Χθες Πέμπτη η Lockheed Martin πραγματοποίησε διαδικτυακή ενημέρωση για πρόγραμμα των τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) με επίκεντρο τις MMSC. Αυτή τη φορά η ενημέρωση δεν ήταν εν κρυπτώ. Στα πλαίσια της ενημέρωσης οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin αναφέρθηκαν στη διαμόρφωση των πλοίων MMSC για το ΠΝ. Όπως σας είχαμε ενημερώσει από τον Νοέμβριο του 2019 η Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ την διαμόρφωση των πλοίων που θα διαθέτει το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, η Lockheed Martin απέστειλε στο ΠΝ τον Νοέμβριο του 2019 την ενημέρωση P&A (Price and Availability) για τέσσερις MMSC κόστους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένων όπλων και πακέτου τεχνικής υποστήριξης. Παρά το γεγονός πως πολλοί κύκλοι διέδιδαν διαφορετική διαμόρφωση με γνώμονα τις ανάγκες του ΠΝ εντούτοις αποδείχθηκε πως η διαμόρφωση των MMSC είναι ίδια με αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Το πλοίο διαθέτει συνολικό απόθεμα 32 βλημάτων μέσης ακτίνας ESSM σε οκταπλό εκτοξευτή ΜΚ41.

Ειδικότερα, περιλαμβάνεται περιστρεφόμενο ραντάρ, το TRS-4D, το RAM, 8 βλήματα NSM, πυροβόλο Strales των 76 χιλιοστών και τακτικό σύστημα Combatss 21. Παρά τις μακέτες που έχουν επιδειχθεί σε ναυτικές εκθέσεις για μεγαλύτερη έκδοση με διαφορετική διαμόρφωση όπως με περισσότερα των 8 κελιών η εταιρεία διευκρίνισε πως για το ΠΝ προτείνεται η διαμόρφωση MMSC Σαουδικής Αραβίας. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το παρακάτω γράφημα.

Η διαμόρφωση για το ΠΝ όπως αναφέρθηκε.

Με τη παρούσα διαμόρφωση το πλοίο σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την ανάγκη αεράμυνας περιοχής. Ταυτοχρόνως η έλλειψη σόναρ τρόπιδας που επιβεβαιώθηκε χθες στη παρουσίαση της Lockheed Martin αποδεικνύοντας πως το πλοίο αντιμετωπίζει σοβαρούς περιορισμούς ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων αρκούμενο στο σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) Captas 2. Πρόκειται για παλαιότερο σόναρ συγκριτικώς με το Captas 4 που είναι το νεότερο της κατηγορίας του.

Η Lockheed Martin απέφυγε τεχνηέντως να δώσει σαφή και συγκεκριμένη απάντηση αναφορικά με τα μηχανικά προβλήματα αξιοπιστίας στο προωστήριο σκεύος. Η Lockheed Martin ανέφερε περιπτώσεις πλοίων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη θαλάσσια παραμονή και που διένυσαν αρκετά ναυτικά μίλια. Η εταιρεία έφτασε στο σημείο να διαφημίζει ένα αυτονόητο πράγμα, αυτό της επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας αποστολής θαλάσσιας περιπολίας δίχως το πλοίο να επιστρέψει με ρυμουλκά… Ούτε επίσης υπήρξε αναφορά για διαφορετικά επίπεδα επιβιωσιμότητας από το χαμηλό που βρίσκεται σήμερα ώστε να ανταποκρίνεται σε συνθήκες ναυτικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης.

Τα σοβαρά μειονεκτήματα των MMSC είναι πασιφανή και αδιαμφισβήτητα. Την ίδια στιγμή έχει καταρρεύσει και ο μύθος των μεταχειρισμένων Arleigh Burke που αποτελούσαν και αποτελούν ευσεβείς πόθους ώστε να δομηθεί και να προωθηθεί στο ΠΝ η λύση των MMSC.

Επαναλαμβάνουμε πως το ΠΝ πρέπει να στραφεί σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή σχεδίαση που θα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες όπως είναι τα ραντάρ σταθερής διάταξης και τα βλήματα ενεργού καθοδήγησης δίχως να γίνονται εκπτώσεις στην εγγύς αντιπυραυλική άμυνα των πλοίων, στον πόλεμο επιφανείας και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Είναι αυτονόητο πως το ΠΝ πρέπει να επιλέξει ένα πλοίο με μηχανική αξιοπιστία και όχι ένα πλοίο που απορρίπτεται από το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό αφενός σταματώντας τις παραλαβές και αφετέρου αποτυγχάνοντας στο πρόγραμμα του FFG (X).

Από επιχειρησιακής πλευράς το ΠΝ οφείλει να επιλέξει μια φρεγάτα με ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής ώστε να καλύψει μια πάγια και διαρκή επιχειρησιακή απαίτηση. Όχι ένα πλοίο όπως οι MMSC μόνον με ESSM.

Επιπροσθέτως, η σύνδεση όλων των προγραμμάτων (νέες φρεγάτες, ενδιάμεση λύση, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ, ναυπηγεία σε μια χώρα και μια εταιρεία) δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις και είναι αδύνατο να βρεθεί η βέλτιστη προσέγγιση που θα ικανοποιεί όλα τα παραπάνω από τεχνικής, επιχειρησιακής, οικονομικής και βιομηχανικής πλευράς. Τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να αποσυνδεθούν και να παρθούν αποφάσεις ξεχωριστά με γνώμονα το βέλτιστο επιχειρησιακό αποτέλεσμα.

Εάν πρέπει να δοθεί πολιτικό γραμμάτιο στους Αμερικανούς αυτό πρέπει να είναι άλλο και σε καμία περίπτωση τα MMSC. Συνιστούν επιεικώς μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επιλογή από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα οι Αμερικανοί της LM θα επισκεφθούν τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και την επόμενη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Comments

  1. εχουμε πανω απο 20 πλοια πεπαλαιωμενα που θελουν αντικατασταση μεχρι το 2030 (12 ΤΠΚ, 9 Φρεγατες, 6 Υποβρυχια).
   4 φρεγατες συν 4 ΜΕΚΟ UPG, συνολο μονο 8 πλοια. Μακαρι να παιρναμε και τις 2 Ολλανδικες Μ και τις 3 εκσυγχρονισμενες Λαφαγιετ, για αυξηση των αριθμων. Δε μπορουμε να αντικαταστησουμε ολα αυτα τα παλια πλοια με FREMM η Belharra των 1 εκατ. δολλαριων. Ειναι προφανες.

  2. Δεν θέλουν να ψωνίσουμε τις αμερικανικές! Θέλουν να μην πάρουμε τίποτα και προσπαθούν να καθυστερήσουν την αγορά ή να την ματαιώσουν! Οι Αμερικάνοι ξέρουν ότι δεν έχουν ανταγωνιστικό προϊόν.

 1. ΔΟΞΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΙ-ΝΙΚΟΛΑ……ΒΑΛΑΝΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΩΣΑΝΕ ΤΟ ΠΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΩΚΑΙΚΑ ΤΟΥ 1 ΔΙΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΝΑΝΕ ΚΑΛΑ……
  FOTSA GIA TYPE 31 KAI TYPE 23 Ή SIGMA 11515 KAI M!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1. Οχι μονο Αστερ 30 δεν εχουνε για αεραμυνα, οχι μονο σοναρ ικανα δεν εχουνε, αλλα μονο αμυνα κατα πλοιων κανουν. Κι αυτη με πολλα μειονεκτηματα, αφου εισαγουν NSM που ειναι πανακριβος, δημιουργωντας πολυτυπια στο οπλοστασιο του ΠΝ, αφου επιχειρει ηδη με Εξοσετ παρομοιων δυνατοτητων (οταν θα αναβαθμιστουν ολοι στην εκδοση block iiic). Το πλοιο δεν κανει για τις αναγκες του ΠΝ, αφου για αυτη τη δουλεια (anti ship) εχουμε 7 συγχρονες SUPER VITA οπλισμενες με Εξοσετ (με εμβελεια πυρος 180 χιλ.) και 5 υποβρυχια Type 214/Ωκεανος οπλισμενα προσεχως με συγχρονες τορπιλες SeaHake ακτινας 50 χιλ. Οι Μπελαρες ειναι μονοδρομος λοιπον και θα αποκτηθουν.

  2. σωστος. Μονο στο κλεισιμο μας τα χαλας, αφου οσο οι Αγγλοι δεν φευγουν απο την Κυπρο, και κλινουν προς Τουρκια μερια σε πολλα ζητηματα, δεν προκειται να παρουν κανενα συμβολαιο. Πλεον ολα συνδυαζονται και τιποτα δεν ειναι μεμονωμενο! Γιαυτο μονο Γαλλια προς το παρον. Ουτε σνομπαρουνε, και μας αντιμετωπιζουν σαν ισαξιοι εταιροι που μας βοηθησαν περυσι εναντια στην Τουρκια, παρολο που με εξαιρεση την αγορα 15 Μιραζ το 2007, δεν ειχαν παρει κανενα σοβαρο προγραμμα τα τελευταια 30 χρονια. Γιαυτο μετα τα Ραφαλ, οι φρεγατες παιρνουν σειρα.

 2. Δηλαδή, ποία δυνατότητα ως οπλικό σύστημα προσφέρει η συγκεκριμένη σχεδίαση, που δεν αποκτάται από μία σύγχρονη κορβέτα εκτοπίσματος περί των 2500Τ, στο 50% της τιμής;
  Σοβαρά τώρα…4 δις ευρώ για φρεγάτες με ESSM και NSM. Αυτό το πλοίο προορίζεται να υπερασπιστεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο;
  Το γεγονός και μόνο της πρότασης είναι ενδεικτικό της εκτίμησης που χαίρουν οι ταγοί του κράτους μας από την LM.
  Και αυτό ξέρετε είναι το πλέον ανησυχητικό της υπόθεσης.
  Αν τολμούσαν να προτείνουν ένα εγγενώς ανεπαρκές και ελαττωματικό σκάφος εξοπλισμένο με συστήματα δευτέρας διαλογής και δυνατότητες ΜΕΚΟ του 1990, σε οποιοδήποτε άλλο σοβαρό πολεμικό ναυτικό δυτικού κράτους, θα είχαν πάρει πόδι κακήν κακώς.
  Εδώ το συζητάμε ακόμα, προς αποφυγή γενέσεως αμφιβολιών είς όσους μας υπολογίζουν ώς τριτοκοσμική μπανανία.

   1. @gdmast
    Βασικα προσφερει λιγοτερα.
    Η γαλλικη κορβεττα Gowind-2500 εχει πολυ καλο σοναρ γάστρας Kingklip, αλλα και captas-2, εχει δηλαδη πληρεις δυνατοτητες ΑSW, εν αντιθεσει με τα αλουμινένια σαπάκια του El Manco. Kαι βεβαιως εχει σοβαρες εξαγωγικες επιτυχιες, και ολοι οι πελατες ειναι ευχαριστημενοι, ενω τα σαπάκια του El Manco δεν τα θελει ουτε το USN.

 3. Απλά τραγικό.
  Ούτε captas4 των 150 χιλρων, αλλά captas 2 των 60 χιλρων. Ούτε asroc vl, ούτε κανένα θαύμα με Lrasm που θα έσωζε κάπως την κατάσταση. Ούτε ο 2ος mk41 φυσικά που θα έπρεπε να μπει για να μπούνε όλα αυτά.
  Και στην συνέντευξη του αντιπροέδρου είπε ότι οι SM2 δεν μπορούνε με αυτό το ραντάρ.
  3.9 δις ευρώ για 4 τέτοιες αλουμινοτρατες.
  Περιμένει γουδί οποίους υπογράψουν

  1. @Romeo60
   Οι άνθρωποι του ποδηλάτου θα έπρεπε να ντρέπονται μόνο και μόνο που έκαναν παρουσίαση αυτού του πλεούμενου τενεκέ. Δεν υπάρχουν λόγια. Καλύτερα με S μέχρι να σβήσει ο ήλιος!

 4. Οι δικοί μας δεν παίρνουν ούτε της δυο φρεγάτες L από την Χιλή για 5 εκατομμύρια ευρώ!

  Αγαπητέ κύριε Γιάννη Νικήτα αν μπορείτε ρωτήστε γιατί δεν της παίρνουν της φρεγάτες L;

  Αγαπητέ κύριε Γιάννη Νικήτα πέστε στον υπουργό, ότι θα βγει μια φρεγάτα S εκτός για να γίνει
  ανταλλακτικά στο τέλος του έτους αρχές του 22 με τι θα την καλύψουμε;

  Θα μείνουμε με 12 φρεγάτες ενώ θέλουμε 14 τουλάχιστον γιατί δεν της παίρνουμε;

 5. Μακριά από την MMSC. Aεράμυνα περιοχής με ESSM και περιστρεφόμενο ραντάρ είναι ανέκδοτο. Επίσης έχει και περιορισμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες σε σύγκριση όχι μόνο τις άλλες υποψηφιότητες, αλλά και τις MEKO 200HN.

    1. Το πλοίο αυτό το απορρίψαμε λόγω κόστους πέρσι το καλοκαίρι να θυμίσω
     Νομίζεις πως θα το δώσουνε σε πιο οικονομική τιμή οι Γάλλοι τώρα η εμείς θα το πάρουμε επειδή πάει καλύτερα η οικονομία μας?

 6. Πριν κάτι μέρες στη Le monde η naval είπε ότι τέλος η γαλλική fdi ουσιαστικά, πέραν των 2χ8 Α50, θα υπαρχει και έναςχ8 Α70 για mdcn σε όλα τα πλοία της γαλλικής διαμορφωσης.
  Άρα τέλος τον σενάριο 2 hellenique και 2 fdi για εμάς, αφού δεν θα υπαρχει fdi.
  Απορροφούν και το κόστος ενσωμάτωσης των mdcn οι Γάλλοι άρα το σεναριο των 4 belharra hellenique έρχετε όλο και πιο κοντά.
  Οι 2 hellenique είχαν 2,7 με 2.8 δις ευρω. Άρα 1.375 δις ευρώ το πλοίο.
  Με την απορρόφηση του κόστους των mdcn και ένα 10% επιπλέον έκπτωση στα 4 αντί για 2 πλοια, και με έναν φόρτο 1μιση βλημάτων αντί για 2 αναχορηγιες (aster30 και mdcn) θεωρώ πως σίγουρα πέφτουμε στα 1,2 δις και μάλλον και με την έκπτωση των Γάλλων για να πάρουν τη δουλειά, μια τιμη στα 1.15 δις δηλαδή 4.6 δις ευρώ για 4 belharra hellinique ακριβώς όπως τις φτιάξαμε τον Ιούλιο αντε με 1μιση αναχορηγια αντί για 2 πυραυλων και είμαστε άρχοντες.
  200 εκρια ο εκσυχρονισμος των μεκο που είναι παλιές και δεν αξίζει παραπάνω, και στην εσχατη περίπτωση η οι 2 λαφαγιετ με προσθήκη μόνο Ram η Searam αντί για το crotale και ένα συρόμενο σόναρ και φαλανξ και 76αρι τζάμπα και με άλλα 200 εκρια με 5 δις γίναμε.
  Αλλά αντί για τις 2 λαφαγιετ με προσθήκη Ram η Searam θα προτιμούσα μια fremm (όχι fremm da) που ίσως μια θα την δίναν αν δεν περνάμε και καθόλου λαφαγιετ, 2 φρεμμ το θεωρώ και αδύνατο και ακριβό σεναριο.
  Φυσικά μόνο μια από τις 2 asw που εχουν A50 αντί για Α43 μαζί με τους A70.
  500 εκρια νομίζω μπορούν να μας την δώσουν οπότε πάμε στα 5,3 δις σε αυτό το σενάριο.
  Ram21 προσθήκη και strales φυσικά και θα έχουμε και 16 aster30 και 16 mdcn και με τους 4χ24 =96 aster30 και 4χ8=32 mdcn των 4 hellenique, έχουμε ένα σύνολο 112 aster30 και (κρατηθείτε) 48 mdcn έτοιμους στα κελια.
  Σε 5 πλοία όλα αυτά και με 5 σόναρ captas4 φυσικά και με 5 φοβερά σόναρ κητους επίσης.
  Μετά το 2030 θα έχουν γίνει πράγματα όπως η πιστοποίηση των camm στους sylver άρα έστω 4 κελια μπορούν να γίνουν quad packed για 16 camm και 20 aster30 και 8 mdcn και ram21 και strales και ecm/decoys και το πλοίο θα είναι άτρωτο. Ίσως και οι mica vl NG στο μέλλον να μπορούν να γίνονται quad packed στο sylver καθώς έχουν τις ίδιες διαστάσεις με τον απλό camm.
  4 hellenique και 1 fremm asw από τις 2 τελευταίες με 16 aster30+16mdcn είναι το απόλυτο σενάριο για εμάς. 5.3-5.5 δις ευρώ μαζί με την αναβάθμιση των μεκο υποθέτω.
  Ολα.τα αλλά σεναρια είναι συμβιβασμος

  1. Στη Le Monde δεν ήταν! Εάν ήταν δώσε το link!
   Ήταν σε ένα site και ακόμα μη επιβεβαιωμένο

   Εφόσον παίρνουμε RAFALE που το καθένα μπορεί να φέρει 2 SCALP ταυτόχρονα δεν υπάρχει λόγος να επενδύσουμε σε MdCN για το Ναυτικό

   Το πλοίο με 16 μονο ASTER είναι υπό εξοπλισμένο για το ρολο που το θέλουμε

   Εάν πληρώσουν οι Γάλλοι για την ενσωμάτωση του A70 στο πλοίο καλώς
   πάλι δεν είναι επιβεβαιωμένο πως μπορεί να φέρει ASTER Μάλλον θα θέλει και αλλα χρήματα
   για αυτό!!

   Και βεβαια τα πλοία πρέπει να έρθουν με εCIWS ίτε το RAM είτε πιο φθηνά PHALANCS από τις S εκσυχρονισμένα

   Επίσης πρέπει να ξεχάσουμε τη ναυπήγηση των πλοίων στη Ελλάδα εάν θέλουμε να τα παραλάβουμε
   on time and in budget

   Για ενδιάμεση οι Γάλλοι μάλλον θα προσφέρουν με το αζημίωτο τις Lafapommes!!

  2. 4 Bel HN + 2 option και αντί για Lafa. ή Fremm μια ακόμα 12αδα μεταχειρισμένα Rafale. Δεν έχει νόημα 1 ή 2 σκάφη για ενδιάμεση αν δεν έχουν κάτι κοινό με τα άλλα πλοία μας

  3. Με τέτοιες τιμές, μακριά από Μπελάρα, ας πάρει κανένας άλλος, ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε, θα γίνει το υπερσκάνδαλο του αιώνα.

   Καλύτερα να πάρουμε Α-200 με 500 εκατ, ή Fremm από την Ιταλία με 650-700 εκατ.

   Είναι δυνατόν να συζητάμε για φρεγάτα και να αναφέρουμε τιμές αστρόπλοιου? Αν τόσο την πουλάνε, τότε απλά χάνουμε χρόνο και ώρες τζάμπα σαν κράτος με το να συζητάμε μαζί τους.

   750 το κομμάτι και πολύ είναι, να μας πουν αν θέλουν ή όχι για να επενδύσουμε τον χρόνο που ξοδεύεται σε συζητήσεις, κάνοντας συναντήσεις με άλλους προμηθευτές.

   Τιμή για φρεγάτα πάνω από 750, ούτε ο Άκης δεν θα τολμούσε να ψελλίσει.

   Η FREDA και η FFGX είναι ουσιαστικά καταδρομικά σε μέγεθος και κάτι λιγότερα σε όπλα και το κόστος τους είναι κοντά στο δις, η Μπελάρα ούτε στο 65-70% των δυνατοτήτων τους δεν είναι.

   1. Τι λες βρε φίλε, 500 εκ η Α200;; Μιλάς για άοπλη έκδοση, έτσι όπως την θέλει το ΠΝ θα φτάσει σίγουρα το 1 δις. Όσο αφορά τις Ιταλικές FREMM, πραγματικές πιστεύεις ότι θα πάνε μόνο 700 εκατομμύρια καινούργια; Αν μιλάς για μεταχειρισμένες, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θέλουν να αποχωριστεί και άλλα σκάφη το Ιταλικό ναυτικό, έχουν ήδη μείνει με 8, μήπως να το διαλύσουν το ναυτικό τους για μας;

    Η FREDA και η FFG(X), αλλά ειδικά η πρώτη σε καμιά περίπτωση δεν είναι επιπέδου καταδρομικού τσέπης όπως λες, αν δεν είναι φρεγάτες σίγουρα θα σου έλεγα ότι είναι στο αρχικό στάδιο(lower end) ενός αντιτορπιλικού. Βασικά την FREDA την θεωρώ στην κατηγορία της φρεγάτας(upper end).

    1. @Vas
     Kανεις πολυ μεγαλο λαθος. Οι 6 φρεγατες Α200 της Αιγυπτου κοστισαν 2.3 δισ. ευρω, λιγοτερο απο 400 εκατομμυρια ανα πλοιο, και ειχαν πολυ καλη διαμορφωση και εξοπλισμο.
     Το μονο που δεν ειναι σαφες ειναι αν περιλσμβανονταν οι πυραυλοι. Ομως οι ESSM και οι Εxocet δεν ειναι πολυ ακριβοι, και δεν θα επιβαρυβαν πολυ το κοστος.

     1. Καταρχήν δεν ξέρουμε για πόσα σκάφη μιλάμε γιατί έχω διαβάσει για 4 και 6 σκάφη, τα πιο πρόσφατα δε μιλάνε για 4.
      Δεύτερον για πες μου ποια είναι η διαμόρφωση τους; Από όσο γνωρίζω θα έχουν 32 VL MICA NG που θα παίξουν το ρόλο των ESSM, 76χιλ πυροβόλο, τορπίλες, δεν ξέρουμε περισσότερα.
      Αν τις ΜΕΚΟ Α200 τις κάναμε επιπέδου Bel HN πόσο νομίζεις θα πήγαιναν; Γύρω στο ένα δις σίγουρα.

     2. @CK
      Οι οποίοι μπορούν στο ορατό μέλλον να αντικατασταθούν χωρίς πρόβλημα και μετατροπές με την νέα έκδοση NG που έχει διπλάσια εμβέλεια,όπως λέει η κατασκευάστρια εταιρία σε πρόσφατη ανακοίνωση.

     3. Σίγουρο είναι μέχρι στιγμής ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε για την Αίγυπτο αφορά 4 πλοία MEKO A200 για 500m Euro έκαστο και συνολικό πόσο συμφωνίας στα 2,3b Euro απο αξιόπιστες πηγές στην Γερμανία.

     4. @CK
      Σωστά διάβασες το 2026 δεν είναι μακριά, αλλά όταν κάποιος θέλει να εντοπίζει προβλήματα εκεί που δεν υφίστανται του είναι αδιάφορο ότι και να λένε τα στοιχεία και οι ανακοινώσεις.
      Για εμένα είναι προτιμότερο να μην αγοράσουν κανένα πλοίο και να μείνουν με αυτά που έχουν,αφού παράδες δεν υπάρχουν ούτε συνεννόηση απο ότι φαίνεται. Αν υπήρχε συννενόηση το ζήτημα δεν θα απασχολούσε μέχρι σήμερα τα ΜΜΕ.
      Οποίος ξέρει τους γερμανούς πάντως θα γνωρίζει ότι δεν έχουν πρόβλημα να εγκαταστήσουν και ένα στοιχείο(η και περισσότερα) VLS για ESSM αντί για το σύστημα MICA/NG στα πλοία,οπότε(αν είναι αυτό το μεγάλο σου πρόβλημα) δεν υπάρχει θέμα και σε αυτό το σημείο.

     5. @ WTF

      Είπαμε η Αίγυπτος πήρε τα πλοία σε αυτή τη τιμή με το συγκεκριμένη διαμόρφωση!

      Εάν εμείς θέλουμε καλύτερους πυραυλους ,Radar και συρόμενα sonarsτότε σίγουρα η τιμή θα πήγαινε πολύ παραπάνω!

     6. @CK
      Όπως είπα και στο προηγούμενο μου σχόλιο,η Ελλάδα δεν πρέπει να πάρει απολύτως τίποτα όσο δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει,αφού δεν υπάρχουν και τα χρήματα για περιπέτειες.
      Με ένα Rating της πλάκας απο τις εταιρίες και οίκους αξιολόγησης δεν ψάχνεις για χρηματοδότηση μέσο έκδοσης ομολόγων στη διεθνή χρηματαγορά για να αγοράσεις πλοία οι αεροπλάνα.
      Όποιος θέλει να έχει όμως αντιτορπιλικό θα πληρώσει και το ανάλογο ποσό,αλλιώς συμβιβάζεται απλά με αυτά που έχει και δεν επιδιώκει μεγάλα άλματα και εξοπλιστικά σάλτα. Επειδή δεν απευθυνόμαστε και στο ίδρυμα make a wish της Oprah.

    2. Εσένα τι σε κάνει να πιστεύεις ότι οι Fremm κανονικά κοστίζουν πολύ παραπάνω από τα 700 εκατ που ανέφερα?

     Γιατί όλοι μιλάνε για τιμές στην σφαίρα τις φαντασίας, και κανένας από αυτούς που μιλάνε για μυθικές τιμές
     -δεν έχει είτε δώσει μια σωστή πηγή
     -είτε δεν έχει αποκρυπτογραφήσει καθαρά την τυχόν υπερβολική τιμή που μπορεί να υπάρχει σε κάποια πηγή (όπως πχ με τις βρετανικές/καναδικές/αυστραλιανές φρεγάτες, στην τιμή των οποίων έχουν μπει και όλη η FOS για όλη την ζωή τους, συν τα Upgrades συν τα running costs)

     Οπότε ας πούμε για τιμές Fremm (χωρίς τα όπλα):

     -Πώληση με το κλειδί στο χέρι, ολοκαίνουργιες με την κορδέλα ακόμη από τα Ιταλικά ναυπηγεία στην Αίγυπτο, περίπου 570 εκατ (χωρίς τα όπλα αλλά ΜΕ τα συστήματα)
     -Πρόταση Ιταλίας στην Βραζιλία να της ναυπηγήσει Fremm με 550 εκατ
     -Πώληση Fremm σε Μαρόκο 470 εκατ
     -Fremm κόστος Γαλλίας, μέσος όρος ΜΑΖΙ με το R&D 670 εκατ (ενώ το γραφείο προυπολογισμού της Γαλλίας στον έλεγχο που έκανε βρήκε ότι ενώ το αρχικό κόστος χωρίς όπλα θα ήταν 430, τελικά προέκυψε 550 εκατ http://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/112431/french-auditor-reveals-weapon-prices,-a400m-details.html
     -Fremm κόστος Ιταλίας περίπου 600 εκατ (για αυτό και πουλήθηκαν στα 570 στην Αϊγυπτο, ουσιαστικά πουλήθηκαν στο κόστος.

     Μπορώ να δώσω 100 references για τις τιμές παραπάνω. Μπορεί κάποιος να μου δώσει references για κόστος Fremm πχ πάνω από 800 εκατ? (και ακόμη και αν είναι για 800 εκατ, η Μπελάρα γιατί να είναι πιο ακριβή?)

     1. @agnostosependytis
      Ή σπέκουλα για την υποτιθέμενη «υπερβολικά υψηλή τιμή» των FREMM όντως δεν έχει τεκμηριωθεί με αξιόπιστες παραπομπές.
      Η συγκριτικά υψηλή τιμή των μικρότερων Μπελχάρα που ανακοινώθηκε επίσημα σε μερικές αναφορές προκύπτει ίσως απο τον μικρό αριθμό πλοίων της κλάσης που σχεδίασε να ναυπηγήσει η Γαλλία,αφού προς το παρόν δεν υπάρχει και ενδιαφέρον απο έξω για αυτό το σχέδιο σε αντίθεση με την περίπτωση των FREMM που έχουν σημειώσει αρκετές εμπορικές επιτυχίες.

     2. Ούτε η υψηλή τιμή (που παπαγαλίζεται) δεν προκύπτει από ΚΑΝΕΝΑ επίσημο έγγραφο και μόνο από «πληροφορίες».

      Η ΜΟΝΗ επίσημη τιμή που υπάρχει για τις Μπελάρα, είναι:

      -το Γαλλικό Ναυτικό παράγγειλε 5 με τιμή στο συμβόλαιο και με υπογραφούλες, 3,8 δις για τις 5 ΜΑΖΙ με ΌΛΟ το κόστος του R&D (άρα κανένας από εδώ και πέρα δεν πρέπει να ξαναχρεωθεί το R&D γιατί το τσέπωσε ήδη η DCNS).

      -το Γαλλικό ναυτικό, πριν χρόνια στρατηγικά είδε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στο τονάζ και το κόστος των πλοίων του μεταξύ Gowind και Fremm, και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Μπελάρα, από απαίτηση του ΠΝ της Γαλλίας να αναπτυχθεί ένα άλλο πλοίο το οποίο κοστολογικά και σε τονάζ θα ήταν ανάμεσα σε Gowind και Fremm. Στο τονάζ είναι όντως ενδιάμεσα, αλλά οι τιμές που παπαγαλίζονται, όχι απλά δεν είναι ενδιάμεσα, αλλά για ένα πλοίο 50% μικρότερο της Fremm, η τιμή είναι σχεδόν 40% πάνω. Και αυτό είναι fact (η απαίτηση του ΠΝ της Γαλλίας για πλοίο ενδιάμεσα σε τονάζ και κόστος που οδήγησε στην Μπελάρα) και όχι παπαγαλισμός.

      Όλα τα άλλα τα μυθικά που ακούγονται και τρομερότατες τιμές και των Μπελάρα και των άλλων πλοίων, θεωρώ ότι είναι μασάζ εκ του πονηρού στο αναγνωστικό κοινό,
      -όπως γίνεται το μασαζ ότι μια MMSC είναι καλή και αξίζει 1 δις,
      -για τους ίδιους λόγους άλλοι κάνουν μασάζ ότι μεσαία φρεγάτα είναι πολύ λογικό να κοστίζει σχεδόν 1 δις και είμαστε πολύ τυχεροί, που θα έχουμε το μυθικό Seafire (καλό είναι αλλά ένα από τα άλλα καλά και κοστολογικά όλα είναι στα 20-40 εκατ), και τον μυθικό MdcN τον οποίο δεν χρειαζόμαστε αλλά και αν τον πάρουμε, οι ποσότητες είναι αστείες και δεν κάνουν διαφορά, και φυσικά όπως το πουλάνε έχει μυθικές ελλείψεις (RAM, CIWS, ECM) χωρίς τα οποία όταν βρέχει Atmaca εναντίον της που θα εξαπολύονται από τα 200 χλμ, δεν θα πάρει χαμπάρι τι έγινε

      Η Μπελάρα είναι μια πολύ καλή μεσαια φρεγάτα που αν βάλει αυτά που ζητάμε δεν θα έχει ελλείψεις, μπορεί να έχει κάπως πιο premium τιμή από την κατηγορία του ιδίου τονάζ (αλλά όχι από πολύ μεγαλύτερου όπως η FFGX), αλλά δεν μπορεί να έχει τόσο υστερική διαφορά. Επίσης τα γελοία που αναφέρουν για τιμή FOS 4 ετών, με δεδομένο ότι
      -το σκαρί (το σίδερο) αξίζει το 60% του κόστους και δεν θέλει FOS στην 4ετία (τι να χαλάσουν οι λαμαρίνες?)
      – άλλο ένα 20% κοστίζουν οι πύραυλοι κτλ που δεν θέλουν FOS στην 4ετία, ακόμη δεν τους πήραμε FOS θα χρειαστούν? Και αν ναι τι εννοούμε απλά επιθεώρηση και γιατί να κοστίσει τόσο
      -άλλο ένα 20% αξίζουν τα ραντάρ, σόναρ, λογισμικό συστήματος μάχης. Αν η FOS είναι για αυτά, είναι απίθανο να έχουν τόσο κόστος FOS, γιατί με αυτά τα λεφτά αγοράζεις καινούργια κάθε 4 χρόνια.

      Για το R&D τα είπα και πριν, και την επίβλεψη του προγράμματος από το ΠΝ της Γαλλίας, να τους πούμε ότι ΔΕΝ το θέλουμε. Τι να επιβλέψουν, αν τις κάνει καλά ο κατασκευαστής? Δεν θέλουμε. Αν δεν τις κάνει καλά, στην παραλαβή παράδοση θα βγάλουμε όλα τα προβλήματα και θα τους το δώσουμε να το βάλουν… μέχρι να το φτιάξουν.

      Αυτά… Όχι γιατί δεν θέλω την Μπελάρα, αλλά γιατί την θέλω και για να την πάρουμε πρέπει να ξυπνήσουν οι Γάλλοι και να κάνουν την σωστή τιμή. Τέρμα οι ιθαγενείς και οι χάχολοι, ΔΕΝ θέλουν να μπλέξουν ξανά σε σκάνδαλα για φρεγάτες όπως έγινε με τις Λαφαγιέτ της Ταιβάν όπου ξεφτυλίστηκε το σύμπαν (και ελπίζω και οι δικοί μας πολιτικοί να βλέπουν τι έγινε με την Ταιβάν και να προσεύχονται να μην γίνει και εδώ).

     3. Ακριβώς αυτή την τιμή που έδωσαν οι Γάλλοι για τα 5 δικά τους πλοία εννοώ και εγώ, με την σπέκουλα που γίνεται στα ελληνικά ΜΜΕ δεν ασχολήθηκα(ούτε για πλάκα).
      Αν συγκρίνεις όμως αυτή την τιμή με αυτά που πλήρωσαν οι Αιγύπτιοι για τις FREMM που αγόρασαν απο Ιταλία είναι σχετικά υψηλή(η όπως είπες λίγο Premium), επειδή τα πλοία φέρουν και παρόμοιο εξοπλισμό(16 VLS, ίδιο πυροβόλο και σύστημα για ASW) ενώ έχουν μεγάλη διάφορα στο εκτόπισμα, που σημαίνει ότι η Μπελχάρα είναι λιγότερο πλοίο για περισσότερα χρήματα(όσο φέρει παρόμοιο αριθμό συστημάτων αποστολής).
      Σχετικά με τις FOS δεν γνωρίζω τι παίζει πραγματικά και πιο στάνταρ υπάρχει σήμερα, η αν είναι θέμα του πελάτης αν θα ζητήσει πακέτο για ΧΧ χρόνια, αλλά νομίζω ότι ένα αρχικό πακέτο υποστήριξης θα ήταν χρήσιμο. Ίσως να πρόκειται όμως και για ένα είδος επέκτασης της εγγύησης για ορισμένα συστήματα,πέρα απο αυτή που προαφέρει το ναυπηγείο και οι προμηθευτές για τα υποσυστήματα που συμπεριλαμβάνει και την υποστήριξη απο τεχνικό προσωπικό των εταιριών στην χώρα του χρήστη, που συνηθίζεται σήμερα(αν θυμάμαι σωστά απο άλλες περιπτώσεις που έχω υπόψην).

   2. @Agnostosependytis

    Πολυ σωστος. Το καλυτερο θα ηταν να ζητησουμε απο τους Ολλανδους να μας φτιαξουν μια φρεγατα στις προδιαγραφες και την τιμη της Α200, πιστευω θα τα κατεφερναν περιφημα.

    1. Το έχω ξαναπει ότι το πρόβλημά μας, είναι ότι ενώ για το σπίτι μας θέλουμε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, έχουν γίνει 4-5 προτάσεις, πχ Άστρα, Γκολφ και δεν συμμαζεύεται, έχουμε καταλήξει ότι το καλύτερο είναι το Χ (έστω το Γκολφ) και μας λένε ότι η τιμή του είναι στα 40.000 ευρώ, στα οποία έπαιρνες μια Μερσεντές (αντιτορπιλικό), παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις κτλ το κατατάσουν στα οικονομικά μικρομεσαία (φρεγάτες).

     Οπότε είναι χαζό να πληρώσεις ένα μικρομεσαίο σε τιμή μερσεντές αφού ΔΕΝ είναι μερσεντές και αφού την διαφορά στα λεφτά τα έχεις ανάγκη για να σπουδάσεις τα παιδιά (να πάρεις υποβρύχια). Άρα πχ εσύ στο σπίτι σου θα έπαιρνες μερσεντές ενώ χρειαζόσουν ένα απλό οικογενειακό, και θα άφηνες στερημένη την υπόλοιπη οικογένεια (υποβρύχια, ΣΞ, και άλλα) από αυτά που έχει ανάγκη μόνο για να λες ότι πήρες το ακριβότερο? Γιατί σαν επιδόσεις την υφιστάμενη Μπελάρα δεν την βλέπω να είναι καλύτερη από τα άλλα που αναφέρονται

     Οπότε το παράδειγμά σου είναι ατυχές, μια Α-200, μια Type 31, μια Fremm δεν είναι Yugo, και η Μπελάρα δεν είναι μερσεντές (που πιθανόν θα ήταν μια FREDA/FFGX)

  4. Μα τι νόημα έχει να πάρουμε FREMM για ενδιάμεση και FDI για τελική?
   Αν δίνουν 1 FREMM (αμφιβάλλω) θα έπρεπε να πάμε σε παραγγελία 2 DA και 1 ακόμη FREMM να τελειώνει η ιστορία και τα ναυπηγεία να κτίσουν 4 SV και ότι βιομηχανικό έργο δώσουν οι Γάλλοι για παραγγελία 3 FREMM στα ναυπηγεία τους Απλά πράγματα

   1. Θα είχε νόημα μόνο αν μας έδιναν την Fremm FREDA που είναι φρέσκια και ολοκαίνουργια και είναι το πλοίο που πάντα ονειρευόταν το ΠΝ.

    Αυτή, έστω και μόνη θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν ναυαρχίδα, αλλά επειδή δεν θα ήταν η ενδιάμεση/φτηνή λύση αλλά θα κόστιζε 1 δις, οι Μπελάρες μετά θα έπρεπε να πέσουν σε 3 τον αριθμό, εκτός και αν μας τις δώσουν φτηνά, όπου θα μπορούσαμε να πάρουμε 4 τότε.

  5. @ Romeo60
   Εάν αληθεύει το δημοσίευμα της Le Monde , πράγματι είναι καλά νέα που δείχνει
   ευελιξία από την Γαλλική πλευρά, μιας και ως τώρα ήταν αρκετά άκαμπτοι.
   Η πρωτοπορία του Π.Ν με μέσα που είναι ποιοτικά ανώτερα, στην αιχμή της
   τεχνολογίας και που δεν κατέχονται από γείτονες, πρέπει να συνεχιστεί.

   Όσον αφορά τις Fremm ως ενδιάμεση λύση, το πρόβλημα είναι περισσότερο
   η απροθυμία του Γαλλικού Ναυτικού να αποχωριστεί 2 τέτοια πλοία επιφανείας ,
   παρά ακριβή λύση για εμάς.

   Στα πρότυπα της πρώιμης σκέψης που είχε γίνει και δεν ευοδώθηκε, η χρονομίσθωση
   των πλοίων ,όπως γίνεται στην αγορά των χρονομισθώσεων, θα διαρκούσε για συμφωνημένο
   χρονικό διάστημα με πρόβλεψη ετήσιας καταβολής μισθώματος και στην λήξη της μίσθωσης
   ένα μεγαλύτερο ποσό για το δικαίωμα εξαγοράς.

   Επίσης, θα πρέπει να υπολογίζουμε οτι οι εξαγγελίες αμυντικών προϋπολογισμών εν μέσω
   αντίξοων συνθηκών (οικονομικών, Covid) μπορεί να φαίνονται παράλογες ή ανεκτέλεστες,
   αλλά θα πρέπει να υπολογίζουμε τις κινήσεις που γίνονται πλέον στην σκακιέρα της Α.Μεσογείου
   και ειδικά αυτές του παρασκηνίου.

   Πολλά κεφάλαια θα διατεθούν είτε με αναβαθμίσεις (Patriot από Σ.Αραβία) και παραχωρήσεις
   υλικού και μέσων (ΗΑΕ, Σ.Αραβία) καθώς και πραγμάτων που δεν γνωρίζουμε και καλώς δεν ανακοινώνονται. Επιπρόσθετα, ένα άλλο μέσο που εξαιρεί ενδιάμεσους (αντιπρόσωποι εταιριών) και εκτελούνται
   προμήθειες όπλων οικονομικά και γρήγορα, είναι η απευθείας διακρατικές συμφωνίες (G2G) ,
   την οποία όλοι είδαμε να λειτουργεί παρακάμπτοντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην περίπτωση
   των Rafale.
   Τα FMS είναι ένας άλλος αναίμακτος σχετικά τρόπος προμήθειας όπλων και υλικού , που κυρίως
   χορηγεί η Αμερική, αρκεί εκεί να εντάξουμε σωστά καλούδια που μας λείπουν και στα 3 όπλα και
   όχι να τα εξαντλήσουμε σε αχρείαστα και δαπανηρά όπλα προωθούμενα από συγκεκριμένα
   συμφέροντα (MMSC, F-35)
   Εκτός του οτι μετέχουμε σε συνασπισμό δυνάμεων ( Αίγυπτος, Ισραήλ, ΗΑΕ, Σ.Αραβία, Γαλλία)
   αντίβαρο στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, η σκακιέρα έχει στηθεί για την εκμετάλλευση
   των γνωστών κοιτασμάτων μας στο Αιγαίο και την ασφαλή επίσης προστασία και μεταφορά του
   φυσικού αερίου μέσω Eastmed από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

   Μελλοντικά θα γίνει η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας και εκεί θα πρέπει να στοχεύει
   η κάθε πολιτική εξουσία , εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες/συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί
   Για αυτό δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε είτε σε προτάσεις συν διαχείρισης που εντέχνως
   καλλιεργούνται από διάφορα κέντρα, κουνώντας το σκιάχτρο του πολέμου εάν δεν ‘συμβιβαστούμε’.

   Άρα δεν πρέπει να μετράμε τα κουκιά όταν πρόκειται για την Εθνική μας κυριαρχία και να
   απορρίπτουμε λύσεις γιατί είναι 200, 500, 800 εκατ, ακριβότερες και μιλάω για όλες
   τις Ευρωπαϊκές προτάσεις.
   Με μειωμένη Εθνική κυριαρχία , θα είμαστε ευχαριστημένοι γιατί θα είμαστε on budget?
   Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα να γράψει το έλλειμμα άλλο 1ή 2 % παρά να έχουμε
   2-3 νησιά λιγότερα ή σύνορα στον 25 παράλληλο.

   Δεν είμαι βέβαια σίγουρος ποια Κυβέρνηση θα μπορούσε να διαχειριστεί σωστά το Δημόσιο χρήμα
   για πραγματικές εξοπλιστικές ανάγκες, να αδιαφορεί σε αφόρητες πιέσεις/απειλές τρίτων και να
   έχει όραμα το οποίο θα υλοποιήσει εκμεταλλευόμενη τις υπέρ της συγκυρίες μακροπρόθεσμα και
   οχι προσβλέποντας σε κοντόφθαλμα πολιτικά κέρδη

   1. «δεν πρέπει να μετράμε τα κουκιά όταν πρόκειται για την Εθνική μας κυριαρχία και να
    απορρίπτουμε λύσεις γιατί είναι 200, 500, 800 εκατ, ακριβότερες και μιλάω για όλες
    τις Ευρωπαϊκές προτάσεις»

    Δεν συμφωνώ, γιατί το θέμα δεν είναι να είμαστε on budget, αλλά ότι αν έχουμε ένα Budget και από την αγορά φρεγατών εξοικονομήσουμε 1-2 δις με μικρή διαφορά στην μαχητικότητα των σκαφών, με τα λεφτά που περισσεύουν αν δεν τα κάνουμε επιδόματα αλλά άλλα οπλικά συστήματα σημαίνει ότι με τα ίδια λεφτά και νοικοκυρεμένες αγορές, δυναμώνουμε περισσότερο.

    Αν έχεις 5 δις (που τόσο πια θρυλείται ότι έφτασε το διαθέσιμο budget), και με βάση ότι η αγάπη σου για την πατρίδα και την εθνική της κυριαρχία είναι καθαρή και γνήσια, πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερη η λύση 1 ή η 2?

    1) Πέντε δις για 4 Μπελάρες, 2 Λαφαγιετ (άοπλες) και ΜΕΚΟ up?, ή

    2) Πέντε δις εκ των οποίων:
    -2 δις για 4 καλές φρεγάτες (οπλικά ισοδύναμες των Μπελάρα)
    -0,5 δις για ενδιάμεση λύση και ΜΕΚΟ up (πχ Type 23, M class κτλ)
    -1 δις για 2 ακόμη υποβρύχια
    -1 δις για 12 ακόμη μεταχειρισμένα Ραφάλ (αυτά που προτίθενται να πουλήσουν στην Κροατία, η τιμή είναι με τα όπλα)
    -0,5 δις για ένα σωρό τρύπες και αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν στον ΣΞ (αναβάθμιση Απάτσι, αγορά μεταχειρισμένων MLRS, αγορά πολλών καλών drones κτλ).

    Οπότε πες μου, θεωρείς ότι η λύση (1) είναι καλύτερη για την εθνική μας κυριαρχία? Εγώ θεωρώ την (2). Το θέμα δεν είναι ότι θέλουμε να είμαστε on budget γιατί είμαστε τσιγκούνηδες και θα μας μείνει στην τσέπη η διαφορά, αλλά γιατί με ότι περισσέψει μπορούμε να αγοράσουμε και άλλα.

  6. @Romeo60
   Η εταιρία που ενδιαφέρεται πραγματικά να μοιραστεί ένα ο έργο ναυπηγήσης και εν συνεχεία υποστήριξης για οποιοδήποτε πρόγραμμα πλοίου με την χώρα που θα το αγοράσει δεν παλεύει να πατήσει πόδι με επικοινωνιακά παιχνίδια για »διάσωση ναυπηγείων« και λοιπά παραμύθια για συνεργασίες για να πάρει το συμβόλαιο.
   Ανακοινώνει επίσημα με ποιούς έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί,άσχετα με το τι λένε μερικά πρόσωπα και περιοδικά που λειτουργούν ως κράχτες για αστείες προτάσεις απο την άλλη άκρη του ατλαντικού.

   8 Greek suppliers to join Naval Group worldwide supply chain

   https://www.naval-group.com/fr/node/769

 7. H Π&Δ για να καταλάβω πέρνει από πουθενά πριμ για να προωθήσει της mmsc/lcs?
  Σοβαρά τώρα, όταν υπάρχουν βλάβες και προβλήματα, θέλει πολύ συντήρηση, δεν έχει σονάρ, αεράμυνα, οι ίδιοι Αμερικανοί σταματούν το πρόγραμμα, πάνε σε Ευρωπαϊκές και για ΠΝ, Αιγαίο και Αν. Μεσογειο ΔΕΝ κάνουν, τα λόγια και άρθρα γι’αυτά τα πλοία είναι περιττά.
  Αν τα θέλει ο υπουργός Οικονομικών, βάλτε τον στην επόμενη κρίση πάνω σ’ένα απ’αυτά να πάει να πολεμήσει. Να πάρει και καναδυο κουβάδες μαζί. Όταν θα πέφτουν οι ρουκέτες βροχή στα lcs μετά θα φωνάζει για αεράμυνα.
  Έληξε η Συζήτηση για τις μμσζ και λζς, ΤΕΛΟΣ!

  1. H Π&Δ βρήκε άλλο τώρα. Σημερινό άρθρο. Να πάρουμε MMCS για να κερδίσουμε 500εκ σε επισκευαστικό έργο αλλα Ισπανικά. Αποσιωπούν βέβαια πως θα δώσουμε 4 δις για πλοία που απλά δεν μας κάνουν, αν η ναυπήγηση των τριών γίνει Ελλάδα θα τα δούμε του Αγίου, και χωρίς διαβεβαίωση οτι τα προβλήματα των LCS έχουν λυθεί ή στην MMCS διαμόρφωση δεν θα προκύψουν κι άλλα.

   Τείνω στην άποψη οι τύποι είναι κλιμπεϊτάδες και τίποτα παραπάνω. Η LM όπως κι η πρεσβεία είναι αρκετά σοβαροί για να προμοτάρονται απο αστείους δημοσιογραφίσκους.

    1. Αν νομιζεις πως οι αρθογραφοι σημερα της Πτησης εχουν σχεση με τους παλαιοτερους η εμπειρια ,οτι και να σημαινει αυτο,μαλλον δεν γνωριζεις καποια ζητηματα.

    2. O Χρήστος o Κτενάς Που προέρχεται απ το περιοδικό είναι σοβαρός και αξιόπιστος.
     Ομως οι διάφοροι νέοι (?? νέοι ή νέος, γιατί ένας παλιός σχολιαστής επ ονόματι Τσιμούχας ισχυριζόταν πως είναι το ίδιο άτομο υπογράφων με διάφορα ονόματα), οι διάφοροι νέοι λοιπόν που ξεπήδησαν απ το μπλόγκ πραγματικά δεν παίζονται. Υφάκι, αγγλικούρες και γνώσεις μηδέν.
     Τώρα για ποιό λόγο ο Καραϊωσηφίδης που νομίζω τρέχει την Π έφτασε σε αυτό το σημείο δεν ξέρω. Κρίμα πάντως.

     1. @npo
      Πονεμένη ιστορία. Το Έντυπο είχε για σχεδόν 15 έτη αξιόλογη διαδρομή και ύστερα…

    1. @Π.Α
     Η λοκχίντ ενδιαφέρεται μόνο να πάρει τα συμβόλαια δεν την απασχολεί αν εκτίθεται για άλλη μια φορά η αν παρασέρνει και την χώρα όπου έχει την έδρα της,όταν έχει γίνει ήδη αμέτρητες φορές ρόμπα ακόμα και μέσα στις ΗΠΑ.
     Οι μάνατζερ και αρκετοί πολιτικοί των ΗΠΑ ασχολούνται μόνο με τους αριθμούς και δεν έχουν την παραμικρή αίσθηση αξιών η ηθικής και ευθύνης,όπως δεν έχουν και οι έμποροι μετόχων στο χρηματιστήριο.

  2. @ΓιωργοςΠατρις

   Δεν τα θελει ο Υπουργος Οικονομικων ουτε θα τον ρωτησει κανενας. Ενας και μονον ενας τα θελει: Ο ΕL MANCO TOY MΑΞΙΜΟΥ. Για να ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ απο τις ΜΙΖΕΣ. Διοτι ειναι ΑΠΑΤΕΩΝ, και ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΕΩΝ. Λυπουμαι, αλλα οσο και αν το εξετασει κανεις, ειναι αδυνατον να δοθει οποιαδηποτε αλλη λογικη εξηγηση. Αν απλως επρεπε να εξοφληθει πολιτικο γραμματιο στις ΗΠΑ, μπορουσαν να αγοραστουν ενα σωρο αλλα χρησιμα πραγματα.

   1. Από την στιγμή που η ΗΠΑ δε μας δίνουν ΑΒ για να μην στεναχωρέσουν τους Τούρκους, τέρμα η ιστορία.
    Άσε που είναι και παράλογο να πούμε «ναι» σε 4 πλοία που δε προσφέρουν πολλά, να δώσουμε δις, μόνο και μόνο για να πάρουμε ΑΒ.
    Ξεχάστε τους μύθους πέρι πολιτικών γραμμάτιων στις ΗΠΑ, τα συμφέροντα και business που παίζοντε με τους Τούρκους είναι πολύ παραπάνω σπ’αυτά που εμείς έτσι και σλλιώς δωρεάν προσφέρουμε.
    ΜMSC και LCS μόνο με τσάμπα και εκεί είναι να το σκεφτούμε καλά, γιατί θα χρειαστούν πολύ χρήμα για φτιάξιμο και συντήρηση.
    Όλλος ο Λαός, όλλη η Ελλάδα και το ΠΝ ΔΕΝ θέλει τις MMSC/LCS.
    Ακόμη και οι Αμερικανοί ΔΕΝ θέλουν αυτά τα πλοία.
    Μόνο κάποιοι όπως στη Π&Δ συζητούν ακόμη τα ασυζήτητα…δε ξέρω τι πίνουν εκεί

    1. Έχεις απόλυτο δίκιο!. Έλεος πια με αυτό το να πάρουμε ΑΒ σαν ενδιάμεση λύση(!) για MMSC!. Ακόμα και ανέκδοτο του Σεφερλή προκαλεί λιγότερο γέλιο. Είναι σαν να ζητάς να σου δώσουν 2 μεταχειρισμένες Laborgini Diablo σαν ενδιάμεση λύση μέχρι να πάρεις 4 καινούρια FIAT Punto!..Στην ουσία και χωρίς διάθεση για χαβαλέ κανονικά θα έπρεπε να παίρναμε τις MMSC ως ενδιάμεση λύση για τα ΑΒ. Ακόμα και οι -Fast track εκσυγχρονισμένες από τους Γάλλους- La Fayette είναι πιο ικανές από τις MMSC. Αν βέβαια θέλουμε εκτός από το να ενισχύσουμε το ΠΝ με κανονικά πλοία ([email protected], Type 31, Sigma -ΜΕΚΟ μακρυά μόνο και μόνο γιατί είναι Γερμανικές-), να ενισχύσουμε και Λιμενικό μας οι MMSC θα ήταν Ο.Κ..

 8. Όπως σχολίασα και σε άλλο άρθρο.

  Με 5,5 δις ευρώ μπάτζετ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού τι αγοράζουμε:

  Με βάση το γνωστό συμβόλαιο της Αιγύπτου δύο Ιταλικές FREMM 1,1 δις ευρώ χωρίς όπλα, υποδομές, αρχική υποστήριξη κτλ.

  Πρόκειται για φρεγατάρα με 6,700 τόνους εκτόπισμα και άπειρους χώρους να βάλεις πάνω ότι θέλεις.

  Υπάρχει πρόβλεψη στην Ιταλική FREMM για άλλα 16 κελιά.

  Πόσο παραπάνω θα κόστιζε αν ζητούσαμε τέσσερις Ιταλικές FREMM με 32 κελιά και ένα RAM πίσω;

  Την κοστολογώ στα 600 εκατ. ανά μονάδα χωρίς όπλα, υποδομές και αρχική υποστήριξη.

  Οπότε 4Χ600 = 2,4 δις ευρώ.

  Με ένα επιπλέον δις ευρώ για αρχική υποστήριξη, υποδομές και όπλα σύνολο 3,4 δις ευρώ.

  Περισσεύουν 2,1 δις ευρώ.

  Με αυτά τα χρήματα δύο επιπλέον φρεγάτες AAW (FREMM XL) με 48 κελιά που θα περιλαμβάνει όπλα, υποδομές, αρχική υποστήριξη κτλ. με τα 2,1 δις ευρώ.

  Ο εκσυγχρονισμός των Meko δωρεάν στα πλαίσια των αντισταθμιστικών και σίγουρα κατασκευαστικό έργο για τη δική μας πολεμική βιομηχανία.

  Θα μπορούσε επίσης να ζητηθεί η ενδιάμεση λύση δύο Ιταλικών FREMM.

  Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης τι αγοράζουμε με 5,5 δις ευρώ.

  Ισπανία

  Τέσσερις φρεγάτες F-110 και δύο φρεγάτες AAW ενδιάμεση λύση F-100.

  4X860 = 3,440 δις.

  Ένα δις για όπλα, υποδομές και αρχική υποστήριξη σύνολο 4,440 δις και ένα δις ευρώ για δύο φρεγάτες F-100 ως ενδιάμεση λύση που θα περιλαμβάνει αρχικό φόρτο όπλων, υποδομές και υποστήριξη.

  Ο εκσυγχρονισμός των Meko δωρεάν ως αντιστάθμισμα.

  Γαλλία

  Τέσσερις φρεγάτες Belharra HN και ενδιάμεση λύση δύο FREMM.

  Αμερικάνικη πρόταση σοβαρή και όχι γελοιότητες τύπου MMSC.

  Τα 5,5 δις ευρώ με την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου είναι 6,6 δις δολάρια.

  Με 6,6 δις δολάρια αγοράζεις δύο ολοκαίνουργια Arleigh Burke τα οποία κοστολογώ στα 4,5 δις που θα περιλαμβάνει όπλα, υποδομές και υποστήριξη.

  Και με τα υπόλοιπα 2,1 δις δολάρια αγορά τεσσάρων είτε Type 31 είτε Sigma 11515 με Αμερικάνικα όπλα και ηλεκτρονικά μιας και στη κατηγορία φρεγάτα δεν έχει κάτι να μας προσφέρει η Αμερική.

  Ο εκσυγχρονισμός των Meko δωρεάν ως αντιστάθμισμα.

  Λύσεις υπάρχουν σε κάθε περίπτωση και με λογικό κόστος.

  Το λάθος ξεκινάει από την κυβέρνηση και τον υποτίθεται ανταγωνιστικό διαγωνισμό που ουσιαστικά δεν ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα θέτοντας τις προδιαγραφές και τα θέλω μας και αφήνουμε στην κάθε εταιρία να προσφέρει ότι θέλει.

  Παράδειγμα

  Η Γαλλία προσφέρει Belharra με δυνατότητες AAW (λόγω του Aster-30) ισχυρότερο ραντάρ (SF) σόναρ Captas-4 ενώ οι άλλες υποψηφιότητες προσφέρουν πυραύλους ESSM (άμυνας σημείου) και υποβαθμισμένα ραντάρ.

  Του κουτρούλι ο γάμος.

  Από άλλους ζητάνε ως ενδιάμεση λύση δύο AAW (βλέπε Arleigh Burke) και από άλλους ζητάνε φρεγάτες πολλαπλών ρόλων βλέπε Ολλανδικές Μ ή τις Αγγλικές Type 26 κτλ.

  Μπάχαλο.

  Από τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό ζητάει φρεγάτες με δυνατότητες AAW (βλέπε Belharra) και ενδιάμεση λύση AAW (βλέπε ΑΒ) σημαίνει πως χρειάζεται πλοία είτε πλοία με δυνατότητες AAW είτε καθαρόαιμα AAW.

  Άρα ο υποτίθεται ανταγωνιστικός διαγωνισμός θα πρέπει να ζητάει συγκεκριμένα πράγματα και όχι να περιμένουν ως επαίτες τι θα μας δώσουν οι άλλοι.

  Τους όρους τους βάζει ο πελάτης που πληρώνει.

  Σήριαλ έχει καταντήσει το πρόγραμμα των νέων φρεγατών.

  Ας ξεκαθαρίσουν πρώτα τι θέλουν και μετά να το ζητήσουν.

  Στο Αιγαίο ακόμα και φρεγάτες πολλαπλών ρόλων μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

  Στην Ανατολική Μεσόγειο χρειαζόμαστε φρεγάτες AAW.

  Σε κάθε περίπτωση και με το συγκεκριμένο μπάτζετ των 5,5 δις ευρώ έχω εξηγήσει πως μπορεί να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για τέσσερις φρεγάτες πολλαπλών ρόλων και δύο φρεγάτες AAW με τα παραδείγματα που έφερα λίγο παραπάνω.

  Εγώ αυτό που βλέπω με το πρόγραμμα των νέων φρεγατών είναι ότι πολλά στελέχη (όπως ο Άδωνις) προσπαθούν να επιβάλουν την ακατάλληλη MMSC στο ΠΝ προκειμένου να γλύψουν τους Αμερικανούς ώστε να λάβουν το οκ την επόμενη μέρα στην αρχηγία της ΝΔ.

  Ουσιαστικά δουλεύουν για την πάρτη τους και όχι για τα συμφέροντα της χώρας.

  Η MMSC δεν μπορούσε ποτέ να σταθεί ως πρόταση για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ και διατηρήθηκε τεχνητά στην επικαιρότητα είτε με ψευδής πληροφορίες δήθεν περί παραχώρησης δύο ΑΒ ως ενδιάμεση λύση είτε με ψευδής πληροφορίες και διαρροές όπου δήθεν θα είχε καλύτερη και ποιο βαριά διαμόρφωση στα οπλικά της συστήματα σε σχέση με των Σαουδάραβων.

  Τελικά όλα ήταν ψέματα και παραμύθια με δόλο και με σκοπό να συντηρούν την ακατάλληλη υποψηφιότητα των MMSC.

  Τόσο καιρό για να παρουσιάσουν την πρόταση των Αμερικανών (MMSC) ως ιδανική διέρρεαν πως θα πάρουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τελικά δεν κατέθεσαν ούτε καν προσφορά.

  Οπότε πάνε τα ναυπηγεία που τάχα μου θα έπαιρναν.

  Διέρρεαν πως θα μας δώσουν ως ενδιάμεση λύση δύο Ar;eigh Burke αν πάρουμε τις MMSC.

  Πάνε και τα ΑΒ.

  Διέρρεαν ότι θα είναι καλύτερα οπλισμένη και δεν θα έχει καμία σχέση με την MMSC της Σ.Α και τελικά σύμφωνα με τις παρουσιάσεις της LM τελικά θα είναι ίδια με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις!

  Τελικά από όσα διέρρεαν στα φιλοκυβερνητικά μέσα δεν ισχύει τίποτα.

  Και εδώ η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια.

  Τέτοια τσαπατσουλιά και τέτοια ανικανότητα και πάλι μυαλό δεν βάζουν.

  Οι τύποι δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν περίπτερο και εμείς τους δώσαμε να διαχειριστούν μια ολόκληρη χώρα.

  Άριστοι στην αχρηστίλα.

  Τώρα το νέο αφήγημα στα φιλοκυβερνητικά μέσα είναι πως περιμένουν να δούνε αν υπάρξει διαφοροποίηση από τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν λες και ο Μπάιντεν είναι ο Άγιος Βασίλης που θα τους μοιράζει δώρα.

  Έχουμε εννιά φρεγάτες S και πολλά από τα οπλικά τους συστήματα θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν και να τοποθετηθούν εκ νέου στις νέες φρεγάτες ώστε να περιοριστεί το συνολικό κόστος.

  Υποθετικά όπως είπα και λίγο παραπάνω τα 5,5 δις ευρώ με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι 6,6 δις δολάρια.

  Δύο Arleigh Burke ζελατίνα με όπλα, υποδομές και αρχική υποστήριξη συνολικού κόστους 4,5 δις δολάρια.

  Με τα υπόλοιπα 2,1 δις δολάρια τέσσερις Type 31 είτε Sigma 11515 με Αμερικάνικο εξοπλισμό και όπλα και εκεί να δούμε τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από τα οπλικά συστήματα των αποσυρόμενων S αφού πρώτα εκσυγχρονιστούν.

  Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να είναι τα CIWS οι harpoon και πιθανώς πυροβόλα κτλ. ώστε με τα 2,1 δις δολάρια να χωρέσουν τέσσερις φρεγάτες μαζί με όπλα, υποστήριξη και υποδομές που ήδη υπάρχουν για τα περισσότερα ήδη.

  Σε διαφορετική περίπτωση κοιτάμε την Ευρωπαική αγορά θέτοντας εξ αρχής ως προαπαιτούμενο την ενδιάμεση λύση δύο φρεγατών AAW.

  Η Ισπανία λογικά μπορεί να διαθέσει δύο AAW F-100 ως ενδιάμεση λύση αν πάρει το συμβόλαιο για τέσσερις F-110.

  Η Γερμανία τέσσερις Α200 είτε μια ποιο βελτιωμένη και ενδιάμεση μια F-124 και δύο F-123.

  Η Ολλανδία τέσσερις Sigma 11515 και ενδιάμεση δύο LCF.

  Η Γαλλία τέσσερις Belharra και ενδιάμεση δύο FREMM.

  Ενώ η Ιταλία με βάση το συμβόλαιο της Αιγύπτου θα μπορούσε να προσφέρει τέσσερις Ιταλικές FREMM (με 32 κελιά και RAM) στα 600 εκατ. ανά μονάδα 4Χ600 = 2,4 δις ένα δις για όπλα, υποδομές και αρχική υποστήριξη και με τα υπόλοιπα 2,1 δις ευρώ να ζητήσουμε δύο τροποποιημένες AAW FREMM με 48 κελιά που θα περιλαμβάνει όπλα, υποδομές και αρχική υποστήριξη με τα 2,1 δις ευρώ.

  Και φυσικά να ζητηθεί κατασκευαστικό έργο για την πολεμική μας βιομηχανία όπως και ο δωρεάν εκσυγχρονισμός των τεσσάρων Meko ως αντιστάθμισμα.

  Πριν ένα χρόνο προχώρησα στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού αξίας 50,000 ευρώ και οι πωλητές από ανταγωνιστικές εταιρίες έκαναν κωλοτούμπες για να υπογράψω μαζί τους.

  Εδώ έχουνε στα χέρια τους 5,5 δις ευρώ και αντί να ζητάμε εμείς και να βάζουνε τα θέλω μας στο τραπέζι περιμένουν σαν επαίτες τι θα τους προσφέρουν οι άλλοι λες και μας κάνουν χάρη.

  Εντελώς απαράδεκτοι και ανίκανοι.

  1. Πολύ σωστός. Με τέτοιο budget μπορείς να πάρεις πραγματικά πλοία. Αλλά αν το κόστος είναι πρόβλημα πας για κορβέτες Sa’ar 6 ή Doha που είναι αστακοί μπροστά στα Αμερικανικά περιπολικά.

 9. Πραγματικά το μόνο που θα άξιζε από ΗΠΑ είναι η FFG(x) δεν βλέπω τον λόγο να συζητάμε πλέον. Για να πούμε του στραβού το δίκιο όμως θα έπρεπε να είχαμε προκηρύξει διαγωνισμό για 6 πλοία αεράμυνας περιοχής από το 2018, σήμερα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είχαμε νικητή και θα τελείωνε η παραφιλολογία. Ούτως ή άλλως πλοία θα δούμε από 2026 το νωρίτερο ή 2028 το αργότερο, είτε τρέχουμε είτε όχι δεν έχει νόημα αφού ο Έρντο θέλει να έχει τελειώσει μέχρι το 2023 μαζί μας. Από την άλλη πλευρά το ΠΝ να ξεχάσει τα 48 κελιά που ας μην το κρύβουμε είναι κρυφός πόθος και να συμβιβαστεί με τα 32 και τότε μιλάμε.

 10. Δεν έχει και τόσο νόημα να λες να δώσουμε στην LM κάτι άλλο, πρώτον γιατί δεν έχουμε 5 δις για φρεγάτες και 5 δις για λοιπά και δεύτερον γιατί η LM δεν καίγεται να μας πουλήσει 5 δις εξοπλισμών, να σώσει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα καίγεται. Αν το κάνουμε θα μιλήσουμε στην καρδιά των businessman, δεν είναι και λίγο.
  Σκεφτώμενα αντισυμβατικά, ανακοινώνεις το Αιγαίο κλειστή Ελληνική λίμνη, παίρνεις ΜΜSC σε διαμόρφωση λιμενικού on steroids και ζητάς από την LM για ανταπόδοση της ΜΕΓΑΛΗΣ εξυπηρέτησης να σου στείσει μικρόδορυφορικό δίκτυο για να να εξασφαλίσουμε από mid course καθοδήγηση μέχρι SIGΙΝΤ και δελτία καιρού.
  Την εποχή που οι αντιαρματικοί πύραυλοι ξεπερνάνε τα 30 χλμ καταλήγεις στο γελοίο φαινόμενο να παίρνεις ένα πλοίο των 300 εκκατομυρίων και να πρέπει να του προσθέσεις αλλά 800 εκκατομυρία για να μη στο βουλιάξουν (γρήγορα).
  Το ότι το Αιγαίο πια είναι θάλασσα που ελέγχεται από λιμενικό και βάσεις ξηράς το ορίζει η τεχνολογική εξέλιξη του cannon shoot rule του διεθνούς δικαίου, που το μετέτρεψε σε στενά.

 11. Εγώ καταλαβαίνω ότι στην ενημέρωση κάπου τονίστηκε και το θέμα ότι κάνουν σε συνεργασία με την Fincantieri (που κάνει και τις LCS MMSC) την FFGX, και θεωρώ ότι η αναφορά δεν είναι τυχαία, είναι σαν να λένε αν δεν θέλετε MMSC (που καταλαβαίνουν ότι κάηκε), μην μας απορρίψετε, ζητήστε FFGX.

  Τώρα αυτό όμως θα προκαλέσει και άλλη καθυστέρηση, αν ήταν μάγκες θα κατέβαζαν πρόταση απευθείας για αυτές

 12. Το πλοιο ειναι εντελως ακαταλληλο και πανακριβο, καθως η τιμη φτανει τα 4 δις. Υπαρχει ολοκληρη λιστα με μειονεκτηματα και προβληματα

  1) Δεν ειναι καν φρεγατα, ειναι Παρακτιο Περιπολικο Μαχης (Littoral Combat Ship). Αυτη ειναι η ριζα του κακου, απο εκει ξεκινουν ΟΛΑ τα προβληματα του πλοιου.

  2) H MMSC ειναι υποεξοπλισμενη. Πλοιο με μολις εναν ΜΚ41, Captas 2, περιστρεφομενο rader, RAM, 1 OTO Melara και 8 πυραυλους κατα πλοιων και χωρις σοναρ τροπιδας. Ακομη και μια εκσυγχρονισμενη ΜΕΚΟ θα ειναι πολυ καλυτερη σε ολα τα επιπεδα.

  3) προβληματικη σχεδιαση με ελαχιστα υδατοστεγη διαμερισματα, καθως σχεδιαστηκε ως παρακτιο περιπολικο για συγκρουσεις χαμηλης εντασης σε ρηχες θαλασσες, και οχι για κανονικο πολεμο υψηλης εντασης. Αυτος ειναι και ο λογος που τα LCS ειναι εξοπλισμενα με Hellfire των 10 χιλιομετρων και χωρις οποιοδηποτε πυραυλο κατα πλοιων η κατα αεροσκαφων.

  4) αλουμινια υπερκατασκευη που εχει την ταση να παραμορφωνεται, ακομη και να λιωνει σε περιπτωση χτυπηματος και πυρκαγιας, ενω ειναι δυσκολο να σβησει.

  5) επιβιωσιμοτητα Level 1 που ειναι κατωτερη των πολεμικων πλοιων πρωτης γραμμης, και ειναι ισαξια με τα ναρκοθηρικα που ειναι κατασκευασμενα απο πλαστικο.

  6) Δεν εχει σοναρ γαστρας, καθως σχεδιαστηκε ως ταχυπλοο παρακτιο περιπολικο, και το σοναρ θα μειωνε την ταχυτητα.

  7) Εχει γαστρα ημι-πλαναρισματος ακαταλληλη για κυμματισμους. Η γαστρα ειναι σχεδιασμενη για να προσφερει αντωση σε υψηλες ταχυτητες 35+ κομβων ωστε να μειωνεται η οπισθελκουσα και να ανυψωνεται το πλοιο, περιπου με την ιδια λογικη οπως ολα τα ταχυπλοα σκαφη. Αλλα, η MMSC δεν μπορει να επιτυχει τετοιες ταχυτητες λογω προβληματικης σχεδιασης, γι αυτο και εχει οικονομικη ταχυτητα μολις 10 κομβων και μικρη εμβελεια.

  8) προβληματικο συστημα προωσης που παθαινει συνεχως ζημιες. Αυτο ειναι η Αχιλλειος πτερνα του πλοιου. Εαν μπορουσαν να το φτιαξουν, θα το ειχαν κανει ΗΔΗ, δεν θα περιμεναν να φτασει η υποθεση στο αμην, ενα βημα πριν την ακυρωση ολου το προγραμματος.

  Το Αμερικανικο ναυτικο αρχικα μειωσε κατα 20 πλοια τις παραγγελιες, στη συνεχεια αποφασισε τον παροπλισμο των 2 πρωτων λογω μεγαλων προβληματων, στη συνεχεια μετα απο ολες τις βλαβες τα LCS/MMSC χρειαστηκαν ρυμουλκηση πισω στις ΗΠΑ, και τωρα το Αμερικανικο Ναυτικο αποφασισε να σταματησει τις παραλαβες εως επιλυθει το προβλημα, εαν επιλυθει. Επισης, εχουν σταματησει ΟΡΙΣΤΙΚΑ τις καινουριες ναυπηγησεις LCS. Επομενως τι συζηταμε? Οι ιδιοι οι Αμερικανοι σταματησαν τις ναυπηγησεις επισημα, και πλεον ουτε καν παραλαμβανουν τα πλοια που εχουν ηδη ναυπηγηθει.

  Προβλεπω πως το πλοιο θα ακυρωθει σε μερικα χρονια και οι Αμερικανοι θα βαλουν ΟΛΑ τα LCS για πωληση με ελαχιστα χρηματα, η ακομη και δωρεαν μεσω EDA (Excess Defence Articles). Εαν μας ενδιαφερει η κλαση, ας περιμενουμε να τα παρουμε δωρεαν σε 2-3 χρονια. Αλλα ακομη και δωρεαν να μας τα δωσουν, θα πρεπει να το σκεφτουμε πολυ σοβαρα εαν μας ταιριαζουν, καθως ειναι προβληματικα.

  Aς αφησουμε τις αλουμινοτρατες και ας κοιταξουμε για σχεδιασεις πλοιου επιπεδου φρεγατας που να ταιριαζουν στην τσεπη μας, δηλαδη φρεγατες με υψηλο δεικτη αποτελεσματικοτας προς κοστος. Τετοια πλοια ειναι τα εξης:

  i) Type 31 (σε διαμορφωση Iver Huitfeldt),
  ii) Iver Huitfeldt,
  iii) Gowind 3100,
  iv) Gowind 2500,
  v) Formidable,
  vi) ΜΕΚΟ Α-200

  Aς παμε σε συμβολαιο 6+4, η εστω 4+4 πλοιων για να τελειωνουμε. Ολες οι υπολοιπες χωρες αγοραζουν πλοια με 300-400 εκ. το καθε πλοιο και εμεις κοιταζουμε για φρεγατες του ενος δισεκατομμυριου ευρω. Δεν αντεχει η τσεπη μας, πως να το κανουμε δηλαδη. Υπαρχουν πολλες αναγκες, δεν μπορουμε να αγορασουμε 4 φρεγατες οταν ο μισος στολος χρειαζεται αντικατασταση καθως εχει φτασει την ηλικια των 50 ετων. Εχουμε να αντικαταστησουμε 9 φρεγατες S, πανω απο 12 πυραυλακατους και κανονιοφορους, πανω απο 4 υποβρυχια. Να επανελθει η σοβαροτητα επιτελους.

  Αγορες με βαση τα επιχειρησιακα κριτηρια και την αμυνα της χωρας και ΟΧΙ με πολιτικα κριτηρια, ουτε με αστεια διπλωματικα κριτηρια, ουτε με κριτηρια το κερδος του καθε επιχειρηματια που θελει να εχει υπερκερδη απο τα ναυπηγεια.

  1. μπορει να παρεις και 20 γενικες φρεγατες αλλα δωρον αδωρον! Γιατι αυτη τη δουλεια την κανουν ολα τα πλοια του ΠΝ. Δηλαδη πολεμος επιφανειας με αντιπλοικους πυραυλους. Εμεις θελουμε αεραμυνα περιοχης γιατι ο αντιπαλος εχει ισχυρη αεροπορια. 210 Φ16 μπλοκ 50+ με πυραυλους μακρου βεληνεκους δεν ειναι αμελητεα ποσοτητα. Μην κοιταμε την τιμη. Και 100 μυρια να κανουν εκαστη πχ Ολλανδικες Μ και Λαφαγιετ ευπροσδεκτες για να αυξηθουν τα νουμερα οπως σωστα ανεφερες για την αντικατασταση πολλων πλοιων του πεπαλαιωμενου ΠΝ. Εχει αφεθει στην τυχη του το ΠΝ, με εξαιρεση τα υποβρυχια και τις ΤΠΚ και πρεπει να γινει πολλη δουλεια. Η λυση η δικη μου ειναι 4 Μπελ και 3 Λαφαγιετ εκσυγχρονισμενες. Να δουμε τη Γαλλικη προταση. Μπορει να κρυβει εκπληξεις. Αναμενουμε.

   1. Φιλε John

    Oι φρεγατες που αναφερω εχουν μινιμουμ 1-2 8πλους εκτοξευτες ΜΚ-41, δηλαδη σε διαμορφωση quad pack μπορουν να φερουν 32-64 βληματα ESSM block 2 των 50+ χιλιομετρων, συν 1-2 συστηματα CIWS οπως τα RAM/SeaRam/Phallanx.

    Οι Iver Huitfeldt δεν ειναι γενικης χρησης, ειναι φρεγατες Aεραμυνας / Αντιβαλλιστικου πολεμου. Εχεις ιδεα τι εξοπλισμο φερει η Iver Huitfeldt? Ριξε μια ματια στο ιντερνετ για να δεις. 2 ρανταρ (APAR και SMART-L), 56 ΑντιΑεροπορικους πυραυλους, 8 πυραυλους κατα πλοιων κτλ. Οι Type 31 ειναι παραγωγο της Iver Huitfeldt με εξοπλισμο γενικης χρησης.

    H λυση που περιγραφεις ειναι εντελως αχρηστη και πανακριβη, ενω των 6 δις ευρω. Αεραμυνα περιοχης με μολις 16 κελια χωρις quad-pack ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

    Οι Belhara ειναι φρεγατες ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, και εχουν μονο 16 κελια χωρις δυνατοτητα quad-pack, ενω δεν εχουν καν συστημα CIWS , οι δε Lafayette δεν ειναι σοβαρο πλοιο ουτε καν για αστειο, χωρις συστηματα καθετης εκτοξευσης VLS, χωρις CIWS, μονο με Sadral που εχουν εμβελεια 5-6 χιλιομετρων, ειναι σαν να ειναι εξοπλισμενη με Mistral/Stinger τα οποια μπορουν να φερουν απλοι στρατιωτες.

    Οι 4 Belhara και οι 3 Lafayette ειναι ζητημα να επιβιωσουν εστω και ελαχιστες ωρες στο Αιγαιο και την Ανατολικη Μεσογειο, καθως θα εχουν να αντιμετωπισουν κορεσμο απο βληματα ATMACA, Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη, κτλ. Με τι θα τα αντιμετωπισουν τους πυραυλους κατα πλοιων, με σφεντονες??? Η Belhara ειναι εντελως ακαταλληλες για εμας στη Γαλλικη διαμορφωση, και για να διαμορφωθουν συμφωνα με τις Ελληνικες αναγκες κοστιζουν 1,5 δις το καθε πλοιο, δηλαδη ειναι η ακριβοτερη φρεγατα του ΠΛΑΝΗΤΗ. Με τοσα χρηματα αγοραζουμε ΑντιΑεροπορικα πλοια Type-45 των 9 χιλιαδων τονων.

    1. φιλε μου σωστες οι επισημανσεις σου. Εισαι γνωστης. Το θεμα ειναι οτι τα πλοια αυτα θα επιχειρουν σε ομαδες με Super Vita και Type 214. Λογικο να μην ειναι κανενα πλοιο πανακεια και να βγαινει εξω σαν το Ραμπο και να βαλλει κατα παντων. Αλιμονο! Οι Μπελαρες ειναι δυνατα πλοια με Αστηρ 30. 4 Ναυτικοι Στολισκοι απλωμενοι παντου με 4 πλοια εκαστος
     (1 Φ/Γ πχ Bel AAW, 1 Φ/Γ MEKO-UPG/LAFAYETTE GP, 1 Τ/Κ Super Vita, 1 Υ/Β 214) μπορουν να ανταπεξελθουν σε πολλα σεναρια εμπλοκης, αντιμετωπιζοντας ολες αυτες τις απειλες που σωστα αναφερεις. Για τους Αγγλους αλλοι ειναι οι λογοι μη επιλογης. Καθαρα μη στρατιωτικοι.

    2. Γραφτά και εσύ γιατί μου έχει λιώσει το να τα γράφω περί [email protected]@ 1+ billion!!
     Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν συζητάμε για GOWIND η για FORMIDABLE
     Δεν μπορούν να τις ξανά ναυπηγήσουν???
     Μισό εκτόπισμα από τις FREMM και βαρύτερα εξοπλισμένες: 32 ASTER!!
     Με ένα RAM και ένα CAPTAS 4γίνονται κορυφαίες

     1. Σαν να ρωτάς τους γερμανούς να σου φτιάξουν σήμερα F-123 η τους αμερικανούς για O.H.Perry επειδή σου αρέσει εκείνο το σχέδιο που δεν παράγεται πλέον απο τα ναυπηγεία.
      Αν υποθέσουμε πάντως ότι θα συμφωνούσαν,το κόστος σήμερα για εκείνα τα πλοία δεν θα ήταν αυτό που ήταν όταν τα παρέδιδαν στους πελάτες πρίν 10-15 χρόνια.

     2. Δεν είναι καθόλου έτσι!!

      Οι PERRY είναι πολύ παλιότερη σχεδίαση αφού άρχισαν οι ναυπηγήσεις τέλη
      δεκατίας 70 Οι F123 είναι αρχές δεκαετίας 90

      Αντίθετα οι formidable ναυπηγήθηκαν μεταξύ 04- 10!!
      και ο εξοπλισμός οπλισμός τους είναι ακόμα σε παραγωγή!

      Υπενθυμίζω πως έχουν το ίδιο radar HERCULES με τις FREMM/FREDA και 32 ολάκερους ASTER15/30
      ΔΙΠΛAΣΙΟΥΣ από τις [email protected] @4500TN και [email protected]
      ISO me tis FREDDA!!

      Το πλοίο μας κάνει μια χαρά από εκτόπισμα και διαμόρφωση!

      Αντίθετα οι GOWIND έχουν πουληθεί μονο με MICA η ESSMστα UAE και εκεί υστερούν σε σχέση με τις FORMIDABLE/HERCULES/ASTER30!!

     3. Φιλε CK,

      Οι αποψεις μας συμπιμπτουν πληρως στο θεμα των φρεγατων. Ενα πλοιο με χαμηλο κοστος και μεγαλες δυνατοτητες ειναι η σωστη λυση που πληροι ολα τα κριτηρια. Φρεγατες με κοστος 1,5 δις η μια ανηκουν στη σφαιρα της επιστημονικης φαντασιας.

      Απο τη μια εχουμε ενα ΜΜΕ που κυριολεκτικα μας εχει σπασει τα νευρα εδω και μηνες με τα καθημερινα αρθρα υπερ των MMSC, και απο την αλλη εχουμε τους Μπελχαρο-λατρεις που νομιζουν οτι οι Belharra ειναι φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου, ενω στην πραγματικοτητα ειναι πλοια γενικης χρησης με 16 κελια ολα κιολα και χωρις CIWS.

      Το λεει αλλωστε η ιδια η κατασκευαστρια εταιρια:

      «[email protected]®: the digital warrior

      The compact frigate embodies our expertise as an integrator with added value. Multimission, it is designed to handle all areas of warfare.

      Equipped with a cloud-type distributed digital architecture, it is scalable, resilient and provides the services required by today’s sailors on demand.»

     4. Ότι είναι παλιότερες ναυπηγήσεις οι O.H.Perry είναι,το νόημα δεν επιρεάζεται όμως απο αυτό το γεγονός.
      Οι Formidable είναι νεότερες αλλά έχουν το λιγότερο 11 χρόνια που παραδόθηκαν. Για τα ίδια πλοία σήμερα θα πληρώσεις όμως αρκετά περισσότερα χρήματα, που θα πλησιάζουν πολύ τις τιμές για μια γαλλική FREMM η μια Belhara που μπορεί να έχει έχει ανάλογο εξοπλισμό αλλά περισσότερο χώρο για μελλοντικές αναβαθμίσεις.
      Επειδή σκέφτεσαι να ζητήσεις παλιότερο σχέδιο πλοίου δεν σημαίνει ότι θα σου το πουλήσουν με έκπτωση όσο το πούλησαν κάποτε στην Σιγκαπούρη όταν έκαναν εκείνη την συμφωνία. Πιο ρεαλιστικό είναι να προσανατολιζόμαστε στις τιμές που ισχύουν σήμερα και όχι στις χθεσινές.
      Οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε σπέκουλα λέγοντας ότι αυτά τα πλοία θα ήταν «μια χαρά» επειδή έχουν μικρότερο εκτόπισμα υπολογίζοντας μόνο τους παράγοντες εκτόπισμα/εξοπλισμός που φαίνονται προς τα έξω, αλλά και πόσο κοστίζουν σήμερα οι εργατοώρες και τα υλικά για ένα ευρωπαϊκό/γαλλικό ναυπηγείο που πληρώνει μισθούς σε ευρώ για να απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό.

     5. @Stealth,CK
      Πλοία που ταιριάζουν στο προφίλ που περιγράφετε(μεγάλων δυνατοτήτων-μικρού κόστους) προσφέρουν σήμερα μόνο ναυπηγεία σε χώρες που είναι πολιτικά εκτός εμβέλειας για την Ελλάδα που συμμορφώνεται με τις οδηγίες που έρχονται απο ΗΠΑ και απευθύνονται σε κράτη δορυφόρους των ΗΠΑ στα οποία ανήκει.

  2. Συμφωνω απολυτα με τον Stealth, πιστευω ομως οτιβτο καλυτερο θα ηταν να ζητησουμε απο τους Ολλανδους της Damen να μας προτεινουν ενα πλοιο στη φιλοσοφια και τη τιμη της Α200. Πιστευω οτι θα τα καταφερναν μια χαρα.

  3. Έχεις πολύ δίκιο αγαπητέ STEALTH. Αν θέλουμε κάτι φτηνότερο, και άρα περισσότερα πλοία και παράλληλα ικανότερα πάμε και σε Doha ή Sa-ar που μπροστά στα αμερικανικά περιπολικά είναι αστακοί!. Και μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς και στην Αν Μεσόγειο.

   1. Ποτε θα παρθει αποφαση κατα την κριαη σας ;
    Ισχυει το μεχρι τον Ιουνιο που ελεχθει η βλεπετε παρατασεις;
    Η Γαλλικη προταση ποτε αναμενεται;

   2. Γι’αυτό σας εμπιστευόμαστε, επειδή μας ενημερώνετε και δεν κάνετε διαφήμιση στις αλουμινότρατες, αλλά απλά παρουσιάζεται δεδομένα.

  1. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την στιγμή κόβουν και ράβουν για την νέα πρόταση.

   Αν πετύχουν να μπορέσουν να δώσουν πολύ καλή τιμή και μέσα σε αυτή την πολύ καλή τιμή να χωρέσουν και τις απαιτήσεις μας στο πως να είναι τα καράβια αλλά και να υπάρχει μια ενδιάμεση λύση που να έχει πλοία που να είναι κάπως αξιόμαχα.

   Για την ώρα η προτασή τους χωλαίνει στο:
   -οι Μπελάρες είναι πολύ ακριβές. Αν έπεφταν έστω στα 750 η μία γίνεται δουλειά, πιο πάνω δυσκολεύει
   -για ενδιάμεση λύση διαρρέουν για Λαφαγιέτ οι οποίες είτε έτσι όπως είναι είτε και τις αναβαθμισμένες να μας δώσουν (που όμως αργεί η αναβάθμισή τους), είναι άοπλες. Αν μπορούσαν να τις φέρουν έστω σε όχι ίδιο επίπεδο αλλά στα μισά της διαδρομής που είναι η Formidable θα ήταν τέλεια, αλλά πάλι θα θέλουν χρόνο να τις φέρουν σε τέτοιο σημείο.

   Οπότε η πρότασή τους έχει δύο μεγάλα αγκάθια που είναι δυσεπίλυτα, και αν δεν αλλάξει κάτι, τους βγάζει έξω από την ιστορία.

   Από την άλλη έχουν μια τρομερή ευκαιρία για την χώρα τους, αν έδιναν σε καλή τιμή τις Μπελάρα (για να φανεί ανταγωνιστική) και χρέωναν κάτι στις Λαφαγιέτ (αφού τις φέρουν σε επίπεδο κοντά σε formidable, ή έστω στα μισά αυτής), θα έκαναν το τζαπ ποτ του αιώνα, γιατί θα ήταν προφανές ότι μετά η Ελλάδα σε επόμενη φάση θα έπαιρνε τις άλλες τρεις Λαφα (και θα πλήρωνε και την αναβάθμισή τους), και το ΠΝ σε πχ 5 χρόνια θα είχε:

   -4 Μπελάρα
   -5 Λαφαγιέτ/formidable
   -4 ΜΕΚΟ με Γαλλικά συστήματα που μετά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με ότι θα έβγαζε η DCNS

   θα σήμαινε ότι θα έπαιρνε το 100% του ΠΝ, το οποίο πέραν των σκαφών βάζει ραντάρ, πυραύλους κτλ κτλ και θα είχαν πελατάκι για 40 χρόνια τουλάχιστον. Μόνο και μόνο για αυτό αξίζει να ρίξουν τρομερά την τιμή όπως και αξίζει να δώσουν τα πάντα όλα από ενδιάμεση λύση να πάρουν το συμβόλαιο. Είναι η μόνη και τελευταία ευκαιρία και πρέπει να είναι τόσο σούπερ η πρόταση που κάποιος θα είχε τραγικό πρόβλημα πολιτικά αν την απέρριπτε.

   Αν δεν κάνει τέτοια, θεωρώ ότι πλέον οι ΗΠΑ βλέπουν τι είναι at stake που λένε, και θα κάνουν την δική τους σεισμική πρόταση και θα κλείσουν, καθώς θεωρώ ότι είναι πιο γάτες στο business, έπαιξαν τις κουμπάρες ως τώρα, αλλά η αναφορά της LM στην FFGX θεωρώ ότι πλέον το κατάλαβαν και θα τα παίξουν όλα για όλα στην επόμενη πρόταση.

   Ο Εμαννουέλ και η Φλορένς έχουν στα χέρια τους ένα τεράστιο στοίχημα, να δω αν θα το πετάξουν

 13. Μέχρι να έρθει η πρόταση των Γάλλων, ο Πρέσβης μένει ξάγρυπνος και
  τα Μέσα του σκαρφίζονται τεχνάσματα

  Έχουμε να δούμε πολλά κείμενα και να ακούσουμε διάφορα λεγόμενα , ώς το τέλος του
  μήνα, Κρατείστε τις κοιλιές σας , θα έρθουν και άλλα πλεονεκτήματα των Αλουμινότρατων

  Απορώ πως δεν γράφτηκε ακόμα πως προτάθηκε στην Sanitas συμπαραγωγή, για να δοθεί και έργο
  στην Ελληνική βιομηχανία

 14. Δεν βλέπω κανέναν να αναφέρει και άλλες επιλογές παρά μόνο εντός ΝΑΤΟ. Αφού οι «φίλοι» αμερικανοί μας γράφουν κανονικά και δεν θέλουν να μας ενισχύσουν στρατιωτικά τουναντίον θέλουν μόνο να εκμεταλλεύονται τον ελλαδικό χώρο για δικό τους όφελος, θα έπρεπε αν υπήρχαν έντιμοι πατριώτες να στραφούν σε ρωσικές φρεγάτες γτ όχι τύπου gorshkov και κορβετοφρεγατες που με κόστος πολυ χαμηλότερο από 1 δις, 700 εκ κτλ που ακούω θα φέρουν kalibr. Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η επιλογή και να μην κοιτάμε καθόλου προς τα εκεί? Μόνο Αμερική και Ισραήλ το οποίο πουλάει όπλα ακόμα και στο αζερμπαιτζαν και στην Τουρκία είμαστε σοβαροί? Δεν υπάρχει τύχη γ αυτή τη χώρα δυστυχώς είναι πουλημενοιιιι. Πάρε 5 τύπου κασατονοβ με κόστος 500 εκ ανά μονάδα και είσαι άρχοντας. Παίρνουμε και 5 συστοιχίες s 400 και κλείσαμε. Έλεος και αν δεν θέλετε Ρωσία κοιτάμε Κίνα Ινδία λες και μόνο οι πανάκριβοι Γάλλοι και οι ξεφτίλες αμερικανοί υπάρχουν. Όσο για την Γερμανία δεν το συζητώ δεν δίνουμε φράγκο σε αυτούς το ίδιο και στους Ολλανδούς συνεταίρους των Γερμανών. Εξαιτίας τους έχει σκύψει το κεφάλι ο νοτος δεν χρειάζεται να τους στηρίζουμε. Ρωσία, Σερβία, Ινδία, Κίνα, Αρμενία πρέπει να είναι κύριοι σύμμαχοι ξυπνάτε. Και φυσικά αφού πάρουμε φρεγστες πρέπει να πέσουν λεφτά στα ναυπηγεία να τα πάρουμε πίσω και να ξεκινήσουμε τα δικά μας πλοία. Με σχέδιο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουμε δικό μας πλοίο. Όπως και για το λιμενικό και για ΔΥΚ γρήγορα ταχύπλοα. Και επόμενη αγορά επείγουσα είναι οπλισμένα drones

  1. ποιος σου ειπε οτι οι Σ400 η τα Σου35 ειναι φτηνα?? Κοιτα τιμες και πες μας!Αν γινει μπαμ περιμενε τους Κινεζους να σε σωσουν! Οι Ρωσοι τα κανανε πλακακια με τους Τουρκους λογω αγορων αμυντικου υλικου. Μην περιμενεις να σε στηριξουν εμπρακτα. Αυτοι θα σωσουν τους Τουρκους προσεχως με την πωληση οπλων. Κοιτανε το πορτοφολι τους και τιποτα αλλο. Επισης εχουν οπως οι Γερμανοι εμπορικο συμφερον για αγροτικα προιοντα. Μην περιμενεις να τους τραβηξει το αυτι ο Πουτιν. Ειδικα για μια ΝΑΤΟικη χωρα οπως εμεις που συμμετεχουμε σε κυρωσεις και αλλες αποφασεις κατα της Ρωσιας!!

   1. Δεν είναι φθηνά είναι φθηνότερα από τα δυτικά όμως. Και ίσως ισχυρότερα. Επίσης κανείς δεν θα σε υποστηρίξει όλα συμφέροντα είναι ούτε οι αμερικανοί θα μας βοηθήσουν. Αφού λοιπόν κανείς δεν θα βοηθήσει εμείς γτ τασσόμαστε με το μέρος των Αμερικανών εναντίων της Ρωσίας?? Γτ επιτρέπουμε στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν βάσεις εντός Ελλάδος εναντίων της Ρωσίας? Νομίζεις ότι αν γίνει κάτι μεταξύ τους θα σε βοηθήσει η Αμερική? Είσαι καταδικασμένος αν βρεις την αρκούδα απέναντι. Και τότε θα έχεις και Τουρκία και Ρωσία απέναντι όπως επίσης και Αλβανία. Κανείς δεν μας αγαπάει θα έπρεπε να είχαμε δική μας παραγωγή. Αφού δεν έχουμε πρέπει να κάνουμε όσο γίνεται πιο έξυπνες αγορές που να είναι στρατηγικά όπλα σε ανταγωνιστικές τιμες. Όχι 5 δις για φρεγάτες ημαρτον με 5 δις 6 πρέπει να πάρουμε.

    1. εγω Γαλλια υποστηριζω προς το παρον ,γιατι μας υποστηριξαν κι αυτοι τοσο στρατιωτικα, αμεσα με τα Ραφαλ για παν ενδεχομενο, οσο και πολιτικα στην ΕΕ εναντια του Ερντογαν. Δεν ειμαι με τους Αμερικανους. Τα μη ΝΑΤΟικα συστηματα ομως εχουν κοστος ενταξης στην αεραμυνα της χωρας. Τα Su35 που ειναι το καλυτερο ρωσικο μαχητικο αυτη τη στιγμη , δεν ειναι ανωτερο απο ενα F16V η Rafale. Ουτε φθηνοτερο για αριθμους. Ειναι θεμα πιλοτων, τακτικης, κτλ.
     ΥΓ Η αεραμυνα μας με τους Σ300 και Πατριοτ ειναι κομπλε. Εχουμε και 165 συγχρονα μαχητικα αναβαθμισμενα προσεχως για 2η αεραμυνα. Το θεμα ειναι οι πιθανον τουρκικες αποβασεις στα νησια μας που πρεπει να χτυπηθουν. Και κει οι Σ400 μας ειναι αχρηστοι.

     1. Μα ήδη έχουμε στην κατοχή μας s 300 αυτά θα πρέπει να τα αναβαθμίσουμε αλλά ούτε αυτό γίνεται. Αν δεν είχαν αγοραστεί από την Κύπρο ούτε αυτά θα μας άφηναν να πάρουμε. Όποτε γτ να μην πάρουμε s 400 αφού ήδη χειριζόμαστε s 300? Επίσης στο αρχικό μ σχόλιο δεν αναφέρθηκα σε su35 εγώ μιλάω για φρεγάτες που μας καίνε αυτή τη στιγμή. Οι Ρώσοι έχουν αντίστοιχα ισχυρά πλοία με τα γαλλικά σε χαμηλότερες τιμές. Επίσης η Γαλλία μόνο στα λόγια μας στήριξε στρατιωτικά δεν μας στήριξε ίσα ίσα για την κονομα το έκανε. Εμείς δεν εξασφαλίσαμε ούτε καν δουλειά για την εαβ τι μας βοήθησαν? Και επίσης όλο αυτό με τα rafale έγινε για να μην χάσουμε τελείως τους Γάλλους μετά την ακύρωση των φρεγατών. Όχι ότι καιγόμασταν για αεροσκάφη. Αυτα τα 2,5 δις έπρεπε να πάνε σε πλοία. Και να υπέγραφαν οι δικοί μας τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Γιατί την αρνήθηκαν οι Έλληνες πολιτικοί? Τι είχαν να χάσουν? Ούτε τόσα λεφτά για εξοπλισμούς θα χρειαζόμασταν. Τέλος πάντων εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα έπρεπε να αγοράζουμε από όπου μας συμφέρει όχι μόνο Lockheed. Υπάρχουν αξιόλογα συστήματα και από Σερβία και από Ισραήλ και από Σουηδία. Επίσης γτ δεν δώσαμε την αναβάθμιση των f16 στο Ισραήλ που θα μας κόστιζε πολυ λιγότερα? Με όλες τις βάσεις που δίνουμε κοψοχρονια στους Αμερικανούς θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει σοβαρά ανταλλάγματα. Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα δίνει όλα και δεν παίρνει τπτ. Είμαστε σημαντικοί αρκεί να το καταλάβουμε. Πριν κλείσουμε τη συμφωνία έπρεπε να ζητήσουμε patriot και drones για τα νησιά καθώς και tomahawk. Διαφορετικά θα μπορούσαμε να δώσουμε τις βάσεις και σε άλλους ενδιαφερόμενους. Όλα παζάρι είναι απλά οι Έλληνες πολιτικοί αδιαφορούν και δέχονται εντολές.

  2. @ Γιάννης Τ.

   Δεν γινονται αυτα φιλε, ξεχνα εντελως πλοια απο Ρωσια και Κινα, εχουν διαφορετικη τεχνολογια, ηλεκτρονικα, οπλα, φιλοσοφια κτλ. Ενα πλοιο ειναι ενα ολοκληρο οπλικο συστημα, πρεπει να μπορει να συνδεθει και με τις υπολοιπες δυναμεις , τοσο το ΠΝ, οσο και την ΠΑ κτλ. Υπαρχει ολοκληρη φιλοσοφια επικοινωνιων, διοικησης και ελεγχου κ.τ.λ.

   Για τους Kalibr NAI, εινα ενα συγκεκριμενο οπλικο συστημα το οποιο θα μπορουσε να αγοραστει και να τοποθετηθει σε νταλικες και κοντεινερ. Ειναι καλη λυση.

   1. Με kalibr και ρωσικά οπλισμένα drones είσαι καλυμμένος για τα νησιά. Μην υπερβάλλουμε πια. Και άμα παίρναμε και Σερβικά Nora β52 Κλείδωνα με πλήρως τα νησιά και με σχετικά μικρό κόστος. Το θέμα είναι ότι η κατάσταση πάει προς αποστρατικοποιηση των νησιών( και είμαι σίγουρος ότι θα υποκύψουν οι δικοί μας) και όχι προς περαιτέρω ενίσχυση τους. Και επιτέλους βαρέθηκα να ακούω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε δικά μας πλοία. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία στο ναυτικό έλεος πια. Απλά δεν υπάρχει βούληση. Μόνο τα χρήματα που δίνουμε στο ΝΑΤΟ να τα ρίχναμε κάθε χρόνο σε οπλικά συστήματα θα είχαμε φτάσει σε αλλο επίπεδο. Πρέπει να ξεκινήσουμε ακόμα και τώρα από πυραυλακατους και περιπολικά και σιγά σιγά να πάμε σε κορβέτα και κορβετοφραγατα. Καλώς η κακώς το Αιγαίο είναι μικρό δεν χρειάζονται μεγάλα σκάφη μικρά και ευέλικτα χρειάζονται που να είναι όμως βαριά οπλισμένα. Δεν π.χ ρωσικές κορβέτες με Kalibr.

 15. Υπάρχει ένα ερωτημα. Γιατί έγινε η προχθεσινή παρουσίαση από την LM; Δεν προσέθεσε τίποτα νέο από ότι έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμης, ούτε έδωσε κάποια νέα πληροφορία για την διακοπή παραλαβής από USN. Το ζουμί είναι η συνάντηση με τον ΓΕΕΘΑ (γιατί άραγε πρώτο;) και μετά τον ΥΠΕΘΑ. Δεν αποκλείεται η παρουσίαση να είναι στακτη στα ματια κ να βολιδοσκοπούν και δεύτερη λύση με εμπλοκή της LM (μέσω Ισπανών; FFG;)

  1. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας προσπαθούν ίσως να πιέσουν τους αρμόδιους υπουργούς για να αποδεχτούν την πρόταση της εταιρίας,αφού δεν υπάρχει νέα εξέλιξη στο πλοίο που προτείνουν για να γίνει ενημέρωση.

   1. Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ μπορεί να επιδράσει καλύτερα στον Έλληνα ΥΠΑΜ. Αν η συνάντηση αφορά καθαρά τα επιχειρησιακά θέματα της MMCS τότε αρκούσε η συνάντηση της LM με τον ΑΓΕΕΘΑ. Θέματα βιομηχανικής συνεργασίας η για παραμέτρους του Διαγωνισμού-διαπραγμάτευσης συζητούνται κ με τον ΥΠΑΜ.

    1. Μεταξύ πολιτικών υπάρχει σίγουρα άλλου επιπέδου επικοινωνία και συνεννόηση,αλλά ο αμερικανός υπουργός είναι ακόμα φρέσκος στο αξίωμα και έχει προς το παρόν άλλα πιο σημαντικά θέματα με τα οποία ασχολείται,επειδή ο νέος πρόεδρος σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση έθεσε άλλες προτεραιότητες για τον πολιτικό προϊστάμενο του πενταγώνου.

  2. Γιατι ουσιαστικά δεν ειχε γίνει πότε ξανά επίσημη ενημέρωση!
   Είναι η πρώτη φορά που πέραν πάσης αμφισβήτησης μας λένε δημόσια και συγκεκριμένα τι πλοίο έχει και μπορούν να προσφέρουν.

   Έτσι τέθηκε και ενα τέλος στα ευφάνταστα σενάρια που διέρρεαν «εξειδικευμένοι δημοσιογραφικοί κύκλοι» περί έως και 4 mk-41, capts-4, «περνει και aesa σταθερης» διάταξης, οτι δεν θα είναι ίδιο με τις LCS ή τις Σαουδαραβικές, βγαινει και σε μέγεθος καταδρομικού, κλπ κλπ κλπ, μπλα μπλα μπλα.

   Δεν φταίνε αυτοί (οι της LM εξωτερικού), αυτό έχουν, αυτό προσφέρουν, και μάλιστα στο 1δις το τεμάχιο.
   ΑΛΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ για το μπάχαλο, αυτοί που τους «δημιούργησαν την υποψία» ότι αυτό το πλοίο έχει σοβαρές πιθανότητες να αγοραστεί από την χωρά μας.

   1. Φίλε μου δε ζητήσαμε ποτέ mmsc, ούτε είπε το πολεμικό ναυτικό ότι του κάνει, ούτε είπε η κυβέρνηση ότι θα το πάρουμε. Αυτά τα διακινούσαν τα ΜΜΕ. οπότε αν θέλουμε να μιλάμε σε πραγματική βάση πρέπει να περιμένουμε.

  3. Θεωρώ ότι είναι ξεκάθαρο ότι βλέπουν πως δεν έχουν ΚΑΜΙΑ μα ΚΑΜΙΑ ελπίδα με τις MMSC, και ότι αν πάει η χώρα σε Γαλλική λύση θα χάσουν και όλα τα άλλα, ραντάρ, λογισμικό μάχης, πυραύλους και ένα σωρό άλλα, που πιάνουν σχεδόν το 50% μιας αξίας αγοράς πλοίου.

   Οπότε εκεί που θέλανε από 4 δις αγορά να τσεπώσουν και τα 4 δις, βλέπουν ότι το άλογο που ποντάρανε χάνει από ένα άλογο που δεν έχει τίποτα αμερικανικό. Οπότε κάνουν μια τελευταία ρελάνς με FFGX, όπου από τα 4 δις θα πάρουν τα δύο, και το οποίο πλοίο στην επιλογή θα μπορούσε να νικήσει την Μπελάρα.

   Για κάποιο λόγο στα μάτια μου είναι ξεκάθαρο. Εϊναι αυτό που λέω ότι γίνεται μια επικών διαστάσεων μάχη, όχι για 4 πλοία, αλλά το αν ΟΛΟ το ΠΝ θα είναι Αμερικανικό αποκλειστικά, ή Ευρωπαικό/Γαλλικό αποκλειστικά.

   Γιατί και η ενδιάμεση λύση από αυτή την χώρα θα είναι και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ θα γίνει με συστήματα της ηπείρου που θα πάρει τις 4 φρεγάτες, όπερ 10 καράβια του ΠΝ θα πατάνε σε ΗΠΑ ή ΕΕ πλατφόρμα.

 16. Να δούμε τίποτα γερμανικά πλοία επιπέδου MMCS στο τέλος και θα γελάει μέχρι και η κουτσή Μαρία με όλο αυτό το φιάσκο που λέγεται φρεγάτες χαχαχαχ

 17. Εξαιρετικο πλοιο . !! Απο αυτα που καταλαβα μας το δινουν 300 εκατ.με ολα τα οπλα,διπλο φορτο βληματων ,εκπαιδευση και FOS.  Δηλαδη με 1,8 δις φτιαχνουμε 6, ομως μπορουμε να δωσουμε και 3,8 δις και να παρουμε 12. Τελειωσαμε με το Ναυτικο τα επομενα 60 χρονια. Και αν υπολογίσουμε και τις υπερ εκσυγχρονισμενες Μεκο ,βαλε αλλα 20 χρονια ,παμε στα 80 χρονια που το ΠΝ χωρις καμια προσθηκη θα ειναι ο απολυτος κυριαρχος ολης της Μεσογειου.
  Να τα χαιρομαστε.

 18. Κάτι ακόμα…εδώ και μια δεκαετία συζητάμε, φιλοσοφούμε, αναλύουμε για πλοία για το ΠΝ.
  Αυτή τη δεκαετία η Αίγυπτος έφτιαξε από το μηδέν αξιόλογο ΠΝ, η Τουρκία έφτιαξε δικά της πλοία για ΠΝ και ακτοφυλακή. Τα τελευταία χρόνια περιμέναμε να έρθουν φρεμ και αυτές πήγαν Αίγυπτο, οι Αδελαϊδες έφυγαν για Χιλή, Μπελάρες ονειρευόμαστε και κάποιοι για λιμενικά ακόμη μιλάνε κλπ. κλπ. Δεν έγινε απολύτως τίποτα.
  Τώρα μας λένε οι κυβερνώντες «με το πάσο», ένα εξάμηνο ακόμη μέχρι που να βγει απόφαση.
  Βάλε και ένα έτος για υπογραφές, έχουμε καιρό. Όλλα αυτά ενώ οι Τούρκοι το περασμένο καλοκαίρι και επί μήνες μας έπιασαν με κατεβασμένα παντελόνια και οι «συμμαχοί» μας φάνηκαν ότι δεν υπάρχουν.
  Με όποιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, πρέπει να πάρουμε ότι καλύτερο υπάρχει και αυτό που χρειαζόμαστε. Όσο και να κοστίζουν, το τίμημα που θα πληρώσουμε αν χάσουμε το μισό Αιγαίο και τα νησιά μας δε μετριέτε.
  Να μπεί ένας ειδικός φόρος για την Άμυνα, σε τσιγάρα, τσόγο, ποτά, καφέδες, bank transfers κτλ. ότι δηλ. κάνουν άλλα κράτη εδώ και χρόνια οπως πχ. η Τουρκία.
  Το έλεος θα έρθει από τον Ελληνικό Λαό.

 19. Η ιδανική λύση θα ήταν μια Αλς παντρεμένη με όλα τακαλουδια που θα φέρουν οι μπελαρα Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι που θα μπορούσαν να φτιαχτούν γιατί άμα περιμένουμε από τα εδώ ναυπηγεία με τοσοοο!!! Καλούς συνδικαλιστές θα ξεκινήσουν αλλά δεν πρόκειται να τελειωσουν

 20. Φαγωθήκατε να μην πάρουμε τα εξαίρετα αυτά Παράκτια Περιπολικά

  Τους χιλιάδες εργαζόμενους στις κάτωθι ελληνικές Βιομηχανίες ,τους σκεφτήκατε?

  Το υποκατασκευαστικό έργο για τα επόμενα 10 χρόνια, το λάβατε υπόψιν σας?

  Συμμετοχή της Ελληνικής Βιομηχανίας με :
  1) https://www.alhellas.com

  2)https://sanitas.com.gr

  3) https://www.exalco.gr

 21. Τικ Τοκ Τικ Τοκ,

  Ώρα για Τικο.

  4 Τικο, 2 φέτος και άλλα 2 σε 1-2 χρόνια, και μερικά ακόμα 2 η περισσότερα για ανταλλακτικά.

  Με ελάχιστο κόστος 4 πανίσχυρα πλοία ΑΑΠ για 15 χρόνια, οπότε με τα υπόλοιπα χρήματα προχωράμε σε επιλογή σκαριου γύρω στους 5000τν που νσ έχει έκδοση μεγαλύτερη για ΑΑΠ.

  Ιδανικά Sigma/Omega αλλά και οι T31/T26 οι η Iver Huitfeldt είναι μία χαρά.

  Οι Sigma /Omega είναι όμως ότι χρειαζόμαστε.
  Γάντι απο κάθε άποψη.

  Παραγγέλνουμε 4 Sigma, αρχίζουν να χτίζονται σε ελληνικά ναυπηγεία και διαμορφωμένες να πάρουν τα όπλα των Τικο με διαμόρφωση ASW.

  Αν έχουμε μυαλό πάμε απευθείας για πρόγραμμα 8 φρεγατών 4+4.

  Αν έχουμε περισσότερο μυαλό, πάμε για 4+4+4
  όπου οι τελευταίες 4 είναι Omega σε διαμόρφωση AAW με AEGIS. Μαντέψτε πάλι με τα όπλα των Τικο.

  6 Τικο βγάζουν 12 πλοία, όλα με:

  64 κελιών MK41,
  127 αρι Μκ45
  76 αρι (απο τις S)
  2 Phalanx (το ένα απο τις S)
  2x 3πλους τορπιλοσωληνες,
  1x 25 αρι με τηλ πύργο. (αγοράζουμε άλλους 12 ίδιους καινούργιους για δύο σε κάθε πλοίο ή τους βάζουμε σε παλαιότερα πλοία κσι παίρνουμε 48 καινούργιους ή παρεμφερείς ίσως ελληνικής κατασκευής γθα 4 ανα πλοίο)

  12 πλοία ASW βγάζουν 6 Τικο και δίνουν 15 χρόνια AAW κάλυψη και με αποσύρσεις νεωτερων πλοίων, μπορούμε να τα κρατήσουμε ακόμα και 20-25 χρόνια μέχρι να αποσυρθούν τα ΑΒ που με τη σειρά τους θα δώσουν επίσης μία 15-20ετια που σημαίνει ότι μπορούμε οικονομικά να καλύψουμε την απαίτηση AAW για 40 χρόνια απο σήμερα. Στο πλέον οικονομικό σενάριο.

  Εμείς όμως πάμε για οροφή 14 πλοίων οπότε χτίζουμε 10 Sigma να φύγουν οι S, και μετά 4 Omega να φύγουν οι ΜΕΚΟ/Τικο

  Με τα όπλα έτοιμα, με βλήματα επίσης έτοιμα για σχεδόν όλα τα πλοία, το κόστος θα βγει σε βάθος 15 ετιας γύρω στα 10-12 δις.

  3 δις σπο το πακέτο των 5.5, με 1.5 δις για 2 Τ 214 + επιπλέον τορπίλες, 1δις για όπλα των Τικο που θα μπουν μετά σε νέα σκαριά, και απομένουν 9δις τμηματικά σε 15ετια.
  .Οι ΜΕΚΟ εκξσυγχονιζονται ως αντισταθμιστικα με ίδια συστήματα των Sigma τα οποία επίσης θα βγουν μαζί με τα υπόλοιπα οπλα τους και θσ μπουν σε νέα σκαριά.

  Πραγματικά αν κάποιος έχει καλύτερο πλάνο για αντικατάσταση του στόλου με 14 νέα πλοία + 2 Τ214 να μου το πει.

  Όλα αυτά με 6 Τικο δωρεάν.

  Με 8, που άνετα παίρνουμε τόσα, βγάζουμε όλα τα 14 πλοία με 64αρι ΜΚ41 και βγάζουμε και 4 κορβετες με τους εκτοξευτες των ΜΕΚΟ με 32 ESSM 76αρια (αν δεν χωράει 127αρι γιατί θα έχουμε) ή ακόμα περισσότερες αν «σπάσουμε» τους περισσευουμενους ΜΚ41 των 64 στα αοαρτια τιυς που είναι 8απλά modules.

  Ένα μόνο απο αυτά με οικονομικό σε ναυσταθμο εκσυγχρονισμο γίνεται quad για ESSM.

  Οι επιλογές με Τα Τικο είναι άπειρες.

  Δίνουν 15-20 χρόνια ανάσας στο ΠΝ να αναδιιργανωθει, ετοιμάζεται να μπει σε Aegis σύγχρονο, αποκτά συντριπτική υπεροπλία σε χρόνο dt με απίστευτη ισχύ πυρός ακόμα και με έναν ΜΚ41 γεμάτο ανά πλοίο – που δε βλέπω το λόγο, και ταυτόχρονα ρίχνει το κόστος των νέων πλοίων του με υπερσύγχρονα νέα σκαριά.

  υγ1 Προσωπικά θα ήθελα όλα τα σκαριά να είναι OMEGA και 16 στον αριθμό με 6 AAW αλλά το κρατάω οδο ρεαλιστικό γίνεται.

  υγ2 Στριμωξα και ένα 76αρι στο πλοίο, μπροστά, μαζί με το 127αρι για διπλάσια ισχύ πυρός αλλά και διαφορετικές δυνατότητες του STRALES & VULCANO

  υγ3 Ναι, δεν έχω βάλει RAM αλλά 2 Phalanx (αφού θα τα έχουμε) αλλά με 48 κελιά ανά πλοίο, προτιμώ επιπλέον ESSM ή ακόμα και CAMM σε quad διαμόρφωση για α/π άμυνα σημείου. Χαμηλά το βάρος, μεγαλύτερο βεληνεκές, πολλαπλά στρώματα Άμυνας με 3 διαφορετικούς πυραύλους, Strales & Phalanx!

  υγ4 Μη ξεχνάμε ότι θα θέλουμε ακόμα 6 υ/β, επιπλέον ε/π, και μη επανδρωμένα οχήματα αλλά και νέα α/φη ΝΣ μέχρι τότε, οπότε κάθε κουκι πρέπει να πιάσει τόπο.

  υγ5 Τα αντισταθμιστικα ιδανικά θα θέλαμε να περιλαβουν μεταφορά τεχνολογίας σε ηλεκτρονικα συστήματα. Για 14 πλοία πρέπει να πάρουμε το μέγιστο δυνατό.

  1. που λενε και οι φιλοι σου οι Αμερικλανοι. Ξερεις τι κοστη συντηρησης εχουν αυτα τα Τικο για το ΠΝ; 2500 ατομα προσωπικο που θα τα βρεις για να τα στελεχωσεις; Θες τρελες αναβαθμισεις για αυτα τα παλια πλοια. Ποιος θα τις πληρωσει;

   1. Καμια αναβαθμιση. Ψαξτε το. To USN ηθελε να τα αναβαθμισει με 150εκ δολλαρια και να τα κρατησει μεχρι το ’45. Εμεις τα θελουμε για μια 15-20 ετια και δεν εχουμε τις αναγκες των Αμερικανων.
    Αλλα και αν τα αναβαθμισουμε και παλι τα συστηματα τους μπορουν να πανε στα νεα σκαρια. Αλλα δεν νομιζω να υπαρχει λογος.
    Μιλαμε για τα ισχυροτερα πλοια στο δ οπλοστασιο και τα κοιτατε στα δοντια.
    Το κοστος συντηρησης δεν ειναι αυτο του USN που τα πλοια του διασχιζουν ωκεανους συνοδευοντας αεροπλανοφορα για 6μηνα και μολις πιασουν λιμανι αλλαζουν πληρωμα και ξαναφευγουν.
    Επειτα με τοσα μεταχειρισμενα πλοια θα εχουμε και επιπλεον σκαφη για ανταλλακτικα.
    Τελος, ερχονται αμεσα, το κοστος εκπαιδευσης θα ειναι αμελητεο σε σχεση με νεα πλοια λογω ομοιοτητας συτηματων με τα δικα μας και οσο για τα πληρωματα ναι θελουμε +700 ατομα για 4 πλοια.
    Τα 2500 ατομα που τα ειδατε ακριβως; Ξεχνατε οτι 2 ΑΒ τα θελουμε ουτως ή αλλως; Ιδιο πληρωμα εχουν. Αρα 700 ατομα υπαρχουν. Αλλα τοσα χρειαζονται, ας πουμε 1000 επιπλεον που δεν ειναι τοσα.
    Το να λεμε δεν βρισκουμε ατομα να υπηρετησουν πραγματικα απορω… δεν ντρεπομαστε;
    Δλδ αν χασουμε νησι θα στοιχεισει λιγοτερο; Γιατι θεμα χρηματων ειναι.
    Τελος ειναι καιρος να ξυπνησουμε και να μπουν και γυναικες στο στρατευμα σε ολα τα ποστα εξαιρουμενων αυτων με αυξημενη φυσικη κατασταση οπου θα ειναι πολυ δυσκολο να περασουν ουτως ή αλλως.
    Το κοστος τν Τικο ειναι αμελητεο μπροστα στην αγορα νεου πλοιου . Ολοκληρη αναλυση εηραωα. Διαβαστε την χωρις προκαταληψεις. Ωραιες οι Μπεαρες αλλα τα κουκια δεν βγαινουν για 14 πλοια.

  2. Αν παίρναμε πάνω από 2 Tico, η θητεία στο ΠΝ θα έπρεπε να διπλασιαστεί για να βρουν προσωπικό να τις επανδρώσουν… 🙂

   ΥΓ τοτε να πάρουμε και τα αποσυρόμενα πυρηνικά υποβρύχια

   1. Δειτε απο πανω. Οσο για τα πυρηνικα τι να σας πω. Τα Τικο ειναι στο διαλογο και μια εκ των επιλογων. Αν μαθετε για πυρηνικα υποβρυχια προσεξτε τις πηγες σας. Αν παλι κανετε χιουμορ, προσπαθηστε περισσοτερο. Το σοβαρο σκελος του σχολιο σας ηταν πιο αστειο. 🙂

    1. Το χιουμοριστικό κομμάτι του σχολίου μου ήταν για τα πυρηνικά υποβρύχια, καθώς βρίσκονται στην ίδια λίστα με τα αποσυρόμενα Tico, και θεωρούσα ότι έκανα χιούμορ πάνω στο χιούμορ, καθώς μου φάνηκε ότι η πρόταση για 6 Tico ήταν χιουμοριστική.

     Αλλά τελικά φαίνεται όπως λέτε και εσείς ότι «Το σοβαρο σκελος του σχολιο σας ηταν πιο αστειο. 🙂»

     1. Για 4 Τικο μιλησα και αυτο με δεδομενη την απαιτηση του ΠΝ για 4 πλοια ΑΑΠ.
      Τα +2 ή και περισσοτερα εχω ξεκαθαρισει οτι θα προοριζονται για ανταλλακτικα.
      Αν εσας σας φαινεται αστειο, χαιρομαι που σας εκανα να γελασετε.
      Εχω την αισθηση ομως οτι ουτε αστειο το βρηκατε ουτε γελασατε αλλα αποπειραθηκατε να αδειασετε μια προταση χωρις επιχειρηματα. Γιατι αν θεωρειτε επιχειρημα τα πληρωματα, μιλαμε για μια καραμελα που εχει λειωσει απο το πιπιλισμα.
      Η επανδρωση του ΠΝ ειναι γενικοτερο προβλημα που πρεπει να λυθει και υπαρχουν λυσεις και σε καμια περιπτωση δεν τη θεωρω λογο για να μην εφαρμοστει μια λυση βιωσιμη οικονομικα που εξασφαλιζει ισορροπια αν οχι υπεροπλια στην Αν Μεσογειο.
      Απο την αλλη βεβαια ειναι αληθεια οτι συνηθως υπερεκτιμω τους συνομιλητες μου θεωρωντας τους σοβαρους και αξιους διαξαγωγης διαλογου.
      Με προσγειωνετε και σας ευχαριστω.

     2. Αν θεωρείς ότι οι συσχολιαστές είναι σοβαροί και άξιοι διεξαγωγής διαλόγου δεν απευθύνεσαι σε αυτούς γράφοντας:

      «Αν παλι κανετε χιουμορ, προσπαθηστε περισσοτερο. Το σοβαρο σκελος του σχολιο σας ηταν πιο αστειο. 🙂»

      Για το θέμα των Tico νομίζω ότι εδώ και μερικά χρόνια είναι γεμάτα τα sites με τα επιχειρήματα, οπότε δεν σκοπεύω να χάσω χρόνο επεξηγώντας… Είναι σαν να μπαίνω σε διάλογο για το αν η γη είναι επίπεδη ή όχι

 22. ΤΕΛΙΚΑ Η ΛΜ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ?ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ 40 ΑΛΛΑ ΤΩΝ 30 ΚΟΜΒΩΝ ΠΟΥ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ[ΒΛΕΠΕ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ]ΚΡΥΒΟΥΝ..ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΕΡ ΤΩΝ FFGX ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΓΑΛΛΙΚΑ Η ΙΤΑΛΙΚΑ FREMM,ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΟ ΠΝ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΜΑΡΑΝ ΩΣ FFGX ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΜ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΣΤΑΘΕΣ,ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΛΜ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΠΟΙΝΓΚ

  1. Πάτησες μια ευαίσθητη χορδή μου, με την αναφορά στο τριμαράν LCS. Πραγματικά, αν και δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να το αγοράσουμε στα πλαίσια αγοράς φρεγατών, αν μας έδιναν μερικά δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα, θα τα ήθελα οπωσδήποτε.

   Έχουν μια ομορφιά (μες την ασχήμια τους) έχουν πραγματικά φουτουριστική και πολεμική όψη, είναι σχετικα επιβλητικά (παρά το τονάζ φαίνονται οπτικά πολύ μεγαλύτερα), είναι πολύ γρήγορα (πραγματικά και όχι μούφα όπως οι Freedom), δεν βγάζουν πολλά προβλήματα, ενώ το ελικοδρομιό τους είναι τερατώδες, λίγο ακόμη και θα ήταν ελικοπτεροφόρο. Ότι πρέπει να ενδιάμεσες στάσεις και όχι μόνο για Απάτσι, Καιόβα, και νομιζω πάιρνει και Σινούκ. Επίσης με τοσο χώρο εκεί, αν δεν τον θες για ελικόπτερα, κοτσάρεις και ένα ακόμη vls ¨η οτιδήποτε άλλο.

   Ωστόσο επειδή δεν κουμπώνουν ιδιαίτερα στις ανάγκες που υπάρχουν (και για τις οποίες απαιτούνται φρεγάτες), μόνο αν παίρναμε καμιά στο τζαμπατζέ.

 23. Τώρα βγήκε το παραμύθι των σαπιοτερονγκα, και των υπολοίπων ευρωπαϊκών προτάσεων που η πτωση τις προμοταρει και αυτές, γιατί σου λέει αν χάσουμε τις αλουμινοτρατες τουλάχιστον ότι πλοιο πάρει το ναυτικό να εχει αμερικανικούς πυραύλους που σε 6 πλοία (μαζί με ενδιάμεση λύση) και με 2πλη αναχορηγια θα πλησιάσουν το 1 δις ευρω.
  Γι αυτό πολεμάει λυσσαλέα την γαλλική προταση γιατί εχει σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκά όπλα.
  Εμετική λογική από τους υπαλλήλους της πρεσβείας και της ΛΜ.
  Τώρα είναι η στιγμή για 4 belharra hellinique με 15% + έκπτωση σε σχέση με τον Ιούλιο που συζητούσαμε για 2 μόνο πλοία και τώρα ενσωμάτωσαν και οι Γάλλοι στις δικές τους τους mdcn άρα αντί για 5μιση δις οι 4 (2.75 δις είχαν τον Ιούλιο οι 2) να φτάσουμε τα 4,7 η και 4, 6 δις για τις 4.
  Και οι Γαλλοι δέχονται και τις 3 να. Τις. Φτιάξουν σε ελληνικά ναυπηγεία, άρα θα εμπλακούν (ίσως μαζί με τον πρόβολο?)
  Όλα είναι win win, Το πλοιο εχει φτηνήνει αρκετά με όσα γράφω παραπάνω, και η ελληνική οικονομία θα κερδίσει από την κατασκευή στα ελληνικά ναυπηγεία.
  Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον να μην πάρουμε 4 hellinique.

  1. @Romeo60
   Πως είσαι τόσο σίγουρος πως εμπλέκεται η πρεσβεία και η ΛΜ?
   Κι εγώ αρχικά είχα κάποιες υποψίες αλλά σιγά σιγά υποχωρούν και η νέα θεωρία μου είναι πως οι τύποι δρούν ή αυτοβούλως ή στα πλαίσια κάποιας Ελλαδικής γκρούπας ή είναι απλά αμερικανόπληκτοι.

   Τέλος πάντων,
   Νομίζω πως οφείλουμε να προστατέψουμε αυτόν εδώ τον ιστοχώρο, και να αποφεύγουμε αστήρικτες κατηγορίες, οπότε κι εσύ κι ο NF πρέπει να αυτοσυγκρατηθείτε. Είναι κρίμα και δείχνει και έλλειψη σεβασμού προς τους συντελεστές αυτού εδώ του ιστότοπου που έχουν παρακαλέσει χίλιες φορές να μην το κάνουμε αυτό.

  2. @Romeo60

   Μιλάς για υπαλλήλους πρεσβείας και αμέσως μετα γραφεις για έκπτωση 15% στις Belharra. Ουτε αντιπρόσωπος της Naval Group στην Ελλαδα να ήσουν και να επερνες ποσοστά απο τις πωλήσεις.

   Δεν χρειαζόμαστε Mdcn, εχουμε ηδη scalp. Φρεγάτα χωρις σύστημα αυτοπροστασίας CIWS και κοστος 1μιση δις δεν εχω ξαναδεί. Ολη η φρεγάτα ειναι ενα ραντάρ, και η Thales βγάζει πολλα και καλύτερα ραντάρ.

   Δεν εχουμε χρηματα για πλοία με τέτοιο κοστος, δεν αντιλαμβάνεσαι?

   Αυτα που γραφεις ειναι οπαδική λογική, ξεκολλά.

 24. χάθηκε άλλος ένας χρόνος άσκοπα, σε ένα θέατρο παραλόγου να γράφουμε τα αυτονόητα ότι τα πλοία αυτά είναι ακατάλληλα, με ανθρώπους άσχετους να θέλουν να επιβάλλουν τι θα αγοράσουν οι ΕΔ λες και η χώρα είναι μαγαζάκι τους ,το ΠΝ προτού αγοράσει πλοία ήξερε τι όπλα ήθελε για τις επόμενες δεκαετίες να έχουν τα πλοία. Ένα όπλο είναι αναντικατάστατο και είναι ο aster30 είναι στη πραγματικότητα το μόνο διαθέσιμο για αεράμυνα περιοχής. Ο sm2 δεν είναι διαθέσιμος και η ιστορία αυτή καταντά κωμωδία, τον αποδεσμεύουν η δεν τον αποδεσμεύουν και με τις φαντασιώσεις για Tico η AB. Η αεράμυνα περιοχής είναι απαραίτητη γιατί επιτρέπει στις μονάδες του ναυτικού να δράσουν σαν σύνολο στο χώρο επιχειρήσεων. Θα πρέπει λοιπόν τα πλοία να διαθέτουν τον aster30 , αυτό μας οδήγησε στη belharra γιατί είναι πιο προσιτό από μια Fremm.
  Πολλοί σχολιαστές ψάχνουν για ευκαιρίες που δεν υπάρχουν αναφέρονται σε πλοία όπως sigma , type 31 , Iver Huitfield χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι τα πλοία αυτά είναι φθηνότερα γιατί είναι πολιτικών προδιαγραφών και όχι στρατιωτικών προδιαγραφών και υπάρχει μεγάλη διαφορά στο κόστος στην κατασκευή τους. Το ΠΝ ποτέ δεν θα ενδιαφερότανε για την απόκτηση τους και σωστά και έτσι οι προτάσεις αυτές είναι άσκοπες όπως δεν θα ενδιαφερότανε για πλοία όπως τα MMCS που είναι και αυτά πολιτικών προδιαγραφών αλλά αυτοί που παίρνουν αποφάσεις και δεν είναι ανώνυμοι σχολιαστές είναι τόσο άσχετοι που ούτε αυτό δεν ξέρουν.
  Επίσης πολλοί σχολιαστές συγκρίνουν τιμές που δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους γιατί άλλες φορές η τιμή περιλαμβάνει τα πάντα όπως στη Belharra και άλλες φορές θα πρέπει να συγκεντρώσεις τιμές από πολλά διαφορετικά συμβόλαια των οποίων τις τιμές δεν πρόκειται να μάθουμε για να φτάσεις στο τελικό κόστος.

  1. Τώρα θα στη πω η μάλλον γράψω αγρια:

   Κανένα από τα TYPE31/IVH που γραφεις δεν είναι πολιτικών προδιαγραφών

   Τα έχουμε γράψει ένα σωρό φορες!!
   REF:
   https://www.marsecstrat.com/post/arrowhead-140-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CE%BB%CF%8C-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82

   #Η σχεδίαση ανταποκρίνεται στην τελευταία αναθεώρηση του Κώδικα Πολεμικών Πλοίων (NSC) της Διεθνούς Ένωσης για την Ασφάλεια των Ναυτικών μονάδων (INSA), ο οποίος υιοθετήθηκε από το NATO ως Συμμαχική Έκδοση Ναυτικής Μηχανολογίας (ANEP) 77, καθώς και στους Κανόνες και Κανονισμούς του Νηογνώμονα Lloyd’s για την Ταξινόμηση των Ναυτικών Μονάδων. Αντίθετα προς τη διαδεδομένη παρανόηση που αφορά και την κλάση Iver Huitfeldt, η φρεγάτα Arrowhead 140 συμμορφώνεται πλήρως προς τις Συμφωνίες Τυποποίησης του NATO (STANAG) 4142 περί αντοχής σε δονήσεις, 4137 περί δοκιμών υποθαλάσσιων εκρήξεων, 4549 περί αντοχής του εξοπλισμού σε δονήσεις, 4447 περί Ραδιολογικής, Βιολογικής και Χημικής (NBC) προστασίας και 4569 περί θωράκισης κρίσιμων διαμερισμάτων έναντι επιθέσεων βλημάτων πυροβολικού και κινητικής ενέργειας #

   Οι SIGMA δεν έχουν πουληθεί σε ΝΑΤΟΪΚΌ ναυτικό οποτε δεν το έχω ψάξει

   ΜΗΝ ΓΡAΦΟΥΜΕ ΚΟΤΣAΝΕΣ ΓΙΑ να δικαιολογήσουμε τη φαραωνικών διαστάσεων [email protected] ΣΤΟ 1 BILL!!

  2. @ Mitch

   Το γεγονος οτι γραφεις για «πολιτικες προδιαγραφες» για πολεμικα πλοια οπως τα Ολλανδικα Sigma, τα Δανεζικα Iver Huitfeldt, και τα Βρετανικα Type-31 δειχνει οτι μαλλον δεν γνωριζεις την πραγματικοτητα.

   Τα πολεμικα πλοια και ειδικα αυτα που υπηρετουν σε ΝΑΤΟΙΚΑ Πολεμικα Ναυτικα αλλα και στο Βρετανικο Πολεμικο Ναυτικο πρεπει να ικανοποιουν ολοκληρη σειρα απο Ναυτικους Κωδικες, Προτυπα Ασφαλειας και Στανταρντς, με συγκεκριμενα κριτηρια. Πρεπει να εχουν συγκεκριμενη διαμερισματοποιηση, συγκεκριμενο αριθμο στεγανων διαφραγματων (ακραια διαφραγματα, διαφραγματα στο μηχανοστασιο), να ικανοποιουν συντελεστες οπως συντελεστης υποδιαιρεσης, να υπαρχει θωρακιση σε κρισιμα σημεια, να υπαρχουν εφεδρικα συστηματα, αντοχες σε εκρηξεις, επιπεδα Stanag, ΡΒΧ προστασια κτλ. Ειδικα οι Type 31 ικανοποιουν πληρως ολα τα στανταρντ του Βρετανικου Πολεμικου Ναυτικου. Η εταιρια που τα κατασκευαζει φτιαχνει μεχρι αεροπλανοφορα, λες να ξερεις εσυ περισσοτερα?

   Η Belharra ειναι μια φρεγατα γενικης χρησης που δεν εχει καν ναυπηγηθει. Με μονο 16 πυραυλους και χωρις συστηματα αντιμετωπισης αντι-πλοικων πυραυλων οπως τα RAM η τα Phallanx δεν εχεις αεράμυνα περιοχής, το ακριβως αντιθετο. Κινδυνευει η φρεγατα να παει στον πατο αυτανδρη. Παντως απορω με τον οπαδισμο με τις συγκεκριμενες φρεγατες, ειναι σαν να βλεπω τον 6χρονο ανηψιο μου να μιλαει για τον ΠΑΟΚ.

   Και επειδη μιλησες για ανωνυμους, εσυ δηλαδη εισαι επωνυμος? Εβαλες το ονομα Mitch ωστε να νομιζει ο κοσμος οτι εισαι ο D-Mitch του μπλογκ Naval Analyses, δηλαδη ως παραπλανηση.

 25. Το συγκεκριμένο πλοίο έχει αναφερθεί τόσες πολλές φορές στον διεθνή τύπο και έχει εξηγηθεί η χαμηλή τιμή του αλλά θα επανέλθω το βράδυ με πολλά link

 26. Έχεις πολύ δίκιο αγαπητέ STEALTH. Αν θέλουμε κάτι φτηνότερο, και άρα περισσότερα πλοία και παράλληλα ικανότερα πάμε και σε Doha ή Sa-ar που μπροστά στα αλουμινένια ψαροκαικα της LM.Και μπορούν να σταθούν με αξιώσεις και στην Αν Μεσόγειο.

 27. Πρέπει να συνηθίσουμε με τις εξοπλιστικές δαπάνες, που πλέον είναι πολύ
  διαφορετικές με τις ανύπαρκτες του παρελθόντος
  Πριν ένα χρόνο 3 το λάδι και 3 το ξύδι ακούγαμε από τους αντιφρονούντες της
  απόκτησης των Rafale γιατί δεν βγαίνανε τα νούμερα (500 εκ./χρόνο)
  Η πραγματικότητα τελικά ήταν άλλη, τα νούμερα ήταν άλλα και όχι του λαδόξιδου
  και τα Rafale παραγγέλθηκαν με όπλα, FOS, κλπ.

  Εδώ και καιρό έχουν εξαγγελθεί 4 δις για το πρόγραμμα του Π.Ν , τα οποία στην συνέχεια
  έγιναν 5 δις και τώρα είναι ίσως παραπάνω.
  Τώρα αφού πραγματικά υπάρχει αυτός ο προϋπολογισμός, χαρακτηρίστηκε εξωπραγματικός
  Πρέπει να ελπίζουμε στα καλύτερα σκάφη, όποια και αν είναι αυτά, τα οποία θα κάνουν
  την διαφορά τις επόμενες δεκαετίες , προσφέροντάς μας ποιοτική διαφορά στην Ευρύτερη
  περιοχή της Μεσογείου.

  Το παιχνίδι πλέον παίζεται για την εκμετάλλευση του Βυθού της Μεσογείου και όχι οι
  ακρογιαλιές στα παράλιά μας

  Η Αίγυπτος εκμεταλλευόμενη την ανακάλυψη του μεγάλου (υπεργίγαντα) κοιτάσματος Ζhor το 2015,
  εντελώς συμπωματικά άρχισε Φαραωνικούς εξοπλισμούς, κυρίως σε Ναυτικό και Αεροπορία
  Πέρυσι (Σεπτέμβριος 2020) ανακαλύφθηκε άλλο μεγάλο κοίτασμα από την κοινοπραξία
  εκμετάλλευσης ( οι Αιγύπτιοι εξαγγέλλουν συνεχώς νέες προμήθειες)

  Εμείς ξαφνικά βρεθήκαμε με ποσά που ήταν ξεχασμένα στο πάπλωμα?
  Παρασκηνιακά υπάρχει στήριξη ποικιλοτρόπως από τους πετρελαιάδες (Σ,Αραβία,ΗΑΕ)
  και με διάφορα μέσα που δεν ανακοινώνονται, ενώ στο προσκήνιο μετείχαν μάλλον
  στην απορρόφηση προσφάτως 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,2%.

  Μάλιστα οι Τούρκοι μέσω των γνωστών προπαγανδιστικών μέσων τους, υποστηρίζουν
  ότι όχι μόνο η αγορά των Rafale, αλλά και οι εξοπλισμοί της Αιγύπτου γίνονται από
  Σ.Αραβία και ΗΑΕ :https://www.ieidiseis.gr/kosmos/item/59260-apithana-senaria-ton-toyrkon-gia-ta-rafale-ta-plironoun-gia-tous-ellines-i-saoudiki-aravia-kai-ta-iae

  Μήπως και εμείς πρέπει να βλέπουμε 5-10 χρόνια μπροστά, μιας και και είναι αδιαμφισβήτητη
  η ύπαρξη πολύτιμων κοιτασμάτων Φ.Α και Υδρογονανθράκων?
  Μήπως υπάρχει ήδη ‘ρευστότητα’ τώρα, για την μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων
  από εταιρίες, που οι χώρες τους μας στηρίζουν?
  Λεφτά πολλά φαγώθηκαν σε σκάνδαλα, σε ημετέρους ,….σε μαύρες τρύπες

  Ας είναι σωστές οι επιλογές από του Επιτελείς για το τι πραγματικά μας χρειάζεται και μπορεί να
  κάνει την διαφορά και ας πέσουν τα ‘λεφτά που υπάρχουν’, στις Ένοπλες Δυνάμεις.

  Οι Επιτελείς είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας, ναι αυτοί που για
  να τους απαξιώσουμε λέμε οτι είναι 20 Ναύαρχοι 40 αντιναύαρχοι , που κάθονται στην καρέκλα τους…κλπ.
  Προτιμώ επιλογή από έναν επιτελικό αξιωματικό , παρά από έναν ευκαιριακό πολιτικό

 28. Συνεχίζω τη σκέψη μου σχετικά με την βελτιωμένη Γαλλική πρόταση στο θέμα των νέων φρεγατών που αναμένεται.

  Αρχικά οι δύο πιο ισχυρές υποψηφιότητες ήταν η Γαλλική και η Αμερικάνικη λόγω γεωπολιτικού βάρους κυρίως.

  Σύμφωνα με τις αρχικές διαρροές η Αμερικάνικη πρόταση παρουσιαζόταν καλύτερη «τεχνητά» μιας και οι «πληροφορίες» που διέρρεαν δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

  Αυτές οι «πληροφορίες» ήταν η δήθεν παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών Arleigh Burke ως ενδιάμεση λύση σε περίπτωση επιλογής των MMSC που τελικά δεν ισχύουν.

  Η «διαρροές» πως θα πάρουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και θα ναυπηγηθούν εδώ οι φρεγάτες που πάλι δεν ισχύουν μιας και η Αμερικάνικη εταιρία δεν κατέθεσε καν προσφορά.

  Και τέλος η διαμόρφωση των MMSC που θα ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη της Σ.Α και τελικά ούτε και αυτό ισχύει μιας και αφορά ακριβώς το ίδιο σχέδιο με μικρές τροποποιήσεις.

  Τρία στα τρία!

  Πλέον η Αμερικάνικη πρόταση με βάση τα παραπάνω και με βάση τη λογική έχει φύγει οριστικά θέλω να πιστεύω από το τραπέζι.

  Σίγουρα υπάρχουν και άλλες αξιόλογες προτάσεις από άλλες χώρες αλλά καμία χώρα από αυτές δεν έχει το ειδικό βάρος της Γαλλίας.

  Οι Γάλλοι ουσιαστικά παίζουν μόνοι τους αυτοί τη στιγμή και είναι και στο χέρι τους να τινάξουν την μπάνκα και να κερδίσουν και το πρόγραμμα των νέων φρεγατών και να μπούνε για τα καλά στο Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 40 χρόνια.

  Αρκεί να μην φερθούν με υπεροψία και να κατεβάσουν μια σοβαρή πρόταση που θα περιλαμβάνει καλύτερα εξοπλισμένα πλοία, χαμηλότερη συνολικά τιμή και ενδιάμεση λύση δυνατή, μια τέτοια λύση θα ήταν αναμφίβολα δύο φρεγάτες FREMM.

  Ποια θα μπορούσε να είναι μια τέτοια πρόταση των Γάλλων όπου κατά τη γνώμη δεν θα είχε αντίπαλο:

  Να προσφέρουν τέσσερις φρεγάτες με όμοιο εξοπλισμό και όχι δύο FDI και δύο HN έκδοση.

  Είναι αστείο σε τέσσερις φρεγάτες να έχουμε δύο εκδόσεις.

  Κατά τη γνώμη μου πάντα η Belharra Που θα προσφέρουν θα πρέπει να έχει 32 κελιά (χωρίς scalp-naval) αλλά με 24 κελιά για τους Aster-30 και στα υπόλοιπα 8 κελιά είτε πιστοποίηση σε τετράδες τους MICA NG είτε τους CAMM ER 32 δηλαδή.

  Σύνολο 24 Aster-30 και 32 είτε CAMM ER είτε MICA NG.

  Μπροστά 76αρι πυροβόλο Strales.

  Πλήρη σουίτα ηλεκτρονικών (ECM κτλ.).

  Και για την προστασία του πλοίου είτε ένα RAM πίσω είτε άλλη λύση.

  Μια τέτοια φρεγάτα την κοστολογώ από 750 εκατ. μέχρι 800 μάξιμουμ.

  Οπότε 4Χ800 = 3,2 δις ευρώ.

  Με 800 εκατ. όπλα, υποδομές, αρχική υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 4 δις ευρώ.

  Ένα δις ευρώ για δύο παλιότερες φρεγάτες FREMM που θα περιλαμβάνει μικρής έκτασης εκσυγχρονισμό για να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες και τα θέλω του ΠΝ επίσης θα περιλαμβάνει τα όπλα, υποδομές, αρχική υποστήριξη κτλ. με αυτό το ένα δις ευρώ.

  Σύνολο 5 δις ευρώ.

  Οι τέσσερις φρεγάτες Meko θα εκσυγχρονιστούν δωρεάν στα πλαίσια των αντισταθμιστικών ενώ από το συνολικό πρόγραμμα θα δοθεί και κατασκευαστικό έργο στις πολεμικές βιομηχανίες.

  Και με τα 500 εκατ. που περισσεύουν άλλα 12 μεταχειρισμένα Rafale (αυτά που προσφέρουν στην Κροατία) αφού πρώτα εκσυγχρονιστούν στην έκδοση F3R.

  Σε αυτή τη πρόταση δεν λες όχι και κανένας ανταγωνιστής δεν θα τολμήσει να πει το παραμικρό.

  Τα παραπάνω δεν κοστίζουν ιδιαίτερα στη Γαλλία ενώ κερδίζει τόσο την ΠΑ όσο και το ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια.

  Το να πιστοποιήσουν τους MICA NG στη Belharra σημαίνει πως επενδύουν στο μέλλον και Γαλλοποιούν πλήρως τη φρεγάτα τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στα όπλα.

  Θα κερδίσουν μακροπρόθεσμα και από μελλοντικές πωλήσεις.

  Το να προσφέρουν μια λογική τιμή είναι αυτονόητο μιας και θα εξασφαλίσουν ένα συμβόλαιο για το ΠΝ μεγάλης σημασίας και θα βάλουν πόδι στο ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια.

  Το να προσφέρουν δύο FREMM δεν θα χάσουν κάτι ιδιαίτερο μιας και έχουν και άλλα μέσα να καλύψουν το όποιο κενό ενώ κάλλιστα με τα χρήματα που θα πάρουν από τις δύο FREMM μπορούν να χρηματοδοτήσουν νέες ναυπηγήσεις δίνοντας δουλειά και στα ναυπηγεία τους.

  Πυρηνική δύναμη είναι η Γαλλία η αποτρεπτική της ισχύ δεν επηρεάζεται από δύο FREMM.

  Ως αντιστάθμισμα ο δωρεάν εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών Meko μιας και θα πάρουν ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο θεωρώ πως είναι λογικός.

  Και τα 12 μεταχειρισμένα Rafale ούτως ή άλλως τα έχουν προσφέρει στην Κροατία που το πιθανότερο είναι να επιλέξει την Αμερικάνικη πρόταση των F-16.

  Άρα και εδώ δεν χάνει τίποτα μιας και τα ίδια μαχητικά τα προσφέρει και στην Κροατία και που είναι και προς το δικό της συμφέρον τα μαχητικά αυτά να τα πάρει η Ελλάδα.

  Άλλη διαφήμιση στα Rafale προσφέρει ο χρήστης ΠΑ της Ελλάδας και άλλο η Κροατία.

  Σε μια τέτοια περίπτωση και δύο κερδίζουν και η Γαλλία και η Ελλάδα.

  Το θέμα όμως τώρα δεν είναι να περιμένουν σαν επαίτες τι θα τους προσφέρει η Γαλλία αλλά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να καταστρώσουν μια τέτοια αντιπρόταση στους Γάλλους και να απαιτήσουν με σκληρές διαπραγματεύσεις κάτι παρόμοιο ή και αυτό που πρότεινα.

  Υποθετικά

  Με τέσσερις Belharra HN δύο FREMM ενδιάμεση λύση και τέσσερις εκσυγχρονισμένες Meko θα έχουμε σύνολο 10 ουσιαστικά νέα πλοία και μετά θα έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για ότι αξιόλογο αποδεσμεύεται τα επόμενα χρόνια ώστε να συμπληρώσουμε τις οροφές με μεταχειρισμένα πλοία σε καλή κατάσταση.

  Με τα 12 επιπλέον Rafale και τα 18 που ήδη έχουμε παραγγείλει δημιουργούμε έναν πυρήνα από 30 Rafale και πιάνουν τόπο και οι επενδύσεις που θα γίνουν στο νέο τύπο ενώ σχεδόν διπλασιάζονται και οι επιχειρησιακές δυνατότητες.

  Και όλα αυτά με τα 5,5 δις ευρώ.

  Δεν νομίζω πως αν γίνει μια τέτοια αντιπρόταση από τη δική μας πλευρά πως θα αρνηθούν οι Γάλλοι.

  Το θέμα όμως είναι η δική μας πλευρά να μην έχει παθητική στάση και απλά να περιμένει σαν τους επαίτες τι θα μας προσφέρουν οι άλλοι αλλά να απαιτήσει και να προχωρήσει σε αντιπροτάσεις και να διαπραγματευτεί σκληρά.

  Το παραπάνω υποθετικό σενάριο νομίζω πως μπορεί να υλοποιηθεί αν ζητηθεί επιτακτικά.

  Σε μια συμφωνία τους όρους δεν τους βάζει μόνο ο πωλητής αλλά και ο πελάτης που πληρώνει.

  1. Σεντόνι!!
   Να προσθέσω πως για την Αμερικανικη λύση δεν φαίνεται να προχωράει και το θέμα των ναυπηγείων
   Η onex έκανε προσφρά 1mil $ για Σκαραμαγκά επιβαιώνοντας τις φήμες πως το dfc θέλει να τη κάνει με μικρά βήματα από τα ναυπηγεία αφού το business plan είναι μη βιώσιμο

   Εάν βάλουμε και τον mp ***ο για AB και τη προσφορα της LM με τα MMSC με τα ανεπαρκέστατα χαρακτηριστικά που συζητήσαμε βασικά ΔΕΝ υπάρχει Αμερικανικη Πρόταση να σκεφτούμε!!

  2. Και τώρα οι διαφωνίες μου για τα Γαλλικά:

   Υπενθυμίζω πως πέρσι τον Ιούλιο απορρίψαμε τη BELHARRA με 3A50+1A70+RAM λόγω κόστους
   Τις τιμές τις είχε γράψει το DR

   https://defencereview.gr/fregates-belharra-i-aformi-kai-oi-vathyteres-a/

   Μιλάμε για 800MIL το πλοίο όπου μαζί με fos και πυρομαχικά έφτανε τα 1.3 BILLION TO ENA!!

   Και μιλάμε για πλοίο χωρίς CAMM / MICA!!

   Οι Γάλλοι τώρα πρέπει να έρθουν με φθηνότερη πρόταση:
   My guess : Τη δίκια τους(2 A50 VLS=1 6 ASTER) και με ένα RAM στη καλύτερη περίπτωση!

   Για τη δίκια τους γράφτηκε χωρίς να επιβεβαιωθεί πως θα προσθέσουν έναν A70 VLS για MdCN

   Οποτε στη καλύτερη περίπτωση μιλάμε για 2A50+1 A70 = 24 ASTER και ένα RAM

   Τιμή κάτω από 800MIL το πλοίο χωρίς όπλα και fos δύσκολο να πέσει

   Είναι αυτό το κόστος αποδεκτό από εμάς έτσι όπως διαμορφώνεται η οικονομική και επιχειρησιακή κατάσταση??

   Και εάν μάλιστα ζητήσουμε ναυπήγηση στην Ελλάδα (που άραγε) το κόστος θα εκτοξευτεί στα ύψη!!!

   Καλύτερα να πάρουμε από τους Γάλλους μερικές GOWIND και τα λεφτά να πάνε σε επιπλέον RAFALE και κάνα μεταχειρισμένο υποβρύχιο!

   διότι και εκεί η κατάσταση είναι δραματική με 50χρονά 209/1100!!

   1. Η αρχική τους αλμυρή πρόταση αφορούσε σε δύο Belharra.

    Τώρα όμως η παραγγελία διπλασιάζεται σε τέσσερα νέα πλοία και θεωρώ πως μπορούν να προσφέρουν καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο και σε χαμηλότερη τιμή.

    Το ΠΝ χρειάζεται φρεγάτες με δυνατότητες AAW και όχι κορβέτες.

    Αν θέλουμε να έχουμε λόγο και ρόλο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Απέναντι μας έχουμε μια Τουρκία μην το ξεχνάς αυτό.

    Οι κορβέτες μπορούν να αγοραστούν ως συμπλήρωμα και όχι για την αντικατάσταση των φρεγατών.

    Το ότι το ΠΝ χρειάζεται και νέα υποβρύχια και νέες πυραυλακάτους δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πάμε σε υποδεέστερες φρεγάτες που δεν θα προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό προκειμένου με τα 5,5 δις να χωρέσουν όλα.

    Όπως έχω ξαναπεί να κόψουν από το κομματικό κράτος τη σπατάλη και τα συμφέροντα που υπηρετούν για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να χρηματοδοτήσουν την αγορά και των νέων υποβρυχίων.

    Παραδείγματα έχω φέρει άπειρα κατά καιρούς συγκεκριμένα από που μπορούν να βρεθούν οι πόροι.

    Απλός θα αναφέρω μερικά για να μην τα επαναλαμβάνω και κουράζω.

    Κάθε χρόνο το κράτος πληρώνει σε ενοίκια σε ιδιώτες (ημέτερους και κομματικούς) 300-350 εκατ. ευρώ προκειμένου να στεγάσει δημόσιες υπηρεσίες, όταν είναι γνωστό σε όλους πως το δημόσιο διαθέτει χιλιάδες αναξιοποίητα κτήρια και που θα μπορούσε να στεγάσει τις δημόσιες υπηρεσίες σε αυτά χωρίς να πληρώνει κάθε χρόνο τα παραπάνω χρήματα.

    Υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες και οργανισμοί φάντασμα με κανένα πραγματικό αντικείμενο εργασίας παρά μόνο για να βολεύεται ο κομματικός στρατός και οι αποτυχημένοι πολιτευτές με ουσιαστικά εικονικές θέσεις.

    Οι μετακλητοί υπάλληλοι έχουν ξεπεράσει τους 3,000 για την ακρίβεια είναι 3,053!

    Δεν είναι τίποτα άλλο όλοι αυτοί παρά κομματικοί και ημέτεροι όπου διορίζονται σε γραφεία υπουργών και βουλευτών.

    Όποιος υπουργός ή βουλευτής θέλει «συνεργάτες» να τους πληρώσει από την τσέπη του όπως όλοι οι πολίτες.

    Στην ΕΡΤ το πάρτι συνεχίζετε και αυξάνετε.

    Με τους προηγούμενους είχαμε έναν Καψώχα και μια Ακριβοπούλου και σήμερα έχει διοριστεί εκεί ολόκληρος κομματικός στρατός.

    Τα κρατικά αυτοκίνητα κυρίως των υπουργών, βουλευτών, παρατρεχάμενων, συμβούλων και προέδρων, αντιπροέδρων σε οργανισμούς φάντασμα με κανένα αντικείμενο εργασίας κοστίζουν κοντά στο μισό δις κατά έτος μαζί με τους οδηγούς κτλ.

    Και αν προσθέσουμε και τους κομματικούς που έχουν διοριστεί στο δημόσιο κατά καιρούς αλλά ακόμα και τώρα καταλαβαίνεις για πόσα χρήματα μιλάμε.

    Με αυτά τα χρήματα και νέα υποβρύχια αγοράζεις και νέες πυραυλακάτους και ότι χρειάζεσαι.

    Αν το κράτος και οι κεφαλές ήταν σοβαρές και δεν ήταν κλέφτες ακόμα και εμείς οι απλοί πολίτες θα συνεισφέραμε σε ένα ταμείο για την άμυνα.

    Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς.

    Και όσες φορές δημιουργήθηκαν ταμεία προκειμένου να βοηθήσουν οι πολίτες οικονομικά στο τέλος τα λεφτά φαγώθηκαν και κανένας δεν τιμωρήθηκε.

    Πλήρης ατιμωρησία και ασυδοσία.

    200 εκατ. ευρώ είχε συγκεντρωθεί στο ταμείο υπέρ των πυρόπληκτων στην Πελοπόννησο το 2007-08 αν δεν κάνω λάθος και τα λεφτά φαγώθηκαν από κλεφταράδες πολιτικούς.

    Μιλάω για το Ταμείο Μολυβιάτη.

    Ψάξε τα σχετικά.

    Άρα το πρόβλημα δεν είναι το κόστος των νέων φρεγατών το πρόβλημα βρίσκεται αλλού σε αυτά που περιγράφω λίγο παραπάνω και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

    1. Οι Γάλλοι τα δικά τους FDI τα πληρώνουν 795mill E το ένα χωρίς να λαμβάνω υπόψη τυγχον αύξηση κόστους λόγο του extra A70 VLS εάν αληθεύει η πληροφορία
     Αυτό είναι το starting point!
     Εάν βγάλουμε το FPA πάμε στα 650mil
     Βάλε μέσα το κόστος αλλαγών που ζητάμε πάμε πάλι γύρο στα 800mil
     ΜΕ ναυπήγηση στη Γαλλία!
     Κάτω από αυτό το νούμερο εξαιρετικά δύσκολο να πέσει η τιμή!
     σαν να σου επιδοτούν τα πλοία οι Γάλλοι!!

     Επαναλαμβάνω πως η τιμή 800mil των ανά πλοίο απορρίφθηκε ως υπeρβολικα υψηλή πέρσι τον Ιούλιο και από τότε τα οικονομικά σίγουρα έχουν χειροτερεύσει

     Οι κορβέτες που μιλάμε @ 3000TN-100+mL είναι κοντά στις MEKO με τις οποιες ήδη επιχειρούμε στη Ανατολική Μεσόγειο!

   2. Το πως έφτανε στο 1,3 billion η μία ήταν σκέτη τραγωδία. Έλεγε 4 χρόνια FOS και είχε μια απίστευτη τιμή, λες και στα πρώτα 4 χρόνια θα χάλαγαν οι λαμαρίνες, συν παρακολούθηση του προγράμματος συν R&D και ένα σωρό κοροϊδίες για τα δικαιολογηθεί κάποιο δώρο προς την Γαλλία για την συμμαχία και την εμπιστοσύνη.

    Επειδή υποψιάζομαι ότι αυτό ήδη μπήκε στην τιμή των Ραφάλ (αφού τα αεροπλάνα όπως έδειξε άλλο σαιτ τελικά κόστισαν κανα δις), ελπίζω ότι θα φύγει το άγνωστης χρησιμότητα υπερτίμημα από τις φρεγάτες.

    1. Καινούργιο πλοίο+ καινούργιες μηχανές +καινούργια ηλεκτρονικά+ καινούργια όπλα

     Όλα αυτά θέλουν δημιουργία υποδομής συντήρησης υποστήριξης εργαλεία ανταλλακτικά από το ΜΗΔΈΝ

     Δεν εκπλήσσομαι καθόλου που είναι τόσο ψιλό η αρχική FOS αφού πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω

     1. Δηλαδή η FOS των ΜΕΚΟ πόσο ήταν για τα 4 πρώτα χρόνια? (μάλλον μηδέν ή κάποιο μικρό και αστείο ποσό γιατί στα 4 πρώτα χρόνια λες στον κατασκευαστή ότι αν χαλάσει κάτι σημαίνει ότι ήταν ελαττωματικό έλα και φτιάξτο μόνος σου)

      Πόσο ήταν των S?

      Των υποβρυχίων Type 214 που είναι και ευαίσθητα τεχνολογικά κτλ?

      Την απάντηση την φαντάζεστε….

      Τα πλοία σαν μεγαλύτερο κόστος έχουν κάτι μηδενικής τεχνολογίας (λαμαρίνες), οι λέξεις FOS και ειδικά με μεγάλο κόστος για τα πρώτα 4 χρόνια που δεν θα χαλάει τίποτα, είναι αστείες. Καλύτερα να πουν FOS για τα έτη μεταξύ του 15ου και 20ου.

     2. Το πλοίο είναι μια συλλογή αρκετών χιλιάδων εξαρτημάτων !!
      Εάν κάτι δεν λειτουργεί τι θα κανεις?>
      Θα το κρατάς το πλοίο e vακινησία μέχρι να έρθει το ανταλλακτικό από Γαλλία Γερμανία οπουδήποτε??
      Και κάποια parts έχουν μεγάλο lead in time!!
      Και δεν είναι όπως τις S όπου εάν λείπει κάτι το παίρνεις από άλλο πλοίο της κλάσης που είναι σε ακινησία και κανεις τη δουλειά σου

      Η δημιουργία υποδομής από το μηδέν ΚΟΣΤΊΖΕΙ !

      Και δεν είναι μονο ανταλλακτικά:Είναι ειδικά εργαλεία διαγνωστικά προγράμματα υπολογιστές εκπαίδευση και δεν συμμαζεύεται

      Και βεβαια τα πλοία αυτά έχουν από πίσω και πολύ software!!
      Και αυτό θέλει το support tou!!

      Η εισαγωγή καινούργιας κλάσης είναι ακριβή!

     3. Χωρίς να είμαι κανένας ειδικός ή να έχω τίποτα inside information, η άποψή μου είναι ότι η υπερβολκή FOS των 4 πρώτων ετών είναι υπερσουπερ φουσκωμένη και θα έπρεπε να τείνει στο μηδέν.

      Μέχρι να με πείσει κάποιος ότι είναι πολύ λογικό σε πλοία να πληρώνει κάποιος τόσο ακριβή FOS στην πρώτη 4ετία που είναι καινούργιο, θα εξακολουθώ να μην δέχομαι απόψεις που ουσιαστικά είναι επηρεασμένες από FOS αεροσκαφών και δει ευαίσθητων/ζημιάρικων (πχ F-35).

      Οποτε μέχρι να με πείσει κάποιος ότι το ίδιο ποσό επί του συνολικού τιμήματος πλήρωσαν για FOS και οι:

      -Iver Huitfelt
      -Ιταλικές Fremm
      -LCF
      -Constellation/FFGX

      ή ακόμη και πολιτικά πλοία, πχ superfast ferries, τα άλλα τα γρήγορα τα καταμαράν, τα ιπτάμενα δελφίνια και πάει λέγοντας. Ας μας πουν εκεί τι κόστισε η FOS των πρώτων 4 ετών. Γιατί εγώ βλέπω ότι όποιο καινούργιο σύστημα παίρνεις (ακόμη και αυτοκίνητο), οι ζημιές αρχίζουν μετά το 4ο-5ο έτος, κανονικά σε πλοίο ακόμη πιο μετά.

      Αν χαλάσει σημαντικό τμήμα πιο πριν, σημαίνει ότι είναι ελαττωματικό, αν χαλάσει κάποιο μικροπράγμα, σημαίνει ότι είναι φτηνό και η FOS δεν μετριέται σε δεκάδες εκατομύρια ανά πλοίο ανά έτος.

      ΑΝ δεν με πεισει κάποιος με πρακτικό παράδειγμα, σόρρυ αλλά δεν το χάφτω με τίποτα.

      Και πάνω κάτω τα ίδια είχα πει και για την FOS των Embraer (ή τουλάχιστον το κόστος που διακινούσαν οι «μαρκετίστες»)

 29. Κάποιοι δεν το βάζουν κάτω. Θέλουν να μας πασάρουν αυτές τις τράτες!! Ευτυχώς η προσφορά αυτή είναι για γέλια και είμαι σίγουρος πως γέλασαν με την καρδιά τους αυτοί που την λάβανε!!! Άντε να δούμε τι θα αποφασίσει το ΠΝ . Εγώ πάντως σαν άσχετος που το παρακολουθώ το θέμα εδώ και καιρό προτιμώ Γαλλία και μετά Ολλανδία ή πρώτα Ολλανδία και μετά Γαλλία. !!

 30. Χρονος για νεες φρεγατες δεν υπαρχει, η Αιγυπτος εχει κανει οτι επρεπε να κανει η χωρα μας.
  Θλιβερο, το να βλεπεις συμμαχους εκει που δεν υπαρχουν.
  Οι σχεσεις μας με τον κατα φαντασιαν μακρινο προστατη μας, ειναι στο καλυτερο σημειο και ο κακος γειτονας, μας εχει ξεφτιλισει μεχρι αηδιας, οσο για την ευρωπαικη μας οικογενεια, αλλα λογια να αγαπιομαστε, προτιμουν να ειμαστε επαρχια του απεναντι.
  Παραφωνια στα παραπανω ειναι μονο η Γαλλια και αυτη οχι για πολυ ακομα, γιατι κτυπανε στου κουφου την πορτα.
  Εδω και δεκαετιες, ακολουθει η χωρα μας τον δρομο προς την ανυπαρξια, κατι πολυ βολικο για ολους τους γειτονες που λαιμαργα αρπαζουν, αυτα που η χωρα μας ευκολα αφηνει πισω.
  Αν ο ιδιοκτητης, δεν ενδιαφερεται για την περιουσια του, αλλα αντιθετα ψαχνει αφορμη για να την χαρισει στους γειτονες, ειναι θεμα χρονου και οι Γαλλοι να τα βρουν με τους νεους ιδιοκτητες.

 31. Μάλλον η LM πηγαίνει σε σιωπηρή απόσυρση της προσφοράς της χωρίς να φαίνεται ότι εγκαταλείπει την μάχη. Μετά τον διαγωνισμό των ΗΠΑ εάν αποσυρθεί και από τον δικό μας θα πληγεί το κύρος της παγκοσμίως.

  Την πάτησαν με τους Ιταλούς. Σε αντίθεση με τους Γάλλους που ως προς την αντιμετώπιση των Ιταλών φέρθηκαν πιο έξυπνα. Ναι μεν συνεργάστηκαν αλλά διατήρησαν τα δικά τους προϊόντα, βλέπε FEMM.

  Πάντως, μεγάλη απορία μου δημιουργεί το γεγονός, πως μια LM με ένα σωρό κορυφαία προϊόντα, δεν μπορεί να βρει ένα ναυτικό σκαρί της προκοπής (μηχανή, κουβέρτα), να τοποθετήσει τα προϊόντα της.

  1. Η λαιμαργία για περισσότερη εξουσία και οικονόμα του μάνατζμεντ τους έφαγε,όχι οι Ιταλοί με την εμπλοκή της Fincantieri που αγόρασαν το ναυπηγείο της Marinette Marine όπου έχουν φτιάξει εκατοντάδες πλοία για ιδιωτικές εταιρίες και για το ναυτικό των ΗΠΑ.
   Η εταιρία λοκχίντ θα έπρεπε να ασχολείται με αυτά που ξέρει και μπορεί να φτιάξει,αλλά θέλει να χορεύει σε όλους τους γάμους και να έχει και επιτυχία παντού χωρίς να έχει τις ανάλογες γνώσεις. Ο στόχος της είναι η επέκταση προς όλες τις κατευθύνσεις και αυτό δεν γίνεται χωρίς τα απαραίτητα προσόντα,έτσι προσπαθεί με εξαγορές εταιριών(όπως Sikorsky) και προϊόντων(F-16 απο την GD) η και γνώσεων(απο Ρωσία για το πρόγραμμα του YAK VTOL) να παίζει σε ξηρά αέρα και θάλασσα ως main contractor και program leader επεκτείνονοντας έτσι και την επιρροή της στην πολιτική.

 32. Το μελλον ειναι στην ανατολη συντροφοι: 3 KDX-IIA (που ειχαν προταθει στην Ινδια), ενδιαμεση λυση τα 3 KDX-II και Α.Ω. μιση ντουζινα Τ-209/1200.
  Και αφηστε εχθρους και «φιλους» να κοιταζουν τα αστρα….

 33. ΟΙ Αιγύπτιοι που δεν είχαν και καμιά πρεμούρα να φτιάξουν ναυτικό, καπάρωσαν και ήδη αρμενίζουν στις θάλασσες με τις Fremm Ιταλίας.

  Οι Χιλιανοί που και αυτοί δεν είχαν καμιά πρεμούρα να βιάζονται ούτε κανέναν εχθρό, και πήραν τις Αδελαίδες (για τις οποίες εμείς μαδούσαμε την μαργαρίτα να τις πάρουμε ή όχι από την εποχή που ήταν τρεις), και τις έχουν ήδη operational εδώ και κάποιους μήνες, και (για αυτό έβαλα και το σχόλιο), όπως λέει άλλο σαιτ, είναι να πάρουν και 16 (τουλάχιστον) SM2 block IIIA
  https://www.proelasi.com/chili-agora-pyravlon-sm-2-block-iiia-gia-tis-fregates-klasis-adelaide/

  Με τις υγείες μας

 34. Λοιπόν, αν και σε αυτό το άρθρο πια δεν μπαινει κανείς, ας το γράψω και αυτό για την ιστορία.

  Σε έτερο σαιτ με συνέντευξη του αντιπροέδρου της LM (αν και ο όρος αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ χάνει λίγο την αξία του, περίπου όλοι λέγονται Vice President) βγήκε κάτι που εμένα μου φάνηκε λαβράκι…:

  Τον ρώτησαν για την ταχύτητα και αν η μειωμένη ταχύτητα οφείλεται σε άλλες μηχανές (πιθανώς ελπιζοντας να απαντήσει ότι έχει άλλες πιο αξιόπιστες).

  Η απάντησή του: Οι μηχανές των MMSC που προορίζονται για την Ελλάδα είναι ΟΛΟΙΔΙΕΣ με των LCS των ΗΠΑ!!!!!

  Η διαφορά στην ταχύτητα λέει οφείλεται στο ότι θα είναι πιο φορτωμένο…. Νομίζω την έκαψε την λύση μόνος του… ούτε καν ότι θα βάλουν άλλες αξιόπιστες μηχανές δεν είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *