Η αμυντική ιστοσελίδα «Sea Power» δημοσίευσε ένα άρθρο, με τίτλο «Lockheed Martin Offering Greece New Frigates, Based on Freedom-Class LCS» και συντάκτη τον Edward Lundquist σχετικά με τη διαμόρφωση των φρεγατών HF2 (Hellenic Navy Future Frigate) που προτείνει η Lockheed Martin στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Το πρωτότυπο άρθρο μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Η μετάφραση έγινε από τη συντακτική ομάδα του «DefenceReview.gr»:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζητούν την πιθανή απόκτηση τεσσάρων φρεγατών HF2, από την Lockheed Martin, οι οποίες βασίζονται στα πλοία MMSC (MultiMission Surface Combatant), μια έκδοση των LCS (Littoral Combat Ship).

Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη παραγγείλει τέσσερα MMSC και υπέγραψε επιστολή προθέσεως για τέσσερα ακόμα πλοία. Τα δύο πρώτα είναι υπό κατασκευή στα ναυπηγεία Marinette Marine της Fincantieri στο Ουισκόνσιν, όπου κατασκευάζονται και τα LCS.

Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου MMSC (HMS «Saud»), ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, ενώ η ναυπήγηση του δεύτερου πλοίου ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021.

«Έχουμε ενσωματώσει δυνατότητες, στις σαουδαραβικές MMSC, οι οποίες εστιάζουν σε πολλαπλές αποστολές και βλέπουμε ότι το Ελληνικό Ναυτικό ζητά παρόμοιες δυνατότητες με τη διαμόρφωση αυτή», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του προγράμματος LCS της Lockheed Martin, Joe DePietro, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τα προγράμματα MMSC και HF2.

Σύμφωνα με τον DePietro, αυτές οι διαφορές δείχνουν και την τεράστια ευελιξία του πλοίου. «Μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό μέσω του συστήματος μάχης COMBATSS 21, το οποίο είναι παράγωγο του AEGIS, που βρίσκεται σε υπηρεσία από αμερικανικά και άλλα πλοία. Το COMBATSS 21 και το AEGIS προέρχονται από την ίδια, κοινή πηγή δεδομένων. Μπορούμε έτσι να ενσωματώσουμε γρήγορα διαφορετικές ή νέες δυνατότητες μάχης από την άποψη των συστημάτων».

Το κοινό σύστημα διαχείρισης μάχης και όπλων, με δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των πλοίων, επιτρέπει σ’ αυτά να μεγιστοποιούν τις δυνατότητες τους σε πολλούς τομείς.

Αυτό που δεν έχει το LCS αλλά θα είναι κοινό μεταξύ των σαουδαραβικών MMSC και των ελληνικών HF2 είναι το σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk.41 οκτώ θέσεων. Ωστόσο, οι HF2 θα έχουν τρία επιπλέον κελιά μονής θέσης, δηλαδή 11 συνολικά κελιά (τα τρια επιπλέον κελιά είναι SCL (Single Cell Launcher). Πύραυλοι, όπως ο ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) ή ο Sea Ceptor (CAMM) μπορούν να τοποθετηθούν ανά τέσσερις σε κάθε κελί, επιτρέποντας έτσι, σε κάθε κελί, τη δυνατότητα να έχει τέσσερις πυραύλους.

Συνολικά κάθε MMSC HF2 θα διαθέτει 8 κελιά (ή 8 θέσεις βολής) ΜΚ 41 και τρια κελιά SCL (Single Cell Launcher).

Για να δημιουργηθεί χώρος, για τα επιπλέον Mk.41 VLS, στα MMSC και HF2, το κύριο πυροβόλο τοποθετήθηκε πιο μπροστά.

«Η ομορφιά των μονών κελιών είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλά σημεία του πλοίου. Λόγω της ευελιξίας του σκάφους μας και του συστήματος διαχείρισης μάχης, μπορούμε να εγκαταστήσουμε τις δυνατότητες που οι πελάτες θέλουν για τα πλοία τους».

Ο DePietro είπε ότι η Lockheed Martin επένδυσε στην ικανότητα να χρησιμοποιεί πολλαπλά Mk.41 VLS σε διαφορετικές πλατφόρμες, ειδικά για πλοία που δεν είχαν χώρο για ένα πλήρες σύστημα οκτώ κελιών ή περισσότερων (κάποια Arleigh Burke έχουν έως 32 κελιά μπροστά και 64 πίσω).

Το ελληνικό πλοίο θα έχει κάποιες παραλλαγές σε σχέση με το βασικό σχεδιασμό των MMSC, όπως μεγαλύτερο πυροβόλο, 76 έναντι των 57 χιλιοστών. Οι σαουδαραβικές MMSC θα έχουν οκτώ Mk.41 και οκτώ βλήματα κατά πλοίων Harpoon, ενώ τα ελληνικά πλοία θα μπορούν να μεταφέρουν NSM (Naval Strike Missile).

Το LCS είναι ένα πλοίο εστιασμένης αποστολής που κατανέμει ένα σημαντικό μέρος του όγκου του στα πακέτα αποστολής. Περίπου το 40% του πλοίου είναι προετοιμασμένο να ενσωματώνει πακέτα αποστολών που μπορούν να συνδεθούν στο υπολογιστικό περιβάλλον του πλοίου για να γίνουν έτσι μέρος του συνολικού συστήματος του πλοίου. «Αυτό μας δίνει πολλή ευελιξία για να ενσωματώσουμε ένα πιο παραδοσιακό σύστημα μάχης πολλαπλών αποστολών-για να συμπεριλάβουμε αντιαεροπορικές, ανθυποβρυχιακές ικανότητες και αυτοάμυνα», δήλωσε ο DePietro.

Τα LCS κλάσης «Freedon» (LCS-1 έως 15) ενσωματώνουν RAM, ενώ από το LCS-17 και μετά ενσωματώνουν SeaRAM (όλα τα LCS κλάσης «Independence» ενσωματώνουν SeaRAM). Το SeaRAM συνδυάζει το ραντάρ και το ηλεκτροπτικό σύστημα του Phalanx Mk.15 Block.1B με έναν εκτοξευτή RAM, 11 θέσεων, για να αποδώσει ένα αυτόνομο σύστημα που δεν χρειάζεται καμία εξωτερική πληροφορία για να εμπλέξει απειλές. Το SeaRAM θα εξοπλίσει τις σαουδαραβικές MMSC, αλλά οι ελληνικές HF2 θα ενσωματώνουν σύστημα RAM των 21 θέσεων.

“Όπως και στα LCS κλάση «Freedom» έχουμε φύγει από το ραντάρ TRS-3D και έχουμε περάσει στο ραντάρ TRS-4D (AN/SPS-80) με μεγαλύτερα εμβέλεια εντοπισμού και ακρίβεια. Αυτό, μαζί με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου AN/SLQ-32C(V)6, παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες όσον αφορά την χρήση του RAM», δήλωσε ο DePietro.

Η HF2 θα έχει ανθυποβρυχιακή ικανότητα ASW. «Εξετάσαμε τα σόναρ τρόπιδας για τις MMSC για διαφορετικούς πελάτες», δήλωσε ο DePietro. «Πιστεύουμε ότι ένα σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) σε συνδυασμό με το ελικόπτερο MH-60R, το οποίο το Ελληνικό Ναυτικό έχει ήδη αγοράσει, προσφέρει σημαντική ανθυποβρυχιακή ικανότητα. Εξετάζουμε επίσης πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες των αναβαθμισμένων φρεγατών MEKO-200 και των HF2 σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους. Πιστεύουμε ότι το VDS θα τους δώσει την απαραίτητη ηχητική κάλυψη των περιοχών όπου αναμένουν να επιχειρήσουν. Εξετάζουμε το CAPTAS 2 της Thales αυτή τη στιγμή».

Το HF2 έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά και χρήση πολλαπλών UAV-ανάλογα με το μέγεθος-μαζί με τουλάχιστον ένα MH-60R, αν και το πλοίο μπορεί να μεταφέρει δύο. Το σύστημα ζεύξης δεδομένων του πλοίου θα επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ του πλοίου, του ελικοπτέρου και οποιουδήποτε UAV, ταυτόχρονα.

Όπως και η μητρική σχεδίαση LCS, έτσι και τα MMSC και HF2 ενσωματώνουν αεριοστρόβιλους Rolls-Royce MT30 και πετρελαιοκινητήρες Fairbanks Morse για την πρόωση τους. Ο DePietro είπε ότι τα νέα πλοία θα επωφεληθούν από όλες τις τροποποιήσεις, αναβαθμίσεις και βελτιώσεις σε επίπεδο επιβίωση, καθώς και από τις ουσιαστικές δοκιμές αποδοχής των LCS.

Οι εκδόσεις εξαγωγών θα κατασκευαστούν από χάλυβα (σκάφος) και αλουμίνιο (υπερκατασκευή). Όμως, όπως είπε, η Lockheed Martin προσφέρει ευελιξία. «Μπορούμε να προσαρμόσουμε το πλοίο και τα συστήματα για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των πελατών μας».

Τα τέσσερα πλοία της Σαουδικής Αραβίας θα κατασκευαστούν στη Marinette και η Lockheed εξετάζει επί του παρόντος επιλογές για την κατασκευή ορισμένων σκαφών HF2 στην Ελλάδα, παρέχοντας την ευκαιρία αναζωογόνησης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και της προώθησης ελληνικών βιομηχανιών.

Η DePietro βλέπει περισσότερες ευκαιρίες εξαγωγής. «Βλέπουμε ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τα πλοία με τη διαμόρφωση του Ελληνικού Ναυτικού», δήλωσε ο DePietro. «Υπάρχουν πολλά ναυτικά που θα ήθελαν να τα ναυπηγήσουν στις χώρες τους. Επομένως, πρέπει να πάμε και να αξιολογήσουμε την ικανότητα τους και να καταλάβουμε πώς θα λειτουργούσε, από την άποψη της ναυπήγησης και των συμβάσεων».

«Εξετάζουμε τις διεθνείς συμφωνίες με τον Fincantieri ως συνεργάτη μας. Η Lockheed Martin συνεργάζεται σε όλο τον κόσμο για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των πλοίων. Συνδυαστικά έχετε μια ομάδα που ξέρει πώς να το κάνει αυτό”.

Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά στην ανάγκη του ΠΝ για νέα πλοία, αλλά και τις άλλες προτάσεις, από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης αναφέρει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των MEKO-200.

Comments

   1. Την LM εννοεί.
    Για πέντε ψοροδισεκατομμύρια έχουν γίνει περίγελος της αμυντικής βιομηχανίας με την επιμονή τους στη βαρέα πυραυλάκατο MMSC.

 1. Τι επίπεδο επιβιωσιμότητας είπαμε πως έχει το καΐκι ;
  Τι έγινε με το κιβώτιο μετάδοσης ;
  Πόσο μίλια είπαμε διανύει με 15 κόμβους (όχι με 10 που πιο γρήγορα κινείται απλό ιστιοπλοϊκό…).
  SM2 ; Τι ρωτάω…!
  Διατοίχιση και ικανότητα μάχεσθαι ; Μείναμε οριακά στο 5 ; Α, ωραία να πάμε βόλτα σε καμιά λίμνη…
  Με τι διαμερισματοποίηση τι έγινε; Βολή από 50άρι και πάμε άκλαφτοι;
  Κύριο radar ; Ακόμα να ανακαλύψουμε τα flat panels ; Hello……………………..

 2. Τα χαιβανια σπανιζουν στις μερες μας,
  λογικη η επιμονη τους για να μας τις πασαρουν.
  Οπως λογικοι θα ειναι και οι χαρτες του θειου και του σουλτανου
  σε σχεση με εμας με μια τετοια αγορα.

 3. εντωμεταξυ το αλλο κρατος που το επιλεγειθ ειναι η σαουδικη αραβια

  μια χωρα χωρις δημοκρατια
  χωρις ελευθερίες και δικαιωματα
  χωρις ελευθερια του τυπου
  με ενα καθεστως διεφθαρμενο

  που αγοραζει εξοπλισμους για να εξαγορασει πολτικη ευνοια…..

  για να εξαγορασει το καθεστως πολιτικη ευνοια…………..

 4. Μάλιστα υπέροχο πλοίο για διαβάστε μια απάντηση που έβαλα στον CK.
  Για της κορβέτες Θεμιστοκλής με 8 SM-2 και 8 ESSM II.

  Πάψε μωρέ γρουσούζη μπαίνουν σε μεγέθυνση είπα από τα 72 που είναι τώρα στα 86 μέτρα.
  Υπάρχει τρόπος αν μεγαλώσεις το πλοίο βάζεις 4 κελιά εκεί που είναι
  οι Barak πιο πίσω όμως γιατί είναι κάτω οι μηχανές ντίζελ.
  4 κελιά βάζεις πίσω από τα φουγάρα έχεις 8 SM-2!
  Μετά βάζεις τους τορπιλοσωλήνες!
  Ναι θα έχει SONAR και CAPTAS -1!
  Εκεί που είναι γερανός δεν υπάρχει για μπει το πισώστεγο, επάνω θα έχει
  ένα μιλένιουμ των 35 χιλιοστών και πίσω ένα Fixed Panel ραντάρ με
  400 χιλιόμετρα εμβέλεια!
  Εκεί που τελειώνουν τα φουσκωτά θα μπουν τα δυο ορφανά κελιά με τους
  8 πυραύλους ESSM II.
  Τα φουσκωτά θα μπουν από κάτω.
  Ελικοδρόμιο θα υπάρχει αλλιώς βάζεις πυροβόλο ότο μεράλα των 76 χιλιοστών στην θέση του.
  Προβλήματα υπάρχουν δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς αν μπαίνει και πυροβόλο των 76 χιλιοστών και το CAPTAS-1!
  Βάζεις στην θέση του Ram.
  Βάζεις και VLASROC άμα θες.
  Βάζεις και 3 ραντάρ στο πλοίο ή δυο.
  Γιατί τα βάζεις όλα αυτά και τα χωράει;
  Γιατί έχει χαμηλό ύψος και μικρό εκτόπισμα.
  Αν πας σε SAAR 6 πας στο διπλάσιο εκτόπισμα με το ίδιο μήκος.

  1. Στο σχολειό πρέπει να είχες χαμηλούς βαθμούς στην Έκθεση???

   Πολύ εκτος θέματος γραφεις!!

   Για το THEMISTOKLES τα λέμε εάν και όταν ανοιχθεί τέτοιο θέμα!!!

 5. «Έχουμε ενσωματώσει δυνατότητες, στις σαουδαραβικές MMSC, οι οποίες εστιάζουν σε πολλαπλές αποστολές
  και βλέπουμε ότι το Ελληνικό Ναυτικό ζητά παρόμοιες δυνατότητες με τη διαμόρφωση αυτή»

  Μάλιστα,…το Π.Ν λέει έχει ζητήσει παρόμοιες δυνατότητες με τη διαμόρφωση του σαουδαραβικού πλοίου…..
  αν ισχύει……….
  δεν έχω λόγια………….

 6. Navy to Decommission Littoral Combat Ships USS Freedom, USS Independence Later This Year – USNI Newshttps://t.co/N4UBUnDDvY pic.twitter.com/tPBonkWtWT

  — U.S. Naval Institute (@NavalInstitute) May 17, 2021

  Ελπίζω να μην αποτελέσουν την….τσάμπα…..ευκαιρία……για το Π.Ν ως ενδιάμεση λύση.

 7. Εκπληκτικό πλοίο. Να πάρουμε καμία 10αριά να τα κάνουμε δώρο στους τούρκους για να ανατρέψουμε τις ισορροπίες υπέρ μας.

 8. Ειναι σαν να βαζεις κραγιον σε γουρουνι και να το αποκαλεις γκομενα.

  Για τετοιο πραγμα μιλαμε.

  Το πλοιο ΔΕΝ εχει προδιαγραφες πλοιου πρωτης γραμμης. Εχει επιβιωσιμοτητα Level 1+, δηλαδη επιπεδου ναρκαλιευτικου, εαν δεχθει πληγμα το LCS, θα παει στον πατο σε χρονο dt. Δεν εχει καν διαμερισματοποιηση οπως οι φρεγατες, καθως δεν προκειται για φρεγατα, αλλα για Παρακτιο Περιπολικο. Ουτε καν πυραυλους κατα πλοιων δεν εβαλαν στα Αμερικανικα LCS, αντιθετως τα εστειλαν να αντιμετωπισουν εμπορους ναρκωτικων στη Λατινικη Αμερικη, δηλαδη τα εβαλαν να κανουν δουλεια που κανει το Λιμενικο και η Ακτοφυλακη. Τοση εμπιστοσυνη εχουν στην κλασση.

  H Αμερικανικη Γερουσια, το Αμερικανικο Κονγκρεσο και το Αμερικανικο GAO εχουν κανει εκθεσεις που αναλυουν τα προβληματα του πλοιου, δεν ειναι κατι που λεμε εμεις, ειναι κατι που λενε οι ιδιοι οι Αμερικανοι.

  Η υπερκατασκευη ειναι απο αλουμινιου και ειναι αδεια σχεδον. Σε περιπτωση πληγματος θα καει ολοσχερως και θα καταρρευσει, οπως επαθαν και αλλα πλοια απο αλουμινιο. Η γαστρα ημιπλαναρισματος δινει μειωμενη ευσταθια σε κακο καιρο, και λογω αυτου του τυπου γαστρας, το πλοιο εχει αυξημενες απαιτησεις καταναλωσης καυσιμου και μικρη ακτινα δρασης. Θα πρεπει να εχει το πετρελαιοφορο του στολου απο διπλα συνεχως.

  Επισης, ακομη και σημερα ΔΕΝ εχει επιλυθει το προβλημα στο συστημα προωσης, και εξ αιτιας αυτου του προβληματος σταματησε να παραλαμβανει νεα πλοια το Αμερικανικο ΠΝ. Δηλαδη δεν τα θελουν οι Αμερικανοι επειδη ειναι προβληματικα και θα τα παρουμε εμεις, και μαλιστα ως κυριες μοναδες μαχης? Τα περισσοτερα πλοια της κλασσης εχουν παθει τουλαχιστον μια φορα βλαβη μεσοπελαγα και χρειαστικαν ρυμουλκο για να τα μεταφερει στο λιμανι. Ενα πλοιο απο αυτα εμεινε εντελως χωρις ρευμα και ακυβερνητο στην Καραιβικη. Αν τα αγορασουμε θα τα εχουμε μονιμα παρκαρισμενα στον ναυσταθμο.

  Τελος, ο εξοπλισμος του πλοιου ειναι μακραν κατωτερος και με διαφορα σε σχεση με τον ανταγωνισμο. Δεν εχει σοναρ γαστρας, δεν εχει τορπιλοσωληνες, εχει περιστρεφομενο ρανταρ, μικρες ανθυποβρυχιακες δυνατοτητες λογω Captas 2. Πως θα εντοπισει τα υποβρυχια, θα προσλαβουν μηπως Μεντιουμ με κληρονομικο χαρισμα για να υπηρετουν στις Αλουμινοτρατες Ριο Μαρε MMSC ???

  Εχουν γινει ρομπα διεθνως οι Αμερικανοι με αυτο το πλοιο, το οποιο το αποκαλουν Little Crappy Ship. Θα γινουμε δυο φορες ρομπα εμεις εαν παμε να αγορασουμε προβληματικο πλοιο δευτερης γραμμης με χαμηλη επιβιωσιμοτητα Level 1+ ως κυρια μοναδα μαχης.

  Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα.

  1. Ακριβώς. Εν τω μεταξύ οι αναφορές για επιλογή του CAMM μάλλον υποδεικνύουν πρόβλημα αύξησης βάρους στην πλώρη του σκάφους. Η διαφορά με τον ESSM είναι 3.840 κιλά (στα 32 βλήματα), αλλά μαζί με τα 3 SCL/ASROC και το Οto Melara πιθανόν να προκαλούν ζήτημα ευστάθειας/συμπεριφοράς σε δυσμενείς καιρικες συνθήκες.

   1. Ναυπηγός ?
    Και γω ενάντια σε αυτή την αγορά αλλά μην γράφουμε και ότι να ναι.
    Επίσης το ΠΝ έχει καταλήξει στο ΤΙ θέλει γιατί οι φρεγάτες Α/Α άμυνας δεν είναι γενικών καθηκόντων αλλά ειδικών.
    Επιπλέον αν μπουν τέτοια πλοία στο στόλο θα χρειαστεί αλλαγή όλου του δόγματος επιχειρήσεων.
    Η μήπως θεωρεί κανένας ότι θα φευγει ο SM2 / Aster 30 με τον πρώτο εγκλωβισμό (ναι χρειάζεται και αυτός για να πάει το βλήμα στο στόχο και όχι απλά να τον ρίξεις στον πρώτο εντοπισμό του ίχνους) ενω εντελώς υποθετικά θα φεύγει μετά την εκτόξευση και ένας ή δυο AIM120 στον ίδιο στόχο…. ?
    Αν δεν υπάρχει εικόνα LINK από παντού (αεροσκάφη / πλοία / συστήματα Ε/Α) η χρήση των δυνατοτήτων αυτών θα είναι πολύ συγκεκριμένη και θα περνάει από έγκριση.

 9. Συμφωνήσαμε FREMM πριν 13 χρόνια σε τιμή χώμα και ενώ κοιτάγαμε εναλακτικά Belharra η Belharra XL προτείνεται αυτό το πράγμα! Απλά έλεος! Μιλάμε για εσκεμένο αφοπλισμό!

 10. Μάλιστα 32 CAM-ER γιατί όμως έβαλαν αυτούς τους πυραύλους και όχι τους ESSM II;
  Γιατί καλό μου παιδί δεν μπορούσαν να μπουν λόγο μεγαλύτερου βάρους των πυραύλων
  ESSM II από τους CAM-ER.

  Πράσινα άλογα λοιπόν ανύπαρκτοι πύραυλοι, κακό ραντάρ, χαμηλό βύθισμα, κακή πλευστικότητα, χαμηλή ταχύτητα σε υψηλό κυματισμό μια χαρά πλοίο είναι.

  Πως είπατε θέλατε και SM-2; Πάρε της δυο φρεγάτες L για να τους ρίχνεις!

  Ναι εξαιρετικό πλοίο με όλα αυτά είναι από 6% στα 9,5% υπέρβαρο!
  Με τους ESSM II ξεπερνούσε το 10%!
  Τώρα αν δεν σας βγαίνει το 9,5% στης αύξηση του τονάζ -εκτοπίσματος και επιμένετε να προσθέτετε τόνους, κάνετε το μεγαλύτερο λάθος.

  Το υπέρβαρο δεν σημαίνει πως είναι όλο το πλοίο αλλά ένα συγκεκριμένο σημείο πχ η πλώρη! Να δούμε τώρα μάγκες πως θα τα πάει στο κύμα και πόσο θα χαμηλώνει η πλώρη από το επιπλέον βάρος.

  Είπα και εγώ πως θα έβαζαν 11 κελιά μπροστά;
  Με απλά λόγια: Αν δεν βάλεις CAM -ER δεν γίνετε να βάλεις 11 κελιά!
  Τέτοια κόλπα ξέρω και εγώ αγαπητέ να κάνω.

  Για να τελειώνουμε αφού η Πτήση τα ξέρει όλα και με μια μικρή φωτογραφεία τα
  ανακάλυψε όλα;
  Μωρέ μπράβο ικανότητες η νέα Πυθία είναι; Αναρωτιέμαι;

  Ακόμα και εγώ απέτυχα να τα βρω, τόσο άσχετος είμαι από οπλικά συστήματα;
  Μα τόσο άσχετος; Αναρωτιέμαι;

  1. @ Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

   Το πλοιο ειναι τοσο μαπα, που μετα τη ναυπηγηση, κυριολεκτικα το πετανε στη θαλασσα απο το πλαι.

   Ειναι σαν να λενε, «παλι καλα που ξεφορτωθηκαμε την παλιοτρατα».

  2. @ Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

   Οι CAMM-ER είναι φαντασιώσεις και καθρεπτάκια της ΠΤΗΣΗΣ.
   Το αμερικάνικό άρθρο λέει τα γνωστά, δλδ οτι το πλοίο μπορεί να πάρει ESM και CAMM. Οι CAMM-ER είναι υπο ανάπτυξη, θεωρητικά δλδ όλα τα πλοία μπορούν να τον πάρουν.

   1. click bait πως το λένε

    Από μια καλλιτεχνική απεικόνιση εξιχθικε αυτό??

    Γιατί οι αμερικανοι να βάλουν CAMM στο πλοίο?
    Ευρωπαϊκό όπλο σε αμερικανικο πλοίο εξαιρετικά δύσκολο!!
    Και μικρό το κέρδος σε βάρος ώστε να δικαιολογεί την τοποθέτηση

    Ποτε ολοκληρώθηκε στο CMS?
    εάν έχει ολοκληρωθεί στο MK41 !!!

    ΑΈΡΑΣ ΠΤΗΤΙΚΌΣ

    1. Έχω νέα θέλουν να με διαγράψουν στην Πτήση!
     Τελευταία προειδοποίηση μου έδωσαν!
     Γιατί το κατάλαβες πως έγραψα πονηρά!

     1. Εγω μετά απο 2 κομμένα σχόλια (χωρίς την παραμικρή βρισιά) ζήτησα να με διαγράψουν…
      Παραπήγε το θέμα…

    2. Πράγματι, δεν δικαιολογείται η τοποθέτηση του CAMM αντί του ESSM. Η μόνη εξήγηση είναι η διαφορά βάρους (280 vs 99 κιλά). Στα 32 βλήματα έχει εξοικονόμηση βάρους της τάξης των 32×181=5792 κιλά. Δεν το λες και λίγο, όταν ήδη έχουν προστεθεί στην πλώρη το ΟΜ με τα πυρομαχικά του και 3 SCL/ASROC. Δεν έχει πιστοποιηθεί ο CAMM ER

     1. Ο CAMM-ER που λέει η ΠΤΗΣΗ(και όχι για τον απλό CAMM) είναι βαρύτερος στα 160 κιλά σε σχέση με τα 99 του απλού CAMM άρα η διαφορά ακόμα μικρότερη.

      Όπως και να έχει για ένα πλοίο τουλάχιστον 4.000 τόνων είναι αστείο να συζητάμε για τέτοια βάρη, μόνο στην φαντασία της ΠΤΗΣΗΣ θα μπει CAMM.

     2. @VAS
      Μου απάντησαν σε σχόλιο πως ο CAMM-ER έχει μεγαλύτερο η και διπλάσιο βελινeκες από το ESSM
      Ότι βρίσκω τους δίνει στα 45KM με τον ESSM στα 50+lm @ Block II
      Έχει κανένας κάτι που δίνει επιδόσεις στον CAMM-ER>>ESSM BII?

 11. Οι γνωστές ‘ήξεις – αφήξεις’ των LM- Αμερικανών, που πάνε να σουλουπώσουν ένα μειονέκτημα (οπλισμός), αλλά παραμένουν τα υπόλοιπα (επιβιωσημότητα πρώτου πλήγματος, πλευσιμότητα μετά τις αλλαγές, ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός, Ρανταρ /αισθητήρες, αεράμυνα περιοχής, προβλήματα πρόωσης, διαθεσιμότητες, κόστος χρήσης, κλπ). Παραμένουν πολύ μακριά από τον ανταγωνισμό και όσο εκτίθενται το ‘αναβαθμισμένο’ προϊόν, τόσο……..αποκαλύπτεται η γύμνια του.

  ΥΓ: Το ενθαρρυντικό της όλης υπόθεσης είναι οτι έχει σηκωθεί πολλή σκόνη για το Αλουμινο-ζήτημα σε πάρα πολλά μέσα και δεν γίνεται να περάσει ήσυχα και συνετά από τους καλοθελητές

 12. ΒΛΕΠΩ ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η LM ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΛΑΣΑΡΕΙ ΤΗΝ ΜΑΠΑ ΒΑΖΕΙ ΤΩΡΑ 11 ΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑ
  ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΠΛΟ ΑΠΟ 57 ΣΕ 76 STRALES ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΤΡΑΒΑΕΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΜΚ41 (8αρι). ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΗ ΑΛΛΑ ΤΟ SONAR ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ Μ60 ΡΟΜΕΟ ΒΑΖΕΙ ΚΑΙ UAV.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟ Π.Ν.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΙΑ Α140 ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ….Η ΑΛΛΙΩΣ ΜΙΑ ΠΙΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 11515 ΣΤΑ 122 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΠΛΙΣΜΟ ……ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ….ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ…..ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ….ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΥΡΩΠΗ

 13. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ Α200 Η Α300 ΤΙ ΧΩΡΑΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ……….ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,?????

 14. Ο Θεός να βαλει το χέρι του να απαλλαγούμε από το πράγμα!
  Εάν τελικά είναι ειλημμενη η απόφαση, χίλιες φορές να ακυρωθεί το πρόγραμμα και να μην πάρουμε τίποτα, πραγματικά! Χίλιες φορές με τις S και ας είναι 40+ χρονών.

 15. O τσακωμός με την Πτήση συνεχίζεται:
  Δεν μπορεί να δεχτεί αυτά που της γράφω!
  Για την εμβέλεια των CAMM-ER.

  Ποιος δεν σας σέβεται εγώ; Δεν το νομίζω αγαπητή Πτήση.
  Και σε εσάς το λέω και γενικά απευθύνομαι.

  Εγώ δεν σας έβαλα αυτά;

  The Aster 15 Naval missile intercepted with a « hit-to-kill » a subsonic aircraft (flying at Mach 1) attacking at low altitude (100 metres above sea level). The Aster 15 Naval missile impacted directly the target at 10 kilometres from its launch point and 15 seconds after launch.
  Σε 15 δευτερόλεπτα χτύπησε έναν στόχο του ενός μαχ στα 100 μέτρα ύψος στα 10 χιλιόμετρα απόσταση.
  — on 29 June this year, a « hit-to-kill »against a sea-skimming missile just a few metres above the surface of the water in an interception scenario at the shortest possible distance (less than 2,500 metres with only 4 seconds before engagement).

  In December 1997 Aerospatiale announced two significant firing tests of Aster 15 and Aster 30 missiles. In the first test an Aster 15 successfully intercepted a sea-skimming target in a very high electronic countermeasures environment. The Aster scored what the French immediately called a “Hit-to-Kiss”. Aster’s impact point was under a meter from its target’s center of gravity. On 11 December 1997, an Aster 30 ground launched missile underwent s its first validation firing against a real target. The intercept occurred at a distance of 16.2 nm. (30 km) from the launch point at an altitude of 36,000 ft (11,000 meters). The C22 target was flying at Mach 0.84 (900 km/h) and the Aster 30 intercepting the target head-on and from above at Mach 2.68. The recorded miss-distance was less than 4 meters.

  Δεν σας έγραψα για τον Αστερ 30 τα πραγματικά του στοιχεία;
  The maximum speed of Aster 30 is 1.4km/sec and the missile has the capability to intercept targets at altitudes from 50m to 20km. The maximum range of the Aster 30 is 100km against aircraft targets flying at altitudes above 3km. At aircraft targets with altitudes below 3km, the range of Aster 30 is 50km.

  Πραγματικά πιστεύετε πως θα έχει ο CAMM-ER με τον ESSM II την ίδια εμβέλεια;
  Πρώτον δεν έχουν την ίδια ταχύτητα 4 μαχ πάει ο ESSM II.
  Έχει 4 μαχ ταχύτητα ο CAMM-ER;

  Θα βρω μια βολή με τα στοιχεία όπως βρήκα για τους Αστερ
  και υπολόγισα τα πάντα.
  Ναι και μετά τα άλλαξαν όλοι!

  Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας.
  Σχεδιαστής οπλικών συστημάτων.

  1. @Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας

   Γνωρίζοντας ελάχιστα ως προς τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά ρωτάω:
   Αναφέρεις τις εμβέλειες των Aster οτι είναι μικρές , όταν οι πύραυλοι βάλλονται κατά ιπτάμενων στόχων οι οποίοι κατευθύνονται προς το πλοίο φορέα. Δηλαδή έχουν ήδη διανύσει και αυτοί, σεβαστή απόσταση, πριν
   συναντηθεί/αναχαιτιστεί από τον Aster : The Aster 15 Naval missile intercepted with a « hit-to-kill » a subsonic aircraft (flying at Mach 1) attacking at low altitude .
   Άρα πως γίνεται να μετρηθεί η μέγιστη εμβέλεια, όταν συναντάει τον επιτιθέμενο επερχόμενο πύραυλο που κινείται καλύπτοντας την ενδιάμεση απόσταση?
   Για να μετρηθεί σωστότερα. π.χ το μέγιστο βεληνεκές του Aster 30 , θα έπρεπε να εγκλωβιστεί ιπτάμενος στόχος (αεροσκάφος, ιπτάμενο δόλωμα) σε απόσταση 30-50-60? χλμ και με τον στόχο να απομακρύνεται από
   τον φορέα , αμέσως μετά την εκτόξευση του Aster.
   Έτσι νομίζω μπορεί να μετρηθεί καλύτερα το μέγιστο βεληνεκές του.
   Επίσης, το επιχείρημα οτι στην αναχαίτηση οι πύραυλοι πετώντας χαμηλά και κάνοντας ελιγμούς για την αναχαίτηση του επερχόμενου αντιπλοικού, χάνουν καύσιμα , άρα και βεληνεκές.
   Το ίδιο δεν ισχύει για τους επερχόμενους αντιπλοικούς που συνήθως εκτοξεύονται από αρκετά μακριά, πετού χαμηλά, ενώ πραγματοποιούν αλλαγές κατεύθυνσης στην πορεία τους και πραγματοποιούν ελιγμούς αποφυγής
   η άλλων τεχνικών τόσο για την αποφυγή των CIWS , όσο και την προσβολή του στόχου με αλλαγές ύψους.
   Αυτοί δεν χάνουν σε εμβέλεια ή καύσιμα? Πετάνε πρίμα μέχρι να φτάσουν στο στόχο και μετά γκαζάρουν?
   Ρωτάω γενικώς με απορία και όχι ειρωνεία

   1. To θέμα είναι μεγάλο για να απαντηθεί.
    Είναι θέμα ερευνητή της κεφαλής ενεργού ραντάρ ή υπερύθρων.
    Πχ ο Αστερ 15 με τον Αστερ 30 έχουν ίδιο ερευνητή με άλλες ρυθμίσεις.
    Ο Άστερ 30 δεν μπορεί να χτυπήσει πύραυλο επιφανείας.
    Γιατί έχει προφίλ πτήσης σε μέσο και μεγάλο υψόμετρο
    και διαφορετικά ρυθμισμένο ερευνητή ραντάρ.

    Γενικά με δυο λόγια δεν μπορείς να πετάξεις σε μέσο ύψος και να χτυπήσεις στόχους με βύθιση.
    Οι πύραυλοι αντιεροπορικοί για να χτυπήσουν έναν πύραυλο επιφανείας έχουν τρεις
    δυνατότητες κατεύθυνσης και πορείας προς τον πύραυλο.
    Α) ΜΚ-29 Sea Sparrow, Ram εκτοξεύονται σε χαμηλό ύψος και κατευθύνονται σε χαμηλό ύψος για να αντιμετωπίσουν τον πύραυλο επιφανείας.
    Β) Κάποιοι πύραυλοι εκτοξεύονται κάθετα και μετά παίρνουν πορεία για χαμηλό ύψος, με
    σκοπό να προσβάλουν τον πύραυλο επιφανείας με μικρή γωνία στο επίπεδο θάλασσας
    Γ) Κάποιοι πύραυλοι εκτοξεύονται κάθετα και μετά παίρνουν πορεία για μέσο ύψος για να προσβάλουν στόχους σε χαμηλά ύψη 50+ μέτρα ASTER 30 και SM-2.

    1. Σαφώς και μπορεί ο Aster 30 να καταρρίψει πύραυλο επιφανείας.

     Δες εδώ:

     On April 4, 2012, the French navy air-defence frigate Forbin successfully intercepted a supersonic aerial target simulating an incoming supersonic sea-skimming anti-ship missile with its PAAMS (Principal Anti-Air Missile System).

     The test was carried out under the joint supervision of the navy and the Directorate General of Armaments (DGA).

     This highly complex engagement – a European first — demonstrates the ability of the PAAMS anti-aircraft system to protect a carrier battle group against a particularly dangerous threat.

     The PAAMS, developed under a tripartite cooperation program by France, Italy and the UK, has been fitted to four Horizon-class air-defence frigates (to for France, Forbin and Chevalier Paul) and the Royal Navy’s six Type 45 air-defence destroyers.

     (EDITOR’S NOTE: In a separate, April 5 statement, DGA said the target was launched from its Ile du Levant missile test range, and that it was detected, tracked and automatically engaged by Forbin’s PAAMS system and then intercepted by an Aster 30 missile launched from the ship. The entire sequence lasted “a few dozen seconds.”
     The target was separately identified as GQM-136A Coyote supersonic maneuvering target which can reach speeds of the order of Mach 2.5)

     Γενικά έχουν γίνει πολλές δοκιμές κι απο Ιταλούς κι απο Γάλλους κι απο Άγγλους, κι όλα δείχνουν οτι ο πύραυλος αυτός είναι εξαιρετικός. Το γεγονός πως τον βάλαν οι Άγγλοι στα πλοία ους νομίζω είναι η καλύτερη απόδειξη.

     Έχεις δίκιο βεβαίως στην παρατήρηση οτι έναν πύραυλο που πετάει στα 20 μέτρα θα τον δεις στα λίγα χιλιόμετρα, και είναι πιθανόν να μην προλάβεις να κάνεις κιχ. Και γι αυτό δεν γίνεται να έχεις μόνο ASΤER 30 ή μόνο SM2 αφού έχουν μίνιμουμ απόσταση εμπλοκής στόχου κάποια χιλιόμετρα. Θες κι Aster 15 ή ESSM κλπ.

     Επίσης γι αυτό έχει τρομερή σημασία να ανιχνεύσεις τον φορέα όσο πιο έγκαιρα γίνεται, (έστω κι αν τον ανιχνεύσει άλλο πλοίο) και αν υπάρχει και η δυνατότητα συνεργατικής εμπλοκής βοθάει πολύ.

     1. Έχεις κάνει κάποιο λάθος εδώ.
      Η ίδια η εταιρία λέει για 50 μέτρα ύψος.
      Δεν το έβγαλα από το μυαλό μου.
      Ο αστερ 15 χτυπάει πυραύλους επιφανείας.
      Δεν είναι αυτό που νομίζεις.
      ‘Αμα κοιτάξεις το σχεδιάγραμμα βλέπεις έναν πύραυλο Αστερ να πετάει συνεχώς
      στα 15 πόδια και στα 10 τελευταία μίλια κατέβηκε στα 13,5 πόδια.
      Όλα αυτά με 2,5 μαχ;

     2. Βέβαια ο ASTER-30 έχει το πλεονέκτημα εν ανάγκη να χρησιμοποιηθεί και για τέτοιους κοντινούς στόχους γιατί έχει μίνιμουμ εμβέλεια εμπλοκής τα 3 χλμ.

     3. @ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
      Η ίδια η εταιρία λέει για 50 μέτρα ύψος.
      Διάβασες για χερσαίο σύστημα για το SAMP/T , είναι φυσικό χερσαία συστήματα να μην μπορούν να στοχεύσουν κοντά στην επιφάνεια του εδάφους δεν είναι θέμα του πυραύλου αλλά του ραντάρ. Οι aster15 και Aster 30 είναι ίδιοι αυτό που διαφέρει είναι ο προωθητής (booster) αυτός κάνει τη διαφορά.

     4. Αγαπητέ ξέρω τι γράφω μόνο ο Αστερ 15 έχει ρύθμιση
      ερευνητή για πυραύλους επιφανείας.

    2. Αγαπητέ Παπαφλέσσα,
     Γνωστό και λογικό αυτό με τους διαφορετικούς ερυυνητές, αλλά δεν απάντησες στον Π.Φ , σχετικά με την μέγιστη εμβέλεια που λες οτι ο Aster 30 είναι μόνο 50χλμ. Είναι 50 γιατί στο ενδιάμεσο έχει συναντήσει τον άλλο που έρχεται, δεν κυνηγάει κάτι που απομακρύνεται και φτάνει ως τα 50 χλμ , μένει από καύσιμα και πέφτει. Επίσης, η λογική των Αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, είναι να αποθαρρύνουν αεροσκάφη να μπουν στον φάκελο του πυραύλου και να τον βάλουν από όσο μακριά και ασφαλέστερα γίνεται.
     Όσο και sea skimming να κάνει ο πύραυλος που εξαπολύθηκε, μόνο η αποκάλυψη του αεροσκάφους στα ρανταρ από μεγάλη απόσταση , θα σημάνει συναγερμό στο πλοίο και θα
     εφαρμόσει όλες τις γνωστές τακτικές για την ανίχνευση χαμηλά ιπτάμενου πυραύλου, ανοίγοντας όλους τους αισθητήρες, αλλάζοντας κατευθύνσεις για καλύτερες ‘γωνίες’ σε αντίστοιχη συνεργασία με άλλο πλοίο ή την ομάδα μάχης.
     Πάντως και εγώ δεν νομίζω, οτι εάν εκτοξεύσεις Aster 30 σε εναέριο στόχο που απομακρύνεται, αυτός θα φτάσει έωςς 50 χλμ και μετά θα πέσει τζούφιος

     1. @Διηνέκης

      έχει δίκιο ο Γεώργιος Δικαίος Μικρός στο εξής.

      Η εμβέλεια εξαρτάται απο πάρα πολλά. Τα ενδεικτικά 120km δεν ξέρουμε καν αν είναι τόσα, αλλά γενικώς αναφέρονται για στόχο που πετάει σε μεγάλο υψόμετρο (οπου η αντίσταση του αέρα είναι μικρή) , ευθυγράμμως και ομαλώς και χωρίς ελιγμούς αποφυγής, καθότι οι πύραυλοι στο μέγιστο της εμβέλειάς τους δεν έχουν καύσιμο, έχουν χάσει πολύ απ την αρχική τους ταχύτητα, και συνεπώς δεν μπορούν να εκτελέσουν και βίαιους ελιγμούς.

     2. Αυτά τα γράφει η εταιρία τα στοιχεία όχι εγώ!

      Προσέξτε όμως βάζω δυο δοκιμές εναντίων στόχων.
      Σε 15 δευτερόλεπτα χτύπησε έναν στόχο του ενός μαχ στα 100 μέτρα
      ύψος στα 10 χιλιόμετρα απόσταση ο Αστερ 15.
      Αν υπολογίσεις βάση του χρόνου τα 15 δευτερόλεπτα και τα 10 χιλιόμετρα.
      Είναι σε 1 δευτερόλεπτο τα 660 μέτρα. Προσοχή η μέση ταχύτητα.
      Η μέση ταχύτητα είναι κάτω από δυο μαχ@!
      Η κανονική είναι σε 1 δευτερόλεπτο τα 500 μέτρα δηλαδή 1800 χιλιόμετρα
      την ώρα!
      Στα 10 χιλιόμετρα χτυπάει έναν στόχο με 1800 χιλιόμετρα με 1,5 μαχ!
      Δηλαδή από τα 3 μαχ έχει πέσει η ταχύτητα του στο 1,5 μαχ μέσα
      σε 10 χιλιόμετρα;

      ‎Τον Δεκέμβριο του 1997 η Aerospatiale ανακοίνωσε δύο σημαντικές
      δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων Aster 15 και Aster 30. Στην πρώτη
      δοκιμή ένας Aster 15 αναχαίτισε επιτυχώς έναν στόχο στη θάλασσα
      σε ένα πολύ υψηλό περιβάλλον ηλεκτρονικών αντιμετάξεων.
      Ο Αστέρ σκόραρε αυτό που οι Γάλλοι ονόμασαν αμέσως »
      Hit-to-Kiss». Το σημείο πρόσκρουσης του ‘στερ ήταν κάτω από
      ένα μέτρο από το κέντρο βάρους του στόχου του.
      Στις 11 Δεκεμβρίου 1997, ένας πύραυλος εδάφους Aster 30
      υποβλήθηκε στην πρώτη του βολή επικύρωσης εναντίον ενός
      πραγματικού στόχου. Η αναχαίτιση έγινε σε απόσταση 16,2 ν.μ.
      (30 χλμ) από το σημείο εκτόξευσης σε υψόμετρο 36.000 ποδιών
      11 χιλιομέτρων αναχαιτίζοντας τον στόχο κατά 10 μοίρες από ψηλά
      με Mach 2.68. Η καταγεγραμμένη απόσταση αστοχία ήταν μικρότερη
      από 4 μέτρα.‎

      Στα 30 χιλιόμετρα είχε 2,68 μαχ από 4,5 μαχ! Εγώ τα γράφω αυτά;
      Προσοχή χωρίς ελιγμούς χτύπησε έναν στόχο κατά 10 μοίρες πιο ψηλά
      με βύθιση.
      Σας έχω κάνει ανάλυση πως χάνει αρχικά λιγότερη ταχύτητα
      ανά χιλιόμετρο πτήσης που μεγαλώνει όσο χάνετε η ταχύτητα.
      Δεν μπορώ να βρω τους καταραμένους πίνακες που είχε δημοσιεύσει
      το ΝΑΤΟ για πυραύλους πριν από 15 χρόνια το είχα βρει.

      Τώρα αν εσύ πιστεύεις πως με 3 μαχ θα πας στα 50 χιλιόμετρα;

      Ηταν στην Γαλλική φρεγάτα προσομείωση της επίθεσης
      από χαμηλό ύψος. Στο σκίτσο αναφέρεις συνεχώς πως πετάει στα
      2,5 μαχ ο στόχος.

    3. @ Γεώργιος Δικαίος Μικρός

     Ο πραγματικός φάκελος εμπλοκής όλων των πυραύλων μάχης είναι απόρρητος, τα νούμερα που δίνονται είναι εντελώς ενδεικτικά.

     Τα στοιχεία για τον GQM-136A Coyote (τον στόχο)

     Sea-skimming: 30 feet (cruise phase), 15ft (terminal phase)
     Boost time Hercules MK 70 solid-fueled rocket
     Maximum speed Mach 3.0-4.0 at 5,000-55,000ft, Mach 2.6 at 30-15ft

     Για τους Aster τα ακριβή στοιχεία είναι απόρρητα, αλλά απ ότι κυκλοφορεί φαίνεται πως οι πιθανές τιμές είναι :

     Aster 30
     – Minimum engagement range: 3km
     – Min/Max altitude: 3m/20 km

     Aster 15
     – Minimum engagement range: 1.7km
     – Min/Max altitude: 3m/13 km

     1. Είσαι σωστός.
      Τα σχετικά με τα 50μ στα 50χλμ είναι λάθος και αναφέρονται στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα .
      Σήμερα οι αλγόριθμοι καθοδήγησης του ASTER 30 έχουν αλλάξει πολύ, ακολουθεί τελείως διαφορετικό προφίλ πτήσης για αντιμετώπιση πολύ χαμηλών στόχων στην θάλασσα…
      Fast and high για εξοικονόμηση ενέργειας/ μεγιστοποίηση εμβέλειας και μετά look down and shoot down.
      ps: το ίδιο κάνει και ο METEOR

 16. Ότι ακόμα μιλάμε γι’αυτά τα πλοία, που οι Αμερικανοί οι ίδιοι λένε ότι είναι σαράβαλα και πάνε σε Ευρωπαϊκά ffg(x), σημαίνει ότι κάτι δε πάει καλά.
  Μας έχουν κορόϊδα και σε ίδιο επίπεδο με τους Σαουδαράβους, που τους πουλάνε ότι τους κατέβει.
  Να κανονίσουν την πορεία τους όλλοι οι πολιτικοί και αυτοί του ΠΝ αν τολμήσουν να βάλουν υπογραφές κάτω απ’αυτά τα πλοία.
  Μπορεί να ξέρουν κάποια πράγματα περισσότερα, αλλά μην μας περνάνε για κότες, τα λεφτά είναι όλλων των Ελλήνων.
  Εκτός αν αποφάσισαν να παραδώσουν το Αιγαίο και τα νησιά στους Τούρκους και μας πογλάνε παραμύθια.

 17. Ότι πιο άχρηστο υπάρχει σε πλεούμενο.
  1) Επιβιωσιμότητα επιπέδου ναρκαλιευτικού/πλοίου συνοδείας
  2) Εξαιρετικά υψηλή κατανάλωση
  3) Εξαιρετικά αναξιόπιστο σύστημα πρόωσης
  4) Απουσία σόναρ τόρπιδος
  5) Απουσία τορπιλών
  6) Μέτριο συρόμενο σόναρ
  7) Μέτριο ραντάρ
  8) Υψηλό κόστος χρήσης (παραπλήσιο ενός αντιτορπιλικού)
  9) Οπλισμός επιπέδου κορβέτας
  10) Πανάκριβο
  11) Χαμηλές διαθεσιμότητες (40-45%)

  Με λίγα λόγια μια θαλάσσια πατάτα.

  Τα +3 κελιά και οι nsm είναι καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Δεν θα σχολιάσω τις γελοιότητες που ακούστηκαν περί camm-er.

 18. Μα μα μα στην PTISI λένε ότι μετά από αυτήν την μεγάλη αλλαγή CAMM αντι ESSM η πρόταση έγινε εξαιρετική!!! Που φυσικά αν ισχύει και αυτό καθώς ο κύριος Μητσόπουλος σε twitter το αμφισβήτησε https://twitter.com/D__Mitch/status/1394719284639698949. Και έγινε εξαιρετική λένε διότι ο CAMM και μάλιστα το θεωρούν σίγουρο ότι θα πάμε για CAMM-ER(άσχετα αν ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί και δεν ξέρουμε πόσο θα το προχωρήσει η Ιταλία) είναι ενεργής καθοδήγησης, λες και ο ESSM blk 2 που σίγουρα αυτό θα επιλέγαμε δεν είναι.

  Ναι μάλιστα κύριοι εξαιρετική, ένα σκάφος που θα μείνει για τα επόμενα 40 χρόνια ως η ραχοκοκαλιά του ΠΝ με 8-11 κελιά και ουσιαστικά δεν θα μπορεί να φέρει τίποτα άλλο πέρα των μέσης εμβέλειας βλημάτων αεράμυνας, άντε και κάνα VL-ASROC σε μονό εκτοξευτή.
  Όταν όλες οι άλλες προτάσεις προσφέρουν 32 ή και παραπάνω και αυτό δεν είναι αδιάφορο ή αμελητέο όπως προσπαθούν οι κύριοι αυτής της σελίδας να μας το περάσουν(ότι και καλά όλος ο πόνος μας είναι για τον αριθμό των κελιών), είναι ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι, γιατί με 32+ κελιά(η AH 140 μπορεί 32 Mk-41 και 24 Mk-56), έχεις την ελευθερία να παίξεις με την διαμόρφωση του οπλισμού τώρα αλλά και μελλοντικά.
  Ακόμα και η Bel με τα 32 Sylver μπορεί για τώρα να μην έχει δυνατότητα μεταφοράς 4απλων βλημάτων μέσης εμβέλειας σε ένα κελί αλλά τα 32 κελιά θα μείνουν για πάντα και σου δίνει την δυνατότητα να αλλάξεις οπλισμό, να προσθέσεις οπλισμό μελλοντικά(το PERSEUS πχ), αλλά ακόμα και να βάλεις 2αδες ή 4αδες όταν γίνει διαθέσιμο, όπως θέλουν να κάνουν οι Ιταλοί για το CAMM-ER σε sylver ή αν το αποφασίσουν οι Γάλλοι να κάνουν κάτι αντίστοιχο για τους MICA NG, όπως και να έχει η ποσότητα κελιών σου δίνει μεγάλο περιθώριο να παίξεις.

  Αρά τι περισσότερο προσφέρει η MMSC(αρνούμαι να την πω HF2) έναντι των άλλων;
  Είναι ένα σκάφος που περιορίζεται σε CAPTAS-2 αντί CAPTAS-4 που φέρουν όλες οι άλλες προτάσεις και χωρίς σόναρ τρόπιδος.

  Ένα σκάφος που δεν έχει καν άλλες τορπίλες για αυτοάμυνα πέρα των 3 VL-ASROC σε SCL.

  Ένα σκάφος με ένα μέτριο ή ελαφρός άνω του μετρίου περιστρεφόμενο ραντάρ.

  Ένα σκάφος με κανένα growth margin αφού με τόσα λίγα κελιά δεν πρόκειται είτε άμεσα ή μελλοντικά να εξοπλιστεί με καινούργιο όπλο, όπως πχ LRASM ή κάποιο άλλο.

  Ένα σκάφος με προβλήματα μηχανικά στο σύστημα πρόωσης εδώ και χρόνια και η λύση ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

  Ένα σκάφος με τεράστιο κόστος χρήσης που πλησιάζει ενός A.Burke σύμφωνα με την έκθεση του GAO των ΗΠΑ.

  Βασικά ένα σκάφος που δεν έχει ούτε ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων υποψήφιων, ούτε καν σε ταχύτητα αφού δεν αναμένετε να ξεπερνά τους 30 kn, άντε και να ναι κάνα δύο παραπάνω. Ααα εντάξει έχει μεγάλο ελικοδρόμιο…
  Και να πω ότι ήταν φθηνό σε τιμές 400 εκ ευρώ μαξ(με όλα τα όπλα και τον φόρτο τους) να πω πάει στα κομμάτια, που φυσικά και πάλι δεν θα ήταν αρκετό και θα καταπίνονταν μόνο με 2 ή περισσότερα A.Burke flight II και άνω.

  Αλλά είπαμε για την Π….Η είναι εξαιρετική πρόταση!!! Και μετά αναρωτιούνται για τους εμπαιγμούς περί συνεργασίας με LM που τους λένε κάποιοι. Δεν λέω ότι συμβαίνει, αλλά όμως δίνουν τροφή για τέτοιες «κατηγορίες».

  1. @αγαπητε vas ο essm2 στη τελική φάση ακόμα θέλει καταυγαση.
   Ο camm er όχι.
   Αυτό δεν έχει και τόση σημασία για τις τρατες φυσικά, αλλά αν δεήσει ο κύριος και πάρουμε αγγλική η ολλανδική με 2mk41 χωρίς apar και μπουν 32 camm er αντί για essm2 τότε τα stir/fcr θα είναι πιο ελεύθερα από άποψη απασχόλησης να κατευθηνουν τους 8 SM2.
   Χωρια που έχουν το μισό βάρος και σίγουρα και μικρότερο κόστος.

   1. @ Romeo60

    Αυτο που γραφεις ισχυει ΜΟΝΟ για τις παλιες εκδοσεις του ESSM.

    O καινουριος ESSM Block 2 που μπηκε σε υπηρεσια πριν απο 1-2 χρονια εχει Ενεργο ερευνητη ρανταρ οπως ακριβως και ο CAMM η ο CAMM-ER

    «According to open sources, the RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) has a range of about 27 nautical miles (50 Km) and a top speed of Mach 4+.

    Unlike Block 1, Block 2’s active radar homing seeker will support terminal engagement without the launch ship’s target illumination radars. The improved ESSM Block 2 will be fielded by the US Navy from 2020.»

    https://www.navalnews.com/naval-news/2019/08/low-rate-initial-production-begins-for-raytheon-essm-block-2/

   2. @ROMEO 60

    Πάμε πάλι το φροντιστήριο:

    Μιλάμε για τον ESSM Block 2 με τον ενεργό ανιχνευτή που είναι το radar tou AMRAAM

    στη τελική φάση ο στόχος έχει εγκλωβιστεί από το radar του pyraulou και ΔΕΝ χρειάζεται καταυγάσH

    Τώρα για βελινεκη μεγαλύτερα των 20-25 km τόσο ο CAMM-ER όσο και οι ESSM II, SM2,ASTER 30 χρειάζονται target data update έτσι ώστε όταν ανοίξουν το radar tous ο στόχος να είναι εντός του field of view της κεραίας τους που είναι πολύ περιορισμένο λόγο μεγέθους
    που είναι περίπου η διάμετρος του πυραυλου

    Αλλιώς πάνε στον γάμο του καραγκιόζη η στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να εγκλωβίσουν φιλικό στόχο

    Ο ESSM BII εξακολουθεί και διατηρεί την ικανότητα να πλήττει στόχο ΚΑΙ ΜΕ καταυγάσεH διότι κατά τους αμερικανους η μέθοδος αυτή σε κάποιες συνθήκες -ιδιαιτερα εντονων ecm από τον στόχο -έχει πλεονεκτήματα απέναντι σε active radar mode!!

    1. Ναι διάβασες όμως τι έβαλα;
     Αστερ 15 θα δει τον πύραυλο επιφανείας στα 2,5 χιλιόμετρα και
     έχει 4 δευτερόλεπτα χρόνο!

     1. Τι είναι αυτά που λες βρε φίλε, και στα 5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας να πετάει ένας πύραυλος θα το δεις περίπου στα 20χλμ με ένα ραντάρ σαν το SeaFire στο ύψος που είναι και άρα έχεις χρόνο να αντιδράσεις.
      Αν εννοείς πότε ο Aster με το δικό του ραντάρ θα δει τον επερχόμενο βλήμα μικρή σημασία έχει καθώς θα δέχεται με up link διορθώσεις από το ραντάρ πολύ πριν πλησιάσει το στόχο.

     2. Ναι αλλά για να το κάνει αυτό
      πρέπει να πετάει χαμηλά ο πύραυλος.
      Δεν γίνετε από ψηλά και με βύθιση.
      Το θέμα είναι η εμβέλεια του πυραύλου πόση είναι;

    2. Μια μικρή διόρθωση μόνο. Οι κεραίες των ραντάρ των πυραύλων είναι κινούμενες οπότε το field of view δεν είναι όσο η διάμετρος μιας και το filed of view μετράτε έτσι και αλλιώς σε μοίρες και είναι περίπου 60 μοίρες σχεδόν σε όλες τις εφαρμογές πυραύλων.

     Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο και η συχνότητα αυτών των ραντάρ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

     1. Σωστός!
      Όσο πιο μεγάλη είναι η διάμετρος του πυραυλου τόσο πιο μεγάλη η κεραία
      Και εδώ ο [email protected] στα πλεονεκτεί του CAMM-ER @ 190mm
      Για τις συχνοτιτες θέλει ψάξιμο
      Ο εESSM BII είναι με το radar του MARAAM που είναι X-band? εάν θυμάμαι σωστά
      O CAMM:
      Active radar homing Ka band millimetric frequency AESA seeker

     2. @CK

      Ναι, ο ESSM χρησιμοποιεί ένα X-band (γενικά οι Αμερικάνοι «αγαπάνε» τις X, C, S μπάντες) ενώ ο CAMM Ka.

      Όσο για τα ραντάρ κάθε μπάντα έχει τα θετικά και τα αρνητικά της και σε εφαρμογές όπως οι πύραυλοι που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα προς τον στόχο τους οι μπάντες δεν κάνουν τόση διαφορά.

      Αντίθετα στα ραντάρ των πλοίων η μπάντα παίζει σημαντικό ρόλο για αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις (πάνω από 90% πιθανότατα) ακόμα και σε εμπορικά πλοία γίνεται επιλογή της λύσης 2 ραντάρ σε διαφορετικές μπάντες.

   3. @Romeo60

    Φίλε μου με πρόλαβε και σου απάντησε ο φίλος G_P πιο κάτω. Καμία διαφορά δεν έχει ο ESSM blk 2 με CAMM-ER. Το γιατί κατά την ΠΤΗΣΗ αυτό θεωρήθηκε θρίαμβος μόνο αυτοί ξέρουν, μάλλον ψάχνουν απεγνωσμένα να βάλουν κάτι θετικό για αυτά τα σκάφη.

 19. Μπορώ να πω ότι αν συζητούσαμε για την αγορά αυτών από κάποια άλλη χώρα, η φρεγατιάδα, και δει οι LCS/MMSC (που δεν είναι φρεγάτες αλλά οπλισμένα γρήγορα περιπολικά), θα είχαμε σκάσει στο γέλιο και θα κάναμε χαβαλέ με την χώρα που πάει να δώσει ένα σκασμό λεφτά για αυτά.

  Επίσης τρελλό χαβαλέ θα κάναμε με το ότι θα θέλανε να δώσουν σε αυτή την χώρα σαν ενδιάμεση λύση, και θα την προμοτάρανε και τι καλή που είναι, κάτι πλοία που θέλουν να τα πετάξουν, άρα στην ουσία θα μας δώσουν κάτι όχι αποσυρόμενο γενικώς αλλά του πεταματού εντελώς. Και πεταματού όχι γιατί είναι παλιά, αλλά γιατί ενώ είναι σχετικά καινούργια, έχουν τόσα προβλήματα και βλάβες που μια οικονομία που τα δισεκατομύρια τα έχει για στραγάλια δεν μπορεί να φέρει βόλτα. Σαν να είναι ένα κτηνοτρόφος που έχει ένα ζώο στα κακά του χάλια, με μεταδοτικές ασθένειες που θέλει να το ξεφορτωθεί να μην πληρώνει γιατρούς και η χώρα που θα τα πάρει να πανηγυρίζει που πήρε τον ψωριάρη. Ακόμη πιο αστείο θα είναι να τα χρεώσουν.

  Το κακό είναι ότι δεν μιλάμε για μια άλλη χώρα αλλά για εμάς και για ποσό πάνω από 4 δις. Ακόμη θυμάμαι πριν χρόνια που έκοψαν έναν σκασμό πράγματα από τον προυπολογισμό των ΕΔ για να εξοικονομήσουν 200 εκατ, ώστε οι περικοπές στις συντάξεις να είναι μικρότερες, και τώρα λέμε να πετάξουμε από το παράθυρο 4-5 δις.

  Και η ιστορία για τον CAMM-ER είναι πολύ αστεία γιατί μπορεί να είναι καλός για αυτοπροστασία, εμείς όμως ψάχναμε να πάρουμε τουλάχιστον 3 πλοία που να έχουν μεγάλη και καλή ΑΑ ομπρέλα (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, ανάμεσα από Κρήτη και Κύπρο), αυτά όχι μόνο δεν το έχουν αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι πλόιμα πλοία στις περιοχές αυτές. Εκεί που κοροϊδεύαμε ότι θα έχουν ESSM blk2 που έχει εμβέλεια πάνω από 50 χλμ (κάποιοι λένε ότι φτάνει και τα 70-80) και ότι είναι πολύ υποδεέστερο από τον Sm2 και τον Aster που είναι πάνω από 120 χλμ, τώρα θα έπρεπε να χαρούμε με τον CAMM-RE ο οποίος κανονικά έχει εμβέλεια κοντά στα 25-30 χλμ και με το ER ότι ίσως πάει στα 50.

  Να γελάσουμε ή να κλάψουμε δεν ξέρω.

  ΑΝ τελικά πάρουμε αυτά (ακόμη ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική) θα ήμουν πολύ πολύ περίεργος ποιος θα υπογράψει από το ΠΝ την πρόταση ότι θα είναι ένα από τα 3 καλύτερα σκάφη και μετά ποιος θα υπογράψει πάνω από το ΠΝ ότι από τις τρεις προτεινόμενες να πάρουμε αυτή σαν καλύτερη.

  Εδώ για παλιό υπουργό και τον σέρνουνε για αγορές που ήταν για ορισμένα οπλικά δευτερεύουσας σημασίας, εδώ που θα υποθηκευτεί το μέλλον του ΠΝ και της χώρας για 40 χρόνια, θα ήθελα να το δω αυτό.

  Ελπίζω σε έκπληξη με πρόταση για FFGX και ενδιάμεση λύση να μας στείλουν 3-4 LCS μετασκευασμένες στο επίπεδο MMSC με έξοδα δικά τους να έχουμε να παίζουμε.

  1. Και η ελπίδα της τελευταίας παραγράφου βασίζεται στο ότι ένας καλός έμπορος που σκέφτεται στρατηγικά, δεν ανοίγει τα χαρτιά του από την αρχή, αλλά μπλοφάρει να ρίξει στάχτη στα μάτια των ανταγωνιστών. Και οι ΗΠΑ είναι από τους καλύτερους σε αυτό.

   Οπότε παίζει στα πλαίσια αυτά να κάνουν τόσο καιρό κουλές συζητήσεις του στυλ να μας δώσουν OH Perry για ενδιάμεση λύση, μετά κάτι LCS και ένα σωρό αστεία πράγματα, και όταν έρθει η ώρα με το στοιχείο του αιφνιδιασμού να κάνουν πραγματικά πρόταση που θα μας κουφάνει. Για να δούμε, λίγες εβδομάδες έμειναν, είμαι περίεργος αν το άλλο σαιτ ξέρει αν είναι μπλόφα ή όχι και συμμετέχει σε αυτό.

 20. Μας το ειπαν καθαρα, πρεπει να μειωθει το στρατιωτικο μας αποτυπωμα.
  Τι πιο λογικη αγορα σε αυτην την κατευθυνση απο τις αλουμινοτρατες.
  Ξεπαραδιαζεσαι και παιρνεις το απολυτο τιποτα.
  Πρεπει να τους υπακουσουμε τυφλα τους συμμαχους μας.
  Οταν το κανουμε πραξη, μετα θα ισχυει το βρειτε τα μεταξυ σας του θειου
  και το να ειστε λογικοι με τους Τουρκους που ειπε προσφατα ο Τουσκ.
  Ο αφοπλισμενος με τον υπερεξοπλισμενο μπορουν να εχουν
  μια επωφελη καταληξη για ολους πλην του αφοπλισμενου.

 21. Η μακακια ,είναι υγεία, ομορφαίνει την ζωή ,
  Σου κανει μπράτσα … ωραία φάτσα είναι δυναμοτική,
  Ούτε πουτ@ν#ς … ούτε μπ%ρδ*λα , ούτε και πολλά λεφτά ….
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣ ΒΡΕ LM…
  oλοι οι καλοι στο ειδος τους και ο λουμηδης στους καφεδες…
  ετσι και εσει LM…Εισαι καλη στον αερα αλλα οχι στην θαλασσα

 22. Τραγικό πλοίο, τραγική συνολικά λύση με ενδιάμεση κομμενη και ραμμένη απο τους Αμερικανούς στα μετρα των… ΤΟΥΡΚΩΝ.
  Ας ελπισουμε ο Αδωνις και οι λοιποί promoters της Lockheed να παραμεριστουν γιατι μιλανε για μείζων Εθνικό Θέμα ασφάλειας η προμήθεια τέτοιων Φρεγατών που θα υποβαθμισουν το ΠΝ σε παρακτιο ξεχνώντας ΑΟΖ, ΚΑΣΤΕΛΌΡΙΖΟ, ΚΥΠΡΟ, ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

 23. Πριν μερικους μηνες μας ελεγαν οτι οι mmsc σε ελληνικη διαμορφωση θα μπορουσαν ναπαρουν οχι μονο 1 mk41 αλλα 2 η και παραπανω.Το αποτελεσμα το βλεπουμε.Η χειροτερη προταση απο τις 8 και την προωθουν μανιωδως. Ειναι εξωφρενικο οτι οχι μονο ειναι το χειροτερο μακραν πλοιο αλλα στα ιδια λεφτα οι αλλοι δινουν πανω απο 4 πλοια (η damen συν 2 μικροτερες φρεγατες,η navantia συν 2 Α3000,οι Γερμανοι συν 2 υποβρυχια).Το κερασακι θα ειναι να μας δωσουν ενδιαμεση λυση lcs δηλαδη ουτε καν tico για να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα.Το αποτελεσμα σε μια τεοια επιλογη θα ειναι φυσικα το τελος του ναυτικου μας.Και εδω αναρωτιεμαι η ηγεσια του Π.Ν. που παρα πολλοι την εκθειαζουν και μας λενε οτι ειναι πρωτοποροι παγκοσμιως και διαλεγουν τα καλυτερα πλοια κλπ τι θα κανουν τωρα που πανε να τους επιβαλουν την χειροτερη φρεγατα;Θα παραιτηθει κανεις δινοντας και καμια συντευξη τυπου να ενημερωσει τον Ελληνικο λαο η ολα καλα;Το ανωτατο ναυτικο συμβουλιο αποτελειται απο 16!!! αντιναυαρχους και υποναυαρχους περισσοτεροι και απο τον αριθμο των φρεγατων μας.Απο ολους αυτους δεν μπορουν να βρεθουν 5-6 να βγουν και να κατακεραυνωσουν μια τετοια επιλογη;Ουτως η αλλως δεν μπορει να γινουν ολοι αρχηγοι καποιοι θα αποστρατευτουν,ας φυγουν λοιπον με το κεφαλι ψηλα.

   1. Όπως έγινε και με το ΦΙAΣΚΟ των P-3 σαν καλά στρατιωτάκια που φοβούνται τις καρεκλίτσες τους θα βγάλουν και έκθεση να δικαιολογεί τη ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση επιλογής των MMSCrapp!!

    – Θα αυξηθεί το επίπεδο συνεργασίας με τους USAIous
    -Το πλοίο έχει αριστη διά λειτουργικότητα με τους αμερικανους συμμαχους μας
    -Έχει αριστη διαλειτουργικότητα με τα ROMEO σε ASW operations
    -Το πλοίο είναι γρήγορο στρίβει γρήγορα
    -Μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού
    -Συνοδεύεται από μεγάλες επενδύσεις στα Ναυπηγεία και με ανάσταση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην ελλάδα

    Και δεν ξέρω τι άλλο bullshit μπορεί να γράψουν!!!

     1. Nα συμπληρωσω πως το Αμερικανικο Ναυτικο ΞΕΡΕΙ οτι ο πραγματικος εχθρος δεν ειναι ουτε οι Ρωσοι, ουτε οι Κινεζοι, ουτε οι Τουρκοι. Και επειδη ειναι καλοι συμμαχοι δεν θελουν να μας βαλουν σε … περιττα εξοδα.

      Γι αυτο μας λενε, «μην ξοδευεστε ασκοπα και αγοραζετε φρεγατες με πυραυλους, παρτε εδω τις δικες μας που εχουν εγκατασταση για LASER, θα σας χρειαστει, ακουτε τι σας λεμε

      Ο πραγματικος εχθρος ΔΕΝ ειναι οι Τουρκοι, αλλα … οι εξωγηινοι και τα UFO !!! «

      https://www.youtube.com/watch?v=ZBtMbBPzqHY

    1. φιλε μου φοβαμαι την εποχή που

     -οι τουρκοι θα εχουν ναυπηγησει πλοια τους

     – στην τουρκια θα ειναι κυβερνηση οι κεμαλιστες

     – στην αμερικη θα εχει γυρισει ο τραμπ

     – και στον δικο μας ναυσταθμο θα ειναι οι τρατες

 24. Οi ισραηλινοι μηλουσαν για 4 μμσψ λ 4 λcs….

  Πραγματικά θα γράψω μαιλ.κ στην κομμισιον για λαμογιές κ δεν ξερω εγω τι, κ οτι τα λεφτά πρέπει να μείνουν ευρωπη…στο ΥΕΘΑ Κ ΥΘΕΘΑ κ δεν ξερω εγω που αλλου εχω διαμαρτυρηθεί για το εγκλημα που παει να γίνει. Στειλτε παντού μαιλ ….πιεστε τους!!

 25. Κάτσε να γίνει η όποια…..παραγγελία πρώτα, γιατί άρχισε πάλι να «αχνοφέγγει» η ιστορία με τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
  «Παίρνουμε Rafale, δεν μπορούμε να δώσουμε αναδρομικά στους συνταξιούχους!Με έγγραφο στο ΣτΕ η κυβέρνηση επικαλείται το κόστος για την αγορά των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών και τον κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΦΚΑ, για να μπλοκάρει την καταβολή αναδρομικών. Η προσφυγή των συνταξιούχων εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 15η Ιανουαρίου 2021 και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα κρίνει οριστικά εάν θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 2,6 δισ. ευρώ, που διεκδικούν πάνω από 2.000.000 συνταξιούχοι με βάση με βάση την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2020.

  Τα διεκδικούμενα αναδρομικά φτάνουν τα 2,6 δισ. ευρώ για το κρίσιμο 11μηνο, Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016..
  Στα συμπληρωματικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ΣτΕ αναφέρουν επίσης ότι το κόστος των αναδρομικών των συνταξιούχων είναι σχεδόν ισόποσο με το κόστος αγοράς των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Rafale, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας για τη θωράκιση της άμυνας. Σε 2,598 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των αναδρομικών και σε 2,490 δισ. ευρώ το κόστος της αγοράς των Rafale.»
  https://www.sofokleousin.gr/pairnoume-rafale-den-mporoume-na-dosoume-anadromika-stous-syntaks

  1. @ Giannis

   Απο που και ως που ειναι τα δικαστηρια αρμοδια για τα ανανδρομικα και τις συνταξεις? Τα δικαστηρια ουτε μπορουν, ουτε πρεπει να εχουν αρμοδιοτητα να ασκουν Οικονομικη και Δημοσιονομικη πολιτικη. Σε ποια αλλη χωρα αποφασιζουν οι δικαστες για το υψος των συνταξεων?

   Εαν το κανουν, τοτε θα προκειται για δικαστικο πραξικοπημα και θα πρεπει να συλληφθουν οι ιδιοι οι Δικαστες για παραβαση καθηκοντος. Τι νομιζουν οτι ειναι οι Δικαστες, κρατος εν κρατει, και οτι θα διοικουν τη χωρα με φιρμανια?

 26. Την μετάφραση του ξένου άρθρου, άλλοι την παρουσίασαν σαν εκ των έσω πληροφόρηση και αποκλειστικότητα . Σημεία των καιρών.
  Όπως και να έχει, εγώ προσωπικά βρίσκω αυτή την πρόταση να υπολείπεται σημαντικά του ανταγωνισμού. Ακόμη και ΑΒ να δίνουν σαν ενδιάμεση λύση.
  Με εκτίμηση,
  Ιωάννης Δρίνης

 27. Είναι πολύ καλό, θα κάνει τη διαφορά στη Μεσόγειο. Αν μπορούσε να χωρέσει ένα δεύτερο ΜΚ41 και μερικούς Helfire για κοντά, θα ήταν τέλειο. Χρειάζεται επίσης το laser των 150KW που αναπτύσσει η Raytheon για την αντιμετώπιση των Drones. Με ταχύτητες περί τους 35 κόμβους θα σπεύδει στο καυτό σημείο πριν απ όλους τους άλλους. Και με τους VL ASROC θα μπορεί να καταστρέφει υποβρύχια σε πολύ μεγάλες αποστάσεις

  1. Μας εξηγείς τι να τους κάνουμε τους HELLFIRE??
   Έχουν βεληνεκές 8km που μπορεί άνετα να καλύψει το OTO76!!!

   Ξέρεις τι εμβέλεια έχει με τη μεγιστη ταχύτητα ??
   836nm!!
   Εάν καταφέρει και φθάσει εκεί ο καπετάνιος του πρέπει να είναι με το ένα μάτι στο καύσιμο!!

   Τι εμβέλεια έχει το [email protected] ξέρεις?

   Μήπως πολύ χαμηλότερη από το βεληνεκές του OTO76???

   Και με ολάκερα 3 VL ASROC δηλαδή …3 τορπίλες τι να πρωτοκάνεις??

   Όταν τα ρIξεις πρέπει να επιστρέψεις τρέχοντας στο Naustahmo για νέα !!

   Και βεβαια εάν δεν έχεις μείνει από καύσιμο νωρίτερα!!

   1. Αγαπητέ CK, εσύ αναφέρεσαι στην μέγιστη εμβέλεια των LCS με τη μέγιστη ταχύτητα των 46-47 κόμβων που έχουν. Το laser νομίζω ότι δοκιμάζεται στα 15-17km, αλλά είναι όπλο σε εξέλιξη και θα αντικαταστήσει στο πολύ κοντινό μέλλον όλα τα ναυτικά όπλα εγγύς άμυνας, CIWS κλπ. Οι VL ASROC είναι μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των τορπιλοσωλήνων και τέτοιες ρουκέτες μπορούν να καταλάβουν και κελιά από το MK41, όσα θέλει ο χρήστης (ΠΝ). Οι Hellfire χρειάζονται αφενός για το καταστρεπτικό αποτέλεσμα που έχουν, αφετέρου επειδή δεν επηρεάζονται από την κατάσταση της θάλασσας, δεν απαιτούν δέσμευση του πλοίου – φορέα στην καταστροφή του (fire and forget) και αφήνουν το πυροβόλο ελεύθερο για άλλους ρόλους, όπως για την υποστήριξη της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου ή της ομάδας μάχης.

    1. @Νίκος

     Για το MMSC η εμβέλεια δίνετε στα 5000NM με 10 knots!!
     όταν για τις [email protected] η ίδια εμβέλεια καλύπτεται με 15 knots!

     Με 10 knots δεν μπορεί να ακολουθήσει τα υπόλοιπα πλοία του στόλου σε επιχειρήσεις!!

     Η μεγιστη ταχύτητα των MMSC θα είναι χαμηλότερη των LCS αλλα λόγω μεγαλυτερου εκτοπίσματος(4500?tn vs 3500TN και ιδιου provthitkou δεν βλέπω να βελτιώνονται οι επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας κατανάλωσης

     Τόσο για το lASER όσο και για το hellfire προβλέπονται ειδικές θέσεις στο LCS deck πάνω από το υπόστεγο του ελικοπτερου
     Δες εδώ για παράδειγμα για τα Hellfire:

     https://www.navyrecognition.com/1900-q-a-a-with-the-us-navy-on-lockheed-

     Και στη καλιτεχνικη απεικόνιση που κυκλοφόρησε δεν βλέπω τέτοιες θέσεις και υποδομές!!

     Για τα πλεονοκτιματα tβν VLASROC συμφωνώ αλλα είναι μονο 3 κελιά

     Μπορεί να μπούν στο MK41 αλλα με μονο8 cells θέσεις χάνεις πολύτιμους ESSM!!

   2. @ CK

    Δεν ειναι καθολου για γελια το θεμα των LASER. Οι Αμερικανοι θα βαλουν προσεχως οχι μονο LASER αλλ και τορπιλες φωτονιων καθως σχεδιαζουν για τις μελλοντικες απειλες.

    Tο Αμερικανικο Ναυτικο ΞΕΡΕΙ οτι ο πραγματικος εχθρος δεν ειναι ουτε οι Ρωσοι, ουτε οι Κινεζοι, ουτε οι Τουρκοι. Και επειδη ειναι καλοι συμμαχοι ΔΕΝ θελουν να μας βαλουν σε … περιττα εξοδα.

    Γι αυτο μας λενε, «μην ξοδευεστε ασκοπα και αγοραζετε φρεγατες με πυραυλους, παρτε εδω τις δικες μας που εχουν εγκατασταση για LASER, θα σας χρειαστει, ακουτε τι σας λεμε

    Ο πραγματικος εχθρος ΔΕΝ ειναι οι Τουρκοι, αλλα … οι εξωγηινοι και τα UFO !!! «

    Δες τι επαιξε η γνωστη εκπομπη 60 minutes του Αμερικανικου CBS πριν μερικες ημερες.

    https://www.youtube.com/watch?v=ZBtMbBPzqHY

  2. @ Νίκος

   Φίλε Νικόλαε, μάλλον θέλεις να μας τρολλάρεις και σε αυτό το πνεύμα, να σαι καλά γελάσαμε.

   Αν παρ’έλπίδα τα εννοείς αυτά που λες, διάβασες σχολιασμούς για συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια που δεν πληροί η πρόταση και είναι ειπωμένα εκατοντάδες φορές τον τελευταίο χρόνο?
   Με εκτίμηση

  3. @ Νικος

   1) Δεν μπορει να παρει δευτερο MK41 λογω βαρους, καθως η τοποθετηση εκτοξευτη τοσο ψηλα προκαλει προβλημα ευσταθειας.

   2) Τα Hellfire εχουν την ιδια εμβελεια που εχει και το πυροβολο των 76 χιλιοστων. Ειναι για να αντιμετωπιζουν βαρκες.

   3) Πυραυλους VL ASROC μπορουν να παρουν ΟΛΑ τα πλοια που θα εχουν εκτοξευτη ΜΚ41, οπως Arrowhead, Sigma, F110, MEKO κτλ. Τα υπολοιπα πλοια ομως θα φερουν 2πλασιο, εως και 5πλασιο φορτο πυραυλων.

   4) Τα Laser προς το παρον εχουν μεγιστο βεληνεκες 3-4 χιλιομετρων. Οποιοδηποτε πλοιο εχει επαρκη ηλεκτρικη ισχυ μπορει να τα φερει, δηλαδη ΟΛΑ τα υποψηφια πλοια μπορουν να φερουν λειζερ. Η Γερμανικη Rheinmetal εχει κατασκευασει και εχει παρουσιασει συστημα C-RAM με LASER που θα μπορει να τοποθετηθει σε πλοιο πανω στη βαση του γνωστου CIWS Millenium. Αρα το λειζερ δεν ειναι πλεονεκτημα για την HF2 / MMSC καθως ολα τα υπολοιπα πλοια θα μπορουν να τα φερουν.

   1. Σωστός σε όλα μόνο μία διόρθωση, το 76mm Super Rapido έχει μέγιστη εμβέλεια τα 16χλμ, άρα πολύ μεγαλύτερη των Hellfire και αυτό με τα απλά πυρομαχικά, γιατί το 76αρι παίρνει και Vulcano εμβέλειας 40+χλμ.

 28. Αγαπητοί φίλοι,

  Απλώς βλέπουμε την εξέλιξη ενός δραματος …..με ήρωες δυστυχώς τα παιδιά μας μας που θα να αναγκαστούν να υπηρετήσουν σε αυτα τις φάκες θανατου.

  Τα πολιτικά ερπετά μας έχουν χάσει την μπάλα και συνεπαρμένα από τα λουκούλλεια γεύματα στις γνωστές πρεσβείες και στις επαύλεις τοπικών οπλάδων ονειρεύονται επιχειρηματικες επιτυχίες και διεθνή καριέρα.

  Στο σημείο μηδέν που είμαστε ο δρόμος είναι ενας κι αυτος δείχνει ΕΥΡΩΠΗ και ΜΟΝΟ αλλά μάλλον μόνο για μας τους πολίτες που τραβάμε το κουπί.

  Ο έγκυρος ιστοχώρος POPULAR MECHANICS γράφει ότι είναι ειλημμένη απόφαση της USAF να αποσύρει στις αρχες του 2026 :
  234 F-15C/D
  124 F-15C/D FF
  63 A-10C

  Ουσιαστικά παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία αφενός η ΠΑ να τσιμπήσει τουλάχιστον 3 μοιρες F-16 ή εναλλακτικά 2 μοιρες F-15C/D τις οποίες φυσικά μπορεί άμεσα να αναβαθμίσει ώστε να δελεάσει το λομπι των εταιριών ωστε να συμφωνήσουν αμεσα στην παραχώρηση.

  Αντι αυτού εμείς αγοράζουμε ότι scrap υπάρχει σε τιμή καινούριου θέλοντας να γίνουμε η χαβούζα των Αμερικανικών όπλων στα Βαλκανια γιατί πρωτίστως ως τεtοιους μας βλέπουν και ουχί ως ισότιμους Ευρωπαίους εταίρους.

  Κάποτε ήταν ο Χολμπρουκ, άλλοτε ή ραις και τωρα νεα φιντάνια όπως ο Μπλίνκεν………

  …………and the show must go on as usual…….

  1. Με 150 f16 και 24-5,18 rafale είμαστε εντάξει από αριθμούς
   Οι γείτονες άντε να χουν 230- f16
   Θέλουμε όπλα για τα υπάρχοντα και εκσυχρονισμό των B50 και B30
   Εάν τσιμπήσουμε και μερικά μεταχειρισμένα -5 είμαste TOP
   Δεν μας παίρνει να διατηρούμε πιο μεγάλο στόλο ποσο μάλλον να εισαγάγουμε τα F15!!

  2. Ευελπιστω ακομη στον μεγιστο φιλλεληνα Ταγιπ οτι θα αναγκασει το σημιτοπροδοταριο των αθηνων να καταφυγει
   σε μη αμερικανικη λυση (και κατα προτιμηση μπελαρα)…Καλα υπο αλλες συνθηκες (χωρις ταγιπ δλδ) τα ποταμοπλοια θαταν κλεισμενα απο πολυ καιρο…δεν το συζητω

 29. Δεν νομίζω να τολμήσουν να προχωρήσουν σε αυτή την επιλογή. Θα είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών και δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τίποτα. Είναι η μέρα με την νύχτα η διαφορά με τις ευρωπαϊκές επιλογές.

 30. Σύμφωνα με την πτήση η πρόταση αυτή είναι εξαιρετική. Δηλαδή δουλευόμαστε μεταξύ μας. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή προετοιμάζοντας το έδαφος για την απόφαση που ήδη έχει παρθεί από την κυβέρνηση. Είναι μια προδοτική απόφαση η οποία υπονομεύει την εθνική ακεραιότητα. Είναι ντροπή για τους ιθύνοντες του πολεμικού ναυτικού να επιτρέψουν αυτή την επιλογή όταν υπάρχουν προτάσεις που περιλαμβάνουν στρατηγικά όπλα, περισσότερα κελιά κοκ. Η τελική επιλογή πρέπει να γίνει ανάμεσα στην ολλανδική και γαλλική πρόταση. Η ολλανδική είναι μια ολοκληρωμένη και συμφέρουσα οικονομικά επιλογή που θα επιτρέψει την ανανέωση του στολου( 4 11515 extended, 4M, 2 κορβέτες). Η γαλλική μπαίνει μόνο από άποψης στάσεως της Γαλλίας απέναντι στην Τουρκία και μπορεί να περιλαμβάνει και συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής υποστήριξης. Επίσης περιλαμβάνει πανίσχυρο οπλισμό με aster30, aster15 ή και scalp. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι η βρετανική αλλά μιλάμε για μια εχθρική χώρα προς τον Ελληνισμό η οποία ενισχύει την τουρκική άμυνα. Το ίδιο και η Ισπανία. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί ούτε ένα ευρώ σε Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία.

 31. Οι μοναδικοί άνθρωποι παγκοσμίως που βλέπουν ένα υπερ-πλοιο είναι ο Άδωνης και 1-2 στην «πτώση και διάστρεμμα»!

  1. @

   Ναι, αλλα ο Αδωνης ειναι Ναυαρχος, ξερει απο αυτα. Οσο ηξερε και ο αεροπορος Καμμενος οταν αποφασιζε εκσυγχρονισμο των ιπταμενων μουσειων Ρ-3Β τα οποια θα παραδοθουν (εαν παραδοθουν) το 2023-24, δηλαδη σχεδον μια δεκαετια αργοτερα απο την αρχικη παραγγελια.

   1. P-3!!! Που τα θυμήθηκες! Καλά ο Παναγής εύκολα θα μπορούσε να αναβαθμίσει και τα Huey!
    Πάντως είναι τρελό! Να σου δίνουν arrowhead, f110, fdi, sigma, a300 και να ακούς κάτι κόπανους να σου εκθειάζουν το γρι γρι! Είναι σαν να σου προσφέρουν mercedes, bmw, audi και εσύ να θες το Datsun! Δεν έχει λογική. Ούτε καν με arleigh burke στο πακέτο!

  2. Διάβασα το άρθρο τους εχθές και δεν μπορούσα να σχολιάσω πουθενά.

   Ιταλικοί πύραυλοι σε αμερικάνικο πλοίο!
   Ανά 4 σε ΜΚ-41 (δεν χωράνε καν)!
   Εξαιρετική πρόταση – όσοι δεν τους αρέσει είναι εμπαθείς!
   3 μονά κελιά για ASROC – γιατί δεν χωράνε αλλού τορπιλοσωλήνες!
   Με το δικό τους“μάτι”, φαίνεται πως υπάρχει χώρος στην υπερκατασκευή για περισσότερα SCL!
   Οι Αμερικάνοι μας δίνουν SM-2, το υπογράφει η Φτύση!
   Οι άλλες προτάσεις ΔΕΝ έρχονται με captas 4, μόνο από Γαλλία και Ισπανία (τρελό ψέμα).

   Μου ήρθε να κουτουλήσω την οθόνη.

   Το μόνο που μου έφτιαξε λίγο τη διάθεση ήταν το σχόλιο: σαν μέλισσες θα μαζεύονται τα mh60r γύρω από τα mmsc για να βιώσουν τις ανεπανάληπτες δυνατότητες διαλειτουργικότητας…

   1. Μα εννοείται πως τα Ρόμεο δεν έχουν μάτια για άλλα πλοία πλην του Μίμη.
    Βλέπουν Μίμη στο πέλαγος και λιώνουν οι φλάντζες και τα φίλτρα τους για πάρτη του. Ποτάμι τρέχουν οι βαλβολίνες!
    Τέτοιος έρωτας απο την εποχή του (συνονόματου) Ρομέου και της Ιουλιέτας έχει να υπάρξει.

   2. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας εθνικής ασφαλείας ως ανεξάρτητος θεσμός και εκλεγμένος από τον λαό να τους ελέγχει και να τους στέλνει μέσα όταν πρέπει. Από την πρωθυπουργική ολιγαρχία αυτά και άλλα χειρότερα…

 32. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΣΚΛΗΡΟΙ,ΜΕ 200 ΕΚΑΤ.ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ………. COMBATTANTE!!!!!

 33. Ούτε για την αντικατάσταση των combattante δεν κάνουν. Με τόση μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, με το τεράστιο κόστος συντήρησης και τα προβλήματα αξιοπιστίας που έχουν και τσάμπα να μας τις δώσουν θα γονατίσουν οικονομικά το ΠΝ.
  Είναι παντελώς άχρηστα πλοία που το αμερικανικό ΠΝ θέλει να τα ξεφορτωθεί αλλά να βγάλει και ένα μέρος από τα σπασμένα. Και ποιος ο καλύτερος πελάτης για να τα μοσχοπουλησει; Οι διαφθερμενοι Έλληνες πολιτικοί!
  Θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι και το παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν! Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν γίνονται αυτά!

 34. Στην φουρτουνα ο καπετανιος φενεται.Κυριοι του ΠΝ ,η σταση σας στο θεμα να ειναι ανταξια της διαχρονικης νσυτοσύνης της Ελλαδας.Δεν θα μπορει να πει κανεις οτι δεν ηξερε….μια χαρα πληροφορηση υπαρχει σε συτο τον ιστοτοπο.

 35. Το ανθρωπακι στη μεγγενη του θειου και της αδελφομανας, της φραου
  και του περιουσιου, αλλα και των δελφινων.
  Αν ψελισει θα παρω τις αλουμινοτρατες θα τον στειλει αδιαβαστο
  το ιδιο του το κομμα.
  Μνημονια για τη συμφωνια των Πρεσπων και αγορα αλουμινοτρατων,
  ειναι θανατος για το ΠΝ και για την αρτιμελεια της χωρας.
  Ποσο δυνατο αισθανεται το ανθρωπακι με μονο του οπλο
  τις ψευτικες δημοσκοπησεις ;
  Τα μνημονια θα μπορεσει να τα περασει με το θεατρακι των πρωην,
  αλλα οχι και τις φρεγατες.
  Αξιζει η ευνοια του θειου και της φραου για να κανει
  μια αποτυχημενη προσπαθεια ;
  Περυσι εκανε πισω την ωρα της υπογραφης για τις φρεγατες
  με τους Γαλλους.
  Γιατι να μην κανει το ιδιο και με τον θειο,
  μια που δεν εχει τα κοτσια να τα βαλει με κανεναν,
  εκτος απο τον ατυχο λαο που βρεθηκε με αυτον στο τιμονι ;
  Χρηματα γιοκ θα πει και να ειστε ευχαριστημενοι αν βρω δυο σαβουρες
  για να αρχισω ενα λιφτινγκ της πλακα στις ΜΕΚΟ.
  Αντε να αγορασει και τα σχεδια απο τις Arrowhead 140,
  με ναυπηγηση του πιασε το αυγο και κουρευτο,
  για να εχει ενα αφηγημα οτι προσπαθει για το καλυτερο,
  για τις εκλογες που πρεπει να γινουν πριν το χειμερινο lockdown.
  Αυτη τη φορα ο καταμετρητης βρισκεται απο την απεναντι πλευρα,
  δυσαρεστημενος με το ανθρωπακι, εχοντας την ορεξη
  να κανει οτι και στην Γαλλια.
  Ενας περαστικος να βαλει μια υπογραφη, για να κλειδωσει
  τα δικα του ως δικα του.

 36. 1.Τις επόμενες 30-45 ημέρες θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πολύ χειρότερα καθώς τα σοκολατάκια,τα γλειφιτζούρια,τα κρουασάν και τα λοιπά γλυκίσματα θα πηγαινοέρχονται πάνω και κάτω από το τραπέζι.
  2.Προσωπική εκτίμηση ότι ουδείς επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο.
  Σε διαφορετική περίπτωση,το όνομά του θα αντικαταστήσει αυτό του Εφιάλτη στα βιβλία της Ιστορίας και στην συνείδηση των Ελλήνων.
  3.Εγώ εξακολουθώ να περιμένω την απάντηση από USA.Εκεί είναι κατ’εμέ το σημείο-κλειδί των πάντων.
  4.Από τη μία οι δυσκοίλιοι Γάλλοι,από την άλλη οι ευκοίλιοι Αμερικανοί.
  Αν οι πρώτοι είχαν τις γαστρεντερικές ικανότητες των δεύτερων,σήμερα θα παραλαμβάναμε την πρώτη φρεγάτα.

  1. «Προσωπική εκτίμηση ότι ουδείς επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο»

   Εεεεε εντάξει μην το θεωρείς και δεδομένο, μακάρι να είναι όλοι άσπιλοι και αμόλυντοι, γιατί αλλιώς… είναι πολλά τα λεφτά, και αν κάποιος δεν έχει το απραίτητο ηθικό υπόβαθρο, θα σκεφτεί ότι ΟΚ μπορεί να συνδεθεί το όνομά μου με κάτι κακό, αλλά ο Έλληνας κοντή μνήμη έχει, και το τραπεζικός λογαριασμός μπορεί να έχει πολλά ψηφία.

   Για να δούμε, πάντα είμαι θετικός και πιστεύω ότι κανένας δεν θα φτάσει να καταστρέψει την χώρα του είτε για τα φράγκα, είτε για την υποστήριξη ή οτιδήποτε άλλο.

   Σε λίγο καιρό θα απαντηθεί το ερώτημα και θα δούμε

 37. Επίτελους ήρθε η επισημοποίηση, ότι η LM προσφέρει μακράν το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πλοίο.
  Αυτό σε απάντηση όσων (κυρίως ιστοτόπων) μας έλεγαν να είμαστε υπομονετικοί και ότι οι ΗΠΑ θα έρθει με μία προσφορά που δεν ξανά έγινε…

  Επίσης είναι τεράστια ΝΤΡΟΠΗ για κάποιους ιστοτόπους, με μεγάλη ιστορία ως έντυπα περιοδικά… να λογοκρίνουν ασυστόλως όσους έχουν διαφορετική, αλλά ΕΥΠΡΕΠΕΣΤΑΤΗ άποψη από εκείνους

  Είστε και εσείς όμως που αφήνετε τον καθένα από εμάς να πει ελεύθερα την άποψή του.
  Ευχαριστούμε για τη δημοκρατία που μας παρέχετε defencereview

 38. arrowhead με

  64εσσμ2, στραλες, ραμ, μεγαλο πυροβολο μπροστα 120 βουλκανο, 16 εξοσετ , ΝΣ200 , καπτας 4, και παρεμβαση στον θορυβο των μηχανων ( γινεται με καποιο τροπο? εχουμε αναλογα παραδειγματα και με τι κοστος?)

  ολο αυτο το πακετο ποσο θα εβγαινε ανα κομματι με οπλα ενα φορτο και φοσ 2 ετων

  μπορει καποιος να κανει εκτιμηση νομιζω ειναι ισχυρο πακετο για γενικης χρησης φρεγατα

  1. Η [email protected] είναι πολύ μεγάλη για γενικής χρήσης φρεγάτα για τα δικά μας δεδομένα
   Το Life cycle cost εξαρτάται και από το μέγεθος εκτόπισμα του πλοίου
   Ας πούμε όσο πιο μεγάλο είναι τόσο πιο μεγάλη κατανάλωση καυσιμου έχεις

   Δεν παίρνεις πλοίο στους 6000tn να το γεμίσεις ESSM MONO!

   Θέλει τους SM2 και το APAR αφού τα sikvei εύκολα και δοκιμασμένα
   Και έχεις πλοίο AAW 32 CELL + RAM στους 6000 TN με κόστος στα 600mil?>

   από ότι έχει γραφει έτσι?

   Δεν έχουμε πολύ πληροφόρηση και από διαφορετικές πηγες για το τι ακριβώς προσφέρουν και σε τι τιμές οι Βρετανοί

   Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί με διαφορα μέσα
   (raft mounted, http://www.hisutton.com/Submarine_Stealth.html
   box / blankets sound absorbing ,…)

   Οι Aγγλοι για να κρατήσουν το κόστος χαμηλά δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία αφού δεν το θέλουν για ASW

   Τα πλοία τα θέλουμε κατεξοχήν για AAW έτσι?

   1. Τι είναι αυτά που γράφεις για την ARROWHEAD; Δεν έχεις διαβάσει πόσο οικονομική είναι η Iver Huitfeldt; Ότι πήγε ΗΠΑ και επέστρεψε χωρίς ανεφοδιασμό;
    Είναι το πιο οικονομικό πλοίο από όλες τις προτάσεις.

    Και φυσικά μπορεί να έχει μόνο ESSM, η Absalon δηλαδή τι έχει; Πλοίο «γενικής χρήσης» θέλουμε (είπε ο πρωθυπουργός). Αναβάθμηση με SM-2 γίνεται κι αργότερα.

    Οι ARROWHEAD θα ήταν ιδανικές για εμάς υπό κάποιες προϋποθέσεις – οι οποίες δεν υπάρχουν και γι’ αυτό προτιμώ τις Σίγμα.

    1. Οικονομική σε σχέση με τι??
     Με μια κορβέτα τύπου GOWIND στους 2500-3000tn?
     Δεν νομίζω!

     Όσο πιο ψιλό είναι το tonnage τόσο υψηλότερο είναι το Life Cycle cost

     Πλοίο @6000tn @ 600mil+weapons+fos δεν μπορούμε να τα έχουμε
     ως κορμό του στόλου!!

     Ξαναγράφω πως είναι υπέρ των [email protected] Mode για το συγκεκριμένο πρόγραμμα!

     Αλλα οι έρημοι θα πρέπει να συμπληρωθούν με κορβέτες των 2500-3000tn

 39. Τι έπος.
  Τι μέγα καλλιτέχνημα.
  Η ομορφιά των μονών κελιών εκτόξευσης.
  Οι ευκαιρίες εξαγωγής.
  Η κατά πίστη ανθυποβρυχιακή ικανότητα.
  Η ευελιξία στα υλικά κατασκευής.

  Συγχαρητήρια στην LM για τη χειρότερη «φρεγάτα» στην ιστορία των φρεγατών.
  Αυτά τα πλοία είναι η καλύτερη διαφήμιση.
  Εύγε.
  Ο επιμένων νικά.

  1. Δεν το έμαθες, κατά την PTISI έτσι όπως το έκοψαν με το μάτι η υπερκατασκευή μπορεί να πάρει ακόμα 3 SCL κάνοντας σύνολο 6. χαχαχα

   Θα ψάχνουμε χώρο γύρο γύρο να κοτσάρουμε κάνα μονό κελί…αυτά δεν γίνονται.

 40. ΠΤΗΣΗ, αναλύοντας την καλλιτεχνική φωτό:
  Στο ελικοδρόμιο βρίσκεται ένα MH-60R, και πάνω από το πλοίο ίπταται άλλο ένα Romeo. Αυτό επιβεβαιώνει πως το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει δυο ελικόπτερα MH-60R Romeo, ή εναλλακτικά, ένα MH-60R και δυο UAS. Άλλωστε, η τεράστια υπερκατασκευή φιλοξενεί κατά κύριο λόγο το/τα ελικόπτερο/α. Έχουμε ξαναγράψει, πως τα MH-60R είναι “ενσωματωμένα” στο COMBATSS-21, και μπορούν να δρουν μαζί με το πλοίο με έναν τρόπο μοναδικό. «

  Naval Analyses @D_MITCH
  5. Ένα ελικόπτερο σε υπόστεγο, 1 σε ελικοδρόμιο

  1. Ένα ελικόπτερο σε υπόστεγο, ένα σε ελικοδρόμιο, όπως άλλωστε σε ΟΛΑ τα πλοία.
   Αλλά μόνο σε κατάσταση ανάγκης, αλλιώς είναι ηλίθιο και επικίνδυνο.

 41. Τα γραφω εδω και καιρο οτι εχει κλεισει η μπιζνα και μαλιστα στο παρασκηνιο θα πεφτουν μαχαιριες για το ποιος υπουργος θα καρπωθει τη δοξα, αντιθετα με οτι πιστευουν πολλοι σχολιαστες. Να δουμε λιγο και ποιοι θα υπογραψουν απο το ΠΝ. Γιατι ενταξει ο Αδωνις μπορει να πουλαει μπαφο στα ανθρωπινα υποπροιοντα που τον ψηφιζουν, αλλωστε ειναι αντιπροεδρος της ΝΔ. Οι ναυαρχοι με τι ντροπη θα διαταξουν τους κατωτερους να σαλπαρουν;

  1. H «εξαιρετική» πρόταση που την ξαναβάφτισαν «HF2» μπας και φύγει η ρετσινιά της «αλουμινότρατας»
   εξακολουθεί να παραμένει η χειρότερη επιλογή από όλες τις άλλες προτάσεις που έχουν ως τώρα κατατεθεί.

   Χωρίς πυραύλους μακρού βεληνεκούς
   καμία νύξη για SM-2
   με μέτριο περιστρεφόμενο ραντάρ
   χωρίς σόναρ γάστρας
   χωρίς τορπίλες (αλλά 3 VL-ASROC)
   επιβιωσιμότητα Level 1+
   με προβληματικό σύστημα πρόωσης

   Όταν η ντροπή έχει χαθεί, η LM, με διαφημιστή «εργολάβο» την ΠΤΩΣΗ,
   η αντικειμενικότητα της οποίας είναι πλέον ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ επί του σχετικού,
   ζητάει 1 δις για αυτά που η λιμενότρατα,
   ΔΕΝ έχει και που ΠΟΤΕ δεν μπορεί εκ της σχεδίασής της να αποκτήσει.

   ΕΥΤΥΧΩΣ όμως.

   Γιατί η ΕΠΑΡΣΗ που τους διακατέχει ίσως, ελπίζω,
   μας γλιτώσει από το μεγαλύτερο έγκλημα στην νεώτερη Ελληνική Ιστορία,
   καθότι τυχόν επιλογή της Ν.Δ. για τις LM,
   το μόνο που δικαιολογεί ΑΠΟΛΥΤΑ μια τέτοια απόφαση είναι πως
   όλα γίνονται για να μειωθεί το στρατιωτικό μας αποτύπωμα – όπως ανάφερε και ο @kanenas πιο πάνω.
   Ούτε «μίζες» ούτε τίποτα.

   ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ala Μακεδονία

   Και πως κάθεται βρε παιδί μου ακόμη ένα kazan-kazan ή διαίρει και βασίλευε…

   Εμείς στον αέρα, τα Τούρκα στη θάλασσα ΜΑΣ.

 42. Αναφέρεται ότι ο CAMM-ER έχει επιχειρησιακή οροφή τα 10.000 μέτρα. Άρα δεν μπορεί να πλήξει τα UCAV Akinci,το οποία μπορούν να επιχειρούν από τα 12.190 μέτρα. Σε αντίθεση ο Aster 15 έχει οροφή τα 13.000 μέτρα και ο Aster 30 τα 20.000. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να προμηθευτεί ένα προηγμένο αντιαεροπορικό-αντιβαλλιστικό σύστημα για τον κύριο κορμό των μονάδων του.

  1. @ Avk

   Ετσι και αλλιως για τον θειο ο Τουρκος ειναι συμμαχος μας ,
   δεν υπαρχει προβλημα με τα UCAV Akinci.
   Και να μας βυθισει καμμια φρεγατα παλι συμμαχος μας θα ειναι.
   Και να κανει καταληψη σε νησια μας παλι συμμαχος μας θα ειναι.

  2. Εάν θυμάμαι σωστά ένα F16 με SNIPER ATP μπορεί να κάνει βομβαρδισμό μέσω του SNIPER από τα 50000FT
   που είναι πολύ πιο πάνω από τα 10000M=30000FT που μπορεί να πάει ο CAMM!
   Το LANTIRN επιτρέπει βολές από 25000FT MAX ALTITUDE:

   https://www.defenseindustrydaily.com/sniper-targeting-pods-hitting-the-mark-0562/#:~:text=The%20ATP%20can%20acquire%20targets,defenses%20during%20their%20defining%20moments.

   The ATP can acquire targets at altitudes of up to 50,000 feet, for instance, versus the 25,000 feet typical of the last-generation LANTIRN pods.
   These superior detection ranges are vital to pilots, helping keep them out of range of threat air defenses during their defining moments.

 43. Οι Αμερικανοί ποτέ δεν μας έχουν δώσει ενεργά αντίμετρα. Μόνο παθητικά.
  Εδώ τί θα έχουμε ?
  Ο τρόπος φόρτωσης πυραύλων έχει συγκεκριμένη διαδικασία. Κελί εδώ κελί εκεί και ΜΚ41 θα τραβάνε τα μαλλιά τους οι ΔΒ και οι Τ/ΠΒ του πλοίου τρέχοντας εδώ και εκεί.
  Τορπίλες ?
  ASW: το Ε/Π δεν μπορεί να πετά συνέχεια να προστατεύει το πλοίο ούτε να έχει συνέχεια παρεασμενο το vds (περιορισμός κινήσεων).
  Αισθητήρες εισερχομενης τορπίλης και αντίμετρα ?
  Μπορεί κάτι να μην διάβασα καλά…..

  1. Δηλ. τί προσδοκίες είχαμε, να γεμίσει η Ελλάδα αμερικανούς στρατιώτες και έτσι απλά θα βγούνε τα κάστανα από τη φωτιά με τους Τούρκους; Αν δεν κουνηθούμε μόνοι μας αδέρφια και αγριέψουμε μόνο υποχωρήσεις και ήττες θα γνωρίσουμε.
   Μας έχουν δεδομένους, τα δίνουμε όλλα τζάμπα, δεν πιέζουμε, δε μας πέρνουν σοβαρά.
   Λέμε «Ναι» σε Β.Μακεδονία, Βαλκάνια για Nato και ΕΕ, βάσεις εδώ και εκεί, «Ναι» τα νησιά μας να γίνουν τα Ghetto της Ευρώπης για τους μετανάστες, δεν ακούμε ελληνικά και κυπριακά Veto για Τουρκία και ελπίζουμε να μας βοηθήσουν οι ξένοι.
   Τουρκικά αλιευτικά, ακτοφυλακή και navtex στα νερά μας, υπερπτήσεις καθημερινά και εμείς ακόμη στο δε βαριέσε.
   Οι Αμερικανοί δαχτυλάκι δε θα κουνήσουν, για να μην στεναχωρίσουν τους απέναντι που έκανε τους πάντες (ΕΕ, Νατο, Αμερική, Ρωσία) ξεφτίλα.

 44. Η μαύρη «short list» του προγράμματος νέων φρεγατών του ΠΝ:

  Lockheed Martin – ΠΤΗΣΗ – Ντένης Πλέσσας – Τζέφρυ Πάιτ – Άδωνις Γεωργιάδης

  1. @ Spiral

   Ο ποδηλατης στην Ουκρανια καταφερε στο τσακα τσακα
   να χασουν κομματι.
   Εδω του πηρε περισσοτερο να μας φερει στη θεση που θελει.
   Το χαραγμα το εκανε, τωρα λειπει μονο η κοπη.

 45. Άντε να βγεί επιτέλους μια γ@μ*μενη απόφαση και να πέσουν υπογραφές, γιατί μετά από την φρεγατοφρένεια τα τελευταία χρόνια ήμαστε όλοι για θεραπεία.
  Με ciws και phalanx πάμε για ύπνο και με aster, camm-er, και mica ξυπνάμε.
  Έχουμε και συνέχεια εφιάλτες που έρχοντε μια με το όνομα mmsc ή με lcs. Και όταν νομίζεις το ξεπέρασες, σου έρχετε με άλλη ονομασία…hf2.
  Εκτός απ’αυτά που ξέρουν και οι κότες ότι ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ, αποφασίστε επιτέλους να τελειώνουμε. Ότι θα υπάρξει μεγάλη φασαρία σε όποιο πλοίο και να πάμε είναι σίγουρο, έτσι είναι ο Έλληνας. Αν πάμε όμως σε hf2 θα έχουμε σειζμούς, τσουνάμι κσι εμφύλιο.
  Και τα όνειρα για 3 πλοία ναυπήγηση στην Ελλάδα όμορφα, αλλά μή ρεαλιστικά.

  1. Αν είμαστε για θεραπεία τώρα με τις φήμες, φαντάσου τι θα γίνει όταν βγουν αληθινές. Είτε θα γίνουν πλούσιοι οι ψυχίατροι είτε θα προκύψουν άλλα προβλήματα

 46. δηλαδη καπου ελεος.
  αν ειναι τοσο ελεγχομενοι (επειδη προφανως τους εκβιαζουν μεταξυ αλλων) και θελουν σονι και ντε φρεγατα αμερικανα, ας παρουμε την αλλη προταση και ας αργησουνε.μεχρι να ρθουν ας κοψουν τον κωλο τους να εχουν υπεροχη στον αερα και να διατηρησει ενα αξιομαχο ο εσ εστω και με πλεοναζοντα υλικα.
  αυτοι οι πινιτες ρε παιδι μου μονιμως κατωτεροι των περιστασεων.μιλαμε για τη καταστροφη του πν ante portas και δεν εχει βγει ουτε ενας να παραιτηθει και να δωσει μια συνεντευξη λεγοντας τα ολα για να καψει τους μιμηδες…ξυπνατε ρε ….ας ξυπνησει καποιος

 47. Όπως λέει ο πλανόδιος μανάβης στη γειτονιά
  «Εδώ τα καλά πεπόνια. Έχω πεπόνι μέλη. Ζάχαρη το πεπόνακι.»
  Ελα ναύαρχε τέσσερα θα σου δώσω εγώ τιμή ευκαιρίας 5.5 δις και θα ρίξω μέσα και δυο καρπούζια.
  Όπως λέει και ο Καραγκιοζης «E ρε ντερλικι που θα πέσει».

   1. Το θέμα είναι μην προκύψει κάτι στο στυλ άλλοι θα φάνε και θα πιούνε και άλλοι νηστικοί θα κοιμηθούνε

  1. Ότι φρεγάτα και να παραγγείλουν είτε είναι οι κονσέρβες είτε κάτι άλλο δεν πρόκειται να τις παραλάβουν,οπότε τι χτυπιεστε σαν χταπόδια για τον οπλισμό που θα φέρουν Άντε και καλή ψυχή !!!

   1. @ Φώτης κυπραιος

    Η Γαλλικη προταση ομως μπορει να κλειδωσει και ρητρα
    στρατιωτικης συνδρομης.
    Κατι που ενοχλει αφανταστα τον θειο, τους απεναντι, την φραου, τα αγγλακια,
    την αδελφομανα και την παρεα της.
    Ειναι η μονη προταση που μας δινει κατι απο το πρωτο λεπτο της υπογραφης.

    1. @Kanenas

     Συμφωνώ. Προσωπικά παρακολουθώντας αυτό το βασανιστήριο με τις φρεγάτες σχεδόν ένα χρόνο, έχω καταλήξει πως η πρώτη έγνοια των γνωστών «φίλων», «συμμάχων», «εταίρων» και εγχώριων «καλοθελητών» είναι να μπλοκαριστεί η περεταίρω σύσφιξη των Ελληνο-Γαλλικών σχέσεων και προμήθεια από την χώρα μας Γαλλικών όπλων και συστημάτων που θα επιφέρουν αλλαγή στις ισορροπίες προς όφελός μας. Γιατί θα χάσουν επιρροή οι ΗΠΑ και Γερμανία στην τόσο κρίσιμη περιοχή μας, και θα εξαναγκαστεί η Τουρκία να βρει ισοδύναμα σε μια στιγμή που δεν μπορεί να στραφεί σε επιλογές από την Δύση. Kάθε αξιόλογος Ελληνικός εξοπλισμός επί του παρόντος σπρώχνει την Τουρκία σε άλλες κατευθύνσεις, όπως π.χ τα Ελληνικά Rafale ενδέχεται να φέρουν Τουρκικά Su-35. Η γνωστή τακτική «καρότο-μαστίγιο» των ΗΠΑ στην περιοχή προβλέπει «μαστίγιο» τώρα για την Τουρκία, αλλά χρειάζεται και την Ελλάδα διαθέσιμη ή στην ασθενή θέση να γίνει το «καρότο». Ο συνδυασμός Ελλάδας-Γαλλίας χαλάει αυτά τα σχέδια.

    2. Εδώ μου τα χάλασες. Στρατιωτική συνδρομή για 5.5 δις; Αν η Γαλλία αναμιχθεί ενάντια της Τουρκιας αυτά θα φύγουν μόνο στους μισθούς τους πρώτους 6 μήνες συν το κόστος μετά κίνησης του στόλου και της μισής αεροπορίας. Όλα αυτά χωρίς την πιθανότητα να καταρριφθούν αεροσκάφοι της η μα βουλιάξει καποια φρεγάτα η ακόμα και το αεροπλανοφόρο τους. Εσυ αν εισουν στη θέση τους θα το ριψοκινδυνευες ποτέ; Εγώ όχι το πολύ πολύ να έκανα δηλώσεις και μα σου παρείχα δεδομένα με κινήσεις του εχθρού.
     Πες πως ο Μακρον πράγματι θα το έκανε για εσωκομματικούς όσο και για λόγους προωθήσεις της διεθνούς εικόνας της Γαλλίας ως περιφερειακής δυνάμεις. Αν ο Μακρον δεν ξανά εκλεγεί που θεωρείτε πολύ πιθανόν ο επόμενος Πρόεδρος θα σεβαστεί την συμφωνία η θα προσπαθήσει να απαγκίστρωθει; Εγώ πιστεύω το δεύτερο.
     Στρατιωτική συμφωνία για 5.5 δις δεν υπάρχει είναι μύθος που ανακύκλωσαν πολλοί και τώρα το παίζουμε πιπίλα.

 48. «Εξετάσαμε τα σόναρ τρόπιδας για τις MMSC για διαφορετικούς πελάτες», δήλωσε ο DePietro. Πιστεύουμε ότι ένα σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS) σε συνδυασμό με το ελικόπτερο MH-60R, το οποίο το Ελληνικό Ναυτικό έχει ήδη αγοράσει, προσφέρει σημαντική ανθυποβρυχιακή ικανότητα.

  Ποιοι ειναι οι «διαφορετικοι πελατες» ; Ο μονος εξαγωγικος πελατης ειναι η Σαουδικη Αραβία.

  Δεν χρειαζεται λοιπον σοναρ γαστρας μας λεει ο πλασιέ της Λοκχηντ, ειναι περιττη πολυτελεια.Οσα δεν φτανει η αλεπου……………………..
  Ολες οι προσφερομενες ευρωπαικες φρεγατες εχουν σοναρ συρομενο ΚΑΙ γαστρας. ΟΛΕΣ. Εδω εχουν μεχρι και οι κορβετες των 2500 τονων, οπως η Gοwind 2500. Προφανως αυτοι δεν ξερουν τι τους γινεται, για αυτο και μοσχοπουλανε, ενω ο φουκαρας ο Μίμης εχει μονο εναν εξαγωγικο πελατη, που και αυτος τον προτιμησε για πολιτικους λογους.
  Επισης καποιος να πει στη Λοκχηντ , οτι δεν μας αρκει «σημαντικη ανθυποβρυχιακη ικανοτητα», οταν μιλαμε για πλοιο του 1 δισ. $$, οταν το περιβαλλον του Αιγαιου ειναι ιδανικο για υποβρυχια, και οταν ο αντιπαλος συντομα θα διαθετει U214.

  Η εξαιρετικη γερμανικη φρεγατα γενικης χρησης Α200 προσφερει περισσοτερα απο τον «Μίμη», (πχ εχει και σοναρ γαστρας) αλλα ειναι 40 % φθηνοτερη ! Για αυτο οι Γερμανοι μαζι με τις 4 φρεγατες Α200 δινουν και 2 ολοκαινουρια υποβρυχια 214, στα ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ.
  Οσο για τους αλλους Ευρωπαιους υποψηφιους, με τις βαρβατες φρεγατες ΑΑW, που μας προσφερονται για παρομοια λεφτα με αυτα που ζηταει η Λοκχηντ, απλα δεν χωραει συγκριση με τον φουκαρα τον «Μίμη» ουτε για αστειο.

  1. Είναι προφανές ότι θα μας πουλήσουν ίδιο σόναρ γιατί οι Χούτι και οι Ιρανοί έχουν υποβρύχια U214 και έχουν δει πόσο αποτελεσματικό είναι.

   Καθώς οι αντίπαλοι της Σ.Α. δεν έχουν υποβρύχια (ή δεν έχουν της προκοπής) παίζει να το θέλουν μπας και πιάσει κανα κοπάδι ψάρια

 49. Με εκπλησσει οτι ακομη υπαρχουν ανθρωποι που παιρνουν το αεροπορικο περιοδικο στα σοβαρα.
  Τα τελευταια τρια χρονια εχει πει πληθος ψευδων ειδησεων.
  Αμερικανικη βοηθεια για τα φ16.
  Συμφωνια πλαισιο για τις βασει και οσονουπω ερχονται οι αμερικανικες δωρεες.
  Βαφτιζει την αγορα Κιοβα σαν αμερικανικη βοηθεια για τις βασεις ενω στην ιδια τιμη τα πηρε η Κροατια.
  Διαρροη επι χρονια ψευδων ειδησεων σχετικα με την MMSC. Απο τουλαχιστον τρια Μκ41 μεχρι Χελφαιρ,τορπιλοσωληνες,SM2, bohuhtika tvn 30mm, ρανταρ διαταξης φασης,σοναρ γαστρας, captas 4 κτλ.
  Διαρροη για τα δυο AB που δενουν συντομα.

  Βασικα οι αληθινες ειδησεις ειναι πλεον μειοψηφια.
  Η μονη αληθινη ειδηση με την οποια δεν ασχολειται κανεις,ειναι η δημοσιευση λογαριασμου του κογκρεσσου για χρησιμοποιηση 400εκ στην ελλαδα «για ανασχεση της ρωσσικης επιρροης».

  Προς θεου δεν εννοω τιποτα!!! Δεν εννοω τιποτα το εγραψα τυχαια.Δεν ειμαι καλος στον γραπτο λογο.

 50. Το μόνο καλό που έχουν αυτές οι κορβέτες, συγνώμη φρεγάτες, είναι το ενδιαφέρων τον αμερικανών να αγοράσουν τα ναυπηγεία. Όλοι οι υπόλοιποι, μπορεί να έχουν καταλληλότερες φρεγάτες αλλά οταν έρθει η ώρα των ναυπηγείων, λέν πείτε μας με ποιο θα συνεργαστούμε (όχι να τα αγοράσουμε).

  1. Μα καμια σώφρων επιχείρηση και επιχειρηματίας δεν θα μπλέξει με σκαrαμαγκα και ελευσίνα

   Κατά ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ οι Αμερικανοι(dfc) θέλουν να δώσουν το πολύ 150mil όταν τα χρέη της Ελευσίνας είναι στα 500mil

   Μετά βεβαια πρέπει να γίνουν επιπλέον επενδύσεις για να γίνουν λειτουργικά τα Ναυπηγεία αλλα πάλι αυτά που θα δώσουν είναι ΨΊΧΟΥΛΑ μπροστά στα του προγράμματος

 51. Ολλανδία και Πουρκουαδες δίνουν μάχη για την πρωτιά, με αουτσάιντερ Ισπανούς. Ο εκπρόσωπος τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ, δηλ. η γνωστή ιστοσελίδα » Πτ…και Δια…» παρουσιάζει τις ΑΛΟΥΜΙΝΟΤΡΑΤΕΣ ως υπερπλοια.
  Και τα τζουκμποξ εάν τα ταισεις…κελαηδανε.

 52. Λεει και ξαναλεει η Λοκχηντ για την διαλειτουργικοτητα του «Μίμη» με τα ελικοπτερα MH60R.
  Θα τρελλαθουμε ρε παιδια. Δηλαδη τα ευρωπαϊκα πλοια δεν εχουν «διαλειτουργικοτητα» με το ΜΗ60R; Αφου ολοι τα ιδια ΝΑΤΟϊκα πρωτοκολλα επικοινωνιας χρησιμοποιουν! Και πολλα ευρωπαϊκα σχεδια χρησιμοποιουν αμερικανικα συστηματα επικοινωνιας! Σχεδιαστηκε μηπως το MH60R ειδικως για τον «Μίμη» ; Οχι φυσικα………

  1. @ NF

   Και λιγα ειπαν, επρεπε να αναφερουν και την μοναδικη διαλειτουργικοτητα
   με τα αναποσπαστα συνοδα πετρελευσης και ρυμουλκησης.

 53. Σιμερα διάβασα τι είπε ο Παναγιωτόπουλος πριν μέρες στην Βουλή.Περι ‘μεγαλες φρεγατες.

  Παντός θα είχε μεγαλι πλάκα στο τελικό shortlist να δουμε μονο ~6000τ καράβια.Διλαδι AH140,Bergamini & F110.Και να βγαίνουν εκτός τα «μικρα» Sigma,FDΙ,HF2..

  Και μετά θα κριθούν ολα στην ενδιάμεση με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς να μας προσφέρουν απο 1-2 Bergamini η F100.

 54. ὄτι πλοῖα καί νά πάρωμε ἐάν δέν ἐξουδετερωθεῖ πλήρως ἡ ἀεροπορία τοῦ ἐχθροῦ θά πᾶνε στόν πάτο μέ πλήγματα ἀπό 500 ρουκέτες-πυραύλους τὀ κάθε πλοῖο, μία ρουκέτα θά πιάση. Εἶναι γνωστά!

   1. Τα 16 αντε 32 scalp naval τι ρόλο μπορούν να παίξουν διλαδι;

    Εδώ έριχναν δεκάδες Scalp & Tomahawk σε ένα καημένο αεροδρόμιο στην Συρία και τι κατάφεραν;Δύο Mig23 και κάνα δυο άλλα Su22..

    Χριαζοντε εκατοντάδες scalp επί μέρες για να γίνει εστο καπια δόύλίά.Και αυτοί η καθημερινή δουλια και είναι τις αεροπορίας με ένα σμήνος M2000 με scalp και ένα σμήνος Rafale με meteor για προστασία.

    Και δεν νομιζο οτι τα Scalp eg θα πάνε μονο σε «αεροπορικούς» στόχους.Θα πάνε σε στρατηγικούς στόχους.U214TN στους ναύσταθμους εναι σιγουρα στρατηγικοί στόχοι τους πρώτους 48h.

    1. @ Άγγελος

     Οι scalp naval ειναι πιο αποτελεσματικοι απο τους Tomahawk.
     Με ενδιαφερει η ενσωματωση τους στο οπλοστασιο μας
     με αφορμη την αγορα των φρεγατων σε συμφωνια πακετο
     με επιπλεον εκτοξευτες για χρηση σε παρακτια συστηματα.
     Η παραγωγη εδω και τροποποιηση για ισχυροτερη πολεμικη κεφαλη.
     Αν ολες οι νεες φρεγατες του ΠΝ μπορουν να φερουν στον μελλον
     την δυνατοτητα για 16 scalp naval η καθε μια,οταν ο Α70 θα ειναι
     συμβατος με τους Aster και δεν θα ειναι περιοριστικη η χρηση του,
     με 10 φρεγατες, μπορεις να εχεις 160 scalp naval , αν προσθεσεις
     και τα παρακτια συστηματα τα νουμερα ξεφευγουν,
     οπως αν προσθεσεις και αλλες φρεγατες.

    2. @ Άγγελος

     Εμείς δεν είμαστε ΗΠΑ να πετάμε Tomahawk (ή SCALP στην περίπτωσή μας) για να καταστρέφουμε shelters αεροπλάνων κτλ. Στην ουσία οι ΗΠΑ, τζίρο στην χώρα τους και στην πολεμική τους βιομηχανία κάνουν. Για την Ελλάδα υπάρχουν στόχοι κατάλληλοι για SCALP όπου αν χτυπηθούν την κατάλληλη στιγμή και για ένα μικρό αλλά κρίσιμο διάστημα μπορούν να κάνουν την διαφορά, όπως αποθήκες όπλων, δεξαμενές καυσίμων, διοικητικές υποδομές, σταθερά ραντάρ κ.α.

  1. Την άποψη αυτή την συμμερίζονται πολλοί, ΟΚ δεν θέλει 500 πυραύλους αλλά με 4-10 Atmaca ανάλογα με το σενάριο γίνεται και ειδικά σε ένα κορεσμένο περιβάλλον όπως το Αιγαίο που δεν είναι και μακρια από τα τουρκικά παράλια.

   Για αυτό υπάρχουν 3-4 φάρμακα.
   -RAM και πυροβολικό CIWS (Phallanx, Millenium κτλ)
   -ECM
   -αεροπορική κυριαρχία (Ραφάλ, Viper, F-35) ώστε να μην τολμήσουν να ξεμυτίσουν οι φορείς των Atmaca
   -στο μέλλον… laser το οποίο θα είναι ανεξάντλητο CIWS με «βλήματα» με την ταχύτητα του φωτός

   1. @agnostosependytis

    Τα laser έχουν περιορισμούς. Μικρή ακτίνα δράσης, εξάρτηση απο καιρικές συνθήκες, και το κυριότερο, θες πολλά, ένα δεν φτουράει παρα μόνο για ασύμμετρες απειλές, δεδομένου πως θέλει κάποιο χρόνο να ψήσει τον στόχο, ακόμα κι αν αυτός δεν είναι θερμικά προστατευμένος.

    Πολλά laser σημαίνει μεγάλο πλοίο ωστε να παρέχει την απαιτούμενη ισχύ.

    1. Επίσης η «ταχύτητα του φωτός» δεν παίζει ρόλο, γιατί η δέσμη κατευθύνεται μηχανικά. Eίναι πολύ δύσκολο να παρακολουθεί η δέσμη εισερχόμενο πύραυλο, για να παίξει το laser τον ρόλο ciws. Έχω την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη ιστορία με τα laser είναι φούμερα για να τραβάνε λέφτά για R&D.

    2. Από την μία έχεις δίκιο για τις σημερινές δυνατότητες του λέηζερ, ωστόσο θεωρώ ότι η ιστορία δεν είναι φούμαρα, αλλά έχουν πέσει όλοι με τα μούτρα γιατί:

     -είναι φτηνό ανά στόχο που θα αναχαιτίζει, ενώ το railgun μάλλον δεν βγήκε αυτό που θέλανε και κυρίως
     -κανένα άλλο σύστημα δεν έχει την δυνατότητα να αναχαιτίσει υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους, και καθώς η δέσμη του λέηζερ φεύγει με την ταχύτητα του φωτός ενώ η μετακίνηση της ακτίνας γίνεται με μεγάλη ταχύτητα (λίγα εκατοστά μετακίνησης του όπλου είναι πολλά μέτρα μετακίνησης επί του στόχου), οπότε αυτό τους έμεινε σαν τελευταία ελπίδα.

     Έχεις δίκιο ότι τα υφιστάμενα έχουν τον περιορισμό ότι θέλουν πολύ χρόνο για να φωτίζουν τον στόχο, αλλά α) με την ταχεία βελτίωσή τους, αυτό πιθανά θα ξεπεραστεί σύντομα, β) υποθέτω ότι ήδη έχουν αρχίσει να ξεπερνούν το πρόβλημα αυτό γιατί σχεδιάζουν να βάλουν λέηζερ σε αεροπλάνα. Λόγω της ταχύτητας πτήσης των αεροπλάνων και των ελιγμών που κάνουν, είναι αδύνατο να μπορεί να περιμένει το αεροπλάνα και να «φωτίζει» τον στόχο για 5-6 δευτερόλεπτα, μάλλον θα το κάνει για λιγότερο από δευτερόλεπτο. ΑΝ μπορεί να το κάνει αυτό ένα αεροπλάνο που θα έχει μικρή σε μέγεθος συσκευή λέηζερ, φαντάσου την δύναμη που θα μπορεί να έχει ένα μεγάλο πάνω σε πλοίο.

     Σε λίγα χρόνια θα δούμε.

   2. @ agnostosependytis

    επίσης είναι αμφίβολο οτι μπορεί να αντιμετωπίσει σούπερηχητικούς πυραύλους σαν τον BrahMos-II.

    Mach 8, εγώ σου λέω κάτι λιγότερο απο Mach 5, πες ~ 5km σε 3 sec , 10km σε 6 sec.

    10km θα είναι η εμβέλεια του laser. Προφταίνει να τον ψήσει σε 6 sec? Κι αν έρχονται δύο μαζί? Πάπαλα. Οι πύραυλοι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν απο laser σύντομα.

    1. Όπως λέω πάνω, έχεις δίκιο.

     Από την άλλη, ένα τέτοιο simulation δεν δείχνει ότι το λέηζερ είναι ανίκανο (γιατί τώρα αναπτύσεται), αλλά ότι είναι ανίκανα όλα τα υφιστάμενα συστήματα άμυνας.

     Phallanx, Ram, Aster 15/ESSM, Aster 30/SM2, όλα άχρηστα. ECM παίζεται καθώς η εμβέλεια είναι περιορισμένη και τα μίλια που διασχίζει ο υπερ-υπερηχητικός σε 1» είναι πολλά.

     Άρα ναι συμφωνώ δεν μπορούν τα υφιστάμενα, ναι όμως μια επίθεση σαν την περιγραφόμενη και χωρίς λέηζερ θα το στείλει στον πάτο, και η μόνη ελπίδα είναι αυτή, εκτός και αν τα πλοία αποκτήσουν κάποιο είδος μαγνητικής ασπίδας όπως βλέπουμε στα έργα επιστημονικής φαντασίας, το οποίο θεωρώ πολύ μακρινό σενάριο.

     Άρα για την ώρα, μόνη πιθανή λύση, ίσως στο μέλλον, λέηζερ

 55. Νέο άρθρο για τις τράτες από την πτώση! Με ένα σωρό ασυναρτησίες (πχ ότι η γη είναι στρογγυλή και όχι επίπεδη) για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Τι να πει κανείς; Μετά από τόση κατακραυγή που έφαγαν χθες (όπως κάθε κάθε άρθρο τους) και αυτοί συνεχίζουν τα ίδια και τα ίδια…….είναι πλέον ολοφάνερο ότι η επιμονή τους για το συγκεκριμένο πλοίο ωφειλεται στα πολλά «σοκολατάκια» του κυρίου Πρέσβη και της μαμάς LM.

  1. Δεν καταλάβατε.Εμις όλοι μας δεν καταλάβαμε.

   Η Πτήση κανει την βρώμικη δουλια να κάνει όλο των κοσμο να πιστεύει ότι πραγματικά τα μι-μύδια είναι 100% επιλογή του Κουλι και έτσι αναγκάζονται η Naval/Damen/Babcock etc να κατεβάσουν τιμές μέχρι που δεν παι αλλο..

   Πολύ έξυπνη στην Πτήση!!Πατριώτες!!Ρισκάρουν το καλό όνομα τις Πτήσης και έγιναν ρεζίλι στον κόσμο τις αμυντικής δημοσιογραφίας για το καλό τις πατρίδας μας!

   Ναι..καπος ετσι πρέπει να είναι γιατί αλλιος πραγματικά δεν εξηγείτε αυτοί η φαρσοκωμωδία με αυτούς.

 56. Έχουν ανεβάσει άρθρο στη ΠΤ… πως αποδεσμεύονται 5 Τ 23 από την Αγγλία. Οι 4 έχουν sea ceptor και captas 4.
  Έχω την αίσθηση ότι όσο περνάνε οι μέρες οι παίχτες θα αρχίσουν το χοντρό ποντάρισμα.
  Μιλάμε θα γίνει χαμός.
  Και ακόμα πιστεύω ότι οι Ιταλοί και οι Γερμανοί περιμένουν στην γωνία για να την πέσουν ξαφνικά στους άλλους,
  Βέβαια μου προξενεί εντύπωση η σφαγή που γίνεται.
  Προφανώς παίζονται πολύ περισσότερα από ένα συμβόλαιο φρεγατών.
  Για το λόγο αυτό νομίζω ότι οι Ουσαίοι θα παίξουν με όλες τις άλλες προτάσεις πλην της Γαλλικής, με πρώτη την ΙΣΠΑΝΙΚΗ.

  1. δεν ειναι μονο 4 φρεγατες εοναι 4 σημερα συν σιγουρα αλλες 4 σε δεκα χρονια συν αλλες τοσες πιθανως σε 18 συν 40 χρονια fos συν φοβερη διαφημιση για επομενες πωλησεις

   επρεπε να ζηταμε τα απιστευτα ανταλλαγματα για ολα αυτα

   μακαρι να παμε σε 6 αροου και 4 type 23 φοβερος στολος αμεσα και οικονομικα

  2. @

   O εκσυγχρονισμενες Type-23 ειναι πλοια εξειδικευμενα στον ανθυπροβυχιακο πολεμο. Εχουν αθορυβη ηλεκτρικη προωση, σοναρ γαστρας και συρομενο ιδιο με τις καινουριες Type-26, εχουν ρανταρ Artisan και πυραυλους CAMM.

   Ειναι τα καλυτερα μεταχειρισμενα πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου που διατιθενται για πωληση, και θα εχουν πολυ καλες δυνατοτητες στο κυνηγι των Τουρκικων υποβρυχιων.

   Αγοραζοντας ταυτοχρονα τις Arrowhead 140 σε εκδοση ΑντιΑεροπορικου πολεμου, με ιδιο εξοπλισμο οπως εχουν οι Iver Huitfeldt απο την οποια προερχονται, θα εχουμε καλυψει ταυτοχρονα τα εξης:

   1) ΑντιΑεροπορικο πολεμο και επιθεσεις κορεσμου
   2) Ανθυποβρυχιακο πολεμο
   3) Πολεμο επιφανειας

   Ειναι κινηση Ρουα Ματ για το ΠΝ. Μονο εγω το βλεπω?

   1. πλοίο απο Αγγλία θα είναι η καταστροφή των Εurogroups , δες το και αυτό …. (τον αχάριστο κανένας δεν συμπάθησε …)

    1. @ Ecueil

     Να μας παραχωρησουν οι Ολλανδοι τις LCF και οι Γερμανοι τις F124 φθηνα εαν θελουν να αγορασουμε Ευρωπαικα.

     Δεν θα αγορασουμε πλοια απο την Αγγλια, στην Ελλαδα θα ναυπηγηθουν με Αγγλικη βοηθεια, οπως οι Σουπερ Βιτα.

     Τα εχουμε συζητησει εκατονταδες φορες μεχρι τωρα εδω στο φορουμ, οι Αγγλοι απλα θα πουλησουν τεχνογνωσια η οποια ειναι ενα 4-5% του κοστους.

     1) Το σχεδιο ειναι Δανεζικο (της Iver Huitfeldt)
     2) Ηλεκτρονικα απο Γαλλια και Ολλανδια
     3) Μηχανες απο Γερμανια
     4) Πυροβολο απο Ιταλια
     5) Πυραυλοι κατα πλοιων απο Γαλλια η Νορβηγια (Exocet, NSM)
     6) Αντιαεροπορικοι ΑμερικανοΝατοικοι
     7 CIWS ΓερμαανοΑμερικανικο
     8) Συστημα Διαχειρησης Μαχης απο Ολλανδια (Tacticos)

     Τι ακριβως ειναι βρετανικο σε αυτο το πλοιο περα απο τις μικροβελτιωσεις που εκανε η Babcock στο σχεδιο της Iver Huitfeldt? Tιποτα. Αρα δεν προκειται για Βρετανικο πλοιο, αλλα για Ελληνικο οπου θα αγορασουμε τα επιμερους συστηματα και θα τα τοποθετησουμε στο πλοιο εδω στην Ελλαδα.

     1. @G_P
      αυτά εξήγησέ τα στο Eurogroup και κυρίως στο ελληνικό ναυπηγείο που θα τα φτιάξει = good luck.
      Εάν δεις το επιτόκιο δανεισμού της χώρας θα καταλάβεις οτι το γεγονός οτι μπορούμε να συζητάμε τωρα για εξοπλισμούς, το οφείλουμε στη ζώνη του ευρώ.
      (παρεμπιπτόντως η Σουπερ Βιτα είναι μια χαρά σχεδίαση)

 57. Θα έπρεπε να χαίρεστε με την υποψηφιότητα αυτή. Φαντάζεστε πως θα ήταν η ζωή αν υπήρχε μόνο ένα τέλειο πλοίο να πάρουμε?

  Θα μιλάγαμε για το καιρό ή θα κάναμε κάτι άλλο, ενώ τώρα… φωτιά στα πληκτρολόγια. Αν τα σχόλια έκαναν mining bitcoin, θα είχαμε μαζέψει μόνοι μας τα λεφτά για τις φρεγάτες

 58. Μακριά από αλουμινότρατες,μιμιδες,HF2,LCS flight III
  Και λοιπές αηδίες….
  Τα ευρωπαϊκά πλοία όλα είναι ανώτερα από την τράτα.
  Επίσης διαβάζοντας την πτήση σήμερα αηδίασα….
  Είχα μια αμφιβολία ότι μπορεί να είναι ένθερμη υποστηρικτές της τράτας (ανωμαλία και γούστα είναι αυτά) αλλά μετά το σημερινό άρθρο είμαι πλέον πεπεισμένος ότι μάλλον παίζει βαριά χορηγία για να γράφουν όλα αυτά τα άρθρα για τις ακατανόμαστες…..
  Εύχομαι να πάρουμε το καλύτερο δυνατόν και αν ο θείος Σαμ δεν μας απαντήσει με άλλο πλοίο και επιμένει στα Ρίο Μάρε τότε ας τον στεναχωρήσουν οι ναύαρχοι μας.
  Κουράγιο κοντεύει η ώρα της αλήθειας….

 59. Παιδιά, ήμαστε για ψυχίατρο, χρειαζόμαστε θεραπεία. Μετά από πολλά χρόνια φρεγατοφρένεια διαβάζω για tomahawk, διαβάζω για laser, camm-er, aster, phalanx, ram, scalp, ecm, άλλος γράφει για mig και sukhoi, άλλος τί πετά σε πιο ύψος και αν χωράνε στα κελιά, hellfire και otto, πήραν τα πληκτρολόγια φωτιά και τα μυαλά πετάνε.
  Δε παιζόμαστε παίδες, οι Γάλλοι ακόμη παραμιλάνε για μας… και οι άλλοι ακόμα δε ξέρουν με ποιους έμπλεξαν 😄

  1. Φίλε οι Γάλλοι δεν εκπλήσσονται γιατί ξέρουν τι τρέλα κουβαλάμε.
   Όταν έγινε η τελική επίθεση για την κατάληψη του Κιλκίς από τους Βούλγαρους, αποφασίστηκε να μη γίνει προπαρασκευή πυροβολικού για να μην προειδοποιηθούν.
   Ακολούθως έγινε επίθεση εφ όπλου λόγχης σε βαριά οχυρωμένη αμυντική τοποθεσία τριπλής αμυντικής γραμμής.
   Πολυβόλα ,πυροβόλα και χαρακώματα φουλ. ΄
   Άρχισε από απόσταση 2 χιλιομέτρων με γρήγορο βάδην και εξελίχθηκε σε τρελή έφοδο μανιασμένων ημίθεων που έβγαζαν τους Βούλγαρους από τις θέσεις τους όπως βγάζουμε εμείς τα ψάρια από τη θάλασσα με το καμάκι.
   Ένας δικός μας αξιωματικός ρώτησε τον Γάλλο αξιωματικό-σύνδεσμο πως του φάνηκε η πολεμική τακτική που χρησιμοποιήθηκε.
   Αυτός απάντησε.
   Αυτό δεν είναι πολεμική τακτική. Είναι Ελληνική τακτική !!!
   Όσο υπάρχουν Έλληνες, ο κόσμος θα είναι όμορφος μέσα στην τρέλα του …

 60. Ευχαριστώ τους συσχολιαστές για το αρθρο έπος που βγηκε πριν από λίγο και δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Από που να το πιάσει κανείς.

  1) Δεν πρέπει να μετράμε κελιά, επιδόσεις ραντάρ, όπλα κτλ κτλ, αλλά να μετράμε λύσεις. Γκράντε θεώρημα, όταν ένα πλοίο χάνει σε ΟΛΑ τα σημεία από τα άλλα, τότε η μόνη ελπίδα του είναι να πει ότι δεν είναι πλοίο αλλά λύση. Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν έγινε διαγωνισμός, τι θα έλεγαν στον διαγωνισμό, ότι θέλουμε λύση (σε τι λύση?)

  Αυτό το κόλπο έπιασε βέβαια μια φορά και ήταν τρομερό, κάτι σαν το πυρηνικό όπλο των προμηθειών. Έγινε και με τις τορπίλες, όπου η Γερμανική έχανε χαλαρά από την Black Shark (Ιταλική), την F21 (Γαλλική) και άλλες, αλλά είπαν τον διαγωνισμό ή ότι ήταν προσφορά για την αναβάθμιση του τορπιλικού δυναμικού, οπότε οι άλλοι έβαλαν στο κόλπο και την αναβάθμιση των παλιών και πετάχτηκαν όλοι οι άλλοι έξω. Είδες όταν παίρνεις «λύσεις»

  2. Το υπόλοιπο είναι ένα πραγματικό έπος, μια ελεγεία όπου με μυθιστορηματικό σασπένς μας βάζει στην θέση ενός καπετάνιου, που είναι στο σκοτάδι κάπου στο Κατελόριζο, και αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι η επιβιωσιμότητα και να λειτουργούν όλα τα συστήματα στο ακαίραιο για να μπορεί να πολεμήσει τον κίνδυνο που έρχεται. Δηλαδή (προσοχή όπως λένε οι ίδιοι) θέλει αξιοπιστία και να λειτουργούν όλα τα συστήματα πάντα στο 100%
  ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
  Τέτοιο αυτοτρολάρισμα έχω χρόνια να δω.

  Όποτε μπαίνω στα παπούτσια αυτού του καπετάνιου που διάλεξε αυτό το πλοίο γιατί ήθελε να λειτουργούν όλα τα συστήματά του στο 100% και να είναι και ικανά, για να αντιμετωπίσει μια επίθεση από αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια, και το ζω σαν να είμαι μέσα.

  Μέσα στο σκοτάδι και ενώ υπάρχει φόβος ότι μπορεί να το φάνε λάχανο τα:
  -υποβρύχια, δεν ξέρει αν υπάρχουν κάπου κοντά γιατί δεν έχει σόναρ γάστρας. Επειδή η νύχτα είναι μακριά, δίνει εντολή στο ελικόπτερο να απογειωθεί και να ψάχνει αυτό, αλλά για μερικές ώρες μέχρι να του τελειώσουν τα καύσιμα ή να έρθει η βαριεστημάρα και κόπωση. Οπότε για αυτό λέει κατεβάστε το Captas 2 (συχτηρίζοντας από μέσα του που δεν έχει το Captas 4 που έχουν οι καλές φρεγάτες). Και φυσικά μέχρι να απογειώσει το ελικόπτερο και να κατεβάσει το aptas, μπορεί να έχει φάει 3-4 τορπίλες γιατί ως τότε είναι τυφλός… Ευτυχώς όμως τα υποδεέστερα συστήματά του είναι αξιόπιστα.

  -αεροπλάνα… αυτά τα έχει χαλαρά και νιώθει άνετος. Κρίμα που το ραντάρ του είναι υποδέεστερο ακόμη και των παλιών S αλλά μπορει να δει τα αεροπλάνα πχ στα 70-80 χλμ. Δυστυχώς δεν τα φτάνουν οι πύραυλοί του, οπότε αυτά θα κοβουν βόλτες στα 50 χλμ από το πλοίο και θα ξέρουν ότι είναι ασφαλή σχεδιάζοντας τον τρόπο επίθεσης πίνοντας καφέ και συζητώντας στα αεροπλανάκια σπάζοντας πλάκα. Πόσο θα ήθελε να έχει ένα Smart L και Apar2 με έναν SM2. Ευτυχώς όμως που το άμπαλο ραντάρ του και οι πύραυλοι είναι αξιόπιστα.

  -Πλοία: έχει τον φοβερό και τρομερό NSM με εμβέλεια 200+χλμ, απλά δυστυχώς το ραντάρ του δεν βλέπει τόσο, οπότε το τουρκικό θα του στείλει μερικούς Χαρπούν από τα 100+ χλμ ενώ αυτός δεν θα το βλέπει. Όμως τα συστήματά του θα είναι αξιόπιστα.

  Ουφφφ σκέφτεται, πραγματικά αυτό ήθελα μια δύσκολη ώρα. Μπορεί να μην βλέπω την επερχόμενη τορπίλη μέχρι να διώξω το ελικόπτερο και ποντίσω το σόναρ, να κάνουν πλάκα τα αεροπλάνα της ΤΑ στα 50 χλμ, να μην βλέπει τα αντίπαλα πλοία που του στέλνουν πυραύλους, αλλά ουφφφ ευτυχώς είναι αξιόπιστα.

  Έτσι κοιτάζει το σκοτάδι αγναντεύοντας όταν βλέπει έναν ναύτη και του λέει, πολύ όμορφος ο ουρανός στο Καστελόριζο, δες τα άστρα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι… δεν μου λες, γιατι έχουμε όλα τα φώτα σβηστά?

  Ναύτης: Καπετάνια, χάλασαν πάλι οι μηχανές οπότε έχουμε χάσει και την δυνατοτητα πλεύσης, και δεν έχουμε αρκετή ενεργεια για όλα τα συστήματα, ραντάρ, πυραύλους, σόναρ, όμως μην ανησυχείτε, έχουμε καλέσει ρυμουλκό από την Ρόδο, οπότε αν δεν μας βουλιάξουν στις 3 ώρες μέχρι να έρθει και άλλες 3 να μας πάει εκεί, μας περιμένει ένα συνεργείο που είναι εξαιρετικό, μας έχουν φτιάξει 12 φορές τον τελευταίο μήνα και έχουν μάθει και την τελευταία βίδα.

  Ουφφφ ξεφύσηξε ο καπετάνιος, ευτυχώς εκτός από αξιοπιστο το ίδιο το σκάφος, έχει και αξιόπιστη συντήρηση, ήρωες είναι, πριν ακόμη φύγουμε από το λιμάνι, ξέρουν ότι θα ξανάρθουμε έκτακτα και ξενυχτάνε περιμένοντας. Βέβαια με το αζημίωτο, καθώς έχουμε πληρώσει άλλο ένα καράβι σε επιδιορθώσεις βλαβών.

  Αυτά τα πλοία πραγματικά απέτρεψαν τον πόλεμο και τα παιδιά μας είναι ασφαλή. Πως δεν καταλάβαμε νωρίς τι καλοί φίλοι που είμασταν με τους Τούρκους, μόλις συμφωνήσαμε στο 1,5 μίλι για χωρικά ύδατα, ΑΟΖ και εναέριο εθνικό χώρο, κολλητοί γίναμε. Και τι καλοί γείτονες! Όταν βγήκαν πετρέλαιο στον Θερμαικό κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είπαν ότι μπορούμε να το μοιραστούμε καζάν καζάν, 60% αυτοί 40% εμείς. Τα πλοία αυτά άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, τόσο καιρό δεν βλέπαμε πόσο φίλοι είναι.

  1. agnostosependytis respect!
   Μπορεί το σχόλιο σου να έχει έναν χιουμοριστικό τόνο αλλά δεν απέχει καθόλου από την μελλοντική πραγματικότητα.

 61. The lack of a hull sonar might be a source of consideration for the HN. All of its main surface combatants currently in the fleet are equipped with such a system. Lockheed Martin firmly believes that the combination of the MMSC’s Variable-Depth Sonar (VDS) and the MH-60R helicopter’s dipping sonar has a lot more to offer in terms of capabilities. Naval News understands however that there are some drawbacks with this combination: Deploying those assets, especially in the Aegean environment of operations may pose a challenge depending on the weather conditions. The lack of a hull sonar also limits the ability to maintain a permanent (24/7) passive sonar watch while deployed.

  In case that this is not a prohibiting factor and the HN decides to move forward with the MMSC, it would be a significant turning point on how the navy will conduct its operations in the future. At the same time, it raises some questions on whether the HN will try to compensate for the lack of a hull sonar in other ways, such as the use of Unmanned Surface Vessels (USV) with ASW capabilities or through combined operations with other types of platforms. That creates an opportunity for the selection of an additional type of frigate in the future.

  Χωρις σοναρ γαστρας ειναι αδυνατη η συνεχης παθητικη ανθυποβρυχιακη ερευνα. Ολες οι φρεγατες του ΠΝ εχουν σοναρ γαστρας. Για να λειτουργησει με τους «Μίμηδες» το ΠΝ πρεπει να αλλαξει ολοκληρο το δογμα και τις μεθοδους ανθυποβρυχιακων επιχειρησεων! Για να υποκαταστησει το σοναρ γαστρας, θα πρεπει ενδεχομενως να χρησιμοποιησει μη επανδρωμενα σκαφη ASW, ¨η να επιχειρησει σε συνδυασμο με αλλα πλοια που εχουν σοναρ γαστρας! Δηλαδη αφου πεταξει 4 δισ. στα κουλοπλοία, πρεπει να αγορασει και αλλες πλατφορμες για να κανει αυτα που δεν θα μπορει να κανει ο σουπερ – «Μίμης» του 1 δισ. $$ !!!!!

  https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/lockheed-martin-mmsc-to-benefit-greek-economy-and-hellenic-navy/

  Αν ειναι δυνατον!

 62. With regards to the design of the ship, Lockheed Martin stressed the fact that it is based on a modular concept which allows the company to reconfigure it depending on the end-user’s requirements. The design also offers a shallow draft, which could be an advantage for the Hellenic Navy operations in the Aegean Sea and its numerous islands, which the crews of the much smaller fast-attack craft use perfectly to hide from enemy electronic surveillance. The drawback however, is that such a shallow draft can impact the ship’ stability in bad weather conditions.

  https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/lockheed-martin-mmsc-to-benefit-greek-economy-and-hellenic-navy/

  Aαααα, μαλλιστα. Θα μπορει να αγγιστρωνεται στα νησια, και απο εκει να πληξει τον εχθρο. Μονο που για αυτη τη δουλεια εχουμε τις πυραυλακατους που κοστιζουν το 1/4 του «Μίμη», ενω το χαμηλο βυθισμα δημιουργει προβλημα στη νευσταθεια του πλοιου σε κακες καιρικες συνθηκες.
  Θυμαται κανεις την τρομερη κακοκαιρια τη νυχτα των Υμίων, με ολο το ΠΝ σε διαταξη μαχης στα Δωδεκανησα; Ε, λοιπον, ο «Μίμης» πιθανοτατα δεν θα μπορουσε να βγει απο τον Ναυσταθμο!

 63. «With regards to the design of the ship, Lockheed Martin stressed the fact that it is based on a modular concept which allows the company to reconfigure it depending on the end-user’s requirements. The design also offers a shallow draft, which could be an advantage for the Hellenic Navy operations in the Aegean Sea and its numerous islands, which the crews of the much smaller fast-attack craft use perfectly to hide from enemy electronic surveillance. The drawback however, is that such a shallow draft can impact the ship’ stability in bad weather conditions. «

  https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/lockheed-martin-mmsc-to-benefit-greek-economy-and-hellenic-navy/

  Aαααα, μαλλιστα. Θα μπορει να αγγιστρωνεται στα νησια, και απο εκει να πληξει τον εχθρο αθεατο απο τα ρανταρ. Μονο που για αυτη τη δουλεια εχουμε τις πυραυλακατους που κοστιζουν το 1/4 του «Μίμη», ενω το χαμηλο βυθισμα δημιουργει προβλημα στην ευσταθεια του πλοιου σε κακες καιρικες συνθηκες.
  Θυμαται κανεις την τρομερη κακοκαιρια τη νυχτα των Υμίων, με ολο το ΠΝ σε διαταξη μαχης στα Δωδεκανησα; Ε, λοιπον, ο «Μίμης» πιθανοτατα δεν θα μπορουσε να βγει απο τον Ναυσταθμο!

 64. Σε συνέχεια πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών σε 16 ώρες οι Τούρκοι ετοιμάζουν απόβαση στο Καστελόριζο (ή κάποιο άλλο νησί, μεγαλύτερο).

  Καθώς στα απέναντι παράλια η Τουρκία έχει στήσει το S-400 δεν μπορεί να πάει η αεροπορία για υποστήριξη και έχει ζητηθεί να πάει πάση δυνάμει η νέα φρεγάτα να δημιουργήσει ΑΑ ομπρέλα ώστε να μην έρθουν ούτε τουρκικά πετούμενα.

  Έτσι φεύγει άμεσα η Arrowhead (MMSC). Στα μισά της διαδρομής, έχουν στήσει καρτέρι τουρκικά υποβρύχια, 70 χλμ από το σκάφος. Η AH το παίρνει χαμπάρι με το σόναρ γάστρας και απογειώνει άμεσα το ελικόπτερο να τακτοποιήσει το θέμα ενώ είναι απίκο με τα αντίμετρα τορπιλών (η MMSC συνεχίζει ακάθεκτη, στο Καστελόριζο αδερφές μου στο Καστελόριζο, δεν παίρνει χαμπάρι, τρώει μια τορπίλη και πάει στον πάτο).

  Συνεχίζει ακάθεκτη (και η MMSC χρησιμοποιεί την δεύτερη ζωή της όπως στα ηλ. παιχνίδια) όταν το Smart L ραντάρ της πιάνει στα 400 χλμ ότι υπάρχει σμήνος αεροπλάνων με απειλητική πορεία και αρχίζει να τα παρακολουθεί (η MMSC πλέει αμέριμνη). Έχει ρίξει ήδη ένα ιπτάμενο ραντάρ της Τουρκίας με τον έναν SM2 (η MMSC δεν το είδε, αλλά οι Τούρκοι την βλέπουν και μεταδίδουν κάθε βήμα της) και τα F-16 της Τουρκίας μόνο υποθέτουν που είναι το πλοίο (ξέουν πολύ καλά που είναι η MMSC).

  Ήδη όσο τα τουρκικά είναι ακόμη 150 χλμ μακριά, εκτοξεύει τους πυραύλους, όπου υπολογίζοντας την τροχιά πτήσης και των δύο, ο πύραυλος θα συναντήσει τα αεροπλάνα στα 120 χλμ στέλνοντάς τα στον δημιουργό τους (MMSC: Ποια αεροπλάνα? μετά από λίγη ώρα: είναι αυτά τα μικρά στίγματα που φαίνονται? όχι αυτοί είναι οι Atmaca που έρχονται. Χρησιμοποιεί την τρίτη ζωή πλέον).

  Και τα δύο πλοία φτάνουν στο κέντρο των επιχειρήσεων. Η AH τα ανοίγει όλα διάπλατα και ο Τούρκος πιλότος που πριν γελούσε με την MMSC των CAMM, ξαφνικά βλέπει όλα τα λαμπάκια στο πιλοτήριο να αναβοσβήνουν, και 64 πύραυλοι (32 SM2 και 32 ESSM) να τον σημαδεύουν… Do you feel lucky punk?

  Ο πιλότος έστειψε και επέστρεψε πίσω, έτσι και αλλιώς την δουλειά του την είχε κάνει, είχε δει στα 70 χλμ μια MΜSC ακυβέρνητη και τις έστειλε μερικούς Atmaca από τα 70 χλμ και αναρωτιόταν, λες να με είδαν πριν τους εξαπολύσω ή όχι? Και εκεινη την ώρα τρώει έναν SM2 από την δεύτερη ΑΗ που ήταν εκεί με όλα τα συστήματα κλειστά αλλά που έπαιρναν εικόνα από την πρώτη ΑΗ που ήταν 200 χλμ μακριά και παρακολουθούσε την πορεία του.

  Και εμείς γράφουμε ωραία μυθιστορήματα και πολεμικά πλοία και πλοία για υφάλους…

  1. Συνελθε Αγνωστε Επενδυτα. Το σεναριο σου πασχει.

   Καμια φρεγατα ΑΑW δενεπιβιωνει σε αεροπορικη επιθεση κορεσμου.
   Οι Τουρκοι ειτε θα την πλησιασουν πετωντας σε πολυ χαμηλο υψος, οποτε η φρεγατα δεν θα τους δει λογω καμπυλοτητας της Γης, ειτε θα εξαπολυσουν AGM-84 SLAM απο 250 km.

   Η Μεγίστη εχει φρουρα μεγεθους….διμοιριας, οι Τουρκοι μπορουν να μεταφερουν με ελικοιπτερα μια Ταξιαρχια σε ενα κυμα, εντος 1 ωρας το πολυ. Πολυ αμφιβαλλω οτι θα φθασει εγκαιρως η φρεγατα. Και αν φθασει τι θα κανει; 1800 μετρα απεχει το νησι απο τις τουρκικες ακτες. Με φουσκωτα περνουν οι Τουρκοι. Θα ταξουν και κανενα αντιαρματικο στο Καρς, ή θα αγκιστρωσουν καμια πυραυλακατο στην τουρκικη ακτη, και θα μας την κανουν «καλοκαιρινη» τη φρεγατα Arrowhead του 1 δισ.

   Για τα υποβρυχια συμφωνουμε. Στον τομεα αυτον ο «Μίμης» ειναι εντελως απαραδεκτος.

  2. ’ντε πάλι φροντιστήριο:

   1)
   Αποκλείεται να βρείς υποβρύχια στο Αιγαίο σε μεγάλες αποστάσεις με το hull mounted sonar!!
   Μετά από κάποια ταχύτητα ας πούμε 15-20 kmots ο θόρυβος του πλοίου είναι τέτοιος που δεν μπορείς να κανεις ερευνα
   Οι ASW με πλοία γίνονται με συρόμενο και σε χαμηλές ταχύτητες <15 knots

   Για όλα τα αλλα έχεις το ελικόπτερο

   2) SMART-L??
   Δεν είναι για τη τσέπη μας και όταν θα αρχίσουμε να παίρνουμε τα πλοία θα το αντικαθιστούνε!
   Μια χαρά κάνει την ερευνα σε μεγάλες αποστάσεις το NS110 (300KM) η ακόμα το φοβερό NS200 (400+KM)

   3)Δεν είναι τόσο μπούφοι οι μπούφοι να φέρουν ιπτάμενο radar εντός του βεληνεκούς των που δεν έχουμε
   Το E-7 μπορεί να βγάζει εικόνα επιφανειας από 300-400-500KM μακρυά!!

   1. @CK

    Στα στενα περασματα μεταξυ των νησιων του Αρχιπελαγους οι αποστασεις ειναι μικρες, με εξαιρεση το Βορειο Αιγαιο. Το hull mounted sοnar αποδιδει καλυτερα απο τα αλλα σε ρηχα υδατα. Δεν ειναι ωκεανος το αρχιπελαγος των Κυκλαδων ή των Δωδεκανησων.

  3. Εντάξει μην βαράτε, χιούμορ κάνουμε, απλά θεωρώ:

   -τραγική την έλλειψη σόναρ γάστρας για οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο στο Αιγαίο, καθώς αυτό ίσως (ίσως) πιάσει υποβρύχιο ή τορπίλη σε παθητικό χρόνο, δηλαδή εκεί που μετακινείσαι και η αποστολή δεν είναι να σταθείς σε ένα μέρος να ψάξεις υποβρύχια. Εϊναι προφανές ότι αν πουν στον ναύσταθμο σε μια φρεγάτα έφυγες αμέσως και πήγαινε προς το Μπαρμπαρός που κόβει βόλτες, δεν θα πει με το που βγαίνει από το λιμάνι, αααα ας κατεβάσουμε και το συρόμενο σόναρ να το σέρνουμε μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Δηλαδή το ελικόπτερο και το ποντιζόμενο είναι για όταν και μόνο όταν τα παρατάς όλα και το focus είναι κυνηγάω υποβρύχιο.

   -ότι όσο καλοί και να είναι το ραντάρ και οι πύραυλοι μιας φρεγάτας γενικής χρήσης, όταν έχεις λίγους και είναι εμβέλειας 50 χλμ δεν κάνεις ομπρέλα και δεν είσαι αποτρεπτικός για την αεροπορία του αντιπάλου. Είναι για να αναχαιτίσει τους επερχόμενους πυραύλους παρά τους φορείς τους. Με τις σημερινές εμβέλειες των αντιπλοικών ακόμη και με SM2 δεν μπορείς να αναχαιτίσεις το αεροσκάφος που επιτίθεται στο πλοίο. Οι SM2/Αστερ 30 είναι καθαρά για να προστατέψουν σαν ομπρέλα έναν χώρο για να αποτρέψουν τα αεροπλάνα να υποστηρίξουν τις δικές τους δυνάμεις με όπλα αέρος/εδάφους (και όχι επιφανείας) τα οποία έχουν μικρότερες εμβέλειες οπότε τα αεροσκάφη αν θέλουν να κάνουν άφεση τέτοιων όπλων θα πρέπει να μπουν στην ομπρέλα. Και ακριβώς επειδή οι αντιπλοικοί μπορεί να έρχονται βροχή, ένα πλοίο τέτοιας σημασίας πρέπει να έχει άριστο RAM (με 21 πυραύλους, ή και δύο RAM), πυροβολικό CIWS, ECM, όχι για να καταφέρει να νικήσει μια τέτοια επίθεση, αλλά να κερδίσει χρόνο και να αντέξει μέχρι να έρθει βοήθεια (πχ Ραφάλ/Viper/F-35 βασικά τα τελευταία θα ήθελα σε αυτό τον ρόλο, καθώς θα μπορούσαν να περιπολούν λίγα και συνέχεια χωρίς να τα βλέπουν οι Τούρκοι και ακριβώς να σπεύδουν για τέτοιες φάσεις και να καθαρίζουν. Πολλοί τα κοροιδεύουν, αλλά είναι το όπλο που πραγματικά έπρεπε να πιέσουμε να πάρουμε άμεσα)

 65. αφου οι βρετανοι αποδεσμευουν συντομα 5 type 23 και οι 4 ειναι με καπτας 4 και καμ

  περνουμε τις 4 απο αυτες

  αλλες 6 αροου στα 600 εκ η μια με cam er

  μια φθηνοτερη αναβαθμιση μεκο στα 200 εκ

  και μενουν και λεφτα και για 2 η και 3 υποβρυχια μεχρι τα 5 δις

  βαζουμε και ορο για προτεραιοτητα στις επομενες type 23 εφοσον τις θελουμε

  και ειμαστε αρχοντες των σκοτεινων θαλασσων 😛

 66. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να γράψω κάτι για τις MMSC καθώς οι υπόλοιποι σχολιαστές με έχουν καλύψει απόλυτα. Πρόκειται για το χειρότερο πλοίο που προτείνεται και από κάθε άποψη, σημαντικά υποδεέστερο από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο έχω να πω τα εξής:
  Γνώμη μου είναι ότι το lobbying που κάνει το έτερο ιστορικό περιοδικό υπέρ της Αμερικανικής πρότασης είναι θετικό για δύο λόγους. Αφενός αφυπνίζει και τους πιο άσχετους με το αντικείμενο για το γεγονός ότι το πλοιάριο είναι παντελώς ακατάλληλο. Αφετέρου αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι η MMSC έχει μηδενικές ελπίδες να επιλεχθεί εξ’ ου και η συνεχής προσπάθεια της τεχνητής επιχειρησιακής του αναβάθμισης από αυθαίρετα άρθρα… απόψεων. Αν ήταν σίγουρη η επιλογή του θα τηρούσαν σιγήν ιχθύος μέχρι να κλειδώσει η δουλειά με υπογραφές.

  1. @ΓΙΩΡΓΟΣ

   Mηδενικες ελπιδες; Ποιός παιρνει την αποφαση ; Ο Μονόχειρ. Και βοά ο τοπος οτι «αακουνται αφορητες πολιτικες πιεσεις στο ΠΝ» να αποδεχθει τον «Μίμη». Απο ποιον ασκουνται ; Απο τον Μονόχειρα. Γιατι ο Μπουμπούκος και ο φιλοκυβερνητικος Τυπος περιπου παρουσιαζουν την αγορα του «Μίμη» ως ειλημμένη απόφαση;
   Γιατι η Πτήση γραφει αυτα που γραφει; Μα διοτι εχει σηκωθει θορυβος κατα των «Μίμηδων» και εχει αναλαβει την αποστολη να απαντησει και νς ‘φτιαξει κλιμα’ για το κουλοπλοίο.

  2. Συμφωνώ απόλυτα με το ότι πραγματικά το lobbying έχει αφυπνίσει τους υπόλοιπους. Σε αυτό είμαστε πραγματικά τυχεροί και ψιλοείμαι σίγουρος ότι έχουν μετανοώσει οι πωλητές του καραβιού για την τακτική που ακολουθήθηκε, του να διαφημιστεί το καράβι πόσο καλό είναι και ότι έρχεται στον διαγωνισμό.

   Η καλύτερη τακτική τους θα ήταν ο αιφνιδιασμός, κανείς να μην το συζητάει, ούτε καν να ξέρει ότι κατεβαίνει στον διαγωνισμό (που δεν είναι διαγωνισμός) και ξαφνικά τσουπ να πεταχτεί νικητής και να μην ξέρουν από που τους ήρθε. Τώρα υπάρχει άπλετος χρόνος να το ξεφτιλίσουν όλοι, και μάλιστα όσο το φέρνουν στο προσκήνιο άλλοι, τόσο ξανά ανοίγει η κουβέντα που το διασύρει.

   Και μια που λέω ότι μια τέτοια τακτική θα ήταν ιδεώδης για ένα καράβι που θέλει να κερδίσει το project παρότι δεν θα είναι το καλύτερο, σκέφτηκα ότι υπάρχει όντως ένα καράβι που είναι καλό, δεν είναι το καλύτερο, και δεν έχει συζητηθεί καθόλου, είναι ανύπαρκτη η συζήτηση για αυτό (αντε 1-2 αναφορές). Λες να το κάνουν επίτηδες και να σκάσει έκπληξη?

   1. Ακριβώς αυτό. Κατανόησες απόλυτα το σκεπτικό μου. Αν είχε κλείσει το ζήτημα το lobbying θα ήταν αχρείαστο.
    Τώρα για το τελευταίο αν εννοείς τις Meko δεν πιστεύω ότι η Γερμανία θα κατεβάσει bafo. Μάλλον ούτε η Ιταλία.

 67. Μόνο δύο στοιχεία που δείχνουν το τι τραγικό πλοίο είναι (εκτός και αν μιλάμε για το λιμενικό). Πρώτον πάλεψαν να αυξήσουν με πατέντα τα κελιά και το μόνο που κατάφεραν σε πλοίο 4200 τόνων είναι να βάλουν ακόμα 3 μονά εκτός του 8πλου! Γελάνε και οι πέτρες. Δεύτερον για τον asw πόλεμο. Περιμένει όπως η καινούργια κατά τα άλλα HF-2 να δει τα αντίπαλα υποβρύχια σε… συνεργασία με τις ΜΕΚΟ που έχουν VDS και μπορεί και αυτό να εκσυγχρονιστεί! Σαν το αλλο το «κορυφαίο» που γράφτηκε αλλου που λεεί αντέχει τον κορεσμό γιατί και οι 4 μαζί θα έχουν 128 πυραύλους ή δεν ξερω πόσους! λες και πηγαίνουν μόνο όλα μαζι. Ότι χειρότερο σε αυτή την τιμή (είχα πει ότι αν ήταν να έρθουν ΑΒ τότε μόνο θα δεχόμουνα να δω παραγγελία για τις κορβέτες σαν «γλυκό»).

 68. Συμπληρώνω τα εξής:
  1) Διαβλέπω από κάποιους σχολιαστές μία προσπάθεια υποβάθμισης του Aster. Να συμφωνήσουμε στο παρακάτω: Όλοι οι πύραυλοι έχουν περιορισμούς. Όμως είναι ποτέ δυνατόν να συγκρίνονται οι δυνατότητες του Aster 30 με τον essm bl2; Πρόκειται για ανήκουστα πράγματα. Αν ίσχυαν αυτά που γράφουν κάποιοι από πάνω αναιρείται εντελώς η ανάγκη παραγωγής πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο αφού ο essm είναι το ταβάνι και η γη στρογγυλή άρα και τα 50 km πολλά μας είναι.
  2) Θα ήμουν περισσότερο προσεκτικός αν έγραφα για την Ολλανδική και Αγγλική πρόταση πριν δω τις τελικές διαμορφώσεις. Ποιο vds θα έχουν; Όχι ποιο δύναται να πάρουν; Ποιο ραντάρ θα έχουν; Πόσους mk41 θα έχουν; Όχι πόσους δύναται να πάρουν. Ποιες είναι οι ενδιάμεσες λύσεις που θα περιλαμβάνονται στη bafo. Ναρκαλιευτικά; Type 23 ΜΕ LEASING; Ενδιάμεσες κορβέτες ή Μ που μάλλον τελικά δεν… Για να συγκρίνουμε πρέπει να έχουμε μια εικόνα για όλα αυτά (αν όχι πλήρη τουλάχιστον κοντά στην πραγματικότητα).
  3) Για την Ισπανική δεν γράφω γιατί την θεωρώ outsider.

  1. Να συμφωνίσουμε όμως ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστα και επιχειρησιακά επαρκή πλοία. Το θέμα μας εδώ είναι να αποφύγουμε τις ΜΜΣΨ που είναι απαράδεκτες από όλες τις απόψεις και κάποιοι προσπαθούν να μας τις επιβάλουν γιατί είμαστε μια διεφθαρμένη μπανανία.

   Τα υπόλοιπα πλοία έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και οι τελικές τους δυνατότητες περιορίζονται μόνο από τον προϋπολογισμό μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πάρουμε 2 Σιγμα με 4 μκ-41 για χρήση SM-2 (στείλαμε LoR στις ΗΠΑ;;) ως AAW και 2 Σιγμα με 2 μκ-41 για χρήση μόνο Essm ως πλοία ASW.

 69. Νομιζο το ΠΝ ξέρει πολύ καλιτερα απο εμάς οτι δεν μπορεί να προβλέψει τις απειλές που θα αντιμετωπίσει για τα επομενα 10-20 χρόνια.

  Η εξέλιξης στων τομέα των UAVs και των πυρομαχικών σε συνδυασμό με AI κανει καθε πρόβλεψη αδύνατον.

  Για αυτό των λόγο και μόνο θέλει μεγαλα καράβια που χωράνε τα πάντα και ότι χριαζαιτε για flexible threat προσαρμογή. Κάθε λιγα χρόνια με οτι πιο εξελιγμένο/οικονομικό Για να αντιμετωπίσει οτι έρχεστε με γρήγορους ρυθμούς.

  Πέρασαν Η εποχές που η απειλές έμεναν στάσιμες για 10-15 χρόνια.

  Για αυτόν των απλο λόγο το ΠΝ θέλει οσο πιο μεγάλα καράβια με απο τώρα οσο πιο σύγχρονα radar & οπλα.

  Στο hf2 δεν χωράει ουτε επιπλέον μηχανή για εσπρέσο. Από την στιγμή που θα μπει σε υπηρεσία θα είναι καταδικασμένο να μείνει οπος ειναι μέχρι να αποσυρθεί.

  Αυτό ισχύει σε μικρότερο βαθμό και για τα αλλα μικρότερα καράβια 3500-4500τ.Θα είναι εξαιρετικά δίσκόλό για το ΠΝ να τα ‘φορέσει’ οτι χριαζαιστε ανάλογα μα καινούριες απειλές.

  Ναι το FDI θα είναι υπερσύγχρονο αμα μπει σε υπηρεσία το 2024..αλλα σε 5-10 χρόνια θα είναι εναντίον πιο εξελιγμένων UAV & k/β;;

  Για αυτό νομιζο οτι το ΠΝ θα κοιτάξει προς τα ~6000τ.Και θα απόρριψη τα 3500-4500τ.

  1. «Στο hf2 δεν χωράει ουτε επιπλέον μηχανή για εσπρέσο.»
   Μιλάμε για πλοίο έκτρωμα. Για να γίνει η LCS «φρεγάτα» προσθέτουν συσκευές όπου βρουν. Πάει περίπατο και η υποτυθέμενη stealth σχεδίαση. Κοιτάξτε χάλι
   https://twitter.com/baystreetdemon/status/1394735584137125888/photo/1

 70. Yπάρχει και μια ανατρεπτική λύση. Πέρνουμε τις 5 Type 23 και τις 2 M τους κάνουμε μια μικρή αναβάθμιση, εννοείται κάνουμε αναβάθμιση τις ΜΕΚΟ και προχωράμε στο μέλλον με τις FFG(X).

  Υποθέτω δεν θα είναι δυνατόν η παρούσα φιλοαμερικανική κυβέρνηση να μην ψωνίσει από αμερική οπότε ας κλωτσήσουμε την μπάλα λίγο πιο κάτω μήπως μια επόμενη κυβέρνηση φανεί πιο ανεξάρτητη ή έστω να πάρουμε ένα πλοίο της προκοπής.

  Η λύση του να πάμε μόνο για μεταχειρισμένα για τώρα μπορεί να συνδυαστεί με το να δωθεί αρκετός χρόνος για τις ALS.

  1. μόνο τις δύο Μ , και ο διαγωνισμός να αναβληθει…. και τα χρήματα να δοθουν στις πραγματικές αναγκες της αμυνας μας

 71. Όσο ποιο μεγάλο και φουλ AAW (αερσμυνας περιοχής) είναι ένα πλοίο μας τόσο πιο πολλά μεμμετικα υποβρύχια θα το κυνηγάνε. Αυτή είναι η λογική που αποκλείουμε και τα σάπιοντερογκα πιστεύω γιατί ακόμα και αν μπορούσαμε να τα επισκευσουμε συντηρησουμε όσο ατρωτα και να είναι από αέρος, με μισή τορπίλης βαρεως τύπου να τα πάρει ξοφαλτσα τελείωσαν για πάντα.
  Και 330 ναύτες.
  16 υποβρύχια θα έχουν οι Τούρκοι σε 5 χρόνια τα 6 η και τα 10 (αν αναβαθμίσουν τα πιο πρόσφατα 209/1400) θα είναι ΑΙΡ.
  Ισπανική και ολλανδική τα καλύτερα asw πλοία, η ισπανική κόβετε λόγω τεράστιου κόστους (αρκετά μεγαλύτερου και της μπελάς) η ολλανδική μοιάζει μονόδρομος λόγω και κόστους και ότι είναι χώρας ΕΕ.
  Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε πλοίο με 4mk41 γιατί και κοστίζει και δεν θα μας αποδεσμευτουν τόσοι SM2 γιατί ούτε η Αμερική θέλει να μας ισχυροποιησει τόσο πολύ γιατί την Τουρκία θα κάνει το παν να την κρατήσει στο δυτικό μαντρί, ούτε μια οι σύμμαχοι της περιοχή μας ισραηλινόι και αιγυπτιοι θα θέλουν να ισχυροποιηθουμε τόσο πολύ.
  Αν το πάμε λαου λαού με 2mk41 τότε μπορούμε. Να βάλουμε μερικούς SM2.
  Που άλλο Να ζητήσεις από υπα να αγοράσεις 40 SM2 συνολικά και άλλο 100 και να έχεις 4 πλοία φουλ AAW.
  Μία που οι SCL μόνοι εκτοξευτες του mk41 γιναν της μόδας τώρα με τις τρατες
  Δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να προστεθούν 2 μόνοι τέτοιοι με ελάχιστο κόστος στους 2mk41 είτε της ολλανδικής είτε στην τελική της αγγλικης
  Και να έχουμε όχι 16 αλλά 18 κελια δηλαδη
  10 SM2 και 32 Essm2 η 32 Camm-er αφού ακόμα και η τρατα τους προτειμα και μάλλον μπαίνουν σε 4αδες στους mk41 και έχουν το μισό βάρος και μικρότερο κόστος από essm.

   1. Και το γαλλικο ναυτικο δεν εχει γκοβιντ.
    Τοσες πολλες χωρες ομως εχουν γκοβιντ
    γκοβιντ ομως θα ηθελες?
    Και οι γκοβιντ modular ειναι απο τους 2500 πηγαν στους 3100 στη εκδοση της μαλαισιας χωρις κανενα προβλημα (αλλο το οτι χρεωκοπησαν τα ναυπηγεια τους και δεν παραδοθηκαν ακομα κατι σαν τις δικες μας σουπερ βητα)
    Σε modular κατασταση ειτε απο τους 2500 παμε στους 3100 οπως οι γκοβιντ ειτε απο τους 2600 τονους της σιγμα του μεξικου παμε στους 4200? περιπου τονους της σιγμα που εχει προταθει στο δικο μας ναυτικο το ιδιο ειναι τεχνικα.
    Σχεδιαστικα εδω και πολλα χρονια ειναι ετοιμη.
    Δεν μιλαμε για καινουργιο πλοιο σχεδιαστικα.
    Το γραφει και η damen στο σαιτ της, οτι φτιαχνω modular σιγμα απο τους 1700 στους 4200 τονους.
    Οσοι ζαχαρωνετε τις γκοβιντ 3100 που δεν θα υπηρετησουν στο γαλλικο ναυτικο γιατι αποριπτετε τις σιγμα 4200? που δεν θα υπηρετησουν στο ολλανδικο ναυτικο

    1. γκοβιντ εχουν οι.
     αιγυπτος, ρουμανια, μαλαισια, εμιρατα μεχρι στιγμης
     και σιγμα οι ινδονησια, μαροκο, μεξικο.
     Μαλιστα ενω η γκοβιντ αναφερετε παντου ως κορβετα
     η σιγμα δεν αναφερετε ως κορβετα επισημα αλλα ως
     sigma class design. προφανως και γιατι οταν φτανει τους 4200 τονους παυει να ειναι κορβετα και ειναι φρεγατα.

     1. σωστος ρομεο γκοβιντ ολοι θα θελαμε στους 3000 τονους

      η διαφορα ομως ειναι οτι σημερα εχουμε 5 δις μπατζετ επισημα απο τη κυβερνηση

      και στο τραπεζι προτασεις τη φρεγατα του Γαλλικου ναυτικου τη φρεγατα του Βρετανικου ναυτικου και του Ισπανικου

      εχουμε δηλαδη πιο σιγουρες επιλογες μελετημενες και επιλεγμενες απο σοβαρα ναυτικα

      αν ειχαμε μπατζετ 2,5 δις

      και μου ερχοταν η Γαλλια με τις γκοβιντ η ισπανια με τις α3000 η γερμανια με τις α200 και η ολλανδια με τις σιγμα

      τοτε ναι μαζι σου

      εδω εχουμε προτασαρες στο τραπεζι σημερα που θα υπηρετουν με υποστηριξη ανταλλακτικα τεχνικους και ναυτικους αλλων μεγαλων ναυτικων να συμβουλευτεις για 4 δεκαετιες παραλληλα με τα δικα μας πλοια θα ειναι εγκλημα να μην παρουμε απο αυτες .

     2. Δημητρη το μπατζετ ειναι ανελαστικο.
      Μπορούμε και 3-3,2 δις (σιγμα των 750-800εκριων τελικη τιμη η το ιδιο αν και γεωπολιτικα το θεωρω λαθος και θα προκαλεσουμε και το γιουρογκρουπ αλλα στη τελικη ας παμε και σε αγγλικες Α140 στο ιδιο μπατζετ)
      και με 1,8-2 δις να παρουμε 3 φουλ εξοπλισμενα υποβρυχια.
      Αφου βρηκαμε φτηνοτερα γιατι να μην το εκμεταλευτουμε?
      Επειδη εχουμε μπελες στα 4,35 δις και τρατες στα 4 δις
      αφου μπορουμε και φτηνοτερα γιατι οχι?
      Προτειμω τα γαλλικα σκορπιν με mdcn, αλλα αν τι να πω υπαρχει τοσο μεγαλο θεμα ομοιοτυπιας και οι γερμανοι δεχτουν να βαλουν mdcn σε δικα τους 214 ας παμε και σε γερμανικα. Μονο αν δεχτουν mdcn ομως.
      Οποτε με 5-5μιση δις κανουμε και στοιχειωδη αεραμυνα περιοχης (8-10 SM-2 ανα πλοιο)
      και βαζουμε και mdcn σε υποβρυχια.
      1η επιλογη ολλανδικη και 2η αγγλικη σε φρεγατες
      και 1η επιλογη γαλλικη και 2η γερμανικη σε υποβρυχια.
      Με μαξιμουμ 5 δις+ τα καναμε ολα.

     3. ΓΙΑ τα υποβρυχια συμφωνω 100% με σκορπεν ακομα και σκαλπ αν δεν βαλουμε

      μονο οι γαλλικες τορπιλες και οι εξοσετ θα κανουν τη διαφορα σε σχεση με τα νεα τουρκικα.

      αν παντως παμε στην πολιτικη αποφαση οτι θα παμε σε εε τοτε ο μακρον αποκλειεται να χασει απο ολλανδους και ειδικα σε θεμα της Ελλαδας ετσι πιστευω.

      και μεταξυ μας δεν χαλας τις σχεσεις σου με Γαλλια για τους ολλανδους.

      την χαλας μονο για αμερικανους ( κακως για εμενα).

      βρετανοι πολιτικα σαν επιλογη ειναι δυσκολα. θα πρεπει να μην ειναι στην τριαδα η μπελαρα να ειναι με αμερικανους και ολλανδους και να πουν οι ναυαρχοι λογω πολλων type 2 3 και δοκιμασμενης επιλογης παρτε τη βρετανικη.

      προσωπικα αν επελεγα 1 μπελαρα 2 arrowhead

     4. Προφανώς οι κορβέτες/light frigates δλδ καράβια 2500-3500 ειναι ενα εντελος άλλο πρόγραμμα.Για το μέλλον. Pesco.

      Όπως βλέπουμε η τουλαχιστον καταλαβαίνουμε τώρα το ΠΝ θέλει μεγαλα καράβια.

      Και κακά τα ψέματα.. μονο μεγάλα καράβια μπορούν να φέρουν μεγαλες μηχανές.
      Ορεα τα laser ρουφάνε ενέργεια σαν μια μικρή πόλη.

      Λογικά παμε για 6000τ.Και σε λίγα χρόνια βλέπουμε με τα πιο μικρα καράβια.

    2. @Romeo60 @Δημητρης @Αγγελος
     μόνο Rafale και Aster 30 SAMP/T θα έπερνα με 5,5δισ. και με ό,τι περισέψει τις δυο Μ από την Ολλανδία.
     (κορβέτα δεν θα έπερνα με τίποτα έτσι και αλλιώς )

    3. @ romeo060
     H damen λέει ότι μπορεί να σχεδιάσει από 50 μέχρι 125 μέτρα και μέχρι 16 πλάτος οπότε ναι θα φθάνει στους 4200 όμως η 11515 είναι της τάξεως των 3000τονων, αν σχεδιάσει την 12516 θα μιλάμε για 4200, η πρόταση ήταν για 11515 αυτό είπε ο εκπρόσωπος της damen γιατί αυτή είχε σχεδιάσει για το ολλανδικό ναυτικό όπως έχω γράψει, η πτήση δεν είναι αξιόπιστη πηγή εσύ το έχεις γράψει γιατί ειδικά στη sigma είναι αξιόπιστη, προσωπικά είχα αμφιβολίες αν είχε γίνει πρόταση στο ΠΝ αλλά πείστηκα μόνο από το naval news.Τελικά τι έχει προταθεί η 11515 η 12516 ας αποφασίσουν στην πτήση.

     1. https://www.navalnews.com/naval-news/2021/03/damen-details-dutch-frigates-proposal-for-hellenic-navy/

      Damen’s new SIGMA 11515 frigate being proposed to Greece. In this configuration it features an integrated mast with APAR radar, 16x Mk41 VLS, a 76mm main gun, at least 2x Narwhal 20mm remote weapon stations, 8x NSM anti-ship missiles and a RAM launcher. The vessel has a length of 119 meters and full load displacement of 4,400 tons. Damen Image.

      Αγαπητε Mitch βάση αυτού μιλάω, και όχι της πτώσης.
      Αν δεν ισχύει όπως λές τότε μιλάω στο βρόντο.

 72. Γνωρίζει κανείς γιατί δεν προχωρήσαμε με την εντός budget συμφωνημένη παλιά καλή FREMM με 32VLS+24Μica ίσως επικαιροποιημένη με Seafire+Aster30nt+MicaNG, ίσως και μεγεθυμένη +16VLS(+200t+$20M) όπως συζητήθηκε η FFG(X) στο κογκρέσο των ΗΠΑ?

  1. Γιατί η Γαλλία θα πάρει άλλη μια μοίρα Rafale.Οπως η Γερμανία ακόμα 2-4 U214.

   Αυσαβυα κράτη έχουν εταιρίες που πάντα έχουν την πιο δυνατή στήριξη του κράτους τους:Dassault,TKMS/Kraus Maffai/Lockheed.

   Η Γάλλοι προτιμούν 1000χ να πουλήσουν Rafale παρά καράβια τις κρατικής Naval Group..δεν είμαστε η μόνη διεφθαρμένοι στον κόσμο.

   1. Επειδή το ισοζύγιο δυνάμεων είναι σε βάρος μας, και επειδή οι εξελίξεις στην περιοχή θα επηρεαστούν με βάση και την ισχύ των όπλων, και επειδή την δεδομένη στιγμή μόνο οι Γάλλοι μας προσφέρουν κρίσιμη ισχύ σε λογικά χρήματα (Seafire, MdCN, Aster30nt κοκ), και επειδή οι Αμερικανοί και Γερμανοί μας θέλουν γυμνούς για να μπορούν εύκολα να μας θυσιάσουν σαν δέλεαρ στους Τούρκους, και επειδή αν φύγει ο Ερντογάν οι Αμερικανοί θα ξαναγίνουν τέρμα φιλότουρκοι και τότε δεν θα έχουμε και επαρκή ισχύ να αντιπαρατάξουμε, όλα δείχνουν ότι πρέπει να γίνουμε άμεσα αστακοί εκμεταλευόμενοι την συμμαχία που μας προσφέρουν οι Γάλλοι. Η διάχυτη εντύπωση πάντως είναι ότι οι καθυστερήσεις και τα καραγκιοζιλίκια γίνονται γιατί κάποιοι και εκ των έσω σαν πέμπτη φάλαγγα δεν θέλουν να γίνουμε αστακοί προκειμένου να μπορούν έτσι πιο εύκολα να εφαρμόσουν ξένα σχέδια!

    1. Διλαδι με 4xF110 και 1-2xF100 η ας πούμε 6xSigma extended και 1-2xLCF θα είμαστε πιο χάλια από FDI;;

     Αυτό απο γιατί δεν το βλέπω;;

     Η ισπανική λυσι έχει aegis/spy7 και από 4xmk41 μαζί με ένα,δύο F100 επιπλεον 48-96 κελιά.

     Περίπου το ίδιο με τα Sigma που ει αι όμως πιο μικρα καράβια στην κύρια λυσι.

     Η ισπανια/ολλανδια μας προσφέρουν 176-222 κελιά (quadpack με τρελλό νούμερο κ/β) όταν η Γάλλοι μας λένε για μόλις 128 κελια για ισάριθμα κ/β και χορις ενδιάμεση που θα κανει πραγματικά την διαφορά.

     Λένε αμα όντος ισπανια/Ολλανδία μας κάνουν την χαρι.Αυτο θα φανεί. Τουλάχιστον αυτήν την στιγμή ακουγαιτε οτι προσφέροντας τρελλός ενδιάμεσες απο F-100,LCF,5xT23 κλπ.

     1. @Άγγελος
      Δεν είναι μόνο τα πλοία… είναι και τα όπλα αυτών.
      Ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο; Τον Γάλλο, τον Γερμανό, τον Αμερικάνο, τον Ισπανό ή τον Ολλανδό;

     2. Και ποιος μας δεινή γκαραντι ότι οι Γάλλοι θα είναι τα επόμενα 40 χρόνια στην πλευρά μας;

      Η Γάλλοι είναι μόνο λίγο καλύτεροι από τους αμερικανούς στο ότι σε πουλάνε τα όπλα που θες.

      Ισχύει καιρό ίδιο να σε παράσχουν FOS όταν το χρειαστούμε;Τώρα μπορεί.Στο μέλλον κάνης δλδ αν ξέρει.

      Ναι όσο έχουμε κοινά συμφέροντα με τους Γάλλους σίγουρα μας βοηθάνε.Δεν λέω..

      Αμερική, Γαλλία,Αγγλία,Γερμανία,Ρωσία,..μην νομίζετε ότι διαφέρουν πολύ ο ένας απάντων άλλον.

 73. Η ισπανική η ίδια τις η Navantia λει ότι ειναι μέσα στο προϋπολογισμό των 5 δις.Μαλιστα μαζί με δικό α3000.

  Και γιατί να μην ειναι;

  Το ισπανικό ναυτικό το έχει 860εκ …αλλα εκει μεσα ειναι καιβτο κόστος ανάπτυξης που είναι σίγουρα μεγαλο και εμις δεν πληρώνουμε.

  Νομιζο οτι Ολλανδία,Ισπανία και ισος ακομα και η Ιταλία θα μας προσφέρουν «ενδιάμεσες που δεν θα μπορούμε να απορρίψουμε.

  Ισος για αυτο Η άγγλοι τώρα θέλουν να μας δοσουν μισή ντουζινα Τ23.Επιδι 1-2 LCF/F100/Bergamini είναι είδη τώρα στο τραπέζι.

  Απίθανο;

  Θα δουμε.

  1. @Αγγελος

   Γιατι ο «Μίμης» κοστιζει σχεδον οσο μια βαρβατη φρεγατα AAW, οπως πχ η F110, και οχι οσο οι σαφως οικονομικοτερες φρεγατες γενικης χρησης οπως η εξαιρετικη γερμανικη Α200; Διοτι στο κοστος εχει προστεθει και η τεραστια μίζα του Μονόχειρος, την οποια η Λοκχηντ δεν θα πληρωσει βεβαια απο την τσεπη της. θα την μετακυλισει σε ολους εμας.

   1. Στην Ελλάδα η μίζα λέγετε R&D…το «πως πλουτίζουν οι πολιτικοί»..και εχουμε το καλιτερο know how σε αυτό το είδος R&D παγκόσμιος.

 74. Η υποψηφιότητα της MMSC έχει κάνει και μια άλλη τεράστια ζημιά.

  Ξαφνικά όλοι συζητάνε ΜΟΝΟ για αυτή και πόσο κακή είναι, και η συζήτηση για το ποια πραγματικά είναι καλύτερη από τις άλλες υποψηφιότητες έχει ατονίσει εντελώς.

  Πραγματικά θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσε να εξαφανιστεί από το προσκήνιο το σαπάκι και να κάνουμε μια πραγματικά γόνιμη συζήτηση για το ποια από τις άλλες λύσεις είναι η καλύτερη, ποια με μικρές προσθήκες μπορούσε να γίνει η καλύτερη, ποιες είναι οι τιμές τους, πχ μια που δεν είναι η καλύτερη αλλά είναι στο 90% της καλύτερης αλλά με 40% χαμηλότερη τιμή θα μπορούσε να ήταν και επαρκής αλλά και value for money κτλ.

  Αλλά αυτή η συζήτηση, εκτός από μερικά αποσπασματικά σχόλια, δεν γίνεται, σαν να έχει πέσει ένας κομήτης πάνω στο όλο project με συνέπεια για συζητάνε όλοι για τν καταστροφή και όχι για το τι είναι το καλύτερο, ή τι θα μπορούσε με μικρές προσθήκες να γίνει το καλύτερο.

  Μεγάλη ζημιά. Στο τέλος θα πάρουμε μια άλλη που θα είναι άμπαλη, αλλά επειδή θα είναι καλύτερη από την τράτα κανένας δεν θα βγάλει κιχ

 75. Μου αρέσει αυτό το σχέδιο. Όπως το βλέπω παίρνει οκτώ επιπλέον κελιά, ανά τέσσερα, δεξιά και αριστερά στο υπόστεγο του ελικοπτέρου. Με captas 4 και laser 150kw, θα κάνει τη διαφορά με τη μέγιστη ταχύτητα των 35 ~ κόμβων. Με οκτώ τέτοια πλοία και αργότερα τουλάχιστον δυό μεγαλύτερα αντιαεροπορικά πλοία σφραγίζει η μεσόγειος. Μην επιμένετε στο γαλλικό πλοίο. Τα γαλλικά πράγματα, γενικά, είναι μόνο εμφάνιση. Είχα γαλλικά αυτοκίνητα και μονίμως έτρεχα στα συνεργεία.

  1. Και πάνω από τη γέφυρα άλλα 16 σίγουρα. Επίσης αποκλείεται να είναι μόνο 0.60€ το comment. Απόδειξη κόβεις;

  2. Ακριβώς το ίδιο είχα στο μυαλό μου, φανταστικό πλοίο, όταν θα έρθει πρόγραμμα αντικατάστασης ΤΠΚ και αν τα δίνουν με κόστος κάτω από 200 εκατ. να το έχουμε υπόψη.

   Επειδή όμως τώρα έχουμε πρόγραμμα για φρεγάτες, έχει έρθει στο λάθος γκισέ. Να πάει σε άλλον όροφο, να κάνει το αίτημά της να ληφθεί υπόψη στο πρόγραμμα νέα ΤΠΚ που θα τρέξει σε κανα 20 χρόνια, να την λάβουμε υπόψη. Εδώ παίρνουμε αιτήσεις για φρεγάτες, και αυτή δεν μοιάζει τέτοια.

   Αν βάλει και μπαγκαζιέρα και ρυμουλκούμενο από πίσω, μπορεί σε αυτά να χωρέσει κανα 3-4 πυραύλους ακόμη. Βέβαια μια διαφορά με την ΑΗ (η οποία με 40 σωλήνες θα μπορεί να πάρει 160 ESSM αν θέλει κάποιος) την έχει, όπως έχει διαφορά στην τιμή (σχεδόν διπλάσια από την ΑΗ.

   Είναι καλό πλοίο γιατί θα φάνε ψωμί και άλλα επαγγέλματα, ρυμουλκά, συνεργεία, και ένα σωρό αλλοι. Αν δε βγαίνει και σε μικρότερο, μπορούμε να το βάλουμε σαν σωσίβια λέμβο σε μια Tico ή μια FFGX

 76. Αν είναι ακριβότερη από την arrowhead, όπως λες, δεν ισχύει η αρχή ότι όσο πληρώνεις τόσο παίρνεις, ότι αυτό που πληρώνεις παίρνεις, ότι δηλαδή ότι όσο ακριβότερο τόπος καλύτερο. Για κορόιδα τους έχεις τους Άγγλους; Γνωρίζεις ότι σόναρ τροπίδος δεν θα έχει ούτε η μελλοντική Constellation; Θυμάσαι τη φιλολογία για τα υποβρύχια που γέρνουν. Τελικά όχι μόνο δεν γέρνουν αλλά κάνουν τη διαφορά. Το ίδιο γίνεται τώρα με το πλοίο της Lockheed Martin. Τα πλοία αυτά πιστεύω – εύχομαι να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΠΝ τα επόμενα χρόνια και θα συμπληρωθούν από 2-4 Constellation στο μέλλον. Προσωπικά, το ίδιο θα ήθελα τις ολλανδικές λόγω της ηλεκτρικής πρόωσης και της ναυτοσύνης των Ολλανδών. Σε κάθε περίπτωση, οι γαλλικές απορρίπτονται, είναι μπακατέλες και μου κάνει εντύπωση η μεγάλη επιμονή και υποστήριξη από ορισμένους. Το σχόλιό σου για το ρυμουλκούμενο δεν είναι λάθος. Σκέψου να μπορούσε να ρυμουλκηθεί μία πλατφόρμα με πολλά mk41, να αφήνεται αυτή η πλατφόρμα κάπου μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του πλοίου, που θα μπορούσε να είναι πολύ μακριά και να δημιουργείται έτσι ένα δίκτυο αντιαεροπορικής κάλυψης αδιαπέραστο.

  1. Είναι άλλο το να μην έχει μια φρεγάτα σόναρ γάστρας (πχ FFGX) και άλλο να μην μπορεί να πάρει.

   Η FFGX είναι στην ουσία η Fremm η οποία μια χαρά παίρνει σόναρ γάστρας, ενώ η MMSC ότι και να κάνεις, ΔΕΝ παίρνει γιατί η γάστρα της έχει τέτοιο σχήμα που βοηθάει τις υψηλές ταχύτητες, αλλά λόγω σχήματος δεν μπορεί να πάρει.

   Επίσης η FFGX όπως όλα τα ΄μεγάλα πλοία των ΗΠΑ λειτουργούν μέσα σε σχηματισμούς οπότε δεν έχει τόσο ανάγκη την ύπαρξή του (έχουν τα άλλα πλοία) ενώ οι LCS δεν έχουν γιατί τα πλοία αυτά δεν έχουν φτιαχτεί για να αντιμετωπίζουν σοβαρούς αντιπάλους που θα έχουν υποβρύχια ή είναι μικρές χώρες που αν τολμήσουν να πλήξουν ένα LCS θα τους κάνουν ίσιωμα οι ΗΠΑ, ie τα πλοία αυτά δεν θα τα είχαν εναντίον Κίνας, Ρωσίας ή ακόμη και Βόρειας Κορέας ή Ιράν ή αύριο μεθαύριο Τουρκίας αν πάρει τον στραβό δρόμο.

   Για την ρυμουλκούμενη πλατφόρμα ίσως δεν χρειάζεσαι, αν παίρναμε την άλλη LCS (independence) που έχει τεράστιο κατάστρωμα/ελικοδρόμιο, ανεβάζαμε μερικά οχήματα με S-300 και θα λέγαμε όπα δέσαμε τώρα, και δεν θα μας καθυστερούσε κιόλας με το να την σέρνουμε, και θα κάναμε έκπληξη σε καναν περίεργο Τούρκο με F-16 που θα ήθελε να την πέσει σε κανα ανυπεράσπιστο LCS που να νομίζει ότι Hellfire 🙂 (φυσικά δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά λέμε τώρα…)

 77. Η κλαση Constsellation θα εχει 2 σοναρ, AN/SLQ-61 και ΑN/SQS-62). Υπαρχει ομως προβλεψη και για εγκατασταση σοναρ γαστρας, αλλωστε το εχει και η FREMM απο την οποια προερχεται. Οι μεγαλες μοναδες επιφανειας του USN (καταδρομικα, αντιτορπιλλικα) φυσικα εχουν σοναρ γαστρας.
  Τα συρομενα σοναρ και σοναρ μεταβλητου βαθους εχουν περιορισμους σε ρηχα παρακτια υδατα οπως συμβαινει συχνα στο Αιγαιο. Οι αναγκες του Ελληνικου Ναυτικου στις ανθυποβρυχιακες επιχειρησεις ειναι αυξημενες, λογω της ιδιομορφης υδρογεωγραφιας, που ευνοει τη δραση υποβρυχιων. Και δεν ειναι ακριβως ιδιες με αυτες του ωκεάνιου USN. Απο το αγγλοφωνο αρθρο που εδωσα παραπανω προκυπτει σαφως οτι το σοναρ γαστρας ειναι ανελαστικη απαιτηση και αναγκη για το ΠΝ, αναποσπαστο στοιχειο του ανθυποβρυχιακου του δογματος, το εχει σε ολες τις φρεγατες του, η δε ελλειψη του θα το εξωθησει σε καθε λογης απιθανες «πατεντες» προς υποκατασταση του.

  Kατα τα αλλα επαναλαμβανω το προφανες : Κανενα σοβαρο Ναυτικο δεν θελει τον φουκαρά τον «Μίμη», και το USN ήδη τον ξεφορτωνεται. Και αυτο παρ΄ολο που το πλοιο υπαρχει εδω και 15 χρονια.

  1. Το σημαντικότερο είναι ότι το συρόμενο απαιτεί το πλοίο να είναι μόνο του και να πλέει σε ευθεία και με χαμηλή ταχύτητα, τέτοιες συνθήκες περιπολίας δεν μπορούν να υπάρξουν στις δικές μας συνθήκες, τα πλοία πρέπει να πλέουν σε στενή διάταξη για να αντιμετωπίσουν αεροπορική η πυραυλική επίθεση και μόνο το σόναρ τρόπιδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί ξεχωρίζει εάν ένα πλοίο είναι για ρόλο συνοδείας η όχι , η κλάση costellation δεν είναι για ρόλους συνοδείας είναι φρεγάτα περιπολίας. Τα πλοία μπορούν να χρησιμοποιήσουν συρόμενο σόναρ μόνο σε αραιή διάταξη κάτι που προυποθέτει αεράμυνα περιοχής, αεράμυνα περιοχής προυποθέτει επίσης και η χρήση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, το αιγαίο δεν είναι ρηχή θάλασσα και έχει έντονη διαστρωμάτωση λόγω κλιματικών συνθηκών και χρειάζεται συρόμενα σόναρ μεταβλητού βάθους.

 78. Ρυμουλκουμενες πλατφορμες mk41,ραχοκοκαλιες με πλοια καταπολεμησης λαθραιμπορων και ονειρα για μελλοντικη αποκτηση πλοιων με πραγματικες δυνατοτητες μεσα σε camper vans.Υπεροχα.

  Ελπιζω ολοι να κρατατε τα αρθα της Πτωσης.Γιατι το Διαστρεμα θα ειναι επικο.Εχει να πεσει τρελο τρολαρισμα.

  Η κυβερνηση γνωριζει πολυ καλα οτι τα MMSC δεν περνανε.Το θεμα εχει ξεφυγει απο το αποκλειστικα ασχολουμενο με τα αμυντικα θεματα κοινο(οπου το συγκεκριμενο πλοιο ειναι ανεκδοτο) και εχει «βγει» και στο μεγαλητερο κομματι του κοσμου οπου και εκει τα αρνητικα σχολια ειναι καταιγιστικα.

  Το σημαντικοτερο ειναι οτι μια πιθανη αποφαση υπερ τους εχει αποκρυσταλωθει οτι θα ειναι καραμπινατο σκανδαλο.Και αυτο θα εχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ πολιτικο κοστος.Αυτο σε συνδιασμο και με αλλα ηδη υπαρχοντα θεματα μπορει να οδηγησει σε κατασταση μη επιβιωσιμη για την κυβερνηση.

  Το να «αναβλήθει» η αποφαση για μετα τον Σεπτεμβρη ειναι μια πιθανοτητα καθως ο Μητσοτακης ισως παει σε εκλογες με σκοπο την επανεκλογη του η οποια θα του δωσει τον χωρο και τον χρονο που χρειαζεται για να παρει τετοιου ειδους αποφασεις.

  Τα «μαντατα» δεν ειναι θετικα για την κυβερνηση.Δεν θα παιξει την τυχη της αυτην την συγκεκριμενη στιγμη σε μια αποφαση η οποια συγκεντρωνει σχεδον καθολικη αποδοκιμασια.

  Στην Πτωση το εχουν αντιληφθει(εχουν ενημερωθει) γιαυτο και μιλανε συνεχως για την Αμερικανικη προταση με τα ανταλλαγματα.Γνωριζοντας την ανεπαρκεια του πλοιου περιμενουν τα ανταλλαγματα για να εχουν κατι απτο ωστε να ξεκινησουν ξανα την επικοινωνιακη καταιγιδα.Αυτο ομως θελει και χρονο που η κυβερνηση ΔΕΝ εχει τωρα αν αποφασισει για τα πλοια και ταυτοχρονα παει σε εκλογες.

  Το «ιστορικο περιοδικο»(που δεν εχει καμμια σχεση με το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ) θα αποκτησει και με την βουλα τον χαρακτηρισμο του πλοιου που προωθει.

 79. Ολοι εμαιλ στο ΥΕΘΑ ΥΦΕΘΑ Κ ΠΝ….γενικα παντου οπου μπορείτε..κ στο Υπουργειο Οικονομικών!!!
  Πρεπει να νιωθουν πιεσει κ οτι το γουδί δεν ειναι μακριά…

  Κ το ΠΝ να δείξει @@ να μιλήσει ξεκάθαρα…

 80. Εύχομαι και ελπίζω να πάρουν την σωστή απόφαση.κρίνετε το μέλλον των παίδιων μας και της χώρας.πλέον είναι φανερό και πολύ λυπηρό ότι πάντα θα υπάρχει η 5η φάλαγγα η οποία είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από τους Τούρκους..ότι μπορώ να κάνω εγώ θα το κάνω.email όπου είναι δυνατό ,ψήφο δεν θα ξαναδούν αν πάρουν τις mmsc και κράξιμο παντού βέβαια.
  Έστω ο Μητσοτάκης την ύστατη στιγμή να αλλάξει γνώμη και να μην γραφτεί το όνομα του με μελανά χρώματα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
  Επισης αν τελικά η απόφαση είναι mmsc και δεν υπάρξουν παραιτήσεις από την ηγεσία του Ναυτικού Συμβουλίου φέρουν και αυτοι ΑΚΕΡΑΙΗ την ευθύνη οπως οι ανώτατοι πολιτικοί άρχοντες.
  Ο Θεός βοηθός.

 81. Που είσαι ρε Ck που μας ειρωνευεσε για τους camm er? Η αγαπημένη σου πτώση επιβαιβεωνει σε αποκλειστικό τη τα ότι θα έχει σίγουρα camm er η τρατα.
  Μάλιστα επί λέξη λένε πως αναγκάστηκαν οι ουσαιοι να βάλουν ευρωπαϊκό πύραυλο γιατί o essm δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε επιθέσεις κορεσμού.
  1-0 σε έχω.
  Και επίσης essm1 και essm2 δεν έχουν καμία διαφορά στην εμβέλεια, που μας έλεγες ότι πάει μακρύτερα ενώ εγώ σωστά σου έλεγα πως να πάει μακρύτερα αφού μόνο ανιχνευτή αλλάζει και όχι κινητήρα.
  2-0 σε έχω.
  Ακόμα οι της πτώσης κάνουν την πρόβλεψη πως το ΠΝ απαιτεί μόνο camm er και από τα άλλα πλοία (ολλανδική, αγγλική, ισπανική)
  Και όχι essm ακόμα και της έκδοσης2.
  Αιώνια τους η μνήμη στους αγαπημένους essm δεν θέλει να τους βλέπει το ΠΝ στα νέα του πλοία.
  Όσο υπάρχει ακόμα το απόθεμα στις μεκο και τελος.
  Μάλιστα θα αναπτυχθεί και camm extra er στα 80-100 χιλρα σε 4αδες και οι τρατες που θα πάρουν όχι 3 αλλά 6 μόνους εκτοξευτες mk41 μαζί με τον 8απλο θα ριχνουν στο μέλλον 56 τέτοιους των 100 χιλρων.
  Τι ΑΒ μπεργ και σάπιοντερογκα το απόλυτο ΑΑW πλοίο θα γίνει η τρατα σε 15 χρόνια λεμε

  1. Και είναι και μισή τιμή μας λέει η πτώση οι camm er από τους Essm σχεδόν στη τιμή του πυραύλου της Ram block2.
   Έχουν και το μισό βάρος.
   Ρε τι άχρηστοι πυραυλοι είναι αυτοί οι essm, το ΠΝ δε θέλει να τους βλέπει πλέον.

  2. Το ΠΝ αν απαιτεί CAMM-ER (αν) καλά κάνει, γιατί έχει στο μυαλό του ότι το πλοίο που θα πάρει θα έχει πύραυλο μακράς εμβέλειας (SM2 ή Aster 30) οπότε ένας ESSM καλός είναι, αλλά αν μπορεί να μπει quad packed ο CAMM-ER είναι πιο σωστή επιλογή επί της βάσης ότι δεν χρειάζεσαι έναν ESSM με εμβέλεια περίπου 70 χλμ, αφού έχεις τους πυραύλους μακράς εμβέλειας (120 χλμ).

   Με τον CAMM έχτιζες το δεύτερο φράγμα άμυνας στα 50 χλμ που φαίνεται σωστότερο δεδομένου ότι το 50-120 χλμ προστατεύται από τους άλλους.

   O ESSM είχε νόημα μόνο εάν:
   -ο CAMM-ER δεν μπαίνει σε τετράδες
   -το πλοίο δεν έχει πυραύλους μακράς εμβέλειας οπότε με τον ESSM θα έκανε κάτι ενδιάμεσο από μέσης και μακράς εμβέλειας

   1. Τα μπλέκεις!

    Η συζήτηση του Ελληνικού Ναυτικού για CAMM άρχισε στη προσπάθεια να αυξηθεί ο μεταφερόμενος αριθμός βλημάτων στις [email protected]

    Οι οποιες πάλι ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση ήταν

    Κατά το MET ET DEFENCE το Ναυτικό είχε συζητήσει αρχικά τη τοποθέτηση mk41/essm στις [email protected] κάτι που οι Γάλλοι αρνήθηκαν για τους γνωστούς λόγους

    Μετά η άλλη επιλογή ήταν ο CAMM ο οποιος δεν έχει πιστοποιηθεί ούτε σε SYLVERούτε στο SETIS

    Το ίδιο ισχύει τώρα με τον CAMM-ER για το MK41 και το COMBATS21

    Το απλό CAMM είναι στη κατηγορια του RAM BII που ήδη διαθέτουμε
    Ο CAMM-ER μπαίνει στα χωράφια του ESSM εάν και υστερεί σε εμβέλεια όπως γράφω

    Το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να πάμε προς CAMM
    δεδομένου της ύπαρξης στο οπλοστάσιο εδώ και πολλά χρονια

 82. Τι παραμύθια πουλάει πάλι η πτήση, το ΠΝ θέλει camm-er και ζήτησε από τους συμμετέχοντες στο ανταγωνιστικό διάλογο να παρουσιάσουν προτάσεις με camm-er, μόνο οι Γάλλοι αρνούνται;
  μισά ψέματα μισές αλήθειες για να φαίνεται το παραμύθι πιστευτό.
  Για να ασχοληθούμε με αξιόπιστες πηγές ο luca peruzzi στο Maritime defence and security γράφει ότι η ο camm-erθα εκτοξεύεται από τους ίδιους εκτοξευτές που θα εκτοξεύεται και ο camm στις τ26 και τ31 αλλά με μεγαλύτερο μήκος σε module των 6 , έτσι θα υπάρχει σε 12,24,36,48 η χρησιμοποίηση των sylver φαίνεται ότι απομακρύνεται, θα υπάρχει στις ppa light καθώς γίνεται πιστοποίηση στο CMS αλλά και στις καινούριες φρεγάτες ppx.
  Υπάρχουν κάνιστρα στο mk41 και στο Exls για τον camm, όχι όμως για τον camm-er πως λοιπόν το ΠΝ θα ζητούσε να του παρουσιάσουν προτάσεις για camm-er σε mk41.
  όσο ότι ο camm-er έχει μεγαλύτερο ρυθμό βολής από τον essm αυτό είναι βέβαιο γιατί πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο πύραυλο με τον camm, ότι θα έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και αυτό είναι βέβαιο γιατί ο camm έχει 25, ο essm 28. και ο camm-er 40.
  To όλο θέμα της παραπληροφόρησης είναι να φανεί ότι το ΠΝ συμμετέχει ενεργά στον ανταγωνιστικό διάλογο ζητώντας συγκεκριμένο πύραυλο, η LM το ξέρει ότι της ζήτησαν camm-er η αυτά τα παραμύθια είναι για τους ιθαγενείς για να θολώσουν τα νερά μέχρι που να τα κάνουν βούρκο.

  1. Τους τα γράψα και τα ξαναγράφω εδώ:

   Ο CAMM έχει δοκιμασθεί πιστοποιηθεί για το : Extensible Launcher System (ExLS) ths LM που θα βάλουν οι Καναδοί στα csc:

   https://www.navalnews.com/naval-news/2021/04/mbda-confirms-sea-ceptor-order-for-canadian-surface-combatant/

   https://www.mbda-systems.com/press-releases/camm-completes-qualification-trials-from-3-cell-exls-launcher/

   To EXLS μπορεί να μπει μέσα σε cell mk41 αλλα ΘΕΩΡΗΤΙΚA ΜΟΝΟ!

   Ο CAMM-ER είναι ακόμα υπό ανάπτυξη !

   Είναι βαρύτερος (160kg vs 90kg) κμε μεγαλύτερη διάμετρο(190mm vs 166mm) KAI MHKOS (4m vs 3.2m) από τον CAMM!

   https://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/Sea-Ceptor-CAMM.htm

   Οποτε πρέπει να πιστοποιηθεί στον MK41 VLS+cannister!!

   Και βεβαια πρέπει να ολοκληρωθεί με το COMBTAS21

   Πως οι Αμερικανοι δέχονται να βάλουν Ευρωπαϊκό πύραυλο σε αμερικανκο πλοίο και CMS???

   Ποιος θα πληρώσει για τη πιστοποίηση του CAMM-ER στον8cell MK41 και την ολοκλήρωση με το CMS??

   Ο ROME060?? δεν νομίζω!!

   Ότι μας έλεγε ο ROMEO πως ο CAMM μπαίνει στα SYLVER και στο SETIS δηλαδή!!

   Τώρα ο ESSM δίνετε να έχει βεληνεκές 50+ km όχι τα που γραφεις παραπάνω
   Η τιμή αυτή είναι για τον RIM 7 SPARROW!!
   (και τη βρήκες από web site Πολωνικής εταιρίας κατασκευής αντιαρεπoρικων το έχουμε ξανά συζητήσει!!!)

   Ο CAMM μπορεί να πετύχει υψιλοτερouς ρυθμούς βολής MONO όταν είναι ο καθένας στον εκτοξευτή «μανιταρι» του!!

   Όχι όταν είναι quad packed στον MK41 !!

   Υπενθυμίζω τη συζήτηση που είχαμε περί MK41- SYLVER και τον μοναδικό αυλό εξαγωγής αεριων που έχει το MK41!!!

   O ESSM BII είναι στα 280kg έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από τον CAMM διατηρεί την ικανότητα κατεύθυνσης και μέσω SARH που έχει πλεονεκτήματα σε κάποιες συνθήκες ιδιαιτερα εντονου ηλεκτρονικού πολεμου
   και έχει ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΕΜΒΈΛΕΙΑ από τον CAMM ER!

   Οποτε η τοποθέτηση του CAMM-ER μάλλον σε ΥΠΟΒAΘΜΙΣΗ των αντιαεροπορικών ικανοτήτων του πλοίου οδηγεί!!

   Ούτε στέκουν τα παραμυθια περί αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού αφού το πλοίο θα έχει και το fire & forget RAM!!

   Και βεβαια εξακολουθώ να ΜΗΝ πιστεύω πως οι Αμερικανοι κατεβάζουν αμερικανικο πλοίο με αμερικανικο με ευρωπαϊκό πύραυλο

   Εάν συμβεί το παραπάνω τότε δείχνει ποσο ΜΠΙΡ είναι οι Γάλλοι αφού δυο χρονια maS ζαλίζανε για να μην βάλουν CAMM στους SYLVER στις [email protected]!!

   1. Συμφωνώ πρόκειται για παραμύθι, ο σκοπός τους είναι προφανής να δείξουν ότι το ΠΝ επιλέγει το πλοίο που θέλει και επιλέγει και τους πυραύλους, ενώ θα υπάρξει πολιτική απόφαση και πρέπει να φανεί ότι το ΠΝ έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά αξιολογώντας τα πάντα , επιλέγει πυραύλους ζητάει προτάσεις κτλ ενώ το ΠΝ προσπαθεί απλώς να αποφύγει την καταστροφή που έρχεται τουλάχιστον αυτό ελπίζω.

    1. Ο mk41 πάει με τον essm αυτόν ξέρει το compass-21, ο εκπρόσωπος της LM απλώς ανέφερε ότι ο essm και ο camm μπαίνουν σε τετράδες και αυτοί πήραν την τρίχα και την κάναν κορδόνι, αν έχεις φαντασία και θράσος όλα γίνονται και ο camm-er μπαίνει σε τετράδες και ο sm2 μπαίνει με ραντάρ κορβέτας και laser θα μπει στο μέλλον, πήραν αφορμή από την δήλωση του Τσούνη ότι σκεφτόντουσαν και τον camm-er και φιάξαν το παραμυθάκι τους, το ελάχιστο που απασχολεί το ΠΝ τώρα είναι τι πύραυλος θα μπεi στο mk41, το ζήτημα είναι να μπορέσουν να αναβάλουν την απόφαση γιατί δεν είμαστε Σαουδική Αραβία, αυτοί μπορούν να αποσύρουν τα πλοία σε πέντε χρόνια εμείς πληρώνουμε φόρους και τα λάθη δεν διορθώνονται.

     1. Το πιθανότερο σενάριο
      CLICK BAIT!!
      Αλλιώς θα υποστούμε τα κόστη «πιστοποιιηση» τωνCAMM-ER σε MK41 και COMBATS21
      και μάλλον θα είμαστε ο μοναδικός χρηστης του παραπάνω συνδυασμού
      με ότι αυτό σημαίνει σε κόστος χρόνο ανάπτυξης υποστήριξης εκπαίδευσης και αναβαθμίσεων

     2. Όχι «φαντασία και θράσος», ξετσίπωτος ψεύτης πρέπει να είσαι.

      Για να τελειώνουμε: quad-packed μπαίνουν μόνο οι CAMM (Sea Ceptor) και οι ESSM. Όλοι αγοράζουν είτε τον έναν είτε τον άλλον. Maritime υλοποίηση του CAMM-ER δεν υπάρχει ακόμα, μόνο land version. Ενδεχομένως οι Ιταλοί να την αναπτύξουν και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι dual-packed και ολοκληρωμένη στο δικό τους CMS.

 83. Όπως είπα, με τις MMSC έχει γίνει τεράστια ζημιά γιατί χάθηκε το focus από τις άλλες προτάσεις που ήταν σωστές, και αντί να συζητάμε ποια από τις άλλες είναι καλύτερη, ή ως θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα τυχόν προβλήματα των άλλων καθόμαστε και αναλωνόμαστε με τον τρόμο μην πάρουμε την σαχλαμάρα.

  Από την άλλη τείνω (ή ελπίζω) σε αυτό που λέει ο Q παραπάνω, ότι καθώς πλέον ακόμη και στα mainstream media που βάλανε άρθρα για τις MMSC (προμοτάροντάς τες), όπου επιτρέπονται σχόλια, οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν καταιγιστικές, και ήταν όχι μόνο από κόσμο που διαβάζει αμυντικό τύπο, αλλά και ανθρώπους που δεν ασχολούνται με τα αμυντικά αλλά έχουν ακούσει, μάθει κτλ ότι είναι σαβούρες.

  Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα τερατώδες πολιτικό πρόβλημα. Αν και κανένας δεν θα πάει μέσα για μια αγορά καθώς νομικά θα καλυφθεί η όποια αγορά με απόφαση συλλογική (βουλή), το πολιτικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο. Εδώ δεν είναι ένας εκσυγχρονισμός των S όπου το debate ήταν ποιος ήταν καλύτερος και αν θα μπορούσε να είναι πιο φτηνός ή όχι.
  Αυτό το debate θα υπάρξει για οποιαδήποτε καλή φρεγάτα αγοραστεί. Αν πχ πάρουμε την Arrowhead και κοστίσει 650 εκατ, θα υπάρξουν γκρίνιες ότι η Αγγλία τις πήρε φτηνότερα, αν πάρουμε Μπελάρα τα ίδια κτλ.

  Εδώ η συζήτηση ΔΕΝ είναι ότι παίρνω κάτι χρήσιμο που κανονικά κοστίζει 550 εκατ το κομμάτι και το πληρώνω 650 το κομμάτι.

  Εδώ η συζήτηση ΕΙΝΑΙ ότι παίρνω κάτι που είναι άχρηστο (η αξία του για ΕΜΑΣ είναι μηδέν) και το πληρώνω σχεδόν 1 δις, και επιπλέον οδηγώ μια χώρα σε πολεμική ή διπλωματική ήττα γιατι καταστρέφω παντελώς το ΠΝ για τα επόμενα 40 χρόνια. Για 40 χρόνια κάποιοι θα βρίζουν κάποιους για αυτή την αγορά, που θα είναι η μεγαλύτερη αγορά οπλικού υλικού από καταβολής Ελληνικού κράτους για όποιον δεν το κατάλαβε.

  Και by the way, πολιτικά αρχίζουν να σκάνε και άλλα προβλήματα (που έχουν σχέση έμμεση και με την αμυντική μας ικανότητα), και ένα πρόβλημα στην επιλογή, θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τα άλλα (πχ η δήλωση ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να βγάλουμε πετρέλαιο και αέριο καθώς είναι ξεπερασμένα, και ο Σουλτάνος σε λίγες ώρες παίζει να ανακοινώσει ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος που θα είναι είτε στην δική μας ΑΟΖ είτε στις Κύπρου έρχονται σε ευθεία αντίθεση)

  1. Το θέμα είναι πως είμαστε πολύ λίγοι που παρακολουθούν τα αμυντικά θέματα και είμαστε ενημερωμένοι

   Δεν νομίζω πως μπορεί να κάνουμε τη διαφορα

   Ο πολύς κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα αμυντικά και θα ακούσει ότι του πούνε τα main stream media:

   Αγοράζουμε υπερσύχρονα αμερικανικα πλοία που κατά πασα πιθανότητα θα συνοδεύεται από αμερικανικη #επένδυση# στα Ναυπηγεία!!

 84. Αν διάβασες για το υπέροχο ραντάρ απάντησα:
  -2 +50 μοίρες.
  Αν έχει κύμα δεν θα δεις τίποτα!
  11,3 ναυτικά μίλια για στόχους χαμηλού RCS!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *