Νέος γύρος εξελίξεων έρχεται να προστεθεί στο γνωστό «σίριαλ» των περιπολικών της κλάσης ISLAND για το Πολεμικό Ναυτικό. Τη στιγμή που τα περιπολικά της κλάσης ISLAND βρίσκονται στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας προκειμένου να καταστούν πλήρως αξιόπλοα, οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού έρχονται αντιμέτωποι με νέες αρνητικές εξελίξεις. Όπως πληροφορείται το DefenceReview.gr υπάρχει αδυναμία εύρεσης ανταλλακτικών για τις μηχανές των σκαφών λόγω παλαιότητας. Συγκεκριμένα στα πλαίσια της ανακατασκευής των κινητήρων (overhaul) το Πολεμικό Ναυτικό αναζητά εναγωνίως μηχανικά μέρη (spare parts) για τους δύο κινητήρες. Στη κατεύθυνση αυτή καταγράφεται έντονη δυσχέρεια εύρεσης ανταλλακτικών λόγω της ηλικίας των μηχανών (θεωρούνται παρωχημένα και κατά τα κοινώς λεγόμενα «obsolete»). Ως εκ τούτων, το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει κάθε πιθανή λύση και μεταξύ αυτών και τη προμήθεια νέων κινητήρων, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη παραπάνω το τελικό κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα περιπολικά της κλάσης ISLAND κατέπλευσαν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας συνοδεία ρυμουλκών λόγω αδυναμίας να πλεύσουν αυτοδύναμα. Είναι βέβαιο πως τα περιπολικά της κλάσης ISLAND αναμένεται να κοστίσουν πολύ παραπάνω απ’ ότι είχε αρχικώς προϋπολογιστεί και φυσικά να κοστίσουν πιο ακριβά από τη ναυπήγηση νέων σκαφών ανάλογου εκτοπίσματος. Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει προχωρήσει σε εκτενές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των σκαφών που περιλαμβάνει εργασίες ανακατασκευής των μηχανών, ριζικών αλλαγών στα ηλεκτρολογικά των πλοίων, νέα ηλεκτρονικά (αισθητήρες μάχης, ηλεκτροπτικό σύστημα), νέα οπλικά συστήματα και πιθανόν νέο τακτικό σύστημα μάχης συμπεριλαμβανομένων μέσων επικοινωνιών. Η ηλικία των σκαφών που αποκτήθηκαν αγγίζει τα 32 με 39 έτη.

Σημειώνεται πως το Λιμενικό Σώμα παρέλαβε δύο ολοκαίνουργια περιπολικά ανοικτής θαλάσσης τύπου P355 των ιταλικών ναυπηγείων Cantiere Navale Vittoria. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την 22.01.2019 ανάμεσα στο υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και στην εταιρεία  «CANTIERE NAVALE VITTORIA S.P.A. » η οποία εδρεύει στην Ιταλία. Η συνολική αξία και των τεσσάρων (04) σκαφών ανέρχεται στα 55.560.000 Ευρώ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σκαφών είναι τα ακόλουθα:
– Ολικό Μήκος:36,30 μέτρα.
– Ολικό Πλάτος: 7,45 μέτρα.
– Μέγιστη Ταχύτητα: Άνω των 35 κόμβων.
– Υπηρεσιακή Ταχύτητα: Άνω των 32 κόμβων.
– Μέγιστη ακτίνα ενέργειας με την οικονομική ταχύτητα: άνω των 1000 Ν.Μ.
– Επιχειρησιακή Ικανότητα (Sea State) με κατάσταση θαλάσσης 5 κατά Douglas.
– Αριθμός Επιβαινόντων: 32 άτομα (12 μέλη πλήρωμα + 20 επιβάτες/διασωθέντες).
– Μέσο πρόωσης: Δύο (02) σύγχρονοι κινητήρες.
– Καύσιμο: Diesel ναυτικού τύπου.

Στον αντίποδα το Πολεμικό Ναυτικό προτίμησε να πάρει τα περιπολικά της κλάσης ISLAND σε χείριστη κατάσταση και τελικώς να δαπανήσει πολύ παραπάνω έναντι των αρχικών οικονομικών εκτιμήσεων. Σημειώνεται πως το αρχικό κόστος όπως είχε προϋπολογιστεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για την πρόσκτηση με ανταλλακτικά και την μεταφορά ανέρχονται σε 42.457.600 €. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι το τελικό κόστος προκειμένου να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά, αξιόπλοα και πλήρως λειτουργικά θα ξεπεράσει τα διπλάσια χρήματα εξ όσων είχαν αρχικά προβλεφθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι χώρες που έχουν πάρει περιπολικά ISLAND εκτός του Ελληνικού Ναυτικού είναι το Πακιστάν, η Γεωργία, η Κόστα Ρίκα και η Ουκρανία. Στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ τα περιπολικά της κλάσης ISLAND αντικαθίστανται από τα νέας ναυπήγησης περιπολικά της κλάσης Sentinel.

Οι φωτογραφίες από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας: