Ολοκληρώθηκαν οι επαφές των υψηλόβαθμων στελεχών της Lockheed Martin με τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα πλαίσια προώθησης των πλοίων MMSC για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Οι συναντήσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας ολοκληρώθηκαν χθες. Το βασικότερο και κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η αδυναμία των Αμερικανών να καταθέσουν μια συγκεκριμένη πρόταση και κοστολογημένη για το ΠΝ.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Lockheed Martin για να κατατεθεί η οικονομική προσφορά τότε πρέπει πρώτα να αποσταλεί το Letter Of Request (LoR) προς τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται, ότι η Lockheed Martin απέστειλε στο ΠΝ τον Νοέμβριο του 2019 (συγκεκριμένα στις 7 Νοεμβρίου) την ενημέρωση P&A (Price and Availability) για τέσσερις MMSC κόστους 4,4 δις δολαρίων για τέσσερα πλοία τύπου MMSC ή αλλιώς 3,971 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων όπλων και πακέτου τεχνικής υποστήριξης. Το παραπάνω κόστος είναι συνάρτηση φυσικά της διαμόρφωσης των πλοίων και το προαναφερθέν κόστος αφορά τη διαμόρφωση που επέλεξε το Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.

Ως προς τη διαμόρφωση των MMSC, η Lockheed Martin προωθεί τη διαμόρφωση που βασίζεται στη Σαουδική Αραβία με περιστρεφόμενο ραντάρ TRS-4D και 32 βλήματα ESSM. Εξακολουθεί να υφίσταται η έλλειψη σόναρ τρόπιδας. Ουσιώδης ή βασική αλλαγή στη διαμόρφωση δεν υπήρξε. Όπως ειπώθηκε στο ΠΝ υπάρχει επιπλέον δυνατότητα αύξησης του φορτίου των όπλων αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο και σαφές δεν υπήρξε. Οι Αμερικανοί όπως τόνισαν και στην ενημέρωση των συντακτών της προηγούμενης Πέμπτης το πλοίο μπορεί να φέρει μεγαλύτερο οπλικό φορτίο. Μια τέτοια επιλογή όμως θα αυξήσει το ήδη υψηλό κόστος για το ΠΝ αφού κάθε πλοίο κοστίζει ήδη ένα δις ευρώ με όπλα και πακέτο ανταλλακτικών.

Ανέφεραν επίσης στους επιτελείς του ΠΝ πως έχει βρεθεί λύση με το προωστήριο σκεύος των MMSC. Το ζήτημα βέβαια είναι αφού έχει βρεθεί λύση γιατί δεν την εφαρμόζουν στα πλοία LCS του Αμερικάνικου ναυτικού ώστε να συνεχιστούν οι παραλαβές των Freedom…

Ούτε ως προς την ενδιάμεση λύση πλοίων για το ΠΝ δεν υπήρξε κάτι συγκεκριμένο. Η Lockheed Martin διευκρίνισε πως αυτό είναι ευθύνη και ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η εικόνα που άφησε η Lockheed Martin στο ΠΝ χαρακτηρίζεται ως ασαφής. Η ενημέρωση της εταιρείας ήταν γενικόλογη και δεν χαρακτηρίζεται ως αναλυτική ενημέρωση προς το ΠΝ. Ήταν αντίστοιχη αυτής που έγινε προς τους αμυντικούς συντάκτες. Μάλιστα η εταιρεία αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσει νέα ενημέρωση προς τους αμυντικούς συντάκτες παρά το γεγονός πως είχε πραγματοποιήσει online συνάντηση τη προηγούμενη Πέμπτη στις 14.00.