Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση 168 βλημάτων RIM‑116C Block.2 για το αντιπυραυλικό σύστημα RAM (Rolling Airframe Missiles) των αιγυπτιακών ταχέων σκαφών κατευθυνόμενων βλημάτων Ambassador Mk.3 (δύο φόρτοι). Το συνολικό κόστος της προμήθειας ανέρχεται στα $ 197 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα πλοία ήδη χρησιμοποιούν βλήματα της έκδοσης Block.1A. Σε σχέση μ’ αυτή την έκδοση τα βλήματα Block.2 διευρύνουν το φάκελο εμπλοκής του βλήματος υιοθετώντας έναν μεγαλύτερο κινητήρα διπλής ώσης (Dual-Thrust) και ανεξάρτητο σύστημα ενεργοποίησης τεσσάρων πτερυγίων canard.

Οι δύο αυτές προσθήκες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς κατά 50% και την αύξηση της ευελιξίας του βλήματος κατά τρείς (3) φορές. Επίσης ενσωματώνει βελτιωμένο παθητικό αισθητήρα ραδιοσυχνοτήτων και σύστημα αυτόματου πιλότου, ενώ έχουν υιοθετηθεί νέα υπό-συστήματα για τον υπέρυθρο αισθητήρα, στη θέση όσων έχουν πάψει να υποστηρίζονται. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση από τα Block.1 στα Block.2 δεν απαιτεί τροποποιήσεις στους εκτοξευτές Mk.49 Mod.2 (11 θέσεων) και Mk.49 Mod.3 (21 θέσεων), κάτι που καθιστά τη διαδικασία εύκολη και οικονομική.

Τα τέσσερα (4) Ambassador Mk.3 εντάχθηκαν σε υπηρεσία από το Αιγυπτιακό Ναυτικό το 2013 και το 2015 αντίστοιχα (ανά δύο). Έχουν εκτόπισμα 600 τόνους και διαστάσεις (μήκος x πλάτος x βύθισμα) 63 μέτρα x 10 μέτρα x 2 μέτρα. Ενσωματώνουν τέσσερις (4) πετρελαιοκινητήρες της MTU συνολικής ισχύος 30.000 ίππων. Επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 41 κόμβους (76 χιλιόμετρα την ώρα) και εμβέλεια 2.000 ναυτικά μίλια (3.704 χιλιόμετρα) με ταχύτητα πλεύσης 15 κόμβους (28 χιλιόμετρα την ώρα). Μπορούν να παραμείνουν εν πλω για οκτώ (8) μέρες συνέχεια χωρίς ανεφοδιασμό και απαιτούν πλήρωμα 36 ατόμων.

Ο ηλεκτρονικός τους εξοπλισμός αποτελείται από ραντάρ πολλαπλού ρόλου MRR-3D NG της Thales, από ραντάρ επιτήρησης θαλάσσης Scout της Thales και ραντάρ ελέγχου πυρός STING-EO Mk.2 της Thales. Ενσωματώνουν συστήματα ζεύξης δεδομένων Link ASN 150, Link YE και Link 11/14, σύστημα IFF και σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS. Επίσης ενσωματώνουν τέσσερα (4) συστήματα εκτόξευσης αναλώσιμων και ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Ο οπλισμός τους αποτελείται από ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών, δύο πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών, δύο τετραπλούς εκτοξευτές βλημάτων κατά πλοίων RGM-84 Harpoon, σύστημα CIWS τύπου Phalanx και σύστημα RAM των 21 θέσεων.

Comments

 1. Φοβερα σκάφη αλλα και πανακριβα…
  Παντως στις meko στον εκσυγχρονισμο θα μπορούσε να εκσυγχρονιστει ο ενας η και οι δυο εκτοξευτες phalanx και σε searam με τον block 2 πυραυλο.
  Το ιδιο και οι εκτοξευτες στις παλιές φρεγατες S και να τοποθετηθουν στις καινούργιες μονάδες η σε αραματαγωγα…
  Το μόνο αρνητικο οτι από 20 + πυραύλους θα χουν 11
  https://weaponsystems.net/system/527-SeaRAM

  1. Ας εκσυχρονιστουν οι phalanx στην τελευταία έκδοση και ας μην γίνουν searam, γιατί βλέπω και αυτό το απλό βήμα να γίνεται δύσκολα.Σημ.οι Τούρκοι τα δικά τους phalanx τα έχουν εκσυχρονισει.

 2. Αμαν πια με τους Αιγυπτιους ολο αγορες οπλων κανουν λες και θα πανε σε πολεμο.
  Πολυ αγχωτικος ο Σισι, σε αντιθεση με τον δικο μας που ειναι τερας ψυχραιμιας.
  Τα τηλεοπτικα καναλια να ειναι ταϊσμένα και ολα τα αλλα δεύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *