Ολοκληρώθηκαν οι επαφές των υψηλόβαθμων στελεχών της Lockheed Martin με τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα πλαίσια προώθησης των πλοίων MMSC για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Οι συναντήσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας ολοκληρώθηκαν χθες. Το βασικότερο και κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η αδυναμία των Αμερικανών να καταθέσουν μια συγκεκριμένη πρόταση και κοστολογημένη για το ΠΝ.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin για να κατατεθεί η οικονομική προσφορά τότε πρέπει πρώτα να αποσταλεί το Letter Of Request (LoR) προς τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται, ότι η Lockheed Martin απέστειλε στο ΠΝ τον Νοέμβριο του 2019 (συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου) την ενημέρωση P&A (Price and Availability) για τέσσερις MMSC κόστους 4,4 δις δολαρίων για τέσσερα πλοία τύπου MMSC ή αλλιώς 3,971 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων όπλων και πακέτου τεχνικής υποστήριξης. Το παραπάνω κόστος είναι συνάρτηση φυσικά της διαμόρφωσης των πλοίων και το προαναφερθέν κόστος αφορά τη διαμόρφωση που επέλεξε το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.

Ως προς τη διαμόρφωση των MMSC, η Lockheed Martin προωθεί τη διαμόρφωση που βασίζεται στη Σαουδική Αραβία με περιστρεφόμενο ραντάρ TRS-4D και 32 βλήματα ESSM. Εξακολουθεί να υφίσταται η έλλειψη σόναρ τρόπιδας. Ουσιώδης ή βασική αλλαγή στη διαμόρφωση δεν υπήρξε. Όπως ειπώθηκε στο ΠΝ υπάρχει επιπλέον δυνατότητα αύξησης του φορτίου των όπλων αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο και σαφές δεν υπήρξε. Οι Αμερικανοί όπως τόνισαν και στην ενημέρωση των συντακτών της προηγούμενης Πέμπτης το πλοίο μπορεί να φέρει μεγαλύτερο οπλικό φορτίο. Μια τέτοια επιλογή όμως θα αυξήσει το ήδη υψηλό κόστος για το ΠΝ αφού κάθε πλοίο κοστίζει ήδη ένα δις ευρώ με όπλα και πακέτο ανταλλακτικών.

Ανέφεραν επίσης στους επιτελείς του ΠΝ πως έχει βρεθεί λύση με το προωστήριο σκεύος των MMSC. Το ζήτημα βέβαια είναι αφού έχει βρεθεί λύση γιατί δεν την εφαρμόζουν στα πλοία LCS του Αμερικάνικου ναυτικού ώστε να συνεχιστούν οι παραλαβές των Freedom…

Ούτε ως προς την ενδιάμεση λύση πλοίων για το ΠΝ δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο. Η Lockheed Martin διευκρίνισε πως αυτό είναι ευθύνη και ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η εικόνα που άφησε η Lockheed Martin στο ΠΝ χαρακτηρίζεται ως ασαφής. Η ενημέρωση της εταιρείας ήταν γενικόλογη και δεν χαρακτηρίζεται ως αναλυτική ενημέρωση προς το ΠΝ. Ήταν αντίστοιχη αυτής που έγινε προς τους αμυντικούς συντάκτες. Μάλιστα η εταιρεία αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσει νέα ενημέρωση προς τους αμυντικούς συντάκτες παρά το γεγονός πως είχε πραγματοποιήσει online συνάντηση τη προηγούμενη Πέμπτη στις 14.00.

Comments

  1. Τον Παιατ βρες να σου τη δωσει! Να κανουμε και λιγο χιουμορ. Αυτος τα εχει ολα!!! Βγαινει καθε 3 και λιγο και κανει δηλωσεις λες και ειναι ο Προεδρος της Αμερικης. Θα δουμε λεει ποιος θα παρει το συμβολαιο!!! Θρασσος απυθμενο ο παπους! Δε σεβεται τιποτα. Με το ετσι θελω να παρει τα 5 δις. Δεν ειδα κανα Γαλλο να βγαινει και να υποστηριζει την Ναβαλ Γρουπ. Αλλα θα παρει το μαθημα του!

    1. διγενη! Με ποιους?? Με τιποτα τυχαιους? Με κοτζαμ Μακρον και Παρλι διαπραγματευεσαι , οχι με τον καθε Παιατ και τον καθε τυχαιο αντιπροσωπο της ΛΟΚΧΙΝΤ!!!! Εχει διαφορα. Οπως εκανε και ο Τσιπρας που τον στελνανε να διαπραγματευτει με το Σοιπλε!!!! Ευτυχως δεν σου στελνουν καμια γραμματεα βιζιτα να διαπραγματευτεις! Ε τι αλλο πια να πουμε! ΔΕν τα βλεπεις????

     1. Τα Post ηταν πολλα που ο σταικουρας διαπραγματευοταν με τον Γαλλο πρεσβη … Οι πρεσβης παντα παιζουν μεγαλο ρολο στις μεγαλες προμηθειες .Ποσο μαλλον οταν μας για υπογραφη μεγαλης στριωτικης συμφωνιας .

   1. O Παιατίδης είναι δικό μας παιδί και μαζί με το Μπαϊντενόπουλο μάλλον έχουν καταλάβει ότι τις φρεγάτες θα τις δώσουμε στο Μανώλη.

 1. Καλώς το γράφετε!! #τελευταία ενημέρωση#

  Ας ελπίσουμε ότι game over με αυτή τη σχεδίαση

  Το αμερικανικο πακέτο περιλάμβανε τις MMSC τα AB/TICO και την επένδυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  Από ότι γράφηκε η ONEX κατέθεσε προσφορα του 1mil $ διότι το αμερικανικο ταμείο DFC μάλλον# θέλει να την κάνει με μικρά πηδηματάκια αφού το business plan κρίθηκε ως non viable #

  Επίσης μάλλον δεν υπάρχουν ελπίδες παραχώρησης AB
  για τα TICOs υπάρχουν αρκετοί ενδοιασμοί λόγω κόστους διατήρησης σε υπηρεσία

  Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η αμερικανικη πρόταση σπρώχτηκε από το(ν) Υπουργείο ανάπτυξης ενώ το ’Aμυνας κράτησε μια πιο επιφυλακτική στάση αφού δεν στάλθηκε το LoR πέρσι τον Νοέμβριο όπως γραφόταν και γράφανε διαφορα κυβερμvτικα trolakia pvs talene και στο dr

  Το MMSC έχει πολλά μειονεκτήματα όπως έχουμε συζητήσει αφού προέρχεται από το LCS οποιο δεν είναι φρεγάτα διότι δεν σχεδιάστηκε για φρεγάτα!

  Το ποσο των 5.5 billionπου έχει γραφει για τις φρεγάτες +ενδιάμεση και MEKO upgrade όπως έχω γράψει είναι καθαρή τρελα να δοθεί ενώ υπάρχουν δραματικές ανάγκες (ας πούμε υποβρύχια ) και στη οικονομία η κατάσταση είναι δραματική

  Πρέπει να στραφούμε σε προτάσεις χαμηλότερου κόστους και χρόνου παράδοσης από πλοία του 1bill
  και να κοιτάξουμε να ενισχύσουμε τον στόλο των υποβρυχιων με νεότερα μεταχειρισμένα

  By the way then ακούγεται τίποτα για τις τορπίλες. Υπογράφηκε η σύμβαση με τους γερμανούς?
  Εάν ναι ποτε θα ερθουν οι καινούργιες και ποτε θα αρχίσει ο εksυχρονισμος των υπαρχόντων??

  Η σιγή ασυρματου μάλλον δείχνει πως δεν έχει προχωρήσει τίποτα από πέρσι το καλοκαίρι όταν ανακοινωθiκε η απόφαση!!

    1. @Evropeos
     @CK
     Aπιστευτο! Ο ΕL Manco πρακτικως δεν εχει παραγγειλει ακομα τορπιλλες, αφου δεν εχει υπογραφη συμβαση και δεν εχει πεσει προκαταβολη!
     Για να μην πουμε για τον ελαχιστο αριθμο που παιρνει (μολις 36 ουτε καν ενας πληρης φορτος για τα 4 υποβρυχια 214)

     18 μηνες στην εξουσια, τους πρωτους 14 δεν εκανε απολυτως τιποτα, και τους τελευταιους 4 μηνες τι εκανε; Μονο τα 18 Ραφαλ, και τη FOS για 24 Mirage 2000-5, αν την εχει ενεργοποιησει και αυτην!

   1. Από τα 65 Αρλαϊκ Μπουρκ που είναι σε υπηρεσία και άλλα 12 που φτιάχνουν, δε μπόρεσαν δηλ. να δώσουν δύο πλοία σ’έναν πολύ καλό σύμμαχο σαν εμάς που τα έχουμε και ανάγκη; Γιατί, για να μην στεναχωρέσουν την δύσκολη γκ@μενα που συνέχεια τους βρίζει;
    Μας προσφέφουν πλοία που δεν τα θέλουν οι ίδιοι τους και ενδιάμεση λύση πλοία σχεδίασης του 80′ και ακριβό κόστος διατήρησης σε υπηρεσία.
    Αν δεν μας πέρνουν σοβαρά, εντάξι, καιρός και εμείς να σοβαρευτούμε και να κοιτάξουμε τί χρειαζόμαστε.
    Και να τελειώνουν τα ευγενικά και όμορφα λόγια στους «συμμάχους» μας.
    Τέρμα το θέμα με τις mmsc.
    Με όποιο πολιτικό και οικονομικό κόστος πρέπει να πάμε σε ότι καλύτερο υπάρχει, γιατί το θέμα με τους γείτονες θα αγριέψει.
    Μακάρι να ακούσουμε σε λίγο για 4 Μπελχάρα Ηel.
    Πολλά τα λεφτά, ναι, τα στάζεις και ακόμα πιο πολλά ή κάθεσε με σταυρωμένα χέρια και βλέπεις πως σε πέρνουν σιγά-σιγά το μισό Αιγαίο με τις ευλογίες των «συμμάχων» μας.

    1. Τετ α τετ με το τερμα. Τι περιμενεις να ερθει ο Κριστιανο να το χωσει; Εμεις πρεπει να σκοραρουμε πληρωνοντας τον κυριο Παιατ με το ιδιο νομισμα. Ουτε Ευρω δεν προκειται να παρει. Tα SLAM ER τα JASSM και τα ΑΒ δεν τα δινουν οι Αμερικανοι. Και ας χτυπιουνται κατω ολα τα φιλοαμερικανικα σαιτ μαζι με τον αντιπροσωπο Παιατ. Μονο συμβολαια θελουν και ζεστο χρημα.ΑΜ ΔΕ. Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ. ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΘΑ ΒΛΡΠΟΥΝ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

     1. σωστός, και μένα μου την έχουν δώσει (αν και οπαδός των αμερικανικών συστημάτων-όπλων). Αφού δεν δίνουν οι ΗΠΑ Α/Β, οι Μπελ των Γάλλων είναι μονόδρομος λόγω κοινών συμφερόντων, αλλά ΜΟΝΟ αν μας δώσουν ΦΡΕΜΜ ως ενδιάμεση. Αλλιώς πόρτα και αυτοί και να πάμε σε Ολλανδούς ή Άγγλους ή και Ισπανούς. Και οι τρεις τελευταίοι προτείνουν καλά πλοία και ιδίως με μεγάλο εκτόπίσμα για Αν. Μεσόγειο

     2. ωραια λεξη ειπες. FREMM. Ειναι τουμπανο πλοιο και το ξερεις. Γιαυτο πρεπει να το πληρωσεις. Αν το πληρωσεις στο δινουνε! Δεν ειναι ομως πλοιο μεταχειρισμενο, ενδιαμεσης λυσης πεστο κτλ, να το παρεις μπιρ παρα. Το σωστο να λεγεται.

    2. Δεν ειχαν σκοπο να το κανουν ποτε οι αμερικανοι, και ποτε δε το ειπαν, οι του ναυτικου ειχαν αυτες τις ονειροξεις, απ το πουθενα. Γεωπολιτικα βλεπουν τα πραγματα καθαρα, τιποτα παραπανω τιποτα παρακατω.
     Ενα παραδειγμα, τι και αν χτυπιοταν ο Αδωνις για mmsc, τελιωσε το παραμυθι παρατησαν και τον Αδωνι (απλα αυτος θα συνεχισει να παραμυθιαζεται μονος του) και τελιωνει το ολο στορυ για το νεο πλοιο του ΠΝ.

   2. Aυτό που γράφει το λινκ, ότι «αναμένεται να εξοπλίσουν τα Υ/Β του Πολεμικού Ναυτικού στα μέσα της χρονιάς» δεν το πιστεύω με τίποτα!
    32 τορπίλες σημαίνει 6 σωλήνες γεμάτοι σε κάθε Υ/Β ΑΙΡ, με τον 2ο φόρτο να αποτελείται από τις υπάρχουσες (αρχαίες). Ξεφτίλα…

    1. Η συμβαση προβλεπει ταυτοχρονο εκσυγχρονισμο των παλιοτερων τορπιλων, αυτος ειναι ο λογος που κερδισαν οι Γερμανοι το συμβολαιο.

    2. Μην φωβασε …εάν καταφερουνε να ρίξουμε 36 καινούριες τορπίλες και άλλες 18 αναβαθμησμενες τορπίλες….θα έχει βυθιστεί ολόκληρος ο τουρκικός στόλος…και έτσι μην κλεγεσε…..

  1. «Το αμερικανικο πακέτο περιλάμβανε τις MMSC τα AB/TICO και την επένδυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά»

   Λαθος, δε περιελαμβανε τα ΤΙΚΟ και ΑΒ, αυτο ηταν ευσεβης ποθος του ΠΝ απ το πουθενα.

    1. Απλα νομιζαν,με το να το πουν δημοσια, θα μπορουσαν να πιεσουν τους αμερικανους για ΑΒ – ΤΙΚΟ, και καλα δωστε τα και παιρνουμε και mmsc, μεσω πτησης το εκμεταλλευτηκαν (περιοδικο), πως αμα παρετε mmsc υπαρχει περιπτωση και για AB (κυριως), και τσιμπησαν εκει στο ΓΕΕΘΑ (στρατηγοι και μη), και αποδειχτηκε στο τελος οτι ηταν ονειρωξεις των αξιωματικων του ΠΝ. (αν και ακομα εχω ενστανση το να δωθουν 5 δις για το ΠΝ μετα απ ολα αυτα, ανικανοι να αντιληφθουν το τι γινεται, αλλα τελος παντων).
     Επικινδυνοι αξιωματικοι, που ειχαν ονειρο να γινει το ΠΝ, ο κλαδος που θα ηταν αυτος στρατιγικα το Α και το Ω στην Ελλαδα (απο αεροπορια, μεχρι καταργηση ΑΣΔΕΝ και δημιουργια πεζοναυτων αντι ΣΞ στα νησια, γι αυτο και θελουν -αν 17 φραγατες, αρνουμενοι να δουν την πραγματικοτητα, και πηραν και αλλους αξιωματικους πανω στο κεφαλι τους, μεχρι και τυπου mistral εβγαλαν οτι θελουν και καλα για ναυαρχιδα – διοικηση).

     1. *μεσω πτησης το εκμεταλλευτηκαν (περιοδικο)

      οι αμερικανοι εκμεταλλευτηκαν το επικοινωνιακο πυροτεχνημα του ναυτικου, για να πουλησουν τις mmsc

     2. @ ΠΑ

      Που ειναι το προβλημα να προμηθευτουμε ενα πλοιο τυπου LSD για να χρησιμοποιηθει για αμφιβιες επιχειρησεις και ενισχυση νησιων? Ειχαμε παλια τη Ναυκρατουσα αλλα αποσυρθηκε και δεν ειχαμε χρηματα για αντικατασταση.

      Τωρα ομως αποσυρουν 5-6 τετοια πλοια Whitbey Island οι Αμερικανοι, θα μπορουσαμε να το παρουμε με ελαχιστο κοστος μεσω EDA. Που ειναι το προβλημα?

     3. @ G_P

      Τέτοιο πλοίο δεν έχει ελπίδα επιβίωσης στο Αιγαίο !
      Από τουρκικα υποβρύχια μέχρι F16-SOMS-SLAM-UAVs!!

      Το όλο dogma αμφιβίων επιχειρήσεων που έχουμε με αποβατικά πεζοναύτες βαρκούλες – saving the Private RYAN era- είναι εκτος πραγματικότητας!!

      Απαιτείται δραστικός επανασχεδιασμός με κατάργησης των Πεζοναυτών
      Τα έχουμε συζητήσει σε άλλο topic και δεν επεκτείνομαι!!

     4. @GP

      Θεμα δομης κυριως που δε γνωριζουν τι θελουν απ το ΠΝ – προσωπικα θα ελεγα οτι δε χρειαζεται – , και κατα δευτερων το πως μας αντιμετωπιζουν οι αμερικανοι, το οποιο δεν το εχεις αντιληφθει (επειδη νομιζεις οτι εχεις να κανεις με προτεκτορατο και με τους υπυκοους του) κατα πρωτων και κατα δευτερων γουσταρεις τις αμερικανολαμαρινες.

     5. υπαρχει μια δωση αληθειας σε αυτο που λες! Οι της ΠΑ ειναι πιο ικανοι θα ελεγα! Οι του ΠΝ νομιζουν ειναι υπερανω και το ειδαμε και στα Ιμια που νομιζαν οτι μονοι τους οτι θα τα βγαλουν περα στελνοντας το αοπλο Αγκουστα Μπελ. Και οταν φαγανε τα μουτρα τους και το μπουμπουνισανε οι Τουρκοι, βγηκαν και τα εριξαν στο Σημιτη!!! Λες και αυτος το εστειλε! Τωρα αντι να δωσουν το συμβολαιο στους Γαλλους το παιζουν και δυσκολοι Γιανκηδες!!! Αλλα δεν επρεπε να ειχε επεμβει ο Μακρον να δουμε τι θα εκαναν! Αλλα ακομα απειλει ο Ερντογαν. Και πολυ μαλιστα! Την επομενη φορα οταν μπουμπουνισουν κανα πλοιο μας και αν δεν δωσουν το συμβολαιο στους Γαλλους, να δουμε που θα πανε οι καπετανεοι του ΠΝ να τους σωσει!!

   1. Π.Α
    Ήταν μάλλον ευσεβείς πόθοι μερικών ιστοσελίδων που ψωνίζουν απο συνήθειο αμερικάνικα για να εξυπηρετούν συμφέροντα πελατών που πληρώνουν για αυτό το σέρβις(εκτός αν οι ναύαρχοι έχασαν όντως την επαφή με το έδαφος και την πραγματικότητα).
    Σε αυτό θα υπάρχει και ο αντίλογος για σελίδες που προωθούν (έστω με σεμνή διαφήμιση) τα γαλλικά και άλλα προϊόντα,αλλά το πρόβλημα είναι μάλλον σε άλλα σημεία συστημικής φύσεως.

    1. Κοιταξε το τι γινεται εντος ΠΝ δε το ξερω, αυτα που διαβαζω και βγαινουν προς τα εξω (μεσω ΜΜΕ, ιντερνετ) και ετσι κρινω. Αλλα δε νομιζω οτι και εντος ΠΝ δεν ειχαν στο νου τους ΑΒ (ισως να το πιστεψαν και οι ιδιοι καποια στιγμη – ουτως η αλλος δε θα βγουν να το παραδεχτουν δημοσια).

     1. Ενημέρωση απο άνθρωπο του ναυτικού δεν χρειάζεται να έχουμε για να έχουμε μια ιδέα του τι είναι ρεαλιστικό και τι εξοπραγματικό,αφού οι αγορές πλοίων είναι και θέμα οικονομικών.
      Η λογική λέει ότι τα πλοία που ξεπερνούν ένα ΧΧΧΧ εκτόπισμα έχουν και μεγάλα έξοδα λειτουργίας,οπότε δεν έχει νόημα να ασχολούνται με πολύ μεγάλα εκτοπίσματα εκεί στο ναυτικό, επειδή θα γνωρίζουν ότι είναι πολύ ακριβά. Αν δεν γνωρίζουν όσοι οραματίζονται τα συγκεκριμένα αμερικάνικα πλοία,θα το γνωρίζουν συνάδελφοι που θα τους προσγειώσουν μόλις ανοίξουν σοβαρή συζήτηση για μεγάλα πλοία απο ΗΠΑ. Εκτός αν είναι όλοι άσχετοι και πετάνε στα σύννεφα(που δεν φαντάζομαι), αλλά για αυτή την περίπτωση υπάρχει και το ΥΠΟΙΚ για να τους συνεφέρει αν μια μέρα χρειαστεί.

     1. Η αγορά ενός πλοίου ανά έτος δεν είμαι σίγουρος αν είναι εφικτή και συμφέρουσα υπόθεση.
      Η πλειοψηφία πελατών δεν συνηθίζει πάντως να αγοράζει λιγότερα απο 2 πλοία ανά συμφωνία και πρόγραμμα,και για αυτό υπάρχουν σίγουρα λόγοι.

  2. Άμα την θέλει ο Άδωνις να την πάρει για ταχύπλοο, να την δένει στην σχεδιαζόμενη μαρίνα στο Ελληνικό. Ευτυχώς που απομακρύνεται αυτή η πρόταση. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα υποστηρίξουν πλέον την F-110 των Ισπανών. Το ραντάρ AN/SPY-7 της LM είναι άλλωστε.

   1. Μπορεί να πάει προς τα εκεί το πράγμα αφού τοMMSC δεν τραβάει
    Το θέμα είναι πως το πλοίο αυτό πάει στα 860mil euros/ χωρίς πυραυλους και FOS!!
    και στο ..baseline που λένε έχει μονο ένα 16cell MK41
    Είναι ακριβότερο και από τις BELADES!!

    1. Aυτο που ειπες ακριβως, κοστιζουν πολυ, το τι βασταει η χωρα οικονομικα το γνωριζουν πολυ καλα οι αμερικανοι, οι δικοι μας επιμενουν για μεταξωτες κορδελες – νοοτροπια τυπου Αποστολακη και αρκετων πολιτικων, για να πουλησουν μουρη, αλλα σιγα σιγα φτανει ο κομπος στο χτενι, βλεποντας μια οικονομια να καταρεει (λογο covid) και ανικανοι να την αντιμετωπισουν οπως πρεπει, η εξαγριωση του λαου δε θα αργησει να ερθει (ηδη στην εστιαση θα πρτεθουν μαλλομ 500.000 επιπλεον ενεργοι, – κατσε να μην εχει να ταιση ο αλλος το παιδι του), και εν τω μεταξυ εχεις και τον Μυταρακη που βρηκε να δειξη των ανδρισμο του με το φερει τα αλλοδαπα στον Εβρο αδιαφοροντας για τις οποιες συνεπειες. Τυχερος ειναι ο Μητσοτακης που ειναι ο Τσιπρας σαν αντιπολιτευση αλλιως θα αρχιζε ο κατηφορος πιο νωρις.

     1. Σωστός σε όλα! Όσοι από μας δεν είναι κρατικοδίατοι το βλέπουμε που πάει το πράγμα!!

      Οι περισσότεροι από δαύτους είναι πορφυρογέννητοι, #από τζάκια# και μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι θα πει δουλεύω για να ζήσω!!

      Αποστολάκης??

      Δεν μας έκαναν οι ADELAIDE θέλαμε AB και SF με GaN !!

      Θα είχαμε δυο αξιόμαχα πλοία από πέρσι το καλοκαίρι στα 200mil ?με τα όπλα !!

      Κάτσε τώρα με τις S και τους RIM7 !! tvn 70s!!

     1. @Bill

      Η υποστήριξη για τον MK13 έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρονια οποτε δεν ξέρουμε εάν είναι καν επιχειρησιακός!
      δες τα γαλλικά CASSARD για παράδειγμα

      Επιπλέον και η έκδοση του SM2 για τον MK13 δεν παράγεται εδώ και αρκετά χρονια
      Aγνωστο εάν υπάρχουν μεταχειρισμένοι για τον MK13 διαθέσιμοι!!

  3. @CK
   Οι ΗΠΑ το ξέρουν «ότι πρότειναν πακέτο» με θωρηκτά Αβέρωφ νεότερης εποχής, η θα αιφνιδιαστούν όταν διαβάσουν προσεκτικά την «συμφωνία» που ετοίμασαν οι συμβολαιογράφοι στην Ελλάδα;

 2. 1ον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΑ ΠΛΟΙΑ
  2ον ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  3ον ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ( ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΜΑΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΟΙ ΟΥΣΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΠΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ ΜΑΣ)
  4ον ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΒ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ)
  5ον ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΟ ΜΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΑΤ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ. ΠΕΡΥΣΙ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ. ΠΡΟΧΤΕΣ ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΕΛ)
  6ον ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ.
  ΓΙΑΥΤΟ ΜΠΕΛΑΡΑ, ΑΣΤΗΡ, SEA FIRE, ΜΕΤΕΟΡ, ΡΑΦΑΛ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΧΩΡΙΣ IFs and BUTs.

  1. Ας ελπίσουμε ο μόνος λόγος που αναμασάνε την πρόταση των MMSCM να ειναι μονο για να ριξουν τις απαιτήσεις των Γάλλων. Βέβαια στην Ελλάδα τα έχουμε δει όλα. Αν πάντως ξοδέψουμε τα μοναδικά 5δις που έχουμε για το ΠΝ σε αυτές τότε θα μπει ταφόπλακα στα Ελληνικα γεωπολιτικα συμφέροντα μια για πάντα.

   1. ΦΙΛΕ ΕΤΕΟΚΛΗ Η ΠΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΛΕ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ. ΤΟ Φ35 ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΣΤΕΛΘ ΕΙΝΑΙ. ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΡΑ. Η ΤΙΜΗ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΔΕ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΤΑ 5 ΔΙΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΠΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ. ΛΥΣΑΞΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΕΡΜΑΙΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΡΜΑΙΟ ΚΑΝΕΝΟΣ ΓΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ. ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΧΩΡΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ.

   1. Απο του Bl2 δεν νομίζω , διαφορά εμβέλεια ειναι η μονη σοβαρή διαφορά . Εγω παλι θα επέλεγα 32 ESSMbl2 .
    Αν παλι ενα πλοιο ειχε περισσοτερα Aster 30 πχ κατελαχιστο 24 ,θα επελεγα αυτο με τους Aster 30 .16 ειναι λιγα για αεραμυνα αν δεν υπαρχει μεσης ακτινας πύραυλος .

    1. Είναι γνωστό οτι οι 16 αστερ ειναι ισχυρότερος φορτος απο 32 ESSM υπάρχουν άρθρα για τη συγκεκριμένη σύγκριση διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
     Αν προσθέσεις και τα ραντάρ TRS-4D vs Seafire στην εξίσωση πραγματικά δεν υπάρχει καν σύγκριση.
     Ακόμα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν συγκρίνουμε σόλο κλαρίνο ένα πλοίο, αλλά ως μέρος μιας ομάδας μάχης.
     Έτσι λοιπόν ενώ ο ESSM υπάρχει ήδη στο ΠΝ αν ‘έρθει’ ενα πλοίο με 32 ESSM δεν θα προσφέρει μια νέα δυνατότητα σε αντίθεση με την εισαγωγή του Αστερ30.

     1. @ Advanced

      Το ακριβως αντιθετο ισχυει.

      Οι 32 πυραυλοι ακτινας 50 χιλιομετρων ειναι καλυτεροι απο μολις 16 πυραυλους 120 χιλιομετρων, πολυ απλα επειδη ο πλανητης γη ειναι σφαιρικος, και οχι επιπεδος. Περα απο τα 60-70 χιλιομετρα ενα ρανταρ δεν βλεπει χαμηλα ιπταμενους στοχους λογω καμπυλοτητας της γης. Η γη ΔΕΝ ειναι επιπεδη οσο και να το ξεχνατε ορισμενοι.

      Επισης, οι Τουρκοι εχουν 300 αεροσκαφη και κατασκευαζουν συνεχως Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη, 16 βληματα δεν ειναι αρκετα για τιποτα.

      Οι φρεγατες που εχουν ως κυρια αποστολη την Αντι-Αεροπορικη προστασια του στολου, θα πρεπει να εχουν πολυ περισσοτερα οπλα ωστε να προσφερουν προστασια στα υπολοιπα σκαφη. Εαν περιμενουμε απο τις S, τις ΜΕΚΟ και τις Σουπερ Βιτα να προστατεψουν τις Belharra, ζητω που καηκαμε.

      Ξεκολληστε ορισμενοι, ουτε Belharra, oυτε MMSC δεν κανουν για το ΠΝ

    2. G_P

     Οι τουρκοι εχουν διαλυσει βασικα την αεροπορια τους, λογικα οι της ΠΑ ξερουν καλυτερα πραγματα για την αεροπορια της τουρκιας και σε τι κατασταση ειναι.

  1. Εάν oj γάλλοι δεν ήταν τόσο δυσκοίλιοι θα είχαν δεχτεί να κοτσάρουν έναν 8cell MK41 με up to 32 ESSM στις [email protected]!

   Αυτά έχουν να βάλουν στις GOWIND/SETIS των UAE εάν πραγματικά προχωράει το πρόγραμμα

   Μονο την ολοκλήρωση των ESSM με το SF έπρεπε να κάνουν

   Τότε ΝΑΙ το πλοίο με sf+ 16-24 ASTER30 και μέχρι 32 ESSM BII @ 4500TN θα ήταν TOP!!!

   Το MMSC έχει πολλά προβλήματα ως πλατφόρμα ώστε να γίνει αποδεκτό! Επίσης πρέπει να κοιτάμε τον συνδυασμό CMS/RADAR!!

   Με άλλη πλατφόρμα εγώ θα προτιμούσα τα 32 ESSM BII

   Quantity has its own quality!!

   1. CK σιγά μην χάσουμε τον υπερπύραυλο, τον essm bl 1 ή 2.

    Καιρός να πάμε παρακάτω από τη σαβούρα. Κι άλλοι κολλήσαμε με γκόμενα δεν κάναμε έτσι.

    1. @ G-164g Ag-Cat

     Σχολιο καφενειακου επιπδου. Ο ESSM δινει δουλειες στην Ελλαδα καθως συμμετεχουμε με ενα 2% σην παραγωγη του πυραυλου. Επισης, ολες οι φρεγατες του στολου φερουν ESMM. Mπαινει τετραπλος σε καθε κελι.

     Ακομη και μια προβληματικη MMSC (με ESSM και SeaRAM) που τη σερνει ρυμουλκο ειναι καλυτερα εξοπλισμενη και καλυτερα προστατευμενη απο μια Belharra με 16 Αστερ.

     Σιγουρα κολλησες με την Γαλλιδα και δεν το εχεις παρει χαμπαρι.

     1. Εγώ θυμάμαι ότι μόνο οι MEKO φέρουν ESSM που μπαίνει σε τετράδες στον εκτοξευτή. Οι πλειοψηφία των φρεγατών του στόλου που αποτελείται απο τις Standard φέρει τον παλιό Sea Sparrow με εκτοξευτή Mk-29 στο οποίο χωράει και ο ESSM (χωρίς μετατροπές στον ίδιο τον εκτοξευτή) ενώ απαιτούνται προσαρμογές στους αισθητήρες που είναι οικονομικά ασύμφορες. Για αυτό παραμένουν με τον παλιό SSM που έχει πολύ μικρότερη εμβέλεια.

     2. τι? ποιες φρεγατες εχουν ομοιοτυπια? αυτες οι 9 που θα αποσυρθουν σε 5 χρονια? Τωρα χτιζουμε το νεο ΠΝ και θα το χτισουμε σωστα! Με τα καταλληλα οπλα! Τα Γαλλικα οπλα! 2021 εχουμε και ακομα να σου αποδεσμευσουν ΣΜ2!!! Και συ εκει, εκει που σε φτυνουν με ρωχαλες. ε τοτε εχεις προβλημα κατωτεροτητας! Δεν εξηγηται αλλιως!

     3. @ WTF και George

      Ο ESSM ειναι γνωστος και ηδη υπαρχει στο ΠΝ, ενω συμμετεχουμε και στην κατασκευη του και χρησιμοποιειται απο τα περισσοτερα ναυτικα του ΝΑΤΟ. Δεν εννοω οτι μπαινει στις φρεγατες που εχουμε σε τετραδες, αλλα σε αυτες που εξεταζουμε να παρουμε.

      Αντιθετα, ο Αστερ δεν μπαινει σε τετραδες, επομενως το πλοιο θα εχει χαμηλο φορτο πυραυλων. Εκει ειναι το προβλημα.

      Παντως ενα φτηνοτερο καραβι οπως οι Σιγκαπουριανες Formidable (εξοπλισμενες Γαλλικες La Fayette), που εχουν 32 Αστερ, δεν με πειραζε καθολου.

     4. περα απο το επιχειρησιακο κομματι, που πες δεν ειναι και τοσο διαφορα οι πυραυλοι, δεν εχουμε κανενα οφελος να ψωνισουμε απο Αμερικη, Αγγλια, Γερμανια. Οι λογοι γνωστοι και εχουν αναλυθει απο τους αναγνωστες! Αν σου εδιναναν τον ρωσικο υπερπυραυλο Bulava, που σε χτυπαει ερχομενος απο την Μεσοσφαιρα!!!!, τοτε ναι να παμε με αυτους που μας κοροιδευουν. Τωρα δεν υπαρχει λογος! Κατα τα αλλα κανουμε ωραια κουβεντουλα και ανταλλαζουμε αποψεις σε ευχαριστο κλιμα, παντα φιλικα.

     5. @G_P
      Στο σημείο με τους αριθμούς δεν έχω αντίρρηση,ούτε στο γεγονός της συμμετοχής(μικρού ποσοστού) στην παραγωγή του ESSM, δυστυχώς όμως δεν έχω παρατηρήσει ανάλογη επιχειρηματολογία για έναν IRIS-T/SL/VL με εμβέλεια που φτάνει η ξεπερνάει πλέον τα 40km(από πληροφορία για το MEADS) στον οποίο έχουμε επίσης συμμετοχή στην παραγωγή,και ενώ έχει αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι στο 25-30% το κόστους ενός ESSM που είναι ένα υπολογίσιμο ποσό.

      Για τις Formidable δεν είμαι πάντως σίγουρος αν ήταν φθηνές επειδή δεν έχω υπόψην μου ξεκάθαρα στοιχεία για τιμές, συνοψίζοντας όμως μερικές πληροφορίες που λένε ότι οι Lafayette κόστιζαν γύρο στα 460m $ έκαστη (την εποχή που πουλήθηκαν στην Ταϊβάν με ονομασία Kang Ding) και το γεγονός ότι οι Formidable ήταν επανασχεδιασμένες Lafayette με μικρότερο μήκος και μεγαλύτερο πλάτος όπως και τα έξοδα για εγκατάσταση VLS που δεν είχε το σχέδιο Lafayette, φτάνω σε άλλα συμπεράσματα για το κόστος των Formidable.
      Ελλείψεις έχουν όμως και εκείνες στο σημείο CIWS που δεν υπάρχουν σε εκείνα τα πλοία. Ίσως να έχουν όμως Crotale για CIWS που χωράνε σε ανάλογους αριθμούς όπως ο ESSM στο VLS Sylver.

     6. @ G_P
      «Ακομη και μια προβληματικη MMSC (με ESSM και SeaRAM) που τη σερνει ρυμουλκο ειναι καλυτερα εξοπλισμενη και καλυτερα προστατευμενη απο μια Belharra με 16 Αστερ.»

      xaxaxaxaxa

      Αν είναι να τη σέρνεις κάθε φορά εσύ, τότε ας πάει το παλιάμπελο. Κατά τα άλλα τα καφενεία σε πειράξανε.

   2. @CK

    Έχεις υπολογίσει πόσα χρήματα θα ζητούσε μια LM η οποιαδήποτε άλλη εταιρία και ναυπηγείο στις ΗΠΑ για εγκατάσταση VLS Sylver με Aster 15/30 και σύνδεση με το αμερικανικό ΣΔΜ σε πλοίο αμερικανικής σχεδίασης/ναυπήγησης αν το ζητούσε ένας αγοραστής και θεωρείς τους Γάλλους δυσκίνητους σε αυτό το σημείο;
    Εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να υπήρξε μια προηγούμενη περίπτωση με ανάλογα στοιχεία για έχουμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε περιπτώσεις.
    Συνεπώς δεν αντιλαμβάνομαι απο που προκύπτει το συμπέρασμα για τα γαλλικά ναυπηγεία. Όταν υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες συνδέθηκαν αμερικάνικα συστήματα/όπλα με το ΣΔΜ Γαλλικών πλοίων χωρίς να υπάρχει αντίθετο παράδειγμα για αμερικάνικα πλοία με γαλλικά όπλα νομίζω ότι δεν μπορούμε να λέμε με σιγουριά ότι το πρόβλημα είμαι οι Γάλλοι.
    Προστατευτισμός υπάρχει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό και στις ΗΠΑ και δεν είναι προνόμιο των Γάλλων.

    1. Αυτό που λέω είναι ότι το πλοίο υστερεί φοβερα στον μεταφερόμενο οπλισμό
     Μια λύση να το διορθώσουν και στα γρήγορα είναι η ενσωμάτωση mk41 με essm
     Αλλιώς θα μπορούσαν να βάλουν περισσοτερους MICA στους SYLVER!
     Πλοίο με 16 μονο πυραυλους χωρίς CIWS και ECM ΔΕΝ μπορεί να βγει πέρα από τη Τζία

     Οι Γάλλοι το έχουν καταλάβει αυτό και πρέπει να κινηθούν γρήγορα
     https://www.meta-defense.fr/en/2021/02/03/5-programs-to-strengthen-the-high-intensity-capacities-of-the-French-armies/

     . In addition, and still unlike the American, Russian or Chinese models, the Sylver system does not allow multi-pack, that is to say the loading of several smaller missiles in a long silos.
     Thus, the American Mark41 makes it possible to carry 4 anti-aircraft missiles at medium range ESSM in a single long silo, just like the RussianPoliment-Redut system.
     The evolution of the SYLVER system would make it possible to embark Aster 15 and 30
     missiles in Sylver 70 silos, but also to embark 4 MICA VL (NG?) Missiles in a Sylver 70 silo,
     and possibly 2 in a Sylver 50 silo. Thus, it would be possible to rig the FREMM and FDI frigates
     for escort missions for which the MdCN has no added value with 24 Aster 15/30 and 32 MICA
     VL, giving them more remarkable anti-aircraft power. .

     1. @CK
      Η ερώτηση μου πηγαίνει στο σημείο που γράφεις «Εάν oj γάλλοι δεν ήταν τόσο δυσκοίλιοι θα είχαν δεχτεί να κοτσάρουν έναν 8cell MK41 με up to 32 ESSM στις [email protected]!».
      Σε αυτό δεν απάντησες(για να είμαστε αντικειμενικοί στις συγκρίσεις).

      Ότι είναι λίγοι μόλις 16 πύραυλοι Aster 30 δεν το συζητώ,αλλά αν επιλέξεις SM-2 για μεγάλες αποστάσεις θα έχεις το ίδιο πρόβλημα με τους αριθμούς,επειδή και οι SM δεν μπαίνουν σε τετράδες στον Μk.41,και η επιλογή ESSM όταν χρειάζεσαι (η θέλεις να έχεις) μεγαλύτερη εμβέλεια δεν είναι σοφή,επειδή δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια. Σε αυτό το σημείο ο ESSM δεν σου λύνει το πρόβλημα,ακόμα και να έμπαινε σε οχτάδες στον εκτοξευτή.
      Υπενθυμίζω ότι σήμερα έχεις εγκατεστημένους μόλις 16 ESSM στα πιο σύγχρονα πλοία του στόλου για απόστασεις που δεν εντυπωσιάζουν πλέον ιδιαίτερα απέναντι σε όπλα α/ε Stand off ,αλλά αυτό δρν φαίνεται να ενοχλεί εκείνους που προτιμούν ESSM. Παρά το γεγονός που είναι λίγοι και την έχουν μικρή(την εμβέλεια).

     2. @ CK

      Oι τουρκοι με την οικονομια που εχουν αδυνατουν να κανουν πολλα σε αξοπλισμους, oι τετραδες στους essm δινουν μεγαλη δυναμη πυρος δεν αντιλεγω, αλλα μια τετραδα πλοιων με 16 aster 30 και 16 αστερ15 (ή ο οποιοδηποτε αντιστοιχος συνδιασμος πυραυλων απο αλλη χωρα) ειναι αρκετος. Η αεροπορια των τουρκων δεν ειναι αυτη που ηταν (να ναι καλα ο Ερντο), ουτε και εμεις χρειαζομαστε να παμε σε ακριβες λυσεις (τουλαχιστον προς το παρον). Θα μπορουσαμε να παμε σε GP φρεγατες και εαν και εφοσον χρειαζοταν κατι επιπροσθετο θα μπορουσε να γινει.

  2. Ευκολάκι η ερώτηση.

   Κανένα!!!

   Γιατί δεν θα ανεχόμουν να με βάλει κάποιος σε ένα ψευτοδίλλημα, θέλεις κάτι κακό ή κάτι χειρότερο?

   Θα του έλεγα πολύ απλά, υπάρχει και τρίτος, τέταρτος, πέμπτος προμηθευτής και σε τελική ανάλυση αυτά τα δύο δεν μου χρειάζονται γιατί τα έχω ήδη. Ο λόγος που θέλω καινούργιες φρεγάτες και δη ακριβές, είναι γιατί θέλω να μπαλλώσω ένα μεγάλο κενό που υπάρχει και που είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί η στρατηγική μου.

   32 ESSM μπορεί με μικρές μετατροπές να πάρει οποιοδήποτε καράβι που έχουμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε 1 δις ανά πλοίο για να αποκτήσουμε την δυνατότητα να φοράει 32 ESSM.

   Εϊναι σαν να έχω ένα μηχανάκι, και επειδή πλέον οικογένεια να έχω ανάγκη να πάρω οικογενειακό να χωράει 5 άτομα και με μάξιμουμ προυπολογισμό τις 20.000 ευρώ

   Και έρχονται δύο και να μου πουλάνε ένα μηχανάκι, και οι δύο να λένε ότι κάνει 20.000 ευρώ και η διαφορά τους να είναι ότι το ένα έχει Χ κορυφαίες επιδόσεις στην άσφαλτο και το άλλο κορυφαίες επιδόσεις στο χώμα. Και να έρχεται μετά και να μου λέει, αν σου βάλουμε το δίλλημα ποιο από τα δύο θέλεις να έχεις επιδόσεις σε άσφαλτο ή χώμα, θα του έλεγα ευχαριστώ πολύ, εδώ είναι η πόρτα, η ανάγκη μου είναι συγκεκριμένη και τίποτα από αυτά δεν την ικανοποιεί.

   Γειά σας και χαίρετε, έχασα τον χρόνο μου και καιρός να πάρω τηλέφωνο μια αντιπροσωπεία που έχει αυτοκίνητα και όχι κρις κραφτ ή το αστρόπλοιο Γκαλάκτικα χωρίς όπλα

    1. Το κατάλαβα ξεκάθαρα από το δίλημμα που ανέφερες, απλά αυτό εννοούσα και με την απάντηση.

     Να έβγαζε μια ανακοίνωση ο δικός μας ότι καμία από τις δύο δεν πληροί τα κριτήριά μας που είναι να έχει τουλάχιστον 24 πυραύλους μακράς εμβέλειας και πχ άλλους 24 μεσαίας (συν άλλες προδιαγραφές που θέλουμε).

     Ως εκ τούτου καλούμε πλέον τους Άγγλους, Ολλανδούς και Γερμανούς για τις περαιτέρω συζητήσεις με τους άλλους δύο διακόπτονται εκτός και αν άμεσα και σε λογική τιμή φέρουν κάτι που πληροί τις προϋποθέσεις. Από Δευτέρα 15.2.2021 και με καταληκτική ημερομηνία 10 Μαρτίου 2021 καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους που έχουν να καταθέσουν πρόταση για πλοία που πληρούν τα κριτηρι 1, 2, 3 κτλ συν ενδιάμεση λύση συν MEKO up και πρόταση για το σύνολο κάτω από 4 δις, να περάσουν να καταθέσουν την τελική και βέλτιστη προσφορά τους.

     Και άσε τους άλλους να τρέχουν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γλύφουμε και παρακαλάμε γονατιστοί να βάλουν μερικούς πυραύλους ακόμη στα υπερτιμημένα καράβια τους, εμ διπλή τιμή από τα άλλα, εμ μισή μαχητική ικανότητα και εμείς τους γλύφουμε να βάλουν κανα σόναρ, καναν πύραυλο, RAM, CIWS, ECM, να έχει ραντάρ που να είναι έστω καλύτερο από των S.

     1. Μην υπερεκτιμάμε και εμεις τις δυνατοτητες μας ομως με το Buget… τις προδιαγραφές που εθεσε το ΠΝ δεν τις ξέρουμε … Θελουμε μεσα στην Τιμη FOS ,οπλα ,πιτσες τασακια κτλπ .

    1. F-110: Χωρίς όπλα και fos κόστος 850 εκατομμύρια ευρώ. Διαμόρφωση κοντινή της Sigma 11515 που μαζί με όπλα (πλην fos) κοστίζει κάτι λιγότερο από 600 εκατομμύρια ευρώ.

     Meko A200: Εξαιρετικό πλοίο και αυτό. Μάλλον συγκρίσιμο με την Sigma σε διαμόρφωση και τιμή (δεν ξέρουμε ακριβή νούμερα). Αλλά ξέρουμε (ή υποθέτουμε) ότι η κυβέρνηση δεν θα αναθέσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Μόνο τα +2 type 214 θα πρέπει να πάρουμε από εκεί και τέλος.

     1. @Digenis

      Η σύγκριση γίνεται σύμφωνα με τις δυνατότητες και το κόστος του πλοίου. Το ότι είναι μεγαλύτερο πλοίο η F110 είναι αδιάφορο.

     2. @ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
      Μεγαλύτερο πλοίο = Μεγαλύτερο κοστος κατασκευή = περισσότερα όπλα χωράν πάνω του .Επισης κατι που θεωρείς υποδεέστερο εργονομικά , τα ιδια οπλα μπαινουν και σε μικροτερα πλοια ,αλλα δεν σκέφτηκε κανεις τα εκρηκτικά που υπάρχουν ανα τερατογονικό μέτρο και την επιβιωσημοτητα οταν χτυπηθει μη σκασι σαν καρπουζι .

  3. Εντελώς άκυρο το δίλημμα.

   Όταν οι Ισραηλινοί στους 2000t βάζουν 32 κελιά, οι Κινέζοι στους 7500t 64 κελιά και οι Αμερικάνοι στους 10000t 96 κελιά, τότε ένα πλοίο της τάξης των 4500t πρέπει να έχει 32 κελιά, εξοπλισμένα με 64 πυραύλους τύπου ESSM/CAMM/MICA και 16 πυραύλους τύπου ASTER 30/SM-2.

   Οτιδήποτε λιγότερο είναι απαράδεκτο και εγκληματικό!

   Τα πλοία αυτά θα τα παραλάβουμε κοντά στο 2030 και θα τα έχουμε μέχρι το 2060+!

 3. Άμα την θέλει ο Άδωνις να την πάρει για ταχύπλοο, να την δένει στην σχεδιαζόμενη μαρίνα στο Ελληνικό. Ευτυχώς που απομακρύνεται αυτή η πρόταση. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα υποστηρίξουν πλέον την F-110 των Ισπανών. Το ραντάρ AN/SPY-7 της LM είναι άλλωστε.

 4. Από τα 65 Αρλαϊκ Μπουρκ που είναι σε υπηρεσία και άλλα 12 που φτιάχνουν, δε μπόρεσαν δηλ. να δώσουν δύο πλοία σ’έναν πολύ καλό σύμμαχο σαν εμάς που τα έχουμε και ανάγκη; Γιατί, για να μην στεναχωρέσουν την δύσκολη γκ@μενα που συνέχεια τους βρίζει;
  Μας προσφέφουν πλοία που δεν τα θέλουν οι ίδιοι τους και ενδιάμεση λύση πλοία σχεδίασης του 80′ και ακριβό κόστος διατήρησης σε υπηρεσία.
  Αν δεν μας πέρνουν σοβαρά, εντάξι, καιρός και εμείς να σοβαρευτούμε και να κοιτάξουμε τί χρειαζόμαστε.
  Και να τελειώνουν τα ευγενικά και όμορφα λόγια στους «συμμάχους» μας.
  Τέρμα το θέμα με τις mmsc.
  Με όποιο πολιτικό και οικονομικό κόστος πρέπει να πάμε σε ότι καλύτερο υπάρχει, γιατί το θέμα με τους γείτονες θα αγριέψει.
  Μακάρι να ακούσουμε σε λίγο για 4 Μπελχάρα Ηel.
  Πολλά τα λεφτά, ναι, τα στάζεις και ακόμα πιο πολλά ή κάθεσε με σταυρωμένα χέρια και βλέπεις πως σε πέρνουν σιγά-σιγά το μισό Αιγαίο με τις ευλογίες των «συμμάχων» μας.

  1. το πηρες απο το πληκτρολογιο πολλων φιλων. Αυτο θελαμε να γραψουμε και μεις. Τερμα οι καρπαζοεισπρακτορες. Ενοικια πολλων μυριων καθε χρονο για τις βασεις. Τερμα τα καλα παιδια που ειναι μονο για κοροιδια.

 5. Οπότε η mmsc στην διαμόρφωση Σαουδικής Αραβίας κοστίζει 1 δις ευρώ. Έλεος δηλαδή με αυτούς τους αμερικάνους. Με αυτήν την προσφορά μας δείχνουν ότι πουλάνε πλοία σε τριτοκοσμική μπανανία και όχι σε μια «φίλη και σύμμαχο χώρα» (ας μην το σχολιάσω αυτό). Η mmsc πέθανε. Όσα περισσότερα μαθαίνουμε για αυτήν τόσο χειρότερη αποδεικνύεται. Υστερεί σε όλους τους τομείς από την Ολλανδική Sigma HN. Σε όλους κυριολεκτικά. Άντε να δούμε και τις νέες προτάσεις των Άγγλων και των Γάλλων. Την Ισπανική F-110 θεωρώ πως δεν θα την κοιτάξουμε καν (την προωθεί και ο μπουμπούκος μαζί με την onex βέβαια). Χωρίς όπλα και fos κοστίζει 850 εκατομμύρια. Μόνο με την προσθήκη αυτών θα φτάσει την τιμή της Belharra HN αλλά θα είναι λιγότερο οπλισμένη. Μάλλον το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ Ολλανδών και Γάλλων.

 6. αν θελει η LM εχει τους τροπους να μπει ειται μεσω των Type31 , type 26 ειτε μεσω των ισπανικων και ολλανδικων πλοιων αλλα σκοπος τους ειναι να κανουν κουμαντο μονοι τους οπως εκαναν παντα και να μην αφησουν κανενα να παιξει μπαλα,

  δυστυχως υπαρχουν πολλοι εδω που στηριζουν το πολιτικο τους μελλον και την στρατιωτικη τους ανελιξη στα αμερικανα για αυτο και το φιδι παρολο που εχει κομμενο κεφαλι ακομη κουνιεται…

  Αν ειναι εξυπνοι (not) … οι τοπικοι αγαδες μπορουν ειτε να παιξουν «»all in » με τους Ολλανδους και τους Αγγλους μηπως και στριμωξουν επιτελους τα γαλλακια που ανθισταται αναφορικα με τα οπλα και τις παροχες για τα οπλα και τα πλοια ενδιαμεσης λυσης.

  Εξαλλου υπαρχει παντα και το Ισραηλ και μια ρελανς για 4-6 S’aar 7 δεν θα ηταν καθολου κακη επιλογη μεχρι να τσουλησουμε τη δεκαετια.

  Οι Γαλλοι τη δεδομενη στιγμη κρινονται πιο απαραιτητα για τα Baraccunda (Scorpion πανακριβα) παρα για τις φρεγατες

  Ακουει κανεις στο ΓΕΕΘΑ; Προστασια θερμων θαλασσων χωρις συγχρονα υποβρυχια ειναι σκετη τρελα….

  1. καλες παρατηρησεις. Τα μπαρακουντα ειναι ακριβα ομως. 1,2 δις το κομματι. Τα Σκορπεν ειναι παρομοια τιμη και δυνατοτητων με τα Τype 214. Αποψη μου ειναι για κοστη κλιμακας και ομοιοτυπια, ενεργοποιηση της οψιον γι ακομα 2 Type 214 μαζι με τον οπλισμο. Τορπιλες συγχρονες πηραμε 36 DM2A4 + αναβαθμιση 20 στο επιπεδο DM2A3.

 7. Μακριά από κατ’επανάληψιν αναξιόπιστους «συμμάχους», όπως είναι οι ουσαίοι και οι Γερμανοί. Ακόμα και τα καλά οπλικά συστήματα μας τα δίνουν με δέσμευση στα όπλα, με αναίτιες καθυστερήσεις και χείριστες συμβάσεις (εκεί φταίμε κι εμείς βεβαίως). Κουραστήκαμε με δαύτους! Ας πάρουμε κι από αλλού, που τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή ευθυγραμμίζονται διαχρονικά με τα δικά μας και με ουσιαστική εμπλοκή στο παραγωγικό έργο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μας. Μόνο έτσι διατηρούνται επί της ουσίας οι συμμαχίες κι έχουν νόημα κι αντίκρισμα. Τα υπόλοιπα είναι σανός για τους ιθαγενείς.
  Συγχωρείστε μου το ύφος και τη γλώσσα, αλλά έχει κουράσει το θέμα απ’όλες τις απόψεις.

  1. οι Αμερικανοι ποτε δε μας ειδαν σα ισαξιοι εταιροι. Αν ο Ερντογαν δεν επαιρνε τους Σ400 και ειχε αρχισει τις παραλαβες των Φ35 και εκανε τρελες στο Αιγαιο ποιος θα τον σταματουσε? Ο Παιατ?? Η οι αλουμινοτρατες?? Ελα ντε που γυρισανε τα πραγματα τουμπα και μας παρακαλανε για συμβολαιο οι Ουσαιοι!!! Τωρα θελει ηχηρη απαντηση και θα την εχουνε. ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΤΣΑΚΙΣΤΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΟΛΛΑ ΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ. ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

 8. Αντε τώρα να μαθουμε κ την γαλλικη πρόταση.
  Αν τυχόν προχωρήσει η σαπιλα μμσψ ΟΛΟΙ οι υπεύθυνοι απο τον πιο μικρο μεχρι τον πιο μεγαλο αξίζουν ενα Γουδί.

  Οι περρυ ειναι τραγικες κ παμπαλαιες…τα τικοντερογκα πανακριβα.
  Ελπιζω ο κουλης να τα σκάσει για Μπελ ελληνικης διαμόρφωσης μιας που ο ερντο τον προκαλεί κ επι προσωπικού ολο κ παραπάνω!

  Αν οχι μπελ (εστο κ γαλλικης διαμόρφωσης με ενα ραμ κ στραλες) τοτες Σίγμα.
  Δυστυχώς δεν βλέπω ΈΝΑΝ απο το ΠΝ να πει οτι τα αμερικανικα σαπιοκαραβα ΔΕΝ μας κανουν.

 9. Το σήριαλ με τις νέες φρεγάτες αρχίζει και κουράζει ειδικά σε εμάς τους «παλιούς» που ασχολούμαστε με το θέμα από τα μέσα τις δεκαετίας του 1990.

  Η MMSC έτσι όπως είναι δεν αποτελεί καν πρόταση σοβαρή.

  Χρειάζεται πολλές αλλαγές για να γίνει φρεγάτα πραγματική.

  Οι αλλαγές αυτές εφόσον το κόστος το αναλάβει εξ ολοκλήρου η εταιρία και προσφέρει μια φρεγάτα πραγματική και φυσικά ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke.

  Ούτε Tico ούτε Perry ή δεν ξέρω τι άλλο άσχετο προσφέρουν ως ενδιάμεση.

  Οπότε Αμερικάνικη πρόταση εφόσον γίνουν μεγάλες αλλαγές στις MMSC όπου το κόστος θα αναλάβει η εταιρία και ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke.

  Και αυτό ως σκέψη γιατί γνωρίζουμε όλοι την τεράστια ισχύ πυρός των Arleigh Burke.

  Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούν με την αμερικάνικη πρόταση και ο μόνος λόγος διατήρησης στην επικαιρότητα είναι για να πιεστούν οι άλλες εταιρίας να κάνουν δελεαστικές προτάσεις λόγω του ανταγωνισμού.

  Ολλανδία

  Τέσσερις Sigma συν ενδιάμεση λύση δύο AAW LCF.

  Έχουν τέσσερα AAW LCF δεν κινδυνεύουν άμεσα από κανένα άρα δεν θα χάσουν τίποτα αν παραχωρήσουν τα δύο ενώ την ίδια στιγμή θα κερδίσουν ένα συμβόλαιο 5,5 δις ευρώ.

  Ισπανία

  Τέσσερις F-110 και ενδιάμεση λύση δύο AAW F-100.

  Έχουν πέντε F-100 δεν κινδυνεύουν από κανένα και το κίνητρο να κερδίσουν ένα συμβόλαιο 5,5 δις ευρώ είναι μεγάλο και για αυτούς και για τους υπόλοιπους.

  Γερμανία

  Τέσσερις A200 και ενδιάμεση λύση τουλάχιστο μια AAW F-124 και δύο F-123.

  Επίσης δεν έχουν κανένα άμεσο κίνδυνο και θα μπορούσαν άνετα να διαθέσουν τα παραπάνω προκειμένου να κερδίσουν το συμβόλαιο.

  Αγγλία

  Τέσσερις T-31 και ενδιάμεση λύση δύο Τ-26 και μια AAW T-45.

  Σε μια συμφωνία τα θέλω του δεν τα βάζει μόνο ο πωλητής αλλά κυρίως ο πελάτης.

  Από όλες τις υποψηφιότητες και εξετάζοντας το θέμα και με γεωπολιτικούς όρους, Γερμανία, Ισπανία και Αγγλία είναι έξω σύμφωνα με τη δική μου λογική διότι είναι οι πλέον φιλότουρκες χώρες.

  Βέβαια το υπάρχουν μας βοηθάει στο να υπάρχει ανταγωνισμός και άρα καλύτερες προτάσεις από τους υπόλοιπους.

  Άφησα την Γαλλική λύση τελευταία που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να την αναλύσω καλύτερα.

  Τέσσερις Belharra από τις οποίες (σύμφωνα πάντα με τις διαρροές) οι δύο Ελληνική διαμόρφωσης και δύο Γαλλικής διαμόρφωσης νομίζω πως είναι λάθος.

  Δεν μπορεί σε τέσσερις νέες φρεγάτες να έχουν δύο ουσιαστικά διαφορετικούς τύπους πλοίων.

  Οπότε η λογική λέει κοινή διαμόρφωση για τις τέσσερις Belharra όπου κατά τη δική μου γνώμη θα πρέπει να έχουν 32 κελιά συνολικά (χωρίς scalp-naval) αλλά με 24 Aster-30 και πιστοποίηση σε τετράδες στα υπόλοιπα 8 κελιά του mica ng.

  Δηλαδή σύνολο 24 Aster-30 και 32 Mica NG.

  Φυσικά ένα RAM πίσω Strales 76αρι και πλήρη σουίτα ECM κτλ. για την πλήρη προστασία του πλοίου.

  Ένα τέτοιο πλοίο το κοστολογώ συν πλην ανάμεσα στα 800 εκατ. μέχρι τα 850 μάξιμουμ.

  Στη μια περίπτωση με τα 800 4Χ800 = 3,2 δις.

  Στη δεύτερη περίπτωση με τα 850 4Χ850 = 3,4 δις ευρώ.

  Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα 850 εκατ. ανά μονάδα, συνολικού κόστους 3,4 δις.

  Με 800 εκατ. τα όπλα, υποδομές η υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 4,2 δις.

  Με 800 δύο φρεγάτες FREMM που θα περιλαμβάνει όπλα, υποδομές, υποστήριξη κτλ.

  Σύνολο 5 δις.

  Και τα 500 εκατ. που περισσεύουν ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO.

  Εναλλακτικά ο εκσυγχρονισμός των MEKO να γίνει δωρεάν στα πλαίσια των αντισταθμιστικών και τα 500 να δωθούν στις τέσσερις Belharra και τις δύο FREMM για επιπλέον όπλα, υποδομές και υποστήριξη είτε και βελτίωση των νέων φρεγατών είτε συνδυαστικά.

  Δηλαδή είτε καλύτερα εξοπλισμένες Belharra, έναν εκσυγχρονισμό των FREMM είτε περισσότερα όπλα, υποδομές και υποστήριξη των φρεγατών είτε έναν συνδυασμό όλων αυτών.

  Οι Γάλλοι ναι μεν έχουν το προβάδισμα από πολλές απόψεις.

  Στο θέμα των φρεγατών προσφέρουν καλό πλοίο (αν πρόκειται για μια καλά εξοπλισμένη Belharra) προσφέρουν πλήρη αποδέσμευση όπλων χωρίς περιορισμούς, έχουμε διαχρονικά καλές σχέσεις ως χώρες ενώ και η γεωπολιτική συγκυρία τους βοηθάει.

  Ουσιαστικά παίζουν με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους.

  Στο χέρι τους είναι να κάνουν την υπέρβαση και να μπούνε στο Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 40 χρόνια.

  Τυχόν επιλογή των Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό θα δώσει μεγάλη ώθηση και στις μελλοντικές εξαγωγές ενώ και η Γαλλία θα κερδίσει έναν ακόμα πελάτη δηλαδή την Ελλάδα.

  Αν οι Γάλλοι φερθούν με υπεροψία και δεν κατεβάσουν μια δυνατή πρόταση στο τέλος μπορεί να χάσουν ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο.

  Το να προσφέρουν με λογικό τίμημα τέσσερις Belharra με καλό εξοπλισμό και όπλα και δύο FREMM ως ενδιάμεση δεν νομίζω πως είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν.

  Κλείνοντας αν προσφέρουν μια δυνατή πρόταση με λογικό συνολικό τίμημα έχουν κερδίσει και το πρόγραμμα.

  Από τους Γάλλους εξαρτάτε, καλύτερη συγκυρία από αυτήν δεν θα ξαναβρούν.

  Ας το εκμεταλλευτούν και να κερδίσουμε και οι δύο.

  1. με ολο το σεβασμο!! 2 Λαθη εχεις. Πρωτο ειναι οτι ακομα περιμενεις ΑΒ στην Αμερικανικη Λυση. Λυπαμαι που θα σε απογοητευσω αλλα μην κανεις τον κοπο να πεισεις τον εαυτο σου. Εφαγες ακυρο και χωνεψε το καλα!!! Οσο για τις Α200 των φιλοτουρκων γερμανων ποιος σου ειπε οτι 4 πλοια κανουν 4 δις???? 8 ΠΛΟΙΑ Α200 ΚΑΝΟΥΝ 4 δις και οχι 4!!!!!!! Δες Αιγυπτο. Αλλα μετα τα υποβρυχια που εγερναν και αντι να το παραδεχτουν αρχικα μας απειλουσαν και μας βαλανε και καπελο 200 μυρια με την καταγγελια συμβασης που εκαναν. Χωρια οτι εδωσαν στη μιση τιμη τα ιδια υποβρυχια στην Τουρκια.Και θα ξαναπαμε παλι εκει??? Για μενα, για να μην με κατηγορησεις για Γαλλο, μακρια απο Αγγλια, Γερμανια και ΟΥΣΑ. Για τους Αγγλους μονο αν επιστρεψουν τα μαρμαρα του παρθενωνα! Ειναι σαν να μας εχουν παρει τη γυναικα και εμεις παμε να ψωνισουμε απο το μαγαζι τους! ΑΜ ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!

   1. Αγαπητέ φίλε η παραχώρηση ως ενδιάμεση λύση δύο Arleigh Burke είναι πράγματι πολύ δύσκολο σενάριο και ο λόγος που το ανέφερα είναι για να επισημάνω πως για να δεχθούμε μια βελτιωμένη MMSC για τις νέες φρεγάτες θα πρέπει να περιλαμβάνει κάτι πολύ δυνατό για να μπούμε σε σκέψη.

    Arleigh Burke δεν αποδεσμεύουν άρα δεν υπάρχει λόγος να κοιτάμε την ακατάλληλη MMSC.

    Στο σενάριο μιας πιθανής υποψηφιότητας των A200 δεν εννοούσα την έκδοση των Αιγύπτιων αλλά μια ποιο βαριά και τουμπανιασμένη διαμόρφωση.

    Παρόλα αυτά εξήγησα πως Γερμανία, Ισπανία και Αγγλία κατά την άποψη μου είναι εκτός διότι είναι οι πλέον φιλότουρκες χώρες.

    Μας κάνουν όμως καλό στον ανταγωνισμό ώστε να πιεστούν οι άλλοι και κυρίως η Γαλλία ώστε να καταθέσουν μια δελεαστική πρόταση.

    1. να τονισουμε και το γεγονος οτι δε μας πειραζει οτι ειναι Φιλοτουρκοι. Ας κανουν ο,τι θελουνε με τους αλλους. Μας πειραζει που οι Γερμανοι δεν επιστρεφουν το κατοχικο δανειο των 10 δις που ειναι κατοχυρωμενο στιε κεντρικες τραπεζες. Μεχρι το 1990 εβρισκαν πατημα οτι δεν λεγοντε Γερμανια αλλα Δυτικη και Ανατολικη. Τωρα που ενωθηκαν παλι με τσαμπουκα δεν το δινουν! Και επισης οτι βουλιαξανε τα νησια μας με λαθρο και δεν τους παιρνουν πισω οπως δεσμευτηκαν. Οι Αγγλοι δεν γυριζουν τα μαρμαρα! Και θελουμε και να κλεισουμε και συμβολαια εξοπλιστικα? Ημαρτον!

 10. Απ` ότι έχω καταλάβει γιατί δεν διαβάζω για την MMSC και με απροθυμία διάβασα το παρόν άρθρο, η MMSC ελαφραίνει σε οπλισμό και συνεπαγόμενα σε τιμή.

  Τι άλλο να αναλαφρώσει σε όπλα και αισθητήρες, ούτε SM2, ούτε σόναρ γάστρας, με το TRS 4D. Για κλάματα.

  Προσωπικά δεν με ανησυχεί και πολύ. Αν θέλουν οι ναύτες και οι αξιωματικοί να βγαίνουν στο Καστελλόριζο και την Κύπρο με αυτό το σκαρί εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει.

 11. Ας περιμενουμε και την αυριανη ενημερωση της εταιριας αν και ειναι γενικα αποδεκτο οτι δεν θα μαθουμε κατι νεο.

  Τα MMSC ειναι μακραν η χειροτερη επιλογη και τοσο η εταιρια οσο και οι υποστηρικτες της μαλλον το εχουν αντιληφθει. Γιαυτο και η αποκαληψη του Νεδου στην Καθημερινη οτι τωρα το υπουργειο αναπτυξης προωθει την Ισπανικη προταση με ενα το λιγοτερο παραξενο επιχειρημα το οποιο λεει οτι η ONEX εχει τα σχεδια του πλοιου(πραγμα εντελως παραλογο) και θα τα ναυπηγησει στην Ελευσινα(κατι εντλως ανεφαρμοστο) αφου η Ελευσινα ΔΕΝ εχει την ικανοτητα ουτε την τεχνογνωσια να ναυπηγησει πλοιο τετοιου μεγεθους.

  Υποψιαζομαι οτι ισως αυριο η εταιρια να ενημερωσει οτι «αποσυρει» την προταση της και θα συνεργαστει με την Navantia.Βεβαια σε ολες τις προτασεις πλην της Γαλλικης η L.M ειναι παρουσα λιγοτερο η περισσοτερο.Απλα στην Ισπανικη προταση το συνολο των συστηματων θα ειναι δικο της και το σκαρι Ισπανικο.

  Οι Γαλλοι θα πρεπει να φερουν ανταγωνιστικη προταση.Τα Bel που προσφερουν ενω ειναι σαφως ανωτερα των MMSC δεν καλυπτουν τις απαιτησεις.Τοσο τα Ολλανδικα οσο και τα Αγγλικα πλοια ειναι ανωτερα και με δυνατοτητες μελλοντικης αναβαθμισης.Ειδικα τα Αγγλικα.

  Απο την αλλη θα συμφωνησω με τον CK.για τα υποβρυχια.Οι Βραζιλιανοι πουλανε τα πολυ νεοτερα 209/1400 που μαλλον τα χασαμε.Υπαρχουν ομως και καποια Κορεατικα αν δεν κανω λαθος τα οποια ειναι ανωτερα και νεοτερα απο δικα μας «φερετρα».

  Ειναι εγκληματικο να μεινουμε με υποβρυχια 50+ ετων για τα επομενα 10+ χρονια(μην περιμενετε νεα υποβρυχια πιο πριν) και να μιλαμε για Whitbey Island και φανφαρες οταν εχουμε μονο 5 ικανα τα οποια πλησιαζουν κιολας τον χρονο εκσυγχρονισμου μεσης ζωης.

  1. @ Q

   Γιατι ειναι παραλογο η ΟΝΕΧ να εχει τα σχεδια του πλοιου??? Μπορουν πολυ απλα να κανουν συμφωνια με τα Ισπανικα ναυπηγεια ωστε να προσφερουν τη φρεγατα για ναυπηγηση στην Ελλαδα, οπως εκαναν και με τα Ισραηλινα ναυπηγεια.

   Το ιδιο εγινε στην Ελευσινα παλιωτερα και με τις Σουπερ Βιτα, οπου ειχε ναυπηγηθει η σχεδιαση σε συνεργασια με Αγγλικα ναυπηγεια, το ιδιο με τα 214, με τις ΜΕΚΟ κοκ.

   Επειδη δεν το γνωριζεις εσυ, δεν σημαινει οτι ειναι και παραλογο, απλα σημαινει οτι δεν εχεις σωστη ενημερωση.

 12. Εν τω μεταξύ οι Γάλλοι δεν βιάζονται, αφήνουν να καεί η πρόταση από το ίδιο το USN. Θα περιμένουν κι άλλο μέχρι να καεί εντελώς και το τελευταίο ψήγμα αξιοπιστίας της πρότασης της LM και μετά θα κινηθούν.

 13. Η προβληματικη ψαροτρατα MMSC ειναι εντελως απαραδεκτη. Πλοιο που χρειαζεται συνοδεια απο ρυμουλκο, δεν ειναι πολεμικο πλοιο.

  Για τις υπολοιπες επιλογες φρεγατας, Belharra, Sigma, Type 31, F100, κτλ διαβαζω καποια σχολια για κακους Αγγλους, Γερμανους, Ισπανους κτλ. Το οτι θα αγορασουμε μια σχεδιαση απο Ισπανια η Αγγλια, δεν σημαινει οτι ολα τα χρηματα θα τα παρουν οι εταιριες απο μια χωρα. Ενα πλοιο ειναι ενα συνολο απο υποσυστηματα, απο διαφορετικες χωρες.

  Για παραδειγμα, σε μια Ολλανδικη Sigma, οι κινητηρες ειναι απο Γερμανια και ΗΠΑ, τα ρανταρ απο Ολλανδια και Γαλλια, οι αντιαεροπορικοι πυραυλοι ESSM ειναι κυριως απο Αμερικη, το πυροβολο OTO MELARA ειναι απο Ιταλια, το RAM ειναι Αμερικανο-Γερμανικο, οι πυραυλοι κατα πλοιων θα ειναι Γαλλικοι (Exocet), η κατασκευη θα γινεται σε Ελληνικα ναυπηγεια με Ελληνες εργατες. Δεν ειναι ετσι απλα τα πραγματα οπως τα νομιζουν μερικοι. Τα οπλα, τα ηλεκτρονικα και οι κινητηρες ειναι το μεγαλυτερο κοστος ενος πολεμικου πλοιου.

 14. Τι να την κάνουμε την ενημέρωση στην τελική; Το πλοίο δεν μας κάνει. Αν άξιζε στο κάτω κάτω δεν θα χρειαζόταν ενημέρωση. Θα τους παρακαλάγαμε να το πάρουμε. Όπως θα έλεγε ένας πωλητής αυτοκινήτων ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο δεν θέλει πλασάρισμα. Πουλιέται από μόνο του.

 15. Βέβαια όλα μπορεί να αλλάξουν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η δυνατότητα των Αμερικανών να ασκήσουν πολιτική πίεση. Αυτό δεν θέλει άλλη επεξήγηση. Ο δεύτερος να προσφέρουν την ενδιάμεση λύση που αποτελεί τον διακαη πόθο του ναυτικού δηλαδή τα ΑΒ. Αν το πάρουν απόφαση κάτι που θα κάνουν με βάση πολιτικά και μόνο κριτήρια με απλά λόγια αν αποφασίσουν να εγκαταλειψουν την Τουρκία (που δυστυχώς δεν το πιστεύω) τότε το παιχνίδι έχει αυτομάτως κριθεί υπέρ τους. Για να χρησιμοποιήσω ορολογία του τενις: game set and mats.

  1. ΟΣΟ ΝΑ ΧΩΡΟΠΗΔΑΣ ΑΒ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΙΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΞΥΠΟΛΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΣΟΡΙ ΑΝ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΣΕ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. ΩΜΑ ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑ ΑΦΟΥ ΣΕ ΕΧΕΙ ΥΠΟ. ΚΑΙ ΘΕΣ ΚΑΙ ΑΒ!!!!!

   1. @ George

    Λες μηπως οι Γαλλοι να μας παραχωρουν Horizon και FREMM ??

    Καμια αοπλη La Fayette ισως να μας δωσουν και θα την πληρωσουμε και για φρετατα απο πανω.

    Να ειμαστε αντικειμενικοι. Ουτε οι Αμερικανοι, ουτε οι Γαλλοι δινουν πλοια που χρειαζονται οι ιδιιοι. Μονο αυτα που αποσυρουν θα σου δωσουν.

    1. ποιος σου ειπε οτι οι Λαφαγιετ αποσυρονται?? Τις αναβαθμιζουν κιολας και συ λες οτι αποσυρονται?? Προς θεου και δεν θελω να μου δωσεις πορσε ενω αγοραζω τογιοτα!!! Δεν ειμαστε αφελεις!

 16. @G_P

  Σωστα.Υπαρχει βεβαια μια τεραστια διαφορα.Αλλο ΕΧΩ τα σχεδια του πλοιου,αλλο ΤΑ ΕΧΩ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τον κατασκευαστη.Ολα ειναι θεμα διατυπωσης.Γιατι η διατυπωση κανει και την εντυπωση.

  Στην πρωτη περιπτωση ΕΧΩ σημαινει οτι μου ανοικουν και εγω μπορω να χτισω οσα θελω,να πουλησω σε οποιον θελω η να παρουσιασω και δικες μου διαμορφωσεις.Πραγμα που σημαινει οτι γινομαι κατασκευαστης και πιθανος ανταγωνιστης.

  Στην δευτερη περιπτωση σημαινει οτι χτιζω οσα πραγγελθηκαν οπως παραγγελθηκαν και μεχρι εκει.Ακριβως οπως εγινε με τα ΜΕΚΟ,τα 214 και τις SV.

  Στην πρωτη περιπτωση τεχνηεντως δημιουργειται η εντυπωση οτι αποκτας ναυπηγικη βιομηχανια με ικανοτητα να χτιζεις πολεμικα πλοια μεγεθους 6-7000 τονων.Στην δευτερη εισαι απλα ο χτιστης που μολις τελειωσει το συμβολαιο παπαλα.

  Οποτε το οτι δεν μπορεις να διακρινεις πολυ βασικες στρατηγικες προωθησης δεν σημαινει οτι αυτες δεν ειναι οφθαλμοφανεις.

  Αλλωστε οπως πρωτος ειπα θεωρω πολυ πιθανη την συνεργασια L.M-Navantia-Onex.

  1. @ Q

   Εαν ενα ναυπηγειο αγορασει αδεια παραγωγης και εξαγωγης, μπορει να παραγει οσα πλοια θελει και να εξαγει κιολας.

   6-7 χιλιαδες τονους ειναι και η Type 31 με την Iver Huitfeldt και εχουν τη μιση τιμη.

 17. George το ξέρω. Αφού το λέω και ο ίδιος. Μόνο με πολιτική απόφαση θα τα παιρναμε εγραψα και τέτοια απόφαση δεν θα πάρουν οι Αμερικανοί. Για τον ίδιο λόγο που δεν θα μας έδιναν ούτε τικο αν το παίρναμε απόφαση και τα ζητούσαμε. Γιατί όπως μου φαίνεται εμένα με τις λιγοστές μου γνώσεις ότι μείον κι αν έχουν σε σχέση με τα ΑΒ δεν πάυουν να είναι κι αυτα GAME CHANGER. Και οι Αμερικανοί δεν παρατάνε με τίποτα την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου αυτό κάνουν. Εξισώνουν το θύμα με τον θύτη.

  1. Α ΓΕΙΑ ΣΟΥ. ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΣ ΣΩΣΤΑ. ΕΓΩ ΑΠΑΙΤΩ ΟΠΩΣ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΕ ΣΕΒΕΤΑΙ. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΑΖΕ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΜΩΡΙΑ. ΚΑΙ ΤΣΑΜΠΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΕΔΙΝΑΝ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΩ. ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ 2 ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ 2 ΣΤΑΘΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ. ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΤΑΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ.

 18. Ροκανισαν τον χρονο εις βαρος μας, τιναξαν στον αερα την συμφωνια προ μηνων με τους Γαλλους, ανοιξαν την πορτα στον κακο γειτονα και τωρα που ειμαστε ξυπολητοι στα αγγουρια, αρχιζουν να ψελιζουν την αληθεια.
  Η ενδιαμεση λυση ηταν θεμα εκτος θεματος, αλλα με μαεστρια εγινε εκβιαστικη αναγκαιοτητα για να γινει το μαυρο, ασπρο, το αδυνατο, δυνατο. Ενας εκβιασμος, για φυγει απο την μεση το μονο εμποδιο, για να ξηλωθουμε μεχρι δεκαρας χωρις να παρουμε τιποτα, γιατι ο σουλτανος κανει ευκολα μουτρα.
  Αληθεια ποσα κιλα βλ@κειας χωρανε στον σακο της μη αναβαθμισης των MEKO200HN αντι των P-3B Orion ;
  Η Αργεντινη εδωσε 78 εκατομμυρια και αγορασε 4 εμεις ειμαστε δεδομενοι και πληρωσαμε 500 για αναβαθμιση.
  Γιατι ολες οι λαθος κινησεις εχουν την ιδια αφετηρια ;

  1. η ειναι δοσιλογοι οι δικοι μας η χαζοι! Αλλιως δεν εξηγειται!Μερικοι εδω μεσα θελουν πλοια απο τους Γερμανους!!! Τα 10 δις κατοχικο δανειο δεν τα δινουνε! Τους λαθρο εδω και 5 χρονια δεν τους παιρνουνε στην Ευρωπη. Και μεις θελουμε 5 δις να τα δωσουμε στους Γερμανους! Αυτοι επρεπε να μας δωσουν 8 ΜΕΚΟ Α200 τζαμπα, ακομα 2 Υπορυχια 214 και να μας γυρισουν 4 δις πισω για να κλεισουν το κατοχικο δανειο. Κυκλοφορει επισης οτι στηριζουνε με συνταξεις ΝΑΖΙ αποστρατους σε ολη την Ευρωπη. Πονηρη ρατσα που θελει ξανα να παρει τα ηνια!

 19. Τι αστροπλοιο ειναι αυτες οι ΜΜSC! Δεν πλεουν, πετανε! Σαν τα zubr ενα πραγμα.
  Κυριοι, αστεια τελος. Η λυση ειναι KDX-IIA (αν θελουμε SPY) ή KDX-II (αν θελουμε καποιο αλλο ρανταρ περιστρεφομενο ή μη). Ενδιαμεση μεταχειρισμενα KDX-I και αντισταθμιστικα 6 Chang Bogo. Και βεβαια ΕΝΑΕ στους Κορεατες μαζι με την αναβαθμιση των ΜΕΚΟ

 20. Κανένας μη μου το θυμίζεις αυτό μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Δώσανε μισό δις για αυτά τα σαπακια για να φάνε διαφορά λαμογια και για ρουσφέτι στους Αμερικανούς ενώ με τόσα λεφτά περνάνε καινούργια. Που με τόσα λεφτά αν τα ξοδευαμε σωστά και έξυπνα θα κάναμε παπάδες.

 21. Μάλιστα διάβασα τα σχόλια σας αλλά εγώ θα πάω αλλού!

  Πόσο κοστίζει αγαπητά μου παιδιά η κορβετο-φρεγάτα των Τούρκων;
  Ναι αυτή που κατασκευάζουν τώρα αυτοί οι άχρηστοι με όλα τα συστήματα δικά τους.

  550 εκατομμύρια δολάρια. Ναι 550 εκατομμύρια δολάρια με όλα δικά τους!
  350 εκατομμύρια τους στοίχισαν οι κορβέτες.

  Με δικά τους ραντάρ, πυραύλους, πυροβόλα, συστήματα μάχης, τορπίλες κλπ!

  Εμείς λέμε και συζητάμε όχι τι θα αγοράσουμε αλλά τι θα μας πασάρουν οι ξένοι!
  Την σαβούρα τους πανάκριβα και όποιος διαφωνεί με αυτό είδαμε πόσο αγόρασαν
  της δυο Φρεμ οι Αιγύπτιοι!

  Λοιπό για να τελειώνουμε επίτηδες το κάνουν από πάνω για αυτό δεν αγοράσαμε
  της δυο Αδελαίδες ούτε της δυο φρεγάτες L δεν θέλουν να πάρουμε η έσχατη λύση.

  Λυπάμαι αλλά ο πόλεμος θα μας βρει ξεβράκωτους γιατί ο πόλεμος θα γίνει.
  Τώρα όποιος νομίζει πως δεν μπορούν οι Τούρκοι να καταλάβουν δυο πολύ μικρά νησιά,
  κάνοντας επίθεση βράδυ με καταδρομείς αυταπατώνται οικτρά.

  Υπάρχουν πολλά πολύ μικρά νησιά: Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Γαιδουρονήσι κλπ.
  Τι θα κάνεις θα τα ισοπεδώσεις; Με τους κατοίκους αιχμαλώτους επάνω;
  Θα τα ανακαταλάβεις με τι;

  Χρειαζόμαστε 16 κύριες μονάδες για να υπερασπίσουμε και το Καστελόριζο έχουμε 12!
  Ναι 12 η μια φρεγάτα θα βγει εκτός για ανταλλακτικά τέλους του έτους.
  Δεν παίρνουμε της δυο L για 5 εκατομμύρια την κάθε μια 15 εκατομμύρια μαζί με τα ανταλλακτικά
  και καθόμαστε και συζητάμε τι;
  Υπόψιν οι φρεγάτες μπορούν να πάρουν SM-2 και ESSM II δεν μας ενδιαφέρει απολύτως τίποτα.

  Μια παράκληση κύριε Νικήτα ρωτήστε αν μπορείτε για της δυο L γιατί δεν της αγοράζουν έστω
  για ανταλλακτικά;
  Με της δυο L και της 6 S θα μπορούσαμε να είχαμε 1 L και 4 S σε υπηρεσία μετά από 10+ χρόνια
  5 πλοία 50 ετών ναι αλλά θα μπορούν να συνεισφέρουν με δυο φρεγάτες ενδιάμεσης λύσης, 4 ΜΕΚΟ
  4 καινούργια και 5-6 από τα παλιά πλοία έχεις: 15-16 πλοία για να πολεμήσεις.
  Αν δεν πάρεις της δυο L θα έχεις 4-5 πλοία λιγότερα: 11-12 πλοία μόνο.
  Γιατί δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες στην θάλασσα και τα παλιά πλοία φθείρονται-χαλάνε γρηγορότερα.
  Αυτό εξηγώ από πέρυσι και δεν με ακούει κανείς!

    1. o ιδιο ο κατεσκευαστης δεν κανει συμβολαια Fos με τον εαυτο του .Η συντηρηση σε τετοια περιπτωση παει σε αλλο κωδικο οπως και τα προβληματα προς επιλυση

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ,εαν θες τετοιε ποσοτητες αγωραζεις μονο απο 2 χορες που εχουν προσφερει πρωταση…ΑΠΟ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ SIGMA και Μ ή απο ΑΓΓΛΟΥΣ 6 ΤΥPE 31 ME 3 VLS ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 4 TYPE 23 ΣΕ ΒΑΘΟΣ 8 ΑΙΤΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΣΤΟ ΣΕΙΡΟΜΕΝΟ ΣΟΝΑΡ ΚΑΙ ΚΟΤΣΑΡΟΝΤΑΣ 32 smm2 και απο 2 Phalanx

 22. Μιλάνε πολύ όλο «παρουσιάσεις» κάνουν και ουσιαστικά δεν λένε τίποτα καινούργιο.

  Η παγίδα με την ακατάλληλη MMSC παρουσιάστηκε ως η καλύτερη συνολικά λύση από τους εγχώριους υπαλλήλους της LM με τυράκι την δήθεν παραχώρηση δύο Arleigh Burke ως ενδιάμεση λύση.

  Τελικά το τυράκι έφυγε (Arleigh Burke) και έμεινε μόνο η παγίδα.

  Κάκιστη λύση κάκιστη τυχόν επιλογή.

  Ας μείνει στην κούρσα των προτάσεων ώστε να δημιουργηθεί ένας στοιχειώδης ανταγωνισμός και να αναγκαστούν οι Γάλλοι να κατεβάσουν μια δελεαστική πρόταση όπως περιέγραψα λίγο παραπάνω.

  Δελεαστική πρόταση σημαίνει:

  Τέσσερις νέες φρεγάτες Belharra HN (χωρίς τους scalp-naval) ενδιάμεση λύση δύο FREMM και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών MEKO με συνολικό κόστος 5,5 δις ευρώ.

  Στο χέρι των Γάλλων είναι να κερδίσουν και αυτό το συμβόλαιο.

  Αρκεί η πρόταση τους να είναι τέτοια που δεν θα μπορείς να αρνηθείς ούτε και να μπεις σε πειρασμό να κοιτάξεις και αλλού.

  Αν δεν καταφέρουν να κερδίσουν αυτό το συμβόλαιο οι Γάλλοι που ουσιαστικά παίζουν μπάλα μόνοι τους θα πρόκειται για δική τους πραγματικά ανικανότητα.

 23. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ…..ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΑΒ,για mmcs με 2vls,για fixed panelrantar ,για Tchiconderoga και κολοκύθια με την ρίγανη……
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 24. Κοιτάχτε, ακόμα και οι Τούρκοι που είναι αγράμματοι, κατάλαβαν το πιο απλό: αν εξαρτιέσε από ξένους στα οπλικά συστήματα, είσαι δούλος για τα συμφέροντα και τις τσέπες αυτών. Σε κάνουν κουμάντο, πιέζουν, σε εκμεταλεύοντε και είσαι θύμα στις ορέξεις τους. Μπορεί να σου πάρουν κάποια δικαιώματα και ακόμη και την κυριαρχία σου.
  Έτσι δεν έχεις τη μοίρα της χώρας και του Λαού στα χέρια σου και μην περιμένεις έλεος απ’έξω.
  Είμαστε λέμε εξαιρετικά καλοί σύμμαχοι στο Νατο, με τις ίδιες αξίες, ιδεές και, και… Κοντεύεις στα 80 ΑΒ, σου ζητάμε δύο και μας λές «όχι»; Μας δίνεις τα σαράβαλα που αποσύρεις για ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ, δεν αποδεσμεύεις όπλα και περιμένεις μ’αυτά να αντιμετωπίσουμε μια Ρωσία; Ή μια Τουρκία που σ’έχει βρίσει και ρεζιλέψει, έχει το Νατο γραμμένο και δεν την έβαλες στη θέση της;
  Και οι Γάλλοι χρειάζοντε τα ραφάλε, αλλά μας τα δίνουν. Φτιάχνουν φρεφάτες ολοκαίνουριες και τελευταίας τεχνολογίας και μας τις δίνουν. Με όλλα τα όπλα.
  Καιρός να σοβαρευτούμε, να σταματήσουμε να είμαστε το καλό παιδί, να λέμε σ’όλλα «ναι» και να τα δίνουμε δωρεάν. Να τελειώνει και φόβος μας «μα τι θα πει ο ένας ή πως θα το πάρει ο άλλος;» Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε και μόνο το συμφέρον μας. Τα παρακάλια για όπλα, τιμές και στήρηξη πρέπει να τελειώνουν.
  Πρέπει να επενδύσουμε σε δικά μας πλοία, δικά μας UAV, δικά μας όπλα, αμυντική βιομηχανία κτλ.
  Ωραία όλλα αυτά, όμως το βασικό πρόβλημα μένει: είμαστε παθητικός Λαος με φοβικό σύνδρομο που παρακολουθεί μόνο τις εξελίξεις. Δε πρέπει να φοβόμαστε και να κοιτάμε τί θα πούνε ή κάνουν οι άλλοι.

  1. @ George

   Λες μηπως οι Γαλλοι να μας παραχωρουν Horizon και FREMM ??

   Καμια αοπλη La Fayette ισως να μας δωσουν και θα την πληρωσουμε και για φρετατα απο πανω.

   Να ειμαστε αντικειμενικοι. Ουτε οι Αμερικανοι, ουτε οι Γαλλοι δινουν πλοια που χρειαζονται οι ιδιιοι. Μονο αυτα που αποσυρουν θα σου δωσουν, Tico και La Fayette.

   Eαν πληρωσεις παιρνεις οτι θες, ΑΒ , Belharra, οτι θες.

  2. @ ΓιώργοςΠάτρις

   Λες μηπως οι Γαλλοι να μας παραχωρουν δωρεαν Horizon και FREMM ??

   Καμια αοπλη La Fayette ισως να μας δωσουν και θα την πληρωσουμε και για φρεγατα απο πανω.

   Να ειμαστε αντικειμενικοι. Ουτε οι Αμερικανοι, ουτε οι Γαλλοι δινουν πλοια που χρειαζονται οι ιδιιοι. Μονο αυτα που αποσυρουν θα σου δωσουν, Tico και La Fayette.

   Eαν πληρωσεις παιρνεις οτι θες, ΑΒ , Belharra, οτι θες.

   1. το τυρι κουμπαρε το ξερεις?? κολλας στα ΑΒ! Ποιος σου ειπε παλι οτι προσφερονται για εξαγωγη? Και 100 δις να δωσεις δεν σου τα δινουνε ρε παιδι μου!!! Ξεχασε τααααααααα!

 25. @Digenis

  Το γνωρίζω αγαπητέ ότι συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η F-110 είναι ένα ακριβό πλοίο με »ελαφριά» διαμόρφωση για το εκτόπισμα του. Με όπλα και fos το κόστος μιας F-110 θα ξεπεράσει το 1 δις. Αν πρόκειται να πάμε σε αυτό το εκτόπισμα είναι προτιμότερο να κατευθυνθούμε στην Type 31, που μπορεί με μικρότερο κόστος να φέρει βαρύτερο οπλισμό (Iver Huitfeldt διαμόρφωση). Πάντως αυτήν την στιγμή η καλύτερη και πιο οικονομική πρόταση είναι αυτή των Ολλανδών. Μόνο εάν οι Γάλλοι αναλάβουν το κόστος πιστοποίησης των περισσότερων αλλαγών που ζητάμε στις Belharra θα έχουν κάποια ελπίδα. Τυράκι στην προσφορά τους θα ήταν η ενοικίαση/πώληση μιας τουλάχιστον Fremm ως μέση λύση.

 26. Kαλό είναι να παρεμβαίνουν κάθε 2-3 μέρες με ενημερώσεις και παρεμβάσεις
  ο Κος Τζέφρυς και οι της LM για δύο λόγους:

  1) Εκτίθεντο περισσότερο με την πρότασή τους και την ξεβρακωτίλα που αυτή φέρει

  2) ‘Φτιάχνει’ τους Γάλλους να κάνουν καλύτερη προσφορά, παρότι
  η Αμερικλάνικη πρόταση είναι για Παράκτιο Λιμενικό, γνωρίζουν τις διασυνδέσεις των
  Ισαποστάκηδων με πολιτικούς και μερίδα Επιτελών

 27. @Fotis Fokas

  Συμφωνώ μαζί σου.

  Ειδικά εάν οι Γάλλοι αναλάβουν το κόστος πιστοποίησης των περισσότερων αλλαγών
  που ζητάμε στις Belharra.

  Επίσης, θα ήθελα Aster 15 αντί των Mdcn ή δυνατότητα τοποθέτησης Μica ng, όταν αυτοί
  πιστοποιηθούν και γίνουν διαθέσιμοι

  1. Οι MdCN μπαίνουν μονο σε A70VLS
   Ο οποιος δεν έχει πιστοποιηθεί για να βάλει ASTER!
   Όπως γραφει το link που δίνω παραπάνω την αδυναμία των SYLVER για επιπλέον πυραυλους την έχουν καταλάβει οι Γάλλοι και προτείνονται οι MICA : 2 @ A50cell + [email protected] cell

   Αυτά βεβαια σε θεωρητικό επίπεδο

   Το Γαλλικό Ναυτικό ενδιαφέρεται μονο για τους MdCN στις FDI Εάν τελικά προχωρήσει!

   Εάν εμείς θέλουμε τους MICA πρέπει να πληρώσουμε EXTRA!!

   Και οι δεν πρέπει να είναι προτεραιότητα μας δεδομένου ότι θα έχουμε με ικανότητα εκτόξευσης το καθένα

 28. @G_P

  «Εαν ενα ναυπηγειο αγορασει αδεια παραγωγης και εξαγωγης, μπορει να παραγει οσα πλοια θελει και να εξαγει κιολας.»

  Αυτο λεω και εγω αγαπητε.Μονο που στην δικη μας περιπτωση ΔΕΝ μιλαμε για κατι τετοιο.Μιλαμε για fixed συμβολαιο 4 πλοιων και ισως μια option.Οποτε ΚΑΝΕΝΑ ναυπηγειο δεν θα πουλησει το σχεδιο του(εκτος αν το θεωρει ηδη εμπορικη αποτυχια) και ΚΑΝΕΝΑ δεν θα αγορασει σχεδιο για τοσο μικρο αριθμο παιρνοντας και το εμπορικο ρισκο ειδικα στην παρουσα παγκοσμια οικονομικη κατασταση.

  Αρα ας μην λεμε οτι θελουμε.Καλη η ιστορια και η μουφα αλλα να κοιταμε και λιγο την πραγματικοτητα και να παταμε στην Γη.

  Και τα παραδειγματα που κανεις να ειναι πιο προσεκτικα.Δεν θα μιλησω για τις ΜΕΚΟ,ουτε για τις SV που νομιζω χωρις ομως να ειμαι σιγουρος οτι τελικα αγορασαμε το σχεδιο.

  Στα 214 ομως θα επρεπε να γνωριζεις-αφου τα φερνεις ως παραδειγμα- οτι το Π.Ν(και η Ελλαδα) ως launch customer απολαμβανε καποιων πολυ σοβαρων πλεονεκτηματων.Το μικροτερο απο αυτα ηταν οτι για καθε πωληση του τυπου η χωρα και το Π.Ν θα ειχαν μεριδιο.Αυτο ηταν ισως το πιο κοντινο σε αυτο που περιγραφεις.

  Τα πλεονεκτηματα αυτα τα απεμπωλησε η συμβαση του Μπενι.Και αμεσως μετα η Γερμανια πουλησε 6 υποβρυχια του τυπου στην Τουρκια.

  Και κατι τελευταιο.Η μονη εταιρια που ειπωθηκε οτι «αποδεσμευει» τα σχεδια του πλοιου της ειναι η L.M.Το γιατι ειναι πασιφανες.

 29. Οι Ουσαίοι παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Θα μας πουλήσουν προστασία επειδή ο απέναντι θεωρεί ότι μπορεί να μας χτυπήσει, θα μας ρίξουν το τυράκι της οικονομικής βοήθειας των 2 δισ. και θα χτυπήσουν δυνατά με τις F-110 των Ισπανών με ενδιάμεση F-100. Δεν είναι τυχαία η κακιά λύσσα που τους έχει πιάσει να πάρουν το συμβόλαιο για τις φρεγάτες. Έχουν καταλάβει ότι όποιος το πάρει θα έχει ειδική μεταχείριση στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Επίσης με την αυξανόμενη στρατηγική σημασία της περιοχής που το μεγαλύτερο μέρος ανήκει σε μας ξέρουν ότι όποιος είναι δίπλα μας θα έχει οφέλη δυσανάλογα μεγάλα με αυτά που θα δώσει. Για αυτό το λόγο είναι και οι Ισραηλινοί με το μέρος μας και εμφανίζονται σαν στρατηγικοί εταίροι και φίλοι και αδελφοί ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια εκπαίδευαν τους τούρκους πιλότους. Εν κατακλείδι, αν οι Γάλλοι πυροβολήσουν πάλι τα πόδια τους όπως φοβάμαι, μάλλον η LM θα το πάρει με ισπανικά F-110.

 30. Aν ισχυουν αυτα που διαβαζω για τις ολλανδικες Sigma 11515 της Damen, τοτε το πλοιο αυτο θα ηταν σαφως η καλυτερη λυση για εμας.
  Σοναρ γαστρας και VDS, αφθονοι ESSM, CIWS, ECM, ESM, ελικοπτερο 10 τονων, καλο ρανταρ, εκτοπισμα μεχρι 4000 τονους, κοστος μοναδας 600 εκατομμυρια, πρωτο πλοιο σε 4 χρονια. Ενδιαμεση λυση Karel Doorman.

  H Damen εχει φτιαξει τις Standard, που αποδειχθηκαν ακρως αξιοπιστα πλοια, πραγματικα «σκυλια». Οι Ολλανδοι της Damen το κατεχουν το αθλημα.

  1. Κρατα μικρό καλαθάκι!!
   Αμφιβάλλω εάν έχει γίνει πρόταση !
   Πιθανότατα καμια παρουσίαση που προβάλλεται ως πρόταση και ότι δήθεν κάνουν ανταγωνιστικό διαλογο!

   Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες όπως τι συνδυασμό radar (apar2?+?), τι προωστικό σύστημα ,VLS?
   SM2?,CIWS?/RAM? προτείνουν για τα 600mil που γραφεις!!

   Που είναι τιμή μονο πλοίου χωρίς mISSILES/fos!

   Το πλοίο αυτό είναι στα χαρτιά
   Δεν έχει επιλεγει από κανένα άλλο ναυτικό οποτε έχει ρίσκο τόσο στη ναυπήγηση αλλα κυρίως υψηλό Life cycle cost αφού θα είμαστε οι μοναδικοί χρηστες!

 31. «Ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, θα απαντήσει ερωτήσεις για τις MMSC. Τι ερωτήσεις θέλετε να του κάνουμε;»

  Πόσα χρήματα δίνετε για διαφήμηση των απαράδεκτων πλοίων σας σε ελληνικά ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης;

 32. Η κατρακυλα της χωρας μας συνεχιζεται.
  Τα θελω των συμμαχων μας, μας μειωνουν με καθε τροπο καθημερινα και δυστυχως δεν υπαρχει διαθεση για σοβαρη αντιδραση.
  Δεν υπαρχει το οχι, αλλα το μαλιστα,.
  Δεν υπαρχει το εισαι παραλογος σε αυτα που ζητας, αλλα το θα προσπαθησω να σου δωσω δικιο εις βαρος μου.
  Ωραια τακτικη, ο καλυτερος φιλος του εχθρου μου.
  Ο χρονος ροκανιστηκε, μπροστα μας τα σπουδαια, ηρθε η σειρα μας μετα τους Αρμενιους να δειξουμε ποσο ικανος ειναι ο σουλτανος της φακης, ετσι και αλλιως ολοι ειναι εναντιον του,
  τον χαρτζιλικωνουν, του δινουν οπλα, του δινουν δικιο και περιμενουν απο εμας να παραστησουμε την Ιφιγενεια στον βωμο της σταθεροτητας.
  Σταθεροτητα με αλλαγη συνορων, τρελα κανονικη.
  Θα θελουν να ευχαριστησουμε, για αλλη μια φορα τους ουτε στα λογια συμμαχους μας, που μας κλαδευουν τακτικα μεσω του γειτονα.
  Σε ολο αυτο το προδιαγραφομενο ναυαγιο, υπαρχει μια σανιδα σωτηριας.
  Για την ακριβεια Γαλλικη σανιδα σωτηριας.
  Δεν ειναι FREMM, δεν ειναι FREDA, δεν ειναι BELHARRA,
  μια απλη σανιδα ειναι, αλλα ποιος ξερει μπορει και να αρκει γιατι θα ειναι τουλαχιστον βρεγμενη.

 33. Η τέλεια διαμόρφωση των μπελαρα είναι προ των πυλών.
  Η είδηση ότι οι Γάλλοι θα βάλουν A70 και mdcn στις δικές τους fdi, και η άλλη είδηση ότι στον A70 θα μπαίνουν λόγω μεγαλου μήκους οι Mica NG σε τετραδες, είναι καταπληκτική.
  Δε βλέπω το λόγο το πλοίο να έχει 3Α50 και 1A70 και όχι 2Α50 και 2Α70.
  Me τη μακροπροθεση πιστοποίηση και των mica NG σε 4αδες και των aster30 στους Α70.
  Η απόλυτη διαμόρφωση το 2030 και στις 4 μπελαρα (μαλλον το ίδιο και στις 1-2 φρεμμ αν έρθουν) θα είναι 20 aster 30, 16 mica NG των 40 χιλρων εμβελειας, 8 mdcn, Ram block2 των 21, strales, ecm/decoys.

  1. Η συζήτηση είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο!!

   Κάτσε να δούμε εάν οι Γάλλοι Nautaioi καταφέρουν και χρηματοδοτήσουν τον A70/MdCN στις FDI!!

   Υπενθυμίζω πως πέρσι το καλοκαίρι δεν προχωρήσαμε λόγω κόστους!

   Τώρα κερδίσαμε το λόττο μήπως??

   1. Παλι θα εκτεθεις.
    Το μαρτιο οταν ξεκινησε η πανδημια μας ελεγες οτι θα καταστραφει η οικονομια και δεν θα κανουμε καθολου εξοπλισμους.
    Εγω ειχα γραψει οτι λογω πανδημιας θα τυπωθει απλετο χρημα απο την ΕΚΤ οποτε τωρα ειναι η ευκαρεια μας.
    Απο μισο δις προυπολογισμο στις ενοπλες δυναμεις πηγαμε στα 2μιση δις.
    Οταν τον αυγουστο ακουστηκαν τα ραφαλ ελεγες οτι δεν προκειτε να ρθουνε γιατι δεν εχουμε λεφτα, και αν ερθουν θα ειναι σε παλιοτερες εκδοσεις και δεν θα φερουν μετεορ.
    Τελικα υπογραψαμε σε χρονο ρεκορ ολα τα ραφαλ ειναι F3R και θα εχουν και μετεορ που τους αγορασαμε κιολας,
    Το καλοκαιρι ελεγες οτι δεν μπορουμε να αγορασουμε τις μπελαρα γιατι δεν εχουμε 2,8δις ευρω για τα 2 πλοια στην ελληνικη εκδοση.
    Τελικα θα δωσουμε 5 δις για 4 πλοια.
    Κατα 99% θα ειναι οι 4 μπελαρα.
    Με ολη αυτη αυτη την επιτυχια που εχουν οι προβλεψεις σου (ελπιζω να μην προτεινεις και επενδυσεις η στοιχηματα σε αλλους) επιμενεις οτι το ΠΝ της ελλαδας θα παρει ενα πλοιο σαν την αρχικη fdi χωρις καθολου ciws.
    Το ΠΝ δε θα δεχτει τιποτα λιγοτερο απο την μπελαρα ελληνικης εκδοσης που 2 χρονια διαμορφωνε και την εχει ετοιμη απο τον ιουλιο.
    Η μονη διαφορα που βλεπω και θα εχει απειροελαχιστο κοστος για αρχη ειναι απο 1 Α70 και 3 Α50 να εχουμε 2Α70 και 2Α50.
    Αφου πιστοποιηθηκε ο mdcn απο τους γαλλους και το κοστος του αφομοιωθηκε, η διαφορα κοστους του να μπει ενας λιγο μακρυτερος Α70 απο εναν Α50 παραπανω θα ειναι της ταξης των 5-10 εκατομμυριων.
    Παλιοτερες αναφορες καναν λογω για 30-35 εκρια ανα εκτοξευτη συλβερ ο Α70 Απο τον Α50 να εχει 5 εκρια διαφορα.
    Οι πιστοποιησεις των mica σε τετραδες στον Α70 και του Aster 30 επισης στον Α70 μπορουν να γινουν μακροπροθεσμα, μετα τα 2030 που θα ειναι ετοιμα επιχειρησιακα και τα 4 πλοια.
    Παλι θα εκτεθεις με τις καταστροφολογικες προβλεψεις σου οτι δεν προκειτε να γινει τιποτα.

    1. Είσαι τελείως εκτος πραγματικότητας!
     Κρατικοδίαιτος η σε ζούνε ακόμα οι γονείς σου??

     Το 20 έκλεισε με ύφεση το χρέος είναι πάνω από 200% AEP και το έλλειμμα εκτος ελέχου
     Ο ιδιωτικός τομέας έχει καταστραφεί η ανεργία είναι στα ύψη

     Για το 21 ο προϋπολογισμός έχει γίνει υποθέτοντας 4% ανάπτυξη
     Το πρώτο εξάμηνο είναι χαμένο
     Εάν κλείσει το 21 με 0% τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι!

     Αυξήσανε τις αμυντικές δαπάνες διότι φθάσαμε στα πρόθυρα πολεμου τον αύγουστο εάν το πρόσεξες!

     Στο άμεσο μέλλον θα κοπεί σταδιακά η ρευστότητα τα επιτόκια θα ανεβούν και οι οροι ελλείμματος χρέος θα επανέρθουν

     Και τότε να δούμε τι θα μπορούμε να διατηρήσουμε από ένοπλες δυνάμεις!!

     Στους εξοπλισμούς μονο το RAFALE έχει προχωρήσει
     Τορπίλες ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΥΠΟΓΡ’AΨΕΙ
     και κάποιοι διαγωνισμοί FOS έχουν προκηρυχθεί

     Οποτε βάσει των παραπάνω αμφιβάλλω εάν μπορούμε να υποστHιρIξουμε» τέτοιο εξοπλιστικό πρόγραμμα

     Και av απαιτείται ανάλογη προκαταβολή με τα RAFALE τότε δεν έχουμε λεφτά να ξεκινήσει το πρόγραμμα το 21!!

     Επαναλαμβάνω πως οι σκέψεις περί A70/MDCN/MICA είναι ακόμα σε θεωρητικό επίπεδο
     Τα A70 ζητάει το Γαλλικό Ναυτικό το θέμα είναι εάν μπορούν να τα πληρώσουν αφού η οικονομία τους έχει τα ίδια προβλήματα με εμάς

     ΜΗΝ ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΟΎΜΕ

  2. Δεν ήξερα ότι οι Mica NG έχουν μήκος μεγαλύτερο από τους Αster 30, ώστε να χωράνε μόνο στους Α-70 … Θα είναι ο πρώτος πύραυλος-μακαρόνι

   1. Κακό χιούμορ που πηγάζει από την ασχετοσύνη.
    Μάθε λοιπόν πως ο Mica έχει 3,1 μετρα μήκος, και δεν μπαίνει σε τετράδες στον Sylver A50, αλλά σε 2αδες λόγω των πτερυγίων του.
    Ο Α50 είναι 5 μέτρα σε ύψος.
    Ο Α70 είναι 7 μέτρα σε ύψος, έχει το ίδιο πλάτος με τον Α50 και θα παίρνει τους mica σε τετράδες γιατί θα μπαίνουν οι 2 πάνω στους άλλους 2.
    3,1 μετρα Χ2 = 6,2 μέτρα, Α70 =7 μέτρα.
    0 aster30 έχει 4.9 μέτρα μήκος και 450 κιλά βάρος, και είναι και πολύ πολύ φαρδυτερος του Mica με τα 3,1 μετρα μήκος και τα 112 κιλά βάρους.

    1. Ο MICA ΔΕΝ μπάaνei σε δυάδες η σε τετράδες στα A50/A70
     Ακόμα στις σκέψεις είναι ακόμα αφού κάποιος πρέπει να πληρώσει για αυτά
     και το Γαλλικό Ναυτικό μένει ΜΟΝΟ με ASTER!!

    2. Το δύο πύραυλοι πάνω από τους άλλους δύο πάντως θα ήμουν πολύ περίεργος πως έλυσαν τυχόν τεχνικά θέματα του στυλ πως αντιμετωπίζουν την επίδραση της φωτιάς καυσαερίων του πάνω πυραύλου που είτε θα πηγαίνει στους από κάτω, είτε θα είναι ένα κάνιστρο πάνω στο άλλο, οπότε όταν φύγουν οι πρώτοι δύο, κάποιος θα πρέπει να βγάλει το κάνιστρο των πάνω δύο, για να ελευθερώσει χώρο για τους κάτω δύο?

     Μοιάζει τεχνικά εφικτό αλλά με πολλά μπερδέματα, θα είναι ενδιαφέρον πως τα έλυσαν.

     Ποιο εύκολο θα μου φαινόταν αν οι περιορισμοί είναι λόγω των πτερυγίων, να μπαίνουν τα πτερύγια μέσα στο σώμα του πυραύλου πριν την εκτόξευση και να βγαίνουν έξω με την εκτόξευση.

     Πάντως θεωρώ περίεργο που δεν το βλέπει η MBDA ότι της κόβει πολώσεις το γεγονός ότι δεν μπορεί να βάλει τετράδες, ώστε είτε να βγάλει νέο vls είτε να τροποποιήσει λίγο τους πυραύλους της (γιατί καταλαβαίνω ότι δεν μπαίνουν quad packed για λίγα εκατοστά μόνο

     1. Όπως το λέτε! Πραγματικά πόσο μπορεί να κάνει άραγε ένα νεό ελαφρύ και πεπλατυσμένο Α35(+) που να παίρνει τον MICA NG σε τετράδες?

    3. Όλοι οι πύραυλοι έχουν πτερύγια, αλλά (πρέπει να) διπλώνουν μέσα στο VLS.
     Ο ESSM έχει διάμετρο 254 mm ενώ ο Mica μόλις 160. Αν δεν μπορούν να χωρέσουν 4 σε κάνιστρα στον Α-35, ας αλλάξουν επάγγελμα.
     To να μπουν ο ένας επάνω στον άλλο είναι η μεγαλύτερη παπάτζα που άκουσα ποτέ.

 34. Πείτε μας τι θέλετε να ρωτήσουμε (τον προϊστάμενο μας) αντιπρόεδρο της ΛΜ?
  Τι χωρητικότητα σε ψαροκασελες έχουν οι τρατες σας? Πιστεύω θα ήταν μια έξυπνη ερώτηση.

  1. Σωστος

   Ρωτα επισης αν μαζι με την ψαροτρατα δινουν δωρεαν και ρυμουλκο.

   Eπισης, οταν ριχνει το συρομενο σοναρ Captas 2, ριχνει ταυτοχρονα και παραγαδι?

  2. Γιατι οι ΗΠΑ προτίμησαν για φρεγάτα μια Ιταλική και όχι την δική της?

   Σε ποια σημεία υπερτερεί η MMSC των παλιών kortanear S και σε ποια σημεία υπερτερεί της Μπελάρα

   Γιατί ενώ οι LCS κανονικά είναι να έχουν κόστος 350 εκατ, οι MMSC που έχουν κάτι λίγα περισσότερα πάνω τους πουλιούνται 1 δις?

  3. Τους έχω ικανούς να τον ρωτήσουν τα εξής:
   – Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
   – Τί ζώδιο είστε;
   – Τα παιδιά του Ζεβεδαίου, ποιον είχανε πατέρα;
   – Έχετε επισκεφθεί την Ελλάδα;
   – Σας αρέσει το ούζο και η ρετσίνα;
   – Πολύ ωραία η Ακρόπολη, έτσι δεν είναι;
   Και μια δύσκολη ερώτηση για το τέλος:
   – Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη βρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό;

   Ώρες ώρες σκέφτομαι πως θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχαν ακόμα οι Τεχνικές Εκδόσεις και ο κύριος Καββαθάς ήταν υπεύθυνος των εκδόσεων και του περιοδικού. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να βλέπαμε τέτοιου τύπου αρθρογραφία/διαφημισογραφία στο περιοδικό.

   Είναι χαρακτηριστική η φράση του κύριου Καββαθά σε μια συνέντευξη που έδωσε πριν ένα χρόνο:
   «Αυτό που μου μένει είναι η πίκρα του να βλέπω τα ‘παιδιά’ μου να σοδομίζονται κι εγώ να παρακολουθώ το σοδομισμό»
   https://www.youtube.com/watch?t=2627&v=w3sEcmMgtBs

 35. Προσθέτουν ένα στοιχείο VLS για 32 ESSM σε ένα LCS το μετονομάζουν σε MMSC και ανεβάζουν την τιμή απο τα 500+M στο 1B USD έκαστο.
  Μεγαλύτερη πατάτα δεν θυμάμαι να υπάρχει σαν πρόταση απο προμηθευτή για νέα πλοία. Για να αγοράσει κάποιος αυτό το πλοίο θα πρέπει να είναι η πολύ πλούσιος η μπαγλαμάς και ψώνιο η όλα αυτά μαζί για να δώσει αυτό το ποσό σε ένα εξαρχής προβληματικό προϊόν/πλοίο που είναι και πανάκριβο για αυτά που (δεν) προσφέρει.

   1. @CK
    Η μέση τιμή(average Unit cost) των LCS αν δεν χάθηκα στην μετάφραση είναι σύμφωνα με μια περσινή έκθεση του CBO(παραθέτω λίνκ με σχετικη αναφορά παρακάτω) πολύ πιο υψηλή(με παράδειγμα το LCS 3 Fort Worth που αναφέρεται στο πίνακα No.2 στην έκθεση) χωρίς να περιλαμβάνει κάν το πακέτο αποστολής με τους σχετικούς αισθητήρες,μετά ακολουθούν όπλα και ανταλλακτικά η πακέτο υπηρεσιών υποστήριξης που ανεβάζουν περισσότερο τον λογαριασμό.
    Επειδή φαίνεται να παίζεται παιχνίδι εντυπώσεων/εξαπάτησης με μεγάλη λίστα εξτρά συστημάτων για τα πλοία που δεν είναι πραγματικά εξτρά επειδή πρόκειται για τα συστήματα αποστολής,χωρίς αυτά το πλοίο δεν μπορεί να εκτελέσει αποστολή. Οπότε για να έχεις ένα LCS με όλα τα συστήματα αποστολής που εκτελεί μια φρεγάτα MEKO σήμερα,θα πληρώσεις σύμφωνα με την έκθεση του CBO πολλά περισσότερα απο 1B(συγκεκριμένα αναφέρει 1,30B USD χωρίς να διευκρινίζει αν στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται όλα τα πακέτα αποστολής, η αν πρέπει να προστεθούν με τα ανάλογα έξοδα). Εξωφρενική περίπτωση πέρα για πέρα,αν σκεφτείς την εκρίξη της τιμής που αναφέρεται με 150% περισσότερα απο την αρχική εκτίμηση του ναυτικού(?) που έγινε απο το πρώτο πλοίο LCS-1 του προγράμματος.

    The cost of the LCS-3, moreover, excludes the cost of the mission package—the weapons and sensors that equip an LCS to perform its primary mission. (Mission packages for LCSs are procured separately from the ships.) The fact that a mission package was not part of the LCS-3’s cost might have been expected to make it cheaper by weight than a frigate such as the FFG(X), not more expensive. Had the cost of a mission package been included in LCS-3’s procurement cost, the difference in cost per weight would have been greater than 40 percent.

    Finally, the Navy estimated the LCS-1 would cost 47 percent less per thousand tons than the first Oliver Hazard Perry frigate: The LCS-1’s actual cost grew by nearly 150 percent over that estimate.

    https://www.cbo.gov/publication/56675#_idTextAnchor016

     1. Αυτή ήταν εκτίμηση του ναυτικού για πρόπερσι,αλλά η αρμόδια υπηρεσία που ελέγχει τα οικονομικά στα προγράμματα των ΗΠΑ λέει ότι πλήρωσε περισσότερα για επιχειρησιακά πλοία(όχι γυμνά χωρίς τα συστήματα αποστολής, που δεν έχουν καμία αξία για το ναυτικό,όπως τα παρουσιάζει το ναυτικό για να μην φαίνονται πανάκριβα στις επιτροπές) και ότι το ναυτικό έχει πέσει έξω τουλάχιστον κατά 40% σε όλες του τις εκτιμήσεις για τα έξοδα προγραμμάτων πλοίων του ναυτικού.
      Σύμφωνα με τον πίνακα No.2 στην σχετική έκθεση το μόνο πρόγραμμα που έμεινε κάτω απο το 40% ήταν αυτό των NSC/Legend-class για την ακτοφυλακή που ξέφυγε «μόνο» κατά 24% απο την αρχική εκτίμηση.
      Οι ναύαρχοι της ακτοφυλακής προφανώς δεν είναι όσο σέξυ είναι οι συνάδελφοι τους στο ναυτικό για τις εταιρίες που ναυπηγούν πλοία αφού είναι πιο προσγειωμένοι στις εκτιμήσεις τους για τα έξοδα προγραμμάτων.

 36. Γιατι δεν ζηταμε απο τους Ουσαιους ΟΛΕΣ τις LCS τους ως ενδιαμεση λυση; Θα τις βαλουμε απο μια-δυο ανα νησι του αιγαιου, εστω και ακινητες για να μην θελουν ρυμουλκο, και θα τις φορτωσουμε με modules mk56 για 12 εως16 ESSM. Τα Παπα3 και τα Ρομεο θα στοχοποιουν και μεσω λινκ θα περνανε τα δεδομενα στις ψαροτρατες, σορρυ τις κορβετες αλουμινιου ηθελα να πω

 37. Τζάμπα συζητάμε και χαλάμε τον χρόνο μας με τις MMSC, νομίζω ότι αυτό έχει καεί, καρακαεί. Το θέμα μας θα έπρεπε να είναι:

  -Αν θέλουμε Μπελάρα, πως θα μπορούσαν οι Γάλλοι α) να κάνουν μια πολύ χαμηλότερη τιμή για να μπορούμε να την αγοράσουμε και να περισσέψει και κάτι για υποβρύχια και β) να βάλουν και 3-4 πράγματα πάνω που είναι εκ των ουκ άνευ (να έχει τουλάχιστον 32 σωλήνες, CIWS, RAM και ECM). Εγώ μέχρι που θα σκεφτόμουν να τους πω πως αν μας κάνουν καλή τιμή, ότι περισσέψει θα το κάνουμε υποβρύχια που θα τα παραγγείλουμε πάλι από αυτούς (τα barracuda είναι ακριβά και μεγάλα και υποθέτω δεν μας κάνουν, δεν ξέρω για τα scorpene αν θα ήταν ΟΚ)

  -Αν δεν μπορούμε να πάρουμε σε καλή τιμή και διαμόρφωση την Μπελάρα, πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και πολύ γρήγορα οι Type 31, οι Ολλανδοί (εγώ την Ωμέγα θα ήθελα αλλά μάλλον θα βγει ακριβή), οι Γερμανοί και γιατί όχι οι Ιταλοί με τις δικές τους Fremm.

 38. Στην συγκεκριμένη περιπτωση τα κουκιά δεν φαινονται να βγαίνουν.

  – το mmcs απο την στιγμή που σταμάτησε το Αμερικανικό Π.Ν να το παραλαμβάνει λόγω του σοβαρού προβλήματος στο σύστημα προωσης ΔΕΝ ειναι παραδοτέο πλοίο συνεπως καταχρηστικά μένει στην λίστα του Π.Ν.

  Ότι και να λέει η εταιρία η οποία εύλογα προσπαθεί να στειρίξει το προϊόν της
  συνήθως αυτές οι περιπτώσεις αποκατάστασης σοβαρών τεχνικών- δομικών λαθών περνούν πολλούς πολλούς μήνες να αποκατασταθούν, να εφαρμοστούν οι λύσεις, να δοκιμαστούν και απο την εταιρία και κυρίως απο το Αμερικανικο Π.Ν που θα δωσει και το τελικό ΟΚ αποδοχης…

  ..δηλ.καλο 22 και αν

  Και βεβαια πριν και αν λυθούν τα πολλά θέματα του πλοίου ΠΟΙΟΣ θα έπαιρνε το πολιτικοστρατιωτικό ρίσκο να υπογράψει για και διαπιστωμένα προβληματική πλατφόρμα βάζοντας το Π.Ν σε μια εξίσωση με πολλές ελλείψεις και επισφαλείες ?

  Όποτε το όλο project πέφτει τελειως έξω απο το χρονοδιάγραμμα που εχει θέσει η κυβέρνηση για υπογραφή της σύμβασης προμήθειας φρεγατών στο ά εξάμηνο του 21 που υπαγορεύεται απο την επικίνδυνα μέτρια κατασταση που βρίσκονται οι κύριες μονάδες του στόλου αλλά -και θε εκτιμούσα εγώ- απο την ισχυρη πιθανότητα ο Μητσοτάκης να θέλει να εχει ξεμπερδέψει με αυτό το προγραμμα πριν πάει σε εκλογές μαλλον το επόμενο φθινόπωρο.

  Δεν ειναι τυχαίο ότι και η ONEX θέλοντας να απεμπλακεί επιχειρηματικά απο την κωλυσιεργία που της έφερε το προβληματικό LCS – απο ότι μας πληροφόρησε και το γνωστό περιοδικό- ασχολείται πλέον με την αντιπροσώπευση της ισπανικής πρότασης φρεγάτας που βεβαια χρησιμοποιεί κατα κόρον αμερικανικά ηλεκτρονικά συστηματα και όπλα.

  Απο την αλλη δεν θα τα χαλάσουμε με τους φίλους και συμμαχους Αμερικανούς
  όποτε είμαστε ευγενικοί και δεκτικοί σε αυτές τις ενημερώσεις της LM
  και προφανώς μας συμφέρει και διαπραγματευτικά για να πιέζουμε τις άλλες πλευρές να μένει το πλοίο στην λίστα.

  Και βεβαια οι Έλληνες επιτελείς του ναυτικού θα ειναι όλο αυτιά αν προκύψει κάποια στιγμή τα επόμενα 4-5 χρόνια απο τους Αμερικανούς περιπτωση αποδέσμευσης σε φιλικη τιμή μεταχειρισμένων A.Burke που τα επιθυμούν διακαως ΜΑΖΙ με τις Belhara για ΑΠΟΛΥΤΗ θαλλασια κυριαρχία.

  Βεβαια με τους Τούρκους να έχουν αρχίσει τις κολοτουμπες και τον Μπαιντεν να παίζει να γνωστό παιχνίδι του μαστίγιου με το καρότο δεν νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα μας δώσουν εύκολα και γρηγορα αυτα τα πλοια.

 39. @Romeo60

  Συμφωνώ μαζί σου και όπως και εγώ σχολίασα, όταν πιστοποιηθούν και γίνουν διαθέσιμοι
  θα ήθελα συνδιασμό Aster 30 με Mica ή Aster 30 με Αστερ 15

  Η Γκρίνια έλεγε οτι αυτά δεν γίνονται και είναι πρόσθετα κόστη και οι Γάλλοι δεν το
  συζητούν.
  Τώρα που οι Γάλλοι διαπιστώνουν αδυναμίες και σκέφτονται αλλαγές, η Γκρίνια
  επανέρχεται στο πότε θα το κάνουν οι Γάλλοι, λες και εμείς με την παραγγελία θα τα
  πάρουμε ετοιμοπαράδοτα το Πάσχα.

  Οταν δεν υπήρχε σάλιο και υπήρχαν σκέψεις εξοπλισμών, η θεωρία του μισοάδειου ποτηριού
  αποδοκίμαζε τις όποιες σκέψεις
  Μόλις πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες (Ραφάλ, υποστήριξη ,όπλα) και άμεσα μάλιστα,
  έπιασε η ‘αμφισβήτηση’ το πρόγραμμα των Φρεγατών.

  Είμαι σίγουρος οτι αν γινόταν (υποθετικά) να μας προσφέρουν οι Γάλλοι όλα αυτά που θέλουμε
  στην Belhara HN , 2 Fremm ενδιάμεση λύση, Meko upgrade , χωρίς καμία υπέρβαση στον
  προϋπολογισμό μας….πάλι κάτι θα υπήρχε στραβό : oι άγκυρες των πλοίων είναι λίγο μικρότερες,
  , το υπόστεγο των ελικοπτέρων μόλις έχει ΒΔ άνεμο μπάζει, τα παράθυρα της Γέφυρας έχουν
  τριών ταχυτήτων υαλοκαθαριστήρες και όχι 4 (με παραπομπή στο Wiki)….κλπ…

  Εάν κάποιος το βλέπει μισοάδειο το ποτήρι και μπροστά στον ….Νιαγάρα να είναι,
  πάλι θα γκρινιάζει γιατί από την ορμητικότητα και την υπεραφθονία του νερού δεν θα μπορεί να
  το γεμίσει

  1. Που είναι οι τορπίλες θα πρόσθετε και ο Γκρίνιας,,!!!!
   Εκτος από τα RAFALE και τη FOS των 2000 τι άλλο έχει προχωρήσει???
   Σε ποια όπλα αναφέρεσαι ??
   Στο εθνικό όπλο?
   Και για τις FOS μέχρι στιγμής προκηρύξεις κάποιων διαγωνισμών έχουμε δει και συνεχείς αναβολές κάποιων άλλων—SUPER PUMA!!

   1. Αγαπητέ Γκρίνια :
    Όπως σου απάντησε (με παραπομπή στο onalert) και άλλος σχολιαστής σε άλλο άρθρο,
    έως τα τέλη του μήνα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση της προμήθειας καινούργιων
    τορπιλών τύπου DM2A4 Seehecht ή SeaHake Mod 4, καθώς και την ανακατασκευή ικανού αριθμού τορπιλών SUT Mod0 σε SUT Mod4.

    Στα όπλα των Rafale αναφέρομαι (Meteor) τα οποία περιλαμβάνονται στην σύμβαση και θα τα συνοδεύσουν άμεσα και όχι με ξεχωριστή σύμβαση (ακριβότερα και πολύ αργότερα) όπως γινόταν έως σήμερα
    Επίσης, περιλαμβάνονται οι απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet)
    FOS υπογράφηκε για τα παρκαρισμένα Mirage όπως και για τα Rafale
    Το οτι επέμενες πριν αρκετούς μήνες οτι με budget 500 millions δεν βγαίνει ο λογαριασμός και
    να μην ονειρευόμαστε Γαλλικά αεροπλάνα , πιστεύω το θυμάσαι

    Δεν είμαι αυτόκλητος υπερασπιστής της Κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε
    την πρωτόγνωρη ταχύτητα , για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας, από την λήψη της
    απόφασης, εώς την υπογραφή της, καθώς και τις τιμές προμήθειας των αεροσκαφών (όλα F3R)
    χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων .

    Επίσης, από το γενικό και θεωρητικό πρόγραμμα προμήθειας Φρεγατών , περάσαμε και εκεί
    σε συγκεκριμένο budget 5 δις το οποίο και αυτό αναμένεται να προχωρήσει άμεσα , αν και αυτό
    πριν από μήνες ήταν Σανός, γιατί οι πόροι ήταν συγκεκριμένοι και δεν βγαίναν τα κουκιά

    Όσο για τις συμβάσεις που αναβάλλονται, πράγματι, όλα τα τελευταία ειδικά 10-12 χρόνια
    δεν κουνιόταν φύλλο και τώρα που… φύσηξε τα πήρε ο αέρας όλα τα φύλλα και τι να πρωτο-μαζέψεις.
    Οι τελευταίες που αναβλήθηκαν ήταν της υποστήριξης των Crotale και Super Puma, αλλά
    αν κλοτσάνε την μπάλα στη εξέδρα αυτό θα φανεί ,γιατί η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών έχει οριστεί η 3ο.03.21, οπότε θα δούμε τι παίζει

    Πιστεύω οτι δεν αμφιβάλει κανείς οτι με τα λιμνάζοντα προβλήματα χρόνων και στα τρία όπλα,
    έχουν δημιουργηθεί τέτοιες άμεσες ανάγκες ενίσχυσης, συντήρησης, αναβάθμισης και νέων
    προμηθειών, που ακόμα και πρόγραμμα 80-100 δις θα ήταν αμφίβολο αν τα κάλυπτε επαρκώς.

 40. Οσο σερνεται πανω στο τραπεζι η Αμερικανικη προταση, κανενας δεν μας παιρνει στα σοβαρα.
  Οι Σαουδαραβες ειχαν λερωμενη την φωλια τους με τον Κασογκι και πληρωσαν τον πετεινο για γαιδαρο, εμεις με το να ακολουθουμε την ιδια τακτικη, κανουμε ξεκαθαρο στους αλλους, οτι βρεξει χιονισει, την συμφωνια θα την παρουν οι Αμερικανοι και τους υπολοιπους τους εχουμε για ξεκαρφωμα.
  Ειμαστε δεδομενοι, τα παραδειγματα πολλα, αρκει λιγο να μας πιεσει λιγο ο μεγαλος και οι προτεραιοτητες μας, παν περιπατο.
  Ακομα και αυτοι που βλεπουν, οτι υπαρχουν πιθανοτητες για να γινει κατι διαφορετικο, θα μπουν στο παιχνιδι
  για να μας μαδησουνε, μια που ο πηχης απο την πλευρα μας ακουμπησε εδαφος, μετα απο ολο αυτο το σηριαλ με τις MMSC.
  Ο Πωποτας δεν θα ειχε προβλημα να ατενιζει το 2050 με υλικα αιχμης του 1990 σε αγορα του 2021, αλλα ακομα και αυτος, ο εμπρος πισω, θα αρνιοταν να πληρωσει τον πετεινο στην τιμη γαιδαρου.
  Σοβαρα με εμας, εχει ασχοληθει μονο η Γαλλια, γιατι βλεπει την Τουρκια να παιρνει με εντυπωσιακα γρηγορο ρυθμο, τα υπολοιπα της αποικιοκρατικης της προικας.
  Μας θελει μαζι της ,γιατι παιζει εκτος εδρας με τους Τουρκους, στο δικο μας γηπεδο.
  Με την συμφωνια των Rafale, εδειξε οτι εκανε το κατι παραπανω απο τους υπολοιπους, οπως
  την δεκαετια του 70.
  Συμφωνια που δεν την ηθελαν με τιποτα, Τουρκοι, Αμερικανοι, Γερμανοι και τοπικοι εξουσιαστες, γιατι χαλαει τον μονοδρομο της αναιμακτης παραχωρησης, του ξυπολητου στον κλεφτοσυκα.
  Υπογραφη με βαρια καρδια, γιατι η μη υπογραφη θα εφερνε πολιτικες εξελιξεις.
  Αραγε αν ειχε μπει και η αλλη υπογραφη τον περασμενο Ιουλιο, θα ειχαμε ολη αυτη την ξεφτιλα με το Ορους Ρεις ;
  Τυχαιο που μολις τσακισε η συμφωνια τοτε αρχισαν τα οργανα ;
  Ποσο ακομα θα συνεχιζουμε την τακτικη του ιδανικου αυτοχειρα ;
  Ο πετεινος δεν μας κανει, ο γαιδαρος ειναι ακριβος για την τσεπη μας, ποσο μαλλον και το κατι παραπανω απο γαιδαρο που φανταζονται ορισμενοι.
  Οι Γαλλοι μας δινουν γαιδαρο και εμεις τον κοιταζουμε στα δοντια.
  Το ιδανικο θα ηταν να μιλησουμε εξαρχης για 10 κατσικες και οχι με τους Γαλλους.
  Δανεζικο μονοπατι στα μετρα μας, με ευρωπαικα οπλα και ηλεκτρονικα, γιατι καθε φορα που βηχει ο σουλτανος, ξεφυτρωνουν επιπλεον βασεις του μακρινου προστατη στο εδαφος μας και χαΐρι και προκοπη δεν ειδαμε και ουτε προκειται να δουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *