Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) καλείται να δράσει σε ένα περιβάλλον υψηλών απειλών τόσο στο γεωγραφικό περιβάλλον του Αιγαίου όσο και αυτό της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως προκύπτει από τις τελευταίες ελληνοτουρκικές κρίσεις το πιθανό θέατρο επιχειρήσεων μετατοπίζεται νοτιότερα και συγκεκριμένα νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης με επίκεντρο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης καθώς και ανατολικότερα προς τη Κύπρο. Σε αυτό το πεδίο επιχειρήσεων το ΠΝ θα κληθεί σε περίπτωση σύρραξης να αντιμετωπίσει ένα πυκνό πλέγμα απειλών από ναυτικές και αεροπορικές μονάδες. 

Κομβικό στοιχείο για την επιτυχή αντιμετώπιση των εχθρικών αεροναυτικών μέσων είναι η έγκαιρη επίγνωση και σύνθεση της τακτικής κατάστασης κατά το χρονικό διάστημα της κρίσης/ έντασης ώστε να υπάρξει έγκαιρη στοχοποίηση των εχθρικών ναυτικών μονάδων και έγκαιρος εντοπισμός των υποβρύχιων απειλών. Το πλέον δύσκολο και απαιτητικό σκέλος είναι η έγκαιρη διάγνωση των προθέσεων και δραστηριοτήτων της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) καθότι οι επιθέσεις κατά των πλοίων του ΠΝ θα είναι συνδυασμένες, συντονισμένες και ταυτόχρονες ώστε να επέλθει κορεσμός. 

Οι υφιστάμενες δυνατότητες του ΠΝ είναι παρωχημένες δεδομένων των απειλών. Αυτό συνίσταται τόσο στα βλήματα (Sea Sparrow και ESSM) όσο και στο απόθεμα των όπλων καθώς και τα μέσα εντοπισμού των απειλών (δίκτυο αισθητήρων και ραντάρ των φρεγατών “S” και ΜΕΚΟ 200 ΗΝ). Νευραλγικός είναι ο ρόλος της δικτύωσης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των φίλιων αεροπορικών και ναυτικών μέσων.

Τα παραπάνω βλήματα σε συνδυασμό με τα ραντάρ προσφέρουν αεράμυνα σημείου (τοπική) λόγω μικρής εμβέλειας δηλαδή αυτοπροστασία στα πλοία. Μολονότι τα βλήματα ESSM παρουσιάζουν βεληνεκές 50 χιλιομέτρων (συνεπώς κατατάσσονται ως μέσης εμβέλειας) εντούτοις υφίστανται σημαντικός περιορισμός εμβέλειας δεδομένων των παρωχημένων ραντάρ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.

Συνεπώς, αμφότερα τα παραπάνω βλήματα προσφέρουν σημειακή αεράμυνα ή τοπική αεράμυνα. Σύμφωνα με τη τακτική του ΠΝ για την εμπλοκή ενός μαχητικού βάλλονται δύο βλήματα ESSM. Επιπλέον δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι βολές από τα πλοία δεν γίνονται στο μέγιστο βεληνεκές αλλά σε μικρότερο βεληνεκές ώστε να υπάρχουν αυξημένη ευστοχία και ακρίβεια βολών.

Παράλληλα, με τις δυνατότητες αεράμυνας που απαιτούνται (θα τις αναφέρουμε παρακάτω) τα πλοία οφείλουν να είναι σε θέση να καλύψουν όλο το «παραδοσιακό» φάσμα ναυτικών απειλών αντιμετωπίζοντας επιθέσεις από πλοία επιφανείας καθώς και υποβρύχια φέροντας τα κατάλληλα και σύγχρονα συστήματα και συγκεκριμένα σόναρ τρόπιδας και σόναρ μεταβλητού βάθους. Το επιχείρημα που θέλει το ελικόπτερο να αναλαμβάνει τον κομβικό ρόλο έναντι των υποβρυχίων είναι έωλο καθώς το ελικόπτερο δύναται να μην μπορεί να επιχειρήσει λόγω καιρικών συνθηκών, αυξημένων απειλών σε τακτικό επίπεδο ή να παρουσιάζει βλάβες. 

Οι βασικές, στοιχειώδες και θεμελιώδεις δυνατότητες αεράμυνας για τα πλοία του ΠΝ οφείλουν να είναι οι παρακάτω. Να διαθέτουν όπλα μακράς ακτίνας (είτε τους SM-2 είτε τους Aster 30), επαρκές απόθεμα καθώς και σύγχρονα μέσα εντοπισμού και ταυτόχρονων εμπλοκών (αισθητήρες και ραντάρ). Υπό τις σημερινές συνθήκες τα πλοία του ΠΝ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους φορείς όπλων δηλαδή τα αεροσκάφη της ΤΗΚ.

Τυπικά ένα COMAO για τη προσβολή ναυτικών στόχων στο πλαίσιο επιχειρήσεων TASMO αποτελείται από ομάδες αεροσκαφών επιφορτισμένα με διαφορετικές αποστολές. Μια εξ αυτών είναι το SWEEP ώστε να παρέχει προστασία από εναέριες απειλές πχ μαχητικά CAP, ακολούθως τα μαχητικά καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD) ώστε να σιγήσουν τα ραντάρ των πλοίων, εν συνεχεία τα αεροσκάφη Strike φέροντας τα stand off όπλα κατά πλοίων και τέλος το τελευταίο κύμα αεροσκαφών με κατευθυνόμενες λέιζερ βόμβες. 

Η ΤΗΚ διαθέτει βλήματα AGM-84K SLAM καθώς και SOM με αποτέλεσμα να μπορεί να πλήξει τον ελληνικό στόλο από ασφαλείς αποστάσεις. Τα βλήματα AGM-84K SLAM διαθέτουν μέγιστη ονομαστική εμβέλεια άφεσης τα 250 χιλιόμετρα με τη προϋπόθεση να έχουν λάβει δεδομένα στοχοποίησης από άλλα αεροπορικά μέσα όπως Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας ή ελικόπτερα ή πλοία και να τα έχουν μεταδώσει μέσω του συστήματος AN / AWW-13 Data Link. 

Το Δεκέμβριο του 2018 η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία  (THK) υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια 415 βλημάτων SOM, της έκδοσης SOM-B1. Η ανάπτυξη του SOM ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011. Η έκδοση SOM-A, μέγιστου βεληνεκούς 230 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2012. Στην έκδοση SOM-B1 το βλήμα μπορεί να προσβάλει στατικούς και κινούμενους στόχους με τη χρήση υπέρυθρου συστήματος στην τερματική φάση, ενώ στην έκδοση SOM-B2 το βλήμα ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή για την προσβολή στρατηγικών και καλά προστατευμένων στόχων.

Εκτός των SOM και SLAM κατηγορίας stand off όπλων κυρίαρχη απειλή είναι τα Harpy για τα πλοία του ΠΝ. Τα παραπάνω όπλα προορίζονται κυρίως για τη προσβολή των ελληνικών στόχων υψηλής αξίας και λιγότερο για πλοία δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υφίστανται απειλή. Επίσης, επιπρόσθετες απειλές για το ΠΝ είναι τα βλήματα Harm, τα βλήματα Maverick και οι κατευθυνόμενες βόμβες της τουρκικής αεροπορίας. 

Ως εκ τούτων, αυτός είναι ο λόγος που τα ιπτάμενα ραντάρ της ΠΑ (τα ΑΣΕΠΕ) διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο όντας εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης και ακριβούς διάγνωσης των επερχόμενων αεροπορικών απειλών. Συνεπώς, απαιτείται καθολική δικτύωση όλων των μονάδων (ναυτικών και αεροπορικών) ώστε να υπάρχει η ενδεδειγμένη προετοιμασία και οργάνωση του ελληνικού στόλου καθώς και της ΠΑ. Τα ΑΣΕΠΕ όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα ραντάρ των πλοίων αλλά τα συμπληρώνουν. Τον πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν τα σύγχρονα ραντάρ των πλοίων τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA). Απώτερος στόχος είναι να υπάρχει δίκτυο αισθητήρων/ ραντάρ πλοίων και αεροσκαφών τα οποία θα συνεργάζονται, θα αλληλοεπιδρούν μοιράζοντας πληροφορίες και εικόνα της τακτικής κατάστασης με data links. 

Το ΠΝ περιορίζεται στην αντιμετώπιση των πυραυλικών επιθέσεων των προαναφερθέντων βλημάτων δίχως να μπορεί να ανταποδώσει κατά των φορέων (των αεροσκαφών). Ταυτόχρονα το ΠΝ θα πρέπει να διαθέτει μέσα αυτοπροστασίας των πλοίων (τα γνωστά Close In Weapon System, CIWS) ώστε να αντιμετωπίζει τις επερχόμενες επιθέσεις βλημάτων από ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες. Πρόκειται για μια αδήριτη ανάγκη που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Είναι αδιανόητο το ΠΝ να επιλέξει πλοίο δίχως CIWS. 

Επίσης, παρουσιάζεται συχνά το επιχείρημα που προβάλει τον ρόλο της ΠΑ ώστε να παρέχει τοπική αεράμυνα στα πλοία του ΠΝ με αεροσκάφη Combat Αir Ρatrol (CAP). Αυτό δεν ισχύει στο ακέραιο καθώς η ΠΑ είναι προσανατολισμένη στη προστασία των αεροπορικών της βάσεων, του Αιγαίου και φυσικά στη προσβολή της εχθρικής αεροπορίας και στη διενέργεια βομβαρδισμών σε στρατηγικές υποδομές του αντιπάλου. Εκτός αυτών τα μαχητικά δεν δύναται να υπερίπτανται των ελληνικών πλοίων συνεχώς καθ’ όλο το 24ωρο. Επιπροσθέτως, ακόμη και εάν η ΠΑ μετακινήσει τις συστοιχίες των S-300 PMU1 ανατολικά της Κρήτης δεν είναι σε θέση να παρέχει απόλυτη κάλυψη στον ελληνικό στόλο. 

Ταυτοχρόνως με την ύπαρξη βλημάτων SM-2 ή ASTER 30 είναι αναγκαίο να υπάρχουν και βλήματα μέσης ακτίνας ώστε να προσβάλλονται αεροπορικοί στόχοι όπως τα τουρκικά UAV που θα ενεργούν πτήσεις συλλογής πληροφοριών και στοχοποίησης των πλοίων του ΠΝ. Επομένως, χρειάζεται μια ικανοποιητική μίξη βλημάτων μεταξύ μεγάλης και μέσης εμβέλειας με έμφαση στα βλήματα μεγάλης εμβέλειας δίχως να αναιρείται εντελώς η ανάγκη για τα δεύτερα. Άλλωστε το ένα βλήμα συμπληρώνει το άλλο. Δεν το αναιρεί. Κύριο χαρακτηριστικό της αεράμυνας είναι η πυκνότητα και η διαστρωμάτωση. 

Όλα τα παραπάνω τα έχει περιγράψει αναλυτικώς το ΠΝ στη Μελέτη Επιχειρησιακών Απαιτήσεων – Προδιαγραφών Επιδόσεων (ΜΕΑ -ΠΕ) που στοιχειοθετεί το επιχειρησιακό έργο δεδομένων των εθνικών αντικειμενικών σκοπών, τις ικανότητες και τα μέσα της απειλής καθώς και τις δυνατότητες που απαιτούνται από πλευράς ΠΝ. 

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί το γεγονός πως σε θεσμικό επίπεδο τον έλεγχο και συντονισμό των οπλικών συστημάτων της Αεράμυνας έχει η ΠΑ και συγκεκριμένα το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Αυτό συμβαίνει ώστε να διασφαλίζεται πως θα αποφευχθούν βολές από οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού (του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού) ή του ΠΝ εναντίον φίλιων αεροσκαφών. Πρόκειται βέβαια για μια επιχειρησιακή αντίληψη που εδράζεται στην έλλειψη συστημάτων και βοηθημάτων δικτύωσης και δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων μεταξύ των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλέον η εγκατάσταση τερματικών Link 16 σε όσο το δυνατόν περισσότερες πλατφόρμες (χερσαίες, εναέριες και ναυτικές) εξαλείφει τον παραπάνω κίνδυνο, να λάβουν χώρα βολές από αντιαεροπορικά συστήματα κατά φίλιων μαχητικών. 

Συχνά προβάλλεται το δίλημμα μεταξύ βλημάτων ESSM ή άλλων αντίστοιχων ευρωπαϊκών μέσου βεληνεκούς και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς όπως οι SM-2 ή οι Αster 30. Πρόκειται για ψευτοδίλημμα καθώς το ένα δεν αναιρεί το άλλο ενώ το μέγιστο βάρος για το ΠΝ πρέπει να δοθεί στην αεράμυνα περιοχής, στη προστασία δηλαδή των πλοίων που επιχειρούν στο θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και που καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε ένα θέατρο επιχειρήσεων που χαρακτηρίζεται από αεροναυτικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης. Σε καμία περίπτωση οι ESSM δεν διασφαλίζουν αντιμετώπιση εναέριων απειλών σε μεγάλη ακτίνα προσφέροντας αεράμυνα περιοχής. 

Η πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς διασφαλίζεται όχι μόνον από τα όπλα αλλά κυρίως από το πλέγμα αισθητήρων/ ραντάρ καθώς και το δίκτυο συνεργατικών εμπλοκών και συνεργιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μέσων. Ιδιαίτερα σημαντικό για το ΠΝ είναι να επιλέξει ένα πλοίο με ραντάρ σταθερής διάταξης αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ώστε να πραγματοποιεί έρευνα αέρος και κατεύθυνση (καθοδήγηση βλημάτων). Επιπροσθέτως, για να αντεπεξέλθει σε περιβάλλον υψηλών απειλών θα πρέπει να εμπλέκει πολλούς εναέριους στόχους ταυτοχρόνως. 

Ποια κριτήρια πρέπει να τηρεί η νέα φρεγάτα; 

Συνοψίζοντας, το ΠΝ πρέπει να στραφεί σε μια φρεγάτα που να δίνει έμφαση στην αεράμυνα περιοχής διαθέτοντας τα κατάλληλα μέσα (ραντάρ, αισθητήρες, δικτύωση) εντοπισμού σε επαρκείς αποστάσεις των σύγχρονων απειλών (στόχοι μικρού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους όπως επερχόμενα κατευθυνόμενα βλήματα, UAV, βαλλιστικοί πύραυλοι), δυνατοτήτων πολλαπλών εμπλοκών εναέριων στόχων, ικανό φόρτο βλημάτων (τουλάχιστον 16 βλήματα αεράμυνας περιοχής), βλήματα μέσου βεληνεκούς, να διαθέτει τα κατάλληλα βλήματα (είτε Aster 30 είτε SM-2) δίχως να λείπει φυσικά το όπλο εγγύς άμυνας (CIWS τύπου RAM) καθώς και ολοκληρωμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων (σόναρ μεταβλητού βάθους και τρόπιδας) και πολέμου επιφανείας. Σε κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν δικαιολογείται έκπτωση, απαλοιφή ή συμβιβασμός. 

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το μείγμα των βλημάτων, δηλαδή ο φόρτος των όπλων (πυραύλων) ανάμεσα σε μεγάλου και μέσου βεληνεκούς. Για να το γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται χρειάζεται μια σχετική ισορροπία.

Εφόσον το ΠΝ καλείται να επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο τότε πρέπει να του παρασχεθούν και τα κατάλληλα πλοία με τις ανάλογες επιχειρησιακές δυνατότητες όπως αναφέραμε παραπάνω. Το ΠΝ ζητά φρεγάτες με έμφαση στην αεράμυνα περιοχής και όχι φρεγάτες γενικών καθηκόντων.  Τονίζουμε την αεράμυνα περιοχής γιατί το κυρίαρχο θέατρο επιχειρήσεων θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος και δευτερευόντως το Αιγαίο εκεί όπου τα πλοία του ΠΝ προστατεύονται και καλύπτονται από τη ΠΑ ενώ το γεωγραφικό περιβάλλον ευνοεί την απόκρυψη πλοίων σε αντίθεση με την Ανατολική Μεσόγειο όπου έχουμε μια ανοικτή θάλασσα με πολλαπλές αεροναυτικές απειλές. 

Στις παραπάνω γραμμές προσπαθήσαμε να καταγράψουμε και να σχολιάσουμε τις ανάγκες του ΠΝ με γνώμονα τη κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων ως προς την επιλογή νέας φρεγάτας ώστε να αποσαφηνιστούν ορισμένα τακτικά και επιχειρησιακά θέματα με απλά και κατανοητά γραφόμενα. Σε επόμενες αναλύσεις μας θα επεκταθούμε επί του θέματος με συγκρίσεις ανάμεσα σε ραντάρ και βλήματα και γενικότερα επιμέρους τεχνικά στοιχεία και χαρακτηρηστικά.

Comments

 1. Απο οτι φαινετε η διαμορφωση της Belharra εκλεισε με 2Α50+1Α70 = 20 aster30+16 camm η mica ng εναλλακτικα.
  Ram με 21 πυραυλους, 76 με dart/vulcano, strales, και το πλεον εξελιγμενο ecm με αντιμετρα, decoys, και εξελιγμενο συστημμα ηλεκτρονικου πολεμου sentinel .
  Μdcn δεν χρειαζονται να υπαρχουν στις περισσοτερες αποστολες, μερικοι αποθηκευμενοι στο ναυσταθμο αρκουν, αρκει που το πλοιο θα εχει τη δυνατοτητα με τον Α70 να τους χρησιμοποιησει αναλογα με την αποστολη.

  1. @ Sapionderonga

   Δεν εκλεισε τιποτα, οι Belharra ειναι τα πιο υποεξοπλισμενα πλοια σε σχεση με ολες τις υπολοιπες φρεγατες, με μολις 16 βληματα δεν πας ανατολικα του Σουνιου ουτε για αστειο.

   O A70 ΔΕΝ μπορει να φερει βληματα αεραμυνας, ειναι strike length, μπορει να φερει μονο MdCN λεμε. Ας σταματησει η λανθασμενη παραπληροφορηση. To λεει η ιδια η Naval Group στο περιοδικο Naval Recognition, διαβασε το παρακατω για να τελειωσει επιτελους αυτη η ιστορια:

   «They are retaining their two SYLVER A70 ‘Strike length’ VLS to deploy naval cruise missiles (but a Naval Group source confirmed that these can not fire SAM and are limited to cruise missiles exclusively).»

   Eπισης ο Α70 ΔΕΝ μπορει να φερει ουτε CAMM ουτε Mica NG. Αυτα μπαινουν σε δικους τους εκτοξευτες. Εαν διαφωνεις πες μας εστω και ΜΙΑ περιπτωση που καποια χωρα εβαλε CAMM η Mica VLσε sylver.

    1. @ Sapionderonga

     Μαλιστα, ολη η κοσμοθεωρια σου ειναι ενα αρθρο για μια εντελως αδοκιμαστη τεχνολογια που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, η οποιο ΘΑ αναπυχθει και ΘΑ ειναι ετοιμη καποια στιγμη το 2021, η το 2022, η αργοτερα. Και αν αποτυχει, τοτε τι χαμπαρια μαστορα? Ποιος θα πληρωσει τη ζημια?

     Παλι εμεις θα κανουμε πειραματα και alpha / beta testing των συστηματων του καθε κατασκευαστη ??

     Βασιζουμε δηλαδη ολη την Αεραμυνα του ΠΝ σε ενα συστημα το οποιο δεν ξερουμε αν θα λειτουργησει και ποτε θα λειτουργησει, και δεν ξερουμε ποτε θα γινουν δοκιμες? Αυτο ειναι εντελως ανευθυνο και εγκληματικο. Ας ελπισουμε οτι οι Αξιωματικοι του ΠΝ δεν θα παρουν τετοια ρισκα, γιατι θα ξαναδουμε παλι κοσμο να ειναι υποδικοι στα δικαστηρια, οπως εγινε με τις προμηθειες προβληματικων συστηματων στο παρελθον. Ειδικα την προμηθεια των ΝΗ90 θα την πληρωνουμε για πολλα-πολλα χρονια ακομη.

     1. @G_P
      Δεν είναι και καμιά διαστημική εξωτική τεχνολογία για να αποτύχει.
      Μην καθυστερήσει είναι το ζήτημα. Αν χρηματοδοτηθεί επαρκώς, να αποτύχει αποκλείεται.

   1. Η πιο υποεξοπλισμενη ειναι η δαβουρα μμσψ.
    Αεραμυνα περιοχης ΔΕΝ μπορει να προσφέρει, υποβρύχια ΔΕΝ μπορει να αντιμετωπίσει, επίσης εχει την χειρότερη μηχανη κ την πιο χαμηλή ταχύτητα πλεύσης.
    Κ μην ξεχνάμε ειναι επιπεδο Α+ οτι αφορά survivability

 2. «Σε επόμενες αναλύσεις μας θα επεκταθούμε επί του θέματος με συγκρίσεις ανάμεσα σε ραντάρ και βλήματα και γενικότερα επιμέρους τεχνικά στοιχεία και χαρακτηρηστικά.»

  Πως και πως το περιμενω, ειδικοτερα εαν γνωριζετε για λοκαρισμα και ταυτοχρονη εξαπολυση των πυραυλων απο καθε ρανταρ θα ειναι ιδιαιτερα ενδιαφερων.

 3. Πολύ καλό το άρθρο.Εγω θα σταθώ σε δύο σημεία, το πρώτο είναι να μπει link 16 παντού.Ειχε ειπωθεί ότι θα γίνει αγορά σημαντικού αριθμού για τοποθέτηση σε οπλικά συστήματα όλων των κλάδων, δεν ξέρω αν προχωράει αλλά είναι εκ των ων ουκ άνευ αν θέλουμε να μιλάμε δίκτυο κεντρικές επιχειρήσεις, αεράμυνα περιοχής κλπ.Το δεύτερο αφορά την αυτόπροστασία των πλοιων.Εννοειται ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για πλοιο χωρίς ciws όπως λέει το άρθρο αλλά και το ένα σύστημα μου φαίνεται λίγο όταν πριν 30 χρόνια βάζαμε από 2 στις φρεγάτες meko όπως και στις «ΈΛΛΗ» και «ΛΗΜΝΟΣ»,την στιγμή που όλα τα ναυτικά είχαν από 8 πυραύλους επιφάνειας επιφάνειας.Τωρα που οι Τούρκοι τοποθετούν σε όλα τους τα πλοία 16 atmaca εμείς θα βάλουμε 1;Καιδεν είναι μόνο οι φρεγάτες και οι κορβετες που θα έχουν από 16 βλήματα είναι και η αεροπορία τους που εκτός τα βλήματα που αναφέρει το άρθρο θα έχουν και τα atmaca σε έκδοση αέρος επιφάνειας.Ο κορεσμός για τα πλοία μας θα είναι δεδομένος οπότε χρειάζομαστε τουλάχιστον 2 ciws και τον καλύτερο εξοπλισμό esm/ecm.

 4. 16 βλήματα SM2/Aster 30 τουλάχιστον δεν είναι εο ουδενί για πλοία αεράμυνας περιοχής αλλά για πλοία πολλαπλού ρόλου με κάποια δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Ειδικά όταν μιλάμε για 2 βλήματα ανά στόχο που σημαίνει 8 εμπλοκές.

  Οι ESSM bl2 έχουν αυξημένο βεληνεκές και δυνατότητες και είναι υπερσύγχρονα βλήματα και αυτό δεν φαίνεται στο άρθρο.
  Για πολλαπλού ρόλου πλοία πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 32 βλήματα.
  Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε πλοία με τουλάχιστον
  16+8 κελιά αν μιλάμε για ESSM σε quad φόρτωση.
  Αν πάμε σε Aster 15/30 τότε μιλάμε για 48 κελιά!
  Με 48 κελιά σε SM2/ESSM έχουμε πλέον μία αρκετά ικανή φρεγάτα ΑΑΠ με 64 ESSM και 32 SM2!

  Η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα.

  1. Οι Aster-30 γράφεται πως βάλλονται ένα βλήμα ανά στόχο (και ως και 8 βλήματα σε 10 sec!) και έχουν και thrust vectoring (PIF-PAF) για μεγαλύτερη τερματική ευελιξία ή No Escape Zone. Οι SM-2 βάλλονται δύο βλήματα ανά στόχο. Άρα 16 Aster-30 είναι ίσοι με έναν αριθμό 32 SM-2. Αν και εφόσον οι sylver A70 τους δέχονται όπως γράφουν οι πιο πρόσφατα ενημερωμένες πηγές, μιλάμε 24 Aster-30 ίσοι με 48 SM-2.

   Η σύγκριση ESSM block 2 με Aster-30 είναι ατυχής. Το ένα βλήμα μεσαίας εμβέλειας το άλλο μεγάλης εμβέλειας. Το ΕSSM σημαίνει Evolved Sea Sparrow Missile. O Sea Sparrow είναι βλήμα σε υπηρεσία από την δεκαετία του 60. Όσο και αν έχει εξελιχθεί (evolved) δεν γίνεται να συγκριθεί με ένα βλήμα σχεδιασμένο 40-50 χρόνια μετά, και δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί «υπερσύγχρονο» γιατί χάνουν το νόημά τους οι λέξεις ας τις χαρίζουμε έτσι απλόχερα σε ένα σύστημα που έχει τις ρίζες του 60 χρόνια στο παρελθόν.

   Καλό είναι θεωρητικά να υπάρχει όση ποσότητα περισσότερο γίνεται, αλλά όπως γράφει και το άρθρο, το θέμα είναι και οι αισθητήρες, ο αριθμός ταυτόχρονων εμπλοκών κ.α. Προσωπικά πιστεύω 16 ή 24 πύραυλοι Aster-30,
   21 βλήματα εγγύς προστασίας στο RAM, πυροβόλο Strales, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (αν το SPECTRA είναι καλό στο Rafale, φαντάσου τι χωράει και τι ισχύ μπορεί να έχει σε φρεγάτα) καλύπτουν ικανοποιητικότατα το ΠΝ. Αλλιώς ας πάρουμε δύο πανάκριβες μονάδες τύπου arsenal ships (ώστε να είναι διαθέσιμη η μια) με πραγματικά τεράστιο φορτίο, και να δούμε που θα τις πρωτοστείλουμε και τι στόχος θα είναι παρά το μεγαλύτερο φόρτο βλημάτων.

   1. Αυτήν την σιγκριση μεταξύ aster30 και SM2 είναι 100% λανθασμένη….
    Επιδει οι Αμερικανοί ρίχνουν 2 sm2 ανά στόχο για να είναι 100% σίγουροι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ξεφύγει ο στόχος,δεν σημαίνει ότι θα τον υιοθετήσειωκαι το Πολεμικό Ναυτικό μας που οι φρεγάτες της δεν θα φέρουν 80-90 SM2 αλλά μόνο από 16-32!!!!!!!

   2. Δεν χρειαζεται να παρουμε πανακρινα arsenal ships. Μπορουμε να παρουμε παμφθηνα.
    Τα Τικοντερογκα ειναι ο ορισμος του arsenal ship και μπορυμε να τα αποκτησουμε με μονο κοστος τα βληματα τους και ακομα και σε αυτα μπορει να υπαρξει παραχωρηση βληματων απο τα αμερικανικα αποθεματα.
    Ακομα ομως και αν δεν υπαρξει, με μια επενδυση 2 δις για 4 πληρεις φορτους βληματων και με επιπλεον βληματα εχουμε τα 4 ιχυροτερα πλια του δ οπλοστασου για μια 15 ετια και μετα το περαν αυτης τα αντικαθιστουμε με νεα σκαρια αν δεν υπαρχουν διαθεσιμα ΑΒ και βαζουμε επανω τα οπλα τους.
    Αλλα ως συνηθως βλεπουμε μυωπικα και δεν αναγνωριζουμε την απιστευτη ευκαιρια που εχουμε μπροστα μας.
    Υπαρχει βεβαια ελπιδα αφου πλεον προσανατολιζομαστε για πλοια ASW/multirole.
    Αρκει να εχουμε την τυχη να μην παμε σε γαλλικα οπλα που οσο υπεροχα και υπερφοβερα και αν ειναι, ειναι τελειως ασυμβατα με τα υπαρχοντα συστηματα του ΠΝ.

    Και υπαρχει και αλλη μια παραμετρος που δεν συτιεται καθολου. Αυτη της αντιβαλλιστικης ασπιδας του ΝΑΤΟ. Η Ελλαδα ειναι οτι πρεπει , το κομματι του παζλ που λειπει απο αυτην, ειδικοτερα ωρα που η Σουδα θα αποτελεσει κεντρο υποστηριξης αεροπλανοφορων.

    Αυτο σημαινει οτι δεν ειναι καθολου απιθανο να δωθουν οχι μονο SM2 αλλα ακομα και SM3 ή και πιο SM6 σε αυτο το πλαισιο. Καθολου μα καθολου απιθανο.

    Τελος, το ΠΝ επισης εχει παγια τακτικη την εκτοξευση 2 βληματων ανα στοχο. Αλλα ακομα και αν την αλλαξει αυτο δε σημαινει οτι ο μικρος αριθμος βληματων επαρκει.
    Η απειλη που εχουμε σημερα, θα συνεχισει να αυξανεται στη διαρκεις του επιχειρησιακου βιου των πλοιων που ειναι 35-40 ετη. Τα πολλα κελια και η συνατοτητα του σκαριου να φερει πολλα βληματα εστω και με μελλοντικη αναβαθμιση/τοποθετηση επιπλεον εκτοξευτων , ειναι εξαιρετικης σημασιας παραγοντας και πρεπει να υπαρχει εκ των πρωτερων τετοια προβλεψη χωτε να μη χρειαστει κοστοβορα αλλαγη.

 5. παλι βλεπω το τελευταιο διαστημα εντελως ακυρα σχολια ..για κελια πυραυλους,ποσους?..κλπ…

  λοιπον εχουμε και λεμε ….οι γαλλοι ηδη εχουν ξεκινησει απο καιρο ωστε να ματσαρουν αυτο που ξερουν και καιρο και δεν περιμεναν εμας να τους το πουμε ,,,αφου εχουν ηδη γνωση του γεγονοτος οτι αμερικανοι και ρωσσοι και αλλοι …βαζουν στα ιδια κελια και διαφορετικα οπλα αλλα και σε 4αδες …εξου λοιπον νεας γενιας κελια sylver οπου θα ειναι plug&play ολη η γκαμα οπλων της MBDA και μελλοντικων οπου θα μπορουν να μπουν και σε 2αδα και 4αδα ….οποτε οποιο σχολιο για οτι υπαρχει ηδη απο πριν και μεχρι σημερα για τα sylver και τα οπλα τους ειναι εντελως ατοπο ….για 1η φορα αυτα τα νεα κελια θα μπουν στις μπελαρα …..αυτα για να μην ακουμε για πιστοποιηση του ταδε και αν μπαινει το δινα ….απο εκει και περα για διαφορους λογους μας βολευει ο μικαNG για μεσης εμβελειας ….το ιδανικο και μινιμουν φορτου ειναι
  32 αστερ
  32 μικα
  8 σκαλπ
  +RAM
  και ετσι θα ειναι τα πλοια …..τουλαχιστον ….
  παμε στην και καλα προταση των γαλλων που δεν ειναι προταση ..αλλα παρουσιαση της νεας πλεον βασικης εκδοσης ..μιας και οι γαλλοι ..προσπαθουν να κανουν κλιμακα για 9 πλοια και οχι 5 σε αρκετα πραγματα για να ριξουν το κοστος συνολικα …εξου και νεα ελκυστικη τιμη …που ομως η βασικη αυτη εκδοση δεν ειναι αυτη που θελουμε ακομα..με την εννοια οτι + 8 κελια με το φορτο τους κοστιζουν μαξ 50εκ….για ποιο λογο να παρουμε πλοια με 3χ8= 24 κελια και οχι παραπανω ? με μολις 50εκ κοστος για καθε +8 ?……ετσι και αλλιως το πλοιο εχει δυνατοτητες για τουλαχιστον 48 αν οχι περισσοτερα …οποτε με μολις 24 δεν υπαρχει περιπτωση …επισης δεν υπαρχει περιπτωση να μην υπαρχει μικα σε 4αδες …

 6. Εξαιρετικό άρθρο για να τελειώνει η φασαρία περί ρόλων και απαιτήσεων. Τουλάχιστον στα social οι «ειδικοί» βγάζουν ο καθένας το δικό του μανιφέστο περί απαιτήσεων και αρχίζει ατέρμονος διάλογος περί χαρακτηριστικών των πλοίων.
  Το κρίσιμο ζήτημα είναι τα όπλα και οι αριθμοί τους. Όχι η θεωρητική προμήθεια αλλά η πρακτική προμήθεια/εφοδιαστική αλυσίδα με το κράτος κ την εταιρεία προέλευσης.
  Η Γαλλία μας δίνει ASTER 100%. Οι ΗΠΑ ΔΕΝ μας δίνουν SM-2 100%. Συνεπώς, η προμήθεια είναι πρακτικά από μία μόνο πηγή και για ένα τύπο πλοίου.
  Το ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο φόρτος και να τελειώνουν οι Γάλλοι με την υδροκέφαλη λήψη αποφάσεων και να ενσωματώσουν τις αλλαγές του ΠΝ σε όλη την γραμμή παραγωγής. Είτε μιλάμε για αεράμυνα περιοχής με πολύ αυξημένο φορτίο όπλων είτε μιλάμε για αυτοπροστασία των πλοίων πολλαπλών ρόλων.

 7. @Jiorgos F
  Αγαπητε φιλε μην μπερδευεις τον Aster 30 με τον SM2.
  μιλαμε για διαφορα τουλαχιστον δυο τεχνολογικων γενιων μεταξυ τους τοσο ως προς την κινηματικη τους οσο και ως προς τους αισθητηρες εμπλοκης

  Αυτο εχει σαν αποτελεσμα να βαλλονται δυο SM2 την φορα σε αντιθεση με τον Aster30 ο οποιος εχει εξαιρετικο killing ratio και αρκει η βολη μονο ενος.

  περιπου το ιδιο ισχυει και για τους ESSM για τους οποιους οι επιτελαρχες του τουρκικου στολου τραβαγαν τα μαλλια του οταν σε simulation που διεξηγαγε κατ’επαναληψη ειδε βεληνεκη πολυ κατω απο 40klm!

  Επισης μια παραμετρο που υποτιμουμε διαρκως ειναι ο αριθμος σκαφων εμπλοκης του ρανταρ κι εκει οι Γαλλοι δεν εχουν αντιπαλο καθως κλειδωνουν με το SMART 16 στοχους τη φορα. Κι αυτο για τους ναυταιους την ωρα της συρραξης εχει τεραστια σημασια.

  1. SM2 δεν ειναι μια εκδοση .Εχει πολλές εκδόσεις που στο τελος IIIB ειναι πολυ πολυ καλη εκδοση ακρος ανταγωνιστική των Aster .
   Όπως επίσης και ο ESSMbl2 ειναι πολύ κάλος πύραυλος ανταγωνιστικός με τον Aster 15 …

   SM2 φοράν μάχιμα ΠΝ σε ολο τον πλανήτη οπως το Γιαπωνεζικο το αγγλικό και εννοείτε το USN , δεν ανακάλυψαν οι Γαλλοι κανα υπεροπλο με κανα υπεραισθητηρα του Superman .

   1. Οι Άγγλοι δεν χρησιμοποιούσαν ούτε χρησημοποιούν αμερικανικούς ΑΑ πυραύλους της οικογένειας SM, είχαν τους Sea Dart/GWS30,Sea Wolf GWS-25/26 και σήμερα τους Sea Ceptor(CAMM) και Sea Viper(PAAMS).
    Οι Ιάπωνες ήταν μάχιμοι πρίν απο 75 χρόνια.

     1. Που πολέμησαν οι Ιάπωνες μετά απο τις ναυμαχίες του Β’ΠΠ στον ειρηνικό(όπου ηττήθηκαν), για να αποδείξουν ότι δεν έχουν μόνο μεγάλο στόλο;
      Όχι ότι οι αριθμοί είναι το παν,αλλά σχετικά με το Ranking για τα μεγέθη των ναυτικών στολών της σημερινής εποχής,υπάρχει και ο αντίλογος.

      The Pentagon’s annual China Military Report went live this week.
      The report claims the People’s Liberation Army Navy is the largest of the world, but the U.S. Navy is still the largest by weight of ships.
      Still, China continues to crank out an impressive number of warships, and it may only be a matter of time before the PLAN outweighs even the USN.

      https://www.popularmechanics.com/military/weapons/a33901432/china-navy-size/

     2. Δεν διαφωνούμε κάπου, είπα το 3ο ναυτικό στον κόσμο, μετά από ΗΠΑ-Κίνα.
      Το ελλήνικο ΠΝ που θεωρείται μάχημο, που πολέμησε μετά το Β’ ΠΠ;

     3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
      Δεν ξέρω ποιός μίλησε για «μάχιμο ΕΠΝ» αλλά εγώ σίγουρα δεν ανέφερα πουθενά αυτό το πράγμα(ούτε το υπονόησα πουθενά σε σχόλιο που έχω γράψει).
      Η λέξη «μάχιμος» νομίζω ότι έχει παρερμηνευθεί απο αρκετούς και την χρησιμοποιούν καταχρηστικά όπου τους φτιάχνει την ψυχολογία. Εγώ πάντως δεν το συνηθίζω,ούτε πρόκειται να το συνηθίσω.

    1. Μήπως και οι Καναδοι οι Αυστραλοί που τους τα φτιάχνουν οι Αγγλοι τα πλοία ? Προφανώς οι Αγγλοι σε αυτό το θεμα ειναι αυτάρκης αλλά αυτο δεν σημαίνει οτι ειναι εκτος φακέλου τους οι Αμερικάνικοι πύραυλοι όπως και πολλά άλλα όπλα .
     Κορεατες ,ταιβανεζοι ,ισπανοι και πολλοι άλλοι μάχιμοι, μια αναζήτηση θα σε πείσει .

     Προφανώς οι Aster 30 ειναι πολλοί καλοί πύραυλοι αλλα μη ξεφεύγουμε και αρχίσουμε να υποτιμάμε όπλα επειδή ο μακρον ειναι φιλαράκι μας . Οι Επιλογή γινετε με άλλα κριτήρια.Αν ο μεγάλος Α/Α πύραυλος ειναι Sm2 ή Aster 30 δεν θα δράσει καταληκτικά στην επιλογή της Φρεγάτας .

     1. Αγαπητέ δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το πας πολιτικά αναφέροντας τον Γάλλο πρόεδρο, η γιατί θεωρείς τους Ισπανούς και όλους τους άλλους που χρησημοποιούν SM-2 πιο μάχιμους απο εκείνους που χρησημοποιούν «μόνο» έναν Aster η οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο σύστημα.
      Εγώ έκανα απλά μια επισήμανση σε 2 σημεία που ήταν ανακριβές και λάθος.
      Οι Άγγλοι που είχαν και έχουν ισχυρό ναυτικό πάντως θα ξερούν γιατί επέλεξαν Aster και όχι SM(η παλιότερα τους Sea Dart & Sea Wolf) η γιατί επέλεξαν σήμερα τον AIM-132 και όχι AIM-9X και αντί για AIM-120D τον Meteor για την RAF. Έτσι δεν πιστεύω να αλλάξουν γνώμη σερφάροντας στο Ίντερνετ για αναζήτηση πληροφοριών για τα συγκεκριμένα συστήματα.

     2. Επέλεξαν αυτά τα όπλα γιατι τα παράγουν ίδιοι μήπως !!!!Φαντάζεσαι να μην στήριζαν ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ την δική τους πολεμική βιομηχανία ?

      Οι ισπανοι ειναι οσο μαχημοι ειναι το Ελληνικό ΠΝ … μάχιμα ναυτικα ειναι συγκεκριμένα αυτά που κρατάν την μαχητική τους ικανότητα σε ποιοτητα και σε αριθμους ,βγαινουν εξω εκπαιδευονται συνεχεια στα οπλα και όποτε χρειαστεί μπορούν να κάνουν πράξει την αρκετή εκπαίδευση τους .Και ναι οι Ιαπωνες εχουν παιζει πολλες κουτουλιες με τους κινεζουν οπως επισης ψαχνουν λυσεις καθε μερα για τους βορειοκορεατς …Το ιδιο και οι νοτιο κορεατες και οι Ταιβανεζοι ..Ακρος μαχημοι

     3. Πιστεύω ότι και οι ΗΠΑ επέλεξαν τους SM επειδή τους παράγουν οι ίδιοι,οπότε πρόκειται για την ίδια περίπτωση που δεν σχετίζεται με μια υποτιθέμενη ανωτερότητα.

      Δεν συμμερίζομαι την άποψη σου περί των «μάχιμων ναυτικών» επειδή το παράδειγμα του USS Cole στην Υεμένη που έγινε θύμα μικρού σκάφους η και του Donald Cook στην μαύρη θάλασσα έδειξαν ότι και η υποτιθέμενη μαχιμότητα ιναι σχετική και δεν λέει πολλά για την πραγματική ετοιμότητα η και την ποιότητα των πληρωμάτων όση εκπαίδευση και να έχουν σε στημένα σενάρια.

      Στην επιλογή πυραύλων αυτό που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο είναι η διαθεσιμότητα συστήματος,και σε αυτό το σημείο ο γαλλικός πύραυλος Aster 30(και οι νεότερες εκδόσεις με αυξημένες επιδόσεις) για μεγάλες αποστάσεις υπερτερεί ξεκάθαρα απέναντι στον SM-2/3/6 επειδή οι ΗΠΑ ως γνωστόν έχουν θέμα με την αποδέσμευση ορισμένων συστημάτων ακόμα και για συμμαχικές χώρες όπως την Ελλάδα(παρά τα μεγάλα λόγια στις επίσημες ανακοινώσεις),σε αντίθεση με τους Γάλλους.

   2. @Digenis
    Πραγματικά το πιστευεις αυτο που λες;
    Οι αμερικανοί αποδεσμεύουν μόνο την αρχική εκδοση και σε καμια περίπτωση την IIIB
    Αλλά λαι πάλι γιατι να πας σε ενα οπλικό συστημα 20ετιας με αναβαθμισεις και οχι σε ενα νεο με οριζοντα δεκαετιων. Πραγματικά παράλογο το πρωτο ως επιλογη.

    Και επαναλαμβάνω ότι στο συγχρονο στρατιωτικό δόγμα επιλέγεις το διαφορετικό οπλικό συστημα για πολλούς λόγους και σε καμια περίπτωση όμοιο του αντιπάλου σου.

    το παραδειγμα των Mirage είναι χαρακτηριστικό της υπεροχής εστω και αν τα αεροσκαφη φαίνονταν τεχνολογικα ισαξια.

    1. Αυτήν την στιγμή οι μόνοι που σου προσφέρουν aster 30 είναι οι Γάλλοι και κάνω την προσευχή μου να μπορούν να στην προσφέρουν και οι Άγγλοι λόγο μη προβλήματος πιστοποίησης και μπορεί και οι Γερμανοί όπως είχαν προτηνει και στις Αιγυπτιακές Meko A200
     Τώρα ΟΛΛΑΝΔΟΙ και Ισπανοί μπορούν να προσφέρουν μόνο Sm2 και οι Αμερικάνοι προσφέρουν μόνο ssm2!!!!
     Τωρα το πολεμικό ναυτικό δεν έχει καν αεραμοινα περιοχής και δεν νομίζω να την ΝΙΑΖΕΙ τόσο πολύ εάν θα είναι Sm2 ή aster 30…. Πύραυλος να είναι και να καταρυπτει αεροσκαφη την ΝΙΑΖΕΙ……
     Έχει συμαντικοτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει το ΠΝ σε θέμα εποχειρισιακοτητα όπως πχ
     1)πρέπει να αντικαταστήσει σε μια 12 αιτία 10 φρεγάτες!!!
     2) 6 υποβρύχια
     3) 12 πειραυλακατους
     4)ένα επιπλέον μεγάλο πλοίο ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ
     5)καμία 50αρια τορπιλες ακόμα
     6)6 καινούριες κανονιοφόρος
     Ακόμα ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΠΕΤΟΠΟΣΕΙ ΤΟΝ ΧΡΌΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ,ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ EIΝΑΙ ΎΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΊΠΑΛΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΓΕΡΑΣΜΈΝΟ ΣΤΟΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΙΑΚΟ ΜΌΛΙΣ ΤΕΛΕΙΏΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΆ ΑΠΟ ΤΑ ΗΑΕ για τις φιλίες τις S!!!!
     ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΈΠΕΤΕ ΦΙΛΤΑΤΟΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΈΧΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΤΙ Ο ASTER 30 είναι λίγο ποιο σιγχρονος από των SM2!!!!!

     1. Ο πρεσβυς δε διαμορφωνει την πολιτικη της χωρας του. Οποτε ασε τον πρεσβυ στην ακρη.

      sm 2 δινουν οι υπα ; οχι
      aster 30 δινουν οι γαλλοι; ναι

      scalp δινουν οι γαλλοι; ναι
      οι αμερικανοι τον αντιστοιχο πυραυλο; οχι

      προσφερουν οι γαλλοι καλυτερη φρεγατα; ναι
      οι αμερικανοι ; οχι αλλα προσπαθουν να μας κοροιδεψουν με την mmsc με παρακτιο πλοιο (ξεκαθαρα).

      και αλλα πολλα…

   3. Μια μικρή διόρθωση ο SM-2IIIC είναι ο ανταγωνιστικός του ASTER 30, γιατί αυτός που έχει αυτόνομη κατεύθυνση με ραντάρ (ουσιαστικά το ραντάρ το AIM-120) και βέβαια ο SM-6 (που δεν είναι ανταγωνιστικός λόγω κόστους).
    Ο SM-2IIIΒ δεν έχει και αν θυμάμαι καλά έχει σταματήσει η παραγωγή του.

    1. Και ο ΙΙΙΑ παράγετε και ο ΙΙΙΒ …Απλα αν εχεις ενα Apar 2 με SM400 δεν σε πολυ νοιαζει ο τροπος καθοδηγησης τυπου Aster,ουτε αν ειναι ESSMbl1 ή ESSMb2 , μπορείς να αγοράσει τον λιγότερο ακριβό πύραυλο ,Μιλάμε για τον IIIB

     1. Σε νοιάζει ο τρόπος καθοδήγησης γιατί η δέσμευση της κατάδειξης στόχου από το πλοίο (SM-2IIIA&B), ουσιαστικά αποκλείει τις συνεργατικές εμπλοκές και αποκλείει εμπλοκές μεγάλης εμβέλειας πέρα του ορίζοντα radar, σχετικά χαμηλά ιπτάμενων στόχων, που θα είναι εφικτές με data link (sensor to shooter to missile loop) από τρίτο φορέα (αεροσκάφος, πλοίο, δίκτυο radar κλ).

      Εκεί είναι το μέλλον στην αεράμυνα περιοχής

  2. @ Paradox

   ΦΙλτατε, νομιζω πως εχεις χασει πολλα επεισοδια. Λες να σταματαγε η Raytheon και το US Navy να εξελισει τους πυραυλους τους? Υπαρχουν νεοτατες εκδοσεις του SM-2 οπως π.χ. SM-2 Block IIIIC που εχουν ενεργο ερευνητη οπως ο Aster.

   The SM-2 (Standard Missile 2) family was developed to provide air and cruise missile defense as part of the Aegis Combat System on U.S. Navy ships. The SM-2™ missile chases threats closer to the water’s surface, defending against anti-ship missiles and aircraft out to 90 nautical miles. SM-2 is a cornerstone of a ship’s layered defense.

   The SM-2 variants include radar seeker technologies in continuous wave and interrupted continuous wave guidance modes, tail controls and solid rocket motor propulsion to engage high-speed maneuvering threats and updated radar targeting and directional warheads.

   The SM-2 Block IIIIC incorporates the active homing seeker of the SM-6 ERAM into the existing SM-2 airframe. Standard Missile 6 (SM-6) is a missile in current production for the United States Navy. It was designed for extended range anti-air warfare (ER-AAW) purposes providing capability against fixed and rotary-wing aircraft, unmanned aerial vehicles, anti-ship cruise missiles in flight, both over sea and land, and terminal ballistic missile defense.

 8. Installation de Tir Reconfigurable (ITR)

  Λοιπον τερμα οι πιστοποιησεις και τα τεραστια εξοδα πιστοποιησεων που υπαρχουν και καλα και που μερικοι εχουν κανει καριερα στα σχολια με το να το αμολανε ολη την ωρα.
  Οτι χωραει σε υψος (προφανως και δεν μπαινει mdcn σε A50) θα μπαινει στον συλβερ ειναι θεμα κοινης αρχιτεκτονικης βιαβαστε το παραπανω που παρεθεσα.
  Το συστημα ξεκιναει απο τις μπελαρα. Το αρθρο το λεει ξεκαθαρα.
  Οποτε δεν χρειαζετε καμια πιστοποιηση και τα τεραστια εξοδα πιστοποιησης που αναμασανε καποιο σε ολα τα αμυντικα φορουμ ολη την ωρα για να αποπροσανατολισουν και να μην παρουμε τις μπελαρα.

  Ο Αster30 ΘΑ βαλετε και απο Α70 χωρις καμια επιπλεον πιστοποιηση αφου οι ελληνικες μπελαρα θα εχουν το
  Installation de Tir Reconfigurable (ITR).
  Για τον mica τιποτα δεν ειναι σιγουρο ακομα, αν και υπαρχουν αναφορες και για 2αδες και για 4αδες, αλλα ειναι σχεδον σιγουρο οτι η mbda περιμενει το 2026 που θα ειναι ετοιμος ο mica ng για να τον ολοκληρωσει.
  Παμε στα σιγουρα τωρα.
  Ο camm ως πολυ μικρος πυραυλος θα μπαινει και στον Α70, Α50, Α43,Α35 κτλ χωρις καμια πιστοποιηση
  παλι λογω (ITR), στις δικες μας μπελαρα.
  Να δω τι θα γραψετε τωρα για τα τεραστια κοστη των πιστοποιησεων?
  Και παμε και στο κυριοτερο.
  Θα μου πειτε ενταξει ρε μεγαλε ΘΑ μπαινει ο camm σε ολους τους συλβερ των μπελαρα χωρις πιστοποιηση, αλλα θα μπαινει μονος και οχι 4αδες.
  Αμ δε.
  Εδω ερχετε επισημα η mbda στο σαιτ της και μας λεει οτι οι camm μπαινουν 4αδες σε ολους τους συλβερ
  https://www.mbda-systems.com/product/camm-sea/

  ea Ceptor can operate from the SYLVER and Mk41 launchers using a quad-pack configuration to maximise packing density and for optimum installation on smaller ships.

  Συνδιασμενα ολα αυτα με τις δηλωσεις του αρχηγου του ναυτικου μας οτι μας ενδιαφερει ο camm στις μπελαρα.
  ο Α70 δεν σημαινει οτι θα εχει σιγουρα Mdcn, θα μπορει να εχει εξ αρχης 20 aster30 και 16 camm, οποτε νατο το πλοιο αεραμυνας περιοχης.
  Σχεδον σιγουρα το ιδιο θα γινει με τους mica ng μελλοντικα, αλλα ας μεινουμε στα σιγουρα πραγματα

  1. Τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια
   Μάλλον βλέπετε τη πραγματικότητα όπως θέλατε να είναι και όχι όπως είναι!!

   Ο A70 VLS ΔΕΝ παίρνει ASTER-MICA-CAMM! Παίρνει ΜΟΝΟ MdCN

   Μπορεί αργότερα εάν κάποιος πληρώσει να πάρει !!

   Δες εδώ για το ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΌ Ιταλικό πλοίο ppa τι γραφει

   Original Italian reference:

   https://www.difesaonline.it/mondo-militare/ppa-le-nuove-unit%c3%a0-polivalenti-della-marina-militare-la-sfida-italiana-alle-lcs

   English translation:

   At the stern of the artillery piece are the SYLVER vertical launch systems; for this type of system it is planned to configure six complexes of 8 cells, for a total of 48 containers/launchers: 16 type SYLVER A70 (to be able to use mbda SCALP NAVAL type land attack cruise missiles and for future anti-ballistic evolutions of the ASTER 30 missile) and 32 cells type SYLVER A50 (configured for ASTER 15 and ASTER 30 missiles).

   Οι Ιταλοί δηλαδή θα έχουν στο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΌ PPA: A70—MdCN + A50—> ASTER!!
   Λες οι Ιταλοί να μην ξέρουν για το itr???

   Το Γαλλικό Ναυτικό ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για τους mDcn στο A70 @ FDI!

   MICA: Το Γαλλικό Ναυτικό ΜΈΝΕΙ ΜΟΝΟ με τους ASTER!!

   Για τον CAMM:
   Επαναλαμβάνω ότι όσα ναυτικά παίρνουν τους βάζουν στους δικούς του εκτοξευτές
   ΌΧΙ σε SYLVER/VLS

   eάν οι Γάλλοι πρότειναν mica/[email protected] δεν θα έπρεπε να το βάλουν στο συμβόλαιο ώστε να είμαστε σίγουροι πως ΚΑΙ τεχνικά γίνετε ΚΑΙ οικονομικά μας συμφέρει??

   1. «Ο A70 VLS ΔΕΝ παίρνει ASTER-MICA-CAMM! Παίρνει ΜΟΝΟ MdCN»
    Μπορεί αργότερα εάν κάποιος πληρώσει να πάρει !!»

    Έχουν πληρώσει ήδη οι Γάλοι στα πλαίσια του προγράμματος FTI/FDI, οι SYLVER να γίνουν «any missile to any cell» όπως ο mk-41 αλλα σε ότι αφορα βλήματα της MBDA.

    Link: https://www.edrmagazine.eu/mbdas-new-generation-shipborne-firing-installation-for-all-missiles

    Το ότι στους Α-70 δεν σκοπεύουν να βάλουν aster 30 δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να μπει!
    Γιατί να πληρώσουν το κόστος και το βάρος του μεγαλύτερου Α-70 όταν δεν σκοπεύουν να τοποθετήσουν σε αυτόν aster30?

    1. Οι Γάλλοι από την αρχή θέλαν να βάλουν A70 VLS για τους MdCN στις FDI αλλα δεν είχαν το budget

     Τώρα το ξαna-ξεκινανε το θέμα αλλα ακόμα ΔΕΝ υπάρχει αλλαγή στη σύμβαση ναυπήγησης ώστε να περιληφθεί ο A70

     ΔΕΝ τους ενδιαφέρει να μπει ASTER30 στις FDI διότι δεν τις έχουν για πλοία αεράμυνας!

     1. Εχεις στραβωσει και εχει προβλημα με τις belhara άλλα αυτό δεν πρέπει να καταργει τη λογική σου.

      Βρε άνθρωπε τι δεν καταλαβαίνεις υπάρχει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑ και χρηματοδότηση, ώστε ΟΛΟΙ οι SYLVER που έχουν το απαιτούμενο βάθος να φέρουν καταρχήν ΟΛΟΥΣ τους ASTER. Και καίγονται για αυτό ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι Αγγλοι, Γάλλοι και Ιταλοί (βλέπε PAAMS aka SYLVER-ASTER)

      Το πρόγραμμα αφορα την αλλαγή των κουτιών δλδ υπολογιστών που τοποθετούνται στους εκτοξευτές για διασύνδεση με το εκάστοτε τοποθετημένο βλήμα.

      Τι δεν καταλαβαίνεις ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
      Με την παράδοση της πρωτης FTI ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ.

      ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ μπαινει SEAFIRE στο πλοίο.
      ΝΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ SEAFIRE στο πλοιο γιατι δεν είναι ετοιμο!

      Αναρωτιέμαι μήπως δεν γνωρίζεις οτι μεταξύ Α-70 και A-50 ΔΕΝ υπάρχει καμιά διάφορα (ίδιες διατομές, ίδια ψυκτική ικανότητα) πλην του διαφορετικού βάθους και του υπολογιστή interface που ΣΗΜΕΡΑ είναι εξιδανικευμένος να συνδέει ένα μονο τύπο βλήματος στον Α-70????

      Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό το θέμα όπως ΚΑΙ η εύρεση αντίστοιχου του quad pack των ESSM ειναι ζήτημα επιβίωσης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία στην διεθνή αγορά και αυτό άφορα όλες τις MBDA, τους Γαλλους, τους Ιταλους ΚΑΙ τους Αγγλους?

      Εσύ για ποίο λόγο νομίζεις οτι το ΠΝ μίλαγε με τους Γάλλους για πάνω από 10 χρόνια για τις FREMM και μετά τις BELHARA?

      Το ΠΝ ήθελε 24-32 ASTER30/SM-2 και 24-32 ESSM2/κάτι αντίστοιχο από Ευρωπαίους σε πλοίο έως 5000tn.

      ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΟΛΑΡΕΙΣ

     2. @PANOS

      Το Ιταλικό PPA ποτε θα είναι έτοιμο??
      https://en.wikipedia.org/wiki/Thaon_di_Revel-class_offshore_patrol_vessel
      2026 (heavy)

      Γιατί οι Ιταλοί γραφουν πως θα έχουν τον A70VLS για MdCN και θα έχουν και A50VLS για τους ASTER15/30??

      Δεν είπα ότι δεν γίνετε!!

      Είπα ότι κάποιος πρέπει να πληρώσει για αυτό και οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τους MdCN στον A70 στις FDI!!

      Οποτε μάλλον θα πρέπει να αναλάβουμε και αυτό το κόστος το οποιο ποσο είναι?/

     3. @CK

      Γιατί να τοποθετήσουν τον πολύ βαθύτερο και πολύ βαρύτερο αρα και ακριβότερο Α-70 όταν μπορούν να βάλλουν τους aster σε Α-50?
      Και από που προκύπτει οτι επειδή θα βάλουν MdcN στους Α70 , δεν θα είναι δυνατή (τοτε το 2026) η τοποθέτηση aster30 στον Α70.

      Δηλαδή όπου μπαίνει ΜΚ-41 πρέπει να είναι της έκδοσης strike length???

    2. https://www.meta-defense.fr/en/2021/02/03/5-programmes-pour-renforcer-les-capacites-haute-intensite-des-armees-francaises/

     French frigates such as the Charles de Gaulle aircraft carrier are equipped with vertical missile launch systems designed by Naval Group and designated SYLVER (for SYstème de Lancement VERtical). However, unlike the American Mark 41 system, the French system does not allow several types of missiles to be loaded into the same model of silos. Thus, the Sylver 43 (4,30 m long) can only receive ASTER 15 anti-aircraft missiles, the Sylver 50 (5 meters long) Aster 15 and 30 missiles, and the Sylver 70 (7 meters long ) can only accommodate MdCN cruisemissiles.

    3. @ PANOS

     Δεν υπαρχει καμια απολυτως αναγκη να γινουμε εμεις οι beta testers συστηματων και πλοιων που δεν εχουν καν ολοκληρωθει ακομη, αυτο ενεχει τεραστιο ρισκο.

     Για ποιο λογο να πληρωσουμε τεραστια ποσα για ενα πλοιο που δεν εχει ναυπηγηθει ακομη, για ενα συστημα που δεν εχει δοκιμαστει ακομη, και για πιστοποιηση συστηματος RAM. Δεν μας περισσευουν χρηματα για πειραματα.

     Επισης απο τη στιγμη που δεν υπαρχει δυνατοτητα quad pack, αυτοματα η Belharra θα ειχε πολυ μικρο φορτο πυραυλων. Παμε παρακατω.

     1. @G_P
      Αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα και φυσικά αφορά όλα τα υποψήφια πλοία που δεν έχουν κατασκευαστεί -βλέπε APAR2, SEAFIRE, νεα σκαριά κλπ (το Ολλανδικό και γερμανικό είναι στα χαρτιά, το βρετανικό τι ακριβώς συστήματα θα έχει?-με το artizan θα μας ερθουν?).

      Είναι προφανές ότι οταν ζητάς το καλύτερο και νεοτερο σε τεχνολονια, θα εχεις και κάποιο ρίσκο, το θέμα είναι αν το μοιράζεσαι με κάποιο αλλο κράτος ή το παίρνεις όλο πάνω σου (βλεπε 214)

      Εγω δεν υποστηρίζω οτι σώνει και καλά πρέπει να αγοραστούν Belharra, εγώ γράφω για το πολύ ιδικό θέμα των sylver.

   2. Στον Α70 ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ MDCN Κ ΤΙΠΟΤΑ ΆΛΛΟ!!!
    Ακριβώς όπως στις bel δεν μπαινουν ecm…. Δεν μπαινουν αμερικανικα ciws
    κ δεν μπαινουν πα παω απο 16 κελιά… Το πολυ 16 κελιά….
    κ οποιος τα θελει αυτα θα οληρωσει 2 δις ανα πλοίο…
    Επισης κατι ακομα… Το seafire κανει πιου πιου στα ξενα ρανταρ ενω το trs οχι
    και οι μηχανες των bel κανουν ντουκου ντουκου….

     1. Σε θυμάμαι ακόμα να μας λες οτι τρώμε κουτόχορτο που θα αγοράσουμε πλοία και αεροπλάνα κλπ κλπ με προϋπολογισμό ΥΠΕΘΑ 500εκ το χρόνο εκ των οποίων τα μισά είναι στα F-16.

      Πάνω απο δέκα φόρες έγραψα ότι ο προϋπολογισμός δεν παίζει ρόλο γιατί στην Ελλάδα τπτ δεν παει βάση προϋπάρχοντος προϋπολογισμού οταν πρόκειται για μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων,.
      ΔΕΝ ειναι τεχνικό το θεμα, είναι πολιτικό.

      Εσύ εκει να επιμένεις, ΟΧΙ ειναι 500, δεν θα αλλάξουν πότε και όλοι τρώτε κουτόχορτο!

      Εδω αγόρασαν rafale σε μια νύχτα και εσύ μα έγραφες αδύνατο ο προϋπολογισμός ο προϋπολογισμός.

      ΞΕΚΟΛΛΑ και κανε ένα διάλυμα κανένα μήνα.

     2. @PANOS

      To defence expenditure του 21 αυξήθηκε αφού κατάλαβαν ότι ο Σουλτάνος δεν μασάει και χαλάρωσαν τα δημοσιονομικά λόγω κορονοϊού!!

      Εάν δεν είχαν γίνει τα παραπάνω νομίζεις πως θα έκαναν τίποτα για την Aμυνα???

      Τα RAFALE ήταν 100% πολιτική απόφαση

      Τις τορπίλες ακόμα περιμένουμε να υπογραφουν από πέρσι το καλοκαίρι όταν ανακοινώθηκε από ποίους θα αγοράσουμε!!!

      Σανός πέφτει μπόλικος υπογραφές και προκαταβολές να αρχίσουν να τρέχουν τα συμβόλαια δεν βλέπω!!

     3. @PANOS
      Αυτή είναι η συνεισφορά σου στη τεχνική συζήτηση που προσπαθούμε να κάνουμε?
      And you Take a long break !!

 9. Ωραίο άρθρο. Θα μας χρειαστεί στις επόμενες ειδήσεις που θα μάθουμε. Εξηγούμαι …
  Οι Ουσαίοι, πιθανώς έχοντας καταλάβει την λαλακία που έκαναν όταν μας φέρθηκαν σαν ψωμόλυσσες που ζητάνε ελεημοσύνη, φθάνοντάς μας στην εξαγρίωση με την λογική του «πάρτε τις τράτες και πολύ σας είναι «, μπαίνουν στο τριπάκι να μας δώσουν αρκετά αξιόλογα πλοία μέσω της Ισπανίας, τα F 110.Καλό εκτόπισμα, αξιόλογος οπλισμός, state of the art ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
  Οι Γερμανοί, επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την φήμη τους σαν λαός που υπολογίζει και χτυπάει όταν πρέπει όπως πρέπει. ΜΕΚΟ Α200 και εμφάνιση για πρώτη φορά σχεδίου Α300 (που όπως και η F110 μοιάζει πιο πολύ για αντιτορπιλικό τσέπης) με πολύ καλούς χώρους, αξιόλογο οπλισμό, και πάρα πολύ καλά ηλεκτρονικά. Συν τα δύο υποβρύχια συν την καλή φήμη που έχουν οι ΜΕΚΟ στο ΠΝ.
  Οι Άγγλοι με ARROWHEAD σε διαμόρφωση IVER που δεν θέλει και ιδιαίτερες συστάσεις γιατί είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλή στα πάντα συν την ενδιάμεση Τ 23.
  Ένα μικρό πρόβλημα…
  Και οι τρεις έχουν αποδείξει ότι εκτιμούν περισσότερο τους απέναντι σε όλα τα πεδία.
  Πως μπορείς να αγοράσεις όπλα μεγάλης αξίας από συμμάχους του εχθρού σου και κάποια στιγμή να ψάχνεις μια βίδα για να λειτουργήσει ένα σύστημα υψηλής αμυντικής αξίας ..ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙΣ για τον ά ή τον ΄β λόγο ?
  Πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όλα θα παραδοθούν όπως πρέπει αλλά ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ?
  Δεν υποτιμώ κανένα από αυτούς αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και λίγο πονηρά. Αλλιώς θα ούρλιαζα πάρτε τις ΜΕΚΟ Α300. Όσο και να τρελλαίνομαι για τις Bellares, κακά τα ψέμματα, όταν ψάχνεις για καλό και αξιόπιστο εργαλείο πηγαίνεις στους Γερμανούς.

  1. Αρχιλοχε, συμφωνω οτι ενα πλοιο στη φιλοσοφια και την τιμη της Α200 ειναι η καλυτερη επιλογη, αλλα γιατι να παμε στους Γερμανους; Και οι Ολλανδοι μια χαρα μπορουν να μας το φτιαξουν.

  2. Αμάν με αυτήν την εξωτερική πολιτική μέσο εξοπλισμών.. . .
   ΕΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ Και οι ΟΛΛΑΝΔΟΊ ΣΟΥ ΔΕΙΝΟΎΝ 10 ή 8 ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΉΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΟΥ ΔΕΙΝΟΎΝ 4-6 ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΉΣΕΙΣ , ΕΣΎ ΘΑ ΕΠΈΛΕΓΕΣ ΤΑ 6 Ή ΤΑ 10????????!!!!!!!!!!!
   ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΑ 10 ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΗ ΜΕ ΤΑ 6 ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!!!!!!!!!!!!!

 10. Κανενα διλημμα.
  Δεν κανεις τιποτα με 4 φρεγατες υποεξοπλισμενες.
  Ξεχνας τις BELHARRA γιατι πρωτα πρωτα ειναι μικρες, ακριβες, υποεξοπλισμενες , ξεχνας το 4 και πας στο 6 και πανω.
  Ευρωπαικα βληματα σε 6 ως 10 φρεγατες κοντα στους 6500 tn πανομοιοτυπες ολες και με SCALP Naval.
  Σταματας να εισαι καρμιρης, ενδοτικος, δεδομενος και ηττοπαθης και φροντιζεις για το οσο θα εισαι βατραχος στη λιμνη, να εισαι τουλαχιστον δηλητηριωδης και να τρως τα κουνουπια γυρω σου.
  Η Αιγυπτος εχει ηγετη στρατιωτικο, που εχει πιασει το νοημα οτι τα συνορα θα αλλαξουν και κανει τα απαραιτητα για να βγει κερδισμενη , απο εμας εχει τσεπωσει ηδη και θα τσεπωσει περισσοτερα, εμεις πεταμε χαρταετο κανοντας κινησεις Αγγελοπουλικες, για να καλυψουμε την παντελη ελλειψη διαθεσης να υπερασπιστουμε αυτα που εχουμε.

 11. Ενα σωστο πλοιο αεραμυνας μεχρι 6000τον. πρεπει να εχει 6 εως 8 modules, διπλά ciws, κυριο πυροβολο με πυρομαχικα vulcano και κορυφαια σου’ι’τα ηλεκτρονικων και αντιμετρων. Αυτα.

 12. Με ολ αυτα που ζητουμε στις belharra ειναι σαν να θελουμε να χωρεσουμε ενα type 45 σε μια μπελαρα… προφανως και δε γινεται

  Και για χαβαλε θα πω ας παρουμε 2 type 45 και 2 belharra

  1. Μόνο οι Arrowhead 140 ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ iver huitfeldt και να καλύψουν όλες τις ανάγκες μας
   1)Και αεράμυνας
   2) Ανθυποβριχιακου Αγώνα
   3) Και οικονομικότερες είναι
   4)Μια πάρα πολύ καλή ενδιάμεση λύση type 23

  2. ή 8 Arrowhead που η κάθε μία θα είναι διπλάσια εξοπλισμένη από την Μπελάρα στην μισή τιμή, και όλες μαζί θα είναι εφάμιλλσες με 4-5 Type 45.

   Ή για να σπάσουμε και λίγο πλάκα, να βάλουμε σε 3 Arrowhead όλα όσα έχει μια Type 45 και τις άλλες 5 να τις πάρουμε γενικών καθηκόντων για να μας βγουν φτηνές

 13. Το άρθρο ξεκινάει με την περιγραφή των απειλών που είναι οι AGM-84K SLAM και οι SOM με εμβέλεια 230+ χλμ.
  Μετά, πώς φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι το ΠΝ χρειάζεται πυραύλους για να καταρίψει τα αεροπλάνα φορείς; Υπάρχει ένα άλμα λογικής εδώ.

  Τι προστασία προσφέρουν οι SM-2 (167 χλμ) ή ASTER 30 (120 χλμ) εναντίον των SLAM και SOM που θα έχουν εκτοξευτεί μαζικά από μεγαλύτερες αποστάσεις; Πρακτικά μιλάμε για πυραύλους που θα εκτοξευτούν πάνω από την Τουρκία.
  Και τι άμυνα θα προσφέρουν οι (το πολύ 16) SM-2 και ASTER 30 εναντίον UAV; Θα ξοδέψουμε 1 απ’αυτούς εναντίον ενός Bayractar; Φυσικά θα το κάνουμε αλλά οι πύραυλοι θα τελειώσουν νωρίς … πολύ νωρίς. Οι Τούρκοι σε λίγο θα έχουν πυραυλάκια, εκτοξευόμενα από Bayractar, με εμβέλεια μεγαλύτερη από τους RAM. Πως θα αντιδράσουμε σε επίθεση 20 UAV με 4 πυραυλάκια έκαστο;

  Το άρθρο βέβαια λέει ότι πρέπει να υπάρχουν και πύραυλοι μέσης ακτίνας ώστε να προσβάλλονται αεροπορικοί στόχοι όπως τα τουρκικά UAV, βγάζοντας αμέσως εκτός εξίσωσης τις Belharra. Εδώ συμφωνώ. Τα πλοία που θα φέρουν πυραύλους μεγάλης ακτίνας μόνο, δεν πρέπει να περνούν τον 25ο παράλληλο.

  Γνώμη μου είναι ότι οι κίνδυνοι του άμεσου μέλλοντος είναι οι πύραυλοι και οι τορπίλες. Τα αεροπλάνα θα είναι εκτός εμβέλειας και πλοία μπορεί να μην συμμετέχουν καν στην 1η φάση των εχθροπραξιών.
  Γι’ αυτό τα νέα πλοία πρέπει πρωτίστως να είναι πλοία ASW (ηλεκτρική πρόωση, άριστα σόναρ, σοβαρά αντίμετρα). Επιπλέον να έχουν πλειάδα CIWS (Strales, RAM KAI Phalanx) καθώς και ικανό αριθμό πυραύλων μέσης ακτίνας. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τους Essm ως αντιπυραυλικούς, ομοίως οι Άγγλοι τους Camm. Αν μετά απ’ αυτά περισεύουν χρήματα, ας προσθέσουμε και πυραύλους μεγάλης ακτίνας – αλλά όχι να είναι ο πρωταρχικός στόχος.

  1. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοια περίπτωση και παλιότερα και σήμερα με ρωσικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους με εμβέλεια τα 500+Km όπως τον Raduga KSR-5(που ήταν υπερηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος που εκτοξευόταν απο αεροσκάφη Tu-22) η όπως τους P-500 η τους νεότερους P-700(επίσης υπερηχητικοί) που εκτοξεύονται απο πλοία επιφάνειας και υποβρύχια,αλλά επιμένουν επίσης στην χρήση των SM-2 που δεν φτάνουν αυτές τις εμβέλειες για να χτυπήσουν τους φορείς, ούτε είναι σίγουρο ότι μπορούν να «πιάσουν» τους υπέρηχητικους πυραύλους που εκτοξεύονται μαζικά (σε σμήνη) που πετάνε σε διάφορα υψόμετρα ψηλά και πολύ χαμηλά.

  2. Δεν είναι άλμα λογικής

   Είναι παίζω σκάκι στο Κστελόριζο (και Ρόδο ή αλλού). Όταν παίρνεις μια ομπρέλα, και ψάχνεις μια όσο πιο φαρδιά γίνεται, δεν την παίρνεις για να καταρρίψεις το σύννεφο που ρίχνει την βροχή, αλλά για να προστατεύσεις ότι είναι μέσα στην εμβέλεια της ομπρέλας.

   Πάει η Τουρκία και στήνει το S-400 απέναντι από Καστελόριζο ή Ρόδο. Αυτόματα έχει αρνηθεί την πρόσβαση στα αεροπλάνα μας, οπότε θα πάει η αεροπορία της πάνω από τα νησιά αυτά και θα οργιάσει στην κυριολεξία καλύπτοντας τις δυνάμεις εισβολής.
   Στέλνεις την ομπρέλα σχετικά κοντά, και απαγορεύεις και στα Τουρκικά αεροπλάνα να πάνε εκεί (μέχρι να βρεις τρόπο να βγάλεις εκτός και τα S-400).

   Η κίνηση αυτή δεν σου δίνει την νίκη στο σκάκι, αλλά φροντίζει να μην χάσεις, την στιγμή που ετοιμάζεις την δική σου κίνηση.

   Όσον αφορά τους SOM από 200+χλμ, συμφωνώ ότι είναι σοβαρό πρόβλημα, αλλά δεν αντιμετωπίζεται με την κατάρριψη του φορέα, αλλά με την αναχαίτηση του πυραύλου από το 2ο (CAMM), 3o (RAM), 4o (ECM) και 5ο (CIWS) στρώμα άμυνας. Για αυτό θέλεις και τόσα πολλά στρώματα άμυνας και για αυτό και οι επιμονή να έχει τόσους πυραύλους και στρώματα άμυνας το πλοίο. Οι Γάλλοι δεν έχουν ανάγκη, αν ένα πλοίο τους έτρωγε κατάμουτρα μερικούς SOM, την άλλοι ώρα οι γείτονες θα έτρωγαν κατάμουτρα μερικά πυρηνικά, είναι άλλου τύπου παιχνίδι για αυτό και τα έχουν υποεξοπλισμένα.

 14. Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά ….
  ΟΙ ΓΆΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ αξιολογοτατες ΠΡΩΤΑΣΕΙΣ αλλά μόνο για 4 φρεγάτες ενισχυμένης αεραμοινας …….
  Ενώ οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι σίγουρα σε αυτά τα λεφτα θα καταφέρουμε να αγωρασου 6 sigma 11515 ή 6 φμφρεγατες Arrowhead 140 με οπλισμό iver huitfeldt!!!!!

 15. Από την στιγμή που πίσω από το 75αρι τοποθετούνται 4 SYLVER (έχω ακούσει και για δυνατότητα τοποθέτησης 5ου) αυτοί θα πρέπει να είναι οποσδοίποτε Α50 για να μπορεί να πάρει 32 ASTER-30. Τώρα για μεσαία ζώνη θα πρέπει να πάμε στο VL MICA NG τοποθετημένους σε μονούς εκτοξευτές (μάλλον Α35) γύρο από το φουγάρο του πλοίου όπως μας προτείναν στις FREMM HN. Δεν ξέρω ακριβώς ποσούς μπορούμε να χωρέσουμε εκεί, αλλά πιθανών θα χωράν 24-32 MICA εκεί. Για τους Βρετανικούς CAMM, αποκλείεται οι Γάλλοι να δεχθούν να τους πιστοποιήσουν σε λογικές τιμές, οπότε ξεχάστε τους. Για τον Α70 από την στιγμή που δεν εκτοξεύει τους ASTER-30 ξεχάστε τους. Αν και όταν πιστοποιηθούν το ξανασκευτόμαστε (εντός 5ετίας), δεν είμαι κατά της δυνατότητας χρήσης του SCALP NAVAL αλλά όχι εισβάρος των ASTER-30 (θεωρώ οτι minimum θέλουμε 32). Το πλοίο είναι κάτω των 5.000 tn και απλά δεν έχει αρκετά κελία για να πάρει τα πάντα και από όσο καταλαβένω το ΠΝ θέλει πρωταρχικά AAW. Αν τώρα στα επόμενα 5 χρόνια σίγουρα και υπεύθινα οι Γάλλοι πιστωπιοίσουν στον Α70 τους ASTER-30, MICA (είτε σε 4αδες είτε σε 2αδες) κτλ τότε βάζουμε και 2 Α70 άν χωράν, αλλιώς βάλτε μόνο Α50.
  Έτσι οι BELHARRA με (32) ASTER-30, (24 με 32) VL MICA NG, (21) RAM b2 και STRALES γίνονται ένα πλοίο AAW (τσέπης) κάτω των 5.000tn.

  1. Επειδή και οι CAMM και οι MICA από την MBDA φτιάχνονται, δεν νομίζω να έχουν πρόβλημα σύνδεσης και ολοκλήρωσης ειδικά με το τον νέο μηχανισμό που αναφέρει άλλος αναγνώστης ότι ετοιμάζεται με πρώτο χρήστη την Μπελάρα.

   Μπορεί όπως είπε άλλος αναγνώστης τον έναν να τον κάνει πχ το Αγγλικό εργοστάσιο της φίρμας και το άλλο το γαλλικό της φίρμας, αλλά είναι μία πολυεθνική (Γαλλική κατά βάση) που λεφτά θα βγάλει με το ένα ή το άλλο.

   1. ΟΚ, να τα δεχτώ, αλλά ακόμα και έτσι στο ξαναλέω οι Γάλλοι δεν θα το δεχθούν. Οι CAMM θα φτίαχνοναι στην Βρετανία, άρα θα δουλεύουν Βρετανοί όχι Γάλλοι εργάτες. Αυτό είναι αρκετό για να βάλουν κολλήματα, μα θα πούν οτι δεν είναι πιστοποιημένος στο SETIS και για να πιστοποιηθεί θέλουν Χ εκ. € ενώ οι MICA δεν χρειάζονται πιστοποίηση ή θέλουν κάτι πολύ λίγο χρήματα για πιστοποίηση. Θα βρούν τρόπο να προωθήσουν τα Γαλλικά όπλα, συστήματα κτλ.
    Πρέπει ακόμα να υπολογίσουμε και το γεγονός οτι MICA έχουμε στην ΠΑ και θα πάρουμε και άλλους, ενώ ASRAAM που βασίζεται ο CAMM δεν έχουμε. Μετά είναι και το άλλο ο CAMM κατασκευάζεται στην φιλοτουρκική Βρετανία και ο CAMM ER εξελίσσεται στην φιλοτουρκική Ιταλία αντίστοιχα, γιατί να τον πάρουμε είδικά αν θα πρέπει να πληρώσουμε ένα σκασμό λεφτά στους Γάλλους για πιστοποιήσεις και δεν πάρουμε από τους Βρετανούς ένα σημαντικό υποκατασκευαστικό κομμάτι του και με αποκλειστικά δικαιόματα κατασκευής τους.
    Τέλος μπορεί κάποιος, περισσότερο γνώστης να μας πεί ποίος από τους δύο είναι καλύτερος ο MICA ή ο CAMM;

 16. Με βάση την απειλή όπως αναφέρει το άρθρο για να πληγούν οι φορείς εκτόξευσης βάση των εμβελειών των μεταφερόμενων όπλων σημαίνει αποδ;eσμευση από ΗΠΑ νέων εκδόσεων των sm-2(!) καθώς η MR φτάνει τα 170χλμ.(aster30 -120χλμ). Επομένως η αεράμυνα περιοχής στα ελληνικά δεδομένα δεν γίνεται όπως την κάνουν οι ΗΠΑ με τα τεράστια πλοία των ομάδων μάχης με εκατοντάδες πυραυλους sm-2 νέων εκδόσεων. Επομένως η ελληνική υπόθεση θα πρέπει να παιχτεί σε επίπεδο ραντάρ(για εμένα αυτή είναι η βάση συζήτησης για το ποια θα πρέπει να είναι η νέα κλάση σκαφών για το ΠΝ) με την αεράμυνα περιοχής να παρέχεται συνδυαστικά με τα μαχητικά της ΠΑ με πλήρεις ικανότητες για το σκάφος αυτοάμυνας/aaw(περιορισμένης μοναδιαίας προσβολής) και αυτό για δύο επιπλέον λόγους, κόστους και διαμόρφωσης περιβάλλοντος μάχης. Επομένως για εμένα μόνο ένα σκάφος είναι άξιο να σταθεί στο ελληνικό περιβάλλον. Η γαλλική belharra με τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Δηλαδή μια μπελαρα που θα είναι ένα πλωτο ουσιαστικά awacs/c2 σκάφος με το sea fire και εξοπλισμό απαραίτητα το strales, 2 α-50 για 16 aster30 και ένα α-70 για τους scalp(και όμως είναι απαραίτητοι γιατί βάζουν μια ακόμα άγνωστη μεταβλητή), ecm και δύο συστήματα RAM ένα πίσω πάνω από το υπόστεγο και ένα μπροστά έκκεντρα επί πλατφόρμας (στα πρότυπα των αμερικανικών αποβατικών στην θέση του 4ου VLS, για RAM blck2 εμβέλειας 20χλμ. Τα σεναρια ανάπτυξης είναι ουσιαστικά δύο, ή στο βόρειο αιγαίο ή στην ανατολική μεσόγειο και τα σκάφη θα αναπτυχθούν ανα δύο. Ουσιαστικά η aaw θα γίνει με τις μπελαρα ως φορείς των ραντάρ κάλυψης και αποκάλυψης στόχων ενώ τα όπλα θα είναι τόσα όσο αρκούν για να βρεθούν τα μαχητικά σε θέση βολής για να αποδεκατίσουν τα τουρκικά comao που θα είναι απασχολημένα να βρουν τους ναυτικούς στόχους. Έτσι δύο μπελαρα στην ανατολική μεσόγειο θα σημαίνει δύο πανίσχυρα αλληλοκαλυπτόμενα ραντάρ aesa για στοχοποιήσεις στα 300χλμ, μετάδοση δεδομένων στα μαχητικά από Κρήτη που σηκώνονται να πλήξουν εναέριους στόχους με κλειστά ραντάρ(δεδομένά από την ζεύξη των σκαφών) τα οποία θα έχουν ξεκινήσει να χτυπούν στόχους με τους συνολικά 32 aster30(θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν κατά βάση τα μαχητικά φορείς som/harm/slam) η τους ίδιους του πυραύλους που μετά θα περάσουν στην άμυνα των 2 ram(42 Χ2 σκάφη =84 ακόμα πυραύλους εμβέλειας 20χλμ) και εν συνεχεία τα 2 strales/ecm. Μέχρι να τελειώσουν αυτά τα μαχητικά μας θα έχουν ξεκινήσει βολές meteor από τα 150χλμ από αθέατη πλευρά ενώ την ίδια στιγμή επειδή μπορεί περίπου να υπολογιστεί το αεροδρόμιο που έχουν απογειωθεί τα τουρκικα΄f-16 θα έχει γίνει ανταποδοτικό πυρ με τους 16 scalp των μπελαρα στους αεροδιαδρόμους ώστε να μην μπορούν να προσγειωθούν όσα μαχητικά τους θα έχουν ξεφύγει. Επίσης το Strales είναι αρκούντος ικανοποιητικό και φθηνό για τα τουρκικά uav και των όπλων που φέρουν εκτός των πολύ νέων που ετοιμάζουν. Στο Βόρειο Αιγαίο η κάλυψη των πλωτών awacs/c2 θα γίνει από τα μαχητικά των ΣΚύρου, Λήμνου, Καβάλας, Αγχιάλου, Λάρισας (συν τις πυροβολαρχίες των patriot κάνοντας την ζωή των Τούρκων κόλαση. Αυτά παρέχουν οι μπελαρα(με τις αναγκαίες τροποποιήσεις) που κάνενας άλλος δεν δίνει(όλα τα άλλα είναι απλά σαν υπάρχουσες ΜΕΚΟ με νεότερα απλά συστήματα)

  1. Ουδέποτε ένα πλοίο μπορεί να λειτουργήσει ως AWACS!
   Τα RADAR δεν βλέπουν πίσω αό βουνά νησιά
   και υπάρχει ο ορίζοντας RADAR

   Δες εδώ τη θεώριά: https://en.wikipedia.org/wiki/Radar_horizon
   και εδώ για να παίζεις:www.mar-it.de/Radar/Horcalc/horcalc.htm

   Επειδή το Αιγαίο είναι διάσπαρτο με νησιά που έχουν σημαντικούς ορεινούς όγκους οι θέσεις που μπορεί το πλοίο να βλέπει μακρυά με τα RADAR είναι πολύ συγκεκριμένες γνωστες στις δυο πλευρές και στοχοποιιμενες!

   1. Συμφωνώ απόλυτα, αλλά φαντάσου ένα Αιγαίο που να καλύπτεται από:

    -ένα υπερραντάρ στον Όλυμπο που να είναι ψηλά και να έχει εμβέλεια 500+χλμ
    -ένα αντίστοιχο στον Ψηλορείτη στην Κρήτη
    -ένα στο κέντρο του Αιγαίο
    -τα ιπτάμενα ραντάρ,
    -τα P3 (OK μην γελάτε, υποτίθεται θα είναι σχεδόν ιπτάμενα ραντάρ)
    -τα ραντάρ των F-16V, των Rafal και αύριο των F-35 (μην γελάτε, παίζει να τα πάρουμε πριν τα P3)

    Και όλα αυτά να γίνονται blended και fushion και να ξαναμοιράζονται σε όλους. Και κουνούπι να πετάει θα μπορούν να το δουν και ακόμη περισσότερο να το σημαδεύουν. Αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα, θα έρχεται ένα τουρκικό σύστημα στο Αιγαίο, και θα είναι σαν να μπαίνει σε έναν Ελληνικό φούρνο μικροκυμάτων που θα τους χτυπάει από παντού. Και αν μπορούσαν να σπέρνανε και αλλού διάφορα ραντάρ του πεταματού για δολώματα

 17. Η καλυτερη και φτηνοτερη λυση ειναι η Arrowhead-140 ας μην το ψαχνοουμε και πολυ.

  Με 4 εκτοξευτες ΜΚ41 για 32 κελια, το πλοιο μπορει να παρει συνδυασμο απο 128 πυραυλους ESSM blk 2 σε διαμορφωση quad pack, εως 32 πυραυλους SM-2, σε οποιδηποτε συνδυασμο αναλογως της διαμορφωσης.

  Με ισχυροτατα ρανταρ APAR block 2, και SMART-L η Sea Master 400 θα μπορει να παρακολουθει εως και χιλιους στοχους ταυτοχρονα, και να προσφερει Αντι-Αεροπορικη προστασια στον στολο.

  Επισης εχει τουλαχιστον 2 CIWS, π.χ. RAM, Bofors 40mm ενω μπορει να τοποθετηθει ακομη και Strales ως πυροβολο, η εναλλακτικα πυροβολο 127 χιλιοστων.

  Εχει σοναρ τροπιδας, μπορει να παρει και συρομενο.

  Το πλοιο εχει 7 χιλιαδες τονους εκτοπισμα και πληρωμα 127 ατομων.

  Το πλοιο μπορει να βγει σε διαφορες εκδοσεις οπως γενικης χρησης. Οι Δανοι εχουν εκδοση υποστηριξης, την κλαση Absalon που μπορει να εκτελεσει αποστολες Διοικησης και Ελεγχου και μπορει να μεταφερει μεχρι τεθωρακισμενα οχηματα, αρματα μαχης και προσωπικο για υποστηριξη αμφιβιων επιχειρησεων. Θα μπορουσαν δηλαδη να συνοδευουν αρματαγωγα και πλοια LSD για την πραγματοποιηση αμφιβιας επιχειρησης για την υποστηριξη/επανακαταληψη νησιου. Με ενα τυπο πλοιου θα μπορουμε να εχουμε διαφορετικες εκδοσεις, και να εχουμε ελαχιστοποιησουμε το κοστος υποστηριξης.

  Το κοστος του πλοιου θα ειναι σιγουρα σχεδον το μισο σε σχεση με ανταγωνιστικες σχεδιασεις, δηλαδη με τα ιδια χρηματα θα μπορουμε να αγορασουμε τα διπλασια χρηματα. Πρεπει καποιος να ειναι εντελως για τα σιδερα για να προτιμα 4 Μπελχαρα η F110 αντι 8 φρεγατων επιπεδου Arrowhead-14 / Ιver Huitfeldt.

  1. Τι να πω… Συμφωνώ απόλυτα, παρότι μου αρέσει η Μπελάρα, δεν κάνει την δουλειά και είναι πανάκριβη.

   Η Μπελάρα μπορεί να το σώσει μόνο αν ρίξει πολύ την τιμή και αυξήσει τον οπλισμό

   Οι ΗΠΑ αν θέλουν να έχουν καμιά τύχη θα πρέπει να ρίξουν στην μάχη (του ανταγωνισμού) την FFGX αλλά θα πρέπει και αυτοί να ρίξουν την τιμή αρκετά.

 18. Θαυμάσιο άρθρο που βάζει τα πράγματα σε μια σειρά!

  Με την φρεγατιάδα/κορβετιάδα των τελευταίων μηνών έχει ξεχαστεί από τον πολύ κόσμο, ποιες και γιατί, είναι οι βασικές απαιτήσεις για το νέο πλοίο του ΠΝ και ποιες οι σημερινές και μελλοντικές απειλές.

 19. Ίσως φανεί ότι πάλι προσπαθώ να απαξιωσω το ΠΝ, αλλά πραγματικά άμα θέλουμε να αποκτήσουμε αντιεροπορικη ομπρέλα δεν θα ήταν καλύτερα να δίναμε τα 5 με 6 δις ευρώ σε αλλά προγράμματα/αγορές όπου θα είχαμε πραγματικά αποτελέσματα.
  1 δις ευρώ θα μας κόστιζε η αναβάθμιση όλων των πατριοτ και αγορά νέων βλημάτων.
  1 δις ευρώ για αγορά David Sling από το Ισραήλ.
  Με αυτά τα δύο συστήματα έχουμε κλειδώσει το Αιγαίο.
  Αναβάθμιση των ΑΣΕΠΕ όσο γίνεται πλησιέστερα στο Globaleye.
  Αγορά Lora για να αποκτήσουμε επιτέλους βαλιστικους πυραύλους.
  Τέλος αγορά iron dome για προστασία όλων των επίγειων εγκαταστάσεων μίας και η Τουρκία Ίδη επενδύει σημαντικά στους βαλλιστικους πυραύλους.
  Αλήθεια πόσα βλήματα μπορούν να έχουν τέσσερις φρεγάτες μαζί σε σύγκριση με πέντε πυροβολαρχίες πατριοτ?
  Άμα όντως έχουμε και τα David’s sling σαν δεύτερων σύστημα με link 16 με αναβαθμισμενα ΑΣΕΠΕ ,iron dome και Lora είναι ανάγκη πράγματικα οι υπό εξοπλισμένες φρεγάτες?
  Και σίγουρα από τα αρχικά 5 με 6 δις ευρώ θα περισσέψει κάτι.
  Τώρα περει τα Κύπρου που έχω διαβάσει, αμα θέλουν κάποιος να προστατέψουν την Κύπρο, ας βάλει και αυτή το χέρι στην τσέπη.
  Το να πάρουμε φρεγάτες με την προϋπόθεση ότι θα προστατεψουμε την Κύπρο χωρίς να συνεισφέρει κάτι και αυτοί, ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  1. Καλά όλα αυτά, παλιά το έλεγα και εγώ ότι δεν έχει νόημα τόσα λεφτά ενώ στην ουσία αντιαεροπορικά παίρνουμε, με τα ίδια παίρναμε 5πλάσιες ή ίσως παραπάνω συστοιχίες. Όμως εμείς θέλουμε τουλάχιστον 2-3 πλοία που να μπορούν να καλύπτουν χώρους που δεν μπορούν να καλυφτούν με ΑΑ συστοιχίες. Πχ Ρόδο, Καστελόριζο, Λέσβο, γενικά όλη αυτή την γραμμή. Τα πλοία μπορεί να τα έχεις Ρόδο και να το πας Καστελόριζο αν προκύψει ανάγκη.

   Οπότε 2 πλοία για την γραμμή των νησιών του ανατολικού αιγαίου, και ένα για την ΝΑ Μεσόγειο (το άμεσο βέβαια είναι τα 2 πρώτα, αν τελειώσει το πατιρντί, μετά βάζεις ένα από τα δύο στην ΝΑ Μεσόγειο.

   Το ότι τα ποσά είναι εξωφρενικά οφείλεται στις εξωφρενικές τιμές που διαρρέονται.

 20. Ιδανικά θα θέλαμε 5 Μκ41, 32 ESSM & 32 SM2, για να αξιοποιηθεί και η επένδυση στο ραντάρ (σταθερής διάταξης) και να μπορεί το πλοίο να προσφέρει Α/Α περιοχής για επαρκή χρόνο. Δηλ. θέλουμε ένα πλοίο που να παίρνει 1-2 μπροστά και 3-4 πίσω, π.χ. μεταξύ υποστέγου και υπόλοιπης υπερκατασκευής (και φυσικά να σηκώνει το βάρος). Επίσης να είναι γύρω στους 4000 τόνους, για να είναι στα μέτρα μας από πλευράς λειτουργικού κόστους χρήσης – γι’ αυτό δεν αφήσαμε τη Fremm (6500 τόνοι) και πήγαμε στην FDI; Μετά βέβαια άρχισαν τα πειράματα (επιμήκυνση, με στόχο την αύξηση των εκτοξευτών από 2 σε 4), μας ήρθε ο λογαριασμός και ανακρούσαμε πρύμναν (φρεγάτα πολλαπλού ρόλου). Τώρα μάλλον τα ίδια αρχίσαμε με τη ΜΕΚΟ Α200 –> Α300.
  Να τονίσω επίσης το ρίσκο με την πρόσθεση 3ου εκτοξευτή στην FDI – προφανώς είναι στα όρια του πλοίου – και φυσικά θα αφαιρεθεί αν το πλοίο αποδειχθεί εμπροσθοβαρές όταν πέσει στο νερό. Υπάρχει δηλ. αυξημένο ρίσκο όταν μπλέκεις με paper ships (FDI, Sigma, F110, Type 31) και προσπαθείς να τα «τεντώσεις» κιόλας. Αρκετό είναι επίσης το ρίσκο και στη ΜΕΚΟ, αν προστεθούν 3-4 μέτρα και 200-300 τόνοι εκτόπισμα (είναι αρκετά νέο πλοίο), αλλά και στην MMSC που έχει πάει από τους 3500 στους 4000 τόνους και από τα 115 στα 118,6μ μήκος.

 21. Το άρθρο λέει αυτό που πολλοί λέγαμε εξαρχής. Κανονικά δεν μας νοιάζει το οπαδικό με το ένα σκάφος ή με το άλλο. Δεν αγοράζουμε σκάφος, αγοράζουμε αισθητήρες, λογισμικό και αμυντικά συστήματα και πυραύλους και το πλοίο είναι ο φορέας τους.

  Άρα το δεδομένο είναι για συγκεκριμένο αριθμό από τα ανωτέρω, ποιος κάνει καλύτερη τιμή μαζί με το πλοίο.

  Οπότε
  Για απειλές από αέρος επιφανείας αλλά και το χτίσιμο ομπρέλας στην περιοχή που είναι και το ποθούμενο:
  -24-32 πύραυλοι μακράς εμβέλειας (SM2 ή Aster 30)
  -24-32 πύραυλοι μέσης εμβέλειας (ΕSSM ή CAMM ή Aster 15 ή VL MICA). Θα έλεγα είμαι σίγουρος ότι οι Aster 15 είναι εκτός (από τα τραγικά λάθη σχεδιασμού της MBDA που για να βελτιώσει το kill ratio απέκλεισε το multipack)
  -RAM με 21 πυραύλους
  -1-2 CIWS πυροβολικού τύπου (από Strales, Millenium, Phallanx κτλ)
  -ECM
  -Decoys για αντιραντάρ πυραύλους

  Αυτοάμυνα από υποβρύχια
  Σόναρ/τορπίλλες/ανθυποβρυχιακά συστήματα decoys κτλ

  Ραντάρ καταλαβαίνω ότι είναι μόνο δύο επιλογές (με μια τρίτη απίθανη), Sea fire vs Smart-L και APAR vs Aegis? (αν το φορέσει κάποιο)

  Και τέλος ίσως το σημαντικότερο, την διασύνδεση όλων μεταξύ τους, με τα υπόλοιπα πλοία, με τα ιπτάμενα ραντάρ, τα αεροπλάνα (f-16 και γιατί όχι με τα Ραφάλ) ώστε αν σβηνει την εκπομπή ένα ραντάρ για την προστασία από αντιραντάρ πυραύλους να μην μένει τυφλό, ή ώστε με fushion όλων των διασταυρούμενων σημάτων πληροφοριών να υπάρχει πολύ πιο αναλυτική επίγνωση της κατάστασης.

  Οπότε το θέμα είναι ποιος δίνει το πακέτο και σε τι τιμή

  1. Μην μπλέκεις το smart-L
   Αυτό είναι Volume/search – long range radar ’Aλλη κατηγορια!!

   Βασικά έχουμε
   MMSC—> TRS4D…ROTTATOR!!!
   [email protected]—>SF
   SIGMA—-? APAR2?+???
   MEKO?—>TRS4D?
   TYPE31?—?
   F110?—->AN/SPY7

   Πέρα από τις [email protected] δεν βλέπω να υπάρχουν προτάσεις για τα αλλα πλοία που γράφω αφού έχουμε να βγαίνουν πολύ λίγες πληροφορίες
   Και ανύπαρκτο marketing campaign!!

   Πιθανόν να έχουν γίνει παρουσιάσεις που κάποιοι τις διαρρέουν για προτάσεις και ότι δήθεν γίνετε ανταγωνιστικός διαολογος ενώ η τελική απόφαση θα είναι 100% πολιτική

   1. Όχι ,διαφωνώ κάθετα με τα λεγόμενα σου για τον απλό λόγο ότι ιδι το πολεμικό ναυτικό έχει απορρίψει τους Αμερικανούς για τις mmcs και ιδικά τώρα που άκουσε από Κογκρέσο μεριά ότι δεν πρόκειται να αποδεσμευτεί την επόμενη 15 αιτία κανένα απολύτως ΑΒ….
    Δεύτερον ,εάν ίσχυε αυτό που λες ότι είναι προκαθορισμένη η απόφαση δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να χρονοκαθυστερησει 1 χρόνο για διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες έτσι απλά για τα μάτια του κόσμου γιατί το ΠΝ αυτήν την στιγμή βογκαει και χτυπιέται για όσο το δυνατόν περισσότερες καινούριες φρεγάτες!!!!
    Δεν υπήρχε κανένας λόγος να καθυστερήσει για ασκοπες διαπραγματεύσεις!!!

    1. Η συζήτηση για νέες φρεγάτες είχε αρχίσει από τις αρχές της δεκαετίας του 00
     είχαμε την αναγγελία για FREMM το…2008 επί Karaman Alj /Σαρκοζί

     Φάγαμε δυο χρονια σε διαπραγματεύσεις για τις [email protected] για να ανακαλύψουμε πέρσι τον Ιούλιο πως είναι πολύ ακριβές!

     Δυστυχώς δεν είναι απόφαση του ναυτικού! Υπάρχει και ο Υπουργός Ανάπτυξης!!

 22. Nα κάνω μια ερώτηση σχετικά με την τακτική.

  Υπάρχει περίπτωση ένα βλήμα (aster30 ή sm2) να εκτοξευτεί με σκοπό να πλήξει ένα αεροπλάνο στην μεγιστη εμβέλιά του (100-120χμλ) όταν το αεροπλάνο ειναι σε θέση απο 10 μέχρι 9 (δλδ προς πλάι) και δεν το απειλεί άμεσα;

  Μήπως τελικά, ακομα και για την Αν.Μεσ. ειναι υπερβολικές αυτές οι εμβέλιες για το ΠΝ, με την λογική ότι ώσπου να παρθει η αποφαση θα έχει πλησιάσει και άλλο. Ενω το USNAVY δεν ρωτάει αλλά βαράει στα 100χμλ.

  Εντός 12νήσων οι εμβςλιες αυτες μήπως είναι περιττές;
  Ισως οριακά Βορειο Αιγαίο, με λιγοτερα νησιά, να έχει λογική.

  Εκτος και αν οι φ/τ γίνουν θαλάσσιοι PATRIOT

  1. 1. Μα αυτό ζητάμε, θαλάσσιους Patriot

   2. Όπως είπα και σε άλλο σχόλιό μου, το θέμα δεν είναι αν θα στραφεί εναντίον αεροσκάφους που πετάει με μη απειλητική γραμμή, το θέμα είναι ότι ΟΤΑΝ αρχίσει το πατιρντί, θα του πουν πάνε και πάρκαρε εκεί, και αν πετάει κουνούπι, απειλητικό ξεαπειλητικό, ρίχτο και ότι είναι.

   3. Πριν την κήρυξη πολέμου, όχι στα 80 χλμ, αλλά στα 10 χλμ από αυτό θα περνούν αεροπλάνα και δεν θα κάνει τίποτα. Για αυτό θέλει καλό λογισμικό, ECM και CIWS ώστε να μην του την φέρει μπαμπέσικα πριν κηρυχτεί πόλεμος, πχ εκεί που κάνουν παραβάσεις παραβιάσεις και εμείς λέμε business as usual, να έχουν πάρει εντολή 8 αεροπλάνα να πετάξουν στα 10 χλμ από δικά μας και να ξεφορτώσουν από 2 SOM το καθένα. Πάει η επένδυση 1 δις ανά φρεγάτα. Επειδή θα είναι πρώτος στόχος ΄πρέπει να είναι συνέχεια στην τσίτα

 23. Όχι ,διαφωνώ κάθετα με τα λεγόμενα σου για τον απλό λόγο ότι ιδι το πολεμικό ναυτικό έχει απορρίψει τους Αμερικανούς για τις mmcs και ιδικά τώρα που άκουσε από Κογκρέσο μεριά ότι δεν πρόκειται να αποδεσμευτεί την επόμενη 15 αιτία κανένα απολύτως ΑΒ….
  Δεύτερον ,εάν ίσχυε αυτό που λες ότι είναι προκαθορισμένη η απόφαση δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να χρονοκαθυστερησει 1 χρόνο για διαπραγματεύσεις με όλες τις χώρες έτσι απλά για τα μάτια του κόσμου γιατί το ΠΝ αυτήν την στιγμή βογκαει και χτυπιέται για όσο το δυνατόν περισσότερες καινούριες φρεγάτες!!!!
  Δεν υπήρχε κανένας λόγος να καθυστερήσει

 24. Για εντος Αιγαίου θα βοηθουσε η διασυνδεση των νησιων με συστηματΑ προσβολης στοχων επιφανειας και συστηματων πατεμβολών…μεχρι να ερθουν φρεγατες και να μαθουμε να τις λειτουργουμε….

 25. Πραγματι,η σοβαροτερη απειλη για τα πλοια του ΠΝ ειναι οι επιθεσεις κορεσμου..ειτε αυτες περιλαμβανουν βληματα η σμηνη απο drones..γι αυτο οι μελλοντικες φρεγατες θα πρεπει να εχουν πανισχυρο ρανταρ ωστε να εντοπιζουν εγκαιρα τους στοχους και να καθοδηγουν εναντιον τους ταυτοχρονα μεγαλο αριθμο βληματων..τα πλοια θα πρεπει να φερουν οσο μεγαλυτερο γινεται φορτο οπλων..ιδανικα θα πρεπει να φερουν 48-64 κελια..θα πρεπει να εχουν πολυστρωματικη α/α αμυνα,πυραυλους μεγαλου και μεσου βεληνεκους(οι τελευταιοι σε τετραδες)και πολυ ισχυρη εγγυς αντιπυραυλικη προστασια..πολυ σημαντικη ειναι η υπαρξη ισχυρων ECM για την αντιμετωπιση drones και αλλων ασσυμετρων απειλων..επειδη ομως τα νεα πλοια θα αργησουν να ρθουν και οι απειλες ειναι παρουσες και μεγενθυνονται μερα με τη μερα θα πρεπει να δοθει ιδιαιτερη εμφαση στην ενδιαμεση λυση..και στις στρατιωτικες συμμαχιες..τα πλοια της ενδιαμεσης λυσης θα πρεπει να εχουν υψηλη μαχητικη ισχυ και δυνατοτητες -οσο γινεται -εφαμιλες των νεων πλοιων..

 26. Οταν θελεις να αγορασεις μπανανες, αγοραζεις μπανανες.
  Δεν χανεις το χρονο σου με μπανανομηλα.
  Οι BELHARRA θα κατασκευαστουν για να αντικαταστησουν τις LAFAYETTE για επιδειξη σημαιας. Στα δυσκολα θα εχουν διπλα τους FREMM και FREDA.
  Κακως ανακατευτηκαμε με τις BELHARRA γιατι χασαμε ασκοπα το χρονο μας.
  Θελουμε μεγαλυτερους φορεις οπλων, φθηνοτερους και περισσοτερους σε αυτα τα λεφτα.

  1. Γραφτά τους τα και εσύ διότι έχω λιώσει 2 keyboards να τα γράφω αλλα δεν σκαμπάζουν!!

   Βασικά περιγράφεις αυτό που γράφω και εγώopvs και άλλοι:

   Από τεχVο επιχειρησιακής και οικονομικής άποψης η βέλτιστη λύση είναι το TPYE 31 με εξοπλισμό διαμόρφωση
   IVH!!

   Και στο ίδιο κόστος να έρθει με τις ως πλατφόρμα είναι ανώτερη

   Πλακωνόμαστε εάν μπορούμε να βάλουμε επιπλέον 8πυραυλους στο A70VLS!

   Πλοίο με 16 ASTER πάμε να το κάνουμε AAW!!

  2. @ Kanenas1

   Θα εχουν επισης απο διπλα το αεροπλανοφορο Charles De Gaulle που μεταφερει 40 αεροσκαφη Rafale και πυρηνοκινητα υποβρυχια που φερουν βαλλιστικους πυραυλους με πυρηνικες κεφαλες.

   Και σφεντονες μονο να ειχαν πανω οι Belharra, παλι θα εκαναν τη δουλεια τους οι Γαλλοι.

   Αυτος ειναι ο απλος λογος που ολα τα Γαλλικα πλοια εχουν οπλισμο κρουαζεροπλοιου.

 27. Εξακολουθώ και επιμένω ότι η αγορά 4 φρεγατών με το ποσό των 5 με 6 δις ευρώ είναι καθαρή αυτοκτονία.
  Όταν οι απέναντι έχουν την πολυτέλεια λόγο μεγαλύτερων αριθμών αεροσκαφών( διαθέτοντας 30 φ16 με SOM πυραυλους) και βαλλιστικών πυραύλων, τι τύχη μπορεί να έχουν 4 φρεγάτες??
  Και θα πρέπει να είμαστε τελείως παλαβός ή άσχετος έτσι ώστε να έχεις και τις τέσσερις μαζί στο ίδιο σημείο!!οπότε θεωρητικά δύο φρεγάτες με 32 maximum aster15/30 η SM2 τι τύχη μπορούν να έχουν??Δύο βλήματα για κάθε πλοίο όταν ο άλλος σου στέλνει 30 με 64 SOM!!!
  Το έχω δηλώσει ανοιχτά πολλές φορές και έχω ακούσει πάρα πολλά, αλλά πραγματικά πιστεύω ακλονητα η ΠΑ από μόνη της άμα ενισχυθεί κατάλληλα θα είναι ικανή να κάνει όλη την διαφορά σε μία τυχόν πολεμική σύγκρουση.
  Καταρχήν άμα πάρουμε άλλη μια μοίρα RAFALE, αναβαθμισουμε όλα τα 50 και 30 σε 50++, και μπορέσουμε να πάρουμε μερικά 2000-9 από τα ΗΑΕ και τους δώσουμε link16 με Targo στα δικά μας 2000-ΜΚ5 τότε έχουμε δημιουργήσει ένα τοίχος που κανένας Τούρκος δεν θα δοκιμάσει να περάσει.
  Επίσης ένα άλλο σημαντικό που πολλοί λίγοι αναφέρουν είναι η πραγματική απουσία που έχουν οι Τούρκοι σε ΑΑ!!!
  Καλοί η S400 αλλά πονάνε όπως και οι δικοί μας S300 σε κάτι τρομερά!!δεν ξεχωρίζουν άμα αυτό που βλέπεις στην οθόνη του ραντάρ είναι δικό σου ή όχι!!!
  Οπότε για να είναι 100% σίγουρος ότι δεν θα ρίξεις εναντίον δικού σου πρέπει να μην πετάει κάνεις στην εμβέλεια του συστήματος!!!
  Από εκεί και πέρα το χάος!!!Πέρα τον S400 ο Μογγολος δεν έχει τίποτα που εμείς δεν μπορούμε να το ισωπεδωσουμε!!!
  Με 5 δις ευρώ δημιουργούμε πραγματικά μια ΠΑ που μπορεί να κάνει τρομερή διαφορά σε όλα τα επίπεδα και να κάνει τους απέναντι να τρέμουν!!!

  1. Αύριο 18/2 οι Μογγόλοι ξεκινάνε πάλι έρευνες και θα σουλατσαρουν μέχρι τα 6 μίλια από το Άγιο Όρος όπως στο Καστελόριζο. Αν αντιδράσουμε( λίγο απίθανο) και γίνει κάποιο επεισόδιο όλοι αυτοί που φέραν τις ωραίες φρεγάτες πλην ενός θα υποστηρίξουν τους Μογγόλους όπως και ο απίθανος τύπος του ΝΑΤΟ. Οι λευκοί Ούννοι ήδη καθημερινά γράφουν για τα νησιά που είναι κοντά στις ακτές και δίνουν δίκιο τους Μογγόλους.
   Αυτός λοιπόν ο ένας ( Γαλλία) που τα συμφέροντα του συμπίπτουν με τα δικά μας και είναι πυρηνική δύναμη, η φρεγάτα τους καλύπτει τις προδιαγραφες μόνον ηλίθιος που θέλει να αυτοκτονήσει δεν αρπάζει την ευκαιρία μαζί με αμυντική συμφωνία που σκυλιασε η απόγονος των Ναζί να την χαλάσει τον Ιούλιο.

   1. Οντως ακουω κ διαβαζω κατι απιστευτες αναλυσεις απο διαφορους τυπους που αναλυουν αν οι αστερ πρεπει να’ναι 16,24, 100 κλπ. Εδω μιλαμε για αμυντικη συμφωνια με πυρηνικη δυναμη (με την επιφυλαξη εαν ισχυει οντως βεβαια) την οποια βεβαιως – βεβαιως δεν στην παρεχει καμια αλλη προταση ( ας την προσφεραν κ’ οι ουσαιοι κ’ ας ψωνιζαμε τις αλουμινοτρατες τους). Κυριοι, κατα την αποψη μου παντα, μια τετοια προταση απλα την παιρνεις κ φευγεις, κ λες κ ευχαριστω κιολας. Κ’ ας ειναι οσοι θελουν οι αστερ (16, 24, 1024 ξερω γω). Τελος, σχολιαζοντας την γερμανικη προταση (προσωπικα θα προτιμουσα να δω τις αλουμινοτρατες παρα να δωσω 1 σεντ στα φιλαρακια των μογγολων ) και τη φημη περι 2 υ/β 214 να επισημανω απλα οτι (αν δεν κανω λαθος) του χρονου ειναι να παραδωσουν 6 τετοια στους απεναντι. Σοβαρο στρατηγικο πλεονεκτημα μας δινουν!

   2. Αρίσταρχε, συμφωνω με την επεκταση της στρατιωτικης συνεργασιας με τη Γαλλία, ομως οι Μπέλχαρες δεν μας κανουν και ειναι και πανάκριβες.
    Μπορουμε ομως να παρουμε αλλα πολυ χρησιμα πραγματα που θα κοστισουν πολυ λιγοτερο:
    Ενδεικτικα:
    -4 κορβετες Gowind 2500 (αντί των φρεγατών)
    -18 Rafale
    – γαλλικα φορτηγα στρατιωτικων προδιαγραφων.

    1. Δεν διαφωνώ καθόλου, εάν τα επιτελεία μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους . Άλλωστε δεν κατέχω τα Ναυτικά θέματα αλλά εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να δέσουμε μια συμφωνία με πυρηνική δύναμη όπως και με άλλες ( πχ Ινδία, Ισραήλ) ώστε μην φτάσουμε στο σημείο να μας απειλούν κάποια μέρα οι Μογγόλοι με πυρηνικά.

  2. 30 με 64 SOM…δηλαδή από 15 μέχρι 30 F16…;

   Ολα αυτά εναντίον ενός (1) πλοίου;

   Δλδ οι Τούρκοι θα στείλουν 2 μοίρες f16 εναντίον μιας φρεγάτας;

   Η ΠΑ απούσα; τα άλλα πλοία του στόλου που θα είναι;

  3. Χρειάζεται και δυνατή ΠΑ και ΠΝ που να βοηθάει την ΠΑ να κάνει την δουλειά της.

   Συμφωνώ με αυτό που λές ότι δύσκολα έχει τύχη μια φρεγάτα εναντίον πολλών F-16 οπλισμένων με SOM, αλλά από την άλλη, αν η Τουρκική αεροπορία επιχειρεί μόνη της γιατί έχει την ομπρέλα των S400 και δεν πλησιάζει η ΠΑ σε κάποιο μέρος που κάνουν απόβαση, τότε και το ΠΝ πρέπει να εξασφαλίσει ότι ούτε η Τουρκική αεροπορία θα πλησιάσει.

   Επίσης αυτό με τα πολλά f-16 εναντίον φρεγάτας δείχνει γιατί το ΠΝ πρέπει να επιμείνει σε όλα τα συστήματα που θέλει και δεν βάζουν οι Γάλλοι, που είναι η άμυνα μέσης εμβέλειας (MIca vl ή Camm), μικρής εμβέλειας (RAM), πολύ μικρής εμβέλειας (CIWS, millennium, Phallanx κτλ) και ECM.

   Οι Γάλλοι δεν τα βάζουν γιατί θεωρούν αδιανόητη μια επίθεση εναντίον σκάφους τους, πόσο μάλλον κορεσμού, με στόχο να το στείλει άπατο, ενώ σε εμάς σε μια σύρραξη θα είναι το σενάριο Νο 1, πριν ακόμη πάει το πλοίο εκεί που θέλουμε ομπρέλα, θα δεχτεί επίθεση κορεσμού

 28. Μολονότι τα βλήματα ESSM παρουσιάζουν βεληνεκές 50 χιλιομέτρων (συνεπώς κατατάσσονται ως μέσης εμβέλειας) εντούτοις υφίστανται σημαντικός περιορισμός εμβέλειας δεδομένων των παρωχημένων ραντάρ των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ.
  Η Mer et Marine δίνει τα βεληνεκή ως εξής 19km για τον ESSM,10km για τον RAM, 6km για τον mistral, 15-20km για τον vl mica και 30 km για τον Aster15 και 120km για τον aster30.
  https://www.meretmarine.com/fr/content/missiles-navals-tour-dhorizon

  1. Τα 19km είναι το βεληνεκές που δίνει η wikipedia για τον SPARROW!!
   https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-7_Sea_Sparrow

   Όλες οι άλλες πηγες δίνουν βεληνεκές στα 50km ιδιαιτερα για τον BII

   Στις ελληνικές MEKO ο ESSM χρησιμοποιείτε με το Signal MK 73 mode 1 σαν illuminators
   https://en.missilery.info/missile/essm
   X-band transmitters can be used to illuminate RIM-162 Surveillance RIM-7: Mk73 mod1 and Mk73 mod3 offered by NSSM consortium

   Δεν μπορώ να βρω πληροφορίες για την εμβέλεια του Signaal mk73 Mod 1

  2. Οι ΜΕΚΟ θα εκσυγχρονιστουν.

   Οι ESSM εχουν εμβελεια πανω απο 50 χιλιομετρα και ταχυτητα μαχ 4. Στην κατηγορια μεσης εμβελειας ειναι ο καλυτερος πυραυλος καθως μπαινει 4πλος σε καθε κελι (quad pack).

   Το αρθρο του Mer et Marine ειναι απο το μακρυνο 2008, δηλαδη πριν απο 12 χρονια, και ισως να αναφερεται στους απλους Sparrow της δεκαετιας του 1980. Δεν μας ενδιαφερει καθως η κατασκευαστρια εταιρια λεει 50 χιλιομετρα και ΟΛΟΙ οι υπολοιποι γραφουν 50 χιλιομετρα. Ο πυραυλος εχει δοκιμαστει επιτυχως και ειναι σε υπηρεσια σε δεκαδες χωρες.

  3. κατασκευαστής που χρησιμοποιεί τον ESSM για χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα από την Πολωνία δίνει 28 km και 11km οροφή που δεν δίνει η Raytheon, για σύγκριση ο aster15 έχει οροφή 13km που δίνει η Mbda.
   http://www.wzu.pl/sites/default/files/Komponenty_przeciwlotniczego_zestawu_rakiegowego_en.pdf

   1. Για το υπάρχων ESSM οι επιδόσεις του εξαρτώνται και από την εμβέλεια των katavgasthrvn/FCR/illumimators

    Για τις MEKO περιοριστικός παράγοντας πρέπει να είναι η εμβέλεια των MK73

    Ο ESSM BII έχει και ενεργό ανιχνευτή rdar και αναφέρεται πως έχει καλύτερες επιδόσεις εμβέλειας λόγω βελτιωμένου συστήματος κατεύθυνσης

    Οποτε τα 5okm εμβέλεια είναι πιο πιστευτό για το BII

 29. Δυστυχώς αυτό που ψάχνει το ΠΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΛΟΊΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ!!!
  ARLEIGH BURKE!!!
  Οτιδήποτε άλλο μόνο του ή έστω και σε δυάδα είναι βορράς για κάθε μαχητικό αεροπλάνο σε ζεύγος με τα κατάλληλα όπλα!!!
  Εφόσον αυτό το πλοίο δεν είναι διαθέσιμο σε εμάς τότε μην ψάχνουμε να βρούμε πλοια στυλ belhara ή Οτιδήποτε άλλο και να τα λέμε πλοία AAW!!!
  Χίλιες φορές να δώσουμε αυτά τα λεφτά κάπου που Πραγματικά θα μας δώσουν ποιοτική υπέροχη!!!
  Που πας ρε κακομοίρη με 16 Ater 15/30!!

 30. Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη με βαση τη λογικη και τις απαιτησεις του ΠΝ. Το ΠΝ χρειαζεται μια φρεγατα που να ικανοποιει τα εξης κριτηρια:

  1) Nα εχει μεγαλο αποθεμα πυραυλων για ΑντιΑεροπορικο πολεμο, καθως ειναι αδυνατο για ενα πλοιο να φορτωσει πυραυλους εκτος ναυσταθμου. Οι πυραυλοι πρεπει να καλυπτουν τα μεγαλα αλλα και τα μεσαια βεληνεκη ωστε να υπαρχουν διαδοχικες ζωνες εμπλοκης στοχων. To πλοιο θα πρεπει να εχει πανω απο 50-60 πυραυλους ωστε να μπορει να αντιμετωπισει επιθεσεις κορεσμου.

  2) Να εχει ισχυρο ρανταρ ωστε να ανιχνευει αεροσκαφη και πυραυλους σε ακτινα ανω των 70 χιλιομετρων, οσο μεγαλυτερη τοσο καλυτερα.

  3) Να εχει τουλαχιστον 2 συστηματα CIWS, και ακομη καλυτερα πανω απο 2 τετοια συστηματα

  4) Να μπορει να εκτελεσει ανθυποβρυχιακες αποστολες, δηλαδη να εχει σοναρ τροπιδας και συρομενο, να εχει τορπιλοσωληνες και να μεταφερει ελικοπτερο των 10 τονων.

  5) Να μεταφερει τουλαχιστον 8 πυραυλους κατα πλοιων, και ακομη καλυτερα 16 πυραυλους.

  6) Να εχει πυροβολο 127 χιλιοστων η 76 χιλιοστων

  7) Να ειναι προσιτο στο κοστος

  8) Να εχουν ναυπηγηθει ηδη πλοια της κλασης ωστε να ειναι αποδεδειγμενα αξιοπλοο ωστε να ελαχιστοποιηθει το ρισκο του πλοιου

  9) Να εχει ναυπηγηθει, η να σχεδιαζεται ναυπηγηση μεγαλου αριθμου τετοιων πλοιων, τα συστηματα να ειναι ευρεως διαθεσιμα ωστε να υπαρχει αφθονια ανταλλακτικων και να ειναι ευκολο στην συντηρηση

  Ας βαλουμε κατω τις διαθεσιμες επιλογες, θα δουμε οτι τα παραπανω κριτηρια ικανοποιουν μονο τα παρακατω πλοια:

  i) Arrowhead 140 / Type 31 / Iver Huitfeldt
  ii) Meko A-200

  Oι ΜΜSC πρεπει να απορριφθουν επειδη ειναι εντελως προβληματικες και δεν ειναι καν φρεγατες, οι Sigma πρεπει να απορριφθουν επειδη εχουν ναυπηγηθει μονο κορβετες των 2500 τονων μεχρι σημερα, οι Ισπανικες πρεπει να απορριφθουν επειδη ειναι πανακριβες και υποεξοπλισμενες με μονο ενα ΜΚ41.

  Οι Belharra πρεπει να απορριφθουν επειδη δεν εχουν καν ναυπηγηθε, δεν εχουν δοκιμαστει εν πλω, θα ναυπηγηθουν μονο 5 πλοια, αρα θα υπαρχει ελλειψη ανταλλακτικων, ειναι πανακριβες, υποεξοπλισμενες με 16 το πολυ 24 πυραυλους που δεν φτανουν για τιποτα, καθως οι Τουρκοι εχουν πανω απο 250 μαχητικα και εκατονταδες Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη. Τι να κανουν 16, η 24, η ακομη και 32 πυραυλοι? Επισης το πλοιο δεν εχει καν CIWS , το ναυπηγειο σχυριζεται οτι ΘΑ ενσωματωθει εαν το ζητησουμε και αν πληρωσουμε την ενσωματωση του.

  H ενσωματωση CIWS και συγκεκριμενα του Strales και του ΑμερικανοΓερμανικου RAM δεν ειναι μικρη υποθεση. Θα πρεπει να ενσωματωθει στο Συστημα Διαχειρησης Μαχης SETIS, δηλαδη πρεπει να γραφει κωδικας που να καλυπτει ολες τις περιπτωσεις, να τεσταριστει, να δοκιμαστει στην πραξη κτλ. Δεν ειναι παιξε γελασε αυτα τα πραγματα, μπορει να αποτυχει για τον ΦΧΨ λογο. Tι θα γινει εαν οι Ιταλοι για το Strales, η οι Αμερικανοι και οι Γερμανοι δεν θελουν να αποδεσμευσουν κωδικα, η αν το ρανταρ SeaFire δεν μπορει να συνεργαστει με το RAM ?? Και τοτε τι θα κανουμε? Τι χαμπαρια μαστορα? Θα εχουμε ξοδεψει 5 δις και θα εχουμε ανυπερασπιστες φρεγατες χωρις CIWS !!! Δηλαδη μονο για το Ιονιο.

  Σε ενα τετοιο ενδεχομενο αυτοι που υπεγραψαν τετοια συμφωνια θα πρεπει να κανουν Seppuku σε δημοσια θεα εξω απο τον Ανγωστο Στρατιωτη για να ξεπλυνουν την ντροπη και τη ζημια, διαφορετικα θα πρεπει να τους στειλουμε στα δικαστηρια και τα στρατοδικεια.

  Οσοι συνεχιζουν να γραφουν για Belharra, για βομβαρδισμους της Τουρκιας με Scalp Naval των 1000 χιλιομετρων, για συμφωνιες αμυντικης συνδρομης απο Γαλλια κτλ, απλα εχουν πεσει θυματα παραπληροφορησης, θυματα μαρκετινγκ της Naval, η απλα εχουν ανεπιτρεπτη οπαδικη συμπεριφορα μικρων παιδιων.

  1. @G_P
   Αγαπητέ φίλε,μια ερωτηση:
   Γράφεις ότι το πλοίο που θα επιλεγεί Πρέπει να έχει φόρτο,πανω απο 50-60 α/απυραύλους .δηλαδη μιλαμε για κατι σαν ΤΙΚΟ,τέτοιο πλοίο μπορούμε ,εμεις,να αγοράσουμε???

   1. Εγώ θα το έθετα αλλιώς.

    Δεν είναι κάτι σαν Tico, είναι κάτι σαν μισό ΑΒ ή Tico. Επίσης έχεις δίκιο στο ερώτημα αν μπορούμε να αγοράσουμε, αλλά η απάντηση δεν είναι στο τι μπορούμε να αγοράσουμε, αλλά το τι χρειαζόμαστε.

    Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2 ή 3 πλοία αντιαεροπορικά για να δέσει η στρατηγική στο ανατολικό αιγαίο.

    Αν δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε, ας μην αγοράσουμε τίποτα, γιατί αυτό χρειαζόμαστε. Είναι σαν ένα παράδειγμα που έβαλα παλιά, όταν αν ήμουν εργένης και μου άρεσε να κόβω βόλτες και είχα μόνο μοτοσυκλέτα, τώρα αν έχω οικογένεια χρειάζομαι αυτοκίνητο και έχω έστω προυπολογισμό 20.000.

    Μέχρι στιγμής η κατάσταση ήταν πως όσοι με ήξεραν καλά, συνέχισαν να μου πουλάνε μοτοσυκλέτα (άοπλα πλοία MMSC Belharra Fr), αλλά πλέον στο budget που είχα για αυτοκίνητο (20.000).

    Οπότε το τι θα κάνουμε είναι περίπου μονόδρομος. Είτε θα πάμε σε άλλους προμηθευτές (Arrowhead) ώστε με τα λεφτά που θέλω θα πάρω αυτό που θέλω, ή θα πάω σε αυτόν που με έχει πρήξει να πάρω την σούπερ μηχανή και θα του πω να την τροποποιήσει, να της βάλει 4 ρόδες, καμπίνα επιβατών κτλ και να μου την πουλήσει με 40.000. Επειδή κάπου εκεί είμαστε και βλέπουμε ότι με 40.000 δεν βγαίνουμε για να πάρουμε μια Ducatti αυτοκίνητο, αρχίζουμε να κοιτάμε τις άλλες, ενώ η Ducatti αρχίζει να συζητά να παράγει αυτοκίνητο με κόστος 30.000.

    Και αναμένουμε στο ακουστικό μας να δόύμε τι θα γίνει

   2. @ C.K.

    Oι 50 πυραυλοι ειναι σχετικα μικρος αριθμος.

    Στους καθετους εκτοξευτες MK41 το καθε κελι μπορει να παρει 4 πυραυλους ESSM η εναν SM-2. Aρα με εναν 8πλο εχεις αυτοματα 4Χ8 = 32 πυραυλους ΕSSM η 8 SM-2.

    Για ρολο αεραμυνας ολες οι φρεγατες φερουν πανω απο 50-60 πυραυλους φορτο, δες για παραδειγμα τις Iver Huitfeldt, Ολλανδικες LCF, Γερμανικες F124 Sachsen.

    To Arleigh Burke εχει 96 κελια, δηλαδη μπορει να φερει συνδυασμο 96 Χ 4 = 384 ESSM η εως 96 SM-2.

    To Ticonderoga εχει 122 κελια αρα μπορει να μεταφερει οποιοδηποτε συνδυασμο απο 488 ESSM η 122 SM-2.

    Oπως ειπα αρχικα, 50 πυραυλοι ειναι πολυ μικρος αριθμος, σχεδον το μινιμουμ.

    1. Το κόστος των πυραυλων είναι τέτοιο που δεν μπορούμε να έχουμε όσους πυραυλους γραφεις
     Το ram με 21 πυραυλους είναι στα 30mil$
     Ο ESSM είναι στο 1.5 mil $
     Οι SM2/ASTER30 είναι της τάξης των 3.5-5 MIL $ο ένας
     Δεν μας παίρνει να έχουμε τόσους πυραυλους
     Αλλα πάλι το 16 ASTER30 εδώ μου κάθεται για πλοίο 4500 τόννων που θα μπει σε υπηρεσία το 25+
     Μεταξύ ASTER30 και RAM υπάρχει ένα τεράστιο κενό!!

   3. Μια χαρα μπορυμε να το αγορασουμε και μαλιστα σε αριθμους.

    Τα οπλα, εκτοξευτες κπα μπορουν αν ερθουν απο τα Τικο. Αυτα θα καλυψουν και το κενο μεχρι να αρχισουν πεφτουν πλοια στη θαλασσα.

    Χρειαζομαστε 10 σκαρια. Με 500εκ το σκαρι μιλαμε για 5δις για 10 πλοια.
    Με 5 Τικο εχουμε οπλα και για τα 10.
    Το κοστος για τα οπλα των 5 Τικο ειναι γυρω στα 2.5 δις. Λεω 5 ενεδικτικα. Μπορουμε να αποκτησουμε περισσοτερα με τα 4 σε υπηρεσια και τα υπολοιπα για ανταλλακτικα.
    Ειμαστε στα 7.5 δις.
    Αλλα 2.5-3.5 δις για τα υπολοιπα συστηματα τους. Ρανταρ ηλεκτρονικα, κλπ.
    Παμε στα 11δις. Εγω θα πω 12 δις για να ειμαστε μεσα.

    Εχουμε ηδη τα 5δις. Ενα τετοιο προγραμμα ειναι βαθους δεκαετιας το λιγοτερο.
    Απομενουν 7 δις να βρεθουν σε βαθος 15ετιας θα πω εγω.
    Μιλαμε για 500εκ το χρονο.

    Για 10 πλοια , με 61 κελια το καθενα, με οπλα με τα παντα.

    Το κοστος ανα σκαρι βγαινει ελαφρα ανω του 1δις αλλα ειναι με ολα μεσα. Και πανω απο ολα, πανοπλα.
    επσιης εχουμε αφησει και τα 500εκ για τις ΜΕΚΟ στην ακρη, που με προγραμμα 10 δις θα ερυουν και αναλογα αντισταθμιστικα τα οποια μπορουν ανετα να συμπεριλαβουν τον εκσυγχρονισμο τους.

    Αυτονοητα πραγματα ολα αυτα βεβαια σε σοβαρες χωρες. Εδω οι Αγγλοι, υοερδυναμη, με τεραστιο προυπολογισμο, και ανακυκλωνουν οπλα απο τις Τ23.

    Εμεις ειμαστε large ομως και παιρνουμε αποφασεις περιμενοντας για 5 δις ο αλλος να ερθει να πολεμησει για εμας…

 31. Κάποιος είχε πει εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η Ελλάδα!
  Χρειαζόμαστε φ/Γ αεραμυνας περιοχής,όμως καμμία από τις υποψήφιες δεν είναι τέτοια.
  Η μόνη που έχει κορυφαίο ρανταρ και ηλεκτρονικά, μαζί με το κορυφαίο οπλο(αστερ30),είναι η [email protected] Όμως και εδώ πρέπει να συμβιβαστούμε με τον μικρό αριθμό πυραύλων της.ενω όμως έχουμε αυτό το πρόβλημα κάποιοι έχουν κολλήσει δίχως λόγο στους σκαρπ. Κύριοι ο χρόνος μας έχει τελειώσει,πρέπει να τελειώνουμε. Η μόνη λύση μας αυτή τη στιγμή είναι η γαλλική.με φόρτο 20 αστερ30 και 16 μικα ng.ολες οι υπόλοιπες απλά δεν μας κάνουν.η πρόσφατη γερμανική σφήνα (Α200) είναι άκρως επικίνδυνη πρώτον γιατί Πολιτικά μας απομακρύνει από τους γάλλους και δεύτερον γιατί περιλαμβάνει αμερικανικά όπλα τα οποία δεν ξέρουμε αν είναι διαθέσιμα, αλλά και σε ποιες εκδόσεις,επίσης όπλα που και το ΤΝ θα αποκτήσει στο μέλλον.
  Τέλος στην παρούσα συγκυρία βρισκόμαστε μπροστά σε μια μοναδική ευκαιρία.η πρόσφατη αγορά των Ραφαλ και η προμήθεια των φ/Γ μας δίνουν την ευκαιρία να παζαρεψουμε την προμήθεια άλλων 18ραφαλ πακέτο με τις φρεγάτες.αν το πετύχουμε τότε έχουμε την ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ. οι Τούρκοι δεν θα έχουν βρεθεί ποτέ ξανά στην ιστορία τους σε τέτοια απελπιστική θέση.
  Ας αφήσουμε λοιπόν τα πολλά λόγια και να τελειώσουμε επιτέλους[email protected] &rafal&meteor, οι 3 συνιστώσες της νίκης.

 32. Οι προτάσεις είναι τρεις, οι εξής δυο, δηλαδή οι Γερμανοί!
  Λυπάμαι που το γράφω αλλά αυτοί έχουν την καλύτερη πρόταση με μια μεγένθυση της Α-200
  για να παίρνει SM-2.
  Έχουμε 4 Α-300
  2 214
  4+ μεταχειρισμένες φρεγάτες έχουν πολλές να δώσουν.
  Εχουμε:
  4 ΜΕΚΟ
  4 Α-300
  4 Μεταχειρισμένες
  4 S
  16 πλοία και 5 S για ανταλλακτικά.

  Εναλλακτικά το έχω γράψει πρέπει να πάρουμε οπωσδήποτε της δυο L για να είμαστε σίγουροι
  πως θα έχουμε 12 μάχιμα πλοία +4 νέας κατασκευής + μεταχειρισμένα.

  Το πρόβλημα είναι πως ο πόλεμος ή το θερμό επεισόδιο ή τα αδύνατα δυνατά που κάνουν οι
  τούρκοι για να μας πιέσουν θα γίνει μέσα σε δυο χρόνια.

  Τι μπορούμε να πάρουμε μέχρι τότε; Μόνο της δυο φρεγάτες L!
  Έχω καταντήσει γραφικός που το γράφω και το αναφέρω συνεχώς.
  Χάσαμε της αδελαίδες μην χάσουμε και της δυο L.

  Δεν βγαίνουν τα νούμερα δεν βγαίνουν οι επισκευές στα πλοία.
  Ευτυχώς που έχουν οι S μόνο αεριστρόβιλους και όχι ντίζελ και έχουν ευκολότερη συντήρηση.
  Δεν το έχει σκεφτεί κανένας αυτό όμως!

  Ερωτήσει πότε θα πάρουμε ένα πλοίο καινούργιο; Σε 4 χρόνια!
  Καλά κρασιά μέχρι τότε θα έχουμε χάσει τον πόλεμο.

  1. Στα σίγουρα οι 2L θα μας ήταν χρήσιμες για ανταλλακτικά με ότι δεν έχουν αφαιρέσει οι Χιλιανοί
   Επιπλέον οι Γερμανοί πρέπει νa έχουν μεγάλα αποθέματα ανταλλακτικών χρησιμων για τις S από τις 6 F122 που έχουν αποσύρει Θα μπορούσε για παράδειγμα να τοποθετηθεί ακόμα ένα ILLUMINATOR στις EKSυχρονισμενες
   S από τις F122 όπως είχε προταθεί
   Αλλα ουδεμία κίνηση παρόλο που οι S θα μείνουν για καμια δεκαετία ακόμα

   1. Δεν σου κάνει εντύπωση αυτό;
    Αν δεν πήγαινε ο ΓΕΕΘΑ και πήρε τα ανταλλακτικά τσάμπα για της S τι θα γινόταν;
    Γιατί κάποιοι θέλουν να μην έχουμε πλοία;
    Γιατί κάποιοι δεν θέλουν να πολεμήσουμε;
    Γιατί ενώ οι L μπορούν να πάρουν και SM-2 και ESSM II δεν θέλουν να της πάρουμε;
    Γιατί αφήσαμε της Αδελαίδες με βλακώδεις δικαιολογίες;
    Γιατί αφήσαμε χιλιάδες μεταχειρισμένα όπλα τσάμπα με αστείες δικαιολογίες;
    MRLS, Kurasier, M- 109, LEO 2!!

    Γιατί δεν θέλουν να πάρουμε της δυο L ενώ καιγόμαστε για πλοία;

  2. Γιατι να μην παμε στους Ολλανδούς ρε Παπαφλέσσα; Ειμαι βεβαιος οτι και αυτοι μπορουν να μας δωσουν πολυ καλα και πολυ οικονομικα πλοια, στη φιλοσοφια των Α-200/Α-300. Ολοι ξερουμε οτι οι Ολλανδοί το κατεχουν το αθλημα.
   Δεν μπορουν να παιξουν οι Γερμανοί, για προφανεις πολιτικους λογους.

   1. Δεν έχουν δοθεί πολλές λεπτομέρειες για την Ολλανδική πρόταση σε σημείο που με κάνει να πιστεύω πως δεν υπάρχει πραγματική πρόταση

    Επιπλέον το πλοίο είναι στα χαρτιά -paper project -με ότι αυτό συνεπάγεται

    Το παιχνίδι παίζεται μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ τι να γράφουμε τώρα

    1. @CK
     Ειναι βεβαιο οτι οι Ολλανδοί εχουν υποβαλλει μια γενικη προταση με ενδεικτικες τιμες, η οποια δεν εχει δει το φως της δημοσιοτητας για ευνοητους λογους.
     Βεβαιως για να γινουν πιο συγκεκριμενοι και να συνταξουν αναλυτικη προταση θα πρεπει να πειστούν οτι θα εχουν δικαιη μεταχειριση, αλλιως γιατι να ασχοληθουν και γιατι να λαβουν μερος σε ενα στημενο παιχνίδι;
     Δυστυχως φαινεται οτι μαλλον τον εχουν παρει χαμπάρι τον El Manco.
     Το βεβαιο ειναι οτι οι Ολλανδοί μπορουν να μας φτιαξουν καλα πλοια σε λογικες τιμες.

   2. Γιατί μόνο οι άχρηστοι Γερμανοί έχουν μεταχειρισμένα πλοία που τα έχουν και κοιμούνται
    Δεν λέμε για κορβέτες λέμε για φρεγάτες F-123.
    Ίδιες με της Μ των Ολλανδών.

    1. Δε γινεται ρε Παπαφλέσσα με τους Γερμανούς, για πολιτικους λογους. Νομιζεις δεν ξερω και εγω οτι η γερμανικη προταση για 4 Α200 και 2 U214 ειναι η καλυτερη; Δε γινεται ομως. Τις F123 μπορουμε να τις αγορασουμε αργοτερα σε χαμηλη τιμη, οπως τοσο και τοσο πλεοναζον υλικο των Γερμανών στο παρελθον.

  3. @Μικρος Ηρωας
   αγαπητε φιλε το προβλημα ειναι οι sm2,εστω οτι οι αμερικανοι τους αποδεσμευουν.ποιο μοντελο του ομως?ειμαστε σιγουροι οτι στον οποιο sm2 μας παραδωσουν δεν θα εχουν βαλει »χερι»?
   αντιθετως οι αστερ30,ακριβοι μεν αλλα πληρωνεις και εχεις ησυχο το κεφαλι σου.
   επισης ειμαι πολυ προβληματισμενος με τη σταση των γερμανων,ειδικα με τον διαδοχο της μερκελ,που ειναι φουλ τουρκοφιλος.

   1. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε χρήματα!
    Οι Γερμανοί μπορούν να μας τα δώσουν!
    Δεν τους αγαπώ δεν τους θέλω αλλά θα γίνει όπως θέλουν οι ξένοι.
    Οι αμερικάνοι έχουν τα FMS.

    Μακάρι να μην πάρουμε τίποτα μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.
    Το εύχομαι ολόψυχα.

 33. Καλημέρα.κατά την γνώμη μου φαίνεται φοβερή η πρόταση των Γερμανών,με 4 νέες φρεγάτες (διάβασα για 2 Α-200 και 2 Α-300) ,2 καινούργια υποβρύχια 214!! ,εκσυχρονισμός των 4 MEKO..αν και η ενδιάμεση λύση είναι καλή φαίνεται για φοβερό deal..
  Επισης οι MEKO που έχουμε ,έχουν δείξει αξιοπιστία σε βάθος χρόνου είναι δηλαδή καλά και δοκιμασμένα πλοία.αν καταλήξουμε στην Γερμανική πρόταση, έχουμε ομοιογένεια στόλου,και πλοία που το Ναυτικό μας γνωρίζει καλά,πράγματα που θεωρώ παρά πολύ σημαντικά.
  Επισης με 2 νέα υποβρύχια λύνετε κάπως και το θέμα των υποβρυχίων,με ένα καλό και δοκιμασμένο υποβρύχιο που το ξέρουμε πολύ καλά..

  1. Φοβερη προταση, χαρτι και μολυβι πηρε ο Ερντογαν μετα την στεναχωρια του που δεν πηραμε
   τις αλουμινοτρατες, εκανε τους υπολογισμους του και πηρε τηλεφωνο την Ανγκελα, ζητησε τι
   ακριβως θα παρουμε και ποσοστο απο τα κερδη.

 34. Το αρθρο απηχει τις αποψεις της ηγεσιας Ναυτικου, οι οποιες ειναι εκτος καθε πραγματικοτητας, και ενδεικτικες της εγωιστικης νοοτροπιας του Κλαδου.

  Mπορει να μας εξηγησει καποιος τι ακριβως θα παει να κανει ο Στόλος Επιφανείας στην Ανατολικη Μεσογειο;

  Θελουν λεει φρεγατες ΑΑW. Ατυχως, αυτες κανουν πανω απο 1 δισ. ευρω. Ποσα τετοια πλοια τετοιου κοστους νομιζουν οτι αντεχει το Κρατος να τους αγορασει;

  -Σε περιπτωση που οι κ.κ. ναύαρχοι το ξεχασαν, εχουμε και 150 km χερσαιο μετωπο με την Τουρκια στον Εβρο, και αλλο τοσο στην Κυπρο, ενω αρκετα νησια ειναι τοσο κοντα στις μικρασιατικες ακτες, ωστε η προσβολη τους μοιαζει με διαβαση υδατινου κωλυματος (πχ Μεγίστη). Αν φανε αυτοι τοσα δισ. για μερικες φρεγατες, τι θα μεινει για τον Στρατό, που ειναι μονιμος ριγμένος και πτωχος συγγενης;

  Δεν μπορουμε να εχουμε ΚΑΙ μεγαλο πανακριβο στολο φρεγατων ΚΑΙ δυνατη Αεροπορια. Δεν το σηκωνει η τσεπη μας. Πρςπει να επιλεξουμε, και για εμενα η επιλογη ειναι προφανης.

  Σε αντιθεση με ο,τι λενε, τα πλοια αυτα ΔΕΝ επιβιωνουν σε μαζικη αεροπορικη επιδρομη κορεσμου, και αυτο απεδειχθη περιτρανα στα Φώλκλαντς.

  Καθε τετοιο πλοιο κοστιζει οσο ολες μαζι οι συστοιχιες Patriot της χωρας! Μιλαμε για σκετη παραφροσυνη. Και τα χερσαία αντιαεροπορικα εχουν πολυ καλυτερη επιβιωσιμοτητα, οπως φανηκε στον πολεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

  Ενω στο ΓΕΝ ονειρευονται πανακριβα πλοια πολυ περαν των δυνατοτητων της χωρας, η Αίγυπτος εφτιαξε Ναυτικο με λογικα λεφτα. (6 Α200 και 4 Gowind 2500).

  Και το χειροτερο ολων: Οι εξωφρενικες απαιτησεις των ναυταίων επετρεψαν στον διεφθαρμένο Moνόχειρα να τους παγιδεύσει, με το επιχειρημα οτι αυτα που ζητανε ειναι πανακριβα, και να τους φορτωσει τα σαπάκια της Lockheed, που ειναι επισης παρα πολυ ακριβα (1 δισ. $$ το κομματι) αλλα καπως φθηνοτερα απο τις φρεγατες ΑΑW που αυτοι ονειρεύονται.

  Ο

  Το Ναυτικο να σχεδιασει ενα οικονομικο μειγμα ελαφρών φρεγατων γενικης χρησης και μεγαλων κορβετων, 2500-3800 τονων, ευρωπαϊκής προελευσεως οπως η Αίγυπτος, να αφησει τη μεγαλομανια και τον κλαδικο εγωισμο, και να σκεφτει πιο διακλαδικα. Ο ΕSSM, ή ο ΜICA VL με ενα καλο αντιπυραυλικο συστημα προσφερουν ικανοποιητικη αυτοπροστασια στα πλοια. Αεραμυνα περιοχης θα πεοσφερουν τα επιγεια αντιαεροπορικα και τα αεροπλανα. Χωρος δρασης του στόλου επιφανειας ειναι το Αιγαίο, το οποιο ευνοει τη δραση υποβρυχιων, αρα κυριο καθηκων των μεγαλων μοναδων ειναι το ASW. Δεν θα ειναι καλο να εχουμε και πλοια για την Ανατολικη Μεσογειο; Βεβαιως. Τι πλοια; ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ.

  1. Τιποτα δεν θα εχουμε στην Ανατολικη Μεσογειο.
   Ξεχνα τα υποβρυχια.
   Ναυτικο αποκλεισμο θα σου κανει και εκκαθαριση με το πασο του.
   Ορια στον ενδοτισμο δεν εχουμε.
   Συμμαχους πλην Γαλλιας δεν εχουμε.
   Αυτα που εχουμε ειναι,
   γυρω γυρω εχθρους και μεσα στη χωρα μας κοντα στα 4 εκατομμυρια φιλους των Τουρκων.
   Τελειωμενη υποθεση.
   Εμεις δινουμε την μαχη κατα του κορονοϊού, τα υπολοιπα δευτερα.
   Κανενας δεν αντιδραει, ολες οι αρχες περιμενουν τον σουλτανο να κανει τα συμφωνημενα.
   Συμφωνημενα απο ολους πλην Γαλλιας.
   Εχουμε πολυ ισχυρο εμπορικο στολο, χιλιαδες νησια και βραχονησιδες, την μεγαλυτερη ακτογραμμη στην Μεσογειο και θελουμε να την βγαλουμε με φραγκοδιφραγκα για τον πολεμικο στολο, μην τυχον δεν φτασουν τα λεφτα για την πολεμικη αεροπορια.
   Θαυματα δεν γινονται, επιλεγεις την πολεμικη αεροπορια, θα χασεις τα νησια και σε δευτερη φαση τα παντα.
   Θα κανουμε αστακους τα νησια λενε καποιοι.
   Δουλεμα κανονικο, με 4 εκατομμυρια φιλους των Τουρκων στη χωρα μας την κρισιμη ωρα δεν θα εχεις τιποτα.
   Ο σουλτανος εκανε τα παντα καλυτερα απο εμας, κυρωσεις δεν εφαγε, μονοτερμα μας επαιξε, ανεβηκε κατηγορια και ταυτοχρονα υποβιβασε εμας,
   Αλλαζεις τα κουρασμενα, μιζαρισμενα και τελειως ακαταλληλα ανθρωπακια που σε εχουν κλεισει στο σπιτι για τον αορατο εχθρο, με καποιους που ειναι ικανοι να αντιμετωπισουν τον καθε ορατο.
   Συμμαχος ενας, Γαλλια, που μπορει να μας ανεβασει παλι κατηγορια με τα οπλα που μας δινει.
   Το προβλημα ενα, οταν εβρεχε FREMM κραταγαμε ομπρελα, οταν ψιχαλιζε FREMM παλι ομπρελα.
   Αν δεν ειχαμε ανοιξει την ρημαδα την ομπρελα τοτε, ολα θα ηταν πιο πολυ στρωτα για εμας.
   Οι BELHARRA τωρα που μας δινουν κανουν μιση δουλεια.
   Ουτε 2 Arleigh Burke θα καναν σωστη δουλεια.
   Οσο πιο ακριβο τοσο καλυτερος στοχος.
   Η Τουρκια εχει τα μεσα αλλα και τη διαθεση να κανει ζημια και σε τετοια μεγεθη.
   Μονη λυση, πολλες φρεγατες σχετικα φθηνες για το μεγεθος τους, φορτωμενες με ευρωπαικα οπλα και με SCALP Naval, που σε περιπτωση που τολμησει ο σουλτανος να βυθισει την μια, οι υπολοιπες να κανουν πολλαπλασια ζημια οπουδηποτε .Αυτο αρκει για να μην μπαινουν κακες σκεψεις στον σουλτανο που ειχε πιστεψει οτι ειχε δεσει τον γαιδαρο του με τους S400.
   Οι Αμερικανοι, οι Τουρκοι και οι Γερμανοι δεν θελουν να εχουμε SCALP Naval και εξυπνα μας σπρωχνουν σε αγορα μικρων και ακριβων φρεγατων.
   Ξερουν πως δεν θα μπορουν να σταθουν στην Ανατολικη Μεσογειο και θα μας στεγνωσουν οικονομικα αρχιζοντας τις περικοπες στα απαραιτητα, οπως και ο SCALP Naval, λιγα τα κελια, αντε γεια.

  2. @NF
   Αγαπητέ φίλε,θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω.η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση από τη στιγμή που στην αν.μεσογειο ανακαλύφθηκαν ενεργειακά αποθέματα,πλέον μετατίθεται ΚΑΙ εκεί,δεν είναι τυχαίο που οι Τούρκοι ενισχύουν εντυπωσιακά, το ναυτικό τους μέχρι και με μίνι αεροπλανοφόρα!αρα χρειαζόμαστε πλοία με ικανοτητα αεραμυνας περιοχής .οι σύγχρονες επιχειρήσεις είναι συνδυασμένες επιχειρήσεις δεν μπορούν να βασίζονται μόνο σε ένα όπλο,την αεροπορία. Πέραν όμως από αυτό έχουμε ιερά υποχρέωση να υπερασπίσουμε την Κύπρο,χωρίς ναυτικό αυτό δεν γίνεται.σχετικα με τα υποβρύχια ,μονο,που προτείνεις,θα σου δώσω ένα ιστορικό παράδειγμα και εγώ,την μαχη του Ατλαντικού. Οι Γερμανοί έριξαν εκατοντάδες υποβρύχια,όμως έχασαν, γιατί?γιατί δεν μπορούσαν να τα καλύψουν από αέρος και γιατί δεν υπήρχαν ούτε ικανά πλοία επιφάνειας να τα συνδράμουν. Έτσι και εμείς χρειαζόμαστε την αεροπορική υπεροχή των 2 μοιρών Ραφαλ με μετεορ, και τις [email protected] ,κατ’εμέ, που θα ψαρέψουν τα Τ214ΤΝ χωρίς το φόβο της ΤΗΚ .τα δικα μας Τ214 θα σφραγίσουν την θάλασσα γύρω από την Κύπρο,ώστε η Ε.Φ.να παλέψει τον Αττίλα με ίσους όρους αλλά και αεροπορική κάλυψη.μην ξεχνας,αγαπητε,οτι το ένα χέρι πλένει το άλλο και τα δύο μαζι το προσωπο

  3. Δεν συμφωνώ, όχι απόλυτα τέλος πάντων, χρειαζόμαστε και μεγάλα πλοία για Α. Μεσόγειο και με δυνατότητες AAW. Η αεροπορία δεν μπορεί να προστατεύει συνέχεια τον στόλο, έχει και τις δικές της αποστολές, εκτός αν προτείνεις την δημιουργία ναυτικής αεροπορίας με μαχητικά (τύπου F-18). Αυτό όμως πιθανότατα θα κοστίσει περισσότερο από την αγορά 4 – 6 φρεγατών με δυνατότητες AAW όπως ζητά εδώ και δεκαετίες το ναυτικό. Η Αίγυπτος έχει και FREMM.

 35. Το ξανά λέω…έχουν χρησιμότητα τα 120χμλ (ένα πλοίο που είναι στην βόρεια Κάρπαθο θα καταρρίψει αεροπλάνο στην βόρεια Κω) του αστερ-30 ή τα 70χμλ του essm2;

 36. Εγώ πάλι θα κάνω μια σημαντική επισήμανση!!
  Προ ημερών διαβάσαμε όλοι τις νέες αγορές που έκανε το Ισραήλ σε εξοπλισμούς χάρις στην Αμερικανική βοήθεια!!!
  Όλοι καθαρά βλέπουμε ότι εδώ και χρόνια αυτό που πάντα προσπαθεί να επιτύχει το Ισραήλ είναι η απόλυτη αεροπορική υπέροχη, είτε με αγορές νέων αεροσκαφών είτε με την πανίσχυρη αντιεροπορικη ομπρέλα που διαθέτει!!!
  Τώρα όλοι ξέρουμε ότι και πλούσια ΑΟΖ διαθέτει και απο εχθρούς με πανίσχυρο ναυτικό είναι περικυκλώνει(Τουρκία, Αίγυπτος….σχεδόν όλοι τους θέλουν νεκρούς)!!!
  Τώρα πως είναι δυνατόν με τόσους εχθρούς γύρω από εσένα, το Ισραήλ να θεωρεί ότι 4 Sa’ar 6 να είναι για αυτούς υπεραρκετες και εμείς να θέλουμε ολόκληρο στόλο δεκάδων δις ευρώ???

  Άμα θέλουμε να μάθουμε όλοι κάτι αυτό που κάνουν πόλοι έξυπνα και το Ισραήλ!!!
  Πήρε τέσσερις κορβετες με 1.7 δις και τις έκανε αστακούς!!Ούτε προτίθεται να δαπανήσει 5 δις ευρώ για φρεγάτες ή οτιδήποτε άλλο!!

  Δηλαδή εκείνοι είναι χαζοί που όλα τα λεφτά τα δίνουν στην αεροπορία και στον στρατό και εμείς είμαστε οι έξυπνοι και όλοι οι στρατιωτικοί αναλυτές υψηλού επιπέδου που λέμε ότι πρέπει να έχουμε 12 ή δεν ξέρω και εγώ μεγάλα πλοία επιφανείας!!!

  Τώρα θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο που έκανε την επισήμανση με την τιμή του ενός πλοίου με όλες τις συστοιχίες πατριοτ που έχουμε.
  Πραγματικά μηπως αντί για να δώσουμε 1.2 δις για ένα πλοίο να περνάμε 6 επιπλεον συστοιχίες πατριοτ!!!
  Μήπως δίναμε ακόμα ενα δις και περνάμε το David’s Sling και το Spyder οπότε μπορούσαμε να ξεφωρτοθούμε ότι άχρηστα σοβιετικά συστήματα έχουμε!!!

  Και Μήπως λέω τα υπόλοιπα 3 δις να τα δώσουμε έτσι ώστε να πάρουμε 20 επιπλέον Rafale και να κάνουμε όλα τα εναπομένοντα φ16 σε επίπεδο 50++.
  Άμα μάλιστα μπορούσαμε να δώσουμε και ενα δις ευρώ για να πάρουμε όπλα και αισθητήρες.

  Μήπως αυτό που κάνει το Ισραήλ πρέπει επιτέλους να το δούμε σοβαρά και εμείς!!

 37. Ακομα ενα πολυ καλο αρθρο απο το ιστολογιο και τον κ.Νικητα.

  Δεν θα αναλωθω σε διαμορφωσεις πλοιων και κοστη.Wishful thinking του καθε σχολιαστη που γραφει αυτο που θελει και στο τελος διαψευδεται πανηγυρικα απο τις εξελιξεις.Βλεπε χαρακτηριστικα τους υποστηρικτες της MMSC.

  Η τελευταια πληροφορια για την Γερμανικη προταση(αν ισχυει) θετει ομως καποιους καινουργιους προβληματισμους.

  Το πλοιο ειναι καλο και μπορει να διαμορφωθει βαση των απαιτησεων του πελατη.Και η προταση για δυο υποβρυχια δειχνει μελετημενη κινηση(κατω απο την μεση) απο τους Γερμανους οι οποιοι εχουν διαβασει πολυ καλα τις τεραστιες αναγκες του Π.Ν στον τομεα οι οποιες εκφραζονται και εδω απο αρκετους σχολιαστες.

  Οι Γερμανοι επαναλαμαβανουν οτι εκαναν και με τα 214.Και τοτε το Π.Ν ηταν launch customer.Πρωτος χρηστης.

  Ουσιαστικα αυτο που προσφερουν ειναι η δυνατοτητα στο Π.Ν να «χτισει» την Α300 οπως «εχτισε» τα 214,να παρει τα αντιστοιχα ανταλλαγματα που δωθηκαν και τοτε(και τα «πουλησε» πισω ο Μπενυ) και ταυτοχρονα να «δεσουν» το Π.Ν στο Γερμανικο υποβρυχιο αφου με μολις 4 μοναδες πολλοι λοξοκοιταζουν και σε δευτερο προμηθευτη.

  Η προταση ειναι σοβαρη.Το Π.Ν φτιαχνει το πλοιο που θελει,πιθανως να μπορει να το χτιζει εδω και μελλοντικα σε μεγαλητερους αριθμους,θα εχει μερος των κερδων απο πιθανες πωλησεις σε αλλες χωρες και ΚΥΡΙΩΣ θα βαζει ΒΕΤΟ στην αποκτηση του απο πιθανους αντιπαλους.

  Οι Γερμανοι ομως δεν ειναι χαζοι.Ξερουν οτι κατα πασα πιθανοτητα ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ το προηγουμενο των 214 και του Μπενυ.Αλλωστε το Ελληνικο πολιτικο συστημα ειναι χαμηλοτατου επιπεδου και ευκολα διαχειρησιμο.

  Αρχιζει να διαμορφωνεται μια πολυ ενδιαφερουσα εικονα η οποια μπορει να οδηγησει σε πολυ ενδιαφερουσες μορφες συνεργασιων.

  1. Δεν ξέρουμε τόσες λεπτομέρειες ώστε να υποθέσουμε πως έχουμε σοβαρή πρόταση!

   Εάν μας δίναν 2 F123 ως ενδιάμεση και τις άλλες 2 προς το τέλος της δεκαετίας θα είχαν ασυναγώνιστη πρόταση!

   Οι F123 μπορούσαν να περάσουν από εκσυχρονισμό ανάλογο των MEKO οδηγώντας σε ένα απίστευτα ομογενοποιημενο BUT γερμανοποιημένο ναυτικό προς το τέλος της δεκαετίας
   4 MEKO 200/300
   4 MEKO HN Upgraded
   4 F123 Ugraded

   6 214
   1 209/aip

   Δυστυχώς οι εμπειρίες μας με τα leo 2 και τα 214 μάλλον πρέπει να μας κάνουν εξαιρετικά επιφαλακτικους σε οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους!

   1. @CK
    Οι F-123 πέρασαν η περνάνε ακόμα απο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού(αν θυμάμαι σωστά) και δεν είναι διαθέσιμες για παραχώρηση,επειδή δεν θα μείνει ο Γερμανός χωρίς πλοία για να είναι ικανοποιημένος ο Έλληνας,όπως δεν θα μείνει ο αμερικανός χωρίς πλοία η ο Ολλανδός(αφού μερικοί ονειρεύτηκαν και παραχώρηση των LCF).
    Η «είδηση» για πρόταση »MEKO 300« προς την Ελλάδα προέκυψε μάλλον απο την φαντασία μερικών αρθρογράφων στην Ελλάδα,επειδή δεν είδα ανάλογη ανακοίνωση για MEKO 300 σε ξένη ιστοσελίδα όπως υπήρξε για την πρόταση των Γάλλων.
    Η «απλή» ΜΕΚΟ Α200 προσφέρει πάντως αρκετό χώρο για ένα ισορροπημένο μείγμα συστημάτων για αεράμυνα και αποστολές ASW,ASuW η ακόμα και Land Attack, αφού το σχέδιο Α200 έτσι όπως πουλήθηκε στους Αιγύπτιους και Αλγερινούς μπορεί να φέρει χωρίς πρόβλημα ένα πυροβόλο των 127mm(και μάλλον επίσης το μεγαλύτερο 155mm αν ξανά ζεσταθεί το πρόγραμμα για ισχυρότερο πυροβόλο που προβλεπόταν για εγκατάσταση στις F-125),μέχρι 16 ASM,32 VLS για πυραύλους AA όπως και ενεργό σύστημα αντίμετοπισης τορπίλων που έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη και προσφέρεται,συν 1-2 συστήματα CIWS Millenium Gun η RAM.

    https://www.savetheroyalnavy.org/wp-content/uploads/2019/03/A-200-MEKO-Frigate-Algeria-1.jpg

   2. Συμφωνουμε και τωρα οπως στην πλειονοτητα των τοποθετησεων.

    Η ενδιαμεση λυση ειναι «κυβερνητικη» υποθεση οποτε δεν μπαινει στο θεμα της προτασης η οποια ασχολειται αποκλειστικα με την προσφορα για τα «νεα» μεσα.

    Και εγω ανοικω στην αντι-Γερμανικη πτερυγα αλλα οφειλω να παραδεχτω πως η προταση ειναι καλη και τουλαχιστον πολλα υποσχομενη.Οι Γερμανοι ειναι καλα διαβασμενοι και ηρθαν με προταση που ουσιαστικα ειναι συνδιασμος προτασεων.Αν η ενδιαμεση ειναι αυτη που λες τοτε μονο η Αγγλικη προταση μπορει να σταθει απεναντι της.Η Ισπανο-Αμερικανικη δεν διαθετει αναλογη δυνατοτητα ενδιαμεσης εκτος και αν οι Αμερικανοι προσφερουν τελικα Α.Β η οι δικοι μας δεχθουν τα Tico.Η Γαλλικη χανει πολυ εδαφος και η Ολλανδικη δεν εχει καμμια πιθανοτητα.

    Προβλεπω ενδιαφερουσες συνεργασιες.Κατι τετοιο θα καθυστερησει το προγραμμα αλλα θα προσφερει πραγματικα πλοια και οχι γελοιοτητες τυπου LCS/MMSC – η οποια κατα την Πτωση ειναι το πιο καλοπουλημένο πλοίο της κατηγορίας – η τις πανακριβες αλλα υποεξοπλισμενες Bel.

    Οι Γερμανοι εκαναν ακομα μια φορα αυτο που ξερουν καλα.Τα εφεραν ολα πανω-κατω και ταυτοχρονα κερδισαν χρονο υπερ των συμφεροντων τους και εναντιων ολων των υπολοιπων συμπεριλαμβανομενων και εμας.

    Αν ειναι να εξετασουμε σοβαρα την προταση τους και να χασουμε αυτον τον χρονο θα πρεπει η οποια συμφωνια να ειναι ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ με την αρχικη των 214 και ΧΩΡΙΣ δυνατοτητα αλλαγης των ΚΡΙΣΙΜΩΝ επιμερους σημειων απο το πολιτικο προσωπικο/συστημα αλα συμβαση Μπενυ.

 38. Γατάκια…ήρθε η καλή φρεγάτα με τους αισθητήρες και τους πυραύλους

  ήρθε η εταιρεία ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ να εξηγήσει γιατί MMSC για το Ελληνικό ναυτικό (το link το πήρα από αντίστοιχο άρθρο σε ένα σαιτ που «προελαύνει»)

  https://www.lockheedmartin.com/en-us/news/features/2021/eight-things-you-should-know-about-mmsc-greece.html

  Πάντως στο post τους αυτό είχα την απορία τι πύραυλο δείχνουν οι φωτό γιατί μου φάνηκε μικρός, ενώ εντόπισα σε ποιο πράγμα νικάει όλες τις άλλες φρεγάτες του ΠΝ.

  Μπορεί να πλεύσει και σε νερά με βάθος 4,5 μέτρα, άρα αν το χρειαστούμε για ταχύ αποβατικό αλλά όχι φρεγάτα, μπορεί και να κάνει

  1. Ούτε κράχτες σε ανατολίτικο παζάρι να ήταν με τις ατάκες που σερβίρουν χωρίς να αντιλαμβάνονται την γελοιότητα των επιχειρημάτων που χρησημοποιούν.

   «Η φρεγάτα MMSC προέρχεται από ένα δοκιμασμένο, λειτουργικό πλοίο που έχει αποδείξει την αξία του στη μάχη.»

   1. Εγραψαν τετοιο πραγμα; 😆😆😄😄😄😄

    Αμ, το αλλο;
    «Θα δημιουργησει θεσεις εργασιας στα ναυπηγεια», και…….» έχει ενίσχυση για κυβερνο-επιθέσεις και είναι κατασκευασμένη με κυβερνο-άμυνα από επάνω μέχρι κάτω». 😆😆

     1. @WTF
      Ξεχασαν να πουν οτι ο server της φρεγατας θα εχει προεγκατεστημενο Norton. Aν βεβαια το ΠΝ προτιμαει ΜcAfee, και αυτο γινεται, διοτι «η φρεγατα ειναι προσαρμοσιμη στις αναγκες του ΠΝ. «

     2. Αν είναι όντως προσαρμόσιμο το πλοίο πρέπει να προτείνουν και TOTAL AV η Kaspersky ως επιλογές για προστασία του σέρβερ,αλλιώς δεν συμφέρει αυτό που προτείνουν.
      Μη μιλήσουμε και για πακέτο δωρεάν ρυμουλκών πλοίων ανοικτής θαλάσσης που να είναι συμβατά με αυτά τα υπερσύγχρονα πλοία που «πλέουν» και στο Cyberspace.

 39. Η MMSC δεν έχει πεθάνει ακόμα δυστυχώς όχι γιατί την θέλουμε να την πάρουμε,
  αλλά μπορεί να μας την δώσουν εν μέρη με ανταλλάγματα για της βάσης.
  Ένα μέρος δώρο, ένα μέρος FMS, ένα μέρος άλλο δάνειο!
  Θα σου πουν πάρε 1 δισεκατομμύριο δολάρια δώρο άλλο ένα FMS
  και τα υπόλοιπα δάνειο ή εξόφληση με δόσεις κλπ.

  Λυπάμαι που το γράφω αλλά είναι η πικρή αλήθεια.
  MMSC δηλαδή LCS με έναν MK-41!
  Και δυο LCS δώρο της πρώτες που θέλουν βελτιώσεις και χρήματα.

  Αν δεν σας αρέσει αυτό που γράφω και οι δυο προτάσεις παίζουν από ότι έμαθα!
  Τι έμαθα;
  Οι Γερμανοί μπορούν να μας κόψουν χρήματα για να αγοράσουμε τα δικά τους πλοία!
  Να πάρουμε κάτι ακόμα από τους Γάλλους άλλα 12+6 Ραφάλ.
  Και ναι της αμερικάνικες σαβούρες!

   1. Να μας δώσουν χρήματα λόγο του Ιού του COVIT
    αυτοί κανονίζουν πόσα χρήματα θα κόψει η κεντρική τράπεζα.
    Πάρε Μητσοτάκη Ελλάδα 10 δις αλλά τα 5 θα μου τα δώσεις και
    άλλα 2,5 για τους Γάλλους για άλλα 12+6 ραφάλ κλπ.
    Σου μένουν και 2,5 δις για να κάνεις προεκλογικό αγώνα.
    Αν δεν θες σε ρίχνουμε στο λεπτό!
    Ο κόσμος είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί!

    Αν διαφωνείς μου το γράφεις.
    Οι αμερικάνοι θα δώσουν κάτι για της βάσεις 1+1 δις!
    1 δις δολάρια βοήθεια για αγορά καινούργιου πολεμικού υλικού.
    1 δις δολάρια για τα FMS και κάμποσα ακόμα εκατομμύρια για μεταχειρισμένο.
    Το λάδωμα να πέσει από την L/M στα κατάλληλα πρόσωπα.
    ΥΣ ναι έτσι χτυπάμε την Τουρκία!
    Όλα μέλι γάλα.

    1. Όσοι ποντάρουν στην ΕΚΤ ίσως να απογοητευθούν.
     Σε πρόσφατη ανακοίνωση κρίθηκε παράνομη η εμπλοκή της ΕΚΤ στην ρύθμιση των χρέων,ειδικά η πρακτική με την εξαγορά ομολόγων που ακύρωνε μετά την αγορά για να σβήσει χρέη υπερχρεωμένων χωρών που συμμετέχουν στο Eurosystem είναι παράνομη και μάλλον απαγορεύτηκε.
     Οι ΗΠΑ ότι και να δώσουν θα εξατμιστούν την ίδια στιγμή αφού θα είναι λίγα και θα επιστρέψουν άμεσα στην αμερικανική οικονομία για αγορά αμερικανικών προϊόντων. Οπότε θα είναι ουσιαστικά στήριξη των αμερικανικών εταιριών που θα ονομάζεται υποστήριξη για συμμαχική χώρα,ενώ θα είναι ουσιαστικά κρατική επιδότηση προς την εταιρία, για ένα πρόγραμμα ναυπήγησης πλοίων που θεωρείται αποτυχία.

    2. Δεν ειναι καιρβως ετσι ρε Πααφλεσσα.
     Ειναι αληθες οτι οι Γερμανοι λυνουν και δενουν στην ΕΚΤ, η οποια ειναι ενα οιωνεί υποκαταστημα της Bundesbank. Ομως υπαρχουν μερικοι θεμελιωδεις κανονες που ουτε αυτοι δεν μπορουν να παρακαμψουν. Εν προκειμενω αποφασιστηκε να χαλαρωσει η νομισματικη πολιτικη και να αγορασει η ΕΚΤ ομολογα ολων των χωρων της ΕΕ μιας ορισμενης αξιας. (=εμμεση εκτυπωση χρηματος). Οι Γερμανοι προφανως ειχαν κυριαρχο λογο και στην αποφαση αυτη, και για το ποσο χρημα θα μοιραστει συνολικα στα κρατη μελη. Αλλα το ποσο χρημα θα παρει καθενας, και ποσα λεφτατου του αναλογουν, αυτο καθοριζεται αποκλειστικα απο το ΑΕΠ του. Η Ελλαδα εχει το 1.5 % του ΑΕΠ της ΕΕ, το 1.5 % των χρηματων θα παρει. Δεν ειναι οτι καθονται οι Γερμανοι πανω στο θησαυροφυλακιο και λενε «τοσα θα παρεις εσυ που σε γουσταρω, τοσα θα παρεις εσυ που δεν σε γουσταρω.»

    3. Ποια ειναι τα «καταλληλα προσωπα» στα οποια θα πεσει το λδωμα της L/M, ω Παπαφλέσσα;
     Δεν εχει νοημα να λαδωθουν αλλοι πλην εκεινων που λαμβανουν -ή εστω επηρρεαζουν εκεινους που λαμβανουν- τις αποφασεις.
     Και εξ οσων εγω γνωριζω, για τα θεματα αυτα αποφασιζει ο El Manco και κανενας αλλος.

     1. Οι Αμερικάνοι τι θα δώσουν για της βάσεις στης κατ ιδίαν
      συζητήσεις με αυτόν που λες.

 40. Καλό άρθρο, συνοπτικό αλλά περιεκτικό. Με τα δεδομένα του άρθρου και χωρίς να λάβουμε υπόψη πολιτικά κριτήρια: 1η επιλογή Arrowhead 140, 2η επιλογή F110, 3η επιλογή Μπελάρα ΗΝ, 4η επιλογή Ολλανδικές ΣΙΓΜΑ με την προϋπόθεση να παίρνουν και ΣΜ-2 (κανονικά θα έπρεπε να ζητάμε από τους Ολλανδούς ASWF).

 41. Μήπως πρέπει να ξεκολλήσουμε από τους πυραύλους του Jack Sparrow?
  Mήπως πρέπει να στραφούμε σε ποιοτικούς πυραύλους με μέλλον (Aster 15/30, Mica NG)?
  Mήπως πρέπει να έχουμε διαθέσιμους τους πυραύλους από τον προμηθευτή χωρίς κόνξες?
  Μήπως πρέπει να εξοπλιστούμε με πυραύλους/όπλα ‘άγνωστα’ στους γείτονες?
  Μήπως πρέπει να στείλουμε γράμμα με τα ΕΛΤΑ (LOR) στον Θείο για να μας πει αν δέχεται να μας τους δώσει (SM2) , πριν τους βάλουμε και πόσους σε κάθε προτεινόμενη Φρεγάτα?
  Μήπως χάσαμε έως τώρα που έχουμε τους Scalp και Exocet για τα Mirage, αντί για Maverick στα F-16?

 42. Παντως απο Αραβια μερια ενα πουλακι μου σφυριξε οτι η Ελλαδα προσφατα εσπρωξε ξαφνικα 2,5δις Ευρω ομολογα και ……..μαντεψτε ποιος τα αγορασε……Ονοματα δε λεμε, υποληψεις δεν θιγουμε..

  Εχω πει και το εχω φωναξει εδω και καιρο οτι τα οικονομικα πακετα για τα οπλα της χωρας δεν βγαινουν και δεν δικαιολογουνται με τιποτα και πως ενας «»Καλος Αγγελος» με λαυκη φορεσια θα σταθει στο πλαι μας! λετε να ηρθε η ωρα και φρεγατες να αγορασουμε, και ΠΕΠ πολλαπλων σωληνων επισης και….ελαφρυ οπλισμο και ισως κατι Reaper….

  Σε καθε περιπτωση θα πρεπει να υπαρχει συνεση γιατι μπορει να υπαρχει βοηθεια αλλα αν εξακολουθουμε να ειμαστε κ@λοχαν@@ο στις μελετες και στις αποφασεις μας οσα και λεφτα να μπουν παλι θα τρεχουμε σαν τον Σιμιτη να ευχαριστουμε τον Θειο Σαμ.

  Οσο για τις φρεγατες ο «λευκος αγγελος» ψηφιζει Ζαν Νταρκ με αρωμα Ελευθεριας και οχι Λουθιρανους, Καθολικους, Ευαγγελιστες και λοιπους αιρετικους……..μνηστηρες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *