθμό,που είναι μάλλον άλλη μια επικοινωνιακή φάρσα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης,αφού τα πλοία έχουν παρουσιάζει επίσημα σε έκθεση και προσφέρονται με μέχρι 32 VLS (ως μέγιστο αριθμό),που σημαίνει ότι μπορεί να φέρει μέχρι 32 Aster 30 αν έχει προτεραιότητα η αεράμυνα ομάδας μάχης.
    Οι φρεγάτες I.H. Που φέρουν 32+24 VLS έχουν και αρκετά μεγαλύτερο εκτόπισμα.

    https://www.navyrecognition.com/images/stories/news/2017/november/FTI_Belharra_frigate_Naval_Group_DCNS_French_Navy_PACIFIC_2017_6.jpg

    1. Πέρσι το καλοκαίρι μιλάγαμε για 3 A50+1 A70 VLS ενώ τώρα μιλάμε για 2A50+1A70 όπως έχει γράψει και το DR:
     https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-oi-galloi-kateftasa/
     Οι TYPE31/IVH είναι μεγαλυτερου εκτοπίσματος αλλα κοστίζουν αρκετά φθηνότερα από τις και επιπλέον είναι καλύτερα εξοπλισμένες

     1. Στη Ελλάδα μπορεί να λένε πολλά, σημασία έχει όμως τι λένε εκείνοι που φτιάχνουν αυτά τα πλοία.
      Η γαλλική εταιρία λέει ότι χωράνε μέχρι 32 VLS για Aster(η για όσους θέλουν τον Scalp Naval) ο πελάτης αποφασίζει ομωψγια το μείγμα πυραύλων. Αν θέλει πλοίο για Αποστολή Land Attack θα συμβιβαστεί με λιγότερους Aster 15/30 και όταν θέλει πλοίο για αεράμυνα ομάδας μάχης ξεχνάει τους Scalp για να έχει περισσότερους Aster, αφού ο χώρος στο πλοίο είναι αυτός που είναι διαλέγει και παίρνει.

      Οι Type 31 με το μεγαλύτερο εκτόπισμα και τα χαμηλότερα έξοδα αγοράς έχουν και τις ανάλογες περικοπές στον οπλισμό που περιορίζει αυτά τα πλοία στην αυτοάμυνα(όπως φαίνεται στην παρακάτω απεικόνιση απο σχετικό άρθρο).

      https://www.naval-technology.com/wp-content/uploads/sites/5/2020/10/T31-RN-Capability-Diagram_Unclassified.jpg

     2. @ WTF

      Η Type-31 ειναι ακριβως το ιδιο μεγεθος (μηκος, πλατος, βυθισμα) με την Iver Huitfeldt, η μονη διαφορα ειναι στο εκτοπισμα λογω των βαρυτερων συστηματων VLS, 2 ρανταρ, ηλεκτρονικων κτλ της Iver. Μεγαλυτερο βαρος = μεγαλυτερο εκτοπισμα.

      Το συστημα VLS ΜΚ-41 των 32 κελιων κοστιζει καινουριο 70 εκατομμυρια. Οι Τype-31 / Iver Huitfeldt εχουν πανω ΣΔΜ TACTICOS, επομενως μπαινει πανευκολα στην ιδια ακριβως θεση οπως στις Iver Huitfeldt, ενω υπαρχει και χωρος για επιπλεον εκτοξευτες ΜΚ-56, ωστε το πλοιο να εχει μεγαλο φορτο πυραυλων (πανω απο 128 πυραυλους ESSM block 2 η εναλλακτικα συνδυασμο ESSM block 2 και SM-2 IIIC). To ιδιο ευκολα μπορει να μπουν και 1-2 RAM / Phallanx / Millenium στη θεση των Bofors 40 κτλ.

      H βασικη εκδοση της Arrowhead-140 εχει VLS MK-41 με 32 κελια, αλλα οι Βρετανοι αποφασισαν να βαλουν Sea Ceptor / CAMM.

      Ειναι η μονη οικονομικη και ισχυρα εξοπλισμενη εκδοση που μπορει να σηκωσει η τσεπη μας, καθως μπορει ευκολα και φτηνα και να ναυπηγηθει σε διαφορες εκδοσεις οπως Αεραμυνας, Γενικης Χρησης, Ανθυποβρυχιακου πολεμου κτλ.

      Με 18 κομβους οικονομικη ταχυτητα μπορει να καλυψει 17 χιλιαδες χιλιομετρα !!! Εχεις ιδεα τι σημαινει αυτο??? Mπορει να παει απο τη Σαλαμινα μεχρι το Σιδνευ της Αυστραλιας χωρις ανεφοδιασμο !!!!


      «Armament/Weapons Capabilities
      Arrowhead features Medium Calibre Gun options up to 5” (127mm) for maritime interdiction, self-protection and engagement of surface and land targets. Small Calibre Guns up to 40mm calibre can be located in predesignated upper-deck weapon positions.

      Additional capability options include:

      Provision for up to 8 canister-launched SSGW
      Up to 32 Vertical Launch cells, capable of hosting SAM/SSGW/Land Strike/ASW ordnance.
      Installation of Close-In Weapons Systems, such as Phalanx.
      Towed array sonar

      «

     3. @G_P
      Ωραία όλα αυτά με την απόσταση που μπορεί να ταξιδέψει μια Iver H. και τον αριθμό πυραύλων που μπορεί να μεταφέρει η και η εύκολη ενσωμάτωση,αλλά δεν είναι το Point που ήθελε να επισημάνει ο CK που εστίασε στα σημεία εκτόπισμα και έξοδα αγοράς,αφού αυτά δεν αρκούν για να έχεις πλοίο με αξιοπρεπή εξοπλισμό,όπως φαίνεται στην απεικόνιση που παραθέσατε μαζί με παραπομπή σε σχετικό άρθρο,με τον εξοπλισμό που φέρουν σήμερα για το ποσό που αναφέρεται για τα πλοία του RN.
      Οι Δανοί όταν τα έφτιαξαν ήταν φθηνά αφού εγκατέστησαν και συστήματα που είχαν ήδη απο παλιότερα πλοία στα ράφια που μετέφεραν στα νέα πλοία που ναυπήγησαν.
      Επίσης να σημειωθεί ότι δεν έχει νόημα να υπάρχουν 100+ θέσεις για πυραύλους ΑΑ σε ένα πλοίο και να είναι άδειες επειδή δεν υπάρχουν τα χρήματα για αγορά των πυραύλων.
      Στην Ελλάδα υπάρχουν τα Phalanx αλλά όλοι ζητάνε RAM και αυτά υπάρχουν μόνο στις SV οπότε πρέπει να αγοραστούν και επιπλέον νέα CIWS RAM η Millenium Gun που έχουν επίσης αρκετά έξοδα που θα πρέπει να προστεθούν.

  2. Ασχέτως του αν συμφωνώ ή διαφωνώ, θα ήμουν πολύ περίεργος να ακούσω γιατί θεωρείς ότι το κάτωθι που έγραψες είναι κάτι τεκμηριωμένο ή σωστό

   «Τόσο καιρό διάβαζα στα σχόλια για Arrowhead, sigma, MMSC, Α300 κτλ. εάν είναι πιο φθηνές και πόσα παραπάνω κελιά έχουν ή μπορούν πάρουν.
   Τι να τα κάνεις τα παραπάνω κελιά στον πάτο της θάλασσας;
   Τι να τα κάνεις τα φθηνότερα (ενδεχομένως) πλοία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν διπλάσιους αντιπάλους με τα ίδια χαρακτηριστικά;

   Η πιο φθηνή και οικονομική επιλογή είναι αυτή που δίνει τεχνολογία αιχμής και υπεροπλία για τις επόμενες 10ετίες και αυτή είναι μόνο η [email protected]»

   «Τι να τα κάνεις τα παραπάνω κελιά στον πάτο της θάλασσας»
   Η ΑΝΑΠΟΔΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: γιατί υποθέτεις ότι είναι λογικό ότι ένα πλοίο που έχει 2-4 φορές παραπάνω πυραύλους συν CIWS συν RAM από μια Μπελάρα θα πάει στον πάτο της θάλασσας πιο εύκολα από μια Μπελάρα?

   «Τι να τα κάνεις τα φθηνότερα (ενδεχομένως) πλοία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν διπλάσιους αντιπάλους με τα ίδια χαρακτηριστικά;»
   ΑΝΑΠΟΔΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Γιατί υποθέτεις ότι πλοία που και διπλάσια οπλισμένα (τουλάχιστον) από τις Μπελάρα και με 50% μεγαλύτερο εκτόπισμα και πιθανώς με καλύτερο ραντάρ θα είναι σε χειρότερη θέση στην αντιμετώπιση των Τουρκικών? Γιατί θεωρείς ότι η Μπελάρα με χειρότερα χαρακτηριστικά από αυτών, θα είναι σε καλύτερη θέση?

   Λες, «Η φρεγάτα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και κυρίως επιβίωσης στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, είναι αυτή με το ισχυρότερο ραντάρ, που μπορεί να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους στόχους.»
   ΑΝΑΠΟΔΑ:
   1. Τι σημασία έχει αν εμπλέκει 1.500, 800 ή 300 στόχους, αν
   α) έχει 24 πυραύλους όλο και όλο (Μπελάρα) ή πχ 48 ή 64 ESSM/SM2 όλους και όλους, και
   β) για να βρεις τόσους στόχους στον ουρανό πρέπει να έχει απογειωθεί όλη η αεροπορία της Τουρκίας ταυτόχρονα κατά ενός πλοίου, συν μέρος της Πακιστανικής, που είναι αδύνατο

   2. Ποτ ακριβώς στο άρθρο λέει ότι το SeaFire είναι πολύ ανώτερό άλλων στον αριθμό εμπλοκής στόχων (που έτσι και αλλιώς πάνω από 100-200 είναι υπερβολή απλά για να λένε οι κατασκευαστές). Το άρθρο, που εξεταζει μόνο δύο ραντάρ, αναφέρει μόνο τα κάτωθι και τίποτα άλλο:
   TRS4D “Συνολικά μπορεί να εντοπίσει έως και 1.500 στόχους ταυτόχρονα και να ανιχνεύσει έως 1.000 στόχους ταυτόχρονα”
   Sea Fire “μπορεί να παρακολουθεί 800 στόχους ταυτόχρονα”

   To Smart-L ER μπορεί να αποκαλύψει στόχους έως 2.000χλμ μακριά και κάποιοι φαίνεται να το προτιμούνε σε συνδυασμό με το APAR2 κτλ, στην ΗΠΑ υπάρχει άλλο νέο ραντάρ κτλ

   Επισης αν είναι να ξοδέψουμε 4,5 δις, γιατί είναι καλύτερες 4 Μπελάρες από 7 Arrowhead οπλισμένες στο επίπεδο της Iver Huitfelt και με τουλάχιστον συν 50% σε χώρους να βάλω και άλα συστήματα και με ραντάρ που να είναι συνδυασμός Smart-L ER και APAR2 ή με το νέο ραντάρ που προορίζεται για το Aegis

   Γιατί δίνουν μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα ή μαχητική ικανότητα 8 Mica NG και όχι 32 ESSM που μπαίνου στον ίδιο αριθμό κελλιών?

   Δεν είμαι κατά της Μπελάρας, αν είχε πχ 20% μεγαλύτερη τιμή από τα άλλα και τον ίδιο αριθμό πυραύλων θα έλεγα προτιμώ Μπελάρα και πάει το παλιάμπελο 20%.

   Αν όμως έχει 40% μεγαλύτερη τιμή και 50% λιγότερα όπλα, σκέφτομαι ότι με τα ίδια λεφτά παίρνω 40 περισσότερα πλοία και 70% περισσότερα οπλα/μαχητική ικανότητα) με τα ίδια λεφτά

   1. @ agnostosependytis

    Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.

    Το TRS4D προσφέρει έως έξι (6) ταυτόχρονες εμπλοκές, αλλά µε μόνο δύο (2) από αυτές στην τερματική φάση εμπλοκής.

    Αντίθετα, το Sea Fire 500 υποστηρίζει έως δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές.

    Υπάρχει τεράστια απόκλιση στις ικανότητές τους!

    Από το παραπάνω λοιπόν προέκυψε η διαπίστωση:
    «Τι να τα κάνεις τα παραπάνω κελιά στον πάτο της θάλασσας;
    Τι να τα κάνεις τα φθηνότερα (ενδεχομένως) πλοία όταν έχουν να αντιμετωπίσουν διπλάσιους αντιπάλους με τα ίδια χαρακτηριστικά;»

    Ότι δηλαδή με το Sea Fire 500 έχεις εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις εναέριες απειλές, λόγω ικανοτήτων ραντάρ και aster 30 και επιπλέον, επειδή έχεις την δυνατότητα να εμπλέξεις έως 16 στόχους, να αμυνθείς δηλαδή απέναντι σε 16 ταυτόχρονες επιθέσεις με πυραύλους / αεροσκάφη εναντίον σου ( οι επιθέσεις κορεσμού που λέγαμε).

    Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μας πεις για τα ραντάρ των Arrowhead, sigma, Α300 πόσες ταυτόχρονες εμπλοκές μπορούν να έχουν και εάν υπάρχουν περιορισμοί πχ στο τόξο αζιμούθιου;

    Για παράδειγμα, το HERAKLES προσφέρει δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, εκ των οποίων ΟΜΩΣ μόνο οι οκτώ (8) σε τόξο αζιµούθιου 90 μοιρών.
    Επίσης, το APAR υποστηρίζει επίσης έως δεκαέξι (16) ταυτόχρονες εμπλοκές, ΟΜΩΣ μόνο έως τέσσερις (4) από την κάθε κεραία που καλύπτει τόξο αζιµούθιου 90 μοιρών.

    Επομένως, πως θα αντιμετωπίσεις τις επιθέσεις κορεσμού εάν είχες πχ εγκαταστήσει το ραντάρ HERAKLES και εξαπολύσουν εναντίον σου 9 (έναν παραπάνω από το μέγιστο που μπορεί το τόξο αζιμούθιου 90 μοιρών) πυραύλους Harpoon / ATMACA από την ίδια διεύθυνση;

    Θα τους πεις βαστάτε ωρέ να στρίψω;; ή πιθανότατα θα φας τον 9ο πύραυλο;

    Βάλε τώρα στην εξίσωση ότι κάθε TF2000 θα φέρει 16 ATMACA και τα δεκάδες UCAV που έχουν οι αντίπαλοι.

    Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο το πόσους πυραύλους μπορείς να φέρεις, αλλά και το πόσους από αυτούς μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα.

    Επειδή το έχω ψάξει και δεν έχω καταφέρει να βρω πληροφορίες σχετικά με την ταυτόχρονη εμπλοκή στόχων και εάν υπάρχουν περιορισμοί στο αζιμούθιο για τα ραντάρ που προσφέρονται για τις Arrowhead, sigma, και Α300, θα μπορούσες σε παρακαλώ να μας ενημερώσεις σχετικά;

    Εάν όντως προσφέρουν ίδιες ή ανώτερες επιδόσεις από την ταυτόχρονη εμπλοκή 16 στόχων του Sea Fire 500, με μεγάλη μου χαρά να αναθεωρήσω και να ζητήσω συγγνώμη.

    1. To Sea Fire 500 δεν υπάρχει ούτε οι 16 ταυτόχρονα στόχοι.
     Υπάρχει περιορισμός εμβέλειας.

     1. @ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

      Δεν υπάρχει το Sea Fire 500, ούτε οι 16 ταυτόχρονοι στόχοι;;;
      Είναι όλα στην φαντασία μας;
      Οι περιορισμοί εμβέλειας προέρχονται από το ραντάρ και την μέγιστη εμβέλεια του πυραύλου. Ποιος άλλος περιορισμός υπάρχει που δεν έχει αναφερθεί έως τώρα;

  3. Εννοείται πως η Belharra είναι η καλύτερη φρεγάτα!!! Έχει το καλύτερο ραντάρ του κόσμου, το Seafire (πρώην Seafire500…) και είναι ψηφιακή φρεγάτα!!! Μάλιστα κάπου διάβασα ότι ο χειριστής του ραντάρ Seafire θα φοράει ένα ψηφιακό κράνος και θα αναχαιτίζει όλες τις εισερχόμενες απειλές τηλεπαθητικά χωρίς να χρειάζονται ούτε καν Α/Α βλήματα!!! Θα πέφτουν οι μοίρες των τουρκικών F16 και UAV σαν τα κουνούπια!!!

  4. Αγαπητε δεν υπαρχει θεμα αντι-αμερικανισμου, δεν το βλεπω, να παρουσιαζεται.

   Αλλο η δικαιος εκνευρισμος απο ιστορικες καταγραφες συμπεριφορας με τους Αμερικανους προς την Ελλαδα σε πολιτικο αλλα κι στον αμυντικο τομεα.

   Η ΗΠΑ κι ο η αμυντικη βιομηχανια αυτου το κρατους παραγει πολλα κι αξιολογα οπλικα συστηματα κι πολεμικα υλικα.

   Το θεμα ομως ειναι πως ΔΕΝ τα αποδεσμευουν για την Ελλαδα τα οπλικα συστηματα που θα φερουν την ΑΠΟΔΕΙΞΗ μιας πραγματικης στρατηγικης συμμαχιας μεταξυ Ελλαδος κι ΗΠΑ – εδω αυτη η συμπεριφορα εχει καταντησει να ειναι μια συστημικη κι δεδομενη αντιμετωπιση των ΗΠΑ προς την Ελλαδα κι τις Ελληνικες ΕΔ.

   Δηλαδη μια συμπεριφορα που η Ελλαδα εκτελει διαταγες κι επιθυμιες των ΗΠΑ. Αυτο το ανεπισημο καθεστως σχεσης ΑΙΣΧΟΣ πρεπει να σταματησει. ΧΘΕΣ !!

   Οταν αποφασισουν οι ΗΠΑ να ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ κι να αντιμετωπισουν την Ελλαδα ως εναν πραγματι στρατηγικο εταιρο, τοτε θα αλλαξει και η αντιληψη της Ελληνικης κοινωνιας που υπαρχει απεναντι στις ΗΠΑ .

   Μεχρι τοτε ΜΑΚΡΙΑ κι αγαπημενοι – αλλιως οι κυβερνησεις αλλαζουν κι η Ρωσσια ΔΕΝ ειναι κι τοσο μακρια – το καταλαβαμε!!!

 10. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά ραντάρ. Το Seafire (πρώην Seafire 500…) φαίνεται να είναι ανώτερο του TRS-4D όμως βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Στο πεδίο της μάχης οι παράμετροι που θα καθορίσουν την έκβαση του αποτελέσματος είναι πολλές. Οι ικανότητες ενός ραντάρ από μόνο του δεν αποτελούν πανάκεια αλλά συνολικά το πλοίο με το σύνολο των όπλων και των αισθητήρων του (π.χ. ESM/ECM). Έτσι το ερώτημα είναι πιο σύστημα (ραντάρ+όπλα+αισθητήρες) καλύπτει τις απαιτήσεις του ΠΝ στο Αιγαίο και εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, ο συνδυασμός Seafire + 16xAster30 (π.χ. Belharra) ή ο συνδυασμός TRS-4D + 64xESSM bl2 (π.χ. Meko A200, MMSC)??? Εγώ πάντως αν ήταν να επιχειρήσω στο Αιγαίο ή την Αν. Μεσόγειο θα επέλεγα τον δεύτερο συνδυασμό. Ακόμη και αν η Belharra είναι κορυφαία σαν φρεγάτα, ο συνδυασμός Seafire με μόνο 16xAster30/15 είναι ανεπαρκής. Χρειάζεται ένας ικανός αριθμός (τουλάχιστον 32x) βλημάτων μέσης εμβέλειας (CAMM/CAMM-ER ή ESSM bl2) για να επιβιώσει από τις πολλαπλές επιθέσεις κορεσμού αεράμυνας.

  1. Αδερφέ Ποιός σου είπε ότι οι BelharraHN θα έχουν μόνο 16 Aster30 ;
   Ακόμα κ αν αγοραστούν MdCN δεν υπάρχει περίπτωση να είναι φορτωμένα συνεχώς στα πλοία.Τα πλοία θα είναι φορτωμένα με 24 Aster30.
   Οι BelharraHN θα μπορούν να φέρουν 24Aster30 αλλά ακόμα κ 32 Aster30 ανάλογα τι θα πληρώσουμε κ ταυτόχρονα θα έχουν κ 1 RAM Block 2 με 21 RIM 116 αλλά κ STRALES στο OTO-76mm.
   Κ λέω 32 γιατί χώρος κ υποδομές για 4 Sylver Υπάρχουν.
   Είναι το ιδανικό πλοίο;; Όχι !
   Είναι μία καλή επιλογή; Ναι γιατί είναι πλοίο που είναι νέας γενιάς κάτι σαν τα F-35 στην αεροπορία κ γιατί οι Γάλλοι δίνουν πλέον πολύ καλύτερο πακέτο.Βλέπε ότι εκτός από κατασκευαστικό έργο με την κατασκευη των 3 πλοίων εδώ(πριν δεν το έδιναν) δίνουν κ συμμετοχή κ αρκετών Ελληνικών εταιρειών στο πρόγραμμα των FDI γενικά κ όχι μόνο στο Ελληνικό πρόγραμμα των BelharraHN.
   Κάτι τέτοιο θα μας δώσει μεταφορά τεχνολογίας σε κρίσιμα συστήματα, τεχνογνωσία σε πολύ σημαντικούς τομείς αλλά κ αρκετά έσοδα από θέσεις εργασίας, εισφορές στα ταμεία, αύξηση του ΑΕΠ κ συμβόλαια που θα μπορούσαν να πάρουν οι εταιρείες σε άλλα προγράμματα.
   Την διαφορά στους φορτους μάχης των πλοίων την κάνει το Quadpack στον mk41 κάτι που οι Γάλλοι το έχουν διαπιστώσει κ σίγουρα θα το Κατσαρού με αντίστοιχη Δυνατότητα Quadpack στον Sylver γιατί με την σημερινή κατασταση χάνουν πωλήσεις.
   Για μένα ιδανικό πλοίο θα ήταν μια FREMM HN από Ιταλία μεριά.
   Βασισμένη στο customisation που έκανε το ΠΝ στις Γαλλικές FREMM το 2007.
   Τότε το πλοίο είχε
   1 LW OTO-127/64 στην πλώρη με τουλάχιστον 120 βλήματα Vulcano στον φορέα πυρομαχικών.
   4 Sylver A50 με 32 Aster30
   6 τετραπλους εκτοξευτές Sylver A43 για 24 MICA VL εκατέρωθεν του υποστεγου (με 32 Aster30 k 24 MICA VL NG σίγουρα το πλοίο είναι σαφώς ανώτερο από πλοια με 2 mk41 k 64 ESSM BLOCK 2 κ άκρως ανταγωνιστικό σε σχέση με πλοία με 4 mk41 με 24 SM-2 k 32 ESSM BLOCK 2).
   2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 25 mm
   2 τηλεχειριζόμενους σταθμούς για πυροβόλα των 12,7mm
   8 exocet MM40 Block 3
   2 τριπλούς εκτοξευτές τορπίλων MU-90.
   Σήμερα με βάση την FREMM IT ASW των 550 έκατ (τόσο πήραν τις δύο οι Αιγύπτιοι) κανείς κάποιες αλλαγές κ έχεις ένα πλοίο σούπερ με κόστος κοντά στα 900εκατ.
   Η κύρια αλλαγή είναι η μετασκευή των 2 υποστεγων που έχουν οι Ιταλικές FREMM ώστε να μείνει 1(είναι περιττά από την στιγμή που δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε 2 ανθυποβρυχιακα ελικόπτερα σε κάθε πλοίο) ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για extra VLS.
   Έτσι μπορείς να βάλεις τουλάχιστον 8 Sylver A35 αντί για 6 Sylver A43 (για μικρότερο κόστος κ βάρος) για 32 MICA VL NG (από το 2026 κ μετά) κ με τοποθέτηση 1 ακόμα OTO-76/64mm STRALES στο υπόστεγο είσαι σούπερ.
   Αν δε αλλάξεις κ το LW OTO-127/64mm της πλωρης με ένα OTO-76mm STRALES έχεις ένα επιπλέον CIWS χωρίς να έχεις τεράστια πτώση δυνατοτητων μιας κ ήδη έχει αναπτυχθεί πυρομαχικά τύπου Vulcano στα 76/64.

 11. Oυτε SeaFire ουτε TRS-4D ειναι η απαντηση.

  Αυτο που χρειαζομαστε ειναι APAR block 2 Sea Master 400 επισης της Thales πανω σε ενα πλοιο που θα εχει ΜΕΓΑΛΟ φορτο πυραυλων (πανω απο 50-60) και τουλαχιστον 2 συστηματα CIWS οπως το RAM.

  Η καλυτερη και φτηνοτερη λυση για εμας ειναι η Arrowhead 140 (αν και η ΜΕΚΟ Α-300 θα μπορουσε επισης να φερει τον ιδιο οπλισμο, αλλα το κοστος θα ηταν πολυ μεγαλυτερο). To πλοιο μπορει να μεταφερει ακομη και πανω απο 128 πυραυλους ESSM block 2 στα 32 κελια του. Δεν υπαρχει καλυτερη και φτηνοτερη λυση πουθενα.

  Η Arrowhead 140 ειναι η μονη οικονομικη και ισχυρα εξοπλισμενη εκδοση που μπορει να σηκωσει η τσεπη μας, καθως μπορει ευκολα και φτηνα και να ναυπηγηθει σε διαφορες εκδοσεις οπως Αεραμυνας, Γενικης Χρησης, Ανθυποβρυχιακου πολεμου κτλ.

  Η Αrrowhead-140 / Type-31 ειναι ακριβως το ιδιο πλοιο, στο ιδιο μεγεθος (μηκος, πλατος, βυθισμα) με την Iver Huitfeldt, η μονη διαφορα ειναι το σχεδιο εχει βελτιωθει συμφωνα με τα Βρετανικα στανταρντ.

  H βασικη εκδοση της Arrowhead-140 εχει VLS MK-41 με 32 κελια, αλλα οι Βρετανοι αποφασισαν να βαλουν Sea Ceptor / CAMM. Το συστημα VLS ΜΚ-41 των 32 κελιων κοστιζει καινουριο 70 εκατομμυρια.

  Οι Αrrowhead 140 / Τype-31 εχουν πανω ΣΔΜ TACTICOS, επομενως μπαινει πανευκολα στην ιδια ακριβως θεση οπως στις Iver Huitfeldt, ενω υπαρχει και χωρος για επιπλεον εκτοξευτες ΜΚ-56, ωστε το πλοιο να εχει μεγαλο φορτο πυραυλων (πανω απο 128 πυραυλους ESSM block 2 η εναλλακτικα συνδυασμο ESSM block 2 και SM-2 IIIC) . To ιδιο ευκολα μπορει να μπουν και 1-2 RAM / Phallanx / Millenium στη θεση των Bofors 40 κτλ.

  Με 18 κομβους οικονομικη ταχυτητα μπορει να καλυψει 17 χιλιαδες χιλιομετρα !!! Εχετε ιδεα τι σημαινει αυτο??? Mπορει να παει απο τη Σαλαμινα μεχρι το Σιδνευ της Αυστραλιας χωρις ανεφοδιασμο !!!!

  Armament/Weapons Capabilities
  Arrowhead features Medium Calibre Gun options up to 5” (127mm) for maritime interdiction, self-protection and engagement of surface and land targets. Small Calibre Guns up to 40mm calibre can be located in predesignated upper-deck weapon positions.

  Additional capability options include:

  – Provision for up to 8 canister-launched SSGW
  – Up to 32 Vertical Launch cells, capable of hosting SAM/SSGW/Land Strike/ASW ordnance.
  – Installation of Close-In Weapons Systems, such as Phalanx.
  – Towed array sonar»

  Πηγες:

  [1] https://ukdefencejournal.org.uk/the-type-31e-frigate-a-guide-to-the-royal-navys-future-warship/

  [2] https://www.arrowhead140.com/wp-content/uploads/2019/02/Arrowhead-140-EXPORT-brochure.pdf

  1. Επειδή πολύ ψαρρώνουν ότι η Μπελάρα είναι ψηφιακή, γιατί είπε ότι είναι ψηφιακή και νομίζουν ότι οι άλλες έχουν ακόμη αναλογικά τηλέφωνα και πάνε με κάρβουνο, ίσως θα πρέπει να λέμε την Αγγλίκή φρεγάτα [email protected] και την ΜΕΚΟ Α-200 να την πούμε @-200 να είναι πιο ψαρωτικό.

   Η Μπελάρα είναι μια πολύ καλή φρεγάτα, που εχει δύο θέματα, λειψό εξοπλισμό και ακριβή τιμή. Αν τα λύσει θα είναι πολύ ανταγωνιστική, μέχρι τότε υπάρχουν καλύτερες σε μικρότερη τιμή.

   Εγώ θα σκεφτόμουν και την Ιταλική [email protected] με περισσότερα κελλιά και μια αλλαγή στο ραντάρ

   1. Από διαίσθηση θα έμενα μακριά από κάποιον που αποκαλεί digital ένα προιόν το 2021
    Θα μπορούσε να είναι αναλογική η φρεγάτα ?!? Ισως hybrid (digital-analogue computing) στο μέλλον αλλά εδώ και 4 δεκαετίες είναι πια όλα digital
    Τι σημαντικό υπάρχει στο να μαζέψουν όλους τους servers σε ένα cloud? Θέλουν επεκτασιμότητα? Amazon AWS θα την κάνουμε τη φρεγάτα για να βγάλει τα λεφτά της?
    Και αφού τα βάλανε όλα μαζί κατάλαβαν ότι ένα βλήμα εκεί το τελείωσε το παραμύθι και φτιάξανε και DR!
    Ελπίζω με οπτική ανάμεσα. Να δω τα ναυτάκια να κάνουν DR ασκήσεις να τα δω όλα.
    Πιο λογικό ακούγεται το distributing computing σε κάτι που θα είναι στόχος πάντως
    Latency? Network issues? Ποιο σωστό δεν είναι η πληροφορία να μην ταξιδεύει από το edge στο cloud και μετά η εντολή από το cloud στο άλλο edge σύστημα? Αν δεν θες σχεδόν real time όταν σου έρχεται πύραυλος κατά πάνω σου πότε το θες? Θα προτιμούσα αυτόνομα fully automated περιφερειακά συστήματα που θα μπορούν να παίρνουν και πληροφορία από άλλα σε multiplex like διαμόρφωση
    Αλλά αφού όλα αυτά δεν έχουν σημασία ας την κάνουμε ακόμη πιο «digital» και καλά
    Οι υπολογιστές να είναι σε ένα cloud στη στεριά! Η φρεγάτα θα έχει μόνο αισθητήρες και οπλικά!

    Μετά θα έχει Software-based Management Capability. Δηλάδή τα άλλα βαπόρια με τι έχουν? Με αβακα?
    Μετά Cyber defense . Εντάξει αντιικό το λέμε και έχουν μέχρι και τα ψυγεία πια Τι digital warfare centre
    Στο internet θα την έχουμε?
    Μετά inner layer protection? Κρεμμύδι είναι ? Ποιά είναι τα layer της φρεγάτας?

 12. Πρεπει οι Γάλλοι να λύσουν το θέμα με των αριθμό των πυραύλων μέσης ακτίνας,αλλιώς έχουν δίκιο όσοι φωνάζουν ότι η τιμή με τις δυνατότητες μας πέφτουν βαριές σε σχέση με άλλες σχεδιάσεις.Ολα ωραία και το πλοίο τεχνολογικά μπροστά και η φιλική στάση τους στην αντιπαράθεση με τον Τούρκο αλλά να χωνέψουν ότι είμαστε μια μικρή χώρα μετά από 10χρ κρίσης σε κόντρα με έναν δυσανάλογα μεγάλο και επιθετικό αντίπαλο.Αυτο που θα πάρουμε έχει να κάνει ίσως αν όχι σίγουρα με την επιβίωση μας και όχι για βόλτες και ασκησούλες με την συμμαχία.Ελεος δηλ έτρεχαν μόνοι τους και προσπαθούν να τερματίσουν δεύτεροι.!
  Όλες οι άλλες σχεδιάσεις συζητήσιμες εκτός της MMSC.Αυτη δεν καταπίνετε με τίποτα!

  1. @ Fylax1970

   Δικιο εχεις, αλλα πρεπει να καταλαβεις οτι οσο ειναι πανω στο τραπεζι οι MMSC,
   ολοι μας βλεπουν σαν το μεγα κορόϊδο που καθηκον τους ειναι να το μαδησουν κανονικα.
   Εξαιρεση δεν ειναι ουτε οι Γαλλοι.
   Επειδη ανθρωπακια ρισκαραν και συνεχιζουν να ρισκαρουν την επιβιωση της χωρας τιποτα
   δεν γινεται σωστα.

  2. Με λίγα λόγια τα είπες όλα.

   Μπελάρα καλή και από φιλική χώρα, αλλά θέλει περισσότερα όπλα και φιλική τιμή.
   MMSC απαράδεκτες επιδόσεις κι απαράδεκτη τιμή
   Οι άλλες χώρες έχουν καλά πλοία και σε καλή τιμή αλλά δεν είναι φιλικές.

   Αυτό που λένε, what a mess, κοινώς μπάχαλο, και υπεύθυνοι είναι οι Γάλλοι που δεν κατεβάζουν τιμές και ανεβάζουν επιδόσεις, και αντίστοιχα οι ΗΠΑ (αλλά εκεί θέλει και αλλαγή το καράβι που προσφέρουν)

 13. Καθώς το θέμα της τελικής διαμόρφωσης των Belharra έχει κλείσει όπως και το τελικό κόστος, πιστέυω πως η «ενδιάμεση»/μόνιμη λύση είναι αυτή) που μας καίει.
  Το τελικό κόστος των Belharra είναι 4μιση δις μαζί με τον εκσυχρονισμό των μέκο (άρα 4,1-2 δις ευρώ περίπου) καθώς 300-400 εκρια θα είναι η αναβάθμιση των 4 Μεκο) σε διαμόρφωση 2Α50+1Α70
  +Ram21+strales+ecm/decoys με ένα φόρτο βλημάτων (Aster30 χωρίς mdcn αρχικά) και 3 χρόνων Fos.
  To κόστος το βρίσκω εξαιρετικό, και τη λογική πολύ σωστή/έξυπνη για μείωση του κόστους καθώς αργότερα θα αγοραστούν και τα βληματα μέσης εμβλέλειας (camm η mica) που ο πρώτος σίγουρα μπαίνει και σε 4αδες.
  (Mbda speaking official on site και όχι ο παντογνώστης ck)
  Τους camm η mica ng δεν χρειάζετε να τους πλήρωσουμε τώρα (άλλωστε οι mica ng θα είναι έτοιμοι μετά το 2026) καθώς η τεχνολογία και οι εξελίξεις τρέχουν και το 2025-30 που τα πλοια θα ειναι επιχειρησιακα θα ξέρουμε καλύτερα τι τους ταιριάζει.
  Με 4μιση δις για τις 4 μπελες και τον εκσυχρονισμο των Μεκο, μας μένει το μισό δις (τόσο έχει γραφτεί ως ανώτερο κόστος) της ενδιάμεσης λύσης που η θα είναι οι 2 εκσυχρονισμένες απο εμάς λαφαγιέτ η ιδανικά μια φρεμμ και μια λαφαγιέτ.
  2 φρεμμ και δεν μας δινονται και με τον οπλισμο θα ξεπερασουν κατα πολυ το 1 δις (κοντά στο 1μιση).
  Πρέπει να επιμείνουμε για μια φρεμμ και μια λαφαγιέτ, και όχι για 2 λαφαγιέτ.
  Ας πάρουμε την παλιότερη απο τις φρέμμ (8ετιας)που θα μας την χρεώσουν και φτηνότερα.(400-450 εκρια?)
  Στους 2χΑ70 Βάζουμε 16 aster30 (αντί για mdcn) και στους 2χA43 βάζουμε στον ενα 4αδες απλους Camm
  και στον αλλο κραταμε τους Aster15.
  Το πλοίο έγινε τούμπανο με 16 aster30 για αεράμυνα περιοχής, και 8 Aster15 +32 Camm δηλαδή 40 πυράυλους και μέσης εμβέλειας και αντιπυράυλικης προστασίας.άρα δεν χρειάζετε καθόλου Ram και έξτρα κόστος πάνω απο το υπόστεγο, μονο ένα ρανταράκι strales μέσα στο υπάρχον κουβούκλιο του super rapid.
  To πλοίο θα είναι η ναυαρχίδα μας (ως το μεγαλύτερο του στόλου) θα είναι το 5ο πλοίο αεράμυνας μαζί με τις 4 μπέλες και με δεδομένο ότι είναι νεότατο (σχεδόν καινούργιο) θα έχει 35 χρόνια ζωής μπροστά του.
  Ακομα παραλαμβάνοντας το του χρόνου θα το έχουμε 3-4 χρόνια σε υπηρεσία πριν έρθουν οι μπέλες που θα είναι η καλύτερη εκπαίδευση και εισαγωγή για τους ναυτικους μας στα γαλλικα συστηματα και οπλα (setis, Aster30 κτλ).
  Και πάμε στη 1 λαφαγιέτ τώρα που δεν θέλει και πολλά πράγματα.
  H surcouf νομίζω η μία απο τις 2 που δεν θα εκσυχρονίσουν οι γάλλοι για τους ευατούς τους, εχει ήδη ένα μικρό αλλα υπερσύχρονο σταθερό σόναρ το BlueWatcher.
  Να βάλουμε και ένα πολύ μικρό αλλα επίσης υπερσύχρονο συρόμενο (captas1) και αμέσως αμέσως έχουμε μια αξιόλογη asw φρεγάτα.
  10 εκρια ευρώ για το συρόμενο?
  Τορπίλες/σωληνες μτχ φυσικά κασι δωρεάν από τα πολλά 6-7 georges leagues που αποσύρθηκαν πρόσφατα.
  Τωρα απο τις 2 κορτέναερ που θα παροπλισουμε θα πάρουμε 1 πυροβολο 76 για να αντικαταστισουμε το 100αρι
  (κυρίως λόγω βάρους 23 τονοι το 100αρι, 8 μολις τονοι το 76αρι) και τα 2 phalanx, που το ένα θα μπεί αυτούσιο πίσω απο το πυροβόλο που υπάρχει τεράστιος χώρος (θα μπαίναν sylver) και το 2ο phalanx θα μπεί στη θέση του crotale πάνω απο το υπόστεγο αλλά (εδώ είναι το ζουμί) θα αναβαθμιστεί σε SeaRam των 11 πυραυλων (block2)
  Κοστος αναβάθμισης phalanx σε SeaRam 15-20 εκρια? το πολύ. Ούτε διασύνδεση στο cms και εξτρα κόστος ούτε τίποτα.
  Τελειώσαμε από οπλισμό? Οχι οι exocet2να γινουν exocet3. (180-200χιλρα)
  Το κοστος αναβάθμισης για 8 πυράυλους άλλα 15-20 εκρια?
  Με 40-50 εκρια μόλις οπλίσαμε το πλοίο πολύ καλα.
  Εχει σταθερό (μικρό) σοναρ, βάλαμε και (μικρό) συρόμενο.
  Βαλάμε και 1 phalanx και επιπλέον 1 SeaRam και βάλαμε και τους εξοσέτ3 .
  Αν χρειάζετε ραντάρ το πλοίο? μπορεί να πάρει (τζάμπα) Smart S απο τις 2 αποσυρόμενες cassard που είναι μόλις 10ετιας (το βάλανε στη τελευταία αναβάθμιση που καναν) και είναι υπεραρκετό.
  Φυσικα μηχανολογικές εργασίες/βαριά συντήρηση και κυρίως παρόμοιες εργασίες που θα κάνουν οι γάλλοι στις 3 που εκσυχρονίζουν γι αυτούς και θα αυξήσουν κατακόρυφα την ηλεκτρολογική ισχύ ένα τομέα που υστερούσε το πλοίο.

  1. Δεν χαμπαριάζεις και παραπληροφορείς!!
   Πάμε πάλι:
   Στους A70 δεν μπαίνει ASTER
   Στους A43 ΔΕΝ μπαίνει CAMM
   Ο camm δεν έχει ολοκληρωθεί με οτιδήποτε Γαλλικό ιδιαιτερα το SETIS
   Δεν μπορούμε να έχουμε …6 διαφορετικούς τύπους στον στόλο !!!
   Οι Γάλλοι ΔΕΝ αυξάνουν την εγκατεστημένη ηλεκτρολογική ισχύ στις Lapayette!!
   Όλα αυτά που γραφεις πρέπει να ολοκληρωθούν στο CMS του πλοίου
   Οι Γάλλοι ξοδεύουν πάνω από 100MILανά πλοίο και δεν κάνουν τίποτα από αυτά που γραφεις

   Σοβαρέψου !!

   1. Sylver Vertical Launching System

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sylver_Vertical_Launching_System

    Vertical Missile Launcher Sylver[1]
    A-35 Mica VL Crotale VT1 – – –
    A-43 Mica VL Crotale VT1 Aster 15 – –
    A-50 Mica VL Crotale VT1 Aster 15 Aster 30 –
    A-70 – – Aster 15 Aster 30 SCALP Naval

    https://www.mbda-systems.com/product/camm-sea/

    Sea Ceptor can operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration to maximise packing density and for optimum installation on smaller ships.

    https://www.navalnews.com/event-news/euronaval-2020/2020/10/euronaval-naval-group-starts-upgrade-work-on-la-fayette-class-frigates/

    The FLF’s renovation will cover both the platform and the combat system. It will include renovation work on the structure, allowing a longer than expected operational life. The electronic and IT systems used to manage the vessel’s installations (such as propulsion, steering gear or power generation) will be renovated or replaced.

   2. Vertical Missile Launcher Sylver
    A-35 Mica VL Crotale VT1 – – –
    A-43 Mica VL Crotale VT1 Aster 15 – –
    A-50 Mica VL Crotale VT1 Aster 15 Aster 30 –
    A-70 – – Aster 15 Aster 30 SCALP Naval

    Sea Ceptor can operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration to maximise packing density and for optimum installation on smaller ships

    The FLF’s renovation will cover both the platform and the combat system. It will include renovation work on the structure, allowing a longer than expected operational life. The electronic and IT systems used to manage the vessel’s installations (such as propulsion, steering gear or power generation) will be renovated or replaced.

    1. Ξεκινώντας από το τελευταίο :

     Τα συστήματα ελεγχου του πλοίου( The electronic and IT systems used to manage the vessel’s installation) εksυχρονιζουν!!

     ΠΟΥ το είδες πως θα αυξήσουν την εγκαταστημένη ισχύς? Θα βάλουν νέες γεννήτριες?

     Για τα A70 και CAMM στα έχω γράψει ένα σωρό φορες

     Ο A70 είναι μονο mDCN για και ο CAMM είναι τελείως ξένο για τα γαλλικά συστήματα και πλοία!

  2. Romeo60 ευχής έργο ότι γράφεις.Δεν ξέρω πλέον ποιος έχει δίκιο από τους δυο σας εσυ η ο CK.Αυτο που ξέρω σίγουρα είναι ότι αν δεν δώσουν τις σωστές για εμάς λύσεις οι Γάλλοι κινδυνεύουν αυτοί και εμείς κατεπεκταση ισως να φωρτοθουμε αυτά που και οι ίδιοι που τα φτιάχνουν δεν τα θέλουν πλέον.

  3. Δεν ξέρω αν έκλεισε όπως λες, αλλά το πακέτο που περιγράφεις είναι πανάκριβο και θα έλεγα ότι του λείπουν 2 Sylver ακόμη (αφύ δεν παίρνει quad packed, αν παίρνει, και με 1 sylver παραπάνω καλά είμαστε)

 14. Εγώ θα ήθελα να τονίσω ,πέρα από το θέμα των ταυτόχρονων εμπλοκών, την σχέση βάρους /ύψους τοποθέτησης. Χωρίς να είμαι ειδικός , η απλή φυσική λέει οτι για συγκεκριμένο σκάφος και συγκεκριμένο βάρος συστοιχίας , όσο πιο ψηλά βάζεις το ραντάρ κερδίζεις σε «ορίζοντα» αλλά χάνεις σε ευστάθεια. Επιπλέον , η λογική λέει ( χωρίς να είμαι ναυπηγός) οτι σε ένα πλοίο με χαμηλότερο βύθισμα δεν μπορείς να βάλεις συγκεκριμένο βάρος τόσο ψηλά όσο σε ένα πλοίο με μεγαλύτερο βύθισμα .

 15. Απάντηση του Naval analyses πριν 2 χρόνια για το άν οι Aster30 μπαίνουν και σε Α70

  Naval Analyses
  @D__Mitch
  Replying to
  @FauteuilColbert
  15 jan 2019

  TW Sylver A70 can also launch Aster 30 😉 Thus Bretagne and Normandie can operate in full AAW configuration.

  1. Τούμπανο Ναυαρχίδα θα την κάνουμε ακόμα και την παλιότερη φρεμμ αν πάρουμε (1 φρεμμ+ 1 αναβαθμισμένη λαγαγιέτ με 40-50 εκρια (μόνο ο επιπλέον οπλισμός) οπως προτείνω πιό πάνω) Θα είναι τα ιδανικά πλοία ενδιάμεσης λύσης με 600 εκρια το πολύ και τα 2 με όπλα και βαρια συντήρηση.
   Στους 2χΑ70 Βάζουμε 16 aster30 (αντί για mdcn) και στους 2χA43 βάζουμε στον ενα 4αδες απλους Camm
   και στον αλλο κραταμε τους Aster15.
   Το πλοίο έγινε τούμπανο με 16 aster30 για αεράμυνα περιοχής, και 8 Aster15 +32 Camm δηλαδή 40 πυράυλους και μέσης εμβέλειας και αντιπυράυλικης προστασίας.άρα δεν χρειάζετε καθόλου Ram και έξτρα κόστος πάνω απο το υπόστεγο, μονο ένα ρανταράκι strales μέσα στο υπάρχον κουβούκλιο του super rapid.

    1. @ Romeo60

     Βρε φιλε, σταματα να γραφεις ιστοριες φαντασιας και παραμυθια της χαλιμας. Το εχουν αναφερει και παλιοτερα αλλες διεθνεις πηγες οτι ο Α70 δεν μπορει να εκτοξευσει Αστερ.

     Δεν υπαρχει δυνατοτητα quad pack στα Γαλλικα οπλα, επομενως θα εχουν μικρο φορτιο πυραυλων. 16 αντε και 24 πυραυλοι ειναι ελαχιστοι σημερα. Ακομη και η κουτση MMSC μπορει να φερει πανω απο 32 ESSM.

     Το πλοιο δεν εχει πανω CIWS, και θα πρεπει να δωσεις πολυ χρημα και να αναλλαβεις ρισκο για να το ολοκληρωσεις. Δεν ειμαστε εμεις για τετοια πειραματα. Ας πιστοποιησει πρωτα η Naval Group τo RAM στο SETIS, διαφορετικα ειναι χασιμο χρονο ακομη και η σκεψη για Μπελαδες.

     Ο θιασος Belharra του 1 δις ελαβε τελος το καλοκαιρι με την αγορα των Ραφαλ.

  2. Bretagne / Normandie:
   Αυτές έχουν A50 VLS για ASTER 15 και 30 και A70 VLS για MdCN MONO

   Οι άλλες FREMM έχουν τον A43 VLS που παίρνει μονο A15 + A70 VLS (MdCN MONO)

   https://en.wikipedia.org/wiki/FREMM_multipurpose_frigate

   2 FREMM-ASW (Bretagne and Normandie) fitted with 16-cell MBDA SYLVER A50 VLS for 16 MBDA Aster 15 or 30 missiles
   http://www.seaforces.org/marint/French-Navy/Destroyer-Frigate/Aquitaine-FREMM-class.htm

 16. Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το ραντάρ Sea Fire θα είναι ανθεκτικό στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Κοράλ των τούρκων. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω ,εφόσον οι γαλλικές φρεγάτες FDI εξοπλιστούν με το σύστημα RAM και το πυροβόλο Strales ,αν αυτά θα λαμβάνουν τα δεδομένα στοχοποίησης από το ραντάρ Sea Fire.

  1. @Avk
   Για το πρώτο δε νομίζω πως μπορεί να απατήσει κανείς.
   Για το πυροβόλο, θα είναι ενσωματωμένα στο SETIS (το CMS) και το SETIS παίρνει δεδομένα απο διάφορους αισθητήρες, το Sea Fire, το ηλεκτροπτικό σύστημα κλπ. Το Sea Fire όμως δουλεύι στην S μπάντα και δεν κάνει καθοδήγηση με την στενή έννοια, είναι ραντάρ έρευνας. Άσχετα αν καθοδηγεί τους Aster. Τους καθοδηγεί μέχρι την τερματική φάση, οπου αναλαμβάνει το δικό τους ραντάρ, δεν χρειάζεται τρομερή ακρίβεια.
   Για καθοδήγηση του OTO MELARA 76mm Super Rapido θα χρησιμοποιείται το εξειδικευμένο ραντάρ ελέγχου πυρός, το STING EO Mk2 της Thales Ολλανδίας.
   Στην περίπτωση που θα έχει OTO MELARA 76mm Strales δεν ξέρω αν το STING παίζει ρόλο.. Ξέρω πως το Strales έχει δικό του ραντάρ καθοδήγησης, ενσωματωμένο στον πυργίσκο. Αλλά μπορεί να χρησιμοποιούνται και τα δύο.

  2. Αν θυμηθούμε στην Αίγυπτο, οτι δεν πήρε χαμπάρι ή τυφλώθηκε από τα επερχόμενα Rafale που βομβάρδισαν επιτυχώς την Τούρκικη βάση, θεωρείται σίγουρο οτι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι [email protected]

   Το πιο πιθανό είναι τα Κοραλ να τυφλώσουν κανένα Κοράλι στο Αιγαίο, παρά προηγμένους τεχνολογικά Γαλλικούς αισθητήρες μάχης

 17. Ωραία, πόσο κοστίζει να πιστοποιηθούν οι CAMM ER στον Sylver; Ας το αναλάβουμε το κόστος έστω εξ ημισείας με τους Γάλλους και τέλος… Αλλιώς Mica στην υπερκατασκευή , αν δεν κάνω λάθος οι εκτοξευτες των Mica παίρνουν τρεις ανα κελί, οπότε με 8 (*3=24) εκτοξευτες και 16/24 Aster 30 στους Sylver συν 21 από RAM , δλδ 61 έως 69 πύραυλοι. Σε ζευγάρι 80 έως 96 πύραυλοι ΑΑ… Συν όλα τα υπόλοιπα των Γάλλων…

 18. Σύμφωνα με το newpost το ΠΝ ζητάει και είμαστε πολύ κοντά για να υπογράψουμε για τις 4 μπελες.
  Προφανώς για 2ο πλοίο (ενδιάμεσης λυσης) θα είναι μια εξπρές αναβαθμισμενη λαφαγιετ.
  Το ψυχολογικό κομμάτι του να εντάξουμε ένα πολύ μεγαλο (για τα δικά μας δεδομένα αλλά και των Τούρκων) και υπερσύγχρονο πλοίο στο στόλο μας άμεσα σαν ναυαρχίδα, είναι τεράστιο υπέρ μας.
  Επιχειρησιακα μακροπροθεσμα θα είναι το 5ο πλοίο αεράμυνας περιοχής και κρούσης καθώς είναι και αυτό σχεδόν καινουργιο.
  Με 4 μπελες και 1 φρεμμ, εν μέρει έχουμε ικανοποιήσει τις επιχειρησιακες απαιτήσεις του ΠΝ για 6 φρεμμ το 2009 που θα κυριαρχούσαν στη ΝΑ μεσογειο/Κύπρο.

  1. @ Romeo60

   Μονοι μας κανουμε τα ευκολα δυσκολα.
   Θα παρουμε 4 BELHARRA μηπως και μας δωσουν και 1 FREMM, αλλα θα παρουμε και 1 La Fayette.
   Αναφερεις οτι θα ικανοποιησουμε εν μερει τις επιχειρησιακες απαιτησεις του ΠΝ για
   6 FREMM το 2009 που θα κυριαρχούσαν στη ΝΑ μεσογειο/Κύπρο.
   Οταν θελεις FREMM αγοραζεις FREMM,.
   Οι BELHARRA ειναι μια επαναληψη απο μερους μας του παθηματος με τα γερμανικα υποβρυχια.
   Αδοκιμαστες λυσεις δεν ειναι η καλυτερη επιλογη.
   Επειδη θελουμε την στρατιωτικη συμφωνια με τη Γαλλια και επειδη χρονος δεν υπαρχει για
   να ψαχνομαστε αλλα 15 χρονια,
   ξεχναμε τις BELHARRA,την ενδιαμεση λυση, την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ
   και διαπραγματευομαστε την αποκτηση ακομα 22 RAFALE και 6 FREMM.
   Καλυτερα και το τελευταιο ευρω να δωθει για καινουργια πλοια
   και ενδιαμεση λυση να ειναι τα RAFALE και η στρατιωτικη συμφωνια.
   Ωραια θα ηταν και πανω στη ταραχη που θα εφερνε αυτη η συμφωνια στους υπολοιπους,
   να κλειναμε και ακομα 2 υποβρυχια απο τους Γερμανους.
   Ανεβαινουμε χρηματικα, αλλα αξιζει γιατι θα αποκαταστησει τις ισορροποιες.

  2. Αυτά δεν στέκουν είναι καθαρή τρελα και από επιχειρησιακής άποψης
   Στόλος με 5 διαφορετικούς τύπους είναι για τα πανηγύρια !!!
   [email protected]

   Και τι ψυχολογικό αντίκτυπο θα έχει η μια και μοναδική FREMM???

   Πλοίο χωρίς CIWS?

   Και σιγά μην μας δώσουν μια από τις 2 FREMM που μπορεί να φέρουν ASTER 30!!

   Αυτό είναι θα είναι ναυτικό για παρελάσεις και σημαιοστολισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *