Η νορβηγική Kongsberg παρουσίασε το HUGIN Endurance, ένα αυτόνομο υποθαλάσσιο όχημα (AUV : Autonomous Underwater Vehicle) νέας γενιάς, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πλέει υποθαλάσσια και να παραμένει στην περιοχή ενδιαφέροντος για 15 συνεχόμενες ημέρες ή σε μέγιστη απόσταση 2.200 χιλιομέτρων από τη βάση του. Η αυτονομία αυτή επιτρέπει στο HUGIV Endurance να εκτελεί αποστολές σάρωσης μεγάλων περιοχών, χωρίς την υποστήριξη κάποιου μητρικού σκάφους. Σε μια τυπική αποστολή το HUGIV Endurance μπορεί να σαρώσει και να ερευνήσει μια περιοχή εμβαδού 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Επίσης, η ενσωμάτωση του συστήματος επικοινωνίας MBR (Maritime Broadband Radio) επιτρέπει στο HUGIN Endurance να διαβιβάζει και να μοιράζεται δεδομένων με άλλα φίλια μέσα ή κέντρα διοίκησης στην ξηρά. Το σύστημα εκτελεί αποστολές επιτήρησης υποθαλάσσιου χώρου, χαρτογράφησης βυθού, εντοπισμού ναρκών και εντοπισμού υποβρυχίων. Μπορεί να ενσωματώσει σειρά αισθητήρων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αποστολής. Κύριος αισθητήρας του είναι το σόναρ συνθετικής απεικόνισης HiSAS. Το HUGIN Endurance μπορεί να επιχειρήσει σε μέγιστο βάθος έως 6.000 μέτρα και να εκτοξευτεί από υποδομή στην ακτή ή από πλοίο.

Comments

 1. Επαναληψη:

  Το 2012 το ΕΑΒ, παρουσιασε ολοκληρωμενο σχεδιο εναρξης κι παραγωγης Μη Επανδρωμενα αεροθουμενα «ΒΟΡΕΑΔΕΣ» & Μη Επανδρωμενα υποβρυχια οχηματα ονομαζομενα «Divers».

  https://doureios.com/killer-drones-8-hronia-prin-i-eab-proteine/
  «Killer drones: 8 χρόνια πριν, η ΕΑΒ πρότεινε…
  …/…..
  Η πρώτη πρόταση με κωδική ονομασία DIVERS, αφορά στολίσκο αυτόνομων μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων για απαγόρευση θαλασσίων περιοχών.

  Η δεύτερη πρόταση με κωδική ονομασία ΒΟΡΕΑΔΕΣ, αφορά σμήνος Mini UAV για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, δηλαδή την μαζική επίθεση για καταστροφή ιπταμένων στόχων σε συγκεκριμένη περιοχή, όπως επί παραδείγματι ελικοπτέρων που εκτελούν αεροκίνηση εχθρικού τμήματος ή και επίθεση μαζική εναντίον χερσαίων στόχων όπως οχήματα, προσωπικό κ.λπ.

  Μιλάμε για το 2012. Πριν 8 χρόνια, δεν “υπήρχε” η κατηγορία των λεγομένων “φονικών drone”, παρά ελάχιστα δείγματα μεγαλύτερων διαστάσεων. Πριν 8 χρόνια, δεν είχε καθιερωθεί η έννοια της “σμηνώσεως” (swarm) που χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι της ΕΑΒ που συνέλαβαν τις συγκεκριμένες ιδέες, δεν προσπαθούσαν να μιμηθούν κάποιο αντίστοιχο σύστημα της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας που είχε αναπτυχθεί, βρισκόταν σε μαζική παραγωγή και είχε επιτυχή χρήση σε πολεμικές συνθήκες. Οι άνθρωποι της ΕΑΒ είχαν συλλάβει κάποια καλή ιδέα.»

  υ.γ
  Και εμεις σημερα τρεχουμε σε ξενους, βλεπε ισραηλ, σουηδια, αμερικη κι καθε κατεργαρη που θελει να μας εχει ως ΠΕΛΑΤΕΣ !!!!

  Σε σοβαρα κρατη, τετοιες πραξεις ὴελλεκιψη σωστων πραξεων – απο πολιτικους ΚΑΙ αξιωματικους των ΕΔ – οι οποιες ζημιωνουν τις ΕΔ κι την Ασφαλεια ενος Εθνους διωκονται βαση τον στρατιωτικο ΠΚ για ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!

 2. Αυτό το αυτόνομο υποβρύχιο θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στα 214 που θα παραλάβει το τουρκικό ναυτικό….όχι ότι περιμένω να το κοιτάξουμε καν

   1. Η νορβηγική εταιρία έχει ήδη αρκετά χρόνια συνεργασία με την Τουρκία και εγκατέστησε πρίν απο μερικά χρόνια ένα σύστημα επιτήρησης και ανίχνευσης υποβρυχίων απειλών για τους ναυστάθμους του ΤDK στα δυτικά παράλια της Τουρκίας,όπου θα μπορούσε να προσθέσει και αυτό το σύστημα ως επέκταση του υπάρχοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *