Για την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας, εξήγησε ότι «είναι μέσα στις προθέσεις μας» και συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι οι τρεις φρεγάτες -η φρεγάτα «Κίμων» δεν θα έχει- «θα έχουν στρατηγικά όπλα δηλαδή πυραύλους Κρουζ, θα είναι δηλαδή άλλης γενιάς». Τις χαρακτήρισε, δε, ως «τις καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη, οι καλύτερα εξοπλισμένες και οι πιο σύγχρονες». «Από εκεί και πέρα», ξεκαθάρισε, «πρέπει να συμφωνήσουμε στα χρήματα». Συζητάμε επίσης, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, την πιθανότητα απόκτησης «δύο εξαιρετικών πλοίων, δύο ιταλικών μεταχειρισμένων φρεγατών κλάσης Bergamini» τονίζοντας ότι πρόκειται για «δύο πολύ μεγάλα πλοία, εξαιρετικά πλοία». Μας ενδιαφέρουν, πρόσθεσε, όχι μόνο γιατί είναι εξαιρετικά πλοία αλλά και γιατί είναι «ο πρόλογος για τη φρεγάτα Constellation, τη φρεγάτα επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, με σφιχτούς προϋπολογισμούς, η ομοιογενοποίηση των οπλικών συστημάτων είναι κάτι απαραίτητο». Αυτά υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας σήμερα στο «10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών».

«Υπάρχει συγκεκριμένη εντολή που δεσμεύει τη γενική διεύθυνση εξοπλισμών όταν διαπραγματεύεται να επιτυγχάνει συμμετοχή της χώρας στα εξοπλιστικά σε ένα ύψος 25%. Οποιαδήποτε πρόταση συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα για εμάς είναι αυτομάτως κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Στο εκτελούμενο αυτή τη στιγμή εξοπλιστικό πρόγραμμα, ένα μεγάλο κομμάτι που υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ και φτάνει σχεδόν το ενάμισι δισ. ευρώ, πάει σε ελληνικές επιχειρήσεις». «Τώρα, που έχουμε ένα μακρύ προγραμματισμό εικοσαετίας, πρέπει να διασφαλίζουμε την ελληνική συμμετοχή (στα εξοπλιστικά» ξεκαθάρισε.

Ειδικότερα, μιλώντας για το πρόγραμμα του «Σύγχρονου Μαχητή», ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η στολή του σύγχρονου στρατιώτη δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν καθώς είναι μια στολή «γεμάτη αισθητήρες με τελείως διαφορετικές δυνατότητες (από ό,τι στο παρελθόν) με οθόνη, με επικοινωνία που «φοριέται»» και επισήμανε: «Όλο αυτό το πρόγραμμα που φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ μπορεί να το φτιάξει το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα».

Για την ενημέρωση για τον 12ετή μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία» καθώς η χώρα μας «ποτέ στην ιστορία της δεν είχε μακροπρόθεσμο προγραμματισμό αμυντικών δαπανών και για πρώτη φορά, η παρούσα κυβέρνηση εμφανίστηκε στη Βουλή και είπε «αυτά σκεφτόμαστε να κάνουμε» τα επόμενα είκοσι χρόνια στη χώρα, τα 12 χρόνια δεσμευτικά και τα άλλα οκτώ ως ευρύτερο προγραμματισμό».

«Όλα αυτά είναι ενταγμένα σε ένα ολιστικό πλαίσιο που έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς αλλά όχι μόνο. Κυρίως με την αντίληψη για το πώς η χώρα μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις, τις απειλές και να έχει επαρκείς δυνάμεις αποτροπής. Προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις και αναπτύχθηκε ένα κεφάλαιο που έχει να κάνει με την ανάπτυξη της καινοτομίας. Κάτι που στην Ελλάδα έχουμε μείνει πολύ πίσω».

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέπτυξε το πώς οι αμυντικές μας δαπάνες μπορούν «να μοχλεύσουν την επέκταση ενός μικρού, υπαρκτού σήμερα, οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα που να μπορέσει -όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες- να οδηγήσει σε διάχυση του προϊόντος και σε ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και σε δυνατότητα των νέων μυαλών της Ελλάδας να προσφέρουν στη χώρα τους αλλά και να πετύχουν στην προσωπική τους ζωή».

Για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», ανέφερε ότι είναι μια ολιστική προσέγγιση που εντάσσει όλες τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας ενώ συμπλήρωσε ότι έχει πέντε επίπεδα καθώς είναι σχεδιασμένος «για να αντιμετωπίζει αεροπλάνα, πυραύλους, ντρόουνς, πλοία και υποθαλάσσιες απειλές άρα συνολικά να κλείνει αμυντικά ολόκληρη την επικράτειά μας».

Εξήγησε, δε, ότι «κάθε προσπάθεια άμυνας και αποτροπής λειτουργεί με βάση συγκεκριμένες υποθέσεις εργασίας» και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει επί τη βάση της υπαρκτής απειλής που αντιμετωπίζει η χώρα και ο θόλος που σχεδιάζεται «είναι υπερεπαρκής» και για αυτό «αλλάζουμε γενιά» καθώς έως τώρα «η Ελλάδα δεν είχε συνολική αντι-ντρόουν προστασία».

Για τις αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «βασίστηκαν στην εξοικονόμηση, τις περικοπές και τον εξορθολογισμό δαπανών τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο» και πρόσθεσε: «Μόνο από το κλείσιμο στρατοπέδων, μηνιαία οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξοικονόμησαν 130.316 εργατοώρες. Το νούμερο είναι ασύλληπτο εάν το φανταστείτε σε κόστος σε μια ιδιωτική επιχείριση. Αυτά εξοικονομήσαμε και ένα μέρος το μοιράσαμε ως μέρισμα καλύτερου μισθού στα στελέχη μας γιατί υπάρχει ανάγκη για αυτό. Υπάρχει έδαφος και νέου κύκλου εξοικονομήσεως. Απλώς απαιτείται χρόνος».

«Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό γιατί απεδέχθη τη βασική αρχή «ότι εξοικονομώ χωρίς να βλάψω το επίπεδο της εθνικής μας άμυνας να μου επιτραπεί να το μοιράσω ως αύξηση μισθού στα στελέχη» των Ενόπλων Δυνάμεων» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνεται η καριέρα του Έλληνα αξιωματικού. Θέλουμε τους καλύτερους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή. Για αυτό στην άμυνα χρειαζόμαστε τους καλύτερους. Για να έχεις τους καλύτερους πρέπει να δημιουργήσεις μια καριέρα που να ενδιαφέρει τους καλύτερους» ανέλυσε.

Εξειδίκευσε, δε, ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για το μισθό, για το περιβάλλον εργασίας, «για τη συμμετοχή των στελεχών σε κάτι που σε κάνει υπερήφανο» αλλά και «τεχνολογικά να χειρίζεσαι ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει». «Δημιουργούμε τη δυνατότητα διδακτορικών, τη δυνατότητα έρευνας στις στρατιωτικές σχολές» πρόσθεσε.

Για την οικογένεια των στελεχών, εξήγησε ότι δημιουργείται ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει το οικιστικό πρόγραμμα με τη δημιουργία χιλίων κατοικιών ανά έτος, την αναβάθμιση της υγείας με το σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων «να είναι το καλύτερο που υπάρχει στη χώρα και να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για το υπόλοιπο σύστημα ύγειας» αλλά και πρόνοιες για τα παιδιά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και τους απόστρατους.