Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στη πάγια απαίτηση για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Ανατολικής Μεσογείου είναι απαραίτητο να διαθέτει βλήματα αεράμυνας περιοχής και ασφαλώς τις κατάλληλες πλατφόρμες, δηλαδή τα πλοία. H αεράμυνα περιοχής για να είναι αποτελεσματική οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και πολυστρωματική.

Επιπλέον, να είναι πυκνή και με πλήρη διασύνδεση όλων των εμπλεκόμενων συστημάτων σε χερσαίο, ναυτικό και αεροπορικό περιβάλλον. Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται την καθολική εγκατάσταση τερματικών Link 16 ώστε άπαντες να απολαμβάνουν κοινής εικόνας της τακτικής κατάστασης και να έχουν τη δυνατότητα όλα τα εμπλεκόμενα μέσα, αεροσκάφη, πλοία και χερσαία συστήματα να λειτουργούν σε περιβάλλον περιορισμένης χρήσης ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ώστε ο εχθρός να μην μπορεί να τα στοχοποιήσει. Ένα ζήτημα που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι τα φίλια πυρά καθότι στο περιβάλλον του Αιγαίου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για φίλια πυρά από τα πλοία του ΠΝ προς τα αεροσκάφη της ΠΑ και αντίστροφα. Συνεπώς, το Link 16 είναι μια εξαιρετικά επιβεβλημένη ανάγκη. Σε επιχειρησιακό επίπεδο άλλο ένα επιχειρησιακό θέμα είναι ο τακτικός έλεγχος αυτών των όπλων μεγάλης εμβέλειας.

 Συνεχίζοντας, στο ζήτημα της αεράμυνας περιοχής για το ΠΝ και της δυνητικής επιλογής των Aster 30 και των ESSM Block II θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής σημεία που χρήζουν ανάλυσης και προβληματισμού.

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή ενός πλοίου πρέπει να είναι τα εξής:

1. Το συγκρότημα ραντάρ/ αισθητήρων. Είναι αναγκαίο το ΠΝ να αποκτήσει συνδυασμό ραντάρ και βλημάτων ώστε να του επιτρέπουν πολλαπλές ταυτόχρονες εμπλοκές σε μεγάλες αποστάσεις προτού τα αεροσκάφη εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των πλοίων του ΠΝ. Επιπροσθέτως, θα πρέπει το ραντάρ να είναι σε θέση να εντοπίζει ιπτάμενους στόχους μικρού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους (radar cross section) σε ικανοποιητικές αποστάσεις όπως είναι η πλειάδα των τουρκικών UAV, τα βλήματα SOM ή SLAM και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Τα τουρκικά βαλλιστικά όπλα.  

2. Τα βλήματα. Κύρια χαρακτηριστικά για την απόκτηση βλημάτων πρέπει να είναι η ύπαρξη ενεργού ερευνητή αυτόνομης κατεύθυνσης προς τον στόχο, η ταχύτητα, το μέγιστο ύψος πτήσης, οι δυνατότητες ελιγμών στη τελική φάση και η εμβέλεια (ειδικότερα η No Escape Zone).  

3. Ο φόρτος βλημάτων. Απαιτείται τουλάχιστον η ύπαρξη 16 βλημάτων αεράμυνας περιοχής ανά φρεγάτα. Αναφερόμαστε σε φρεγάτες γενικών καθηκόντων με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής και όχι σε ναυπηγικές σχεδιάσεις πλοίων με αποκλειστική αποστολή την αεράμυνα περιοχής όπως τα πλοία F-100, LCF, F-124, FREMM DA, Type 45 ή Horizon. Δυστυχώς, η επιλογή αυτών των πλοίων λόγω περιορισμένων οικονομικών έχει αποκλειστεί. Συνεπώς, η επιλογή ενός πλοίου γενικών καθηκόντων με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής αποτελεί μια ισορροπημένη επιλογή που αφενός καλύπτει το οικονομικό σκέλος και αφετέρου την επιχειρησιακή απαίτηση για αεράμυνα περιοχής. Είναι η χρυσή τομή.

Βολή βλήματος ASTER 30 από Ιταλική FREMM.

Οι λόγοι που επιτάσσουν την απόκτηση βλημάτων με ενεργό ερευνητή

Επίσης, ένα άλλο κομβικό ζήτημα που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι η επιλογή ενός βλήματος που θα είναι σε θέση να προσφέρει αντιβαλλιστικές δυνατότητες και φυσικά να αποδεσμεύεται για τη χώρα μας. Κορυφαίες δυνατότητες αναχαίτισης των αντιβαλλιστικών πυραύλων προσφέρει ο Aster Block 1NT που κάλλιστα το ΠΝ μπορεί και επιβάλλεται να τον αποκτήσει για την αντιμετώπιση των τουρκικών βαλλιστικών όπλων.

Επειδή ο πύραυλος λειτουργεί εντελώς αυτόνομα κατά την τερματική φάση ο φορέας εκτόξευσης δεν χρειάζεται να δεσμεύει το ραντάρ κατά τη διάρκεια της τερματικής φάσης προσβολής στόχου και στη περίπτωση που ο φορέας είναι κινούμενος όπως ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο μπορεί να απεμπλακεί από τη προσβολή του στόχου και να εμπλέξει άλλο στόχο. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα των βλημάτων με ενεργό ερευνητή είναι η ακρίβεια προσβολής και η υψηλή αντοχή στα ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Aster 30 ή SM-2;

Οι δύο κυρίαρχες επιλογές είναι τα γαλλικά βλήματα Aster 30 και τα αμερικανικά βλήματα SM-2. Βεβαίως εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας ποια έκδοση θα επιλέξουμε. Οι αμερικανικές προσφορές στο ΠΝ των πλοίων MMSC αναφέρονται στον SM-2 MR των εκδόσεων Block IIIA και Block IIIB. Πρόκειται ασφαλώς για τεχνολογικές επιλογές παλαιότερης σχεδίασης συγκριτικά με τον Aster 30. Τα δεδομένα ασφαλώς αλλάζουν αν το ΠΝ είναι σε θέση να αποκτήσει τον SM-2 Block IIIC το πλέον νεότερο βλήμα με ενεργό ερευνητή.

Oι φρεγάτες Belharra με 24 Aster 30 καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής.

Οι πρόσφατες και με ελληνικό ενδιαφέρον εκδόσεις των SM-2 είναι οι εξής:

SM-2 Block IIIA (γνωστός και ως RIM-66K-2, RIM-66L-2 and RIM-66M-2)

Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC): 1994

Πρόκειται για βλήμα SM-2 Block III, με ικανότητα εμπλοκής χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Επίσης ενσωματώνει και βελτιωμένη πολεμική κεφαλή.

SM-2 Block IIIB (γνωστός και ως RIM-66M-5, SM-2 BLOCK IIIB AUR and SM-2 BLOCK IIIB ORDALT)

Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC): 1998

Ο SM-2 Block IIIB ενσωματώνει το ίδιο σύστημα καθοδήγησης ραδιοσυχνοτήτων με τον Block IIIA συν έναν ενεργό υπέρυθρο ερευνητή, τοποθετημένο στις πλευρικές επιφάνειες του βλήματος. Αυτό το διπλό σύστημα καθοδήγησης είναι ιδανικό για εμπλοκή αεροσκαφών και βλημάτων με ικανά συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων (ECM). Επίσης αυξάνουν την ικανότητα του βλήματος να εμπλέκει χαμηλά ιπτάμενους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Ο Block IIIB μπορεί να εφαρμοστεί ως πακέτο αναβάθμισης και των βλημάτων των εκδόσεων Block II/II.

SM-2 Block IV (γνωστός και ως RIM-156A)

Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC): 1998

Ενσωματώνει τον κινητήρα Mk-104 και τον προωθητή Mk-72 για μεγαλύτερη εμβέλεια. Επίσης μπορεί να εμπλέξει στόχους με μικρή διατομή ραντάρ (RCS) σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών. Τα Block IV είναι διαθέσιμα μόνο για πλοία με σύστημα AEGIS. Τέλος, μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικά βλήματα μικρού βεληνεκούς, κατά τη διάρκεια της τερματικής τους πτήσης.\

SM-2 Block IVA (γνωστός και ως RIM-156B)

Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC): 2009

Το βλήμα SM-2 Block IVA αναπτύχθηκε για την παροχή αντιπυραυλικής άμυνας περιοχής, ενώ διατηρεί και την αντιαεροπορική ικανότητα, καθώς και την ικανότητα αναχαίτισης πυραύλων cruise. Ο Block IVA ενσωματώνει τον κινητήρα Mk-104 και τον προωθητή Mk-72. Επίσης ενσωματώνει ενεργό υπέρυθρο ερευνητή, τοποθετημένο στις πλευρικές επιφάνειες του βλήματος. Τα βλήματα της έκδοσης Block IVA είναι διαθέσιμα μόνο για πλοία με σύστημα AEGIS.

SM-2 Block IIIC

Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα (IOC): 2022

Το βλήμα SM-2 Block IIIC ενσωματώνει ενεργητικό ερευνητή ραντάρ. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να διορθώσει όλα τα μειονεκτήματα των προγενέστερων εκδόσεων των βλημάτων SM-2, τα οποία ενσωματώνουν σύστημα καθοδήγησης ημί-ενεργού ραντάρ, κάτι που καθιστά το σύστημα AEGIS ευάλωτο σε επιθέσεις κορεσμού.

Στο αντίποδα τα γαλλικά βλήματα Aster 30.

Το μήκος του Aster 30 είναι 5,2 μέτρα και το βάρος του 510 κιλά. Η μέγιστη ταχύτητα πτήσης 1.400 μέτρα το δευτερόλεπτο ή 4,5 mach. Το βλήμα επιτυγχάνει ελάχιστο-μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 3 km – 120 km και μέγιστο ύψος εμπλοκής 20 km. Ενσωματωνει πυροσωληνα προσέγγισης (proximity fuse) και θραυσματογονο πολεμικη κεφαλη, ενώ εμφανίζει μεγάλη αντοχή σε τακτικές ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς με φόρτιση έως και 60 g (κατά τη διάρκεια της πτήσης) ή 12 g (στη φάση τερματικής καθοδήγησης) και να ανανεώνει τα δεδομένα του στόχου εν πτήσει μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων.

Κατά την τερματική φάση, τα βλήματα ενεργοποιούν έναν ενεργό ερευνητή ραντάρ, ο οποίος τα καθοδηγεί προς τον στόχο. Η ικανότητα του βλήματος να πραγματοποιεί ελιγμούς σε υψηλές φορτίσεις g ανεξαρτήτως υψομέτρου οφείλεται στο σύστημα κατευθυνόμενης ώσης που ενσωματώνουν. Το σύστημα αυτό είναι εγκαταστημένο στο κέντρο βάρους του βλήματος έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ισχυρές πιέσεις όταν το βλήμα εκτελεί ελιγμούς σε υψηλές φορτίσεις g.

Ομάδα μάχης πλοίων του ΠΝ με RAM για εγγύς άμυνα, ESSM ως σύστημα μέσου βεληνεκούς και ASTER 30.

Συνοψίζοντας:

Ιδανική επιλογή δεν υπάρχει. Θεωρούμε όμως πως η επιλογή των Aster 30 είναι καλύτερη γιατί το βλήμα είναι νεότερης σχεδίασης και το πλέον σύγχρονο με ανώτερες επιδόσεις. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Aster 30 απέναντι στους αμερικανικούς SM-2 που έχουν προταθεί για το ΠΝ είναι η ύπαρξη ενεργού ερευνητή (εξαιρούνται οι SM-2 Block IIIC που ακόμα είναι υπό ανάπτυξη με αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 2022 χωρίς αυτό να αποκλείει πως θέτουν μια εξαιρετικά ισχυρή υποψηφιότητα για το ΠΝ όμως με βασικό μειονέκτημα πως ακόμα αναπτύσσονται άρα θα διατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο). Άλλη νευραλγική παράμετρος σύγκρισης  δεν είναι μόνον η επιλογή βλήματος αλλά και το ραντάρ και κυρίως ο συνδυασμός ραντάρ/ βλημάτων. Το Sea Fire 500 είναι ευθέως ανώτερο των TRS-4D των MMSC ή του Saab Giraffe Radar των ΜΕΚΟ Α200.

Εξαιρετικά σημαντική είναι επίσης η τακτική βολής των Aster 30 που είναι ένα βλήμα ανά στόχο συγκριτικά με τους SM-2 που είναι δύο βλήματα ανά στόχο.

 Οι αμερικανικοί SM-2 εμφανίζονται να έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια, θεωρητικά τουλάχιστον γιατί πρακτικά αυτή που μετρά είναι η No Escape Zone. Το ουσιαστικό ζήτημα από επιχειρησιακής και τακτικής προσέγγισης είναι το ΠΝ να μπορεί να πραγματοποιήσει ταυτόχρονες εμπλοκές με βλήματα ενεργού ερευνητή και ασφαλώς με την ύπαρξη ενός υπερσύγχρονου ραντάρ. Πρωτοπόρος σε αυτά τα ραντάρ είναι η Thales με το ραντάρ Sea Fire 500 και τα ραντάρ NS100/ NS 200 για μικρότερα πλοία όπως κορβέτες. Αμφότερα ραντάρ συγκαταλέγονται στην αιχμή της τεχνολογίας με νιτρίδιο του γαλλίου (GaN).  Επομένως, το ΠΝ πρέπει να απεμπλακεί από τη φιλοσοφία των ραντάρ ελέγχου πυρός ή των καταυγαστήρων τύπου STIR.

Ο τίτλος της παρούσας ανάλυσης είναι κάτι παραπάνω από σαφής και ξεκάθαρος. Εξηγήσαμε και τεκμηριώσαμε γιατί το ΠΝ πρέπει να στραφεί στην επιλογή των Aster 30 και των πλεονεκτημάτων που αυτοί προσφέρουν. Ομοίως το ΠΝ οφείλει να επιλέξει τους ESSM Block II όπου υπάρχει και ελληνική συμμετοχή στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως οι Aster 30 διασφαλίζουν μια δεύτερη πηγή εφοδιασμού με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς εθνικής ασφάλειας κρίσιμων συστημάτων και υποσυστημάτων των όπλων αυτών.

Εκτίμηση μας είναι πως η Belharra αποτελεί game changer ακριβώς για τον λόγο της ύπαρξης ενός υπερσύγχρονου ραντάρ Sea Fire 500 και των βλημάτων Aster 30 χωρίς να αναιρούνται οι εξαιρετικές ικανότητες ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων ή πόλεμου επιφανείας. To Sea Fire είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz) με ικανότητα να εμπλέξει έως και 16 στόχους ταυτοχρόνως. Αποτελείται από τέσσερις σταθερές κεραίες στοιχείων εκπομπής-λήψης νιτριδιου του γαλλίου. Το ραντάρ έχει την ικανότητα αποκάλυψης στόχων χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους, απόρροια των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται με τέσσερις σταθερές διατάξεις κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN) που αντιπροσωπεύει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ραντάρ.

Επικεντρωθήκαμε στα αντιαεροπορικά όπλα των πλοίων που επιβάλλεται να αποκτήσει το ΠΝ δίνοντας έμφαση στην αεράμυνα περιοχής. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός πως όποιο πλοίο και εάν τελικώς αποκτήσει το ΠΝ πρέπει να αποτελεί μια ισορροπημένη επιλογή που εκτός της αεράμυνας περιοχής θα εξασφαλίζει πλήρη κάλυψη αναγκών και απαιτήσεων των κλασικών ναυτικών επιχειρήσεων (ανθυποβρυχιακός πόλεμος και πόλεμος επιφανείας).

Comments

  1. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Να είστε καλά. Η Belharra ασφαλώς και στη κατηγορία της (φρεγάτα γενικών καθηκόντων) με ελληνική διαμόρφωση είναι κορυφαία επιλογή. Είναι πασιφανές αυτό.

   1. Συμφωνώ απόλυτα στα όσα γράψατε. Αρέσει δεν αρέσει το SM-2 έχει φτάσει στα όρια της εξέλιξης τους την οποία διανύουμε αυτήν την περίοδο και θα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ ως το 2035, δλδ αν το παίρναμε λίγα χρόνια αργότερα από την ένταξη του θα είναι παραχωρημένο(που ήδη δείχνει τέτοια σημάδια), ήδη ως ένα βαθμό αντικαθιστάτε από το SM-6, ενώ το Aster-30 είναι ακόμα στην αρχή της καριέρας του και έχει πολλά να δώσει, με καλύτερες και μεγαλύτερες εμβέλειας εκδόσεις, αντιβαλλιστικές κλπ.
    Όπως συμφωνώ το ότι η FDI προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες, το πρόβλημα φυσικά είναι το να ενσωματωθεί ο ESSM στα σκάφη, που θα εκτινάξει το κόστος, δείτε που πήγε όταν το ΠΝ την διαμόρφωσε όπως ήθελε., πιστεύω να πήραν το μάθημα τους οι Γάλλοι και να είναι πιο διαλλακτικοί στις απαιτήσεις τους και στα κόστη που ζητούν για πιστοποιήσει όπλων, ειδικά τώρα που είναι τόσοι μνηστήρες, ενώ πιο πριν έπαιζαν μπάλα μόνη τους και είχαν επαναπαυτεί.
    Πολύ φοβάμαι όμως ότι έχουμε σχεδόν καταλήξει στις MMSC ένα σκάφος που έχει σαφώς υποδεέστερο ραντάρ, ακόμα και αν του βάζαμε SM-2 δεν μπορεί να το αξιοποιήσει πλήρως αφού έναντι μαχητικών το ραντάρ έχει εμβέλεια γύρω στα 110χλμ. Στους Σαουδάραβες κόστισε 1 δις η μία για μόλις 1 Mk-41, 57mm πυροβόλο, χωρίς σόναρ τροπίδας και με αυτό το υποδεέστερο και ανεπαρκές ραντάρ, δλδ σε ελληνική διαμόρφωση με 2 Mk-41, σονάρ τροπίδας(αν μπαίνει κιόλας), καλύτερο ραντάρ, 76mm πυροβόλο Strales/Super Rapido πόσο πάνω θα πάει; Μήπως θα πάει στο κόστος μιας FDI ελληνικής διαμόρφωσης; Που και πάλι αυτή η MMSC θα είναι σημαντικά κατώτερη σε όλα όπως ραντάρ, αριθμός κελιών, ASW δυνατότητες, δικτυοκεντρικές δυνατότητες, ηλ.πόλεμο.

    1. Vas εδώ βάλανε σόναρ στις La Fayette, που ήταν να μην πάρουνε ποτέ και πρακτικά το κόλλησαν εξωτερικά στον ΕΤΖ τους, χρήμα να ρέει άφθονο και το καλύτερο σόναρ μπαίνει, δεδομένων των διαστάσεων, δε μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να χωράει σόναρ αντιτορπιλικού σε φρεγάτα αλλά μία μικρότερη υποέκδοση. Άρα δύο σόναρ, ένα γάστρας και κάποιο συρόμενο για να πιάνουμε όλες δηλαδή και τις δύο βασικές μπάντες (αφήνω έξω τα VLF) στο τροπίδας οι υπέρηχοι δηλαδή 20+kHz για στοχοποίηση και πίσω οι υπόοιχοι για εύρεση στίγματος στα 10Hz. Ολοκληρωμένο ASW δηλαδή!
     Aster 30 επιβάλλεται να προμηθευτούμε τους Block 2 και όχι τίποτα μεταχειρισμένους, για να μας βγουν πιο φθηνά, Block 1 γιατί οι Block 1 δεν έχουν αντιβαλλιστική προστασία.
     Δεν αντιλαμβάνομαι την εμμονή στον ESSM Block 2 προφανώς όταν υπάρχει ο CAMM-ER και ο MICA VL NG με AESA και είναι και Γαλλικός. Ο MICA θεωρώ μπορεί να δουλέψει και σαν CIWS πάνω από το ελικοδρόμιο σε Α35.
     Το μεγάλο θετικό με την FTI είναι ότι έχεις όπλο επιπέδου Tomahawk και το λένε SCALP EG!!! Επίσης στα σχέδια προηγούμενων δύο έως τεσσάρων ετών, από εκθέσεις λέγανε ότι κατ απαίτηση πελάτη αντί για 76ρι μπροστά μπαίνει 127ρι, με όλα τα πλεονεκτήματά του και δεν είναι λίγα.
     Τέλος η Freedom/MMSC παίρνει μέχρι 32 κελιά, με τα μισά πίσω στη θέση των HellFire.

     1. Γράφεις: «Δεν αντιλαμβάνομαι την εμμονή στον ESSM Block 2 «…
      Έχουμε ήδη σε κάποια πλοία ESSM.
      Αν κάτσεις και υπολογίσεις πόσο κόπο και χρήμα χρειάζεται η εισαγωγή και διατήρηση ενός νέου οπλικού συστήματος στην αλυσίδα υποστήριξης, και πόσο αντιοικονομικό είναι να έχουμε διαφορετικά οπλικά συστήματα στην ίδια κατηγορία (οπότε ξεχωριστές αλυσίδες υποστήριξης), θα λυθεί η απορία σου.

     2. @baroutis
      Αντιοικονομικο δεν ειναι ΕΔ ειναι και υπαρχουν καποια κοστη και προυποθεσεις ή τις τηρεις ή οχι. Τα αποτελεσματα τα ειδαμε οταν δεν θες να δωσεις τα χρηματα που πρεπει.

     3. 1. Η εμμονη στον ESSM ειναι επειδη αποτελει γνωστο συστημα που υπαρχει στα περισσοτερα ναυτικα της Δυσης αλλα και το δικο μας, και επειδη ως χωρα εχουμε βιομηχανικη συμμετοχη στην παραγωγη του πυραυλου. Αντιθετα, δεν εχουμε βιομηχανικη συμμετοχη στα υπολοιπα βληματα.

      2. Δεν μπορεις να συγκρινεις CAMM και ΜΙCA VL με τον ESSM. Ο ESSM εχει εχει διπλασια εμβελεια και υψηλοτερη ταχυτητα κατα 1 μαχ σε σχεση με τους CAMM (ουσιαστικα προκειται για τον ASRAAM με ερευνητη RF) και ΜΙCA VL .

      3. O Aγγλο-Ιταλικος CAMM-ER δεν μπαινει σε τετραδες quad-pack μεσα σε ενα κελι.

      4. Eχει αναλυθει 100 φορες μεχρι τωρα γιατι δεν θα εμπαιναν ΠΟΤΕ Scalp Naval σε μια Ελληνικη εκδοση της Μπελχαρα. Πολυ απλα ΔΕΝ υπαρχουν αρκετα κελια για Αντι-Αεροπορικους πυραυλους για την προστασια της φρεγατας και του στολου, ειναι τρελο να νομιζουν μερικοι πως η φρεγατα θα σπαταλησει κελι για εναν Scalp Naval, τη στιγμη που σε μια μονο εξοδο ενα αεροσκαφος Rafale μπορει να μεταφερει 3 Scalp. Δηλαδη τα 18 αεροσκαφη θα μπορουν να εκτοξευσουν συνολικα 18Χ3 = 54 scalp σε καθε εξοδο.

      5. Με αυτες τις τιμες που δινουν οι Γαλλοι, ξεχναμε εντελως τη Μπελχαρα. Και καλυτερα κατα τη γνωμη μου, καθως φρεγατα με μολις 16 κελια (χωρις quad-pack) και χωρις CIWS ειναι μονο για το ναυτικο των Γαλλων που εχουν αεροπλανοφορα με Rafale, αντιτορπιλικα ΑΑW Horizon, FREMM και πυρηνικα, ΔΕΝ ειναι για εμας.

      6. Η Μπελχαρα εχει διπλασιο κοστος σε σχεση με φρεγατες Αντι-Αεροπορικου πολεμου LCF, F-124, ενω εχει πενταπλασιο κοστος σε σχεση με την Iver Huitfeldt. Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα, υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες….

     4. @JASON
      Σύμφωνοι σε όλα
      Ο CAMM-ER για Ναυτικές Εφαρμογές ΔΕΝ έχει προχωρήσει ακόμα αφού οι Ιταλοί ακόμα το σκέφτονται
      Ο CAMM σε quad pack έχει δοκιμασθεί μονο στον MK41
      Οι αντιαεροπορικές φρεγάτες που αναφέρεις σήμερα θα πήγαιναν πάνω από 1 bill το πλοίο μονο.Οι τιμές που αναφέρονται είναι όταν μπήκαν τα πλοία σε υπηρεσία πριν 15+χρονια
      Οι IVH σήμερα θα κόστιζαν πολύ περισσότερα αλλα πάλι φθηνότερες θα ήταν apo [email protected]
      Εάν συγκρίνεις τις TYPE 31 το πλοίο για να κρατηθεί τόσο χαμηλά το κόστος είναι υποδεέστερο από τις IVH
      Σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει λύση με αρκετές βελτιώσεις

     5. @Jason @Γιώργος
      -«Η εμμονη στον ESSM ειναι επειδη αποτελει γνωστο συστημα που υπαρχει στα περισσοτερα ναυτικα της Δυσης αλλα και το δικο μας, και επειδη ως χωρα εχουμε βιομηχανικη συμμετοχη στην παραγωγη του πυραυλου. Αντιθετα, δεν εχουμε βιομηχανικη συμμετοχη στα υπολοιπα βληματα.»

      Η βιομηχανική συμμετοχή μας στο ξεπερασμένο από κάθε άποψη ESSM (blk1) είναι αστεία (κάτω από 7%). Η δε αναξιοπιστία των Αμερικάνων σε εξοπλιστικά ζητήματα γνωστή.

     6. @Jason
      -«6. Η Μπελχαρα εχει διπλασιο κοστος σε σχεση με φρεγατες Αντι-Αεροπορικου πολεμου LCF, F-124, ενω εχει πενταπλασιο κοστος σε σχεση με την Iver Huitfeldt. Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα, υπαρχουν και αλλου πορτοκαλιες….»

      Δεν ισχύει. Ανατρέξτε στις σχετικές συμβάσεις.

  2. Η άλλως τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμυδια, στο ναυτικό το ξέρουν, η πολιτική ηγεσία επίσης, αν κάνουν το λάθος να επιλέξουν αλλιώς και πολιτικά ορθώς θα τους ερθει μεγάλη κεραμυδα. Ίδωμεν.

  3. Στις Μπελαρα θα πρεπει στους Α70 να μπορουν να τοποθετηθουν και αστερ 30 ενω στους Α50 θα πρεπει να μπορουν να τοποθετηθουν camm er η καποιος αλλος α/α πυραυλος μεσης εμβελειας σε τετραδες..ετσι το πλοιο θα μπορει να φερει 24 αστερ30 και 32 α/α πυραυλους μεσης εμβελειας..δεν θα πρεπει να συμβιβαστουμε με τιποτα λιγοτερο..επισης το πλοιο θα πρεπει να διαθετει αμυνα εναντιον σμηνων drones και υποβρυχιων drones..

  4. Ασφαλως!! Μακαρι…Εδω που τα λεμε game changer σε τιμη ελαχιστα παραπανω μιας γερμανικης πολλαπλων ρολων δεν βρισκεις.

  1. Ακριβώς, παρόμοιους φόρτους φέρουν και τα LCF, F100, Iver Huitfeldt, εμείς παρόλο που για λόγους κόστους δε ψάχνουμε «καθαρόαιμο» πλοίο αεράμυνας περιοχής, φτάνουμε στον ανορθολογισμό να θεωρούμε επιλέξιμο πλοίο μόνο με α/α πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

   1. baroutis όταν λέτε μέσου βεληνεκούς υπενθυμίζω ότι οι Aster-30 οπλίζουν από τα 3χλμ και οι MICA, που προτείνω σαν CIWS, πάνε μέχρι 20χλμ, οπότε άμα έχεις έναν στόχο στα 10χλμ, κλειδωμένο στο ραντάρ, τι του ρίχνεις, MICA ή Aster? Με αυτό το παράδειγμα θέλω να δείξω ότι δεν υπάρχει λόγος για μέσου βεληνεκούς πυραύλους, ακόμη και οι πύραυλοι του RAM, που έχουν οι Super Vita μας εμπλέκουν μέχρι 10χλμ. Δε βρίσκω λόγο να υπάρχει στο πλοίο πύραυλος τύπου Aster 15 εφόσων οι αποστάσεις εμπλοκής υπερκαλύπτονται από τον Aster 30 και το CIWS Millennium.

    1. Ο λόγος για πύραυλο κατηγορίας Aster15/Essm/Mica είναι οικονομικός και επιχειρησιακός, οι μέσου βεληνεκούς πύραυλοι είναι φθηνότεροι από τους μεγάλου βεληνεκούς, σε συνθήκες μάχης τα πλοία επανεξοπλίζονται δύσκολα και η λογική υπαγορεύει να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερους πυραύλους προς χρήση, γι αυτό τα πλοία τέτοιων δυνατοτήτων έχουν συνδυασμό φόρτου μέσου (πιο φθηνοί – μεταφέρονται πιο πολλοί) και μεγάλου βεληνεκούς (πιο ακριβοί – καταλαμβάνουν ολόκληρο κελί στα Mk41/Sylver), και έτσι θα αντιμετωπίσουν όσο πιο αποδοτικά τις διάφορες απειλές κοντά και μακριά.

    2. Οι ASTER30/SM-2 εμπλέκουν στόχους σε μεγάλα ύψη κατά κύριο λόγο. Δεν αξίζει να εκτοξεύσεις ASTER30/SM2 για να αντιμετωπίσεις πυραύλους εναντίον πλοίων που έρχονται εναντίον σου, ούτε μπορείς να έχεις το απαραίτητο απόθεμα πυραύλων της κατηγορίας γι’ αυτές τις εμπλοκές, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των απειλών που θα αντιμετωπίσεις στο πεδίο της μάχης.

     Επίσης είναι λάθος να βασίζεις της άμυνα σου γι’ αυτές τις απειλές στα CIWS όπως το RAM, που χρησιμοποιούνται ως η τελευταία γραμμή άμυνας σε περίπτωση που κάποιοι πύραυλοι ξεφύγουν από τους ESSM/CAMM-ER.

     1. Gunner η λογική μου βασίζεται ότι εάν αποτύχει η αναχαίτιση του ESSM Block2 στα 50χλμ θα ρίξω ξανά άλλες δύο φορές πυραύλους αναχαίτισης ESSM, μία στα ~30χλμ και μία στα ~10χλμ και μετά θα αναλάβει και το πρόσθιο πυροβόλο σαν επιπλέον CIWS. Φαίνεται στο ραντάρ εάν αναχαιτίστηκε επιτυχώς ή συνεχίζει κατά πάνω σου. Πρέπει με βάση το σκεπτικό μου να έχεις έτοιμους προς εκτόξευση π.χ. 4 και όχι έναν ESSM που θα εκτοξεύσεις αρχικώς.

    3. @Γιώργος
     -«Πρέπει με βάση το σκεπτικό μου να έχεις έτοιμους προς εκτόξευση π.χ. 4 και όχι έναν ESSM που θα εκτοξεύσεις αρχικώς.»

     Το ορθόν: Δύο και μετά CWIS

   2. Οι φρεγάτες γενικών καθηκόντων δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι Γαλλικές FDI είναι εξοπλισμένες μόνο με ASTER 15 και όχι με ASTER 30, ακολουθώντας πλήρως την πεπατημένη.

   3. @ baroutis

    Ενταξει, OXI και για λογους κοστους.

    340 εκ. ευρω κοστιζει μια Αντι-Αεροπορικη φρεγατα Iver Huitfeldt των 6 χιλιαδων τονων, και φερει τα ιδια ηλεκτρονικα και φορτο πυραυλων οπως η Ολλανδικη LCF, και η Γερμανικη F-124.

    Η αποψη μου ειναι πως πρεπει να αγορασουμε το σχεδιο των Type-31 και να βαλουμε πανω εξοπλισμο αντιστοιχο των Iver Huitfeldt. Με 400 εκ. ευρω ειμαστε κομπλε.

    1. Η Type-31 θα ήταν μια καλή επιλογή για Φ/Γ Γενικών Καθηκόντων αν συνδυαζόταν από την άμεση απόκτηση 4 αναβαθμισμένων ή προς αναβάθμιση Τ-23. Θα έπρεπε βέβαια να αλλάξει το 45άρι εμπρός. Και για την Τ-31 το κόστος πάντως δε θα ήταν το αρχικώς διατυπωμένο. Δείτε αναρτήσεις στον βρετανικό Τύπο και στον ιστότοπο Save the RN.

 1. Για να μπουν στην νέα φρεγάτα aster 30 και ssm2 και ραντάρ οποίο θέλουμε τώρα μόνο δύο πολητες τα προσφέρουν αυτά….ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ….ΑΥΤΟΙΝ ΟΙ ΔΥΟ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥ….ΟΟΟΟ

 2. ….πρωτα, που καθυστερει σημαντικα λογω γραφειοκρατειας, οπως και τα μεγαλα εργα υποδομης, και μετα αγορα νεου υλικου. Εχουμε και λεμε:
  Αναβαθμιση 25 τορπιλλων με αγορα 36 νεων
  Αναβαθμιση φ16 μπλοκ 50
  Αναβαθμιση των ΜΕΚΟ
  Αναβαθμιση των Εξοσετ σε μπλοκ iiic
  Αναβαθμιση των S300

    1. @Ndgi
     Έτσι. Πολύ κατώτερο των αρχικών εκτιμήσεων (εξού και επεστράφησαν οι 2 δανεικές πυροβολαρχίες και δεν ασκήθηκε η προαίρεση). Βέβαια, λόγω της επένδυσης που έγινε θα έπρεπε για τα 6 συστήματα που υπηρετούν να γίνει αναβάθμιση/αντικατάσταση ραντρά με νέο τόξου κάλυψης 360 μοιρών και επιπροσθέτως με απόκτησης αντιβαλλιστικών βλημάτων PAC3 GEN3 που ουδέποτε αποκτήσαμε!

     1. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

      Προσωπικά θεωρώ προτιμότερο να ξεκινήσουν μελέτες για σταδιακή αντικατάσταση του συστήματος απο ένα σύγχρονο με τις ανάλογες επιδόσεις, παρά να ριχτούν περισσότερα χρήματα σε ένα σύστημα που δεν πείθει επειδή δεν πρόσφερε αυτά που είχε υποσχεθεί ο προμηθευτής που δεν το αξίζει να του έχουμε εμπιστοσύνη, αφού υπήρξε και προηγούμενη ανάλογη περίπτωση αστοχιών και ανεπάρκειας υλικού με τα ραντάρ TPQ37 για εντοπισμό πυροβολικού απο την ίδια εταιρία.

     2. @Ndgi
      Πονεμένη ιστορία αυτή με τα ραντάρ αντιπυροβολικού. Ευτυχώς που βρεθήκαμε με 3 Αρθούρους.

     3. Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

      Όντως ευτυχώς που πήραν τα σουηδικά Arthur, αλλά τα 100.000.000 που πλήρωσαν για τα άχρηστα αμερικάνικα τα έφαγε ο λύκος.

    1. @G-164g Ag-Cat
     ΑΝ και ποτέ δεν «χώνεψα» τους «Πατριώτες», υπάρχει περιθώριο με ανεκτό κόστος για αναβάθμιση ώστε και 10-15 έτη ακόμα να θεωρούνται ικανό μέσο αποτροπής (όχι το βέλτιστο ασφαλώς) και με την προϋπόθεση ότι θα επιχειρούν υπό πολυστρωματική αε/να και αναβαθμισμένο ΣΑΕ. Ως προς τα «Φάβοριτ» ασφαλώς και θα πρέπει να αναζητηθεί τρόπος αναβάθμισης σε επίπεδο κοντινό ή εφάμιλλο του 400.

    2. Κ γιατί όχι SAMP-T? Για αντικατάσταση των s-300?
     Αξίζει να αναβαθμιστούν όταν δεν είναι πλήρως διασυνδεμενοι με το υπόλοιπο σύστημα αεράμυνας κ έχεις μόνο 90βληματα κ αυτά όχι τα «καλά».
     Μήπως αφού μιλάνε ακόμα για BelharraHN με Aster30 κ τα πλοία θα μπορούσαν να πάρουν κ Aster30 block1 NT να πηγαίναμε στο SAMP-T?

 3. 🙂

  Μην ανησυχείτε, όλα καλά…
  -FOS Μιράζ είπαμε έκλεισε εδώ και καιρό, δεν είδα ακόμη Μιράζ φτιαγμένο
  -Τορπίλες λέει εδώ και καιρό ξεκόλλησαν, και ακόμη το συζητάνε
  -Έχει πάνω από μήνα που στο υψηλότερο επίπεδο (και νωρίτερα σε χαμηλότερο) είπαμε ότι συμφωνήσαμε για τα Ραφάλ. όσο είδατε σύμβαση και τιμή για Ραφάλ είδα και εγώ.
  -Το πρώτο Viper που φτιάχνεται εδώ, ελπίζω να πετάει και να δοκιμάζεται, αλλά με ανησυχεί η σιγή ιχθύος, κανονικά αν πετούσε έστω δοκιμαστικά είμαι σίγουρος θα ήταν πρωτοσέλιδο

  οπότε το να κάνουμε κάτι με τις φρεγάτες και να συμβασιοποιηθεί κτλ, μου φαίνεται ότι θα γίνει σε μερικά χρόνια. Ως τότε φαίνεται να χαλάμε τζαμπα φαιά ουσία, εδώ δεν έγιναν τα ευκολάκια.

  Στο προκείμενο τώρα.

  Νομίζω ότι δεν θέλει συζήτηση το αν είναι καλύτερος ο Aster από τον SM2, και το Sea Fire από τα άλλα. Αυτά νομίζω τα αποδέχονται όλοι. Το πρόβλημα των Γάλλων ήταν ότι όταν θα είχαν το project στο τσεπάκι τους και θα το συμφωνούσαν μουλωχτά πριν σηκωθεί σκόνη από τους άλλους επίδοξους, πήγε να μας πιάσει τον κ..λο και να μας τις πουλήσει για χρυσές, ή επέτρεψε τους διάφορους να διαρρέουν τιμές που υποδείκνυαν ότι θα έχει το κύτος επίστρωση από χρυσό.

  Τραγικό λάθος γιατί δόθηκε λαβή για συζητήσεις, έτσι προέυψε καθυστέρηση, μπήκαν και άλλοι σφήνα, άρχισαν να προσφέρουν είτε καλύτερες τιμές είτε άλλα ανταλλάγματ τύπου ναυπηγεία κτλ, και τώρα οι Γάλλοι ακόμη και να πουν μια λογική τιμή στα 700, έχουν σχεδόν χάσει το παιχνίδι. Αν λέγανε την ίδια τιμή από την πρώτη μέρα πριν ένα χρόνο σχεδόν, τώρα ήδη η πρώτη θα ναυπηγούνταν. Τστστσ, τραγικό. Τώρα πρέπει να κάνουν ρελάνς:
  -και στην τιμή
  -και στα ναυπηγεία
  -και σε ενδιάμεσες λύσεις
  -και σε ένα σωρό άλλα πράγματα

  Project 2 δις το έχασαν από γκάφα

 4. Διαφωνώ ΡΙΖΙΚΟΤΑΤΑ.
  Προτεινεται να δοθουν πανω απο 3 δισ. για 2 Μπελχαρες.
  Μια και μονη Μπελχαρα κοστιζει περισσοτερο απ οσο ολοι μαζι οι Patriot της χωρας!
  Μια πλωτη πλατφορμα κ/β Aster-30 εχει πολυ χαμηλοτερη πιθανοτητα επιβιωσης απο οτι πχ μια χερσαια μοιρα SAMP-T. Κανενα πλοιο επιφανειας δεν αντεχει σε μαζικη αεροπορικη επιθεση κορεσμου, οσο καλη ΑΑ αμυνα και αν εχει. Τα ιστορικα παραδειγματα απειρα, απο το Midway μεχρι τα Φώλκλαντς.

  Μια Μπελχαρα αρμενίζει αμέριμνη νοτίως της Μεγίστης, οταν ξαφνικα εμφανιζονται βορειως της Ατταλειας 20 τούρκικα F-16, και εκοξευουν σχεδον ταυτοχρονως απο εναν AGM-84 SLAM, απο αποσταση ασφαλειας 200 km, ιπτάμενα βαθια μεσα στην τουρκικη ενδοχωρα. (το βλημα μπορει να προσβαλλει πλοια, αν και δεν εχει δυνατοτητα sea skimming).
  Εσεις τι λετε, θα επιβιωσει η Μπελχαρα απο μια τετοια επιθεση κορεσμου; Απαντηση: ΟΧΙ, δεν θα επιβιωσει.

  Τι θελετε κυριοι ; Αεροναυτικη κυριαρχια στην Ανατολικη Μεσογειο;
  Παρτε αλλα 18 Rafale ωστε να εχετε ενα στολο ορθολογικου μεγεθους 36 Α/Φ, και αλλα 2 υποβρυχια 214. Συνολικο κοστος 3.3 δισ.

  Θελετε τον πιο φθηνο τροπο να κλεισετε την Ανατολικη Μεσογειο με anti-access/ area denial?

  Μια μοιρα SAMP-T και μια επακτια συστοιχια ΜΜ40 Exocet Block 3 στη Ροδο, και μια απο τα ιδια στην Πάφο. Απλα πραγματα…..

  1. Σύμφωνος σε επιπλέον RAFALE και 214!
   Τους SAMPT τους ζήτησε και ο Σουλτάνος για να μην ξεχνιόμαστε
   Εμείς έχουμε 5 πυροβολαρχίες PATRIOT και ? 1 S-300
   που θέλουν FOS και εκσυχρονισμό
   Δεν μας παίρνει να εισάγουμε και SAMPT
   Το σύστημα είναι μια χαρά για τους Κυπριους

  2. Δε νομίζω να σταλεί μόνη της μια Bel και δε γράφει μόνο για την ΗΝ άλλα και για την τελευταία προσφορά των γάλλων που ήταν 16 Aster μαζί με fos. Ευνοητο (εύχομαι δηλ.) περισσότερων Bel θα πέσει και κάπως η τιμή και θα πας για ένα συνολικό πακέτο fos.

    1. Αυτο που χρειαζεται, δε καταλαβαινω το δεδικασμενο στο σκεπτικο σου. Μια υποθεση ειναι με αρνητικη εξελιξη αλλο τοσο θα μπορουσε να ειπωθει και κατι με θετικη εξελιξη.

  3. NF με όλο το σεβασμό αποκλείεται να βρεθούν ξαφνικά στα ραντάρ της FTI 20 ή και 40 θα πω εγώ μαχητικά γιατί από πάνω της θα πετάει ένα εναέριο ραντάρ που θα κατευθύνει F-16 & Rafale προς αναχαίτιση πριν οι εχθρικοί στόχοι προλάβουν να φτάσουν στα 100χλμκ τη φρεγάτα ας πούμε στα 150χλμ. Ό,τι περάσει από τα μαχητικά, 2, 4, 8 (???) μαχητικά θα εξοντωθούν αφού στοχοποιηθούν από Aster-30 με ραντάρ σε fox 3 κατάσταση με πυραύλους που θα τους έρχονται με τεσσσεράμισι μαχ… Εάν καταφέρει και απεμπλακεί κάποιο π.χ. 3 ας πούμε ξανά Aster-30, πιο κοντά τώρα, στα 75χλμ με μεγαλύτερες δυνατότητες ελιγμών και με το 127ρι μπροστά το CIWS να ρίχνει τα θραυσματικά του με πυροσωλήνα προσέγγισης……………….. Επίσης η συστοιχία Exocet ή SAMP-T ούτε ελιγμούς μπορεί να κάνει, ούτε αντίμετρα να ρίξει ούτε και είναι προφανώς τόσο ευέλικτη στη μεταφορά τους όπως είναι ένα πλοίο, όλα σε ένα νοικοκυρεμένα, βαλλιστικό, αντιαεροπορικό, ναυμαχία κάνει, υποβρύχια βρίσκει αυτόνομα και τορπιλίζει, μέχρι και καφέ κάνει!!!!!

   1. Βλέπεις την αντίφαση που πέφτεις?

    Ζητάς πλοίο με ικανότητες AAW αλλα για την επιβίωση του βασίζεσαι στη αεροπορική κάλυψη με ERIEYE και F16/RAFALE!!

    Σου γραφει πως μπορούν να εκτοξεύσουν anti ship όπλα εκτος βεληνεκούς των ASTER
    Και μάλιστα σε ποσότητες μεγαλύτερες των 16-24 ? ASTER που θα φέρει

    1. @CK

     Eλα ντε! Ειδες σε τι κωμικες αντιφασεις πεφτουν οι Μπελχαρίτες; Θελουν τις πανακριβες Μπελχαρες για να μην εξαρτωνται λεει απο την Αεροπορία, αλλα οταν τα βρισκουν μπαστούνια τι κανουν;
     Φωναζουν την……..Αεροπορία!

  4. Θα βάλεις αντιεροπορικα μεγάλου βεληνεκούς και εξοσετ στην Ρόδο εσύ να τους χτυπάνε οι Τούρκοι με οβιδες πυροβολικού… Σταματήστε να κάνετε τους στρατηγούς…

   1. @Hfot

    Η δυνατοτητα καλυψης/αποκρυψης/παραλλαγης / διασπορας στην ξηρα καθιστα δυσκολη την προσβολη τους. Και η Ροδος δεν ειναι τοσο κοντα στις τουρκικες ακτες, δες το χαρτη.

    1. Δεν χρειάζεται να δω χάρτη, τον ξέρω απέξω, στην Ρόδο υπηρέτησα. Αυτα που λέτε είναι τόσο αστεία όσο και οι φωτογραφίες που δείχνουν την εμβέλεια Τουρκικών S400 οι οποίοι είναι τοποθετημενοι στα παράλια της Μικράς Ασίας.

     1. Τι ειναι πιο δυσκολο, να πληξει ο εχθρος μια μοναδα πυραυλων κρυμμενη σε ενα δασος, με τα επιμερους αυτοκινουμενα στοιχεια της διεσπαρμενα σε αποστασεις εκατονταδων μετρων μεταξυ τους, ή μια Μπελχαρα που ξεχωριζει σαν τη μυγα μες στο γαλα στη θαλασσα, με ολα τα οπλοσυστηματα στριμωγμενα στον στενο χωρο ενος πλοιου;
      Φιλε μου εχουμε ΑΒΥΘΙΣΤΕΣ ΜΠΕΛΧΑΡΕΣ. Λεγονται «νησια».

      Γιατι νομιζεις οτι χαλανε τον κοσμο με την αποστρατιωτικοποιηση των νησιων οι Τουρκοι; Τις τους ενοχλει, μερικες χιλιαδες στρατιωτες σε αυτα, ή η προοπτικη να μετατραπουν σε φυσαλιδες anti-access area denial, ή προωθημενες βασεις πυραυλικου πυροβολικου;

  5. Καλησπέρα, εάν τα F-16 έχουν ικανότητα αποκάλυψης 200χλμ + χωρίς κάποιο CN-235ASW/MP ή κάποιο E-7T AEW να αποκαλύψει την φρεγάτα τότε ναι ούτε A.Burke ή Τico με 122 κελιά δεν γλιτώνει όμως το Ε-7 ή όποιο άλλο αεροσκάφος θα έχει αποκαλυφθεί πιθανόν νωρίτερα από το πλοίο δίνοντας χρόνο στην ομάδα του πλοίου αλλά και στην αεροπορία να εφαρμόσει ανάλογη τακτική.
   Μόνο του κανένα πλοίο δεν επιβιώνει.
   Θεωρώ ότι χρειάζεται πολυστρωματική άμυνα (24 ASTER/SM-2, 32 ESSM B2/CAMM-ER/MICA NG,2 CIWS)
   Στα 80-120 χλμ. μαχητικό αεροσκάφος δύσκολα καταρρίπτεται όμως βαλλιστικά βλήματα σίγουρα χωρίς ικανότητα ελιγμών όπως και αεροσκάφη AEW,ASW,TANKER ,A400,C-130 είναι σαφώς ευκολότερα.
   Διακλαδικότητα είναι το κλειδί – σκεφτείτε ένα πολύ καλό δίκτυο ΣΑΕ με σύγχρονους αισθητήρες μεγάλης εμβέλειας σε συνεργασία με AEW, ASW/MP, Φρεγάτες σύγχρονες, ΑΑ συστοιχίες μεγάλου βεληνεκούς και αεροσκάφη αεράμυνας διασυνδεμένα πόσο ευκολότερα θα ήταν η αντιμετώπιση (εάν τολμούσε) όποιας κρίσης.
   Με τόσα ποσά που έχουμε δαπανήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς εθνικό σχεδιασμό θα μπορούσαμε να το έχουμε πετύχει αλλά και αποσβέσει εν μέρη αφού τα κόστη λειτουργίας πιθανόν να ήταν χαμηλότερα.

  6. Σιγά αδερφέ ωραίο το παράδειγμα αλλά αυτό που λες δεν παίζει.
   Να σου πω γιατί;;
   Γιατί αν με το καλό έρθουν οι BelharraHN με τα 32 κελιά με 32 Aster30 πανω
   την RAM Block 2 με 21 βλήματα RIM 116 k το STRALES στο OTO-76 όπως δηλαδή την έχουμε ζητήσει θα μπορεί να τα βγάλει περα κ αυτό γιατί η BelharraHN που λες δεν θα είναι μόνη της στην Μέγιστη.
   Θα είναι σε ομάδα κρούσης κ μια ομάδα κρούσης θα έχει το λιγότερο μια μίξη απο 120 βλήματα μεγάλου, μέσου,κ μικρού βεληνεκούς + τα CIWS.
   Κ να είσαι σίγουρος ότι πλοίο με το radar της BelharraHN δεν θα πιαστεί στον ύπνο εύκολα, γιατί όταν θα βγαίνει σε εκείνα τα νερά θα πετάνε ταυτόχρονα κ τα EMB-145 AEW&C δίνοντας κ αυτά εικόνα.
   Όσο για την τοποθέτηση exocet MM40 Block 3 C k SAMP-T σε Ρόδο κ Πάφο που το βάζεις σαν λύση θα ήθελα να σου θυμίσω ότι,ότι υπάρχει στην Κύπρο μπορεί να χτυπηθεί από πυροβολικό από τα κατεχόμενα,οπότε δεν νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να στοχοποιήσουν οι Τούρκοι τις συστοιχίες Ειδικά τώρα που έχουν UAV’S k UCAV’S στα κατεχόμενα
   Κ μια από τα ίδια παίζει κ για την Ρόδο.
   Οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει τόσο σύστηματα πυροβολικού τύπου ΠΕΠ όσο κ βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να μας χτυπήσουν παντού.
   Κ έχουν κ πάρα πολλά UAV’S k UCAV’S για να κάνουν ζημιά.
   Αν αναπτύξεις SAMP-T κ exocet MM40 Block 3 Cστην Ρόδο θα πρέπει να αναπτύξεις πολυστρωματικη αντιαεροπορικη άμυνα στο νησί για την προστασία τους κάτι αδύνατο με τα οικονομικά μας.

  7. ….Κανένα πλοῖο ἐπιφάνειας δὲν ἀντέχει σὲ μαζικὴ ἀεροπορικὴ ἐπίθεση κορεσμοῦ, ὅσο καλὴ ΑΑ ἄμυνα καὶ ἂν ἔχει…..

   Πολὺ σωστὸ αὐτὸ προτείνω στὸ παρὸν site νὰ τὸ λαβὴ σοβαρῶς ὑπ’ ὄψη καὶ νὰ γίνη κάποιο ἄρθρο!
   φανταστεῖτε βροχή πυραύλων κ.τ.λ χρειαζόμαστε συστήματα ἀντιμετωπίσεως

 5. Οι Γάλλοι θα πάρουν περπατώντας τον διαγωνισμό αν α) προσφέρουν σαν (πάλαι ποτέ) ΑΩ τα Mirage 2000-5F β) πάρουν πάνω τους το κόστος πιστοποίησης και προσφέρουν την Bell και με CAMM – ER (quad packed)… Και μετά ο ίδιος οπλισμός θα μπει και στις ευρωκορβέτες…

  1. Οι Γάλλοι δε θα μας προσφέρουν ποτέ CAMM ή CAMM-ER γιατί δεν τους χρησιμοποιούν και δεν πρόκειται να τους βάλουν στα πλοία τους. Οι μεν CAMM φτιάχτηκαν μετά από απαίτηση των Βρετανών για ομοιογένεια με το ότι χρησιμοποιούσαν ήδη (ASRAAM) και για αυτό οι Βρετανοί τον πιστοποίησαν στον mk41.

   Επίσης ο CAMM-ER εξελίσεται μετά από απαίτηση των Ιταλών και οι Γάλλοι δεν έχουν καμία συμμετοχή στην ανάπτυξη του.

   Μην ξεχνάμε πως η MBDA δεν είναι αμιγώς Γαλλική εταιρεία, για αυτό ενώ έχει MICA έχει και ASRAAM και ενώ έχει Exocet έχει και ΟΤΟΜΑΤ και Marte.

 6. Και κατι ακομα. Λενε ολοι «πρωτα το Ναυτικο».
  Γελαω με κατι τετοια. Οταν πηγε ο Πορθητης και κατσικωθηκε εξω αλο την Παφο, η Κυπρος μπορουσε ευκολα να τον βυθισει με τους επακτιους Exocet που διαθετει. Γιατι δεν το εκανε; Διοτι φοβηθηκε οτι οι Τουρκοι θα απαντουσαν με επιθεση του Σωματος Στρατου που εχουν στο νησί κατα των ελευθέρων περιοχων. Κυριοι, η τουρκικη απειλη ειναι αξιοπιστη, επειδη οι απεναντι φαινονται πολυ πιο προθυμοι και ικανοι να κλιμακωσουν μεχρι τελους, σε πληρη πολεμο.
  Αν αποτυχουν στο Αιγαιο, θα προσπαθησουν να ρεφάρουν σε χερσαιο επιπεδο αλλου.
  Οποιος νομιζει οτι θα ναυμαχησει στα ανοικτα της Ροδου αλλα δε θα χρειαστει να αμυνθει στον Εβρο ή στη Λευκωσια, ειναι εκτος πραγματικοτητας.

 7. Υπάρχει ελπίδα να παμε για Μπελχ@ρρα η τέλος οριστικά κυριε Νικήτα; βγηκανε διάφορα δημοσιεύματα που λενε οτι έκλεισε το deal με τους αμερικανους.
  Ευχαριστώ πραγματικά για τον κόπο που κάνετε κ παρουσιάζεται αντικειμενικά τι είναι καλύτερο για την πατρίδα με μοναδικο κριτήριο το πως θα δυναμώσουμε στο πεδίο μάχης.

 8. Καλές και χρυσές οι Belharra , πόσο ορθολογικό είναι όμως, να έχεις ένα πλοίο με φόρτο 24 Aster-30 και χωρίς καθόλου φόρτο πυραύλων μικρού/μέσου βεληνεκούς;
  Δηλαδή αν εμφανιστεί ξαφνικά ένα χαμηλά ιπτάμενο εχθρικό drone στα 10χλμ, η Belharra θα εκτοξεύσει έναν Aster-30;
  Όλα τα πλοία α/α άμυνας (ή με έμφαση στην α/α άμυνα) έχουν συνδυασμό φόρτου πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.

  1. Γι αυτό σε τέτοιες αποστολές ..επιχειρησιακές δεν στέλνεις ποτέ μόνο του ένα πλοίο…αν είχε όμως συνοδεία και μια εκσυγχρονισμένη meko με essm 2 ??
   Αυτό είναι το game changer το ολοκληρωμένο;) ένα πλοίο μόνο του απλά επίδειξη σημαίας

   1. Και αν οι επιχειρησιακές συνθήκες εξελιχθούν έτσι ώστε το πλοίο μείνει τελικά μόνο;
    Και αν η επίδειξη σημαίας εξελιχθεί σε επιχειρησιακή αποστολή;

    Καλύτερη λύση είναι το μελλοντικό μας πλοίο (εφόσον θέλουμε να έχει αυξημένες α/α ικανότητες) να έχει μικτό φόρτο α/α πυραύλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, παρά να στέλνουμε 2 πλοία σε αποστολή που μπορεί να κάνει 1.

    1. Δεν νομίζω ποτέ κανένας να έστειλε σε πολεμική αποστολή η σε επικίνδυνο περιβάλλον ένα πλοίο μόνο του.
     Ίσως μόνο οι αμερικανοί για επίδειξη σημαίας στα στενά της Ταϊβάν η σε διάπλου των νησιων-ατολων spartlie…αλλα και γιατί είναι αμερικανοί.
     Μετά δε θα υπήρχαν σκάφη συνοδειας αντιτορπιλικό φρεγάτες υποβρυχια κλπ κλπ σε ένα αεροπλανοφόρο.
     Αφού συμφωνούμε όλοι ότι το αεροπλανοφόρο είναι το ισχυρότερο πλοίο που έχει κατασκευαστεί με τις ιπτάμενες πτέρυγες …να κάνει κρούση πόλεμο επιφάνειας ανθυποβρυχιακο κλπ κλπ κλπ θα μπορούσαν οι αμερικανοί οι γάλλοι οι κινέζοι κλπ νε βάση το σκεπτικό σας να φτιάχνουν μόνο αεροπλανοφόρα και να τα στέλνουν μόνα τους να πολεμούν. Με το ίδιο σκεπτικό να αφήσουμε τις φρεγάτες και να πάρουμε άλλη μια μοίρα ραφαλ…τωρα πως θα δηλώνουμε 24 ώρες παρουσία σε μια θαλασσια περιοχή πετώντας από πάνω για μέρες και με τι κόστος ο Θεός ξερει Χαχχαχα
     Όλα χρειάζονται και μακάρι να υπήρχαν τα λεφτά να πάρουμε με 2 δις καινούργια πλοία με μεσσαιους και μεγάλους πυραύλους αλλα εφόσον με 400 εκατομμύρια κάνεις τούμπανα τις μέκο ας πάρεις αυτό που δεν έχεις ούτε εσύ ούτε ο απέναντι…

  2. Κάποιοι μάλλον νομίζετε ότι τα UCAV’S κ τα UAV’S των Τούρκων είναι drone σαν αυτά που αγοράζουν οι φωτογράφοι για να κάνουν γάμους.
   Οι BelharraHN θα έχουν 32 κελιά για Aster30 κ ταυτόχρονα θα έχουν κ 1 RAM Block 2 με 21 βλήματα RIM 116 k STRALES στο OTO-76.
   Aster30 που κοστίζουν 3,5 εκατ έκαστος κ μπορούν να χτυπήσουν στόχο από τα 3km -120km.
   Το Τουρκικό drone όπως το λές κ λογικά εννοείς UCAV οπλισμένο κοστίζει 6-6,5 έκατ κ αποτελεί κίνδυνο για το πλοίο εσύ τι λες αξίζει να ξοδέψεις έναν Aster30;

   1. @Eman202
    Εφόσον ο πύραυλος Aster 30 είναι φθηνότερος, σχεδόν μισή τιμή, από το Τουρκικό UCAV π.χ. Bayraktar με cruise αντιπλοικούς SOM και ο στόχος είναι στα 100χλμ, ναι, σαφώς και στέλνεις έναν πύραυλο, εφόσων πλέον ο Aster έχει ενεργό ραντάρ δε χρειάζονται δύο, με σιγουριά κατάρριψης καθώς δεν είναι μαχητικό για να κάνει βίαιους ελιγμούς απεμπλοκής και ούτε έχει αυτή την ικανότητα το Akinci.

 9. «όποιο πλοίο και εάν τελικώς αποκτήσει το ΠΝ πρέπει να αποτελεί μια ισορροπημένη επιλογή που εκτός της αεράμυνας περιοχής θα εξασφαλίζει πλήρη κάλυψη αναγκών και απαιτήσεων των κλασικών ναυτικών επιχειρήσεων (ανθυποβρυχιακός πόλεμος και πόλεμος επιφανείας).» ο επιλογος του αρθρου ειναι ακριβως οτι λεμε και συμφωνουμε οι περισσοτεροι συνσχολιαστες ο φιλος agnostosependytis εδωσε ακριβως το στιγμα της καταστασης οι γαλλοι της naval πονταροντας στην επιρροη μανωλακη κοστολογησαν τον κουκο αηδονι και φτασαμε να θεωρειται φαβορι η επιλογη mmsc που σε μια 10ετια κινδυνευει να ειναι τεχνολογικα παρωχημενη σαν σκαρι και συστηματα και στο κατω κατω αν θελεις ενδιαμεση λυση ΑΒ η TICO την συνδυαζεις με την παραχωρηση σουδας, ευχομαι κι ελπιζω το ναυτικο να κανει την καλυτερη επιλογη για το μελλον βασικα γιατι αν χασουμε τη θαλασσια κυριαρχια τελειωσαμε σαν κρατος-εθνος.

  1. Εδώ θα διαφωνήσω για τα MMSC!
   Σε μια δεκαετία απηρχαιωμένο γιατί?

   Το TRS-4D Fixed Panel AESA GaN είναι ίδιας τεχνολογίας με το Sea fire και δοκιμασμένο
   Το CMS COMBAT 21 βασίζεται στο AEGIS που θα είναι σε υπηρεσία με το αμερικανικο ναυτικό για τις επερχόμενες δεκαετίες
   Τα ίδια και με το προωστικό: Οι αεριοστρόβιλοι R-R MT 30 είναι αρκετά πετυχημένοι

   Μην ξεχνάμε πως το TRS-4D έχει επιλεγει για τις γερμανικές F-125 ενώ οι αμερικανοι θα έχουν σε υπηρεσία 30+ LCS για αρκετά χρονια με ότι αυτό συνεπάγεται σε υποστήριξη εκσυχρονισμούς και Life cycle cost

   Τα πλοία μπορεί να φέρουν και NSM
   Οι ESSM BII σε καμια περίπτωση δεν θα είναι απηρχαιωμένοι σε δέκα χρονια!!

   1. Το TRS-4D είναι ανεπαρκές, ειδικά αν το ΠΝ ζητήσει SM-2 δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τον φάκελο τους εφόσον έναντι μαχητικών έχει εμβέλεια αποκάλυψης 110χλμ.

     1. welcome to the MMSC CLub!!
      ’λλη μια πολιτική απόφαση είπαμε
      Το MMSC είχε προσφερθεί στο Israel με SPY1F (V)

     2. Ναι ck δεν τα λες ολα ομως. Ποσα θα πληρωνε το Ισραηλ για mmsc με spy και ΟΛΟ το σωστο πακετο οπλων;

     3. @Ασβος Έτσι θα σε αφήσω??

      ΠΤΉΣΗ ΚΑΙ ΔΙ’AΣΤΗΜΑ ΤΕΎΧΟΣ 400
      ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ 2019 ΣΕΛΊΔΑ 96
      DSCA 2008 Sale to Israel 4 LCS-1 @ 1.9 Billion $ !!
      spy-1f-CMS-21 -MK99-Link16 -2 8plous MK41

      Οι Ισραηλινοί ζήτησαν να τοποθετηθούν δικά τους όπλα συστήματα (BARAK-GABRIEL MF STAR,…)και το κόστος πήγε στα ύψη οποτε δεν προχώρησε

     4. Ωπα 1.9 τα 4, ΕΞΤΡΑ απο την ετησια βοηθεια προς το Γισραελ;
      Προφανως και το 1.9 αναφερεται σε κοστος ναυπηγησης οπως πχ εγινε με τις SA’AR 6 που τις πληρωσαν οι Γερμανοι

     5. @Asvos
      Μιλάμε για τιμές 08
      Για αυτό δεν το έδωσα
      Το απλό LCS οι αμερικανοι σήμερα πρέπει να το αγοράζουν 600-700MIL
      οποτε τα 4 MMSC στα 2BILL που έγραφε ο ΈΝΙΚΟΣ >?δεν μου στέκεται

   2. .. Και μια τρελη ιδεα! Ειναι εφικτο απο αποψη κοστους, τεχνογνωσιας και υποδομης, να τοποθετηθουν απο ενας s300 σε 2 απο τα4 zubre που πιθανον σαπιζουν ανεκμεταλευτα;.Χωρους εχουν μεσα στο κοιτος τους, ταχυτητες αναπτυσουν για να συνοδευουν τις φρεγαρες και ειναι μια προκληση για το τεχνολογικο δυναμικο της χωρας..

    1. αφου εχουν φτιαξει arleigh burke,Ticonderoga, απειρα αεροπλανοφορα και πυρινικα υποβρυχια,δεν καταλαβαινω τη λογικη οτι δε ξερουν απο φρεγατες.Απλα οταν πειραματιζεσαι μια στο τοσο θα βγει και ενα κακο προιον. οπως οι mmcs.

     1. Ε όχι και μια στο τόσο…!
      Για δες και τα LCS, Zumvald, Ford (CVN-78) και Seawulf !
      Η τελευταία πραγματικά επιτυχημένη κλάση -οικονομικά και επιχειρησιακά- που βγάλαν ήταν πριν 30 χρόνια με τα Βurke.

      Έχει γίνει σαφές στο κατεστημένο της DC (που τρέφεται απο αμυντικά προγράμματα και έχει εκτεθεί) οτι το USN εχει σοβαρό πρόβλημα διαμόρφωσης απαιτήσεων, σχεδιασμού και διαχείρισης μεγάλων σκαφών/προγραμμάτων.

      Έχουν πετάξει τόσα τρισεκατομμύρια χωρίς σοβαρά αποτελέσματα τα τελευταία 30 χρόνια, που αισθάνονται ακόμα και οι οικονομικά ευεργετημένοι , ντροπή.

   3. CK συμφωνώ απόλυτα για την ανάγκη ύπαρξης σταθερών AESA GaN παντού! Στην τελική δε με απασχολεί άμα θα είναι το TRS-4D ή το SeaFire 500, η τεχνολογία που φέρουν με ενδιαφέρει.

 10. Δυστυχώς όλα δείχνουν πως πάμε για MMSC με πολιτκή απόφαση ως συνήθως!

  Οι Γάλλοι πάντως αρνούνταν να τοποθετήσουν MK41 στις [email protected]
  Τοποθέτηση MK41 και ολοκλήρωση του ESSM στο CMS/SEAFIRE σήμαινε πως θα μπορούσαν να μπούν αμερικανικα όπλα σε γαλλικό πλοίο!

  Είναι εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό η ίδια πλατφόρμα να έχει και ASTER και ESSM
  και για αυτό κανένα ναυτικό δεν χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και αμερικανικα και γαλλικά όπλα

  1. Νομιζω ο κ νικητας εννοει τον συνδυασμο αυτων δηλαδη essm στις μεκο+ ενδιαμεσες λυσεις αντικαταστατες των S και aster30 στις μπελαρα, τωρα στο ciws το ναυτικο ΑΠΑΙΤΕΙ το ram παντου δεν το συζηταει καν

   1. Όπως έγραψα κανένα ναυτικό δεν μπορεί να υποστήρξη και γαλλικά και αμερικανικα όπλα ταυτόχρονα
    Και όπως φαίνεται οι [email protected] τελειωσαν
    Εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν οι Γάλλοι και τα rafale και τις [email protected] από πολιτκής άποψης

    1. Γιατί το θεωρείς δύσκολο να πάρουμε και Rafale και FDI; Γιατί οι Αμερικάνοι λίγα έχουν πάρει ως τώρα; P-3, αναβάθμιση F-16, θα πάρουν και την αναβάθμιση των MEKO, τουλάχιστον 2 δις ως τώρα και λογικά έχει σειρά τα F-35 ένα πρόγραμμα που σίγουρα θα φτάσει τα 5 δις, αδικημένους δεν τους λες, ενώ οι Γάλλοι μόνο τα 18 Rafale με μάλιστα μόλις τα 6 να είναι νέας κατασκευής.

     1. Δεν ξέρουμε τι ποσο και ποτε σκοπεύουν να ξοδέψουν για το εξοπλιστικό!
      Εάν αληθεύει η πληροφορία που έχει δημοσιευτεί στο φιλοκυβερνητικό site του ιστορικού περιοδικού περί 5 billion τότε τα κουκιά είναι πολύ πολύ μετρημένα:
      2 bil rafale
      1bill fos/weapons?
      2?bill MMSC?

      Τα RAFALE προέκυψαν όταν διαπιστώσανε πως οι [email protected] ήταν πολύ ακριβές και ερχόντουσαν πολύ αργά ΚΑΙ δεν θέλαν να δυσανασχετήσουν οι Γάλλοι

    1. Papajohn εγώ αν ήμουν στο πλοίο, σαν ρανταριστής και έβλεπα πυραύλους να μούρχονται, και από τις τέσσερις πλευρές του ορίζοντα, στα δέκα χλμ, θα προτιμούσα να έχω +10 πυραύλους για να εκτοξεύσω άμεσα. Από δύο πυραύλους να στείλω, γιατί δεν έχουν ενεργό ραντάρ να στείλω από έναν είμαι στους 8 και επειδή θα μου τους στείλουν σε δυάδες, σε salvo και ο επόμενος θα έχει εκτοξευτεί μετά από 5 δεύτερα είμαι στους 16 πυραύλους και θα έχω 11… Η λογική λέει αναβαθμίζεις σαν Ελλάδα/ΕΑΒ μαζί με την κατασκευάστρια Raytheon να υπάρχει κεφαλής ER-AESA-GaN ή βάζεις παραπάνω πυραύλους, κοινώς 21 ή απαιτείς δύο συστήματα RAM και όχι SeaRAM, έχεις 42 πυραυλάκια και είσαι άρχοντας.

 11. ωραίο άρθρο.ευχαριστούμε.
  έχουμε κάποιο νέο με την επιλογη του ΠΝ?
  ελπίζω ,μιας κ έκαναν 2 χρόνια να διαμορφώσουν την μπελάρα κόντα σε αυτό που ήθελαν,να μην πέσουν έτσι εύκολα στην επιλογή πλοίων που δεν τους κάνουν για το αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο..

 12. Καλά όλα αυτά, αλλά κανείς δεν βλέπω να συμμερίζεται το κόστος πλοίων με πυραύλους αεράμυνας περιοχής.

  Για παράδειγμα μόνο με το κόστος ενός πλοίου εξασφαλίσαμε 18 Rafale F3!
  Όλα καλά ειναι, αλλά γνώμη μου το ΠΝ έχει τεράστιες ανάγκες για ξεκινήσει από εκεί…

  1. Το πολεμικο ναυτικο θελει βασικα αναδιοργανωση και ξεσκαρτισμα στελεχων για να εχει νορμαλ απαιτησεις εντος οικονομικων δυνατοτητων και παντα σε συνεργασια (κυριως νομιζω) με την αεροπορια και κατα δευτερων με το ΣΞ.

 13. Φιλε ck για το ρανταρ μεταφερω γραφομενα του κ Νικητα «Το Sea Fire 500 είναι ευθέως ανώτερο των TRS-4D των MMSC ή του Saab Giraffe Radar των ΜΕΚΟ Α200.» στην προωση φρεγατα ΜΟΝΟ με αεριστροβιλους θελει τον προμηθεα συνοδεια σε αποστολη επιτηρησης και προστασιας ΑΟΖ, ο SM-2 Block IIIC αποδεσμευεται για λογους γεωπολιτικης ισορροπιας? Στον ηλεκτρονικο πολεμο τα αποδεσμευσημα συστηματα θα ειναι ιδιων δυνατοτητων παλι για λογους ισορροπιας? Θυμιζω οτι δεν ειμαστε ισραηλ, για τα θεματα επιβιωσιμοτητας πλευσης και future proof σχεδιασεις δεν συγκρινονται. Συμφωνουμε απολυτα οτι με πολιτικες αποφασεις επιχειρησιακα και οικονομικα δεν κανεις σωστες επιλογες και στο φιναλε οπως στρωνεις κοιμασαι

  1. Δεν αμφιβάλλω πως το SEA FIRE – στα χαρτιά – είναι πολύ ανώτερο του TRS4D
   Το σύστημα είναι καινούργιο αδοκίμαστο όπως και το υπόλοιπο πλοίο με ότι αυτό συνεπάγεται σε ρίσκο και κόστος επίλυσης προβλημάτων.Μην ξεχνάμε πως το Ελληνικό Ναυτικό ζητούσε τα πλοία να παραληφθούν πρώτα από το Γαλλικό ναυτικό ακριβώς για να μην αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις
   το TRS-4D τοποθετείται HDH στις LCS και στις γερμανικές F-125 —>Low risk/cost solution!

   TO mmsc έχει και Αεριοστροβίλους και diesel μηχανέςγια οικονομική πλεύση όπως και οι MEKO
   https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Freedom_(LCS-1)

  2. @Χρηστος στα ηλεκτρονικά, όπως ορθά αναφερθήκατε και πολλοί έχουμε την τάση να τα παραβλέπουμε γιατί να μη παραγγείλουμε π.χ. Ιταλικά αντίμετρα τορπίλης CANTO και να πάμε ως συνήθως στην Αμερικάνικη λύση Nixie για παρεμβολή, δολλώματα και hard kill?

 14. «Είναι αναγκαίο το ΠΝ να αποκτήσει συνδυασμό ραντάρ και βλημάτων ώστε να του επιτρέπουν πολλαπλές ταυτόχρονες εμπλοκές σε μεγάλες αποστάσεις προτού τα αεροσκάφη εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον των πλοίων του ΠΝ.»

  Σωστό, αλλά δείτε εμβέλειες τουρκικών αεροκτοξευόμενων
  SLAM ER πάνω από 250 χλμ
  SOM C2 πάνω από 200 χλμ

  ASTER 30 εμβέλεια 120 χλμ
  SM-2 εμβελέια 180 χλμ με μικρότερα g και κινητική ενέργεια, γύρω στα 150 η πραγματική.
  άρα αχρείαστα και τα 2 παραπάνω.

  Το μόνο που μας καλύπτει είναι το SM-2 Blk IV
  Με εμβέλειες μεταξύ 200-400 χλμ.

  1. Αυτό γραφει και ο NF παραπάνω και συμφωνώ
   Πως πλοίο δεν επιβιώνει sooner or later και πρέπει να στραφούμε σε ενίσχυση αεροπορίας και επιπλέον υποβρύχια!

   1. Συμφωνω μεχρι κεραιας. Τι να τις κανεις τις LCF, τα ΑΒ τις IVER με ΕΧΥ 6νμ; Εκτος αν σκοπευουμε να κρατησουμε τον Ρωσο μακρια απο τη Μεσογειο, τοτε αλλαζει.

 15. αν ισχυουν τα δημοσιευματα οτι στο αμεσο μελλον το micang vl θα μπορει να τοποθετηθει ανα τετραδα σε κανιστρο sylver a50 τοτε η φρεγατα fdi μπορει να εχει 16ή20 aster30 16ή32micang vl και 8 scalp +1 ram +1 strales.

 16. «Συνεπώς, η επιλογή ενός πλοίου γενικών καθηκόντων με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής αποτελεί μια ισορροπημένη επιλογή που αφενός καλύπτει το οικονομικό σκέλος και αφετέρου την επιχειρησιακή απαίτηση για αεράμυνα περιοχής. Είναι η χρυσή τομή. »

  Που τις θυμηθηκατε τις Adelaide ρε παιδια ?

 17. Ποσο θα μας κοστιζαν παραπανω αν στις 4 FDI στην θεση του 8απλου εκτοξευτη για τους scalpnaval τοποθετουσαμε εναν 8αρι mk41 με 32 essm;;;;Θα ειχαμε μια φρεγατα με κορυφαιο ρανταρSF500,16 aster30,32 essm,ram21,8 exocet,σοναρ τροπιδας και κορυφαια ανθυποβρυχιακη σουιτα,πυροβολο strales και ολα αυτα σε ενα τοναζ που βολευει αρκετα το Π.Ν.Θεωρω οτι ενας τετοιος συνδιασμος αξιζει τα λεφτα του!!!

   1. Αν οι Γαλλοι το «συζητουν» για τις gowind γιατι να μην τους το ζητησουμε και για τις FDI;;;δεν ξερω ποσο θα κοστισει αλλα θεωρω οτι οποιο πλοιο και αν επιλεγει τελικα απο το ΠΝ θα πρεπει να εχει και μεγαλου βεληνεκους πυραυλους(sm2 ή aster30) και μεσαιου που να μπαινουν 4 ανα κελι(essm,cammer,micang) και ram21 για α/α αμυνα και αυτη τη στιγμη μονο ο essm υπαρχει και τον ξερουμε και εχουμε συμμετοχη!Μια αποψη εκφραζω που μπορει να μην ειναι εφικτη αλλα θα ηθελα να πρωτοτυπησουμε!

  1. Το πρόβλημα δεν είναι να βγεί ο sylver A70 για να μπει ο MK41.
   Το θέμα κ εκείνο που ανεβάζει το κόστος στα ύψη είναι η ολοκλήρωση του MK41 κ των ESSM BLOCK 2 στο SF500,κ στο SETIS.
   Αν είναι να μπεις σε τέτοια διαδικασία γιατί να μην πληρώσεις την ολοκλήρωση των CAMM-er στον sylver A50, κ στο SETIS κ να τελειώνεις.

 18. https://www.onalert.gr/enoples-dynameis/yetha/o-alkiviadis-stefanis-egkainiase-ekthesi-zografikis-me-thema-toys-eyzones-pics/398265/
  Αν δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη με τις φρεγάτες και τον οπλισμό που θα φέρουν,ζητήστε από τον κ.Υφυπουργό να τις ζωγραφίσει.
  ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Ή ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ????

 19. Το τι πύραυλο θέλουμε εξαρτάται από τα αντίμετρα που θα αντιμετωπίσει, δηλ. το SPEWS-II, η έκδοση της ΒΑΕ του AN/ALQ-178(V)5.

  Έχει ισχύ 4kw, τεχνολογία DRFM στα 8bit με 800Mhz bandwidth και λειτουργεί στα 0,5-2Ghz, με ανάλυση μικρότερη των 8deg στα 2-20Ghz (Το SPECTRA έχει 1-1,5deg και λέγεται ότι βγάζει στοιχεία βολής παθητικά, μόνο του, χώρια που κάνει fussion με το IRST και το ραντάρ)

  Μπορεί να «διαβάσει» παθητικά monopulse, doppler και CW radar.

  Όταν λαμβάνει το σήμα το αναλύει, το κατηγοριοποιεί με βάση 10 προκαθορισμένες παραμέτρους και το αποθηκεύει στη βιβλιοθήκη. Μπορεί να «οδηγεί» το α/φος για την αποφυγή απειλών.

  Οι Τούρκοι το έχουν δοκιμάσει, στην ειδική βάση στο Ικόνιο και με πραγματικά ραντάρ και με εξομοιωτές απειλών MTSS της DRS.

  Στη βιβλιοθήκη του έχει (σίγουρα) τα Ρώσικα SA/6,8,11 BUK,15 TOR, 19 Tunguska, τα S300PMU και λογικά έβαλε και τα S400 (οι δοκιμές πριν κάτι μήνες στην Άγκυρα). Από τα δυτικά έβαλε σίγουρα τα Skyguard+sparrow και τα I-HAWK.

  Στη Τουρκία δώσαν πρόσβαση στο λογισμικό για τη δημιουργία βιβλιοθήκης (μπορεί να εισάγει καινούργιες απειλές) αλλά δεν έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα για να αλλάξει τις παραμέτρους κατηγοριοποίησης. Για αυτό θέλει άδεια από ΗΠΑ / ΒΑΕ.

  Λογικά στοιχεία από δυτικό AESA (πλατφόρμας – πυραύλου) δεν έχει πάρει ακόμα και σίγουρα όχι από Γαλλικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει κάποια αποτελεσματικότητα, αλλά ότι οι τεχνικές σήματος εξαπάτησης θα «πέφτουν» σε άγνωστα ECCM.

  Εν κατακλείδι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα που μάλλον «καπακώνει» ότι ραντάρ έχουμε σήμερα στη θάλασσα αλλά δεν παύει να είναι τεχνολογία των ΄90s που εφαρμόζεται σε ένα «αδύναμο» από πλευράς stealth α/φος (με εκτεθειμένο κινητήρα, πολλές γωνίες 90deg και μεταλλικά χείλη προσβολής) . Δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα σύγχρονα AESA και ειδικά τεχνικές δικτυοκεντρικού πολέμου δηλ. αν ένα Τούρκικο F16 το παρακολουθούν 2 συνεργαζόμενα «άγνωστα» AESA (π.χ. F16V – RAFALE) και αυτά δίνουν παραμέτρους στον
  π.χ. ESSM, τότε το μόνο που μπορεί να κάνει είναι noise jamming μέχρι να λιώσει και προσευχή.

 20. Παιδια λυπαμαι που σας ξενερωνω αλλα ολα οσα λετε ειναι καλα για εγκυκλοπαιδικες γνωσεις. Δεν θα παρουνε τιποτε, γιατι αλλωστε να παρουμε αφου δεν προκειται ποτε να χρησιμοποιηθουν. Τελος να εκφρασω και την ανησυχια μου για την αναβαθμιση των φ16, που ειναι βρε τα αεροσκαφη;;;;; Παπαλα πληρη καταρευση ολων των αμυντικων δυνατοτητων μας με οτι αυτο συνεπαγεται.

 21. Ένα σημείο που μιλάει επίσης υπέρ των ASTER είναι η προοπτική για ένα ενιαίο σύστημα και στην ξηρά στην θέση των Patriot που θα ευνοούσε και την εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών για τα αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας, αφού θα ήταν ίδια συστήματα, με ένα επιπλέον πλεονέκτημα υπέρ του ευρωπαϊκού συστήματος SAMP απέναντι του Patriot, εξαιτίας του εκτοξευτή που φέρει 8 πυραύλους Aster έτοιμους για χρήση έναντι των 4 ως μέγιστο αριθμό που φέρει το αμερικανικό σύστημα.

  1. Γενικά ο SAMPT θα έπρεπε να είναι στα άμεσα σχέδια της αεραμυνας έστω 3 πυροβολαρχίες και σταδιακή αντικατασταση των patriot ανά δεκαετία (ένα τυχαίο νουμερο) έτσι ώστε να μην υπάρξει το φαινομενο μιας μαζικής αγοράς, κοινώς να υπάρχει μια ροή αλλαγής οπλικών συστημάτων και αυτό αφορά Γενικά τις ένοπλες δυνάμεις σε οπλικά σύστημα.

   1. Το μέλλον είναι το ΜΕΑDS και οι πύραυλοι PAC-3 MSE μαζί με τον γνωστό μας ΙRIS-T. Ηδη διαθέτουμε σαν Ελλάδα μερικούς PAC-3. Μπορεί το μέλλον όμως να ανοίκει στο David’s Sling και τους PAAC-4. Όπως διώξαμε τα Hawk έτσι μπορεί να πρέπει να διώξουμε και τα Patriots. Εντωμεταξύ τα PAC-3 λέγεται ότι μπορούν να μεταφερθούν και από μαχητικά, πες με F-35 και Ρ-8 άρα και από AWACS!!! Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε στοιχεία στην αεράμυνά μας όπως το λέιζερ (φως δηλαδή σε πολλαπλές οπτικές ίνες, σαν του τηλεφώνου για όσους έχουν FTTH) Iron Beam σαν CIWS εδάφους με εμβέλεια γύρω στα 7χλμ!

     1. @CK
      Τουλάχιστον είναι Phase III αλλά δεν έχουν 3D ραντάρ όπως τα τουρκικά. Τα Hawk ίσως να μπορούσαν προσωρινά να πάρουν βλήματα AMRAAM.

   2. Π.Α

    Συμφωνούμε για σταδιακή αντικατάσταση του Patriot απο το ευρωπαϊκό SAMP που προσφέρει αρκετά περισσότερα απο το αμερικανικό σε επιδόσεις και σε αριθμό πυραύλων έτοιμους για χρήση ανά εκτοξευτή.

    Παράλληλα θα θεωρούσα χρήσιμο να μελετηθεί επίσης με σοβαρότητα η περίπτωση αναβάθμισης των S300 εάν τα έξοδα κοινούνται σε λογικά πλαίσια και αν ισχύει το ίδιο για την αναλογία κόστος – απόδοσης για το συγκεκριμένο σύστημα. Αφού η αναβάθμιση ρωσικού συστήματος δεν επιρεάζεται απο τον παράνομο Caatsa που επιβάλουν οι αμερικάνοι με το έτσι θέλω σε συμμαχικές χώρες.

    1. Είναι προτεραιότητα η αντικατάσταση των PATRIOT από τους SAMPT??
     Πάτε καλά?
     Τα PATRIOT πρέπει να εκσυχρονιστουν όπως κάνουν οι αμερικανοι και έχουν αλλα 20 χρονια ζωής μπροστά τους!
     Που έχει δοκιμαστεί στη μάχη το SAMPT η οι ASTER? Πουθενά!
     Οι S300 αμφιβάλλω εάν λειτουργούν έτσι όπως έχουν εγκαταλειφθεί
     Πρέπει να φύγουν και να αποκτηθούν επιπλέον PATRIOT να καλυφθεί η Σούδα αφού και οι Αμερικανοι δηλώνουν πως θα αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους στο νησί!!

     1. Σήμερα μπορεί να μην είναι, αλλά είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια θα είναι, και με τον ρυθμό που προχωράνε τα πράγματα στην Ελλάδα θα έλεγα ότι έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εχθές -για να μην πω προχθες οι μελέτες για νέο σύστημα- αλλιώς θα επαναληφθούν τα ίδια που έχουμε και σήμερα στο ναυτικό που είναι μόνο μια απο πολλές περιπτώσεις στην οποία μας έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις επειδή μας αρέσει να πιστεύουμε σε αμερικάνικα παραμύθια.

      Η σκέψη για αγορά επιπλέον Patriot ισοδυναμεί με προδοσία και θα έπρεπε να διώκεται ποινικά όπως μερικές άλλες υποθέσεις.

      Οπότε το ερώτημα για την ψυχολογική κατάσταση θα πρέπει να το θέσεις σε άλλους αλλά σίγουρα όχι σε εμένα η εκείνους που εκφράζουν ανάλογη άποψη υπέρ του ευρωπαϊκού η γενικά ενός σύγχρονου συστήματος ως αντικατάσταση.

      Όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα ελαττωματικά σημεία του Patriot ξέρουν ότι θα ήταν τρελό και εντελώς άστοχο να επενδυθούν επιπλέον χρήματα στο σύστημα.

     2. @Ndgi
      Προδοσία??
      Δεν είδα κανέναν ελβετό να περνάει από δικαστήριο για προδοσία γιατί σκέφτονται να αγοράσουν PATRIOT!!

      https://www.defensenews.com/global/europe/2020/09/30/switzerland-approved-for-potential-f-35-f-18-patriot-buys-worth-billions/

      Το σύστημα έχει τα μειονεκτήματα του αλλα είναι γνωστά και εκσυχρονίζεται
      Σε αντίθεση με αλλα συστήματα που έχουν δοκιμαστεί μονο σε simulations!!

     3. CK

      Μην στηρίζεσαι σε «παραδείγματα» που ακόμα δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.

      Η Ελβετία που λειτουργεί την αεροπορία απο MO-FR είναι όπως η Ελλάδα;

      Ανεξάρτητα απο την σύγκριση όμως, μέχρι στιγμής λέγεται ότι δεν έχει επιλεχθεί ακόμα συγκεκριμένο σύστημα, αλλά ότι πήρε άδεια εξαγωγής για την Ελβετία απο τους αμερικανούς.

      Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν μέχρι στιγμής.

      «Patriot released for Switzerland

      As part of the BODLUV 2020 project, Switzerland wants to renew its ground-based air defense. You can choose from SAMP / T (Surface-to-Air Missile Platform / Terrain) from Eurosam (MBDA / Thales) and MIM104 Patriot from Raytheon. Once the provider has been selected at the end of 2020, the new systems will be introduced from 2025.

      If Patriot is selected, the systems should be procured from Raytheon via FMS. The US government has approved a corresponding application, as announced by the Defense Security Cooperation Agency (DSCA) on September 30, 2020.»

      https://esut.de/2020/10/meldungen/ruestung2/23359/patriot-fuer-die-schweiz-freigegeben/

      Ελαττώματα έχει όχι απλά μεινεκτήματα, και τα έχω επισημάνει -χωρίς να φανερώσω αριθμούς απο σχετικές θέσεις ειδικών που έχω στο αρχείο μου- σε πρόσφατο σχόλιο σε σχετικό άρθρο.
      Για να μην γράφω πάλι και εδώ τα ίδια θα σε παραπέμψω στο σχετικό σχόλιο, μην μου ζητήσεις όμως να σου παραθέσω αριθμούς για απόκλισεις και τις ανάλογες μαθηματικές εξισώσεις που αναλύουν σε πια σημείο είναι τα λάθη, επειδή νομίζω ότι δεν προσφέρονται για δημοσίευση σε ανοιχτή συζήτηση, και επειδή υπάρχει μάλλον εμπόδιο στην γλώσσα το οποίο δεν προσπερνάται με την χρήση του μεταφραστή της Γκούγκλ.

      Ακολουθεί ο σύνδεσμος σε ξεχωριστό σχόλιο, επειδή το σύστημα δεν σηκώνει δυο συνδέσμους και πάει αυτόματα σε έλεγχο με συνέπεια να αργεί να εμφανιστεί.

     4. @Ndgi
      Αστο !
      είμαστε εκτος θέματος μην το επεκτείνουμε!
      Θα βγει κάνα άρθρο σχετικό και τα συζητάμε εκεί

 22. Τα πλοία είναι δύο οι επιλογές:
  XO 131 C με 32 ESSM II
  XO 139 CF κανονικά 64 ESSM II ή 16 ESSM II και 12 SM-2 III.
  Με μετατροπή με δυο εκτοξευτές ADL στο μεσόστεγο 16 ESSM II και 16 SM-2 III πυραύλους.
  Είναι πλοία πολλαπλών ρόλων και πολλαπλών δυνατοτήτων!

   1. @Ο/Η ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
    Για να μην παρεξηγηθώ, αναφέρομαι στα όπλα, όχι στη σπονδυλωτή σχεδίαση της Damen που είναι εξαιρετική.

 23. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος στα 12,86 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το ελλειμμα του Προΰπολογισμού σε ταμειακή βάση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, έναντι ελλείμματος 1,243 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

  Και αλλα ενδιαφεροντα στον οικονομικο τομεα οπως π.χ η προσπαθεια της κυβερνησης με νομικο τροπο να «καθαρισει» με τα χρεη των κακοπληρωτων στην λιστα των οποιων φιγουραρει πρωτο-πρωτο το κομμα της.

  Περιμενετε προμηθειες; Θα περιμενετε πολυ η θα παρουν αυτα που θα τους επιβαλουν.

 24. Ξαφνικά μου φαίνεται σαν να έχει χαθεί το σενάριο των Μπελάρα και οι Γάλλοι προσπαθούν να κάνουν damage control λέγοντας ας πουλήσουμε έστω κανέναν Aster…

  Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις, που είναι οι μέρες όπου επειδή ένιωθαν βέβαιοι έφτασαν να ζητάνε άνω του 1,5 δις και μετά και καλά έκαναν χάρη και μαζεύτηκαν στο 1,2 δις? Που έλεγαν θα χρεώσουν ένα σκασμό λεφτά για το R&D ενός πλοίου για το οποίο ήδη έχει γίνει και πληρωθεί το R&D, για την παρακολούθηση της κατασκευής (καλό και αυτό) και ένα σωρό άλλα. Too little too late, να προσπαθήσουν περισσότερο εδώ που έφτασαν…

 25. Από τους ουσαίους ή άλλους, για να πάρεις συνδυασμό αντίστοιχο του Sf/Aster30/α/υ σουίτα και η/π της Bel, πρέπει να πας σε ΑΒ νέας γενιάς. Όλα τα άλλα να είχαμε να λέγαμε.
  Επιπλέον θα έχουμε 100% συνεργασία και συμβατότητα με τα Rafale.
  Να βρουν τα λεφτά και να τα δώσουn να τελειώνουμε και να αφήσουν τα χαζά.
  Δεν θα πουλήσουμε την υπεροπλία στη θάλασσα μιας ολόκληρης χώρας και μάλιστα με τέτοιες απειλές για ένα ναυπηγείο. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα και τρελά.

  1. gdmast το κάθε ΑΒ στοιχίζει άδειο, χωρίς όπλα, «μόλις» 2 δις ευρώ, να κλείσω πέντε να βγει στρόγγυλα, χωρίς FOS και τέτοιες αηδίες, ευκαιρία, 10 δισεκατομμυριάκια; Ούτε σεντς παραπάνω!!!

   1. E μα. Αυτό λέω ο έρμος. Γιατί κάποιοι κοιτάνε μόνο τους πυραύλους.
    ΟΛΟ το πακέτο της Bel, ΔΕΝ υπάρχει σε άλλο πλοίο αυτή τη στιγμή σε προσιτή τιμή.
    Και είναι φυσικό, γιατί είναι και το πιο καινούργιο.

     1. Προσιτότατη ήταν γι’ αυτό που πρόσφεραν, δηλαδή τη διαφορά στη θάλασσα.
      Και αυτή η τιμή ήταν για 2 ΜΟΝΟ μονάδες, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ των FOS, των προσομοιωτών, της εκπαίδευσης κ.λπ. Αυτά τα τελευταία πόσο θα κοστίσουν για τα αλουμινόχαρτα? Και πόσο θα πάνε τελικά?
      Αλλιώς πάρε ότι και οι δίπλα και μετά να σε φάνε με τους αριθμούς.
      Δεν θες α/α που είναι ακριβές? Πάρε 8 Bel απλές με Strales και RAM (4+4) να αντικαταστήσεις τις S να σου έρθουν και κάτω από 800 το κομμάτι, μαζί με όλα τα συναφή.

 26. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για μένα πλέον, εκεί που θα περνάμε 4 (2+2) belharra HN την πρώτη σε 5 Χρόνια την Τετάρτη σε 15 χρόνια,? με συνολικο κόστος 5,2 δις ευρώ , (2.7
  δις οι 2 πρώτες. 5-10% φτηνότερες οι επόμενες 2) παίρνουμε με τα ίδια ακριβώς λεφτά με 2 δις τα 18 Rafale φουλ οπλισμένα, και με άλλο μισό δις λίγο αργοτερα τα υπόλοιπα 6 Rafale που όπως λέγετε θα υπάρχουν σαν προαίρεσης αγοράς όταν υπογράψουμε.
  Οπότε με 2.5 δις παιρνουμε 24 Rafale που σύντομα σε λίγα χρόνια θα τα κάνουμε και έκδοσης F4, και με 2,7 δις πιστεύω μπορούμε να πάρουμε τις 4 αλουμινοτρατες mmsc με 1.7 δις ευρώ στην έκδοση των σαουντ (όσο ακριβώς δωσαν και αυτοί 1,96 δις δολλαρια)
  Και με 1 δις ευρώ επιπλέον για όπλα και υποστήριξη.
  Με 5,2 δις ευρώ ενισχυσαμε και την αεροπορία με 24 από τα κορυφαία στο κόσμο δικινητηρια μαχητικά πολλαπλό ρόλου, και το ναυτικό με 4 φρεγάτες, πολυ υποδεέστερες μεν αλλά δεν παύει να είναι 4 φρεγάτες.
  Γλυτώσαμε και τα 3.5 δις ευρώ για τον τενεκε 35, για μόλις 20 κομμάτια, που με διάθεσιμοτητες κάτω του 50% δε θα πεταν ούτε τα 10! χωρίς να φέρει σοβαρά όπλα που δεν μας από δεσμεύονται χωρίς να φέρει ούτε το μισό οπλικο φορτίο του Rafale χωρίς να έχει και την εμβέλεια του rafale να καλύψει Κύπρο και ΝA μεσόγειο, και με πλήρη έλεγχο του software από τα κεντρικά στην Αμερική, να λέμε δόξα το θεό για τη τύχη μας.
  Με 1 δις μόλις παραπάνω θα πάρουμε και άλλα 12 rafale μακροπριθεσμα να έχουμε 2 πλήρης μοίρες σύνολο 36 μαχητικά με 90% διάθεση ότι τες θα κυριαρχήσουν απόλυτα σε κυπρο και μεσόγειο με τη βοήθεια μερικών ιπταμένων τάνκερ.
  Μέχρι στιγμής έχουμε 2,5 δις ωφελος περνοντας 36 rafale (μίξη καινούργιων και μτχ) και 4 mmsc
  από το να πάρουμε 20 F-35 και 4 Belharra HN.
  Αυτά τα λεφτά (2.5 δις) θα τα δώσουμε για 4 επιπλέον υποβρύχια 214 που γιατί να μην τα εξοπλισουμε και αυτά και τα 4 που ήδη έχουμε με mdcn?
  Έχουμε σχεδόν διπλάσια rafale από F35 (με διπλάσιες σχεδόν διάθεσιμοτητες και διπλάσιο σχεδόν οπλικο φορτίο και διπλάσια σχεδόν εμβέλεια) έχουμε επιπλέον 4 υποβρύχια
  ΑIP με mdcn οπότε υποκαθιστουμε και τη μακράς εμβέλειας κρούση με τα υποβρύχια και την αεράμυνα περιοχής με τα Rafale ότι θα μας δίναν οι Belharra δηλαδή.
  Και πάμε στις mmsc αλουμινοτρατες.
  Που αν πάρουν 76αρι με strales ram με 21 rim116 (σε σχέση με τι πήραν οι σαουντ)
  Και κυρίως αν γίνει σωστή επιλογή αντιπλοικου τοu Rbs15mk4 στα 300km και για ξηρά, (8 πυραυλοι σε κανιστρα) και 4 Lrasm στα σχεδόν 400km για επιφάνειας-επιφάνειας και 16 essm bl2, μαζί στον 8απλο mk41, τότε το πλοίο είναι σαν κρούση φοβερό και για θάλασσα και για ξηρά.

   1. Άλλο ένα ανθρωπάκι της ΛΜ και αυτός ο υπερπατριώτης -στα λόγια με τις θεατρικές προειδοποιήσεις- απο την μια άχρηστα τα πλοία της ΛΜ, αλλά τα αεροσκάφη που ακόμα παλεύουν να γίνουν μαχητικά είναι και γι’αυτόν «μονόδρομος» όπως και για τον προκάτοχο του τον πτέραρχο, για να μην αναστατωθεί το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

   2. Η φαραωνική νοοτροπία μια χαρά κρατεί!!
    [email protected] για το Ναυτικό και F35για την Αεροπορία
    Δεν μας κάναν οι ADELAIDE θέλαμε SEAFIRE !!
    Φάτε τώρα τις S oflate70s για πολλά χρονια ακόμα

    Να μην γράψω για την ίδρυση της Αεροπορίας Ναυτικού η Ναυτικής Αεροπορίας για να ανακαλύψουν πως j εκπαίδευση χειριστών είναι ακριβό hobby!!

    Ξήλωμα όλων!!

   3. O φλωρος μπορει να λεει οτι θελει, και καλα κανει γιατι να στεναχωρησουμε τους αμερικανους, και ο παναγιωτοπουλος μεχρι πριν 2 μηνες ελεγε θα παρουμε μπελαρα, τις πηραμε?
    «Τα παντα ρει» στους εξοπλισμους και στη διπλωματια.
    Απλα τα μαθηματικα δεν βγαινουν καθως θα παρουμε τις αλουμινοτρατες (συμφωνω οτι ειναι οτι χειροτερο θα παρουμε σε φρεγατα, αλλα δυστηχως δεν αποφασιζουμε εμεις) γιατι οι αμερικανοι θα κανουν το μεγαλο ντηλ με τα ναυπηγεια που να το παραδεχτουμε οποιος μας ελεγε πριν μερικους μηνες οτι αναστησουμε και τα 3 ελληνικα ναυπηγεια θα τον λεγαμε τρελο,

    Ξενοκώστας (ONEX): Μεγάλο ναυπηγικό κέντρο στην Ελλάδα-Δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας
    Στήριξη του Επιμελητηρίου Πειραιά στην ONEX για Σκαραμαγκά

    Με τους γαλλους να μας δινουν μολις 18 rafale στα 2δις, και στους αμερικανους να δινουμε σχεδον 3δις για τις αλουμινοτρατες ποσο λογικο ειναι να δωσουμε αλλα 3,5 δις ακομα στους αμερικανους για Φ-35?
    3,5 δις και 3 δις και αλλα 5-6 δις που εχουν παρει τα τελευταια χρονια για αναβαθμιση βαιπερ, παπα3
    ρομεο, μλρς, αγορα ολων των τελευταιων 90 φ-16 πριν μια 10ετια, ποση λογικη εχει ο καλυτερος σου συμμαχος (γαλλια)που σε στηριξε στα δυσκολα να παρει 2 δις εξοπλιστικα και αυτος που νιπτει τας χειρας (ηπα) του να παρει 12 δις?
    Η 2η μοιρα ραφαλ (τουλαχιστον) ειναι δεδομενη για να εχει και νοημα και αποσβεση η επενδυση μας στο τυπο με την μειωση του κατα μοναδας κοστους χρησης λογω αυξημενου αριθμου αεροσκαφων,]
    και για να παρουν και 4 δις ευρω συνολικα οι γαλλοι τουλαχιστον. (εξοφληση γαλλικου γραμματιου)
    Μετα απο τα 4 δις για τα ραφαλ και τα 3 δις για τις αλουμινοτρατες και ποσα δις (σε εκρεμμοτητα) για υποβρυχια ευρωκορβετες πυραυλακατους την επομενη 20ετια, πιστευεις θα βρεθουν και 3,5 δις επιπλεον για 20 μολις Φ-35? Και για ποιο λογο οταν θα εχουμε τοσα ραφαλ? Η «υποχρεωση» στη λοκχιντ
    βγηκε με τα 3 δις των αλουμινοτρατων. και με το οτι καναμε το κρατικο επενδυτικο φαουντ της αμερικης ιδιοκτητες των ναυπηγειων χωρις να βαλουν φραγκο να τα αγορασουν και μακροπροθεσμα θα βγαλουν τεραστιο κερδος σαν ιδιοκτητες.

  1. @Romeo 60
   Πάμε πάλι, γιατί οι περισσότεροι από εμάς επαναλαμβανόμαστε.
   Εννοείται πως αν έχεις να επιλέξεις με άμεσο κίνδυνο εδαφικού και θαλάσσιου ακρωτηριασμού την παραλαβή οπλικού συστήματος σε 5+ έτη και σε μη ικανοποιητικό αριθμό πας φουλ για άμεση ή σχεδόν άμεση απόκτηση εναέριας υπεροχής/κυριαρχίας. Εδώ παίζει μονότερμα ο Ραφαέλος. Τελεία. Το Φάβα 35 ΔΕΝ το θέλουν πλέον ούτε οι ΤΙER I Partners Βρετανοί. Επίσης, η ΠΑ πρέπει οπωσδήποτε να επιδιώξει μέσα στα επόμενα 3-4 έτη την πλήρη δημιουργία 2 ενισχυμένων μοιρών (ήτοι 2 Χ 24 = 48 αε/φων) με ορίζοντα να τα κάνει 72 όταν αποσύρει τα Μ2000-5ΜΚ2 (κάπου στα μέσα του ’30). Την ίδια στιγμή, εκτός από τους φίλους (ναι, φίλους) Γάλλους εναλλακτικές, πρέπει να αναζητηθούν σε συνδυασμό Τ-31 και Τ-23. Εννοείται πως 2 U214 θα πρέπει να ναυπηγηθούν χθες! Και επιτέλους, θέλετε να δώσετε μεροκάματο στην LM; Ασχοληθείτε με Μ270 & Deep Strike & όπλα για τις Οχιές (βλ. JASSM. JASSM-ER κ.λπ.) και επιπλέον Romeo (όχι μόνο 4 αλλά τουλάχιστον ακόμα 6).

   1. Αγαπητε γιωργο, συμφωνω στα παντα μαζι σου, αλλα δυστηχως δεν αποφασιζουμε εμεις.
    Δεν θα μας ρωτησει η κυβερνηση για να παρει τις αλουμινοτρατες.
    Το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να τους μαυρισουμε στις εκλογες (οσοι τους ψηφισαν)
    αλλιως πορεια διαμαρτυριας στο συνταγμα.
    Την μπελαρα πριν 2 χρονια στη γαλλικη διαμορφωση δεν ηθελα να τη δω, αλλα στο τελος οπως την παρουσιασε αναλυτικα το DRewiew στην φοβερη «ελληνικη» διαμορφωση εγινα θερμος οπαδος της.
    Υποψιν οτι ειμαι οπαδος τις απολυτης αεροπορικης υπεροχης (δογμα ισραηλ) που πιστευω ταιριαζει και σε εμας με δικινητηρια μαχητικα (επιτελους τα πηραμε RAFALE)
    και ιπταμενα τανκερ να τα ανεφοδιαζουν, με αεροπορικες βασεις στη κρητη για μεγαλυτερη εγγυτητα σε κυπρο και ΝΑ μεσογειο.
    Ειχα γραψει και πριν παρουμε τα ραφαλ, τον ιουλιο νομιζω, οτι θα προτειμουσα ραφαλ και ιπταμενα τανκερ
    και μονο ευρωκορβετες (με οπλισμο gowind εμιρατων) και υποβρυχια στο στολο.
    Δε νομιζω οτι με ακουσαν τα επιτελεια, απο σποντα τα πηραμε τα ραφαλ λογω της κρισης η κυβερνηση «βολευτηκε» και γιατι τα ραφαλ ηταν φτηνοτερα απο τις μπελαρα, και γιατι κανοντας αυτη τη κωλοτουμπα
    θα μπορουσε να δωσει τη κατασκευη των φρεγατων προικα στους αμερικανους, για να τους δελεασει να παρουν τα ναυπηγεια.
    Ισως να βολευτηκαν και οι γαλλοι γιατι μας δεσμευουν στο ραφαλ και τα επομενα ραφαλ σιγουρα θα ειναι μονο καινουργια αρα θα τα πληρωσουμε αδρα.
    Και ισως η ντασω ειχε μεγαλυτερη αναγκη παραγγελιων στα ραφαλ, απο οτι ειχε η ναβαλ γκρουπ συνολικα
    αφου ιδιως η gowind πουλαει σα ζεστο ψωμι σε αιγυπτο, μαλαισια, ρουμανια, εμιρατα κτλ.
    Οποτε η αλλαγη δογματος της κυβερνησης (κωλοτουμπα) απο ισχυρα πλοια αεραμυνας περιοχης και κρουσης με κορυφαιο ρανταρ κτλ, σε πολυ υποδεεστερες φρεγατες και ενισχυση της αεροποριας με δικινητηριο εναεριας υπεροχης+ κρουσης, δεν ηταν αποτελεσμα σχεδιασμου αλλα συγκυριων.
    Αν καποιοι μας λεγαν πριν 3 μηνες οτι το 2021 θα εχουμε ραφαλ F-3R θα τους λεγαμε ειστε τρελοι.
    Και αυτα τα μολις 18 ραφαλ (ας ελπισουμε πολυ συντομα περισσοτερα) μαζι με τα 5 ΑΙΡ υποβρυχια με τις νεες τορπιλες και τις 7 σουπερ βητα με τους εξοσετ μπλοκ3 που ολα αυτα θα ειναι πληρως επιχειρησιακα σε 1-2 χρονια θα ειναι η απολυτη αποτροπη απεναντι στους τουρκους.
    Δεν εχουν αλλο χρονο μολις 1-2 χρονια ειναι το παραθυρο ευκαιριας τους, οτι κανουν θα το κανουν τωρα
    αλλιως μετα την παραβαλη των ραφαλ απο εμας του χρονου θα περιμενουν το 2040 αν ειναι επιχειρησιακο το μακετο TFX, και ποσο καλο θα ειναι.
    Και λιγο μετα ερχονται και τα αναβαθμισμενα βαιπερ.
    Το ΠΝ θα παρει οτι του «φορτωσει» η πολιτικη ηγεσια.
    Σε αυτο δεν φταιει το ΠΝ.
    Αν κατα πασα πιθανοτητα του φορτωσει τις αλουμινοτρατες το ΠΝ εχει τεραστια ευθηνη
    μεσα στους περιορισμους του μπατζετ που θα εχει, να τις κανει οσο το δυνατον καλυτερες.
    Και εμεις σαν σχολιαστες ας του δωσουμε ιδεες.
    Το να μην αποδεχομαστε την πραγματικοτητα (που δεν μπορουμε να την αλλαξουμε) δεν ωφελει σε τιποτα.

 27. Όλα δείχνουν πως θα φορτωθουμε τις τράτες της L.M. που θα συνδυαστούν με την εξαγορά των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους Αμερικανούς. Αυτό που προέχει είναι να τα διαμορφώσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα

  1. Κοινώς με 4 8πλούς εκτοξευτές=32VLS και απαίτηση για σόναρ τροπίδας και σύστημα μάχης AEGIS με ραντάρ SPY-2, παρόμοιο με αυτό της έκδοσης Σοαυδικής Αραβίας και σαν CIWS θα προτιμούσα πίσω Millenium και μπροστά το 76ρι το πυροβόλο Strales με βλήματα Dart να καθαρίζει υποκαθιστώντας το CIWS πρόσθιου τόξου, για κάλυψη 360 μοιρών.

   1. @Γιώργος
    Τα σκ@τά όσο και να επιχειρήσεις να τα σουλουπώσεις παραμένουν σκ@τά!
    Συγγνώμη για τα «Γαλλικά» αλλά όταν διαβάζω για επιπλέοντα αλουμινόχαρτα ανεβάζω πίεση….
    Και για την ιστορία ας μας πει η ΟΝΕΧ με τι δάνεια θα αποκτήσει τα ναυπηγεία……………… καθώς πάλι με τα δικά ΜΑΣ λεφτά θα κάνει «σεφτέ»………………………

    1. Σωστός.
     Έχουν μοιράσει αρκετό παραμύθι στο πόπολο για αμερικάνικα πλεούμενα «υπέροπλα» της πλάκας που είναι και υπερκοστολογημένα με αστείο εξοπλισμό.

 28. O ESSMbl2 ειναι αχρείαστης εμβέλειας πύραυλος και ο SM2 λίγο παλιός σε σχέση με τον ανταγωνισμό .Μάλιστα
  Στο ίδιο εργο θεατές με τις ΜΕΚΟ μας που μεχρι να ναυπηγηθούν τα όπλα και τα συστήματα τους ειχαν παλιώσει .
  Υπόψιν τον 1998 παραλάβαμε νεα φρεγάτα για να λειτουργεί με Sea Sparrow

   1. Στα ΄λόγια μου έρχεσαι. Τα πλοία παραγγελθήκαν με προδιαγραφές τέλος 1980 και παραλάβαμε 10 χρονια μετα …ολα τα κύρια συστημα τους ηταν μετρια οταν παραλάβαμε.το ιδιο εγινε και με τις τελευταίες Sv και τα T214 …
    Η ύδρα μπήκε στο ΠΝ 1992 ηταν λογικο να εχει SSM αλλα η τελευταίες ήρθαν 1998 6 χρόνια μετα δεν ειναι λογικό .Τα 3 τελευταία πλοια επρεπε να ειναι Subclass απο την αρχη σε σχεση με το πρώτο .
    Τα τ214 έχουν προδιαγραφές συστημάτων αρχές 2000 και το τελευταίο το παραλάβαμε το 2016 με τορπιλες 1980 .
    Στις Sv τουλάχιστον εφαρμόστηκαν κάποια upgrade των όπλων όπως ο Exocet bl3..Στις MEKO δεν έγινε αυτο ουτε στα 214

    Ελεος με τα ελληνικά ναυπηγεία .Εινα η κατάρα του ΠΝ

    Υπόψιν τα πλοία πρέπει να φέρουν τεχνολογία οπλων που θα χρησιμοποιηθεί στο μελλον οχι αυτη που χρησιμοποιήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν .Τα υπολοιπα ειναι δικαιολογιες πασοκικες

    1. Σύμφωνοι για τις ναυπηγήσεις στο Ελλάδα!

     Αλλα οι MEKO όταν παραγγέλθηκαν δεν υπήρχε άλλη επιλογή οπλισμού

     Η παραγωγή του ESSM άρχισε το 98 και η πρώτη MEKO ήρθε το..92!!

     A’οπλα θα τα είχαμε τα πλοία μέχρι το 98??

     Από τις πλέον πετυχημένες επιλογές οπλισμού ηλεκτρονικών και προωστικού για φρεγάτα γενικού ρόλου!

     Οι συνομήλικες των meko F123 και οι νεώτερες M τι A-A πυραυλους έχουν ΑΚΌΜΑ??

     Μήπως Sea Sparrow??

     Οι επιλογές νέων οπλων συστημάτων πλοίων είναι επιλογές ΥΨΗΛΟΎ ρίσκου και δεν έχουμε το χρόνο και το χρήμα για τέτοιες κινήσεις

     Δες πως τη πατήσαμε με τα 214!!

     1. @Ndgi
      Ναι :ότι βρίσκω γραφει πως σχεδίαζαν να πάνε προς ESSM αλλα δεν προχώρησε
      Τώρα τους αλλάζουν τους MM38 με HARPOUN
      Είχα κάνει ένα άλλο σχόλιο με references/links αλλa δεν έχει ανεβεί ακόμα

    2. @Digenis
     Ελληνικά ναυπηγεία… Για να κρατούν αιχμάλωτο το ΠΝ… Ας αναρρωτηθούν γιατί δεν έχουν σοβαρές εργασίες από τον ευρύτερο εφοπλιστικό κόσμο.

 29. Δηλαδή μαζί με τους NSSM P4 του 1994 θα έρθουν και οι SM2 IIIΑ του1994.

  Πάνοπλη η τράτα.

  Σε 30 χρόνια που οι MMSC θα έχουν ακόμα SM2 IIIΑ του1994, θα αναπολούμε τις S και θα λέμε τι καλά που ήμασταν τότε και δεν το ξέραμε.

  1. Μιλάμε για ESSM BII
   Και το SM2 έχει εξελιχθεί σε αυτά τα χρονια
   Μην τα ισοπεδώνουμε όλα
   Αυστραλοί Ιάπωνες Κορεάτες Αμερικανοι Ισπανοί Νορβηγοί Ολλανδοί Γερμανοί τι θα έχουν στα πλοία τους
   όπλα της δεκαετίας του 90??

   1. CK

    Μχέρι στιγμής αυτά τα παλιά έχουν προφανώς, όσον αφορά τα γερμανικά πλοία, στα οποία αραιά και που σκάει και ένας αμερικανικός πύραυλος μέσα στον εκτοξευτή αντί να εκτοξευτεί για αναχαίτηση του στόχου.

    Httphttps://www.bundeswehr.de/de/ausruestung-technik-bundeswehr/seesysteme-bundeswehr/sachsen-klasse-f124-

    https://m.youtube.com/watch?v=be93vSnGKMY

     1. Αυτή ήταν μια περίπτωση που έγινε γνωστή, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και η μοναδική.
      Η αστοχία στην εκτόξευση του Scalp Naval απο γαλλική φρεγάτα πως εκρίνε για τους φίλους των αμερικανικών όπλων την ικανότητα των Γαλλικών συστημάτων;
      Εκείνο ήταν μήπως εντάξει επειδή επρόκειτο για γαλλικό σύστημα;

      Ποσά αντίπαλα αεροσκάφη έχουν εμπλέξει με επιτυχία οι πύραυλοι της σειράς SM ώστε να θεωρούνται επιτυχημένο σύστημα;

     2. Στις «επιτυχίες» του όπλου σε συνδιασμό με το AEGIS περιλαμβάνεται και η παρακάτω περίπτωση, για την οποία παρασημοφορήθηκε και ο αμερικανός καπετάνιος που έδωσε την εντολή για κατάρριψη χωρίς να έχει ιδέα τι στοχοποιούσε το σύστημα και τι πυροβολούσε;

      «July 3, 1988: An Airbus A-300 belonging to Iran Air, flying from Bandar Abbas in Iran to Dubai in the United Arab Emirates, was shot down in Iran’s territorial waters in the Persian Gulf shortly after takeoff by two missiles fired from a frigate, USS Vincennes, patrolling the Strait of Hormuz, apparently mistaking it for a fighter aircraft.

      The 290 passengers on board were killed, including 66 children.

      .The United States paid Iran $101.8m in compensation for the victims following a settlement at the International Court of Justice.

      As part of the agreement, the US did not admit legal liability or formally apologise to Iran for the tragedy.

      The US later awarded the captain of USS Vincennes, Will C Rogers, the Legion of Merit for his service as a commander.»

      «Vincennes was commissioned in 1985, and saw service in the Pacific before being dispatched to the Persian Gulf in 1988 in support of Operation Earnest Will during the Iran–Iraq War. Operating in this capacity the cruiser shot down Iran Air Flight 655 over the Persian Gulf, killing 290 passengers and sparking an international incident between Iran and the United States.»

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/USS_Vincennes_(CG-49)

 30. Συμφωνα με το σαιτ του ιγνατιου με καλη γνωση στα της αμερικης οι mmsc θα ειναι χωρις sm2 μονο essm block2 αν ισχυσει τσαμπα οι αναλυσεις και οι αυγκρισεις μας για sm 2 και aster30. Ωραιαααα! https://hellasjournal.com/2020/10/plisiazi-i-ora-ton-apofaseon-gia-to-neo-plio-tou-pn-i-pektes-ke-i-ipa-anigoun-ta-chartia-tous/

  1. Όλα τα χαμέ οι sm2 μας λείπανε!!
   Πολιτiκή απόφαση!!
   Εάν μάλιστα ναυπηγηθούν και στην Ελλάδα καλο …2040 και βλέπουμε

   Βράσε ρύζι!

 31. Hi –

  Question: does any one know how much of the forces (air, land and navy) is equipped with link-16?

  The article seemed to imply that upgrades are needed that seems concerning to me, and sounds like an important upgrade, that should have occurred sometime ago.

  FYI: I am a concerned Greek American, with little military knowledge

 32. I want to add that I THINK they will go, and should go with French Frigates because of the quality for the and French support. But they are probably waiting to decide after the US election, I suspect 1 big reason Pompeo visited was because Greece is buying 18 Rafales, and did not want them to spend the navy money on French equipment as well, he was also looking for a political win for Trump before the election. But Greece needs to consider the French support.

  Also with the size of the Greek Navy, Airforce, and Army Greece needs to start doing partnering up more with strategic partners and build their own equipment like the two below examples, Turkey is not going away

  https://www.defensenews.com/global/europe/2020/02/07/spain-seen-joining-greece-france-italy-on-european-patrol-corvette-program/

  and this

  https://www.jpost.com/israel-news/israel-greece-partnering-to-build-new-corvette-vessel-for-hellenic-navy-632747

 33. Καλησπέρα κι από μένα. Συγχαρητήρια στους συντάκτες της ιστοσελίδας για τα πολλαπλά, εμπεριστατωμένα άρθρο λεπτομερή άρθρα στο τομέα της άμυνας. Ωστόσο στο θέμα του ναυτικού γενικά και των φρεγάτων ειδικότερα , η άποψη μου είναι διαφορετική και μάλλον…ανορθόδοξη:
  Εν ολίγοις – και λυπάμαι για τους φίλους του ναυτικού – αλλά στα ΤΣΑΚΙΔΙΑ με τις ρημαδο – φρεγάτες! Σαν πόσο αλήθεια είναι επιβιώσιμες οι φρεγάτες και μάλιστα μόνο 2, ακόμα κι αν διαθέτουν σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα απέναντι σε μαζικές επιθέσεις αντιπλοκοϊκών πυραύλων από κάθε δυνατό φορέα του αντιπάλου (αεροσκάφη, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, φρεγάτες); Η εμβέλεια των αντιεροπορικών πυραύλων δεν τις σώζει ας είναι και 100, ας είναι 200, ας είναι και…500 χλμ διότι λόγω της κυρτότητας της γης, τα εχθρικά αεροσκάφη, σε μικρό ύψος μπορούν να εντοπιστούν σε αποστάσεις μόνο περί τα 40χλμ και σε ακόμα λιγότερο δυσδιάκριτοι επερχόμενοι πυραύλους. Οι σύγχρονοι αντιπλοϊκοί πύραυλοι αντίθετα έχουν εμβέλεια περί τα 180χλμ ή παραπάνω. Τα δεδομένα για την εκτόξευσή τους μπορούν να τα λάβουν από άλλα αεροσκάφη, μαχητικά ή ναυτικής συνεργασίας που ίπτανται σε μεγάλο ύψος και απόσταση ασφαλείας.
  Σοβαρό κίνδυνο επίσης συνιστούν τα εχθρικά υποβρύχια για τις φρεγάτες. Αυτές διαθέτουν μεν σύγχρονα συστήματα σόναρ και οργανικό ASW ελικόπτερο, μπορούν όμως ανα πάσα στιγμή οι όροι να αντιστραφούν κι από θηρευτές των υποβρυχίων να γίνουν οι ίδιες θηράματά τους. – κι αυτό υπόψην με ένα πλήρωμα της τάξης των 130+ ψυχών πάνω τους.
  Κατά τα άλλα τί προσφέρουν στην αποτρεπτική μας ικανότητα; Φέρουν 8 αντιπλοικούς πυραύλους….και κάτι τρέχει στα γύφτικα που λένε στο χωριό μου! Συγκριτικά μια δύναμη 20 αεροσκαφών μπορεί να εξαπολύσει μαζικό πλήγμα με 40 exocet ή αλλου τυπου πυραύλους (Harpoon, NSM στο μέλλον κτλ) .
  Όσων αφορά τους Scalp Naval που μπορούν να φέρουν οι γαλλικές φρεγάτες ([email protected] και FREMM) και την αποτροπή που υποτίθεται που εξασφαλίζουν, ε…ας μην τρελαινόμαστε: Πρώτον οι φρεγάτες είναι σαφώς περισσότερο εντοπίσημες και επομένως λιγότερο επιβιώσιμες και καταλληλες ως φορέας των πυραύλων σε σχέση με τα υποβρύχια – εφόσον φυσικά μπορούν να πιστοποιηθούν οι Scalp Naval σε αυτά. Επιπλέον εκτός κι αν έφεραν….πυρηνικές κεφαλές – που μάλλον δε προβλέπεται…άμεσα να αποκτήσουμε – το φόβητρο για τη των Τουρκία των 16 Scalp Naval δεν είναι τέτοιο που να αποτρέπει το πόλεμο. Τα οφέλη ενός νικηφόρου για αυτήν πολέμου υπερβαίνουν το όποιο κόστος θα μπορούσαν να επιφερουν οι Scalp Naval, οι δε φρεγάτες μετατρέπονται σε πρώτης τάξεως στόχο που θα προσπαθούσε ο αντίπαλος αιφνιδιαστικά από τη πρώτη στιγμή να εξουδετερώσει.

  Οι φρεγάτες επομένως κάθε αλλο είναι ή θα έπρεπε να θεωρούνται όπως συχνά λέγεται η ραχοκοκκαλιά του στόλου μας. Τα υποβρύχια, οι πυραυλάκατοι, τα αεροσκάφη και ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας, οι επάκτιες συστοιχίες ακτοπλοΪκών πυραύλων είναι σαφώς περισσότερο επιβιώσιμα από τις φρεγάτες. Και φυσικά ακόμα σημαντικότερη από το ναυτικό στο σύνολό του είναι η αεροπορία: Αυτή μπορεί – και επιβάλλεται στην αρχή μιας σύρραξης – να καταστρέψει την αντίστοιχη εχθρική, σε αέρα και έδαφος. Στη συνέχεια μπορεί να εξοντώσει τις εχθρικές ναυτικές μονάδες επιφανείας, μικρές και μεγάλες, να συνδράμει αποφασιστικά τις χερσαίες δυνάμεις σε άμυνα ή επίθεση και φυσικά να ισοπεδώσει την εχθρική οικονομία πλήττοντας πλήθος καίριων στόχων βαθειά μέσα στην εχθρική ενδοχώρα.
  Τί απ΄όλα τα παραπάνω μπορεί να εκτελέσει το ναυτικό; Με μία ισχυρή αεροπορία θα μπορούσαμε ακόμα και να το ….καταργήσουμε (!!!), κρατώντας μόνο τα περιπολικά που θα αποδίδονταν στην Ακτοφυλακή και τα αεροσκάφη ΝΣ που θα αποδιδονταν στην αεροπορία. – Άντε και κανα δυο παλιές φρεγάτες για περιπολίες στα ανοιχτά της…Σομαλίας ή στον Ινδικό ωκεανό, στα πλαίσια των νατοϊκών μας υποχρεώσεων.

  1. @Savas81
   Την Μεσόγειο, από Καστελόριζο μέχρι Κύπρο με τι θα την κρατήσουμε Ελληνική θάλασσα, με περιπολικά, ούτε καν κορβέτες οι οποίες και αυτές π.χ. Themistocles-class που είναι και λόγω τονάζ φθηνή, και δεν επαρκεί;

 34. Από την πλευρά του ο Πάνος Ξενοκώστας, αφού μίλησε για την πορεία του ομίλου Onex υπογράμμισε τη στόχευση που έχει αναφορικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, να εξυπηρετηθούν οι τομείς της άμυνας και της ενέργειας, μέσα από ένα μεγάλο ναυπηγικό κέντρο. Η εταιρεία, όπως υπογράμμισε ο κ. Ξενοκώστας, επιδιώκει να είναι εγκαίρως προετοιμασμένη και για την συμπαραγωγή των τριών φρεγατών και να δημιουργήσει συνολικά τις προϋποθέσεις δημιουργίας περισσοτέρων από 4.000 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, μέσα από το έργο του ναυπηγικού κέντρου.

  Πηγή: Reporter.gr

  Τα ειχα ξαναφραψει πριν 2 βδομαδες οτι η ενοποιηση των 3 ναυπηγειων απο τους αμερικανους θα φερει 4-5 χιλιαδες μονιμες θεσεις εργασειας και 10-15 χιλιαδες αμμεσες.
  Το ντηλ ειναι τεραστιο και ειναι απο το κρατικο επενδυτικο φορεα των ηπα, (δεν ειναι ενας επιχειρηματιας του μεγεθους ταβουλαρη να χτισει μερικα πλοια και να φυγει) προφανως και ενας κυριος λογος ειναι
  να μην τα παιρναν οι κινεζοι αλλα αν δεν προβλεπαν κερδος δε νομιζω να δεσμευοταν και για τα 3 ναυπηγεια.
  Εκτος απο τις 4 αλουμινοτρατες σε βαθος 20ετιας θα αλλαχτουν ακομα και οι Μεκο (το 2040)
  οποτε μιλαμε για μινιμουμ12 φρεγατες/κορβετες (λογικα κατι σε 4 mmsc και 8 ευρωκορβετες (4 ευρωκορβετες το 2030, να φυγουν οι τελευταιες S+ 4 ευρωκορβετες το 2040 οταν θα αποσυρονται οι Μεκο)
  5-7 πυραυλακατους (θεμιστοκλης) + 4-5 υποβρυχια (μαλλον 214)
  Ολα αυτα δινουν τεραστιο εργο πολλων δις και στα 3 ναυπηγεια και κυριως διαρκεια εργου βαθους 20ετιας.
  Φυσικα και θα δουλεψουν και με το εμπορικο ναυτικο και την ακτοπλοια οι αμερικανοι και θα βγαλουν και κερδος απο εκει. Και ισως ενα μεγαλο μερος της συντηρησης του 6ου στολου απο την ισπανια ερθει εδω.
  Το ωφελος για τη το κρατος τους πολιτες και την τοπικη κοινωνια ειναι τεραστιο, αν υπολογισουμε ολα αυτα (τα εργα του ΠΝ) σε 7-8 δις για 20 χρονια. ισως και περιπου τα μισα επιστρεψουν στη χωρα μεσω εισφορων εργαζομενων, φορολογησης, τονωσης της καταναλωσης απο το εισοδημα των αμεσα και εμμεσα εργαζομενων και των οικογενειων τους.

  1. @Romeo60,
   Το δεκανίκι της CIA & του CFR ΔΕΝ πρόκειται να βάλει ούτε σεντ από την τσέπη του. Πάλι ελληνικές τράπεζες ή τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα πληρώσουν τις «επενδύσεις» των χειρανθρώπων των ΗΠΑ.

   1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
    Οι τράπεζες τι κάνουν; Πουλάνε χρήμα με τόκο, για χάριν ευκολίας 10%. Ζητάει δάνειο ο χ Αμερικανικός επενδυτικός όμιλος για να αγοράσει Σκαραμαγκά 100 εκ. ευρώ +10% ο τόκος της ψ Ελληνικής τράπεζας= χρωστάει στην Ελλάδα όχι μόνο την αξία του Σκαραμαγκά αλλά και 10 μύρια απαραπάνω, κοινώς αντί για 100 χρωστάει γιατί κωλύεται οικονομικά 110μύρια ευρώ τώρα, σε Ελληνικά χέρια. Χάρη μας κάνουν που δανείζονται από Ελληνικές τράπεζες και εισπράτουμε και πανοτόκια και από πάνω.

    1. @Γιώργος
     Και με τι ακριβώς αποπληρώνεται (αποσβαίνεται) η επένδυση (άνοιγμα) της ΟΝΕΧ; Με τα συμβόλαια του ΠΝ. Δηλαδή, πάλι ο Έλληνας πληρώνει τις τράπεζες. Γνωστό παραμύθι. Επενδύσεις με κρατικό (ντόπιο) χρήμα. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα; Ή περιμένετε να δείτε εργασίες σε πλοία της ποντοπόρου από τους χειρανθρώπους των ΗΠΑ;

 35. Κυριοι, οι Αμερικανοί ερχονται στα ναυπηγεια βασικα για να αποσπασουν χρυσοφορα κρατικα στρατιωτικα συμβολαια, συμβολαια, δεν τους ενδιαφερει τιποτε αλλο. Το ιδιο ισχυει για οποιονδηποτε «επενδυτη» δειχνει ενδιαφερον για τις χρεωκοπημενες ελληνικες κρατικες βιομηχανιες.

  Φοβουμαι οτι θα γινει παλι οτι με τον Μπενίτο και τον Σάφα. Το κρατος θα δεσμευτει για παραγγελιες τις οποιες δεν θα μπορεσει να δωσει ή να πληρωσει, οι επιδοξοι «επενδυτες» θα μας πανε στα διεθνη δικαστηρια, και θα,πληρωσουμε βαρβάτες αποζημιωσεις.

   1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    To ιδιο φοβουμαι και εγω………………….

    Δυστυχως δεν υπαρχει και σοβαρη Αντιπολιτευση να βγει στα καγκελα για ολα αυτα, να απειλησει τον Κουλό με ειδικα δικαστηρια και τα σχετικα. Δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος. Ετσι οπως παει το πραγμα, καλυτερα να μην παρουμε τιποτα, και νε μεινουμε με τις παλιες φρεγατες.
    Οταν ακουω ιδιως για «Θεμιστοκληδες», μου ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι.

    1. @NF
     Καλά, το δήθεν ισραϊλινά σχέδια της καμουφλαρισμένης S148 είναι για να παθαίνει κανείς απανωτά εγκεφαλικά. Το αστείο; Η εγχώριοι promoters τα παρουσιάζουν ως «light» κορβέτες (!) όταν η ίδια η Israel Shipyards τα αποκαλεί ορθώς ως fast-attack missile boats. Και γιατί να αποκτήσει κανείς τέτοια αν είναι να αντικαταστήσει παλαιές Combattante και να μην ομογενοποιήσει τον στόλο των 7 Super Vita με επιπλέον 5 ναυπηγήσεις; Λέμε τώρα, αν θέλαμε να δώσουμε έργο στον «τρανό επενδυτή» χειράνθρωπο και τον εσμό του.
     Πολύ φοβάμαι πως το ΠΝ οδηγείται από μια ανίκανη ηγεσία σε περιπέτειες που θα το καταστήσουν ίσκιο της ιστορίας του.

     1. Γιατί @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ οι Super Vita δεν έχουν σόναρ και ούτε αντιαεροπορικά μέσης εμβέλειας παρά μόνο CIWS. Και ναι, η ύπαρξη και μόνο σόναρ είναι κρίσιμη για να θεωρηθεί κορβέτα και μόνο 8 VLS να έχει από τα κανένα της Super Vita, όπου μπορείς να βάλεις και 32 ESSM2 ολοκληρώνει και το πακέτο αεράμυνας σημείου, επιπέδου κορβέτας. Τακτικά θα πάνε 1+1 η Super Vita με τις Themistocles-class, θα τις συμπληρώνουν δηλαδή.

     2. @Γιώργος
      Οι Vosper είναι FACS. Το ίδιο και το αυτό οι και καλά δήθεν ελαφρές κορβέτες της Israel Shipyards. Τι να κάνει το σόναρ και τα στοιχεία μέσης αε/νας ένα FACS;
      Το σχέδιο της ΟΝΕΧ aka «Θεμιστοκλής» είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια. Και οι ESSM δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό στο σημερινό θαλάσσιο περιβάλλον επιχειρήσεων. Ούτε τα Dauphin… Αλήθεια, τι ναυτική ιστορία έχει να επιδείξει το Ισραήλ;

     3. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

      Συμφωνούμε για τους ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΉΔΕΣ!
      Να προσθέσω ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα πλοίο σε ASW πρέπει να είναι σχεδιασμένο για αυτό όσο το δυνατό πιο αθόρυβο!

      Για παράδειγμα Οι sv έχουν 4 προπέλες και 3άξονες οποτε μονο αθόρυβες δεν είναι!

      Η δουλειά γίνετε με συρόμενο VDS sonar
      Τα Hull mounted sonar έχουν πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα λόγω θορύβου του ιδιου του πλοίου

      Για τους ESSM διαφωνούμε !

  1. @NF
   Όλοι εκ προοιμίου να πουλήσουν θέλουν απλά δεν καταλαβαίνωνω γιατί πρέπει σώνει και καλά να πάρουμε MMCS, κοινώς Freedom-class της Lockheed Martin αντί για την υπέρτερη Constellation-class που την αντικαθιστά και έχει μπει ήδη η πρώτη παραγγελία FFG-62 για τις Η.Π.Α. και θα κατασκευαστούν μίνιμουν 20, με ό,τι συνεπάγεται για την υποστήριξη ενώ Freedom οι μισές και από αυτές πάνε για scrap οι 4 πρώτες οπότε θα πάρουμε μία κλάση με 6 πλοία παγκοσμίως αντί για την άλλη με 20, συγχαρητήριά μας εάν το καταφέρουμε και αυτό το «επίτευγμα». Πραγματικά άφρονες είναι εκεί στο υπουργείο (???) αφού τα λεφτά θα πάνε που θα πάνε στην Αμερική γιατί να μη πάρουμε από το καλό, είναι λες και το κάνουν επίτηδες.

   1. @Γιώργος
    Εύλογα ερωτήματα! Γιατί; Γιατί είναι οσφυοκάμπτες και το «μαρούλ黨μπόλικο. Γιατί κανένος τους το παιδί δε θα βρεθεί να υπηρετεί επάνω στα πλεούμενα φέρετρα. Γιατί οι Η.Π.Α. δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν ποιοτικό πλεονέκτημα στο ΠΝ. Τόσο απλά. Εγκληματίας όποιος υπογράψει γι’ αυτά τα σκουπίδια αλλά και για τα έτερα σκουπίδια … «Θεμιστοκλής»!

    1. Αυτό ακριβώς που λες συμβαίνει :
     «Γιατί οι Η.Π.Α. δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν ποιοτικό πλεονέκτημα στο ΠΝ. Τόσο απλά. »

     Και κακώς δεν το ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ υπόψιν όταν σχολιάζουμε περί επιλόγων και προμηθευτών οπλικών συστημάτων.
     Ειδικά στα ηλεκτρονικά και τους αισθητήρες, είναι χαοτική η διάφορα των αμερικανικών με τις εξαγώγιμες εκδόσεις τους.

     1. @PANOS
      Έτσι. Είπαμε, όμως, η ανέλκυση της βυθοκόρου ένα από τα επτά θαύματα του Κόσμου!

    2. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
     Τα Themistocles-class πρακτικά είναι υποκλάση των Saar 72 με ένα υποτυπώδες σόναρ που λείπει από τις ΤΠΚ, ελικόπτερο/UAV/UCAV και τοπική αεράμυνα σημείου, που επίσης λείπει από τις Super Vita που έχουν μόνο το CIWS σχεδιασμένο να είναι ελαφρύ για να βγαίνει φθηνό για να πάρουμε καμιά δεκαπενταριά σύνολο. Τίμια σχεδίαση τη θεωρώ για το περιβάλλον Αιγαίου παρέα με καμιά Combattante.

 36. Αφου θα παμε σε ναυπηγηση νεων πλοιων ειμαι της αποψης οτι θα πρεπει να φερουν οτι συγχρονο εχει η εποχη που ναυπηγουνται.
  Με αλλα λογια οι νεες φρεγατες πρεπει να εχουν
  Sea Fire με Camm er – Aster 30
  Exoset blok 3 16 τον αριθμο
  Kingclip – Captas 4
  2 RAM εκατερωθεν του Ιστου
  127αρι Πλωρη 76αρι Strales Υποστεγο
  2 Millenium
  Σε πλοια των 100 + μετρων χωρανε ανετα…
  Τρανη αποδειξη η Saar των Ισραηλινων οπου φορτωσαν σε κορβετα οτι διαθετουν στο οπλοστασιο τους.
  Εφοσον ναυπηγηθουν στη χωρα μας το οποιοδηποτε αυξημενο κοστος θα παει εν μερει σε Ελληνικα νοικοκυρια και πιατα.

  1. Καλά με τα CIWS χάθηκα αλλά θέλω 48VLS και 127ρι μπροστά και μην ακούσω δεν γίνεται γιατί με δύο επιμικύνσεις στο πλοίο, η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία το είπε, όχι εγώ πριν τέσσερα πέντε χρόνια ότι κουμπώνουν τα πάντα πάνω στις FTI με το ανώτατο ραντάρ Sea Fire 500 και τα σχέδια σχεδόν έτοιμα τα έχουν. Το μόνο που θέλω είναι είτε να μπουν πιο δυνατές πετρελαιομηχανές είτε, και πιο δύσκολο να χωρέσουν και ένας ή βέλτιστα δύο στρόβιλλοι ώστε από CODAD να γίνει IEP γιατί ήδη πάει με μαξ 27κόμβους, με αυτά που θέλω πάνω θα πάει λιγότερο από 25 ενώ διαρκής απαίτηση του ΠΝ είναι 30+κόμβοι με προτίμηση σε Marine Engine την WR-21 και στρόβιλο τον ΜΤ30.

 37. H συζητηση αυτη δεν εχει ιδιαιτερο νοημα, καθως παμε «φωτογραφικα» για αλουμινοτρατες. Το ζητημα πλεον δεν ειναι aster 30 ή seafire ή οτιδηποτε αλλο, αλλα πως θα βελτιωθει η αξιοπιστια αυτων των κακων πλοιων που θα φορτωθουμε. Πως θα γινει το supply chain και το management ωστε να μην χτιζεται καθε αλουμινοτρατα επι μια δεκαετια. Τι προστιθεμενη αξια θα μεινει στην Ελλαδα. Εαν μαθουμε να ολοκληρωνουμε τα συστηματα στο σκαρι. Ποιες ελληνικες εταιριες θα μπουν στο supply chain.

  Θα παμε 1 δις το κομματι για το χειροτερο πλοιο στο εκτοπισμα του. Ας δουμε πως θα μετριαστει η ζημια.

  1. @phormio
   Ωραία, σε περίπτωση Πολέμου να ανέβουν στα Playmobil όσοι υπογράψουν και να βγουν στο Πέλαγο να πολεμήσουν. Εγώ προτιμώ να βγω με το πολιτικό RIB μου. Περισσότερες ελπίδες θα έχω.

   1. Κυριε Κουλούρη,

    Το πόσο κακά πολεμικά ειναι τα lcs, το εχω γραψει σε καθε μου ποστ σχετικο μ αυτα.

    Ό,τι πιστευω ομως εγω, ότι πιστευετε εσεις και οι λοιποι φιλοι εδω μεσα, δεν εχουν αξια: φαινεται οτι η αποφαση εχει παρθει.

    1. @phormio
     Δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σας.
     Ας μην μας παρουσιάζουν, όμως, τον πρωθυπουργό ως τρισμέγιστο που αφήνει τον υιό του στον Έβρο όταν πολλών άλλων τα παιδιά θα κληθούν να υπερασπιστούν ετούτον τον τόπο στη θάλασσα επάνω σε επιπλέουσες νεκροφόρες. Γιατί περί ου ο λόγος.
     Και ας πάψουν να μας παρουσιάζουν την αμερικανική πρόταση ως πανάκεια με δήθεν συνακόλουθη εισαγωγή συναλλάγματος εξ Εσπερίας!!!

     1. Για παραθέριση στην Αλεξανδρούπολη τον έστειλε εκεί μάλλον αφού εκεί κυκλοφορούν πολλές φοιτήτριες για ξεκάρφωμα, σε αντίθεση με τις περιοχές που είναι προς το ποτάμι.Έχει και αεροδρόμιο για σύντομη μεταφορά στην Αθήνα η Κρήτη οπότε είναι για εντυπωσιασμό όλη υπόθεση, αλλιώς πως θα πάρει σειρά να ακολουθήσει τα χνάρια του παππού και του πατέρα στην πολιτική σκηνή, για μα έχει συνέχεια η δυναστεία της οικογένειας στα πολιτικά της χώρας. Αφού έχουν τα πολιτικά για οικογενειακό μπίζνες όπως ο βασιλιάς που ξέφυγε στην εξορία.

  2. phormio

   Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι η μοναδική φίλε phormio, αφού το έχουμε πλέον
   συνήθειο να αφήνουμε το γάμο και να πηγαίνουμε για πουρνάρια, όπως λέει η γνωστή παροιμία.

   Μας χαρακτηρίζει πλέον σαν χώρα αυτή η νοοτροπία και συμπεριφορά, και το έχουν αντιληφθεί όλοι οι φίλοι και σύμμαχοι.

 38. Αν ειναι να μην γλιτώσουμε από τις MMSC ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί μια νέα φρεγάτα πάνω στις απαιτήσεις του ΠΝ, με την βοήθεια της LM και ελληνικών πανεπιστημίων ως «εθνικό πλοίο»;
  Πλοίο από χάλυβα, μηχανοστάσιο CODLAG 32-33 κόμβοι, 127mm κανόνι, RAM, Captas 4c, Kingclip Mk.II, NS100, 32 ESSM bl.2, Exoset 3 και ανοιχτό CMS 330 που θα έχουμε πρόσβαση…

  1. ΑΙΜ όλα αυτά που τα θεωρώ απαραίτητα σήμερα, πέραν του CODLAG που είμαι της σχολής ΙΕΡ και WaterJet μπάινουν στις FTI σήμερα, με μερικές τροποποιήσεις. Δεν το λέει ο Γιώργος, η κατασκευάστρια Naval Group το λέει τόσα χρόνια που την διαφημίζει για πελάτες, άλλο που εμείς ως μπατίρηδες θέλουμε να αγοράσουμε την πιο φθηνή, Γαλλική και ως συνήθως (σ.σ. FREMM) υποεξοπλισμένη έκδοση. Γιατί δεν έχει σχέση η τούμπανο έκδοση FREMM των Ιταλών με την άοπλη των Γάλλων.
   Επίσης το ΝS200 και λέγεται και ειδικά το SeaFire (που εάν πληρώσεις προσφέρεται και για FREMM, ήδη έχουν βγει προπλάσματα) ότι είναι ικανότερα ραντάρ.

  2. Οι 32 ESSM είναι πολύ λίγοι πλέον όπως και οι ΜΜ40. Απαιτούνται 64 και 1-2 RAM & 16 ΜΜ40. Θα ήταν επιθυμητό να έχουν τα πλοία και ASROC. Αυτά συνεπάγονται 2-3 ΜΚ41 ή ανάλογοι εκτοξευτές.

   1. Φιλε Gunner πολυ το φοβαμαι οτι αυτους τους αριθμους με αλλα οπλα θα τα βλεπουμε απεναντι μας στα τελη της 10ετιας και θα τραβαμε οτι τριχα εχουμε ευκαιρη για τα συμβολαια που υπογραφαμε το 2020.

   2. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι παραπάνω απο 32 απο ESSM … Πιθανόν να έχεις στο νου σου πολλα drone με εκρηκτικά . Υπαρχουν άλλα οπλα που κανουν τετοιες δουλιες Πχ διπλα Ram ,λαιζες ,πυροβόλα με κατευθυνόμενα πυρομαχικά και διασποράς . Ο Essmbl2 δεν κανει για αγγελες Drone .. Ειναι πλεον αντιπυραυλικό αποκλειστικά .

    1. Είναι και το θέμα κόστους των πυραυλων!
     Ο essm πάει 1m ο ένας
     Για τις meko αγοράσαμε essm για ένα μονο φόρτο
     ο essm είναι κατεξοχήν αντιαεροπoρικος αλλα μπορεί και να χρhισμοποιιθει για αντιπυραυλικός

     1. @CK
      Όταν σε τιμές προ διετίας ο SM-3 στοίχιζε ο ένας παρακαλώ 21μισό εκατομμύρια η μονάδα είναι αστείο νούμερο το μόλις 1μύριο ο πύραυλος και επίσης είναι απαράδεκτο που αγοράσαμε μόλις ένα φόρτο, κανονικά αγοράζεις το ελάχιστο δύο μη πω τρεις και τέσσερις φόρτους. Βέβαια, άμα αγοράσουμε τώρα για τις ΜΕΚΟ τους ESSM Block 2 μπορούμε να αγοράσουμε και ένα μόλις φόρτο με option για άλλο ένα, αφού έχουμε τους παλιούς τους Block 1 όταν θα αδειάσει το πλοίο σε επίπεδο σύρραξης και να βάλεις τους παλαιάς κοπής ESSM πάνω, με ότι συνεπάγεται για τη μείωση της δυναμικής του πλοίου.

   1. πιό πάνω ὁ NF γράφει:
    Φιλε μου εχουμε ΑΒΥΘΙΣΤΕΣ ΜΠΕΛΧΑΡΕΣ. Λεγονται «νησια»…………..

    χρειάζεται ἔξυπνη ἀντιμετώπιση τῆς «βροχῆς» πυραύλων

 39. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε έναν καταιγισμό διαρροών από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που ούτε λίγο ούτε πολύ φωτογραφίζουν ως ειλημμένη την απόφαση για της MMSC!

  Σε κάποια γνωστά site και ιστολόγια πάλι προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν μας χρειάζονται οι SM-2 και οι Aster-30 και πως αρκούν και οι ESSM προκειμένου να βάλουν πλάτη στην MMSC.

  Ποιος θα κρίνει αν το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται πυραύλους άμυνας περιοχής ή όχι το Πολεμικό Ναυτικό ή ο Άδωνης και ο Μητσοτάκης;

  Φυσικά και χρειάζονται οι πύραυλοι άμυνας περιοχής ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο που πλέον εκεί θα παιχθεί όλο το παιχνίδι.

  Με την Ευρώπη (Γερμανία και δορυφόροι της) τα είδαμε.

  Οι μάσκες τους έπεσαν.

  Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ακόμα και αν οι Τούρκοι κάνουν απόβαση σε δικό μας νησί.

  Άρα από τον όποιο «διαγωνισμό» για τις τέσσερις νέες φρεγάτες αποκλείονται Γερμανοί, Ισπανοί, Ιταλοί και Ολλανδοί.

  Οι Αμερικάνοι επίσης μας δουλεύουν ψιλό γαζί.

  Με την συμφωνία που υπογράψαμε για Σούδα και βάσεις σε όλη την επικράτεια ήδη θα έπρεπε να μας έχουν δώσει δύο Arleigh Burke φορτωμένα με τα ανάλογα όπλα ενώ θα έπρεπε να έχουν ανοίξει τις αποθήκες με τα πλεονασματικά τους όπλα.

  Θα έλεγα να μας δοθεί και ένα ποσό κάθε χρόνο όπως σε Ισραήλ και Αίγυπτο ίσως λίγο χαμηλότερο αλλά σίγουρα κάποιο ποσό ένα δις δολάρια παράδειγμα για αγορές Αμερικανικών όπλων.

  Τίποτα δεν είδαμε παρά μόνο τη βυθοκόρο και τα σάλια των εδώ φωστήρων που βολεύονται και με απλές χειραψίες και χαμόγελα.

  Εκτός και αν η Αμερική δίνει πλεονασματικά όπλα και οι εδώ φωστήρες αδιαφορούν ως συνήθως κάτι που δεν έχει συμβεί πρώτη φορά.

  Το αφήγημα που προσπαθούν να περάσουν είναι πως με τυχόν αγορά των MMSC ενδεχομένως θα μας δώσουν δύο Arleigh Burke ή Ticonderoga.

  Η άποψη μου είναι πως δεν χρειάζεται να αγοράσουμε τα εντελώς ακατάλληλα πλοία MMSC για να μας δώσουν ενδεχομένως AB ή Tico.

  Υπογράψαμε μια συμφωνία για τη Σούδα (όπου μπορεί να δοθεί και για περισσότερα χρόνια) και βάσεις σε όλη την επικράτεια άρα η παραχώρηση των AB ή Tico θα έπρεπε να μην έχει σχέση με την αγορά των φρεγατών.

  Οι Αμερικάνοι θα πάρουν στο άμεσο μέλλον (σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης) συμβόλαιο για τα F-35 έχουν πάρει ήδη τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper έχουν πάρει τον εκσυγχρονισμό των P-3 Orion τα ελικόπτερα Romeo κτλ.

  Το πρόγραμμα των νέων φρεγατών πρέπει να πάει στη Γαλλία για πολλούς λόγους.

  Καταρχήν είναι οι μόνοι που μας αποδεσμεύουν όπλα και τεχνολογίες που οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να μας αποδεσμεύσουν ούτε σε πενήντα χρόνια.

  Θυμίζω Aster-30 στο άμεσο μέλλον τους Aster-30 NT1 τους scalp-naval κτλ.

  Τι από τα παραπάνω μας αποδεσμεύει ή θα μας αποδεσμεύσει η Αμερική που πάντα τηρούσε μια στάση Πόντιου Πιλάτου και δήθεν με το πρόσχημα να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες στην περιοχή δεν μας αποδέσμευσε τα όπλα εκείνα που θα μας έδιναν ένα πλεονέκτημα;

  Ξαφνικά τώρα δήθεν οι Αμερικάνοι «αντιδρούν» στα λόγια μόνο με τους Τούρκους επειδή έχουν φύγει από το μαντρί τους αν ήταν στο μαντρί τους όλα καλά δηλαδή.

  Επανέρχομαι στις Γαλλικές φρεγάτες.

  Τα ποσά που διέρρεαν τα ΜΜΕ εδώ για το δήθεν κόστος των φρεγατών Belharra ήταν ξεκάθαρα παραπληροφόρηση και προπαγάνδα προκειμένου να υποστηρίξουν το κυβερνητικό πισωγύρισμα.

  Το κόστος των αρχικά δύο φρεγατών Belharra HN (όπως το ζήτησε το ΠΝ) είναι 2,68 δις ευρώ και περιλαμβάνει και υποδομές και όπλα και fos.

  Το κόστος για τέσσερις πλέον φρεγάτες θα είναι συνολικά χαμηλότερο γιατί δεν θα ξανά πληρωθούν οι όποιες υποδομές των νέων πλοίων ενώ σίγουρα θα υπάρξει συμπίεση του συνολικού κόστους.

  Η πρόταση μου είναι:

  Να αγοραστούν τέσσερις Belharra XL (με 48 κελιά) με προαίρεση άλλες τέσσερις γενικών καθηκόντων με 32 κελιά και φυσικά Ram.

  Το πρόγραμμα θα είναι σε βάθος χρόνου.

  Με ένα τέτοιο πρόγραμμα 4+4 Belharra και με μια υπόσχεση στους Γάλλους για επιπλέον υποβρύχια στο μέλλον που θα χρειαστούν εκ των πραγμάτων είναι βέβαιο πως οι Γάλλοι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να μπούνε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

  Βασικοί όροι να συμπιέσουν όσο το δυνατόν το κόστος του συνολικού προγράμματος μιας και αφορά ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα την ευνοική χρηματοδότηση σε βάθος χρόνου την ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών FREMM και φυσικά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας με ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση κρίσης.

  Είναι πασιφανές πως σε περίπτωση κρίσης με τους απέναντι θα είμαστε μόνοι μας τουλάχιστο να έχουμε τα σωστά όπλα.

  Τα σωστά όπλα δεν είναι σίγουρα ούτε οι MMSC ούτε οι ESSM.

  Τα σωστά όπλα είναι η ηλεκτρονική σουίτα και η τεχνολογία των Belharra τα σωστά όπλα είναι οι Aster-30, Aster-30 NT1 οι scalp-naval κτλ.

  Επίσης αν ισχύουν οι πληροφορίες πως το κόστος των 12 μεταχειρισμένων Rafale είναι 400 εκατ. ευρώ μήπως θα έπρεπε να μπει εξ αρχής και μια προαίρεση για άλλα 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια είτε 10 μεταχειρισμένα και 8 καινούργια;

  Η Ελλάδα είναι η μοναδική Ευρωπαική χώρα που αγοράζει Γαλλικά όπλα διαχρονικά και στηρίζουμε την πολεμική τους βιομηχανία, μήπως θα έπρεπε αυτό ως επιχείρημα να το χρησιμοποιήσουμε στους Γάλλους και να επιτύχουμε καλές συμφωνίες και να κερδίσουμε και οι δύο;

  Υ.Σ Γνωρίζοντας την αξιοπιστία του Defence Review θα μπορούσατε με κάποιο άρθρο να μας ενημερώσετε για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των νέων φρεγατών και ποια είναι η πιθανή βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων;

  1. Οι Belhara XL είναι πλοία ικανά και υπέρ εξοπλισμένα αλλά κάνουν μόνο για Α. Μεσόγειο όχι στο περίκλειστο Αιγαίο. Μια πρόταση για μας θα ήταν 4 Belhara όπως λες (αλλά όχι XL) με 32 κελιά έκαστην χωρίς τους navy scalp.Δλδ, τρείς 8απλούς εκτοξευτές Sylver Α50(για 24 βλήματα aster 30) και έναν 8απλό εκτοξευτή Sylver Α50(για 32 βλήματα camm).Το μόνο που ίσως θα έπρεπε να υιοθετηθεί από τις XL είναι οι 16 exocet block3c αντί 8.Τώρα όσον αφορά τους navy scalp θα έπρεπε να τους πιστοποιήσουμε μαζί με τις f21 αντί τις γερμανικές στα 214+ωκεανός και διαπραγμάτευση με Γερμανούς μόνο για εκσυγχρονισμό των SUT σε mod4 και ίσως κατασκευή άλλων δύο 214 όπως είχε συμφωνηθεί στην option πριν λήξει και αργότερα θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε και για τα Γαλλικά smx3.1.

   1. @thrilosg
    Το ένα δεν αναιρεί το άλλο και επίσης είναι αυτοκτονικό να μπει μία φρεγάτα, εν ώρα σύρραξης στο Αιγαίο, όλες ΝοτιοΑνατολικά της Ρόδου θα παραταχτούν, εκτιμώ, βαριά νοτίως της Κρήτης σαν οπισθοφυλακή.

 40. Όταν γίνει ο πόλεμος, αίμα θα πέσει, ενώ για την άμυνα της χώρας θα κάνουμε εκπτώσεις? Τι είναι, δηλαδή? Προίκα θα δώσουμε και θα κάνουμε παζάρια? Πχ δεν περνούμε Burg η Ticon επειδή είναι ακριβές και στην συντήρηση ακόμα και θα πάρουμε τις MMCSS που είναι Τρίτη επιλογή από Αμερική? Τι λέμε, συνελληνες? Έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε, εκεί θα κολλήσουμε? Στα φράγκα? Έχουν λαμβάνειν οι δανειστές! Οι δε στρατηγοί μας τα ξέρουν ήδη αυτά και φυσικά θέλουν τα καλύτερα! ΌΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΈΡΑΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΆΡΟΥΜΕ 1Η2 BURG Η 1 TICON! Στρατηγούς έχουμε γίγαντες, αλλά ηγέτες νάνους! Αυτά!

 41. Επειδη όλα τζαμαρονται μηπως πρεπει να αναπτυχθεί έκδοση Αστέρ ΙΡ και να πάρουμε ΜΙΚΑ NG IR που μπαίνει σε 4αδες? Και δεν τζαμαρεται εαν το σύστημα ειναι σωστό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *